Een receptje echt voor de tijd van het jaar is wel Tartiflette, het is héél simpel maar lekker, zelfs kinderen zijn er dol op. Je kan het in een grote ovenschaal ofwel elke portie in een vuurvast potje doen, dat is ook altijd leuk. Benodigdheden, -aardappels 1,5 kg 4pers -ajuinen 1 kg -spekblokjes( liefst gerookt)400gr ( vb Herta) -enkele teentjes look (dit recept verwacht wel wat look hoor! ) -room -witte wijn -reblochon 500gr (korst mag eraan blijven) bereiding, -schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes en kook ze gaar -pel en snij de ajuinen in kleine stukjes en bak ze glanzend in de pan samen met de spekblokjes -doe er als de ajuin bijna klaar is de look bij, kijk zelf wat je van hoeveelheid wil,( wij eten er veel voor sommigen onder jullie), kruid met peper en eventueel zout -verdeel de patatjes in de vuurvaste potjes of schotel, verdeel er de ajuin/spek mengeling over doe in elke potje een geutje room en een geutje witte wijn -snij de reblochon kaas in dikke sneden en leg deze bovenaan op de potjes -zet nog even in de oven tot de kaas mooi smelt en een korstje krijgt...
Serveer met de rest van de witte wijn, daar het recept uit de Savoie is past een wijntje uit deze streek er ideaal bij Laat het jullie smaken !
PS, iets meer over de look, voor sommige onder jullie is hij uit den boze, ik weet dat wij grote looketers zijn, maar probeer toch enkele tenen te gebruiken, het komt het recept echt ten goede.
|