Galette des roi, een receptje voor een driekoningentaart. Zoals veel besproken, de nieuwe voornemens van het jaar... hebben jullie die ook, of doe je daar niet aan mee ... ik heb zo wel elk jaar enkele ideetjes die ik graag een plaatsje wil geven... ja, soms zijn het van die pietluttige dingen, maar het geeft iets, zo vind ik het althans... Zo een van mijn voornemens is, om in 2014 elke maand een receptje op de blog te plaatsen, hier uit het zuid-westen van Frankrijk of uit Frankrijk, in ieder geval eentje dat wij hier leren kennen hebben en lekker vinden. We beginnen met de Galette des roi, hier zal deze taart op 6 januari in vele huisgezinnen op tafel komen, het is een soort frangipane taart waar een boon in verstopt zit, en versneden wordt in het aantal personen die er aanwezig zijn, en die de boon treft is koning en krijgt de kroon... Hierbij het recept, 1/ Les ingrédients de la galette des roi à la frangipane pour 6 pers, - 2 vellen bladerdeeg - 100gr amandelpoeder - 75 gr suiker - 2 eitjes - 50gr malse boter - enkele druppels amandel extract of eventueel 2 lepels amaretto -een boon en een kroon
2/ bereiding / préparation - doe een vel bladerdeeg in een bakvorm en doorprik goed met een vork - meng alle ingrediënten behalve 1 ei - doe alles op het vel bladerdeeg, (denk eraan de boon te verstoppen) - bedek alles met het 2e vel bladerdeeg die je ook wat inprikt, en bestrijk het volledig met het eigeel - bakken in de oven op 210° ( of thermostaat 7) ong 30 min. - Lauw serveren is lekker ( je kan een variant maken als je er enkele appeltjes fijngesneden bij doet) Smakelijk !!! wie de boon heeft is koning !!!
|