Na een zalig weekendje Elf Fantasy Fair en al dat lekker en speciaal eten en drinken heb ik weer zin gekregen om iets speciaal's te doen. Ik ga voor mijn ventje en mijzelf is lekker belgisch koken volgende week. Dat wordt weer lekker in de boeken neuzen opzoek naar echte Belgische kost, met of zonder een speciaale toets.
Hoe kan men dit het beste omschrijven? Volgens Wikipedia als volgt:
De Belgische keuken staat bekend om zijn "Bourgondische levensstijl" deze richt zich vooral op goed eten en drinken, een goede kwaliteit en kwantiteit. Ze is een zeer gevarieerde nationale keuken. Terwijl een thuisbereiding eerder degelijk en landelijk is, is de fijnere kookkunst van het restaurant sterk door de Franse keuken beïnvloed, met dewelke ze dikwijls ook kwalitatief wordt gelijkgesteld. België heeft per inwoner dan ook evenveel Michelinsterren als Frankrijk.
Elke streek heeft natuurlijk ook zijn eigen streek en seizoensgebonden prodcuten en dit blijkt ook uit de verschillende gerechten per streek. Aan de kust worden deze door mosselen en vis overheerst, terwijl in de Ardennen vooral wild wordt gebruikt. In het buitenland staan wij dan meer bekendt om onze Belgische chocolade (vooral de pralines), de Brusselse wafel, de Belgische frieten, de Belgische kazen, alsook het Belgisch bier (waarvan er meer dan 1000 verschillende soorten zijn).
Vanaf dit weekend (28/04/2012) tot donderdag staat ons eten dus in teken van ons land en onze Bourgondische levensstijl, met onder andere volgende gerechtjes
Zaterdag 28/04: Asperges op Z'n Vlaams (Colruyt: Lekker Belgisch) en Gentse Waterzooi (Colruyt: Wild en gevogelte)
Zondag 29/04: Tomatensoep met balletjes (Colruyt: Lekker Belgisch), Gehakt met krieken (Colruyt: Belgische bieren), en een chocolade kastanje rol als dessertje (dit stond al gepland anders had ik voor een speculaas taart gekozen)
Maandag 30/04: Hespenrolletjes met witloof en kaassaus (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)
Dinsdag 01/05: Kabeljauwfilet met puree van prei en een Grimbergesausje (Colruyt: Lekker Belgisch)
Woensdag 02/05: Stoofvlees met donkere Leffe (Colruyt: Lekker Belgisch)en echte belgische frietjes van het frituur
Donderdag 03/05: Steak met pepersaus en gebakken aardappeltjes (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)
De meerderheid van de gerechtjes zijn natuurlijk al gemaakt, sommige zelfs meerdere keren maar andere zoals de asperges zijn de eerste keer. Voor de Steak en de Witloof ga ik deels Peter Goossens volgen maar sommige dingen ga ik toch zelf aanpassen kwestie van het een eigen toets te geven.
Het meeste werk gat toch in het gehakt met de krieken zitten maar dan kan ik dit nog een keertje oefenen staat namelijk geplant voor een bepaald etentje (later meer over), voor de rest valt het allemaal wel mee alleen oppassen met de Waterzooi zodat hij deze keer niet gaat schiften .
Had ook nog graag een kalfsblanquette gemaakt maar dat vraagt te veel tijd en dan kies ik liever voor het stoofvlees met frietjes, de steak zal daarom eerder met gebakken aardappeltjes zijn want twee keer, frietjes is toch iets te veel van het goede, en die wordt dan met een lekker slaatje en dressing geserveert.
Vandaag was het zover. Alles beginnen klaar maken voor morgen, 4 gangen voor 6 personen. Mijn ouders, mijn broertje en zijn vriendin en wij natuurlijk (en de 4 hondjes maar die eten gelukkig niet mee). Ongeveer een 4 uurtjes zijn we bezig geweest maar alles staat klaar. Nog en paar kleine dingen maar die zijn voor morgen.
We zijn natuurlijk begonnen met de voorbereiding van onze hapjes de garnaal en kaasballetjes. Het mengsel zelf was redelijk snel klaar denk da ik volgende keer wel iets meer kaas ga toevoegen om meer smaak te geven maar het garnalen mengesel was super lekker. Alles staat nu klaar zodat ik morgen de balletjes kan rollen en paneren en dan maar hopen dat ze niet mislukken in de frituur. Hier heb ik toch het meeste schrik van. Maar als het lukt waag ik mij een de grotere kroketten wat eerlijk gezecht zelfgemaakt smaakt da toch beter dan uit de diepvries :).
Het volgende was alles klaar zetten voor het stoofvlees want dit moet vandaag al 2 uurtjes staan te stoven mmmm de geur in de keuken werd maar beter en beter. Vlees aanbakken de nodige kruiden toevoegen en dan natuurlijk het Bier want wat is stoofvlees zonder en goei donker trappist erin. We hebben gekozen voor de Donkere Leffe omdat we de westmalle niet vonden in de colruyt en geen goesting hadden nog naar en andere winkel te rijden .
Terwijl het vlees lekker staat te pruttelen begin ik met de apserge soep. een beetje kalfsfond en water koken de asperges toevoegen en rustig laten doorkoken. Dan mixen en door een zeef doen en kruiden. En rouxtje maken en eventjes laten opkoken en morgen voegen we de rest van de binding toe juist voor het opdienen. En dan maar hopen dat het niet gaat schiften.
Nu zijn we klaar voor het dessert. De chocolademouse ook de eerste keer dat ik het maak maar denk wel da het resultaat er mag zijn :). Chocolade laten smelten boter toevoegen. Samen kloppen met de eieredooiers en de opgeklopte slagroom. Dan het moeilijkste de eiwitten stijf kloppen, en voorzichtig onder de chocolade mengsel vouwen. De glaasje zijn gevuld en staan in de ijskast. Heb er zelf nog mijn eigen toest aan gegeven met nog wat overschot van de slagroom op te kloppen met een beetje advocaat. Dit serveer ik dan samen met de chocolademouse en een glasje extra advocaat.
Zonder mijn ventje zou dit allemaal niet zijn gelukt. Hij heeft super goed geholpen door vanalles aan te geven, de afwas ondertussen te doen en gewoon door mij te steunen. Want zonder hem zou ik die nooit hebben gedaan.
Nu is het wachten op morgen, nog een beetje opruimen de tafel dekking doen, maar vandaag ga ik nog genieten van een goei palmke (want da heb ik wel verdiend) en een pizza heb echt geen zin meer om nog in de keuken te staan.
Het plan was een gezellig Belgisch getint avondje met mijn ouders, samen bij ons thuis;
De inspiratie kwam uit het colruyt kookboek Lekker Belgisch.
De Eerste en belangrijkste vraag was natuurlijk: Wat gaan wij die dag eten en drinken?
Wat zijn typische Belgische gerechten?
Het eerste dat bij mij op kwam is natuurlijk stoofvlees met lekkere fritjes en een goei donker biertje zowel in als bij het gerecht geserveerd.
Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, na wat neuzen in het kookboek heb ik mijn goesting gevonden.
Dit is het volledig menutje:
Na het eventjes te overlopen met mijn ventje hebben we twee kleine veranderingen aangebracht en extra hapje en een soepje als voorgerecht
appertief hapje: zelf gemaakte Kaas- en garnaalballetjes
Voorgerecht: Aspergeroomsoep
Hoofdgerecht: Stoofvlees met Trappist
Desster: Chocolademouse
Als drank gaan we natuurlijk de Trappist Westmalle voorzien voor bij het hoofdgerecht bij het dessertje zal er Advocaat zijn en een appel jenevertje om met te beginnen.