Inhoud blog
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (20)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (19)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (18)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (17)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (16)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Geestig Vlissegem

    05-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : snack-bar op 9 en supermarkt op 10
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tenslotte wensen één op vier Hanenaars meer snack-bars (op 9) en supermarkten (op 10) in de gemeente. Zo wordt de enquête “Een gat in de markt in De Haan” afgerond. In Vlissegem waren er vroeger geen echte supermarkten naast de Profi Discount (nu Smatch) en de kleinere Centra aan de Molendreef. Er kwam wel een Aldi bij aan de Grotestraat. Snackbars zijn er nooit geweest.


    04-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : garagist op 8
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Ruim 26 % van de ondervraagden vindt meer garagisten in De Haan noodzakelijk. Destijds was er naast garage Vansever aan de Grotestraat ook nog de garage van Benoit Vandaele in Vlissegem ...

     

    Hoefsmid Arthur Rotsaert had samen met zijn broer Jerome de smidse die uitkwam in de Lepelemstraat. Later vestigde garagist Benoit Vandaele zich daar tot in 2004. Toen verhuisde hij naar de oude garage van Rotsaert aan de Oostendse Steenweg te Zuienkerke.


    03-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : bakker op 7
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ruim 28 % van de ondervraagden vindt een bakker in De Haan noodzakelijk. In Vlissegem bakten volgende mensen vroeger onze broodjes.

     

    Foto : Arthur Duynslaeger en familie

    Jerome Vandaele was, tot de jaren 1950, bakker in de Lepelemstraat naast Café De Toekomst en verhuisde naar de Warvinge.

     

    Frans Maelfeyt had zijn bakkerij, winkel en herberg "De Halve Maan" aan de Dorpsplaats.

    Bakker Duynslaegher had zijn bakkerij met winkel van koloniale waren in de Kerkstraat.

    Zo herinnert Francine Van Haecke zich haar nonkel Tuur Duynslaeger en tante Maria met Helène, Germaine en Thérèse Duynslaeger. “Een brood snijden was toen schelle per schelle”.

     

    Robert Michiels huwde met de dochter van Tuur Duynslaegher en nam in 1961 de zaak over. In 1966 richtte Robert samen met broer Daniël de vennootschap “Gebroeders Michiels” op tot in 1976. Toen stopte Robert en zou Daniël nog doorgaan als warme bakker tot in 1990. Op zijn vierentwintigste kwam zoon Kurt in de bakkerij waar het “Vlissegems boerenbrood” de specialiteit was. Hij verkocht de zaak in 2000 aan de familie Haers die in oktober 2004 noodgedwongen moest stoppen wegens een faillissement. Toen was er opeens geen bakkerij meer in Vlissegem.


    02-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fairtradeproeverij tijdens Midwinterfestival aan Vosseslag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Kom genieten van onze Fairtradeproeverij tijdens laatste weekend van Midwinterfestival :

    van harte welkom op zaterdag 2 maart tussen 14 en 18 uur op onze stand
    in deze prachtige kunst- en natuuromgeving van Henk Korthuys en Manon Huguenin aan de Vosseslag : Kennedylaan 23


    01-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : buurtwinkel voeding op 6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    29 % van de ondervraagden vindt een buurtwinkel voeding in De Haan noodzakelijk. In Vlissegem waren er deze kruideniers.

     
    Foto : Algemene Voeding bij Jacques Pockelé en Monique Peeters



    “Bij Jacques en Monique”

    In 1967 namen Jacques’ ouders de voedingszaak over van Robert en Helène Michiels-Duynslagers. Naast de bestaande winkel werd een nieuw gebouw opgetrokken en eind 1975 namen Jacques en Monique over. Zij openden er een Algemene Voedingszaak. Schoenen, textiel en vleeswaren waren er eveneens verkrijgbaar. Zowel Vlissegemnaars als vakantiegangers kwamen er over de vloer. Maar vanaf 1998 kon deze buurtwinkel onmogelijk verder optornen tegen het  Aldi-warenhuis aan de Grotestraat. Op 31 december 2000 sloot de zaak definitief haar deuren. Thans is de winkel tot feestzaal "Aan de Toren" getransformeerd.

     

    Centra was een middelgrote kruidenierszaak op de hoek van de Molendreef met de Felix Timmermanslaan (toen nog ‘ontworpen straat’). In de periode 1963-65 waren Margriet Portier en Robert van Cleemput er uitbaters. En later van 1965 tot 1971 ook Remi Vandaele en Martine van Cleemput. Daarna zou Degrande uit Brugge de zaak overnemen.

     

    Het Fruitparadijs was tot 1978 een grote kruidenierswinkel aan de Nieuwstraat uitgebaat door Marcel Lestabel en Renée Braem en gevestigd tussen schoenmaker Laridon en melkboer Scheemaecker. Op 01 juni 1946 werd Het Fruitparadijs opgestart. De fam. Lestabel werkte er tot op 30 juli 1971 en liet de zaak gedurende de zeven volgende jaren over aan de familie Francken.


    28-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : slager op 5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    31 % van de ondervraagden vindt extra slagers in De Haan noodzakelijk. In Vlissegem waren ooit volgende slachters, beenhouwers paraat.

     

    Omstreeks de jaren 1939-40 is Charles Vandenberghe beenhouwer in de Statiestraat in De Haan. Slachters Karel Rabaey, Pier Vandekinderen van café De Snoek en Gustaaf Van Belleghem hadden klandizie op het dorp en op de boerderijen in Vlissegem.


    In de jaren ’30 was ene Boone tot in de oorlog beenhouwer aan de Kerkstraat (nu woning Raymond Fockedey), wordt verteld.

    Een slager zou vroeger elke week op zondag zijn waren te koop hebben aangeboden in ’t Hof van Handel (Warmoes) en de Meiboom (Maelfeyt Camiel).

    Op de Dorpsplaats bij de kerk kwam 's zondags na de hoogmis een beenhouwer uit De Haan en stelde er zijn kraam op. Tot de jaren '50 werd er vlees verkocht op die geïmproviseerde markt, zo blijkt.

    Aan de Wenduinesteenweg, nu SunParks De Haan, was ook Edmond Lannoye (1904-1996) tot in de jaren '60 ‘zwieneslachter’. Mong boerde ook nog wat en baatte camping "Duinzicht" uit

     

    Foto : zwieneslachter Mong Lannoye


    27-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : elektricien op 3, tankstation op 4
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bijna 35 % van de ondervraagden vindt extra tankstations in De Haan noodzakelijk. In Vlissegem had je vroeger o.a. een tankstation aan de Grotestraat.

    Smid Debusschere met smidse op de hoek Grotestraat-Molendreef, werd in 1958 door Germain Vansever (°1916-†1997) opgevolgd. De winkel van ijzerwaren nam hij over en werd uitgebreid met elektriciteitsartikelen; de smidse werd tot garage, annex pompstation getransformeerd. In 1960 huwde Germain met Lena Schepers en samen verkochten zij in hun zaak nagenoeg alles behalve voeding. Al wie een vervangstuk nodig had of op zoek was naar het onvindbare kwam ten einde raad bij Germain Vansever terecht. Ergens in het grote huis werd dan vaak het gevraagde opgediept. Wie zoekt die vindt !


    26-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : kinderopvang op 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Bijna 45 % van de ondervraagden vindt een uitbreiding van de kinderopvangcapaciteit in De Haan noodzakelijk.

    In IBO De Mallemolen, een initiatief van de gemeente en Kinderopvang KAV, is er opvanggelegenheid in Vlissegem en er zijn sinds kort ook extra plaatsen in crèche De Drie Biggetjes.

    Maar er blijft zonder twijfel meer nodig ...


    25-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gat in de markt in De Haan : schoenmaker met stip op 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto: Marcel Laridon, schoenmaker aan de grens Vlissegem/Klemskerke (Nieuwstraat)

     

    Volgens ruim 66 % van de ondervraagden is er in De Haan nood aan een schoenmaker. In Vlissegem is het ooit anders geweest en kon men rekenen op voldoende schoenmakers/schoenlappers …

     

    Op de hoek Vijfwegestraat-Kloosterstraat werden schoenen gelapt door de gebroers René en Kamiel Pockelé, oom en vader van Jacques Pockelé, uitbater van de vroegere kruidenierszaak. Schoenmaker Kamiel en zijn vrouw Yvonne Casier hadden een schoenhandel aan de Warvinge tussen 1948 en 1967.

     

    Aan de Dorpsplaats, palend aan het huis van Leopold Monteyne woonden vóór de oorlog de gebroeders Pier, Jozef en Camiel Lanckriet. Pier was schoenmaker en Jozef was kleermaker. Camiel was keukenpiet.

     

    Jordaan Stellemans was in de jaren 40-50 schoenmaker; hij kon ook matrassen “verslaan”. Hij woonde op 50 meter van concurrent Pockelé, vooraan in de Vijfwegestraat in het middenste van de drie huizen.
    Eind de jaren '50 was Walter Mermuys, kleinzoon van steenbakker Cyriel, in de Kerkstraat 47, eveneens schoenmaker.

     

    Marcel Laridon startte reeds in 1945 met een leercontract bij schoenhandel Van Haecke (August Beernaertstraat). Tijdens zijn legerdienst in 1949 hielp hij zijn vader-schoenmaker aan de Wenduinesteenweg. Een jaar later trad hij definitief in de sporen van vader Laridon. Toen hij in 1961 met Jacqueline Ruebens (Sint-Laureins) huwde, trok het koppel naar de Nieuwstraat alwaar hij in 1990 zijn ambacht vaarwel zei.


    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse Dorpsmuzikanten vaak te gast op Vlissegem Kermis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De harmonie "De Brugse Dorpsmuzikanten" verenigt mensen met de gemeenschappelijke hobby 'muziek spelen'. In verscheidene klederdracht brengen we sfeermuziek voor allerlei gelegenheden. De groep vormt een toffe vriendenkring. De wekelijkse repetities en de vele uitvoeringen smeden een stevige muzikale band onder de leden. Onder andere in 2005 waren "De Brugse Dorpsmuzikanten" present tijdens Vlissegem Kermis, foto Aan den Toren.


    23-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffiestop op marktdag De Haan, woensdag 27 feb '13
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze Koffiestop zal plaatsvinden op woensdag 27 februari op de markt in het centrum van De Haan, van 08 uur tot 11 uur, tijdens de wekelijkse marktdag. Iedereen van harte welkom !
    Van 13 februari tot 31 maart 2013 vindt de jaarlijkse Broederlijk Delen-campagne plaats.... Ook in onze gemeente worden heel wat activiteiten georganiseerd. Zo organiseren wij, met o.a. de Werkgroep Geestig Vlissegem, onder andere de Koffiestop om zo veel mogelijk mensen aan te zetten tot solidariteit met mensen in het Zuiden.
    Wat is de Koffiestop?
    Het is een laagdrempelig actiemodel waarbij vrijwilligers koffie schenken bij hen thuis, op het werk, aan de schoolpoort, tijdens een activiteit van een vereniging, … en in ruil voor een kop koffie een bijdrage vragen voor de partners die Broederlijk Delen steunt in het Zuiden. Meer info over de Koffiestop vindt u op www.broederlijkdelen.be/koffiestop


    22-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schoonste dag van de Vlissegemnaars in expo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1025 jaar Vlissegem

    Vlissegem duikt in 988 als parochie in de bronnen op: Fleskenhem in Flandris.

    In 1988 was er een grootse viering van het 1000- jarig bestaan van Vlissegem en groot Oogstfeest op 18 september. De 1025ste verjaardag van het dorp in 2013 willen we ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De Werkgroep Geestig Vlissegem zal samen met de Heemkring De Haan "Tussen Noordee en Noordzee" een retrospectieve tentoonstelling organiseren over Vlissegem met vele kiekjes uit vervlogen tijden. We doen ook een oproep om de expo klasfoto’s van vorig jaar uit te breiden en verder wordt er gefocust op ‘De schoonste dag van de Vlissegemnaars’ : de huwelijksdag en hét portret van de gehuwden.


    Voorbeeldfoto: Huwelijksdag Ilse Wouters in Vlissegem op 06 mei 2006:
    Ilse wordt naar het altaar van de stemmige Sint-Blasiuskerk geleid door vader Hervé Wouters.


    Oproep

    Wie thuis over Vlissegemse trouwfoto’s beschikt en wenst mee te werken aan deze expo, mag een seintje geven. We komen dan langs om één of meer foto’s ter plaatse in te scannen. Het resultaat ziet u in een gedeelte van de tentoonstelling ‘1025 jaar Vlissegem’ tijdens Vlissegem Kermis 2013.

    Beeldmateriaal met een woordje uitleg mag ook bezorgd worden via e-mail:

    ronnyvandaele@telenet.be, Westdieplaan 2 – De Haan (Wenduine) - 0496/307261.


    21-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Communicantje Ronny Vandaele aan de feestdis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze Geestig Vlissegem-blogger wordt vandaag 48 jaar. In die periode kan je dus 4 keer je plechtige communie doen... En vond ik wel geen fotootje zeker van toen in 1977 met petjes en metjes aan den feestdis in de toenmalige Nova Sport. Een klein neefje van me dronk toen chocomelk en tomatensap door mekaar.

    Misschien kunnen we eens onze communie- en lentefeestfoto’s bovenhalen voor een nieuwe geestige expo in Vlissegem in de komende jaren?


    20-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sarah Inghelbrecht tussen koersen en studeren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eliterenster Sarah Inghelbrecht uit de Lepelemstraat 2 J droomt niet van medaillewinst op het wereldkampioenschap baanwielrennen in het Wit-Russische Minsk. ‘Ik wil progressie boeken'

    Sarah Inghelbrecht komt met Else Belmans en Lotte Kopecky uit in de ploegenachtervolging. ‘Ik heb geen tijd voor ogen', vertelt de Vlissegemse. ‘We moeten beter doen dan tijdens de Wereldbekermanche in Glasgow. Al zal dat na mijn examenperiode niet simpel zijn.'

    ‘Door de voorbereiding op het wereldkampioenschap heb ik me niet ten volle op mijn universitaire studie kunnen focussen', stelt Inghelbrecht, die ook deelneemt aan de scratch.

    ‘Het gevolg is dat ik slechts voor vier van de zeven vakken geslaagd ben. Augustus zal een drukke maand worden. Het is en blijft moeilijk om mijn sport met studies te combineren. Maar deze afspraak wilde ik niet missen. In 2010 reed ik in Minsk mijn allereerste kampioenschap.'


    19-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijnwerkerij van toen aan Kloosterstraat 6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voormalige schrijnwerkerij, volgens kadastergegevens bouwt timmerman Lodewijk Casier uit Vlissegem circa 1912 een woonhuis met achteraan een atelier. Circa 1921 wordt een atelier aan de straatkant gebouwd. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met aanpalend lager volume van de vroegere werkplaats. Baksteenbouw met bepleisterde en oranjebeschilderde gevels. Getoogde muuropeningen, beluikte vensters met grote roedeverdeling, bewaard schrijnwerk. Voormalig atelier met brede dakkapel onder zadeldak en centrale deur met aansluitende vensterpartijen en grote roedeverdeling.


    KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1912/4, 1921-22/2.

    Bron: -

    Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

    Datum: 2012


    18-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korte historiek van klooster en dorpsschool aan Kloosterstraat 5-7
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voormalig klooster zogenaamd "'T KLOOSTER" zie opschrift op de tuinmuur, met schoolgebouw (Vrije Basisschool) daterend van 1880.

    Historiek.

    De wet Van Humbeeck van 1879 zet de schoolstrijd in gang waardoor in Vlissegem als reactie een vrije school wordt opgericht. Pastoor Joannes De Schryvere moet instaan voor een nieuw schoolgebouw en het aanwerven van de leerkrachten. De zusters van de Heilige Kindsheid uit Ardooie komen zich vestigen op Vlissegem om er les te geven. De school start in 1879 en is voorlopig gehuisvest in de kamer van een arbeidershuis. De bouw van een nieuwe school gebeurt op gronden, geschonken door de adellijke familie de Man-van Caloen. Voortgaande op de Ferrariskaart (1770-1778) en enkele figuratieve kaarten uit de 19de eeuw was er hier al bebouwing. In 1880 is het geheel klaar en bestaat dan uit een klooster, drie klaslokalen en een ommuurde speeltuin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt vlak bij de school door de Duitsers de batterij van Vlissegem (zie Kloosterstraat en Warvinge) geplaatst en dient de school te worden ontruimd en de klassen op verschillende locaties ondergebracht. In 1956 wordt het schoolgebouw uitgebreid met een vergaderruimte. Met de oprichting van een vrije school in De Haan-aan-zee door dezelfde kloosterorde valt het aantal leerlingen in Vlissegem gestaag terug. Dit leidt in 1975 tot een fusie waarbij de school op Vlissegem een wijkschool wordt van de Vrije School De Haan. De laatste zuster geeft les tot 1977. In de loop van de jaren 1970 worden enkele klassen overgeheveld naar De Haan, eind jaren 1980 blijven nog slechts een tweetal klassen over. Ondanks een tijdelijke opleving in de jaren 1990 door de aangroei van jonge gezinnen in de gemeente zet deze trend zich niet door. Het klooster wordt heden bewoond door een kunstschilder.

    Beschrijving.

    Complex van voormalig klooster in een ommuurde tuin en lagere, aanleunende klaslokalen van 1880 met rechts een uitbreiding van 1956. Tuin toegankelijk via een metalen poort tussen vierkante pijlers. Dubbelhuis van twee bouwlagen in verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met beraapte gevels. Voorgevel met asymmetrische opbouw met drie linkertraveeën en rechts een opkamer boven een kelderverdieping. Van de segmentboogvormige vensters met grote roedeverdeling is een groot aantal, nu met rechte afwerking, verlaagd. Omgevende tuinmuur in bruine baksteen onder ezelsrug, verankerd aan de achterkant. De tuin achteraan paalt aan de dorpsweide, beschermd als dorpsgezicht (zie Warvinge), ten westen van de tuinmuur vertrekt een voetweg en leidt door de dorpsweide naar het kerkhof. Aanleunende dorpsschool met deels ommuurde speelplaats. Oudste vleugel in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en lagere aansluitende vleugel (1956) in rode baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Hoge rechthoekige klasramen.


    RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1331: Kaart van een hofstede gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Andries Pypers, 19de eeuw.

    RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1333: Kaart van landen gelegen te Vlissegem in de watering van Blankenberge, in het bezit van Maximiliaan della Faille, 19de eeuw.

    BALLEGEER J., VANDENBERGHE E., Tussen Noord-ee en Noordzee in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1978, nummer 95.

    BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 409-419.

    MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 39, p. 92-94, 98.

    SAELENS W., VANDENBERGHE E., Archiefbeelden De Haan Deel III, Stroud (Groot-Britannië), 2005, p. 97.

    Bron: -

    Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

    Datum: 2012


    17-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweegezinswoning Grotestraat 87/89 tegen vlakte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tweegezinswoning met voortuintjes gebouwd in spiegelbeeldschema, wellicht uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterd en witbeschilderd parement met imitatievoegen, plint, doorlopende en omlopende banden en kordons beschilderd in olijfgroen. Rechthoekige muuropeningen met op de begane grond een diamantkop als sluitsteen en oorspronkelijk met luiken.

     

    Bron: -

    Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

    Datum: 2012

    Recent ging deze tweegezinswoning tegen de vlakte (2012).


    16-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Halve Maan aan de Dorpsplaats 18
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voormalige herberg en bakkerij met winkel zogenaamd "De Halve Maan". Er is reeds bebouwing te zien op het primitief kadaster (circa 1830), bakker Frans Pockelé uit Vlissegem staat vermeld als eigenaar van een huis en winkel. In 1868 registreert men een uitbreiding van het woonhuis met een bakkerij. In 1873 is er nogmaals sprake van een vergroting en in 1879 van een gedeeltelijke afbraak. Heden heringericht als woning. Lage, verankerde en witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Oorspronkelijk dubbelhuis zie sporen van een deur in de straatgevel, de toegang bevindt zich nu in de zijgevel. Rechthoekige muuropeningen, vensters met halve luiken. Lagere witbeschilderde en verankerde aanbouw met opslagruimte onder zadeldak (Vlaamse pannen). Eindgevel met korfboogpoort en erboven een laaddeur onder latei.

    KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1868/2, 1873/2, 1879/7.

    MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 178.

    Bron: -

    Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

    Datum: 2012


    15-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis herbergier Blomme aan Dorpsplaats 20
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijstaand dubbelhuis met lager bijgebouw omgevormd tot garage, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1907 door Aloïs Blomme, herbergier uit Vlissegem. Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Licht getoogde vensters. Rondbogige zoldervensters in de zijgevels.


    KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1907/2.

    Bron: -

    Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

    Datum: 2012


    14-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historiek van afspanning aan Brugse Baan 9
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voomalige afspanning en café tussen de Brugse Baan en de Noordede gelegen in het gehucht Lepelhem bij de zogenaamde "Femelaers brugghe" of "Lepelhembrug". Op het primitief kadaster (circa 1830) staat bij de brug een klein volume getekend. In 1837 registreert het kadaster een langgerekte uitbreiding aan de westzijde, vermoedelijk als herberg, eigenaar is dan brouwer Jan Vanheule uit Stalhille. Het oude huisje wordt circa 1854 afgebroken, op die plaats komt er circa 1876 een nieuwe aanbouw. Het vrijstaande volume ten westen dateert van circa 1887 en wordt uitgebreid circa 1904-1905. Tot 1990 is in de gebouwen het palingbedrijf "Hammenecker en Zonen" gevestigd. Het meest westelijke gebouw is recent gesloopt.

    Langgestrekt volume van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met centraal een dakvenster met laadluik. Verankerde, gedeeltelijk witbepleisterde baksteen boven een gepekte plint. Rechthoekige vensters, aangepaste deuren en rondboogvormige poort.

     

    KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1837/2, 1854/1, 1876/6, 1888/36, 1904/23, 1905/7.

    MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 180, 189.

    Bron: -

    Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

    Datum: 2012



    Archief per week
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs