Vlissegem is een landelijk, ogenschijnlijk onberoerd polderdorp waar de gang van het leven er alleen beïnvloed wordt door de wisselende seizoenen. Het is er een ideale rustplaats tijdens wandelingen of fietstochten. Vlissegem nodigt je uit rond te toeren door de weidse polders en langs eeuwenoude hoeven!
Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat Vlissegem één van de oudste nederzettingen langs de Vlaamse kust is. Er zijn aanwijzingen naar bewoning van koloniserende Franken in de 8e eeuw.
Het oudste schriftelijke document waarin Vlissegem vernoemd wordt, dateert van 988. Het werd weliswaar als Fleskenhem vermeld, wat zo goed als woning van de lieden van Flaskjo zou betekenen. De meest gebruikelijke schrijfwijze Vlisseghem werd voor het eerst teruggevonden in een document uit 1242.
Aanvankelijk was er slechts een eenvoudige bidplaats met de Heilige Blasius als patroonheilige van het dorp. In de 13e - 14e eeuw werd het primitieve houten kerkje vervangen door een gotische hallenkerk. Deze kerk kwam erg gehavend uit de Geuzentijd (1566 - 1585) en werd slechts gedeeltelijk hersteld. In 1789 werd gekozen voor de bouw van een nieuwe neoclassicistische parochiekerk met sacristie.
De H. Blasiuskerk werd in 1984 als monument beschermd.
Praktisch:
Het boekje De Heilige Blasiuskerk van Vlissegem, een charmant plattelandskerkje begeleidt je tijdens een bezoek aan de kerk. Het boekje is te verkrijgen in de infokantoren.
Er gaat een eredienst door elke zondag, om 10 uur
12-02-2013
Katrien Vervaele, veel meer dan een meisje van de zee
Literaire ontmoeting met Katrien Vervaele naar aanleiding van de publicatie van het VWS-cahier "Veel meer dan een meisje van de zee", samengesteld door Koen D'haene. Aanvullend brengt Lucas Vandenbussche de vertelling "De schaduw van de vuurtorenwachter".
Wanneer ? zo 10/03/13 om 10:30 uur Waar ? Openbare Bibliotheek De Haan Grotestraat 10, 8420 De Haan Leeftijd ? 18+
Katrien schreef elf historische en sociaal bewogen jeugdromans, o.m. Kastanjes (1999), Inkt (2000) en De adem van de godin (2007). In 2007 sloeg ze een andere richting in. Ze raakte gefascineerd door alles wat te maken heeft met de visserswereld en de cultuur van de Noordzeekust. Haar laatste boeken Vissersvrouwen (2009), Naar Island (2011) en Garnalen (2012) zijn non-fictieboeken voor een volwassen publiek. Ze schrijft ook artikels voor diverse tijdschriften zoals HvVB Visserijblad en de Grote Rede van het VLIZ. Ze is ook vaste medewerker bij Plusmagazine.
11-02-2013
Widok op het podium tijdens Midwinterfestival
Midwinterbeelden en midwinterfestival in De Haan. Met werken van vier beeldende kunstenaars: Manon Huguenin, Geert Defurne, Henk Korthuys en Patrick Storms. Open tijdens de weekends van 1 februari tot en met 3 maart, Kennedylaan 23, De Haan (Vosseslag). Een festival met heel wat activiteiten: voordrachten, nocturne, interviews, rondleidingen, proeverijen en optredens.
deelname 5 per garage te storten op zelfde rekeningnummer
met mededeling garageverkoop wenduine 06/04/2013
-met de logistieke steun van gemeentebestuur De Haan-
08-02-2013
Ontspanning bij Boerengilde 50 jaar geleden
Activiteiten van de bond
Zoals de Eigenaars- en Landbouwersbond werden destijds tegen de voordeligste prijzen gezamenlijke aankopen van meststoffen, zaaigraan en veevoeders georganiseerd, werden voordrachten gehouden over landbouwbeheer en werd enige techische kennis van landbouwwerktuigen aan de jonge boeren bijgebracht. Geregeld werden prijskampen ingericht voor rundvee.
Ook ontspanning bij tijd en wijle. Zo verzorgde het "Orkest zonder Naam" in de winter van 1963 voor de boerengilde een succesvolle avond.
07-02-2013
Halve eeuw terug ongenaakbaar kampioen met 114 treffers
Met Omer Van Houtte naar 2de provinciale
Tussen 1957 en 1964 was in het Stadion Serruys dé trainer uit de S.K.-geschiedenis actief : Omer Van Houtte uit Blankenberge. Hij behaalde enorme resultaten met de groen-witten en bracht de ploeg voor het eerst in 2de provinciale. In één ruk werd onder zijn leiding van 4de naar 2de provinciale geklommen. Het was de eerste en ook de enige keer dat S.K. in 2de optrad op Vlissegemse bodem. Omer behaalde recordcijfers in 62-63 : kampioen met 39 punten op 40, slechts één drawn op S.K. Voorwaarts Oostende en als doelpuntensaldo 114 keer gescoord (circa 6 per wedstrijd) en, met Jacky Maelfeyt in doel, slechts 9 tegen (bijna ½ per wedstrijd). Merkwaardige cijfers waren : Lombardsijde De Haan 0-16; De Haan-Adinkerke 10-0 en Keiem-De Haan 0-14. De terugmatch tegen Keiem thuis was spannend tot wanneer Henri Piquet de verlossende 1-0 scoorde in de laatste minuut.
Topscorers in dat fameuze voetbalseizoen 62-63 waren Eric Maertens met 28 goals; Michel Vertriest 24; Robert Willems 18; Henri Piquet 14 en Carlos Pieters 13.
Op 21 mei 1963 wordt een brief verstuurd gericht aan de heren Burgemeester en Schepenen van de gemeente Vlissegem waarin uitnodiging naar kampioenenviering, gevolgd door banket (op 9 juni 1963 om 15 uur in het voetballokaal), staat vermeld
06-02-2013
Rita Bultinck al 30 jaar geen Rode Duivel meer
Rita Bultinck, die van 1976 tot 1983 deel uitmaakte van de Nationale Voetbalploeg, getuigt:
'Ik heb altijd voor de sport geleefd, maar ik heb er nooit één frank aan verdiend. Tweemaal per week ging ik van Brugge naar Kuurne voor de training en daarvoor ontving ik enkel een drankbonnetje. Voor trainingen bij de nationale ploeg in Kumtich ontving ik een vergoeding van 2,5 frank per kilometer. Voor een wedstrijd in het buitenland werd de reis weliswaar betaald, maar we kregen geen 'prestatiegeld'. Mannen die toen in de nationale voetbalploeg speelden (vb. Pfaff, Ceulemans, Van der Elst...), werden wel (rijkelijk) vergoed per gespeelde wedstrijd en training. Ik ben als sportvrouw 25 jaar te vroeg geboren in het verkeerde land. Damesvoetbal stond toen in Noorwegen, Amerika of Duitsland al veel meer in de belangstelling. Ooit kon ik de bij een Duitse damesploeg gaan spelen, maar dan moest ik mijn werk in België opzeggen. Maar de onzekerheid, de vraag of ik ooit van het voetbal zou kunnen leven, was te groot. Daarom bleef ik hier.'
05-02-2013
30 jaar fusie Eendracht De Haan
Eendracht Klemskerke bleef onderaan in 4de provinciale afdeling bengelen. Bestuursleden van S.K. en Eendracht gingen terug samenzitten met het oog op een fusie tussen beide teams. Op 23 april 1983 werd een akkoord bereikt en de K.B.V.B. gaf groen licht om vanaf 01 juli 1983 samen te smelten. Een nieuw oefenterrein aan de Nieuwe Steenweg was al geruime tijd klaar en andere terreinen volgden naast sporthal Hanenveld. De nieuwe voetbalvereniging kreeg de naam Eendracht De Haan en speelt tot op heden in rood-groene kleuren.
Foto : André Van Wonterghem, secretaris
tot de fusie met E. Klemskerke in 1983
04-02-2013
Eerste elftal Sportkring De Haan al 30 jaar niet meer in Vlissegem
Boeren kopen omheining Stadion Serruys
Nog tot de jaren 84-85 speelden de jeugdelftallen voetbal aan de wegwijzer. De laatste wedstrijd van het fanionelftal op Vlissegems grondgebied dateert van 1983.
Vooraleer Oscar Decherf zijn land opnieuw kon gaan bewerken moest S.K. een beetje opruimen : omheining, doelen, kleedkamers, kantine, enz., alles moest weg. Het zou flink wat geld gaan kosten om het stadion af te breken en containers te huren voor het puin. Daarop ging bestuurslid Gilbert Vandaele met de omwonende boeren praten en kon de betonnen omheining verkocht worden om er koterijen e.d. van te maken. Geld in de clubkas dus i.p.v. uitgaven. Anno 2006 ligt er nog steeds een net van een voetbaldoel in de Zwinnebeekhoeve bij boer Colpaert aan de Ter Bieststraat 3 in Vlissegem : om de groensels af te schermen tegen de veugels. En het Stadion Serruys van weleer, dat is nu een aardappelveld. Het voetbalveld aan de Wegwijzer, op het kruispunt Grotestraat- Warvinge, kreeg alzo zijn oorspronkelijke bestemming terug.
03-02-2013
Spaarkas "Elk zijn gedacht" 60 jaar geleden opgericht
Deze maatschappij werd in 1953 opgericht in herberg "De Meiboom". De leden-spaarders stortten om de maand hun bijdrage in hun bakje. Aanvankelijk was 20 Fr per maand en per lid de minimumbijdrage. Later werd die op 100 Fr gebracht. Wie niet spaarde, kreeg een boete aangesmeerd. Op haar hoogtepunt telde de vereniging meer dan honderd leden, zelfs van uit Brugge waren er aangesloten. Op één jaar bedroeg de (spaar)pot soms tot 250.000 Fr.
Met de intresten van de spaargelden werd om het jaar een diner gehouden, dat uiteraard plaats had in "De Meiboom". In 1983, bij het 30-jarig bestaan van de spaarkas[1][1], werd een mooie beker ontworpen met het logo "Elk zijn gedacht". Ondanks het succes van de vereniging besloot het bestuur, uitgerekend dat jaar, in 1983, de spaarkasactiviteiten stop te zetten.
Foto : de spaarmaatschappij uit de jaren '50-60:
Gaspard Blontrock, Henri Monteyne, Jacqueline Van Haecke, René Van Houtte, Francis Cys, Albert Schillewaert, Albert Vermeire, Laurent Malfeyt, Marcel Van Haecke, Yvonne Willems, Remi Vandaele, Arthur Van Houtte, Irma Blontrock
[1][1]De eiken (spaar)kas met zijn 56 vakjes heeft in de vroegere herberg "De Meiboom" nog altijd een ereplaats.
02-02-2013
De kleiput van Vlissegem ontstond 40 jaar geleden
De klei voor de steenbakkerij Mermuys werd aldaar - de weilanden langsheen de Warvinge - gedolven. Het zand onder de kleilaag werd voor diverse doeleinden aangewend. In een eerste fase was er het vervoer van het natte zand in grote camions langs de Warvinge richting haven Zeebrugge. De loodzware gevaarten vernielden het wegdek, maar dat werd door de betrokken onderneming nadien hersteld en geasfalteerd. In een tweede fase was er zandwinning via een buizenstelsel. Hiertoe werden over akkers en weiland buizen gelegd naar Vijfwege. Het zand en water dat er doorheen werd gespoten moest dienen voor het aanleggen van de autosnelweg Jabbeke-Veurne in de jaren 1973-1976.
De grote waterpartij (poel) in Vlissegem kwam tot stand door zandwinning.
Voorheen bevond zich op die plaats de steenbakkerij van Mermuys.
01-02-2013
Vlissegemnaars vertrokken 50 jaar geleden op missie
1963. Pater-Scheutist Marcel Bossaer (foto) maakt zijn derde afreis naar zijn missie in Japan, en E.Z. Amelie Becu van de Witte Zusters reist ook voor de derde keer af naar haar Missiepost in Burundi.
31-01-2013
Over 200 jaar bewoning van Hoeve Het Esschen Busselken
Aan de Grotestraat156 "int Gescheet" met Nieuwmunsterstaat Hoeve Het Esschen Busselken. Was in 1686 eigendom van de Kerk van Vlissegem. Deze hoevenaam komt voor in de ommeloper van 1686.
1813Echtpaar De Boodt komt op deze hofstede. Jan is een telg uit een oud geslacht De Boodt,die leefde in de 16e en 17e eeuw in Knokke, Sluis en verderop streek van Hulst in Zeeland.
1815De Boodt Jan (Knokke 1771Vsg 1844) x Rmk 1813 Laseure Francisca (Oke 1784Odb 1869)
1822Echtpaar De Boodt koopt een groot deel van hun pachthoeve met ca 25 ha van Jozef Lambrecht
1862Vandenbroecke Jozef (Wka 1837 1902) x Vsg 1862 Derre Genoveva (Nms 1825Nms 1895)
Dit gezin Vandenbroecke x/xx Derre Genoveva verhuist naar Nieuwmunster in 1867
1866Moeder Siska Laseure, 82 jaar, en kinderen De Boodt als erfgenamen, verkopen hun eigendom in de hofstede, waarbij de hofplaats met 10 ha 45a gekocht wordt door Filip VermeireDe Boodt.
1867Maelfeyt Hendrik (Kmk 1831Vsg 1871) x Vsg 1867 Bouwens Rosalie (Vsg 1841Vsg 1900)
1884Het gezin Maelfeyt / Vandenbroucke Bouwens verhuist naar de naburige hofstede. Rosalie Bouwens gaat de weg te voet met op haar arm haar jongste spruit met name Camiel Vandenbroucke.
1884Verlinde Jan (Vsg 1847Vsg 1939) x Vsg 1880 Decoster Justine (Vsg 1857Vsg 1933)
1960Vandenbriele Julien (1928) x Maelfeyt Andrea (1929)
1989-2013 e.v.Vandenbriele Luc (1964) x Hobus Brigitte (StP 1966)
30-01-2013
Raymond Fockedey straks 40 jaar hersteller van dienst
Hersteldienst motoren (Warvinge)
Geert Vanhove herstelt motoren van alle merken sinds beginjaren 90.
Raymond Fockedey was de scheepsmotorenspecialist. Hij startte aan de Kerkstraat in november 1973. Vandaag probeert hij nog steeds motorfietsen, wagens e.a. machinerie op te lappen
29-01-2013
Centra 50 jaar geleden gestart aan de Molendreef
Centra was een middelgrote kruidenierszaak op de hoek van de Molendreef met de Felix Timmermanslaan (toen nog ontworpen straat). In de periode 1963-1965 waren Margriet Portier en Robert van Cleemput er uitbaters. En later van 1965 tot 1971 ook Remi Vandaele en Martine van Cleemput. Daarna zou Degrande uit Brugge de zaak overnemen.
(Grotestraat 95) Vader Philippe Pottier begon vanuit Stalhille met een bierronde en vervoerde tijdens zijn beginperiode in 1935 2 bakken drank per fiets naar Vlissegem. In 1936 verhuisde de familie naar de Grotestraat. Bij brouwer Philippe werd bier uit vaten in flessen afgetapt. En in 1937-38 werden paard en kar aangekocht bij landbouwer André Strubbe-Michotte van de Verzonken Hoeve aan de Ter Biesstraat. Het paard werd dan s avonds na de ronde naar de boerderij van Dartje Defraeye gebracht om er te grazen. De jonge Oscar Pottier huppelde met dat paard vaak van links naar rechts over de ondiepe grachtjes onderweg. Tijdens W.O. II moest soms naar Oudenburg met paard en kar gereden worden ter bevoorrading. Oscar verhuisde in de Grotestraat (naast herberg De Gulden Haan) en de eerste camion voor zijn drankenhandel kwam er pas beginjaren 50 toen hij in het leger diende. Het zou een luxewagen geweest zijn, doorgezaagd in Oostende en met daarop een bak achteraan gemonteerd. Kostprijs : 22.000 frank. In 1953 werd een sterke fiets met zware rayons gemaakt bij fietsenhandel Beirens. Op deze fiets was er vooraan plaats voor 2 à 3 bakken opeengestapeld. Oscars echtgenote had eerst gedurende 8 jaar (1953-61) een winkeltje van tabak, wijnen en likeuren aan de Nieuwstraat, waar later schoenmaker Laridon zou intrekken, alvorens mee te helpen aan de Grotestraat. Op 01.01.1990 werd een punt gezet achter Drankenhandel Pottier. Kortgeleden overleed Oscar.
De fiets uit 1953 is er 60 jaar later nog steeds: zie foto.
27-01-2013
De Gulden Haan reeds halve eeuw geen herberg meer
Het café De Gulden Haan lag in de Grotestraat schuins tegenover de smidse en winkel van Germain Vansever. In 1943 uitgebaat door Julien Scheemaeker en Yvonne Deleersnijder; vanaf 1947 Jozef Adriaans en vrouw Esperance tot 1958. Daarna baatte Marcella Simons-Denaeyer de herberg uit tot in 1963 en woonde er eveneens, samen met haar vele zonen en dochters.
26-01-2013
Rosmolen Korenzegen verdween 60 jaar geleden
Bij landbouwer Florent Van den Berghe op "Korenzegen", Ter Bieststraat[1] nr. 1, stond tot 1953 een rosmolen op de hofplaats. Hij werd afgebroken toen de boerderij dat jaar op het elektriciteitsnet werd aangesloten. Het was een open, vrijstaande paardenmolen, met paarden met dissel. De maalderij bevond zich een tiental meter verderop en werd door transmissie in gang gezet.
[1]Op de hoeve van Achiel Vermeire, nu Joseph Colpaert aan de Ter Bieststraat, zou destijds ook een rosmolen gewerkt hebben.
25-01-2013
Koster-schoolmeester Petrus Costenoble 100 jaar overleden
In 1913 is er het overlijden van koster-schoolmeester Petrus Costenoble[1], ridder in de orde van Leopold II. Veertig jaar was hij in dienst geweest. Zijn opvolger was Maurits Titeca die echter begin 1919 de parochie verlaat om koster te worden te Westkapelle.
[1]Drie dochters Costenoble waren religieuzen: Celine in het klooster van Ardooie, twee anderen waren ingetreden bij Vincentius à Paulo, de papnonnen, en een andere dochter, Germaine, hield winkel naast het politiehuisje, waarthans een parking is aangebracht. Na het overlijden van haar ouders werd Germaine "Costers" gemeentelijk ontvanger alhier.