Marva's terugblik op haar 70ste... Voor 99% genieten
De media hing massaal aan haar telefoon voor haar 70ste verjaardag. Maar ze was niet bereikbaar. Want aan het genieten in Benidorm. Maar ook daar spraken de mensen me aan. Het is bizar maar ik ben nog steeds niet vergeten. Dat doet wel deugd.
Welke periode uit je carrière zou je nog willen overdoen?
Het toppunt van mijn carrière situeerde zich in de jaren 70. Zo tussen mijn 25ste en 35ste waren de mooiste jaren. Ik was niet meer piepjong en beleefde die periode intens. Veel intenser dan toen ik jonger was, toen werd ik meer geleefd. Het was meer iets dat mij overkwam maar vanaf mijn 25ste was het 99% genieten van alle succes.
Nu ben je 70 jaar en nog steeds een mooie vrouw. Vind je schoonheid belangrijk?
Ja absoluut, dan heb ik het over je goed verzorgen. Ook als je ouder wordt is aandacht voor je uiterlijk belangrijk. Ik wil er elke dag piekfijn uit zien en ook eens iets nieuws kopen, dat doet veel met een mens. Het is goed om respect te blijven opbrengen voor jezelf. Ouder worden is niet prettig, er is niet echt iets positiefs aan. Als ik in de spiegel kijk dan vraag ik mij dikwijls af: ben ik nu echt al 70 jaar? Ik voel mij geen 70. Mijn vriendinnen zijn allemaal jonger. Soms vind ik het bangelijk omdat ik nu tussen de 70 en 80 jaar ben. Meer dan 80 jaar, dan ben je echt oud. Het is ook niet altijd gemakkelijk om alleen oud te worden. Ik moet alles alleen doen, of vragen aan vriendinnen. Maar ik blijf uitjes plannen, naar toneel, optredens.
Je was een echte globetrotter. Reis je nog steeds veel?
Ja, zeker. Reizen is een passie. Ik heb ooit nog drie weken in de Andes gewoond, naar Alaska en langs Kaap Hoorn gereisd, indrukwekkend! Ik ben nog door het Amazonegebied getrokken, de canyons van de Verenigde Staten gedaan. Nepal maar ook Europa, Rusland. Ik heb al heel veel gezien, ik kies voor natuur tijdens mijn reizen, die is overweldigend en ik kan daar heel erg van genieten. In het Midden Oosten wil ik ook nog meer landen bezoeken maar voorlopig is het daar niet overal veilig. Jemen wil ik zeker ook nog bezoeken.
Wat is gelukkig zijn? Ben je zelf gelukkig?
Tevreden zijn met jezelf, dat is gelukkig zijn. Een goede gezondheid is primordiaal. En ja, ik ben gelukkig, ik ben heel tevreden met wat ik ben. Uiteraard heb ik ook mijn slechte dagen, net zoals iedereen, maar over het geheel genomen ben ik tevreden met mijn leven en zoals het gelopen is.
Volg je de Eurocrisis en de bankencrisis?
We, mijn zoon en ik, volgen het met een angstig hart wat er nu aan het gebeuren is. We zijn bang voor het sneeuwbaleffect van de financiële crisis in andere landen. Waar zal België volgend jaar staan? Onze groothandel Fantasia Verlichting is een familiaal bedrijf, met vestigingen in Blankenberge en in Oostende. We doen vooral zaken met Europese landen. Als de economie niet draait dan zullen we er nadeel van ondervinden. Nu valt het allemaal mee. Vorig jaar zijn we niet gestegen in omzet maar ook niet gedaald. Dit jaar is niet slecht begonnen maar we volgen de economische situatie met een bang hart. We weten niet wat ons te wachten staat.
Volg je ook de toestand in Syrië, Palestina of Congo?
Ik heb eerlijk gezegd schrik om het nieuws op te zetten. Er gebeuren vreselijke zaken in die landen. Maar ook de toestand in Griekenland is zeer penibel. Ik heb vrienden in Griekenland en die weten zich geen raad. Maar je kunt je niet het lot van iedereen aantrekken. Op mijn manier draag ik een steentje bij door Artsen Zonder Grenzen te steunen. Ook hier in de regio steun ik een organisatie die zich inzet voor familie van mensen die in de gevangenis zit. Al jaar en dag steun ik ook het blindentehuis Licht en Liefde in Varsenare.
Wat vind jij, is de betekenis van het Nederlandstalige lied voor Vlaanderen?
De liedjes zijn een deel van onze identiteit. Als we alles in een andere taal zouden zingen : waar staan we dan? De Fransen zingen toch ook in het Frans, de Spanjaarden in het Spaans. Niet alle Nederlandstalige nummers zijn smartlappen hé. Er is heel veel variatie. De Nederlandse taal is wel niet zo eenvoudig om er teksten mee te schrijven, de woordenschat is beperkter dan bijvoorbeeld in het Frans.
Wat moet er gebeuren om de Nederlandstalige muziek te promoten?
Op de radio moeten ze deze muziek blijven draaien. In mijn tijd was het een luxe, elke week kwam je wel op TV. Er was Tienerklanken, Dolle dinsdag en een wekelijkse Top tien. Dat is er niet meer.
Hoe wil je als zangeres herinnerd worden?
Hoh, dat is een moeilijke vraag. Weet je, ik was in Benidorm de dag van mijn verjaardag. s Morgens stond ik aan te schuiven voor het ontbijt en er kwam mij iemand feliciteren. Gelukkige verjaardag zei ze, je hebt ons altijd gelukkig gemaakt met je muziek en nu wil ik jou geluk toewensen. Wel, dat is voldoende. Ik was een populaire zangeres, geen vamp, meer het meisje van naast de deur. Daardoor werd ik ook aanvaard door het hele gezin. Het beeld van de zangeres klopte ook met de stem en de muziek. Het plaatje zat goed in elkaar. Dat ik nu nog zoveel gelukwensen krijg voor mijn verjaardag doet wel goed. Via Vlissegemnaar Ronny Vandaele die een boek over mij schreef kreeg ik mails van Paul Severs, Will Ferdy en Will Tura en van fans uit alle hoeken van Vlaanderen, uiteraard ook uit onze gemeente! Al hun wensen werden verzameld op een reuzenverjaardagskaart.
(AV)
Marva, Biobox
Marva werd geboren op 23 maart 1943 in De Haan (Vlissegem). In 1966 nam ze deel aan Canzonissima. Ze won toen de wedstrijd met het lied Een eiland in groen en blauw. Ze was gehuwd met Walter Vanden Bussche ( 1990) en heeft één zoon Filip. Haar zangcarrière situeerde zich vooral tussen 1967 en 1980. Op de Nederlandse webstek www.zingzing.nl staat een discografie van Marva. Het boek Marva, Onvergetelijk! is nog steeds beschikbaar, info Ronny Vandaele 0496/307261.
(AV)
|