Geestige route 2012 : 'Hij ligt in 't bovenste schof en zij ook'
Om 'Hij ligt in 't bovenste schof en zij ook' uit te beelden werd een oud kastje van zolder gehaald. Aan de Dorpsstraat 2A zie je dit kastje met daarin een gele schoen prijken aan de ingang vlakbij de appelenautomaat. Het zijn graag geziene fruittelers bij Wim Adriaenssens. En de appeltjes (e.a. vruchten) smaken er écht overheerlijk. Proef bijvoorbeeld maar eens de Jonagored !
15-08-2012
Geestige route 2012 : ' 't Blokzwientje'
Net zoals in 2011 hebben we dit attribuut in het straatbeeld gezet, nu aan de Watergangstraat 2 in Stalhille onderweg naar Klemskerke. Op enkele blokken hout werd een stenen varkenskopje vastgemaakt op een oud schoolbankje. En aan het bankje werd ook een grote versleten boekentas gehangen waaruit een ander zwijntje komt piepen. Blokzwientje is vrij vertaald : hij die fel studeert.
En vermoedelijk zal dat in deze periode voor een tweede zit zijn Andere gangbare termen zijn blokbeest, blokker of nog collegehengst.
14-08-2012
Geestige route 2012 : 'Gevolg van ontbossing'
Vijfhonderd meter verder aan de linkerzijde van de Kalsijdeweg komen we bij de schoonzoon van de imker-glasblazer. Hier staat bij Peter Duerinck aan de hoek naar het doodlopend weggetje met huisnummer 31 een nieuwe Stalhilse creatie met de naam Gevolg van ontbossing.
Vroeger was hier een bos aan dit gehucht van Stalhille gelegen, getuige hiervan de signalisatie Den Busch aan de straatrand. Er werd voor de gelegenheid een menselijk silhouet uit hout gesneden en betiteld met de bospoeper.
13-08-2012
Geestige route 2012 : 'Als de drank is in de man... '
Als de drank is in de man (vul het spreekwoord aan). Dit glazen kunstwerk werd vervaardigd door Stalhillenaar Norbert Demonie aan de Kalsijdeweg 18. Hij is tegelijk imker, glasblazer en reuzenbouwer. Betoverend veelzijdig dus ! Elke zomer staan zijn tuintafels en -stoelen buiten want Norbert ontvangt 's zomers graag wandelaars, fietsers of al wie gewoon even zin heeft in gezelligheid op zijn zomerterras. Norbert Demonie werkt deeltijds als preventieambtenaar bij het gemeentebestuur van Jabbeke, maar thuis in deelgemeente Stalhille leeft hij al jaren zijn creatieve aspiraties uit. Hij heeft er op zolder een atelier ingericht, waar hij glas in de meest uiteenlopende vormen blaast. Glasblazen leerde Norbert 15 jaar geleden bij Syntra West, vandaag geeft hij er zelf les. Hij noemt glasblazen een enigszins uit de hand gelopen hobby en dat is eraan te zien : zijn atelier staat en ligt barstensvol glazen kunstwerkjes, sieraden en decoratieve interieuraccessoires. Hij 'boetseert' glas ook tot decoratieve voorwerpen, en dat worden dan bijvoorbeeld leuke lampenkapjes. "Er passeren vier wandel- en fietsroutes langs mijn deur, én we liggen op het fietsknooppuntennetwerk ... " In het winkeltje onder zijn atelier kan je je Norberts honingproducten aanschaffen, want bijen houden is een andere bezigheid van hem. Vanaf eind april dienen de bijenkorven uitgezet; eind augustus worden de beestjes opnieuw 'ingewinterd' . Daar tussenin maakt Norbert honing, en producten uit was zoals waskaarsen. In de garage tenslotte vindt nog een andere passie van Norbert onderdak: oude ambachten. "Ik heb er altijd voor geijverd om het landelijk erfgoed mee in stand te houden. Zo probeer ik oud landbouwersgereedschap te verzamelen, ik heb ook een draaiorgel staan. Ik vlecht zelf ook manden zoals dat vroeger gedaan werd. En met een kleine lokale vereniging hebben we een zevental reuzen onder onze hoede, waarmee we regelmatig meestappen in een stoet." Dertig jaar al woont hij in het stille polderdorpje Stalhille, samen met echtgenote Annemarie Maes : "Een prachtig dorp, het is hier echt goed om te leven", klinkt het trots. Stalhille is dan ook royaal voorzien van wandel- en fietsroutes. "Er lopen niet minder dan vier wandel- en fietsroutes langs mijn deur én we zitten op het fietsknooppuntennetwerk. Voorbijgangers genoeg dus. We hadden al het geschenkenwinkeltje waarvoor mensen langskwamen. En dan bleef er 's zomers al eens iemand hangen. Mijn vrouw en ik houden van gezelligheid. We zetten stoelen en tafels op de oprit, serveerden een honingbiertje en wat frisdranken ... En zo ging de bal aan het rollen. Het is niet zomaar café spelen, wat wij doen. We babbelen en lachen met de mensen. Vóor mij is dat ook gewoon vakantie, geloof me vrij."
Op zaterdag 11 augustus 2012 kwamen exact 200 fietsers en wandelaars (waaronder véél lokale deelnemers) afgezakt naar de met zon overgoten pastorietuin in Vlissegem voor een geestige tocht over 7, 14 of 21 kilometer. Onderweg waren 3 rustposten voorzien in Macarel Ter Lepelem, caf t Hoekske en geitenboerderij t Reigershof. Dorstigen konden zich laven aan de stand van Bieren Denhaene en er ook een lokaal bierpakketje kopen. Een kaasboer uit de buurt en een ambachtelijke houtdraaier waren present evenals de Oxfam Wereldwinkel. Iedereen kon een wandelbox winnen van Westtoer/Brugse Ommeland. De deelnemers vonden het een prachtige tocht met veel afwisseling: kerkwegels, natuurpaden, bos, polders, Volgend jaar komen we zeker terug, klonk het in koor. Meer beelden en commentaar volgen later ...
11-08-2012
Geestige route 2012 : ' 't Is een bescheten commisje'
Ook deze geestige creatie vinden we aan de Kalsijdeweg 10. t Is een bescheten commisje: welke betekenis is de meest correcte?
a)een miskoop
b)een boodschap die over datum is
c)iets wat je niet graag doet
d)iets naar de winkel halen wat je zelf niet graag eet
e)iets naar de winkel halen voor iemand anders
10-08-2012
Geestige route 2012 : 'Niet zagen maar knippen'
Even verder komen we aan huisnummer 10 in de Kalsijdeweg bij Stefaan Decroos. De enthousiaste Stalhillenaar vervaardigde niet één maar wel twee geestige attributen: Niet zagen maar knippen en t Is een bescheten commisje.
Beide attributen zijn een variant op basis van hetgeen we konden zien in Vlissegem tijdens de eerste Geestige Route 2011.
09-08-2012
Geestige route 2012 : 'Hagen-dis'
We verlaten de Spanjaardstraat en via de Cathilleweg slaan we rechtsaf naar de Kalsijdeweg. Het eerstvolgende attribuut ontdekken we aan huisnummer 6 bij Luc Paepe en Isabelle Verwichte. Het betreft een hagen-dis: een aan de haag geplaatste bar of dis met daarop een aantal drankjes gepresenteerd. Dorstigen kunnen zich dus hier proberen te laven. Santé !
08-08-2012
Wandel- en fietstocht Vlissegem-Stalhille, zaterdag 11 augustus
Tocht langsheen een overwegend landelijk en bebost parcours. Volg de gele schoenen en pijlen en ontdek op het traject tientallen geestige attributen. Deze route is buitengewoon gezond om doen want een combinatie van wandelen [of fietsen] en lachen.
Inschrijvingslechts 1 euro inclusief versnapering.
Dranken aan democratische prijzen.
Verzorgde rustposten onderweg !! Tocht niet in MARCHING !!
Extra :
wandelbox Brugse Ommeland of wandelnetwerkkaarten te winnen
verkoopsstanden bieren DenHaene, kaasboer, oxfam wereldwinkel, bloemen en planten, creatieve markt met o.m. een houtdraaier, ...
07-08-2012
Geestige route 2012 : 'Vijfde wiel aan de wagen'
We maken even een zijsprongetje op het parcours. De bewoners van de Spanjaardstraat 4 waren heel enthousiast om ook deel te nemen aan deze route en plaatsten een karrewiel aan hun gevel. Het vijfde wiel aan de wagen is een verwijzing naar de tijd toen een wagenmaker zijn stiel met heel veel vakmanschap beoefende op deze locatie.
06-08-2012
Geestige route 2012 : 'Hoekfiets'
Aan het cafeetje t Hoekske gekomen een begrip in Stalhille-dorp bemerken we aan de gevel een wel heel speciale tweewieler. Het attribuut werd in eerste instantie omhoog gehangen door uitbater Wesley versierd met plateaus e.a. bierattributen maar nadien opnieuw herwerkt door onze specialist Hervé Wouters. Hij maakte er een echte knalgele hoekfiets van: het achterste wiel hangt aan de Spanjaardstraatgevel terwijl stuur en voorwiel aan de cafégevel (Cathilleweg 98) te zien zijn. Heel fraai gedaan ! De uitbater is er danig tevreden over dat hij overweegt om de hoekfiets er permanent te laten hangen vermits hier veel wielertoeristen een stop houden.
05-08-2012
Geestige route 2012 : ' 't Betere benenwerk'
We slaan nu opnieuw linksaf en komen om de hoek aan de Cathilleweg 104 terecht bij kapster Hilde. Aan haar balkonnetje we bedoelen hier: de leuning boven de vitrine - hangen enkele benen van etalagepoppen te prijken. Dit attribuut werd t Betere Benenwerk gedoopt en toont o.m. de uitdrukkingen Ze loopt naast haar schoenen, t Spek aan haar been hebben en Iemand op verkeerde been zetten Maar dat laatste moet je als bezoeker zeker niet letterlijk nemen en gewoon de Cathilleweg verder blijven volgen tot aan café 't Hoekske.
04-08-2012
Geestige route 2012 : 'Vier spa's'
Op het einde van het paadje slaan we linksaf en komen zo in de Kartuizerinnenweg; de nieuwe wijk van Stalhille.
Aan huisnummer 15 zien we Vier spas staan. Bewoner Olivier Libois gebruikt deze torenhoge spades beroepshalve. Bel eventjes aan en vraag hem zelf waarvoor
Aan de spades hangen waterflessen om dorst te lessen: spa plat, spa bruis, spa extra plat en spa superbruis. Santé !
03-08-2012
Geestige route 2012 : halfweg uitrusten in 'gele schoenzetel'.
Pas ontdekt ! Deze gele schoenzetel is precies wat we zochten om ergens halverwege de geestige route in de lommer van de bomen aan het Kartuizerinnenpaadje te gaan uitrusten. Liefst met een of ander lekker geel drankje. Stalhille City is bereikt en er wachten ons nog veel humoristische attributen onderweg in ons buurdorpje. Wie deze zetel helemaal in het geel gekleed als eerste bereikt, krijgt een geestige trip naar Vlissegem kado. Bekijk 1000 zonnen
02-08-2012
Geestige route 2012 : 'Welkom in Geestig Stalhille'
Naar het voorbeeld van de grote poort in Vlissegem-dorp met daarop Welkom in Geestig Vlissegem werd iets gelijkaardigs gecreëerd aan de Spanjaardstraat. Ter hoogte van het paadje naar de Kartuizerinnenweg in Stalhille timmerden en schilderden Mike Monstrey en Annelore Tanghe van het Kermiscomité samen met Maarten Franssens dit mooie bord Welkom in Geestig Stalhille. Gastvrijheid bovenal in een landelijk dorp!
01-08-2012
Geestige route 2012 : 'PI R²AMIDE'
Even voorbij de verkeerslichten volgen we het fietspad naast de Expressweg gedurende 200 meter en slaan dan meteen rechtsaf. Bij architect Filip en Fabienne Vandeghinste aan de Nachtegaelstraat 30 ontdekken we een mooie nieuwe creatie vanwege Stalhilse inwoners. Het betreft een hele grote en stevige gele passer in metaal. Gezien de link met ons gebouw en de symboliek van het attribuut, een passer hebben we het de naam: PI R²AMIDE meegegeven, lieten de bewoners ons weten. Uitermate geslaagd en beslist een bezoekje waard dus.
Komende van Lepelem aan de Noordede voorbij, bereiken we langs de bochtige Spanjaardstraat volgende hoeve van historisch belang. Het is de prachtig gerestaureerde boerderij van Julien Vermeire-Dhoedt en zoon.
De witte hoeve en de hofplaats geven uit op de Langedorpweg, maar de stallingen met op de gevel verankerd het jaartal 1776 palen aan de Spanjaardstraat.
Het is aan deze stallingen dat een nieuw ludiek attribuut werd opgesteld: Opgepast, spelende kinderen. Het betreft geen plakkaat met daarop enkele kinderen die rolschaatsen of spelen met een bal. Neen, het attribuut werd aangepast aan deze tijden en je ziet er een jongetje (pop) die aan het gamen is aan een groot computerscherm. Vroeger was het anders en speelden we op straat; vandaag kan je de op straat spelende kinderen op één hand tellen. Er is een veranderend en ruimer aanbod aan vrijetijdsbesteding: achter de computer zitten is er één van Jammer is dat ! Maar er is tegelijk ook de vaststelling dat we zelfs geen spelende kinderen op straat meer verdragen: zij worden alsmaar vaker als overlast beschouwd. Dat is een van de opmerkelijkste vaststellingen in het jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat.
De hoeve zelf is zeer oud: in de keldergewelven staat het jaar 1729 vermeld. Vermoedelijk zijn in de loop van de jaren 1700 meerdere woonsten tot één grote hofstede verbouwd geworden. Reeds anderhalve eeuw woonden en boerden hier vier generaties Vermeire. Op de hofplaats bevindt zich een rosmolen die nog tot in de jaren 1970 werkte.
Prinses Mathilde kwam destijds op zomervakantie naar deze hoeve om Nederlands te leren. Uit het boek : Stalhille, parel van het Noorden - G. Monteyne/R. Vandaele (1999).
De Fiets mét zadelverwarming staat in 2012 aan Macarel Ter Lepelem, Brugsebaan 16, naast het fonkelnieuwe terras.
De handvaten en het zadel van deze oude fiets werden vervangen door strijkijzers. Zo heb je het steeds lekker warm aan je zitvlak en
worden ook je pollekes gechambreerd. Al rijdende, wel te verstaan want dat is wel degelijk een voorwaarde : in stilstand gebeurt er helemaal niets maar eens vertrokken sta je in een mum van tijd in vuur en vlam. Nog een goede reden waarom onze Pomp-hier vlakbij de wacht houdt. Inmiddels is er een goed bod binnengekomen bij Macarel Ter Lepelem van iemand die deze fiets absoluut wil kopen. Geestig !
29-07-2012
Geestige route 2012 : 'Pomp-hier'
Onze Pomp-hier staat dit jaar bij Dirk Masscho en Patricia Van Moortel aan de Lepelemstraat 25. We hebben vroeger reeds vermeld dat bepaalde fietsers naar verluid denken dat de 'Pomp-hier' werkelijk een uitnodiging is om de fietsbanden 'hier' een opblaasbeurt te geven. Dit uiteraard omwille van de beschikbaarheid van zon pomp. Eigenlijk zou dat ook kunnen maar welke is de échte reden van de verhuis van dit attribuut naar een plek vlakbij Macarel Ter Lepelem ? Wel, de lasagne en spaghetti die in dit nieuwe eethuis worden geserveerd schijnt behoorlijk kruidig te zijn. Menige tong stond reeds in vuur en vlam omwille van de ferme scheuten tabasco en sambal oelek. En dan is een brandweerman vlak om de hoek altijd handig J
28-07-2012
Geestige route 2012 : 'Faxgestuurde bascule'
Aan de Lepelemstraat 52 bereiken we het Teghelrie-hof van Rik Vandewoestyne en Inge Gevaert. Vanwaar deze benaming ? In de archieven vinden we daarover het volgende : "Daar wijlent een teghelrye (= steenbakkerij) op stondt" (vermelding in 1628).
En ondertussen zijn de moderne tijden reeds lang aangebroken en wordt er voortaan gewerkt met een faxgestuurde bascule.
Wablief ? Wel, het betreft hier een apparaat dat aangeeft welk volume stenen er nodig is (geweest) voor de parkeerstroken aan de Warvinge, Kloosterstraat, Vijfwegestraat en de Dorpsplaats. De bascule stond gelijk met de kerkklok en gedurende de wegeniswerken werd om het uur automatisch een fax verstuurd van het dorp richting Teghelrie-hof zodat de weging der benodigde stenen correct en vlekkeloos kon verlopen. Eén keer werd ook een fax verstuurd in omgekeerde richting: van de Lepelemstraat naar het dorp. Wellicht door een deelneemster aan deze route. Het moet een dom blondje zijn geweest want er zat ook een postzegel op de fax J