Krak(s) Geestig Vlissegem uitgenodigd bij gouverneur
Op dinsdag 31 januari 2012 wordt een delegatie, zeg maar de initiatiefnemers van, het Krakproject Geestig Vlissegem bij de gouverneurs Breyne en Decaluwe verwacht.
29-01-2012
Dorpsplaats is gapende leegte
Bij de herinrichting van Vlissegem-dorp omvat het project eveneens vrije fasen, waarvan de aannemer zelf kan kiezen wanneer hij ze inplant. Een ervan is de Dorpsplaats naast de kerk. Deze ligt momenteel helemaal open voor de nodige rioleringswerken.
28-01-2012
Wildstropers in 1912 gevat aan Noord-Ede
Tijdens een speurtocht naar geestig Vlissegems nieuws werd volgend krantenartikel opgemerkt van precies 100 jaar geleden.
De Zeewacht, januari 1912
Wildstroopers
Twee jachtwachters ontwaarden in Vlisseghem twee wildstroopers en verdoken zich onmiddellijk om hen te kunnen knippen. Toen ze genaderd waren herkenden de jachtwachters een der wildstroopers, Sissen Vdb genaamd. Deze ziende dat ze achtervolgd werden, liepen weg, maar gekomen aan de Noord-Ede, sprong een der wildstroopers er in meenende alzoo aan alle vervolgingen te ontsnappen. De man zwom zoo goed hij maar kon, maar hij verloor den zak dien hij op den rug droeg en die twee hazen inhield.
Met een pak natte kleederen, zijn hazen kwijt en een proces-verbaal op den nek toe mocht Sissen naar huis trekken
27-01-2012
Melodieus neerstrijkende vriezeganzen in Vlissegem
We naderen februari en straks doen de temperaturen volgens de weersvoorspellers een flinke neerwaartse duik. Dus mogen we ze terug verwachten, zoals elk jaar, de vriezeganzen. Je kunt de ganzen vooral gaan bewonderen in de streek van Damme, maar ook de streek rond Vlissegem, Klemskerke is een mooi ganzengebied. De soorten die je het meest ziet zijn de kolgans met de zwarte strepen op de buik en de witte vlek boven de bek en ook de kleine rietgans. Ja, het wordt bibberen in februari en we zullen ze horen en zien, de overvliegende ganzen in lange V-formaties, melodieus roepend, om dan neer te strijken bij groepen van honderden soms duizenden soortgenoten die er al aanwezig zijn. Het is een boeiend en onvergetelijk spektakel dat niemand onberoerd laat!
Een ganse reis
Wanneer de dagen bij ons terug langer worden in februari, begint het te kriebelen bij de ganzen. De lente komt er aan! De kleine rietgans is één van de eerste soorten die met de trek start, dit vaak reeds vanaf midden januari. Er wacht hen een lange reis naar Spitsbergen. Hoewel de broedgebieden vankolganzen in Noord-Rusland pas eind mei sneeuwvrij zijn, vertrekken ze wat later in februari.
Vanzelfsprekend gebeurt de trek nooit in één keer. Wetenschappers schatten dat de eigenlijke vliegtijd voor de kleine rietgans "slechts" zo'n 5 tot 10 dagen per jaar vergt, de resterende weken gebruiken ze om bij te tanken op hun tussenstops. Voor de kleine rietganzen liggen die in Friesland, Denemarken en Noorwegen.
De Oostkustpolder, een thuis voor vriezeganzen
De Oostkustpolder heeft alles in huis als ideale overwinteringsstek voor vriezeganzen na een lange trekvlucht.
·ganzen zijn echte vegetariërs en leven voornamelijk van gras, maar ook van oogstrestanten op aardappel- en bietenvelden
·bovendien zorgt het weidse open polderlandschap met zijn vele slootjes en grachtjes van de polders ervoor dat ganzen al van ver hun vijanden zien naderen waardoor ze op tijd kunnen wegvliegen.
·daarnaast zijn onze winters vrij zacht, vriezeganzen leven immers bij een relatief constante temperatuur: iets boven het vriespunt. Wanneer het echt langdurig gaat vriezen, komen ganzen wel in de problemen (met elfstedentochtweer bij onze noorderburen zullen veel van 'hun' vriezeganzen doorvliegen naar ons, maar uitzonderlijk zelfs ook tot in Frankrijk).
Een ganse dag
Overdag zullen de ganzen vooral grazen. Uit onderzoek blijkt dat ganzen tot 8 uur per dag doorbrengen op de voedselterreinen waarbij ze 80% van de tijd grazen. Daarnaast zie je vriezeganzen ook drinken, waken, andere ganzen wegjagen, hun verenkleed oppoetsen of eventjes slapen.
Hier waak ik
Ganzen leven 's winters in groepen met een familiale en sociale structuur. Ouders, jonge dieren, ... ze blijven allemaal bij elkaar! In zo'n groep is er altijd wel één waakzame vogel met opgerichte kop die de omgeving in de gaten houdt: de wachter. Bij dreigend gevaar (honden, vliegtuigen, een roofvogel maar ook mensen komen over als "gevaar") slaakt zo'n wachter een waarschuwingskreet. Spoedig richten nog meer vogels de kop op. Als het gevaar aanhoudt begint de hele troep te lopen of op te vliegen.
Blijf bij het bekijken van vogels dus op afstand: niet alleen verstoor je hen bij het eten, opvliegen kost veel energie (die ze nodig zullen hebben om de winter door te komen).
Wilde ganzen, fascinerende vogels
Ganzen vormen een onmiskenbaar deel van ons historisch en natuurlijk erfgoed. Grauwe ganzen werden reeds ten tijde van de Egyptenaren gedomesticeerd, ze werden niet enkel gekweekt voor hun vlees maar ze werden ook gebruikt als bewaker (van bvb. het Capitool in het oude Rome). Vriezeganzen vormen tevens één van de weinige 'oernatuurfenomenen' in Vlaanderen, waar in de 21ste eeuw ongerepte natuurgebieden allang niet meer bestaan. Jaarlijks lokt de aanwezigheid van vriezeganzen dan ook vele "toeristen" naar de Oostkustpolder.
Langs de andere kant hielpen mensen in de loop der jaren ook vaak de vriezeganzen toen landbouwers en monniken eeuwen terug de slikken en schorren inpolderden tot weilanden (dit ging dan wel ten koste van echte kustgebonden vogels).
Toch is de relatie tussen mensen en vriezeganzen niet zo onbesproken. Over de hele route werd er eeuwenlang op ganzen gejaagd. Zo'n halve eeuw geleden dreigde dit helemaal mis te lopen en gingen diverse soorten hard achteruit.
Daarom nam de overheid in 1981, op aandringen van natuurbeschermers, het wijze besluit om de ganzen te beschermen en de jacht te sluiten. Ook elders in Europa werd de ganzenjacht beperkt. Hierdoor konden de meeste ganzensoorten zich weer herstellen tot het niveau van het begin van de twintigste eeuw. Maar niet iedereen was hiermee even gelukkig: vooral landbouwers hebben vragen over eventuele ganzenschade op akkers.
Bron: Vriezeganzen en andere wintergasten - Natuurpunt
Vandaag is het Gedichtendag; ieder
jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen, de dag waarop de poëzie in
het zonnetje wordt gezet.
Warvingenaar Hervé J. Casier schreef ooit
dit "Vlissegems" gedicht
met heimwee zie ik het aan
mijn land ligt gebleekt
na winterregens gekweekt
zompig vlak uitgestrekt
door wind overzee gewekt
en het ligt er ontwaakt
door de erosie gekraakt
met heimwee zie ik het aan
dit zal niet meer overgaan
Uit Het laatste kwartier van het landschap (1998)
25-01-2012
Over verstand en gevoel in Vlissegem
In deze aflevering van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten schreven Tineke De Pauw en prof Magda Devos over Verstand en Gevoel (2007).
Het boek behandelt twee nogal abstracte begripsvelden. In het deel Verstand komen de hoofdstukken vlug/traag van begrip, aandacht/alertheid, goed/slecht geheugen, kennen/weten, gek, denken, begrijpen en de wil aan bod. Het hoofdstuk Gevoel behandelt themas als schuld/berouw, schamen/schande, liefde/haat, vreugde/verdriet, zin/tegenzin, humeur en verbazing. Er wordt rekening gehouden met verschillen in nuance, stijlregister en expressiviteit van de opgetekende woorden. Daarbovenop komt nog de vaak gekleurde perceptie van een aantal eigenschappen. In deze aflevering werden uitzonderlijk ook veel uitdrukkingen opgenomen; het is immers vooral door vergelijking met concrete objecten en situaties dat de dialectspreker uiting geeft aan zijn emoties
Als voorbeeld geven we hieronder een vijftal Vlissegemse uitdrukkingen (cursief) die in dit boeiende boek genoteerd staan:
In de wolken zijn
Gezind zijn lijk een haas
Verdrietig zijn (om iets)
Maken in
Klaarstaan
In gereedschepe staan
Begrijpen
Aan malkaar binden
Dommerik
Gekraakte kloef
24-01-2012
Kunstenaar Jules Van de Weyer lanceert eigen website
In april 2011 mocht het 'gouden" Vlissegems koppel Michel en Jacqueline een uniek portret ontvangen vanwege Jules Van de Weyer.
Welnu, zopas bouwden kunstenaar Jules en zijn partner Irène een heel toffe website.Neem beslist even een kijkje op www.julesarts.be
Hierop schrijven Jules Van de Weyer en Irène Wauters die aan de Grotestraat 79(e) in Vlissegem wonen het volgende :
Als kunstwerken niet mooi zijn ... dienen ze tot niets!!!
Is deze kunstenaar anders dan wij ? Neen !!! Hij heeft gewoon een talent dat hem toelaat uit te drukken wat er in hart en geest omgaat. Een hart en een geest die subtiel zijn afgesteld op alle gebeurtenissen die in ieders leven een diepe indruk nalaten.
Dit talent, deze drijfveer, brengt papier en doek tot leven, ogenschijnlijk moeiteloos, zo vanzelfsprekend met een grote bezieling. Met een fijngevoelige zin voor schoonheid, slaagt hij erin om in elk werk een poëtische sfeer te toveren.
Zijn werken worden gekenmerkt door een gepassioneerde kijk op de realiteit en met trefzekere toetsen en lijnen weergegeven. Op subtiele wijze wordt de visuele werkelijkheid versterkt. Vreugde, angst, droefheid, blijheid, liefde, haat, teleurstelling of hoop. Ieder van ons kent deze gevoelens.
Alle werken kunnen worden gekocht in het atelier of op eventuele tentoonstellingen. Ook specifieke opdrachten wil de kunstenaar graag bespreken en uitvoeren.
Tot later...
23-01-2012
SunParks werd 1 jaar geleden âCenter Parcs'
In januari 2011 werd SunParks aan de Wenduinesteenweg 150 te Vlissegem omgedoopt
tot Center Parcs De Haan.
Center Parcs en Sunparks
maken deel uit van de Franse toerismegroep Pierre & Vacances. Het bedrijf
voerde veranderingen door in de dubbele merkstrategie.
De bedoeling is om de grote merken binnen het concern verder uit te bouwen. In
elk land waar de groep actief is, bracht de firma in kaart welke merken de
sterkste positie innemen. Zo zal SunParks zich hoofdzakelijk op de Belgische
markt blijven richten, waar het van oudsher een sterk merk is. De Nederlandse
en Duitse parken van Sunparks worden ondergebracht bij Center Parcs, omdat hier
vooral Nederlanders en Duitsers verblijven. Ook om die reden werd SunParks De
Haan aan zee' vanaf januari Center Parcs - Park De Haan'.
Typisch Belgisch
Het publiek van SunParks, dat zijn hoofdzakelijk Belgische gasten', zegt
Monique Dekking, woordvoerder van Center Parcs Europe.
De campagneslogan die SunParks sinds een jaar hanteert, luidt Zoek het niet
te ver. Een verblijf in SunParks is betaalbaar en maakt de zoektocht naar
andere vakantiebestemmingen overbodig. In De Haan zien we veel Duitse
bezoekers, vandaar de naamswijziging.'
22-01-2012
Bibliotheek aan Huis brengt Vlissegemnaars favoriete leesvoer
De Haan-centrum, Klemskerke en Wenduine beschikken over een bibliotheek. Maar er is ook goed nieuws voor minder mobiele inwoners van Vlissegem die niet over een uitleenpost beschikken in hun dorpskern.
Het gemeentebestuur van De Haan is namelijk gestart met het project Bibliotheek aan Huis voor alle deelgemeenten. Het initiatief houdt in dat vrijwilligers boeken en/of andere bibliotheekmaterialen aan huis brengen bij mensen die zich, al dan niet tijdelijk, moeilijk of helemaal niet kunnen verplaatsen.
Bib aan Huis is bedoeld voor senioren die moeilijk te been zijn, personen met een handicap, zieken, kindercrèches en onthaalouders. Als iemand van de dienst gebruik wil maken, moet die contact opnemen met de bibliotheek waarop een bibliotheekmedewerker een eerste bezoekje brengt. Zo wordt nagegaan welke boeken de persoon graag leest en welke thema's hem of haar interesseren. Aan de hand van dit interesseprofiel kan de bibliotheek voorstellen doen. Daarna komt er maandelijks een vrijwillige medewerker langs met de gekozen materialen.
Uiteraard is het mogelijk om zelf de bibliotheekcatalogus vooraf te consulteren Catalogus De Haan - Cevi voor wie thuis over internet beschikt en zo reeds een verlanglijstje aan te maken en door te geven.
Voor het leveren aan huis worden geen kosten aangerekend. Men moet echter wel lid zijn of lid worden van de bibliotheek. Dat kost 5 euro per jaar, ontlenen is gratis. Alleen voor DVD's wordt 2 euro aangerekend.
Zopas verscheen het boek Howest, 15 jaar atypisch, innovatief en creatief met een bijdrage over de 66-jarige Jean-Pierre Markey uitde Vlissegemstraat 23 die op Kerstmis verjaart.
Jean-Pierre Markey werd eind 2011 in de bloemetjes gezet. J.P. is al verschillende jaren praktijklector aan Howest (Hogeschool West-Vlaanderen) en bij de Katrol is hij 'methodisch ondersteuner'. De Katrol in Oostende is een project van Jean-Pierre Markey en Mieke Verhulst, dat in samenwerking met hogeschoolstudenten ondersteuning biedt aan kansarme gezinnen. Al meer dan 30 jaar begeleidt hij extreem moeilijke jongeren en 'multi problem' gezinnen.
In 2005 schreef hij Een trompet zonder mondstuk
Jean Pierre Markey geeft aan de hand van het verhaal van Tania een zicht op de werking van de Bijzondere Jeugdzorg en de jongeren die in residentiële voorzieningen verblijven. De auteur is werkzaam binnen de sector Bijzondere Jeugdzorg
De auteur neemt de lezer mee in de `vreemde' wereld van een residentiële setting waar moeilijke tot extreem moeilijke adolescente meisjes verblijven.
Het levensverhaal van een cliënte zorgt voor de `rode draad' in dit boek. Tania verhaalt haar leefwereld, van puber tot volwassene. Het meis-je heeft het op haar manier uitgeschreeuwd, maar weinig gehoor gekregen. Daarom heet dit boek: `Een trompet zonder mondstuk'. Een imponerend verhaal.
De auteur plaatst zijn `kijk' als individuele begeleider naast de ervaringen van het meisje. Zijn interventies had-den niet altijd het nodige effect op de cliënte. Mede aan de hand van talrijke praktijkvoorbeelden maakt het boek duidelijk welke methoden hij, als individuele begeleider, heeft gehanteerd. Daarbij maakt hij gebruik van verscheidene casussen om de gekozen strategieën te illustreren. Het boek richt zich tot welzijnswerkers en toekomstige hulpverleners. Maar de boodschap geldt ook voor anderen. Ze is een pleidooi om meer `zorg' te dragen voor deze jongeren. Liggen hun behoeften te hoog tegenover een te laag aanbod aan `hulp' vanuit de welzijnssector?
Kostprijs: 21,90
Bestel het boek bij Garant, ISBN 90 441 1846 3.
20-01-2012
Natuurwandeling âStrand en golfbrekersâ op 28 januari 2012
Op zaterdag 28 januari is er een natuurwandeling Strand en golfbrekers met vertrek om 10u aan tramstation Wenduine-centrum (laarzen wenselijk). Gratis - inschrijven hoeft niet. Info: 059 23 59 09 Natuur.
Wellicht vertelt de begeleider ook een stukje geschiedenis van zo'n twee eeuwen geleden ... ?
Duinbeplantingen onder het Franse Bewind (1794-1814) en tijdens de Hollandse periode (1814-1830)
Aanvankelijk werden de duinen en kustwerken niet meer onderhouden want het bestuur van het Brugse Vrije was afgeschaft. De meeste golfbrekers waren in erbarmelijke toestand en ook de duinen hadden veel te lijden. Toen werden op enkele plaatsen in pannen en in de duinen Franse sparren gezaaid. Het eerste jaar groeiden die 6 tot 7 cm. In de winter werden ze voor het grootste deel bedolven onder het duinzand, en de volgende zomer, bij grote hitte, zijn ze verdord. Om het verstuiven van de duinen te beletten wordt weer helm aangeplant. In 1807 bepaalt een Franse wet hoeveel elke gemeente zal bijdragen voor het onderhoud van duinen, dijken en kust.
Golfbrekers in erbarmelijke toestand, duinen hebben veel te lijden
Om zand op te vangen worden in 1827 onder koning Willem in de Hollandse Tijd zanddijkjes opgeworpen, beplant met helm. Ook worden er horden en doornhaagjes opgesteld. Langs de zeeduinen en in de pannen en binnenduinen worden helm, waterwilgen, doornen en vlierstruiken aangeplant en besproeid met paarden- en varkensmest. In de sector van Wenduine, Vlissegem tot aan de haven van Oostende worden in 1828 de duinen en duingronden verpacht: 250 dieren worden er geweid: koeien, vaarzen en ezels.Voor ieder aldaar grazend dier moeten jaarlijks 100 bonden helm kosteloos geplant worden door de eigenaars van deze dieren en dit onder toezicht van de duinwachters.
Onderhoudswerken aan trappen, dijken en golfbrekers werden tijdens de voorbije decennia uitgevoerd door o.a. de firma Braet : regelmatig dient bvb. de trap aan de Zwarte Kiezel hersteld en van het overtollige zand ontdaan.
Als tweede van links herkennen we Vlissegemnaar Aimé Van Houtte als strandwerker (Uit boek 'Vlissegem: een duizendjarige geschiedenis - 2006')
19-01-2012
Duinbossen van Vlissegem met nieuwe accenten
Werken in de Duinbossen van Vlissegem zorgen voor goede ontvangst van de recreanten
De voorbije jaren zijn heel wat werken uitgevoerd in en rond de Duinbossen van De Haan. Naast de jaarlijkse gewone werken zoals dunnen, kappen van streekvreemde bomen, heraanplanten van inheemse boomsoorten en herstellen van enkele open duinbiotopen, zijn in de Duinbossen van Klemskerke en Wenduine ook de ingangen vernieuwd. In de loop van de winter en het voorjaar 2012 worden nu ook de ingangen van het bos van Vlissegem ingericht.
Om het voor de recreant nog aangenamer te maken, gebeuren er verschillende ingrepen. Zo komen er wandel- en rolstoelsluizen aan de ingangen en worden houten afsluitingen geplaatst om enkele oude trajecten af te sluiten. Aan de ingangen voor ruiters worden overstapbalken gelegd en de mountainbikers krijgen een eigen traject.
Eind 2011 is er al een nieuwe doorsteek voor mountainbikers gerealiseerd. Het traject begint aan de Waterkasteellaan/Nieuwe Rijksweg. Vervolgens gaat het parallel met de Waterkasteellaan tot aan de Koninklijke baan waar verder oostwaarts wordt gegaan tot aan de Zwarte Kiezel. Bij de keuze van de exacte ligging van het traject werd rekening gehouden met de wensen van de mountainbikers en werd gezocht naar een leuk parcours met reliëf en verschillende bochten. Tussen het ruiterpad en het mountainbikepad is er een bufferstrook behouden. Deze route werd grotendeels ingereden tijdens de MTB-toertocht Sylvester VTT georganiseerd door WTC De Zeevogels.
Tussen de Koninklijke baan en de nieuwe rijksweg wordt een tweetal hectare met mislukte esdoornaanplant verwijderd. Schapen zullen na deze werken deze zone open houden door begrazing.
De Domeinbossen van De Haan zijn het resultaat van een publiek bebossingsproject van de kustduinen uit de 19e eeuw. Momenteel vormen zij de kern van het belangrijkste wandelgebied in de duinen tussen Oostende en Blankenberge. Een deel van het domeinbos is Bosreservaat. In 2008 werd, na overleg en een openbaar onderzoek, het beheerplan voor deze bossen en duinen goedgekeurd door de minister. Dit voorziet o.a. in: omvormingsmaatregelen ten behoeve van een natuurrijker bos en open duingebied, verbeteren en verduidelijken van de toegankelijkheid voor wandelaars, ruiters en fietsers, het verplaatsen of afschaffen van onveilige toegangen, meer en betere informatie (folders, borden, ) over het bos en zijn gebruik.
ANB verontschuldigt zich voor de tijdelijke overlast die de werken kunnen veroorzaken.
De Mallemolen, het initiatief voor buitenschoolse opvang van KAV en het gemeentebestuur De Haan, werd tijdens de voorbije kerstvakantie overstelpt met aanvragen. Voor de week na Nieuwjaar was er elke dag een wachtlijst van 20 kinderen.
De Mallemolen, gehuisvest in gemeenschapshuis Ter Praet op het dorpsplein van Vlissegem, vangt voor en na schooltijd kinderen op tussen 2,5 en 12 jaar. Tijdens de paasvakantie en de zomervakantie worden de kinderen van meer dan 6 jaar doorgeschoven naar de speelpleinwerking van de Jeugddienst, maar in de kerstvakantie is de speelpleinwerking niet open en komt iedereen dus in De Mallemolen terecht.
Tijdens de eindejaarsperiode was de vraag echter uitermate groot. In De Mallemolen werden elke dag 60 kinderen opgevangen, wat echt het maximum was. Maar dagelijks moesten ook 20 kinderen geweigerd worden.
Ook speelpleinwerking in kerstvakantie
Volgend jaar valt de vakantie heel anders, maar toch worden nu al voorbereidingen getroffen om de speelpleinwerking voor kinderen ouder dan 12 volgend jaar zo nodig ook in de kerstvakantie open te stellen.
17-01-2012
Restauratie muur Sint-Blasiuskerk
Ook rond de kerk van Vlissegem rusten de doden, is er een kerkhofmuur en ruisen de (knot)linden
In januari 2012 wordt de kerkhofmuur van de Sint-Blasiuskerk gerestaureerd aan de kant van het klooster. De kerk is echter niet steeds volledig ommuurd geweest ... Lees verder hieronder ...
Het kerhof was vóór 1840 slechts ten dele met een muur afgesloten.
"Het
kerkhof is afgescheyden aen den oostkant (Dorpsstraat) door het zwyn
(Dorpszwin) in het opperste omtrent 20 voeten of zes meter breed, in het midden
ligt eene brugge met een hekken die het kerkhof afsluyt. Aen den noordkant en
den zuudwestkant van het kerkhof staen thien huyzen in welke 13 huysgezins.
Alle deze hebben geenen anderen uytweg als door het kerkhof, onder deze zyn
twee schoolen, alwaer byna alle de kinderen der commune bezonderlyks des
winters naer de schoole komen. Tusschen de gebouwen en de kerke is eene partie
van 40 voeten, 22 à 23 meters breed, waerop eene reke boomen staet ten profyte
der fabryke (kerkfabriek). Deze platse is altyd aenzien geweest als
nootzaekelyk ten eersten voor de schoolkinderen te speelen, en ten tweede om
den menschen uyt en in te gaen in de huyzen want daer zyn broodverkoopers,
drank-verkoopers, ambagten en ander winkels.
Alle deze
inwoonders en andere die hunne huyzen frequenteren zyn niet tevreden met die
toegelaeten ruymte, maer nemen regte linie hunnen gank, en naer de kerke en
naer de barrire (hekken) van het kerkhof. De schoolkinderen doorloopen de
graven. De nootzaekelykheden die met waegens afgehaelt worden als hout,
deering, aerdappels, het wegvoeren van hun vette, asschen, etcetera geschid
dikwils regelregt door de graven van de huyzen naer de barrire waerdoor het
bovenste der graeven verbryzelt word dat de zelve een jaer daernaer niet konnen
onderscheyd worden.
Te
vergeefs waeren de vermaeningen van den pastor. Het is alreede vyf jaeren
geleden dat den pastor twee onbetaemelyke staeken heeft doen planten digt tegen
de kerke om te beletten dat het drek en mest vervoeren tot op de kerke niet
zoude gestort worden. Om alle deze redens heeft den kerkeraed eenen kleynen
meur laeten stellen aen den noordwestkant van de begraefplats. Voor de
inwoonders aldaer blyft de open ruymte bestaen die zy van alle menschen
geheugen genoten hebben en aen de schoolkinderen. En door het meurken zullen zy
belet worden de graven te schenden en onteeren. Welken meur volgens het decreet
van 1791 en 1808 van langen tyd zoude moeten gestaen hebben..." Uit : een brief van de secretaris van de kerkraad aan de heer Commissaris te Brugge, naar aanleiding van een ongegronde klacht van een Vlissegemse voerman (Boek 'Vlissegem' 2006).
Hotel Bilderdijk (Bilderdijklaan 4) is als B&B van start gegaan in 1998 en was vroeger een hotel. De eigenaars Patrick en Katrien Decherf - Vanbesien hebben van het pand een moderne en comfortabele bed & breakfast gemaakt met uiterst verzorgd ontbijtbuffet.
Ontdek het unieke erfgoed van De Haan en Wenduine aan de hand van een sfeervolle winterwandeling en geniet onderweg van heerlijk streekgerechtjes.
De Haan:
Zaterdag om 14u: 25/02/2012 - 17/03/2012
Zondag om 11u: 22/01/2012 - 11/03/2012
Wenduine:
Zaterdag om 10u30: 04/02/2012 - 03/03/2012 - 17/03/2012
Speciale editie: 24 & 25/03:
zaterdag om 14u in Wenduine
zondag om 11u in De Haan
12,00 per persoon, vooraf inschrijven
verdere info: 059/24 21 34
De tasty belle époque-wandelingen zijn begeleide erfgoedwandelingen met heerlijke streekproductenproevertjes. Afwisselend kun je deelnemen in Wenduine of De Haan. Ook dagjesmensen kunnen mee. Vooraf moet je inschrijven (bij de deelnemende hotels of in het infokantoor-tramstationnetje van De Haan). De start is elke keer aan het infokantoor van de organiserende gemeente. Onder de noemer Tasty belle époque bieden 8 hotels bovendien winterse verblijfsarrangementen aan rond deze wandeling.
15-01-2012
Geestig Vlissegem is krakproject van het jaar (3)
De Krant van West-Vlaanderen 13 januari 2012
Groeiend draagvlak voor dergelijk project
Eén van troetelkindjes van Ronny is duidelijk het project Geestig Vlissegem. Twee jaar geleden ontstaan als reactie op een krantenartikel in deze krant met als titel: Vlissegem is dood ! Leve Vlissegem. In Vlissegem had je alleen nog het jaarlijkse kermisweekend en de paardenzegening dat was het zowat.Naar aanleiding van de 20ste editie van Vlissegem Prondelmarkt werd er over nagedacht op welke wijze dit gevierd zou kunnen worden, vertelt Ronny. Op een bepaald ogenblik zei Kevin tegen vader Hervé Wouters : We zouden eens iets komieks aan onze deur moeten zetten. Al vrij vlug werd het getal '20', het aantal Vlissegemse prondelmarkten, gekoppeld aan 'het idee' van Kevin. De kiem voor Geestig Vlissegem was gelegd. En ik zou zorgen voor de praktische uitwerking; Hervé toverde ludieke attributen uit recyclagematerialen Belangrijk is dat het project over partijgrenzen heen wordt gedragen. Er is samenwerking wenselijk met tal van socio-culturele verenigingen. Iedereen die een stukje bijdraagt legt mee de grote puzzel van een levendige gemeenschap. Wij hebben voor Geestig Vlissegem de oude pastorie gekozen als dé ontmoetingsplaats. Zo hebben we de geschiedenis mee. Deze locatie betekent een flinke meerwaarde want het is een eeuwenoud pand dat altijd wel het middelpunt van het dorp is geweest. Dat zoveel mensen stemden op mij betekent dat er een groeiend draagvlak bestaat voor Geestig Vlissegem. Het doet wel iets met een mens, bepaalde reacties waren écht hartverwarmend! Andere zeer geestig! Het toont ook in zekere mate de nood aan van dergelijk project. Bij deze wil ik ook de partners in crime Hervé en Kevin Wouters bedanken voor hun bevlogenheid en alle anderen die meehelpen om ludiek en geestig uit de kast te komen. Vandaar dat ze niet mochten ontbreken op de foto. Op die foto ook een aantal ludieke elementen en ons handelsmerk: de gele schoen.
Redenen genoeg voor Ronny om op de ingeslagen weg verder te gaan en nog vaak activiteiten te organiseren. Ja hoor, en zoals steeds zijn alle suggesties welkom en wie het ludieke project wil volgen die surft naar www.bloggen.be/geestigvlissegem. Deze blog bevat nieuwtjes uit Geestig Vlissegem met zeer uiteenlopende berichten en verlucht met fotomateriaal van vroeger en vandaag. (AV)
Wat ik met mijn inzet wil bereiken? Eeuwige roem! (lacht) Nee hoor, toch niet (lacht). Vergeet niet dat ik bibliothecaris ben in Oost-Vlaanderen en daar het grootste gedeelte van mijn socio-culturele leven slijt. Mocht ik in De Haan in deze sector werken dan zou ik mijn engagement gebruiken om meer laagdrempelige activiteiten te organiseren. Daarmee wil ik de sociale samenhang bevorderen. Maar we zijn al op goede weg in De Haan. Samenwerking is een sleutelwoord, samen kan je veel verwezenlijken. Hij is ook zeer tevreden dat de vonk van zijn enthousiasme overspringt op anderen. Ja, ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn engagement effect heeft op anderen. De talrijke reacties op mijn nominatie als krak van het jaar liegen er niet om. Eens er een aanzet is gegeven springen velen op de kar, soms druppelsgewijs maar ze komen! Dat doet deugd om te ervaren. Dit is het bewijs dat mensen wel willen gaan voor een warme gemeenschap.Vandaar ook onze oproep aan iedereen om verder mee de handen uit de mouwen te steken en zelf initiatieven te nemen. Naast de gemeentelijke activiteiten is de inzet van de inwoners in feite nog veel belangrijker.
We willen hier ook nog meegeven dat Ronny mede-auteur is van Stalhille, parel van het Noorden(1999), t Blekt lijk Klemskerke tegen t ongeweerte (2002), Vlissegem: een 1000-jarige geschiedenis. Van Scamel Weeke tot SunParks De Haan (2006), Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats (2008) en hij schreef het levensverhaal van zangeres Marva uit Vlissegem naar aanleiding vanhaar 65ste verjaardag Marva. Onvergetelijk! (2008). Daarmee heeft hij samen met Germain Monteyne een brok geschiedenis vastgelegd voor het nageslacht. Ronny werkte in verschillende bibliotheken. Hij is nu reeds 15 jaar bibliothecaris in Knesselare en was medeoprichter van het Samenwerkingsverband Bibliotheken Meetjesland. Ook leuk om te weten is dat zijn bibliotheekassistente Lut Depauw, de Pluim van 2011 heeft gekregen als positief geëngageerde in de maatschappij. (AV)
Bio
Ronny is gehuwd met Christel De Fauw en vader van Eveline (28) en Indra (23) en van adoptiezoon Lander (12). Hij woont in Wenduine maar is Vlissegemnaar van geboorte. In1989 studeerde hij met grote onderscheiding af als gegradueerde in Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde.
13-01-2012
Geestig Vlissegem is krakproject van het jaar (1)
De Krant van West-Vlaanderen 13 januari 2012
Ronny Vandaele is de krak van het jaar 2011
Ronny Vandaele begon zijn engagement voor de gemeente De Haan in de jaren 80 met vrijwilligerswerk in de bibliotheken van Wenduine en Klemskerke. Maar hij is ook auteur, organisator, zet tentoonstellingen op, stond mee aan de wieg van Geestig Vlissegem en schrijft de uitstekende blog over dit fenomeen.
Om de krak te typeren mogen we zijn persoonlijk engagement niet vergeten. Toen hun eigen kinderen groter werden, stelden Ronny en zijn vrouw Christel De Fauw hun huis open voor kinderen die in een problematische gezinssituatie leefden en kwamen er twee tienermeisjes het pleeggezin vervoegen. Ook de ondertussen twaalfjarige Lander werd kort na zijn geboorte geadopteerd en kreeg een nieuwe thuis in huize Vandaele. Samen-leven in de positieve betekenis ligt hem nauw aan het hart. De krak ijvert daarom voor cultuur-met-een-lage-drempel, cultuur voor iedereen en activiteiten die mensen samenbrengt. Cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, pleit Ronny. Het kan zo georganiseerd worden dat mensen goesting krijgen om deel te nemen. Drempels moeten worden weggewerkt zodat iedereen kan participeren. Zo hebben we voor Geestig Vlissegem de virtuele toegang via onze blog.Door overleg worden inwoners en sympathisanten bij alles betrokken. Ik ben dan ook zeer tevreden dat ik als bezieler van een project werd gekozen en niet als een einzelgänger. Voor mij luidt het zo: Geestig Vlissegem werd het krakproject van 2011! (AV)
12-01-2012
Dit was Geestig Vlissegem 2011 (12)
Er zat muziek in Geestig Vlissegem, veel muziek
In april hoorden we"De Scute" bij de feestelijke opening van het project Geestig Vlissegem, een authentiek 'Prinsenorgeltje', aangezwengeld door Dirk en Hilde Senesael uit Pervijze. De Dorpsplaats en nadien ook de sfeervolle pastorietuin werden gevuld met zachte, melodieuze klanken. Lokale draaiertjes-in-spé boden assistentie.
In juni vielen in het dorp op kermiszondag vooral de folkgroep Klakkebusse en het dameskoor De Valse Teefjes in de smaak. Het was Freddy Masson, voorzitter van het feest- en toerismecomité en van de Werkgroep Vlissegem Kermis, die de teefjes kon strikken voor een optreden aan tuincenter De Groene Haan. Meer weten over De Valse Teefjes ? Klik op deze link : http://www.youtube.com/watch?v=qOjn145Jqzk
En in julizong zangeres Chantal van Café 't Kroegje uit Westkerke zeemansliederen en heerlijke covers van klassiekers in de pastorietuin. Een accordeonist en opnieuw een orgelist lokten de massa tijdens het Retrofietsersfestival.
Maar ook langsheen de toeristische GV-route was er een opgemerkte verschijning in de Bredeweg : de Muzikale Bella met gitaar en de kleine Bellaatjes die hun eerste danspasjes op hun eigen ceedeetje plaatsten.
11-01-2012
Dit was Geestig Vlissegem 2011 (11)
De pastorie was het trefpunt bij uitstek voor Geestig Vlissegem, het bijna 150 jaar oude pand bleek een gezellige ontmoetingsplaats.
De omgeving van de Sint-Blasiuskerk in Vlissegem (De Haan), met het kerkhof met bomenrij, de pastorie met tuin en wal, het woonhuis naast de pastorie en de herberg 'In den Witten Doorn' vormt sinds 1985 een beschermd dorpsgezicht. Foto: Willy Vereenooghe
Beschrijving
Dorpsplaats nr. 5. Pastorij, gelegen tegenover W.-portaal St.-Blasiuskerk, omwald ten Z., W. en N. Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), 1855. Baksteenbouw op wit beschilderd sokkeltje met rechts twee rechthoekige kelderopeningen. Druiplijstjes in uitspringende rood beschilderde baksteen, doorlopend op tweede bouwlaag. Houten gootlijst op klossen. Rechthoekige vensteropeningen; rondboog zoldervenster in noordelijke gevel. Rechthoekige deuropening met arduinen bordes.
[De Beaucourt de Noortvelde R., Le pélerinage de Vlisseghem. Saint Blaise patron. Accompagné de l'histoire particulière de Vlisseghem, Oostende, 1898]
Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Kerrinckx H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, (onuitgegeven werkdocumenten). Auteurs: Huys, Martine
Hoe oud precies ? De inhoud van het "pastoreel huis" wordt opgegeven, hof en wal inbegrepen: 20 roeden (1 roede = 14 m²) , 30 ellen (1 el = 69 cm).
De huidige pastorie werd opgetrokken in 1854-55. In de achtergevel zit een gedenksteen ingemetseld met de namen van de toenmalige raadsleden: Ph. Maelfeyt, Ph. Vermeire, Fr. Boddez, Ph. Strubbe, J. Thielt, C. Dierickx en uiteraard pastoor Deschryvere. Aed. 1855.
De kosten van de opbouw der pastorie werden gedragen door de kerk. Dat kan men opmaken uit de beraadslagingen van de kerkraad en uit een obligatie in het archief bewaard. De gemeente gaf geen toelage. In 1859 komt een toelage van de provincie van 499,18 fr voor het herbouwen van de pastorie.
Uit : Vlissegem, van Scamel Weeke tot SunParks De Haan