Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    17-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag8 de Walen zijn niet mee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Walen zijn niet mee: vooral Vlamingen zijn vegetarisch geïnspireerd.

    De campagne #dagenzondervlees slaat echt aan, en ook politici doen er aan mee of spreken er zich over uit. Tenminste in Vlaanderen, want in Wallonië staan ze er maar raar naar te kijken. Daar volgen ze eerder de Boerenbond, die het afdoet als een modeverschijnsel dat zich baseert op valse cijfers en bevooroordeelde stellingen. De duurzame en/of vleesminderende levensstijl staat in Wallonië echt niet even hoog op de politieke agenda, en wordt er ook niet als hip gezien. Veggie-dag invoeren in administraties of scholen ? In Wallonië is het nog niet aan de orde. Zelfs binnen Ecolo zijn er véél minder vegetariërs dan in het Vlaamse Groen. Pas nu zoveel Vlaamse politici de pers halen naar aanleiding van de campagne #dagenzondervlees, kijkt men aan Waalse zijde even verbaasd om zich heen. Waalse vegetariërs, tijd om uit de kast te komen!

    Daarom vandaag een vette knipoog naar de Coq-au-Vin:

    Seitan-au-Vin

    nodig voor 3 personen:
    600 gram seitan;4 wortelen; 1 rode ui; 1 teentje knoflook; olijfolie; 1 potje tomatenpuree; 1/4 liter rode wijn; 1/2 liter groentenbouillon; 3 laurierblaadjes; tijm; peper en zout; maïzena; peterselie

    Bereidingswijze: De seitan in kleine stukjes snijden en bakken in een grote pan met olijfolie tot ze een korstje krijgen (het is belangrijk dat ze een korstje krijgen!)

    Knoflook en ui fijnsnijden en toevoegen, goed blijven roeren en wanneer de ui glazig is, het geheel blussen met een scheut rode wijn. Goed laten sudderen en het vuur lager zetten.

    Wortel in schijfjes snijden en toevoegen, vervolgens tomatenpuree, laurierblaadje en tijm erbij.

    Een half kopje groentenbouillon apart zetten (die hebben we later afgekoeld nodig om de saus te dikken)

    Een scheut groentenbouillon en rode wijn toevoegen zodat het vocht alles 'onderzet'. Af en toe roeren en het gerecht laten sudderen tot de wortels gaar zijn, ondertussen afwisselend groentenbouillon en scheut rode wijn toevoegen (ca 20 a 30 minuten.

    Zorg ervoor dat er nog redelijk wat vocht is op het einde want we gaan hier nog ene dikkere saus mee maken.

    Groenten en seitan uit het vocht scheppen en warm houden.

    Een lepel maïzena bij het kopje afgekoelde groentenbouillon voegen en goed roeren. Dit gaat bij het vocht dat nog in de pan zit en het geheel mag nog een paar minuten doorkoken (blijven roeren).

    De saus kruiden met peper en zout, vervolgens de groenten weer bij de saus voegen en alles nog een paar minuten op een laag vuurtje laten sudderen

    Een beetje peterselie om te versieren

    17-02-2016 om 16:11 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, seitan
    >> Reageer (0)
    16-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 7 BV's doen mee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iedereen is stilaan mee in dit verhaal, BV's net zo goed

    Het is niet omdat iets populair of mainstream wordt, dat er opeens iets mee mis is!

    De campagne #dagenzondervlees kreeg dit jaar nogal wat pinnige reacties van mensen die vinden dat de sensibiliseringscampagne niet mag 'geclaimd' worden door BV's en al zeker niet door politici.

    Dat is een kortzichtige en ook onjuiste stelling. Want het zijn niet de BV's die de actie claimen, integendeel is het de actie die hén claimt, die hun graad van bekendheid en/of uitstraling wenst te grbeuiken om meer mensen te tonen: "zie je wel, als zelfs dié meedoet..."  WIJ vinden dat alleszins eerder een meerwaarde dan een plus.

    In het buitenland laten milieu- en gezondheidsorganisaties zich regelmatig ondersteunen met de aanwezigheid van BV's, door foto's van BV's op te nemen in hun campagnes, door statements van BV's te publiceren, of zelfs favoriete recepten of eetpatronen van die BV's te delen, tot stichting en vermaak :) 

    Dat draait ook al eens raar uit, want sommige BV's gaan ook wel eens uit de bocht, ttz dat ze zich 'fanatiek' vegetarisch tonen. Zoals de bekende rock-zanger Van Morrisey die stelde dat hij evenveel afkeer heeft van vleeseters als van pedofielen.

    Maar het kan ook verstandig en drempelverlagend te zijn om celebs te horen praten over #dagenzondervlees.

    Zangeres Adele  zegt dat ze voor haar kunst juist heel gezond wil zijn en probeert vegetarisch te leven en de nodige voedingstoffen ook uit andere dingen dan vlees te halen. In één adem voegt ze er aan toe dat ze wel géén fan is van tofu en vlees'vervangers'.

    Andere bekende vegetariërs zijn Miley Cyrus, Bruce Springsteen, Peter Dinklage (uit Game of Thrones), acteur Denzel Washington, actrice Pamela Anderson (die zich ook inzet tegen dierenproeven), en talkshow host Ellen Degeneres. Bij ons staat weervrouw Sabine Hagedoren regelmatig op de bres voor een veggi levensstijl.

     

    Dagen Zonder Vlees: Het favoriete recept van BV Joy Anna Thielemans 
    Rode biet en geitenkaas salade

    "Ik ben deze salade na al die jaren nog steeds niet beu gegeten, het is de perfecte lunch."

    Basics - Rode biet - Geitenkaas (smeerbare of plakjes) - Verse spinazie - Olijfolie, balsamico en citroen - Peper en zout Toevoegingen (optioneel) - Amandelnoten en appel - Vijgen en boontjes - Dille en rode ui - Boontjes en zoete aardappelen - Tijm en warme geitenkaas - Of mijn eeuwige liefde: hummus

    Bereiding Snij de rode biet in schijfjes of blokjes en brokkel de geitenkaas erover. Was de spinazie en voeg die er dan ook aan toe. Dresseer rijkelijk met olijfolie, balsamico en citroen en kruid af met peper en grof zeezout. That's it! Het recept komt uit Nina

    16-02-2016 om 16:40 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, celebs, BV's
    >> Reageer (0)
    15-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 6 De Truuk met het Ei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Truuk met het Ei

    Veggie kan ook lekker "gewoon" en Belgisch! 

    Je ziet naar aanleiding van #dagenzondervlees de méést exotische recepten voorbijvliegen. Dat is natuurlijk geweldig! Altijd leuk om ontdekkingen te doen, en via je bord te reizen.

    Maar als je wil dat nà deze actie van #dagenzondervlees , er iets in jouw etenspatroon permanent gewijzigd raakt (en dus eerst ook in jouw gedachtengang) , dat kan het misschien geen kwaad om ook eens te kijken hoe je af en toe een 'gewone' Belgische maaltijd op eenvoudige manier tot een veggie-maaltijd kan maken.

    Vandaag: de truuk met het ei!  In quasi iédere maaltijd die je 'normaal' met vlees zou serveren, kan je het vlees vervangen door een spiegeleitje of een gepocheerd ei. Geloof ons, een spiegeleitje is makkelijker! En het heeft meteen ook iets gezelligs, iets van vroeger bij oma, iets van comfortfood.  Bijvoorbeeld: bloemkool met aardappelen en worst wordt bloemkool met aardappelen en spiegeleitje.

    En natuurlijk is niets, maar dan ook niets, dat zo huiselijk Belgisch (of Brussels)  is dan stoemp, en al zijn vele variëteiten. Vergeet het basisprincipe niet: stoemp in geen puree, hou die mixer/blender in de kast en prak of stoemp die aardappels samen met één of meerdere groenten van je keuze. Dat kan zou eenvoudig of zo luxe zijn als je wil. Stoemp van savooi of stoemp van asperges, Stoemp van groene kruiden uit de berm, of stoemp van gecultiveerde champignons met truffel.

     Recept: Stoemp van erwtjes met spiegelei

    nodig (4personen):  1 kg aardappelen; 600 g erwtjes (niet uit blik, diepvries kan wel, vers is best); 4 scharreleieren; enkele stengels 'schanullekes'; 1 eetlepel gehakte platte peterselie, 1eetlepel gehakte verse muntblaadjes; 10 cl groentebouillon; volle melk; boter; peper en zout; nootmuskaat

    -Kook de geschilde aardappelen gaar in lichtgezouten water.

    -Maak de schanullekes schoon en snij ze in dunne ringen. Stoof ze met de erwten hort aan in boter. Schenk er de bouillon bij. Laat ongeveer 10 minuten garen. Schep er de gehakte peterselie en muntblaadjes doorheen. Kruid met peper .

    -Giet de aardappelen af. Stoemp ze met het erwtenmengsel, melk en boter tot een ruwe puree. Kruid met peper en zout en vleugje nootmuskaat.

    -Smelt boter , goed heet, in een pan en bak er 4 spiegeleieren in.

    -Verdeel de puree over diepe borden of kommen. Schep er een spiegeleitje bovenop. Versier met een plukje peterselie en munt.

    Héél gewoon, heel doenbaar, heel lekker!

    15-02-2016 om 18:12 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, stoemp, spiegelei, belgisch
    >> Reageer (0)
    14-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees Valentijn zonder vlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Valentijn zonder vlees

    Is dat effe een meevaller voor romantische harten die #dagenzondervlees uitproberen! De meeste aphrodisiacs zijn totaal vegatarisch (euh, zelfs veganistisch). Denk aan chocolade en aardbeien, tomaten en pepertjes ... Maar het kan natuurlijk ook heel subtiel, zoals met onderstaand recept:

    Hartvormige Ravioli gevuld met spinazie en cashewnoten.

    1 1/2 kopje bloem

    1 1/2 kopje griesmeel (semolina bloem)

    1 1/2 theelepel zout

    2 theelepels olijfolie

    1 kopje water

    1 teentje knoflook, fijngehakt

    1 kopje fijngehakte rode ui

    1/2 kopje cashew noten, fijngehakt

    1/2 kopje spinazie

    •Meng de bloem met zout in een grote kom. In een aparte kom gaat een eetlepel olijfolie trouwen met het water. Dan gaat dit bij de bloem en wordt het heel heel goed gemengd (onderzeg water toevoegen indien nodig). Bedek met plasticfolie en zet een kwartier in de koelkast.

    •Verhit de rest van de olijfolie in een middelgrote pan op mediumtemperatuur, voeg look en ui toe. Stoven tot de ui glazig is.

    •Voeg de cashews toe, en de spinazie met nog een snuifje zout, en stoof tot de spinazie geslonken is en geen weter meer overblijft, ong. 5min. Hou apart.

    •Leg het deeg op een met bloem bestoven vlak, en rol het uit tot een platte rechthoek. Snij in de helft, zodat je 2 even grote vierkanten hebt.

    •Lepel de vulling op één van de deegvierkanten, en doe het in hoopjes die ongeveer 3 cm van elkaar liggen. Leg de andere vierkante deeglap er overheen, en snij rond de vulling, maak gebruik van een hartvormige koekjessnijder.

    •Druk de randjes van ieder hart goed aan met een vork. Kook deze ravioli 8 minuten en serveer met je favoriete pastasaus.

    14-02-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, veggie, vegetarisch
    >> Reageer (0)
    13-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 4 Decadent en hip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Decadent en hip!

    Vroeger werden vegetariërs vooral beschouwd als kneusjes die vooral wortels en kleffe rijst aten. Als macro-idioten zeg maar, op wiens bord zowel de groenten, de bonen, de seitan, de aardappels, de saus en het brood bruin zagen.  Als het bord dan ook nog eens bruin was, wàt een saaie boel zeg!


    Nu is vegetarisch eten dermate hip geworden, dat het zelfs wel eens als decadent bestempeld wordt.  Decadent omdat het een keuze van rijke mensen is. Vroeger en in veel arme landen, en ook in onze eigen 'vierde wereld' was men allang blij àls er eten op tafel kwam. Dat wij nu de beschikbare affluentie van alle dagen vlees en witbrood afwijzen, wordt in sommige kringen decadent genoemd. Men wijst vegetariërs met de vinger omdat zij méér betalen aan eten dan wie meedoet aan de gewone eetcultuur. Want inderdaad, gezond eten is veel duurder...

    Pff, laat ze maar zeggen. 

    Wij kunnen decadent ook positief invullen: als sexy en hip, het  tegenovergestelde van saai en klef en bruin. Het geeft meteen ook aan dat veggie een féést kan zijn.  Als dàt decadent genoemd wordt, awel okee dan!

    Als er één chef is die met decadente en feestelijke en rijkelijke en sensuele keuken geassocieerd wordt, dan is het wel Nigella Lawson.

    Van haar dus een receptje voor een decadent (sic) veggie gerecht: 

    linguine met citroen, paddenstoelen en tijm

    • 225 g kastanjechampignons, in dunne plakjes
    • 80 ml extra vierge olijfolie
    • 1 eetlepel Maldonzout of 1½ theelepel fijn tafelzout
    • 1 klein teentje knoflook, fijngemaakt
    • geraspte schil en het sap van 1 citroen
    • blaadjes van 4 takjes verse tijm
    • 500 g linguine
    • 1 bos verse peterselie, gehakt
    • 2 tot 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

    Doe de plakjes champignon in een grote kom, met de olie, zout, knoflook en citroensap en -schil, plus de tijmblaadjes. Kook de linguine volgens de aanwijzingen op het pak. Laat de linguine even uitlekken, maar zo dat er nog wat vocht in blijft zitten. Doe de uitgelekte linguine onmiddellijk in de kom met het paddenstoelenmengsel.
    Hussel alles goed door elkaar. Doe er de gehakte peterselie, geraspte kaas en peper naar smaak bij, hussel weer en eet met een jubelend hart. En drink heerlijke Italiaanse wijn bij. Uit kristallen glazen. En gebruik je mooiste servies. Steek kaarsen aan. Decadentie kan ook fijn zijn.

    Bijlagen:
    http://www.devegetarier.nl/blog/vegetarisch-decadent   

    13-02-2016 om 16:12 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, veggie, vegetarisme, dagen zonder vlees
    >> Reageer (0)
    12-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag3 Er is zoveel desinformatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je kan ook gaan voor flexitariër ipv geheelonthouder :)

    Wat is er toch een hoop desinformatie! Ook over #dagenzondervlees. Vanaf vandaag is het opeens bon-ton om de aktie #dagenzondervlees te gaan bashen omdat ze foute info zou verstrekken of mensen om foute redenen wil doen 'stoppen' met vlees eten.

    Dat is natuurlijk onzin. Het is niet omdat bekende mensen meedoen, de politiek er ook oor naar heeft, de aktie maw populair en mainstream blijkt aan te slaan, dat er daarom iets mis mee is.

    Er zijn allerlei redenen waarom mensen geen of minder vlees eten. Bijvoorbeeld uit respect voor dieren of het milieu, om financiële overwegingen of vanwege etnische gebruiken of gezondheid. Daar is helemaal niks mis mee. Maar we gaan al te snel 'goede redenen' verzinnen om geen of minder vlees te eten, in die zijn vaak fout of emotief geformuleerd.  Zeker als we gaan 'tellen' hoeveel maatjes je voetafdruk zogezegd krimpt - tsja hoe 'wetenschappelijk' is dat allemaal? Maar is het echt wel nodig om reknsommetjes als motivatie te geven?  Is het niet gewoon genoeg te wéten dat we overdadig veel vlees verbruiken, en, zonder daarom fanatiek te gaan doen, gewoon een beetje te minderen? Zomaar gewoon omdat het redelijk is. Niet eens voor één van de andere hierboven opgesomde redenen. Gewoon omdat het niet normààl is alle dagen vlees te eten, net zoals het voor sommigen misschien ook niet normaal is om àlle dagen aan vlees te verzzaken, zelfs tijdens een tijdelijke campagne als #dagenzondervlees. Eh bien, waarom zoùden ze dan ? Niemand verplicht hen, en de actie voorziet alle mogelijke tussenvormen en eigen invullingen.

    Sommige mensen eten één dag per week geen vlees, andere mensen eten nooit vlees. Er zijn ook mensen die geen vlees eten, maar wel vis en andere zeedieren (pescotariërs). Weer anderen eten geen vlees en ook geen andere dierlijke producten, zoals kaas, ei of melkproducten (veganisten).

    Parttime vegetariërs of flexitariërs

    Veel mensen eten één dag per week geen vlees. Zij worden parttime vegetariërs of flexitariërs genoemd. Wie één of enkele dagen per week geen vlees eet, heeft geen aanvulling nodig. Tenminste, als de rest van de voeding gezond en gevarieerd is.

    Recept van de dag: Aubergine met tomaat uit de oven (parmigiana)

    Verwarm de oven op grillstand. Leg plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.

    Zet oven nu op 200 °C. Kruid de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels tabasco. Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de gekruide tomaten. Besprenkel met olijfolie en bak de aubergines in de oven gaar in 30 minuten.

    Supersimpel en niemand mist het vlees :)

    12-02-2016 om 16:34 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    >> Reageer (0)
    11-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees Dag 2 géén vasten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is géén vasten! 

    De actie #dagenzondervlees sleurt soms een beetje de connotatie van een vastentijd met zich mee, zeker omdat bij de aanvang inderdaad gesproken werd over 4O dagen zonder vlees.

    In de # hashtag #dagenzondervlees is die 40 in ieder geval  al gesneuveld. Misschien is dat omdat de hashtag anders te lang wordt ...

    Maar WIJ hopen dat het is omdat we organisatoren inmiddels wel inzien dat we in een multiculturele en ontkerkte samenleving wonen. En daardoor is het voor velen onder ons zelfs niet eens meer geweten, dat er een band bestaat tussen eerst vettig en prettig feesten (Carnaval) en daarna 40 dagen voor de paas zich louteren door te 'vasten'. Voor wie niet uit die traditie komt is het niet relevant dat deze actie in dit seizoen valt, en ook al niet dat ze 40 dagen 'moet' tellen.

    En wie wel uit die traditie komt maar haar niet meer in die mate toepast, haalt geërgerd de schouders op: moet dat nou weer opnieuw gekoppeld worden ? Voor hen mag carnaval gerust BLIJVEN duren: aan vasten doen zij niet mee...

    Hebben wij effe goed nieuws voor jullie: veggie eten heeft nooi ofte nooit iets met vasten te maken! Het is zo lekker, zo gezond, kan zo sober of zo uitgebreid zijn als je zelf wil, Veggie betekent niet dat je niet mag snoepen, etc. etc. etc.

    Dus: go veggie  en doe het zonder enige cultuur-historische ballast! 

    Een recept uit het heerlijke Venetiaanse carnaval: Ricotta Gnocchi met geroosterde hazelnoten en salie

    nodig : 500g ricotta; 1 ei; 1 theel zout; snuifje nootmuskaat; 1 kopje bloem; 1 kopje groentenbouillon ; 2 eetlepels boter; 1 eetlepel gehakte bieslook; 3/4 kopje geroosterde hazelnoten (niet heel maar gebroken); 1/4 kopje gemalen pecorinokaas; ongeveer 20 gedroogde salieblaadjes

    Doe ricotta, ei, zout en nootmuskaat in een kom en meng goed tot een gladde massa. Doe er dan pas de bloem bij (alles ineens) en meng zacht maar stevig met een vork tot een zacht deeg. Wees voorzichtig dat je het deeg niet kapot gaan kneden, dan wordt het taai als je het later kookt.

    Bestuif een kom met bloem, leg het deeg erin en doe er cellofaan over. zet 30 minuten in de koelkast.

    Bestuif je werkblad en een groot bord met bloem. Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken, rol ieder stuk tussen je handpalmen tot een rolletje van 2 cm dikte. Met een klein mes ga je dan ieder rolletje versnijden tot een tiental (misschien 12) stukjes van ongeveer 2,5 cm. Die stukjes gaan allemaal op het grote bord, en weer 30 mituten de koelkast in.

    Breng gezouten water aan de kook in een grote pot. Voeg de gnocchi toe en laat ze meekoken tot ze bovendrijven, na ongeveer 1 à 2 minuten. Afgieten, uitlekken en afspoelen. Daarna gaan de gnocchi in een pan, met de groentenbouillon. Verhitten tot de groentenbouillon half ingekookt is na ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur en roer er boter, bieslook en geroosterde hazelnoten door. Dan de helft van de gemalen pecorinakaas en lichtje opschudden.

    Verdeel over 4 porties, doe er dan pas de salieblaadjes bij, en de rerst van de pecorinokaas.

    Hmmm. Een 'rijkelijk' vegetarisch recept

    Bijlagen:
    The_battle_between_Carnival_and_Lent.jpg (145.5 KB)   

    11-02-2016 om 16:08 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, vasten
    >> Reageer (0)
    10-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees Dag 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen VEGGIE = SEXY 

     

    Wil je geloven dat deze advertentie voor vegetarische levensstijl, die leuk en sexy is, verboden werd in Engeland, zo'n 8 jaar geleden, wegens "te suggestief".

    Intussen is "veggie = sexy" heel mainstream geworden, dus bij de kickoff van #dagenzondervlees geven wij dit mee!

    10-02-2016 om 15:29 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch
    >> Reageer (0)
    25-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagen Zonder Vlees, maar ook zonder vasten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Op 10 februari gaat Dagen Zonder Vlees 2016 van start!

    Boegbeeld Gwendolyn Rutten is dit jaar, samen met andere partijvoorzitters, meter van deze actie. En zij dacht dat het ook wel iets voor ons kon zijn. Zeker wel, natuurlijk weer in onze eigen stijl!

    Dagen zonder vlees, dat is 40 dagen met zo veel mogelijk mensen wat minder vlees en vis eten. Meedoen kan van 1 tot 7 dagen per week. Elke dag telt immers. Met andere woorden, het hoeft geen connotaties op te roepen van de 40-daagse vastencyclus uit één bepaalde traditie. Het is zeker geen vasten, want wie zegt dat we geen vegetarische Bachanalen kunnen opzetten in die periode ? En wijn is zelfs veganistisch, dus hopla, extra punten!

    In alle ernst : zo’n vegetarisch experiment stelt ons in staat om:

    - samen culinaire ontdekkingen doen

    - samen een statement maken over de overconsumptie en ongezonde levensstijl

    - samen onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk verkleinen.

    Waarom?

    Dagen zonder vlees is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor gezondere voedingsgewoontes.

    En we hopen dat jij met ons mee wil doen! Het is nooit te laat om nog te beginnen. Zonder vasten ! Decadent vegi moet kunnen. Zo hebben wij aan de collega's die meedoen al een gin-tonic happy-hour aangeboden. Jaja, dat is toch ook zonder vlees hee!

    En weet je dat de mensen achter de “dagen zonder vlees” actie, ook tips hebben voor wie alreeds vegetariër is? Aan hen vragen ze om eens op andere elementen van hun voedsel-voetafdruk te letten: geen voorverpakte appels kopen maar in bulk, bijvoorbeeld.

    TOON DAT JE MEEDOET door je deelname (zelfs al doe je geen 40 dagen, zelfs al wil je liever 1 dag per week vegi doen, zelfs al wil je alleen rood vlees laten en wel kip eten, zelfs al bén je al vegetariër maar wil je nu eens letten op de rest van je voetafdruk) te laten optekenen op deze website : http://www.dagenzondervlees.be (waar je alle info ook kan vinden!)

    Tijdens de actie kan je iedere dag een leuke tip vinden op deze food-blog www.bloggen.be/devrijesmaak/ of via onze twitteraccount @liberalevrouwen

    en verder raden wij, met Nina, deze blogsters aan  (hier klikken)

    25-01-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:dzv, dagenzondervlees, dagen zonder vlees, vegi, veggi, vegetarisch
    >> Reageer (0)
    15-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAINFOOD -voedsel voor het brein- nieuwe thema Week van de VRIJE Smaak 13-23 nov 2014
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vrije wil ontmoet eetdrang! Dat is één van de mogelijke invullingen van het thema. Er is zo'n gezegde: "elk pond gaat door de mond". Voor iedere hap moeten we arm, hand, vingers bewegen om het voedsel in het bekje te krijgen. Maar is het niet ons brein dat arm, hand, vingers beveelt? Of wat?  Ons oer-instinct schijnt verantwoordelijk te zijn. Zoveel tijd nà de oermens staan we nog steeds geprogrammeerd op ‘volschransen als er voedsel voorhanden is’. In tijden van onregelmatige en onvoorspelbare voedselvoorziening was dat een overlevingsstrategie. Maar tegenwoordig is niet schaarste het probleem, maar overvloed. Er is genoeg, zelfs teveel - althans in onze contreien.  Mensen zijn eerder te dik dan dat ze hongerig kùnnen zijn.  En wanneer te veel vetten en suikers dat mondje ingetild worden, kan de perverse situatie ontstaan dat iemand met overgewicht toch onder- of ongezond gevoed is. We zijn evolutionair duidelijk nog niet aangepast aan de gewijzigde omstandigheden. De redding moet dus liggen bij onze hersenen, ttz onze vrije wil, het bewustzijn om instinct te beheersen. Zie voor tips rond dit thema Brainfood: www.weekvandevrijesmaak.be

    15-06-2014 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Aviva's Blog
    Tags:brainfood, week van de smaak, week van de vrije smaak
    >> Reageer (0)
    23-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exclusief: dé recepten voor eindejaars-cranberry-ijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met kleine airelles

    Nodig: 1 liter artisanaal vanille ijs; een blik kleine airelles op siroop

    Zeef de airelles zodat je de siroop apart hebt. Vries die siroop apart in (in een plastieken zakje op zo. Voeg aan de airelles ondertussen een scheutje drank toe (experimenteer naargelang je eigen smaak met een scheutje rode wijn, een scheutje brandy of rum – of laat dit element weg als er kindjes mee-eten). Verhakkel de ingevroren siroop tot brokjes of ijsschilfers. Roer met stevige hand de (alcoholische) airelles door het vanilleijs (dat je een beetje zacht hebt laten worden maar niet helemaal laten smelten natuurlijk), en doe daarna hetzelfde met de siroopschilfers. Zet opnieuw in de diepvries om te verharden. Dit ijs is verrukkelijk én kan behalve als nagerecht eigenlijk ook superorgineel BIJ de hoofdschotel van wild. En nog origineler: maak flensjes gevuld met kalkoenreepjes en presenteer een bolletje van dit ijs erbovenop.

    Trou américain

    In plaats van de klassieke 'trou normand' is het hier américain omdat cranberries wel met Amerika geassocieerd worden :)  Nodig : 1 zakje verse cranberries (diepvries kan ook); 4 dl koolzuurhoudend mineraalwater; 50 gram witte basterdsuiker

    Pureer de gestoofde cranberry's, het mineraalwater en de witte basterdsuiker tot een glad sorbetmengsel (eventueel ook zeven). Draai het mengsel in een ijsmachine in circa 35 minuten tot ijs. Geen ijsmachine? Dan gewoon laten invriezen in bakje, dan wordt het een granité die je daarna schraapt. Graag makkelijker? Koop cranberry-sap en vries het in de ijsmachine in. Presenteer een bolletje cranberrysorbet in een flute-glas, en schenk er ijskoude cointreau over.

    À la Nigella Lawson

    Nodig: 1 liter artisanaal vanille ijs – voor de veenbessen (cranberry) siroop: 1 1/4 kopje zeer fijne witte suiker; 1 kopje water; 1 pakje verse cranberries (bij gebrek hieraan kan je ook diepvries gebruiken)

    Doe de suiker en het water samen in een kookpot en verwarm op lage temperatuur. Eén keer doorroeren bij ‘t begin, niet blijven roeren anders wordt de siroop korrelig. Voeg de cranberries toe en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de siroop rood wordt en de bessen ‘ontploffen’. Dat kun je bij verse bessen soms wel horen. Naargelang hoeveelheden en versheid ligt die kooktijd ergens tussen 5 en 10 minuten. Klaar! Liefhebbers hebben er ook een kaneelstokje bijgestopt, dat na het koken verwijderd wordt. Serveer deze cranberriesaus lauw over het superkoude vanille ijs

    Voor de kindjes, echt roze ijs

    Maak hetzelfde recept als Nigella-stijl, zonder de kaneel. Zeef de cranberry puree zeer goed. Verwarm vier kopjes melk los er nog wat suiker in op. Laat afkoelen, voeg er 2 kopje slagroom aan toe, en dan de gezeefde cranberries. Zeker een uur of 2 in de diepvries.

    23-12-2013 om 15:20 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cranberry is de nieuwe speculoos ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Speciaal voor de feestdagen bieden wij u als extraatje dé nieuwe smaak aan die het in 2014 helemaal gaat maken!
    Speculoos is al voorbij, en cuberdon was zooooo 2013 -  volgens onze dames wordt cranberry(veenbes) dé trend van 2014. Op onze culinaire blog alhier vroegen wij – geheel in ons IJS-thema van de voorbije Week van de Vrije Smaak – welke ijsjessmaak het verdient om de hype van speculoos en cuberdon op te volgen. Er werd geaarzeld over blauwe bessen (drie keer raden waarom) maar uiteindelijk werden het rode (!) bessen, meer specifiek cranberries, in onze contreien veenbessen genaamd.
    Evelyne Van de Steene uit Duffel, die ons deze smaak aanreikte, mocht onze jaarlijkse Prijs van de Vrije Smaak in ontvangst nemen, een etentje bij een sterrenchef.

    20-12-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:cranberries, ijs, smaak, trend, 2014, speculoos, cuberdon, veenbessen, airelles
    >> Reageer (0)
    06-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In vitro burger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zopas werd in Londen de eerste proefsessie georganiseerd voor ‘kunstvlees’. Hoewel die term technisch niet helemaal juist is, maar tsja, zoals men er over schrijft zo ‘is’ de waarheid. Proefbuisbaby is ook niet de technisch correcte term, en frankensteintomaten nog veel minder. Opvallend is ook dat deze welhaast koninklijke voorproevers geen klassieke chefs noch klassieke gastrojournalisten (sic) waren, maar voedingsspecialisten en bloggers. Het in-vitro vlees vertrekt van een flintertje spierweefsel van een koe, dat in vloeistof gaat groeien, en groeien, en groeien, cel voor cel. Ongeveer ook de methode waarmee uit stamcellen nieuwe huid gekweekt wordt voor brandwonden. Een stap vooruit voor de mensheid, juicht de wetenschapper van de universiteit van Maastricht.

    Bon, de proefsessie dus. Denk niet dat het daar in Londen een persconferentie was waar het hele journaille tot oververzadiging gevoerd werd met het nieuwe wonderproduct. Twéé uitverkorenen, u leest het goed, mochten één (u leest het wederom goed) hamburger proeven. Niet eens élk één, maar samen één. En dan was het nog de bedoeling dat de Hollandse uitvinder de “restjes” mee naar huis zou nemen ‘zodat zijn kinderen ook eens konden proeven’. Nou moe, een wetenschappelijke wereldprimeur met de allure van een Hollandse vergadermaaltijd, het glas karnemelk ontbrak nog net.

    Wat kun je ook verwachten, smaalde een vriendin, van een volk dat ook kroketten uit de muur eet. Ineens zag ik het beeld voor me: heel Afrika volgebouwd met muren van stamcellen-hamburger-kastjes. Wow ineens werk (muren bouwen) én eten (stamcellenvlees) voor een heel continent.

    Want de ambitie is, nu weer even ernstig, wel degelijk dit: de honger uit de wereld helpen én tegelijk het milieu minder belasten. Het verhaal dat één koe zoveel broeikasgas veroorzaakt dan één auto, en voetafdruk wordt natuurlijk ook genoemd. En dat minder koeien/schapen/varkens dus meer plààts ruimen. Voor wat eigenlijk? Voor spelende kinderen misschien, of gewoon teruggeven aan de natuur, hoorde ik de wetenschapper in alle ernst zeggen. Toch even narekenen hoor, dat verhaal. Die vrijgekomen velden misschien toch eerder benutten voor niet-vlezige oogsten, zou ik zeggen, want met de graanschuren van de wereld is ook nog wel iets mis, en niet alle beesten kun je ‘afschaffen’ want ze leveren behalve vlees ook nog melk – al zijn het dan wel niet dezèlfde beesten die dat doen, maar kom u ziet wat ik bedoel: dat alles met alles te maken heeft, en dat er nooit één oplossing is voor een complexe situatie.

    Winston Churchill had 50 jaar geleden al een meer holistische kijk op het probleem, een probleem dat met de komst van dit stamcellenvlees niet opgelost is. Hij poneerde toen de geestigheid dat “de dag moest komen waar we zouden ontsnappen aan de absurditeit dat we een hele kip moeten kweken om er vervolgens enkel de borst of de bil van te willen eten, door deze onderdelen apart te kweken” zonder de rest van de kip erbij. Maar de in-vitroburger is het omgekeerde verhaal: het zijn enkel de stukken die we nu al niet willen voor eerste klas consumptie die ze nu kunnen bijmaken, m.a.w. niet de borsten en billen, maar al de rest dat, tot gehakt vermalen, moet dienen als vormeloze proteïne op pizza’s en in lasagne én natuurlijk als hamburger.

    Vreemd toch ook, schoot het door mijn hoofd, dat hamburgervlees de norm is geworden. Dat het streven van de wetenschappers niet was om smakelijke lamskoteletjes na te maken. Ik laat me uitleggen dat dit een hogere moeilijkheidsgraad is, andere textuur bijvoorbeeld, dan moet men niet enkel de proteïnemassa maken maar ook de dooradering etc. etc., Het kan misschien in een heel andere fase. Maar nu is het eerder gericht op een lookalike van alreeds onherkenbaar ogend gehakt te maken, eventueel voor massaconsumptie, en zeker voor de doorsnee mensen er aanvaardbaar uitziend. Het is cruciaal, hoorde ik van de wetenschapper, dat het de “look, feel and taste of the real thing” heeft. Oh, Coca-Cola dus? Nee, van een échte hamburger. Maar dat is het ‘m nou net, er is niets echt aan een hamburger. Maar aanvaardbaar, dat wordt dus geassocieerd met een hamburger, het ongezonde vreten van de jeugdcultuur, de Amerikaanse vleesgeworden droom van niet westerlingen, hongerend of niet. Zo’n Hollander had ook op het idee kunnen komen om kriekskes met frikadellen of een oeroude gehaktbal te laten proeven bij die eerste try-out, of zelfs een bitterbal of een mora-snack… Misschien had de foodblogger een ballonnetje kunnen oplaten om heel wat R&R geld voor die perfecte hamburgerlook te sparen, door te gaan voor een runderzalfje à la Ferran Adria. Of op te werpen dat er al soya-alternatieven bestaan voor vlees, die er beter in slagen de smaaktest te halen. Maar neen, een hamburger werd het. Dat zegt toch écht wel meer dan wat het zegt!
    Ach, laat ik het positief bekijken en hopen dat deze openlijke liefdesverklaring aan MacD tot gevolg zal hebben dat voor iedere in-vitroburger die de fastfoodgiganten in de toekomst in westerse keeltjes proppen, er ook telkens eentje gràtis naar een hongerend kindje gaat. Dat is het enige mogelijke excuus voor zo’n schaamteloze hamburgerflirt op tv.          Aviva D.

    06-08-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Voor u getest
    Tags:proefbuisvlees,hamburger,in vitro,proefbuishamburger, in vitro burger
    >> Reageer (0)
    30-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yummie
    Hier komen echt "yummie" foto's die JULLIE ons sturen. Van nu tot eind november is het thema "ijs". De foto's wisselen wekelijks, dus blijf maar sturen! Je kan dat doen via de DROPBOX hiernaast in de linkerkolom. In november verloten we onder de inzenders mooie cocktailboeken.


    30-05-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik lust je rauw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je leest wel eens, zowel in de vrouwenbladen als in ‘de boekskes’ over nieuwe modes in dieetgedrag, en vooral dan hoe filmsterren daar de trendsetters zijn. Het Raw Food dieet maakt zo al een tijdje opgang, met actrice Demi Moore en ontwerpster Donna Karan als iconen. Trouwens zij beweren dat het geen dieet is, maar "een manier van leven". Een die zeker en vast teruggrijpt naar vroeger, evenwel héél wat vroeger dan grootmoeders keuken, eerder terug naar de oertijd. Darwin en Dirk Graulans liggen in een deuk wanneer ze horen hoe de voorvader-jager er met de (wilde) haren bijgesleept wordt om de hippe trend van rauw voedsel uit te leggen. Trendwatchers en sociologen kijken dan weer naar andere elementen. In "De Jeugd is Tegenwoordig" komen Pedro De Bruyckere en Bert Smits tot best interessante bevindingen. Jongeren wijzen af wat vorige generaties precies als stoer en ontvoogdend ervoeren: roken en drinken. De ouders vinden hen zelfs braaf en boring, en worden soms een beetje iebelig van, misschien omdat ze toch wel aanvoelen dat er een veroordeling van hun eigen levensstijl aan vast hangt. En dat blijkt inderdaad te kloppen: gezond en braaf leven is juist de nieuwe rebellie. Ook het verwerpen van vlees eten hoort daarbij. Willen ze vegetarischer en rauwer leven uit eigenbelang, zoals de filmsterren en modellen die obsessioneel met zichzelf bezig zijn? Of doen ze dit omdat ze zo groen zijn, zo begaan met de eigen ecologische voetafdruk die ze nalaten? Geen van beiden als je de trendwatchers mag geloven: het is vooral een nieuw wij-gevoel dat de drijvende factor is. Het gevoel een nieuwe groep te vormen die het beter weet dan de vorige groep, de groep die nu eens wél de planeet gaat redden, ja ook dat speelt mee, maar bovenal is het wij-gevoel.

    De tendens is er al in scholen: zijn de ouders nog bezig met ijveren voor halalmaaltijden, dan staan de jongeren eigenlijk al veel verder: zij willen gewoon minder of zelfs géén vlees, en ook vooral: rauw en gezond – en daardoor dus stoer en hip. Vleesvervangers, sojaburgers, veggiepizza’s en energiedrankjes zien zij als valse imitatiecultuur, ze worden afgedaan als ‘voor doetjes’. Wie echt tot de nieuwe in-crowd hoort, gaat voor sapjes en stoere rauwe producten. En daarbij moet je vooral ook niet denken aan alleen maar slappe slaatjes, noch aan macrobiotische toestanden uit de jaren 70. Neen, "gewoon" rauw, zeggen jongeren schouderophalend. Wat moeten we ons daarbij bijvoorbeeld voorstellen? Op het menu staat spaghetti, maar die heeft alleen naar de vorm, slierten, enige gelijkenis. Er worden rauwe courgettes tot slierten verwerkt, en die kunnen met een saus van andere rauwe groenten en wat gehakte noten bijvoorbeeld enige visuele gelijkenis met spaghetti oproepen. Voor een keuken die zegt alle ‘vervangingen’ af te wijzen, leek het mij toch gek dat ze dit (overigens lekkere) gerechtje dan ook benoemen als ‘spaghetti van courgette’. Nou ja, ik blijf mild, want ik vind eigenlijk wel even gek hoe ze in sterrenrestaurants àlles wat dun gesneden gepresenteerd wordt een carpaccio noemen, ja hallo! Het publiek in het rauw-restaurant is jong, jonger, jongst. En niet wat je zou verwachten, niet alleen alternatief uitziende mensen, maar een interessante mix van schooljeugd, fitnessfreaks, bakfietsouders en modevolkje.

    De aantrekkingskracht van een divers publiek zorgt voor neveneffecten. De filmsterren krijgen gelijk: van dieet naar levensstijl zorgt voor een succes van smoothiebars en restaurants waar je enkel rauwe menu’s kan voorgeschoteld krijgen. Het Antwerpse vlaggenschip "Eten Vol Leven" staat in alle magazines en alle blogs aanbevolen als de nieuwste place to be. De superdure merken van keukenrobots en blenders ontdekken, na de huisvrouwen en de hobbykoks, een nieuwe markt: die van de rauwe gasten. De filmsterren zoeken inmiddels alweer naar iets nieuws. Maar de marketeers hebben voorlopig nog wel een kluif aan de rauwe levenshouding van jongeren.

    18-03-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Aviva's Blog
    Tags:raw food,dieet,jeugd,trend,trendwatchers,rauw
    >> Reageer (0)
    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ijshistorie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jong en oud, iedereen is zot van ijs. Maar hoe lang bestaat ijs nu al? En onder welke vorm bestond het vroeger? Even wat opzoekingen gedaan… 

    De ijshistorie (vat je'm ijshistorie, niet prehistorie:)) begint 5000 geleden, de Chinezen kenden toen al ijs, Marco Polo beschreef deze Chinese ijsverkopers in zijn dagboeken. Zij maakten ijsbereidingen op basis van water, melk en andere ingrediënten. Een zekerheid hierover is er niet, wat we wel weten is dat in de 4e Eeuw voor onze tijdrekening aan het hof van Alexander de Grote reeds gekoelde nagerechten en wijnen werden geserveerd. De recipiënten voor deze nagerechten werden ingegraven in met sneeuw gevulde kuilen en vervolgens met eikenbladeren bedekt om koude binnen de kuil te houden. Door de geneeskunde in de Antieke Oudheid werden deze gekoelde dranken verspreid want de Griekse geneesheer Hippocrates van Cros prees ze aan “ter bevordering van het algemeen gevoel van welbehagen.”  Zie je wel dat ijs gezond is?! Nu nog zorgen dat we het terugbetaald krijgen van de ziekenkas :)

    De definitieve doorbraak kwam er onder het keizerrijk van Nero: in de rijke Patriciërswoningen serveerde men oesters op een sneeuwbed en de allereerste sorbets op basis van honing, rozenwater, hars en vruchten. Klinkt al redelijk lekker, buiten die hars danJ.

    De sneeuw die ze nodig hadden werd door slaven vanuit de Apennijnen aangevoerd en vervolgens in sneeuwkuilen bewaard. 

    Met de ondergang van het Romeinse Rijk en de daarop volgende donkere Middeleeuwen raakte de kunst van het ijsbereiding, zoals vele andere dingen, verloren. Gelukkig brachten de Arabieren deze kunst terug naar Sicilië. Boven op grote hoogte van de vulkaan Etna was er namelijk genoeg sneeuw en dus basismateriaal voor de ijsbereiding. En zo komt het dus dat de Italianen, in het bijzonder de Sicilianen, bekend staan als ijsspecialisten.

    Siciliaanse “gelata” was de eerste ijsbereiding die ons begrip “ijsroom” het best benaderde. In 1530 werd in Catana voor het eerst de invriesformule toegepast: de recipiënten werden met vruchtenmengsels gevuld en vervolgens overgoten met een vloeistof op basis van water en salpeter. Vanaf dat ogenblik was de toekomst van het ijsroom verzekerd.

    Toen Catharina De Medici, uit Toscane, huwde met de Franse koning Hendrik II nam zij haar hele hofhouding mee, en dan vooral koks, mee naar Parijs. Onder die koks was er een glacier die moest zorgen voor de ijsspecialiteiten van het bruiloftsdiner, zo waaide het ijsgebruik over van Italië naar Frankrijk.

    In de 17e en 18e eeuw maakten de ijsroom fabrikanten furore in Parijs, Londen en Berlijn. Een ijsrecept op basis van vruchten en suiker werd door een zekere Buentalenti bedacht voor het Franse hof. Zijn recept werd als staatsgeheim bewaard. In 1644 kwam de Franse kok van Karel In van Engeland, Gerard Tirsain, op het lumineus idee om melk en room toe te voegen aan het recept. Hem werd eveneens de zwijgplicht opgelegd maar toen hij in 1649 naar Frankrijk terugkeerde, verkocht hij zijn recept, zijn uitvinding kende groot succes onder de naam “Glace Napolitaine”.

    Het eerste ijssalon werd midden de 17e eeuw geopend in Parijs door de Siciliaan Francesco Procopio Coltelli. Het ijssalon was internationaal bekend. Napoleon, Chopin, en Voltaire kwamen er over de vloer. 

    Ijs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, zij vonden als eerste de ijsmachine uit. Een Amerikaanse huisvrouw, Nancy West, kwam in 1846 op dit idee. Het was een machine die manueel moest worden aangedreven en werkte op basis van zout en ijs: “de sorbetière”!

    In 1857 werd zo de eerste ijsroomfabriek in Baltimore ingehuldigd.

    Later werd nog verder gesleuteld aan de ijsroommachines, maar ook aan de recepten.

    In Italië werd de “cassata” en “gramolata” vervaardigd, een soort bevroren limonade. In Wenen maakt men de “café Viennois” en in Parijs bedacht men de fameuze “Pêche Melba”. 
    Vanaf 1900 kwamen de hoorntjes op, ijs op wafeltjes, ijs met chocolade errond, … de meeste van Amerikaanse oorsprong, maar uiteraard zeer welkom ook in Europa! Njamie…

    In 1927 werd de diepvriezer uitgevonden, dus dan pas barstte de commercialisatie uit in Europa.

     

    Een hele weg heeft dat “ijs” afgelegd om te worden wat het nu is: een zaligheid op een heerlijke zomerdag! (Ik vind het ook een zaligheid op een winterdag moet ik toegeven)

     

    Hieronder de eerste ijsmachine en de allernieuwste, lijkt me nu heel wat eenvoudiger te hanteren, misschien binnenkort eens testen voor u...

    (Bronnen: www.thepistache.be en www.glacejozef.be)


    17-01-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    Tags:ijs,geschiedenis,sneeuwijs
    >> Reageer (1)
    08-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème de la crème
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisterenavond zat ik op hete kolen om te kijken naar de allereerste aflevering van “Crème de la crème”. Gezien onze Week van de Vrije Smaak 2013 draait rond het thema “ijs” was het toch wel een absolute must om mij te laten onderdompelen in de wereld van de ijscrème.

    Deze serie over 3 jeugdvriendinnen die samen een ijssalon gaan openen, zou me wel de nodige afkoeling bieden… En om helemaal in de sfeer te blijven, heb ik me dan ook te goed gedaan aan het allerlaatste stukje kerststronk. Moet kunnen, een morele verplichting om in dit ijskoude thema te blijven.

     

    En nu, het verhaal: de caissière Mira en fotomodel Romi, vroegere jeugdvriendinnen, lopen elkaar na vele jaren toevallig tegen het lijf en besluiten bijna onmiddellijk een zaak te beginnen samen.

    Dames die van aanpakken weten en zin hebben voor ondernemerschap, zo hebben we dat  graag… Maar toch fronste ik even mijn wenkbrauwen bij het idee dat een zaak starten zo snel en gemakkelijk kan zijn.

    In eerste instantie wordt aan een kledingzaak gedacht, maar algauw wordt er met nostalgie teruggedacht aan de man met de ijscrème kar die vroeger altijd langskwam en die ze niet konden weerstaan… hoe zou je zelf zijn?

    Als er dan ook nog eens geproefd wordt van die overheerlijke roomijs van toentertijd, smelten de dames als sneeuw voor de zon… het wordt een ijssalon!

     

    Lekker thema.

    Of ik de serie zelf zo njamie vond, dat is een ander verhaal. Om zo in een zotte bui even een  BVBA’tje op te richten in deze tijden van economische crisis, vind ik niet echt geloofwaardig. Wij, vrouwen, kunnen veel, maar dit is toch wel een tikkeltje irrealistisch en vooral zeer onbezonnen en zo zijn wij toch niet, hé. Misschien precies omdat wij zo goed nadenken voor we doen, dat er minder vrouwelijke 'durvers' zijn die een eigen zaak beginnen. Annemie Neyts, toen ze minister van buitenlandse handel was, deed wel moeite om vrouwelijke ondernemers mee te krijgen op handelsmissies, maar dat was geen makkelijke zaak. Naar aanleiding van de internationale vrouwendag kwamen er artikels in de kranten over het aandeel vrouwelijke ondernemers dat al sinds 2004 stagneert, en de noodzaak om promotie te maken voor het beroep van zelfstandige naar vrouwen toe, maar ook de roep om ondersteunende maatregelen die deze keuze voor vrouwen evidenter zou kunnen maken. Of dat betekent dat déze serie die promotietaak kan vervullen, hmm, dat is voor mij geen uitgemaakte zaak.

    Soit, een geluk dat ik kon genieten van mijn eigen ijsje, want crème de la créme heeft me toch niet zo gesmaakt… maar een eerste aflevering is een opwarmertje, dus we zullen zien of ze nog een smakelijker crèmeke kunnen presenteren in de komende afleveringen.

    08-01-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (1)
    27-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STOEMP VAN 't JOÊR gekozen door Albert Verdeyen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De "STOEMP VAN 't JOÊR" werd gekozen door chef en uittredend Brusseleir van 't Joêr Albert Verdeyen uit ONS Stoemp-recepten forum "GEEF EENS EEN STOEMP", en klaargemaakt door de jonge koks van de Brusselse school voor horeca en voeding Elishout (waarvan Albert Verdeyen ook peter is). De wedstrijd liep o.a. dankzij de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

    Op 26 november 2012, niet toevallig als uitloper van de Week van de Smaak, en niet toevallig met een knipoog naar de Brusseleir van 't Joêr, kiest 'uittredend' Brusseleir van 't Joêr Albert Verdeyen de Stoemp van 't Joêr, en de 2 runners-up ontvangen de Brussel Beker Guy Vanhengel.
    Het werd een stoemp genaamd "half-en-half" - de naam is alvast zééér Brussels, en geeft een knipoog naar het befaamde drankje (half witte wijn half champagne) dat in café Cirio faam verwierf (mede doordat het het lievelingsdrankje van Jacques Brel was). Bon wàt is er dan half-en-half aan deze 'stoemp van 't joêr'? Zit er wijn in? Welnee. "De half-en-half stoemp bevat voor de helft gewone aardappelen en voor de helft de meer exotische zoete patatten of 'sweet potatoes'," verklaart Winnares Annelies De Pauw uit het Vlaams-Brabantse Opwijk, "daardoor is hij zowel te eten bij heel gewone Belgische kost als bij meer zuiderse of oosterse gerechten, bijvoorbeeld voor wie niet dol is op rijst". Annelies is ook nog eens een blogster van ons forum!
    Als tweede en derde werd een stoemp met patisson (kardinaalsmutspompoen, vergeten groente) en een "Amerikaanse" stoemp met gekarameliseerde ui en stukjes rosbief gekozen.
    Het zijn respectievelijk Josi Peeters (Waasmunster) en Monique De Boeck (Willebroek) die deze recepten indienden.
    Vanwaar een "Stoemp van 't Joêr" ?
    Uittredend Brusseleir van 't Joêr Albert Verdeyen, tweevoudig auteur van een stoempkookboek, ziet dat mensen steeds creatiever omgaan met stoemp. Hij kreeg al ettelijke reacties op zijn boeken en ziet dat mensen oude thuis-recpeten opfrissen onder invloed van nieuwe culinaire modes, dat ze opnieuw bij familieleden te rade gaan voor dat oude recept uit hun jeugd, allez, dat stoemp "in" is. Het aantal mogelijkheden voor een goede stoemp is dus quasi on-uit-puttelijk, meent hij. Dus waarom de inspiratie van de thuiskok niet prikkelen door een 'Stoemp' van 't Joêr' in het leven te roepen?
    Albert Verdeyen werd geïnspireerd door de blog "De Vrije Smaak" van de Socioculturele Liberale Vrouwen, om een oproep te doen voor 'nieuwe' stoemprecepten.
    Tiens, zou hij misschien aan een derde boek stoemprecepten werken?
    En mogen we volgend jaar een nieuwe "stoemp van 't joêr' verwachten?
    De mogelijkheid bestaat ...

    Wablief? Hét thuis-recept (enquete van Week van de Smaak) zou Witloof-in-den-oven zijn?
    Niét in Brussel! Wij gaan voor STOEMP, non peut-être!
    Het perfecte huwelijk tussen de Brusseleir van 't Joêr en Brusselicious werd gevonden in de vorm van de Stoemp van 't Joêr!


    JA! Jullie vroegen of er nog steeds recepten mogen toegevoegd worden op het Stoemp-forum? Natuurlijk.

    27-11-2012 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Aviva's Blog
    Tags:stoemp,Verdeyen,Albert Verdeyen,Brusselicious,half en half, Guy Vanhengel
    >> Reageer (2)
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor u getest: Pureerstaaf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeg nooit zomaar "stoemper" tegen de pureerstaaf van Tupperware. En helemaal minachtende blikken krijg je als je vraagt (zoals ik in mijn naïviteit) of een pureerstaaf een mixer is? Want dat dacht ik bij het lezen van het woord pureerstaaf … dat het een staafmixer was. Oeps! Nee dus: de pureerstaaf is NIET electrisch, hoort thuis in de categorie 'keukenhulpjes" en kan "geschikt" worden in het boeket van houten lepel, schaar, pollepel, schuimspaan en klopper  dat de meeste van ons normale stervelingen in een kapotte vaas op het keukenaanrecht hebben staan.

    Ik geef toe: ik ben geen Tupperware-ingewijde. Een politieke 'tupperware party' dat is me vertrouwd. En ja, natùùrlijk ben ik wel eens naar een "echte" geweest, als een vriendin of collega die inrichtte. Maar op zo'n soireetje ben ik dan altijd diegene die een lachstuip en metafysiche fantasiën krijgt als de demonstratrice aankondigt dat we nu de "ruimtekommen" zullen testen. Ze bedoelt dan ruimtebespàrende kommen, maar ze heten wel degelijk ruimtekommen. Gewèldig. Maar ik bespaar al ZOveel ruimte,omdat ik mijn keuken heb laten uitbreken en ombouwen tot een dressing. Voor het kleine ergonomische kookhoekje heb ik echt geen ruimtekommen nodig :)
    Heb ik dan wél de tupperware pureerstaaf nodig?
    Tsja, waarom niet! Want ik ben wél dol op een lekkere Brusselse stoemp. En tenslotte is die altijd snel en simpel klaar te maken, zelfs op mijn minimalistische kookeilandje dat bestaat uit niet veel meer dan een microwave op een rijdend keukenblok.
    Maar goed, nu de test.
    De reclame belooft: “Stoemp in een oogwenk!”. En ja, natuurlijk is dat waar. Huh, dat is natuurlijk altijd en voor iedere stoemp waar, ik kan me zo voorstellen dat, zelfs met een ONhandige stoemper het ook in een oogwenk zou gaan, want moeilijk is het bepaald niet.
    Een ander aspect dat aangeprezen wordt, lijkt me belangrijker, in deze stoemper zouden minder geplette groenten en aardappelen 'blijven hangen', je zou er dus niet zo knoerhard mee op de rand van de kom moeten tikken om het net gestampte deel weer te doen 'lossen'. Inderdaad, dit is waar. Al moet ik zeggen dat ik daar met mijn oude stamper ook niet echt last van had, ik bleef gewoon DOORgaan met stampen en dan viel op den duur het reeds geprakte deel vanzelf wel door de wetten van de zwaartekracht weer in de kom.

    De extra lange staaf ligt heel goed in de hand en laat toe tot op de bodem van het recipiënt te gaan.
    De rooster is ovaal, om probleemloos in de randen van potten en pannen geraken en is voorzien van een groot aantal gaten met scherpe randen om gemakkelijker de voedingswaren te pletten. Mijn lekker ouderwetse metalen stoemper ziet er veel “echter” uit, echt wat je met het gezellige, warme en troostende van ouderwetse stoemp associeert, MAAR ik geef het toe, zijn mooie metalen krullen worden wel begrensd door een rechthoekige vorm die wel eens onzacht in aanraking komt met de randen van de kom waarin ik hem als een ijzeren en gedraaide vijzel hanteer. Absoluut wààr dat je dit met de pureerstaaf van Tupperware niet voorhebt. Dus toch wel een leuk hebbedingetje.
    Al ben ik zelf nog altijd op zoek naar zo'n stoemper als mijn grootmoeder had: eentje die er uitziet als een oud strijkijzer. Als je dié ooit ergens tegenkomt mag je 'm voor me meebrengen. Ik draai dan wel een haak in mijn rijdend mini-kookeilandje en hang 'm eraan. Want nee, die ruimtekommen ga ik niét testen.

    24-11-2012 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Voor u getest
    Tags:Tupperware,stoemp,stamppot,test,getest,pureerstaaf,puree
    >> Reageer (0)
    18-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lancering grote STOEMPwedstrijd 'Geef eens een stoemp'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is er [slecht] weer voor. Nu de bbq's op stal blijven, de terrasstoelen nat , de zomerfestivals modderig... Hebben we misschien wel evenveel zin in een troostende 'stoemp' als in een vrolijk ijsje.
    Dus kunnen we net zo goed NU al het startschot geven voor de grote, allesomvattende, ultieme en über-brusselse STOEMPWEDSTRIJD 'Geef eens een stoemp'.
    Organisatoren van dienst zijn de socioculturele Liberale Vrouwen, die hiermee een bijdrage willen leveren aan Brusselicious Jaar van de Gastronomie. Zij lanceren een nationale oproep om massaal stoemprecepten in te sturen, uit te wisselen, te becommentariëren en aan te vullen, in het kader van culinair erfgoed. Zij haalden Albert Verdeyen aan boord, reeds tweevoudig auteur van een stoempkookboek, om de recepten de beoordelen en er winnaars uit te kiezen op 26 november. Wie weet wil hij JOUW recept wel eens gebruiken ook!
    Recepten insturen vanaf NU dus alhier op onze blog www.bloggen.be/devrijesmaak IN DE RECHTERKOLOM HIERNAAST

    De wedstrijd loopt o.a. dankzij de steun van het Brussels Hoofdstelijk Gewest

    18-07-2012 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Aviva's Blog
    Tags:stoemp,Brussel,Brusselicious,Brusselse keuken,wedstrijd,Albert Verdeyen, stoemp!
    >> Reageer (0)


    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs