Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    06-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In vitro burger
    Zopas werd in Londen de eerste proefsessie georganiseerd voor ‘kunstvlees’. Hoewel die term technisch niet helemaal juist is, maar tsja, zoals men er over schrijft zo ‘is’ de waarheid. Proefbuisbaby is ook niet de technisch correcte term, en frankensteintomaten nog veel minder. Opvallend is ook dat deze welhaast koninklijke voorproevers geen klassieke chefs noch klassieke gastrojournalisten (sic) waren, maar voedingsspecialisten en bloggers. Het in-vitro vlees vertrekt van een flintertje spierweefsel van een koe, dat in vloeistof gaat groeien, en groeien, en groeien, cel voor cel. Ongeveer ook de methode waarmee uit stamcellen nieuwe huid gekweekt wordt voor brandwonden. Een stap vooruit voor de mensheid, juicht de wetenschapper van de universiteit van Maastricht.

    Bon, de proefsessie dus. Denk niet dat het daar in Londen een persconferentie was waar het hele journaille tot oververzadiging gevoerd werd met het nieuwe wonderproduct. Twéé uitverkorenen, u leest het goed, mochten één (u leest het wederom goed) hamburger proeven. Niet eens élk één, maar samen één. En dan was het nog de bedoeling dat de Hollandse uitvinder de “restjes” mee naar huis zou nemen ‘zodat zijn kinderen ook eens konden proeven’. Nou moe, een wetenschappelijke wereldprimeur met de allure van een Hollandse vergadermaaltijd, het glas karnemelk ontbrak nog net.

    Wat kun je ook verwachten, smaalde een vriendin, van een volk dat ook kroketten uit de muur eet. Ineens zag ik het beeld voor me: heel Afrika volgebouwd met muren van stamcellen-hamburger-kastjes. Wow ineens werk (muren bouwen) én eten (stamcellenvlees) voor een heel continent.

    Want de ambitie is, nu weer even ernstig, wel degelijk dit: de honger uit de wereld helpen én tegelijk het milieu minder belasten. Het verhaal dat één koe zoveel broeikasgas veroorzaakt dan één auto, en voetafdruk wordt natuurlijk ook genoemd. En dat minder koeien/schapen/varkens dus meer plààts ruimen. Voor wat eigenlijk? Voor spelende kinderen misschien, of gewoon teruggeven aan de natuur, hoorde ik de wetenschapper in alle ernst zeggen. Toch even narekenen hoor, dat verhaal. Die vrijgekomen velden misschien toch eerder benutten voor niet-vlezige oogsten, zou ik zeggen, want met de graanschuren van de wereld is ook nog wel iets mis, en niet alle beesten kun je ‘afschaffen’ want ze leveren behalve vlees ook nog melk – al zijn het dan wel niet dezèlfde beesten die dat doen, maar kom u ziet wat ik bedoel: dat alles met alles te maken heeft, en dat er nooit één oplossing is voor een complexe situatie.

    Winston Churchill had 50 jaar geleden al een meer holistische kijk op het probleem, een probleem dat met de komst van dit stamcellenvlees niet opgelost is. Hij poneerde toen de geestigheid dat “de dag moest komen waar we zouden ontsnappen aan de absurditeit dat we een hele kip moeten kweken om er vervolgens enkel de borst of de bil van te willen eten, door deze onderdelen apart te kweken” zonder de rest van de kip erbij. Maar de in-vitroburger is het omgekeerde verhaal: het zijn enkel de stukken die we nu al niet willen voor eerste klas consumptie die ze nu kunnen bijmaken, m.a.w. niet de borsten en billen, maar al de rest dat, tot gehakt vermalen, moet dienen als vormeloze proteïne op pizza’s en in lasagne én natuurlijk als hamburger.

    Vreemd toch ook, schoot het door mijn hoofd, dat hamburgervlees de norm is geworden. Dat het streven van de wetenschappers niet was om smakelijke lamskoteletjes na te maken. Ik laat me uitleggen dat dit een hogere moeilijkheidsgraad is, andere textuur bijvoorbeeld, dan moet men niet enkel de proteïnemassa maken maar ook de dooradering etc. etc., Het kan misschien in een heel andere fase. Maar nu is het eerder gericht op een lookalike van alreeds onherkenbaar ogend gehakt te maken, eventueel voor massaconsumptie, en zeker voor de doorsnee mensen er aanvaardbaar uitziend. Het is cruciaal, hoorde ik van de wetenschapper, dat het de “look, feel and taste of the real thing” heeft. Oh, Coca-Cola dus? Nee, van een échte hamburger. Maar dat is het ‘m nou net, er is niets echt aan een hamburger. Maar aanvaardbaar, dat wordt dus geassocieerd met een hamburger, het ongezonde vreten van de jeugdcultuur, de Amerikaanse vleesgeworden droom van niet westerlingen, hongerend of niet. Zo’n Hollander had ook op het idee kunnen komen om kriekskes met frikadellen of een oeroude gehaktbal te laten proeven bij die eerste try-out, of zelfs een bitterbal of een mora-snack… Misschien had de foodblogger een ballonnetje kunnen oplaten om heel wat R&R geld voor die perfecte hamburgerlook te sparen, door te gaan voor een runderzalfje à la Ferran Adria. Of op te werpen dat er al soya-alternatieven bestaan voor vlees, die er beter in slagen de smaaktest te halen. Maar neen, een hamburger werd het. Dat zegt toch écht wel meer dan wat het zegt!
    Ach, laat ik het positief bekijken en hopen dat deze openlijke liefdesverklaring aan MacD tot gevolg zal hebben dat voor iedere in-vitroburger die de fastfoodgiganten in de toekomst in westerse keeltjes proppen, er ook telkens eentje gràtis naar een hongerend kindje gaat. Dat is het enige mogelijke excuus voor zo’n schaamteloze hamburgerflirt op tv.          Aviva D.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs