Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ijshistorie

    Jong en oud, iedereen is zot van ijs. Maar hoe lang bestaat ijs nu al? En onder welke vorm bestond het vroeger? Even wat opzoekingen gedaan…xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    De ijshistorie (vat je'm ijshistorie, niet prehistorie:)) begint 5000 geleden, de Chinezen kenden toen al ijs, Marco Polo beschreef deze Chinese ijsverkopers in zijn dagboeken. Zij maakten ijsbereidingen op basis van water, melk en andere ingrediënten. Een zekerheid hierover is er niet, wat we wel weten is dat in de 4e Eeuw voor onze tijdrekening aan het hof van Alexander de Grote reeds gekoelde nagerechten en wijnen werden geserveerd. De recipiënten voor deze nagerechten werden ingegraven in met sneeuw gevulde kuilen en vervolgens met eikenbladeren bedekt om koude binnen de kuil te houden. Door de geneeskunde in de Antieke Oudheid werden deze gekoelde dranken verspreid want de Griekse geneesheer Hippocrates van Cros prees ze aan “ter bevordering van het algemeen gevoel van welbehagen.”  Zie je wel dat ijs gezond is?! Nu nog zorgen dat we het terugbetaald krijgen van de ziekenkas :)

    De definitieve doorbraak kwam er onder het keizerrijk van Nero: in de rijke Patriciërswoningen serveerde men oesters op een sneeuwbed en de allereerste sorbets op basis van honing, rozenwater, hars en vruchten. Klinkt al redelijk lekker, buiten die hars danJ.

    De sneeuw die ze nodig hadden werd door slaven vanuit de Apennijnen aangevoerd en vervolgens in sneeuwkuilen bewaard. 

    Met de ondergang van het Romeinse Rijk en de daarop volgende donkere Middeleeuwen raakte de kunst van het ijsbereiding, zoals vele andere dingen, verloren. Gelukkig brachten de Arabieren deze kunst terug naar Sicilië. Boven op grote hoogte van de vulkaan Etna was er namelijk genoeg sneeuw en dus basismateriaal voor de ijsbereiding. En zo komt het dus dat de Italianen, in het bijzonder de Sicilianen, bekend staan als ijsspecialisten.

    Siciliaanse “gelata” was de eerste ijsbereiding die ons begrip “ijsroom” het best benaderde. In 1530 werd in Catana voor het eerst de invriesformule toegepast: de recipiënten werden met vruchtenmengsels gevuld en vervolgens overgoten met een vloeistof op basis van water en salpeter. Vanaf dat ogenblik was de toekomst van het ijsroom verzekerd.

    Toen Catharina De Medici, uit Toscane, huwde met de Franse koning Hendrik II nam zij haar hele hofhouding mee, en dan vooral koks, mee naar Parijs. Onder die koks was er een glacier die moest zorgen voor de ijsspecialiteiten van het bruiloftsdiner, zo waaide het ijsgebruik over van Italië naar Frankrijk.

    In de 17e en 18e eeuw maakten de ijsroom fabrikanten furore in Parijs, Londen en Berlijn. Een ijsrecept op basis van vruchten en suiker werd door een zekere Buentalenti bedacht voor het Franse hof. Zijn recept werd als staatsgeheim bewaard. In 1644 kwam de Franse kok van Karel In van Engeland, Gerard Tirsain, op het lumineus idee om melk en room toe te voegen aan het recept. Hem werd eveneens de zwijgplicht opgelegd maar toen hij in 1649 naar Frankrijk terugkeerde, verkocht hij zijn recept, zijn uitvinding kende groot succes onder de naam “Glace Napolitaine”.

    Het eerste ijssalon werd midden de 17e eeuw geopend in Parijs door de Siciliaan Francesco Procopio Coltelli. Het ijssalon was internationaal bekend. Napoleon, Chopin, en Voltaire kwamen er over de vloer. 

    Ijs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, zij vonden als eerste de ijsmachine uit. Een Amerikaanse huisvrouw, Nancy West, kwam in 1846 op dit idee. Het was een machine die manueel moest worden aangedreven en werkte op basis van zout en ijs: “de sorbetière”!

    In 1857 werd zo de eerste ijsroomfabriek in Baltimore ingehuldigd.

    Later werd nog verder gesleuteld aan de ijsroommachines, maar ook aan de recepten.

    In Italië werd de “cassata” en “gramolata” vervaardigd, een soort bevroren limonade. In Wenen maakt men de “café Viennois” en in Parijs bedacht men de fameuze “Pêche Melba”. 
    Vanaf 1900 kwamen de hoorntjes op, ijs op wafeltjes, ijs met chocolade errond, … de meeste van Amerikaanse oorsprong, maar uiteraard zeer welkom ook in Europa! Njamie…

    In 1927 werd de diepvriezer uitgevonden, dus dan pas barstte de commercialisatie uit in Europa.

     

    Een hele weg heeft dat “ijs” afgelegd om te worden wat het nu is: een zaligheid op een heerlijke zomerdag! (Ik vind het ook een zaligheid op een winterdag moet ik toegeven)

     

    Hieronder de eerste ijsmachine en de allernieuwste, lijkt me nu heel wat eenvoudiger te hanteren, misschien binnenkort eens testen voor u...

    (Bronnen: www.thepistache.be en www.glacejozef.be)




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    09-04-2013
    Kijk snel op www.cupcakesrecept.org
    Mijn complimenten voor jullie blog en artikel!! Maar Ga ook eens naar www.cupcakesrecept.org en ontvang verschillende soorten informatie over cupcakes en meer!

    09-04-2013 om 19:42 geschreven door Rob Dennissen




    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs