De Walen zijn niet mee: vooral Vlamingen zijn vegetarisch geïnspireerd.
De campagne #dagenzondervlees slaat echt aan, en ook politici doen er aan mee of spreken er zich over uit. Tenminste in Vlaanderen, want in Wallonië staan ze er maar raar naar te kijken. Daar volgen ze eerder de Boerenbond, die het afdoet als een modeverschijnsel dat zich baseert op valse cijfers en bevooroordeelde stellingen. De duurzame en/of vleesminderende levensstijl staat in Wallonië echt niet even hoog op de politieke agenda, en wordt er ook niet als hip gezien. Veggie-dag invoeren in administraties of scholen ? In Wallonië is het nog niet aan de orde. Zelfs binnen Ecolo zijn er véél minder vegetariërs dan in het Vlaamse Groen. Pas nu zoveel Vlaamse politici de pers halen naar aanleiding van de campagne #dagenzondervlees, kijkt men aan Waalse zijde even verbaasd om zich heen. Waalse vegetariërs, tijd om uit de kast te komen!
Daarom vandaag een vette knipoog naar de Coq-au-Vin:
Seitan-au-Vin
nodig voor 3 personen: 600 gram seitan;4 wortelen; 1 rode ui; 1 teentje knoflook; olijfolie; 1 potje tomatenpuree; 1/4 liter rode wijn; 1/2 liter groentenbouillon; 3 laurierblaadjes; tijm; peper en zout; maïzena; peterselie
Bereidingswijze: De seitan in kleine stukjes snijden en bakken in een grote pan met olijfolie tot ze een korstje krijgen (het is belangrijk dat ze een korstje krijgen!)
Knoflook en ui fijnsnijden en toevoegen, goed blijven roeren en wanneer de ui glazig is, het geheel blussen met een scheut rode wijn. Goed laten sudderen en het vuur lager zetten.
Wortel in schijfjes snijden en toevoegen, vervolgens tomatenpuree, laurierblaadje en tijm erbij.
Een half kopje groentenbouillon apart zetten (die hebben we later afgekoeld nodig om de saus te dikken)
Een scheut groentenbouillon en rode wijn toevoegen zodat het vocht alles 'onderzet'. Af en toe roeren en het gerecht laten sudderen tot de wortels gaar zijn, ondertussen afwisselend groentenbouillon en scheut rode wijn toevoegen (ca 20 a 30 minuten.
Zorg ervoor dat er nog redelijk wat vocht is op het einde want we gaan hier nog ene dikkere saus mee maken.
Groenten en seitan uit het vocht scheppen en warm houden.
Een lepel maïzena bij het kopje afgekoelde groentenbouillon voegen en goed roeren. Dit gaat bij het vocht dat nog in de pan zit en het geheel mag nog een paar minuten doorkoken (blijven roeren).
De saus kruiden met peper en zout, vervolgens de groenten weer bij de saus voegen en alles nog een paar minuten op een laag vuurtje laten sudderen
Een beetje peterselie om te versieren
|