Iedereen is stilaan mee in dit verhaal, BV's net zo goed
Het is niet omdat iets populair of mainstream wordt, dat er opeens iets mee mis is!
De campagne #dagenzondervlees kreeg dit jaar nogal wat pinnige reacties van mensen die vinden dat de sensibiliseringscampagne niet mag 'geclaimd' worden door BV's en al zeker niet door politici.
Dat is een kortzichtige en ook onjuiste stelling. Want het zijn niet de BV's die de actie claimen, integendeel is het de actie die hén claimt, die hun graad van bekendheid en/of uitstraling wenst te grbeuiken om meer mensen te tonen: "zie je wel, als zelfs dié meedoet..." WIJ vinden dat alleszins eerder een meerwaarde dan een plus.
In het buitenland laten milieu- en gezondheidsorganisaties zich regelmatig ondersteunen met de aanwezigheid van BV's, door foto's van BV's op te nemen in hun campagnes, door statements van BV's te publiceren, of zelfs favoriete recepten of eetpatronen van die BV's te delen, tot stichting en vermaak :)
Dat draait ook al eens raar uit, want sommige BV's gaan ook wel eens uit de bocht, ttz dat ze zich 'fanatiek' vegetarisch tonen. Zoals de bekende rock-zanger Van Morrisey die stelde dat hij evenveel afkeer heeft van vleeseters als van pedofielen.
Maar het kan ook verstandig en drempelverlagend te zijn om celebs te horen praten over #dagenzondervlees.
Zangeres Adele zegt dat ze voor haar kunst juist heel gezond wil zijn en probeert vegetarisch te leven en de nodige voedingstoffen ook uit andere dingen dan vlees te halen. In één adem voegt ze er aan toe dat ze wel géén fan is van tofu en vlees'vervangers'.
Andere bekende vegetariërs zijn Miley Cyrus, Bruce Springsteen, Peter Dinklage (uit Game of Thrones), acteur Denzel Washington, actrice Pamela Anderson (die zich ook inzet tegen dierenproeven), en talkshow host Ellen Degeneres. Bij ons staat weervrouw Sabine Hagedoren regelmatig op de bres voor een veggi levensstijl.
Dagen Zonder Vlees: Het favoriete recept van BV Joy Anna Thielemans
Rode biet en geitenkaas salade
"Ik ben deze salade na al die jaren nog steeds niet beu gegeten, het is de perfecte lunch."
Basics
- Rode biet
- Geitenkaas (smeerbare of plakjes)
- Verse spinazie
- Olijfolie, balsamico en citroen
- Peper en zout
Toevoegingen (optioneel)
- Amandelnoten en appel
- Vijgen en boontjes
- Dille en rode ui
- Boontjes en zoete aardappelen
- Tijm en warme geitenkaas
- Of mijn eeuwige liefde: hummus
Bereiding
Snij de rode biet in schijfjes of blokjes en brokkel de geitenkaas erover. Was de spinazie en voeg die er dan ook aan toe. Dresseer rijkelijk met olijfolie, balsamico en citroen en kruid af met peper en grof zeezout. That's it! Het recept komt uit Nina
|