Ik ben Peter, gelukkig getrouwd met Daisy, en we hebben drie reeds volwassen kinderen ; Robby, Elke en Davy. Ik ben geboren op 25 januari 1957, en ben nu dus 54 jaar jong. Mijn hobby's zijn : De Natuur, Fauna & Flora, wandelen aan zee of in de bossen en me amuseren met mijn Blog. Ik wens je veel leesplezier, maar bovenal een prettige dag!
De meest gekende peersoort is de Conférence. U kan deze het hele jaar door verkrijgen, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus. De Doyenne du Comice wordt de koninginnepeer genoemd wegens haar wit, sappig vruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed en is verkrijgbaar van oktober tot maart. Andere peersoorten zijn de Triomphe de Vienne, de Beurré Hardy en de Durondeau.
Aankopen
Eigenlijk zijn er het hele jaar door peren verkrijgbaar. Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast.
Bewaren
Bewaar peren in het groentevak van de koelkast. Om te voelen of een peer voldoende rijp is, voelt u best net onder de steelinplanting. Om de kleur van een geschilde of versneden peer mooi te houden, gebruikt u best wat citroensap.
Bereiding
Peren zijn heerlijk in slaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken. U kan ze ook stoven of pocheren. Verder kan u ze gebruiken als versiering, u kan ze uithollen en het steeltje aan de peren laten, u kan peren ook opvullen.
Peren zijn o.a. lekker in combinatie met vis, vlees, konijn en bij de bereiding van zoete desserts.
De peersoorten Triomphe de Vienne en Beurré Hardy zijn eerder dessertperen, maar kunnen ook als stoofpeer worden gebruikt. De Durondeau is een heerlijke dessertpeer die u best vanaf oktober koopt.
Gezondheid
In het kruidenboek van Lobelius uit 1554 werden 3 bladzijden aan de peren besteed, en dat is even veel als aan de appels.
Er staat dat peren "voedzamer zijn dan appelen". "Zoete peren bevorderen de eetlust, verruimen de keel en lessen de dorst". Peren hebben een regulerende invloed op de stoelgang. Dat wist men toen reeds. Nu weten wij echter, dat alle voeding die voor menselijke consumptie in aanmerking komt, (rijp fruit & groenten) dat doet. En dat de dagelijkse consumptie van fruit essentieel is voor een normale en regelmatige stoelgang.
Door het bevorderen van de zenuwactiviteit zijn peren ideale voeding voor wie zich op intellectueel niveau begeeft want de meeste peren bevatten heel wat natuurlijke suiker. Voor scholieren in examentijd en voor iedereen die veel eist van zijn zenuwen, zouden peren niet op het menu mogen ontbreken. Zoals al het plantaardige voedsel bevatten peren veel kalium. Kalium geldt als een inwendig reinigingsmiddel (voor de spijsvertering) en neutraliseert teveel aan maagzuur. Daarenboven werkt kalium normaliserend op de hartspier en speelt een rol ter voorkoming van hoge bloeddruk.
Peren activeren de werking van de dikke darm, maar men mag ze niet als dessert eten, zoals dit geldt voor iedere fruitsoort. Dit is een primaire combinatieregel.
Maak een sappige maaltijd van de peren van het seizoen (er zijn er heel wat), of eet ze samen met andere zoete of half-zure vruchten. Op te merken is de aanwezigheid van magnesium: wie regelmatig peren eet, zal met dit mineraal zeker geen problemen hebben en behoedt zichzelf voor een hele reeks nare kwalen die iets met magnesium te maken hebben: het gros van het verdedigingsmechanisme en de suikerstofwisseling.
We weten allemaal, dat een rijpe peer, naast overvloedig sappig, ook erg zoet kan zijn. Het suikergehalte kan zeer verschillend zijn, maar de meeste tafelperen kunnen in rijpe toestand tot de verse zoete vruchten gerekend worden met een suikergehalte tussen 14 en 21 %. Een halve kilo peren bevatten snel 100 gr. natuurlijke suikers en zorgen voor een overvloed aan energie. Al of niet in kombinatie met ander fruit zorgt dit voor een goede start van de dag.
Peren kunnen ook gedroogd worden. Men vindt ze minder vaak in de handel. Vraag erom, ze zijn zeker te koop in de natuurwinkel en één of twee gedroogde peren kunnen een prima energie-aanvulling zijn halfweg de voormiddag. Gedroogde peren verteren echter wel een stuk beter als je ze vooraf weekt. In het andere geval moet je ze heel lang in de mond laten zwellen. Zo heb je er ook heel lang plezier aan. Nog een tip : Gedroogde boerenperen, zouden, mits dagelijks gegeten een oplossing kunnen bieden bij bloedarmoede.
Voedingswaarde
De gemakkelijk opneembare suikers, in kombinatie met het natuurlijke calcium dat eveneens gemakkelijk wordt opgenomen, maken de peer tot een vrucht met bijzondere betekenis. Het is zeker geen kalkrover, zoals de gebruikelijke snoepjes , maar levend voedsel, recht uit het paradijs.
Peren rekenen ernstig af met diarree. Zelfs hardnekkige diarree wil nogal eens wijken voor een perenkuur.
Een perenkuur werd vroeger meer aanbevolen als leverversterkende herstelkuur. Het eten van peren activeert de galblaas en de pancreas. In het begin van een perenkuur kunnen dan wel krachtige bijverschijnselen optreden, doch die zijn niet abnormaal. De gebruikelijke reinigingsverschijnselen kunnen hierbij net zoveel aan bod komen.
Vooral de kweepeer is bekend als middel tegen diarree (door zijn licht samentrekkende werking). Goed rijpe kweepeer kan, in kleine stukjes gesneden, gegeten worden. Het eten van enkele stukjes kweepeer, meerdere malen per dag, is nuttig bij mondaandoeningen, tandvleesbloedingen en bij aambeien. Meestal worden kweeperen gestoofd of samen met appel geraspt gegeten.
Nu is het zo, dat alle kwalen een oorsprong hebben. Diarree komt niet vanzelf. Meestal ligt er een ernstige voedingsfout aan de basis van deze kwaal. Deze dient dan bijgevolg te worden vermeden. Zo geldt dat ook voor lever- en/of pancreasproblemen. Als een orgaan ziek is, dan moeten alle nodige maatregelen genomen worden om het gezond te maken.
Heel wat peren heben een ruwe schil. Het verdient aanbeveling om dergelijke peren te schillen. Het is een verkeerd idee, dat schillen als 'ballast' moeten dienen. Zelfs het vruchtvlees van de geschilde peer bevat nog steeds 2 % cellulose. Bij de gedroogde peer kan dit oplopen tot 5 %. Weinig voedingsmiddelen zullen dit evenaren. Voor sommige mensen met een gevoelige vertering kan dit zelfs té veel zijn, waardoor ze slechts matig gebruik moeten maken van peren.
Er zijn oneindig veel soorten peren. Probeer ze één voor één. Tijdens de herfst en de winter zal je ze niet willen missen.
De peer zijn. (de dupe zijn) Een appelboom kan geen peren voortbrengen. Een rijpe peer valt dikwijls in de drek. Met de gebakken peren zitten. Je bent zo'n peer !
Bron van : Natuurlijke suikers, krachtige flavonoïden, vitamine C.
Wereldwijd bestaan er talloze druivenvariëteiten waarvan de meeste bestemd zijn voor de wijnbouw. De populairste wijndruiven zijn de Cabernet Sauvignon, de Pinot Noir, de Syrah en de Merlot voor rode wijn, en de Riesling, de Chardonnay, de Sémillon, de Sauvignon blanc en de Chenin blanc voor witte wijn.Daarnaast zijn er druiven die speciaal voor rechtstreekse consumptie worden geteeld. De bekendste Belgische druivensoorten zijn de Baidor, Canon Hall en Muscat voor de witte druiven en de Leopold III, Colman, Ribier en Royal voor de blauwe druiven. Er zijn ook druiven zonder pitten. De bekendste soorten zijn de Thompson de Seedless en de Sultana. Zie ook hier voor andere druivenvariëteiten.
Aankopen
De beste periode om druiven te kopen, loopt van eind augustus tot eind oktober. Druiven moeten bij aankoop volledig ongeschonden zijn. De aanwezigheid van een donslaagje, dat typisch is voor de Belgische druiven, wijst erop dat de druiven niet bespoten zijn. Deze druiven hoeft u ook niet te wassen.Druiven zijn erg kwetsbaar. Neem ze dus steeds bij de steel en raak de vruchten zelf zo weinig mogelijk aan.
Bewaren
U bewaart druiven het best in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Druiven kunnen ook perfect in de diepvries worden bewaard om ze later in warme bereidingen te gebruiken.
Gezondheid
Druiven zijn rijk aan druivensuiker en leveren bijgevolg flink wat onmiddellijk bruikbare energie. Druiven bevatten ook veel organische zuren en vitamines uit de B-groep. Door de aanwezigheid van polyfenolen zijn druiven ook goed voor hart- en bloedvaten. Als u gevoelige darmen heeft, kan u best de schil en de pitten verwijderen.
De druivenkuur van Johanna Brandt is het inspirerende verhaal van de Zuid Afrikaanse vrouw die een haast hopeloos gevecht tegen haar maagkanker vocht... tot ze het ware geneesmiddel vond: zongerijpte druiven.
Wetenschappers van het Imperial College London en de University of Washington hebben een manier gevonden om grote populaties van malariamuggen genetisch te manipuleren, zodat de verspreiding van de dodelijke ziekte drastisch verminderd wordt. Ze ontdekten dat het voldoende is om veranderingen in het genetisch materiaal van een paar muggen aan te brengen om deze in een paar generaties over grote groepen te verspreiden. De muggen zijn daarna minder goed in staat om malaria over te brengen. De experimenten werden uitgevoerd met muggen in een laboratorium, maar uiteindelijk is het de bedoeling om dit bij muggen in het wild te doen.
Malaria is een infectieziekte die meer dan 240 miljoen mensen per jaar treft, en jaarlijks sterven er 850.000. Veel van hen zijn kinderen in Afrika. Van de bijna 3.500 soorten muggen in de wereld, brengen er slechts een paar de malariaparasiet over. De onderzoekers richten zich dan ook op de meest gevaarlijke soorten.
We leven lang niet zo gezond als we zouden willen, ook al is er overal informatie verkrijgbaar over wat je wel en niet moet doen en laten. Niets blijkt echter zo moeilijk als je gedrag veranderen. In het omslagverhaal van Ode's aprilnummer legt Ivan Wolffers, auteur van het boek Gezond: de mens, zijn gezondheid en de gezondheidszorg uit wat er anders kan in onze gezondheidszorg, waarom het zo moeilijk is om gewoontes te veranderen en hoe we dat toch voor elkaar kunnen krijgen. Plus: Hoe word je je bewust van je gezondheid en gewoontes in 5 stappen.
Samen staan we gezond.
Alle informatie in de vorm van voorlichtingen en overheidscampagnes ten spijt zijn we als volk nog lang niet zo gezond als we zouden willen. We maken vaak keuzes die niet in overeenstemming zijn met onze informatie. Blijkbaar wordt gedrag niet uitsluitend bepaald door kennis. Wat is dan wel de basis van een goede gezondheidszorg? Ivan Wolffers, auteur van het boek Gezond: de mens, zijn gezondheid en de gezondheidszorg stelt dat we allereerst de mensen zelf moeten betrekken bij het oplossen van de problemen in hun gemeenschap. Wij hechten belang aan transparantie, betrokkenheid en betrouwbare informatie, maar in de praktijk van de gezondheidszorg wordt dat allemaal vergeten. In de praktijk is het eenvoudiger een financiering te krijgen voor een plan bedacht door professionals dan voor iets waarbij de eindgebruikers betrokken zijn.
Er is veel meer nodig dan alleen informatie, en ook betrokkenheid alleen is niet genoeg. Voor een echte gedragsverandering moeten mensen leren dat het over hen gaat. Bewustwording dus. Ivan Wolffers onderzoekt hoe we zon werkelijke gedragsverandering kunnen bereiken en welke factoren daarin allemaal van belang zijn.
Bron van : Bioflavonoïden, limoneen, kalium, vitaline C.
Citroenen behoren tot de familie van de citrusvruchten. Citroenen zijn geel en hebben een erg zure smaak, vaak zelfs te zuur om zo op te eten. Men maakt vooral gebruik van het sap en van de citroenschil.
Aankopen
Let er bij het aankopen op dat de citroen stevig is en een mooi gave schil heeft.
Bewaren
Citroenen kan u wekenlang bewaren in het groentevak in uw koelkast, zonder dat ze haar sappigheid verliest. Wanneer u een reeds versneden citroen wilt bewaren, legt u deze met het snijvlak naar boven, zonder verpakking. De citroen vormt zelf een laagje dat uitdrogen voorkomt.
Bereiding
Citroenen bevatten heel veel sap dat onder meer gebruikt kan worden voor de bereiding dranken, sauzen of om het verkleuren van groenten en fruit tegen te gaan. De citroenschil wordt vaak geraspt en verwerkt in gerechten.
Gezondheid
Zowel de citroenschil als de vrucht zelf, bevat veel vitaminen en voedingsstoffen. Citrus vruchten zoals sinasappelen, mandarijnen, grapefruits, limoenen en citroenen bevatten een hoge concentratie Vitamine C. Vitamine C heet ook wel een absorberen zuur. Vitamine C bevat vet verbrandende kwaliteiten. Vitamine C verminderd de effectiviteit van vet. Het kan vet vloeibaar maken en verdunnen. Door vet te verdunnen wordt het minder effectief en makkelijker uit het lichaam te spoelen. Vitamine C werkt ook tegen cholesterol ophopingen, het kan het verbranden en het maakt het cholesterol moeilijker om te vormen in bloedvaten. Verder zorgen citrus vruchten voor een goede werking van ons metabolisme, en vergroot de mogelijkheid van vet af te komen.
Natuur & Milieu wil de grote groep mensen met een gevarieerd eetpatroon beter bedienen en start daarom vandaag een campagne voor flexitariërs. Op de website www.ikbenflexitarier.nl zijn al 400 alternatieven voor vlees te vinden.
Vlees is lekker, maar heeft ook een keerzijde. De consumptie van één kilo rundvlees veroorzaakt de CO2-uitstoot van 169 autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin. Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30 procent bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten. Daarom is het belangrijk dat we minder vlees gaan eten en vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven. Dat is goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren en de gezondheid van mensen. Een verhoogde consumptie van rood vlees geeft onder andere meer kans op hart- en vaatziekten. Zo is het risico op hartziekten, zoals een hartaanval, 37% lager bij mannelijke vegetariers vergeleken met mannelijke niet-vegetariers.
Er is wereldwijd veel milieuwinst te boeken als mensen wat minder vlees gaan eten. En gelukkig blijkt dat er al een aanzienlijke groep mensen is die een of meer dagen in de week geen vlees eet: de flexitariërs. Flexitariërs, en mensen die dat willen worden, worden nu echter nog gebrekkig bediend door de markt en daardoor eten ze minder duurzaam en gezond dan ze zouden willen en kunnen. 87% van de Nederlanders eet niet elke dag vlees. Tweederde vindt vlees meer luxe dan noodzaak. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu. Verder blijkt dat:
55% van de Nederlanders vaker vleesvervangers zou eten als ze lekkerder waren 48% een uitgebreider aanbod van vleesvervangers wil slechts 28% vindt dat het aanbod vleesloze gerechten in restaurants voldoende is het rapportcijfer voor het aanbod vleesvervangers in de vier grootste supermarkten varieert tussen een 7.1 voor Albert Heijn en een 5,5 voor de,Aldi. Middenmoters zijn Lidl met een 6 en C1000 met een 6,6.
Natuur & Milieu wil het leven van flexitariërs en mensen die dat zouden willen worden, makkelijker maken. Op de website flexitarier.nl vinden zij een overzichtelijk aanbod van 400 vleesvervangers de winkels waar deze producten te koop zijn, plus lekkere recepten en aanbiedingen. Mensen kunnen producten en recepten beoordelen en zelf recepten en informatie over nieuwe producten doorgeven.
Ook gaat Natuur & Milieu samen met supermarkten zorgen voor een uitgebreider en aantrekkelijker aanbod van vleesvervangers. Zodat het voor steeds meer mensen makkelijker wordt om minimaal twee dagen per week vlees te vervangen door een lekker en gezond alternatief.
Bron van : Carotenen, pectine, kalium, vitamine C.
In de top-tien van de meestgegeten fruitsoorten neemt de appel de eerste plaats in. Er bestaat een ruime keuze aan appelsoorten. Voor iedere smaak en iedere bereiding is er wel een aparte soort.
De Jonagold (september tot juli) is een van de beste appelrassen. Eigenlijk is het een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan. Het is een dikke vrucht met een felle, oranjerode blos op een geelgroene achtergrond. Het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur en is stevig en sappig. Deze appel is een typische dessertappel. De Jonagold heeft een rood broertje dat de Jonagored genoemd wordt.
De Boskoop (september tot april) is een dikke ruwe grijsgroene appel met roestkleur. Deze appel is geliefd als handappel, maar wordt ook veelvuldig in de keuken gebruikt. Geen enkel ander ras bevat zoveel vitamine C, vruchtzuren en suikers.
De Golden Delicious (september tot juli) is een stevige groene appel die na de pluk goudgeel kleurt. Het vruchtvlees is geel van kleur en is knapperig. Deze appel wordt zoeter naarmate hij langer bewaard wordt. Dit is een typische tafelappel.
De Elstar (augustus tot mei) is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Het is een geelrood gekleurde appel met een lichtzoete smaak. Deze appel wordt uit de hand gegeten.
De James Grieve (augustus tot oktober) is een grote, geelachtige appel met scherpe rode strepen. Deze appel is niet geschikt voor lange bewaring. Hij wordt namelijk vlug melig. Hij wordt zowel uit de hand gegeten als voor appelmoes gebruikt.
De Cox's Orange Pippin (september tot februari) wordt 'de koning van het appelrijk' genoemd. De vrucht is klein tot middelgroot. De appel heeft een oranjegele kleur die overgoten is met rood. Het vruchtvlees is geel en zeer sappig.
Aankopen
Zorg er steeds voor dat u stevige en ongedeukte appels koopt zonder bruine vlekken. De vlek is het gevolg van onzachte behandeling van de appel. Bovendien loopt deze vlek verder in het vruchtvlees
Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria . Tot de Flandria-korf behoren naast de appel ook nog tomaten, witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla en peer.
Bewaren
Bewaar appels in het groentevak van de koelkast. Als ze nog niet helemaal rijp en te hard zijn, kunnen ze in de fruitkorf nog wat narijpen.
Bereiding
Appels zijn heerlijk in allerlei slaatjes en fruitsalades of andere koude desserten. Gebruik wat citroensap om de bruinkleuring van het vruchtvlees tegen te gaan. Ook in warme bereidingen en gebak komt de appel goed tot zijn recht. Zorg er wel voor dat de appelpartjes niet in te kleine stukjes worden gesneden of te lang worden verwarmd, want dan kookt u ze tot moes.
De appel is uiteraard ook een uitstekend tussendoortje dat bovendien de mond verfrist.
Gezondheid
-An apple a day keeps the doctor away. Deze oude spreuk zegt eigenlijk alles over de appel: appels zijn rijk aan vitamine C en bevatten zeer veel vezelstoffen. Bovendien wordt aan de appel een cholesterol-verlagend effect toegeschreven. De appel is ook weefselvernieuwend. Dat het een gezonde vrucht is die vooral in ons land groeit is alom bekend. Een appel wekt de eetlust op, doet urineren, lost nierstenen op, laxeert en reinigt het lichaam, kalmeert maagklachten, ontsmet de darmen en stimuleert de lever.
- Het is voor oudere mensen heel goed om dagelijks een appel te eten. Doe dat vooral voor een maaltijd en niet als toetje. Door de lichte verteerbaarheid gaat de appel gisten als hij na de maaltijd wordt genomen. Wie kent niet de goede werking van geraspte appel tegen diarree. Vooral oudere mensen, die last van jicht of reumatiek hebben, doen er goed aan om in plaats van gewonen azijn, appelazijn te gebruiken. Het appelzuur lost namelijk het urinezuur afkomstig van vleesconsumptie op. Voor veel mensen is het verstandiger om het vlees gebruik wat te minderen. Je hebt heus niet elke dag vlees nodig. Dat geldt juist wel voor de appel.. Een recent onderzoek heeft een aantal feiten aan het licht gebracht over de werking van appels (met schil) op tumoren
- De fruitboer verkoopt meer gezondheid dan de drogist: in zijn appels zitten stoffen die veel rigoureuzer tegen kanker beschermen dan de meest geconcentreerde vitaminepil. Red Delicious, waar per ons maar 5.7 milligram vitamine C in zit, heeft een antioxidatieve werking (bescherming tegen agressieve zuurstofmoleculen) die vergelijkbaar is met die van een pil met 1500 mg vitamine C.
- Amerikaanse onderzoekers openbaren deze zoveelste waarheid over gezonde voeding. Het is niet de vitamine C in de appel die het doet, maar een combinatie van verschillende stoffen (flavanoïden en fenolen), samen bekend als de fytochemicaliën. Ze zitten vooral in de schil.
Dat ze beschermen bewees een experiment waarbij zowel tumorcellen uit de darm als lever aan een extract uit het appelvlees en uit de schil werden blootgesteld. De celdeling werd overduidelijk geremd, door de schil iets meer dan door het vlees. De natuur, in casu de groenteboer, levert hier een beduidend effectiever middel dan de fabrikant van voedingssupplementen, garanderen de onderzoekers.
Als de appel rijp is, valt hij, al is 't ook in een moddersloot. Als het appeltje rijp is, valt het vanzelf. De kinderen hebben last van het appelmannetje. (ze zijn ziek) De mooiste appels hangen het hoogst. Die appels vaart, ook appels eet. Die zijn lichaam bewaart, bewaart geen rotte appel. Een appelboom kan geen peren voortbrengen. Een appel die bedorven is, schendt al wat in de korven is. Eén rotte appel in den mande, maakt al 't gave ooit te schande. Een schip met zure appels. Een appel valt nooit ver van de boom. Een appeltje voor de dorst bewaren. Het is beter een appel gegeven dan gegeten. Hij is er gezien als een rotte appel bij de groenvrouw. Hij heeft van de boom der kennis gegeten. Iedere appel smaakt boomig. Iemand liefhebben als de appel zijner ogen. In een zure appel bijten. Ik heb een appeltje met hem te schillen. Jij bent mijn oogappeltje. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Schone appels zijn ook wel zuur. Voor een appel en een ei verkopen. Zij kreeg een appelflauwte. (zij viel in zwijm maar het had niet veel te betekenen.) Zijn woorden zijn gouden appelen in zilveren schalen.
Bron van : Artritisremmende fytochemicaliën en béta-caroteen.
De aardbei is een doorlevende, kruidachtige plant die verschillende jaren oud kan worden. In de praktijk is het meestal een éénjarige teelt. De rode vrucht van de plant, die "welriekend" betekent, is een van de meest geliefde kleinfruitsoorten.
Op dit ogenblik is er een ruime keuze aan aardbeivariëteiten. Goede aardbeisoorten zijn Gorella (een oud en gekend ras dat zeer goede vruchten geeft), Elsanta (rijpt iets later dan Gorella, geeft goede, harde bessen die enkele dagen aan de struik kunnen blijven hangen, maar is nogal gevoelig voor verschillende ziekten) en Bogota (een late soort). Selva (een harde bes) en Rapella (zeer produktief maar met kleine vruchten) zijn minder fijn van smaak.) met ieder zijn eigen specifieke kwaliteit- en smaakeigenschappen. De topper van het aardbeienassortiment is de variëteit Elsanta die ook voor het grootste gedeelte van de aanvoer zorgt. Een andere belangrijke variëteit is Darselect.
Aankopen
Aardbeien zijn verkrijgbaar vanaf eind maart. Het zijn producten die geteeld werden in verwarmde serres. In de maand mei komen de aardbeien die geteeld werden onder plastiektunnels en in de maand juni volgen de aardbeien van de vollegrond. In deze periode situeert zich ook het hoofdseizoen. Door moderne teelttechnieken zijn onze telers er evenwel in geslaagd verse aardbeien aan te bieden tot het einde van het jaar.
Aardbeien moeten stevig zijn en er glanzend fris en helder rood uitzien. Matte of zachte vruchten zijn meestal overrijp. Aardbeien kunnen niet tegen warmte of langdurig transport en krijgen snel plekken die gaan rotten.
Bewaren
Bewaar aardbeien steeds droog en koel en met de kroontjes nog aan de vrucht. Verwijder vruchten met weke plekken. Invriezen is mogelijk, maar de vruchten zijn dan alleen nog geschikt om te verwerken tot coulis, jam, siroop. Eens ontdooid hebben ze hun mooie kleur en appetijtelijk uitzicht verloren.
Bereiding
Voor gebruik mogen de aardbeien voorzichtig worden gespoeld. Het is raadzaam om het kroontje pas na het spoelen te verwijderen. Zo voorkomt men dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest. Laat de aardbeien na het spoelen in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Liefhebbers zweren echter bij puur natuur. U kan de zoete vruchten ook eten met suiker, yoghurt, verse kaas, ijs, pudding en slagroom of besprenkelen met likeur. Ze zijn heel geschikt voor chocoladefondue, in een fruitsla of in de vorm van vruchtenijs, siroop, sorbets, melkdranken en als beleg op taart en gebakjes.
Sommige mensen kunnen allergisch reageren op aardbeien. Soms volstaat het de aardbeien te spoelen met warm water om dit probleem op te lossen.
Enkele vlugge tips
Snel snoepje Dompel de gewassen en uitgelekte aardbeien stuk voor stuk in gesmolten chocolade en laat de chocolade opstijven. Het aardbeisnoepje is dan klaar om van te smullen.
Aardbeiazijn Snijd enkele aardbeien in stukjes en laat die in natuurazijn (7% zuurtegraad) glijden. Na enkele dagen beginnen de stukjes hun kleur en aroma af te geven en je krijgt een heerlijke azijn die een parfum geeft aan vinaigrettes en bepaalde visgerechten.
Ijsblokjes Leg in elk vakje van een ijsblokjesla een hele of een stukje aardbei, vul met water en vries in. Zo'n blokje is een zomerse attentie in limonade, water of cocktail.
Aardbeisiroop Snijd de gespoelde aardbeien in stukjes, strooi er royaal suiker over. Laat enkele uren trekken. De aardbeien geven hun sap af en dat is heel lekker over roomijs, bij melk, yoghurt, karnemelk, pudding, enz
Gezondheid
De vrucht van de aardbeiplant bevat etherische olie, vruchtensuikers, pectine, anthocyaan glycosiden en zwavelachtige stoffen. Naast vitamine C, B1, B2 en A weet ze er ook nog calcium, natrium, ijzer, fosfor, zwavel, kiezelzuur en jodium in te stoppen, bovendien zijn ze caloriearm. Een heleboel dus, voor zon feestelijke zomergroet.
Aardbeien zorgen voor wittere tanden en gaan tandsteen tegen.
Geneeskrachtig stelt het ook nog wat voor. Ze is sterk bloedreinigend, licht laxerend en opbouwend. Ze heeft een stimulerende werking op nieren, lever en stofwisseling en kan als aardbeienkuur ingezet worden bij artritis, reuma en jicht. De aardbei heeft een versterkende werking op hart en vaten. Ze is bloeddrukverlagend en kan bovendien ingezet worden als middel bij bloedarmoede en circulatieproblemen.
Wel belangrijk is het volgende: de geneeskracht komt alleen tevoorschijn indien er géén suiker wordt gebruikt. Ook de manier van telen is bepalend. Een plant die veelvuldig bewerkt is met gewas "bescherming" kan qua geneeskracht niet tippen aan een biologische en/of natuurlijke aardbei. Eigenlijk zou je ze gewoon zelf in de tuin moeten hebben. De gewone aarbei heeft wat meer de ruimte nodig maar een bosaardbei doet het prima als onderbegroeiing in een border.
Het blad van de aardbei plant bevat veel looistoffen en werkt, net als dat van vele andere roosachtigen versterkend, opbouwend en wondhelend. Door haar (mild) samentrekkende werking is ze ook in te zetten bij diarree. Thee, gezet van het blad blijft vrij licht van kleur maar smaakt heerlijk. Wat verse blaadjes in een pot, heet water erop, vijf minuten laten trekken en genieten maar.
Geen ... dus heb ik zelf maar een gedichtje gemaakt dat gaat als volgt ;
Het aardbei~feest.
K'heb aardbeien gegeten, wat smaken ze toch goed. Hoeveel wil je niet weten, de kleur die was als bloed. Met suiker of met slagroom, is het een waar festijn. Ik eet ze zónder schroom ; t'moet maar zo goed niet zijn ! Puur is wél gezonder, Calorieën tellen mee. Is het dan een wonder, dat ik nooit zeg 'nee' ? Men zegt ; ze staan voor Liefde, en ook nog voor Geluk, maar bovenal nog staan ze vóór de alledaagse druk. In sap, met an'dre dingen, als kiwi of ook druif, krijg ik de tintelingen, en wordt het wéér een fuif ! Ze hebben ook een kroontje, dat hebben ze verdient, want zelfs in een danoontje zijn zij mijn beste vriend. Maar nu ga ik eens stoppen want k'heb weer plots de zin, mij nog eens vol te proppen zoals in het begin .........
Oxytocine staat al jaren bekend als het hormoon dat sociaal gedrag ontlokt (knuffelhormoon). Koppels die dit hormoon krijgen toegediend, blijken na de ruzie minder stresshormonen in hun bloed te hebben. Volgens recent Zwitsers onderzoek maken liefdeskoppels anders en vooral minder ruzie nadat ze het knuffelhormoon toegediend krijgen.
Onderzoekers aan de universiteit van Zürich lieten 47 stellen tussen 20 en 50 jaar ruziemaken terwijl zij gefilmd werden. Wanneer ruziënde koppels het hormoon oxytocine kregen toegediend, verlaagde het stresshormoon cortisol in hun bloed en maakten zij anders ruzie. Zij lieten meer positief gedrag zien, luisterden beter naar elkaar en lachten vaker. Proefpersonen die een placebo kregen toegediend, waren meer bezig met het onderbreken en het bekritiseren van hun partner.
Oxytocine doet nog veel meer. Zo blijkt het een prachtig sociaal hulpmiddel te zijn. Het grift ontluikende moeder- en vaderliefde in het geheugen en smeedt een hechte emotionele band tussen geliefden. Ook in contact met anderen doet het hormoon zn werk: het verzwakt de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden. Oxytocine maakt ons minder bang en gestrest, waardoor we ons openstellen voor anderen. Daardoor worden we guller, minder wantrouwend en verhoogt het ons empathisch vermogen. En alsof het niet op kan verbetert oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen en zorgt voor een effectievere spijsvertering.
Goed om te weten dat we de oxytocine-productie bewust kunnen stimuleren. Absoluut de moeite waard voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Hoe? Heel simpel: breng meer tijd door met mensen van wie je houdt, en geef je collega gerust wat vaker een stevige schouderklop. Neem vaker een warm bad of een massage, knuffel een baby, bedrijf de liefde. En installeer je op een zonnige middag prinsheerlijk met een koel glas rosé op terras of strand, in plaats van boodschappen te doen of uren achter de computer te zitten. Want ook lief en aardig zijn voor jezelf blijkt productie van het knuffelhormoon te stimuleren.
En krijg je daardoor een conflict met je partner? Knuffelen maar weer...
Koffie, koffie, lekker potje koffie, oh wat hou ik ervan!
Alleen of in gezelschap, voor de échte koffieliefhebbers maakt het weinig verschil. Het zetten alleen heeft al iets magisch, en als je het doet op 'grootmoeders wijze' al helemaal. De koffiezetter geniet van het ritueel, én de warme koffiegeur die zomaar het hele huis weet te betoveren. Als kinderen hadden we 's morgens een beurtrol van wie de elektrische koffiemaler op z'n hoofd mocht houden als moeder de koffieboontjes tot gruis maalde, wát een zalig gevoel als je nog niet helemaal wakker was! Zelfs als kinderen geen koffie drinken is het "koffie-moment" een zalig ogenblik, iedereen genieten dus. Muziekje op de achtergrond, toen was dat meestal luisteren naar 'Arbeidsvitmamientjes', het intens aanvoelen van het prille begin van een veelbelovende dag, en de boterhammen die lagen te wachten.
Redenen genoeg om enkele koffiebonen aan elkaar te rijgen.
Een koffieboom draagt pas na ongeveer zes jaar zijn eerste bessen. De koffiebonen zelf zijn de zaden van de koffiebessen.
Het woord 'koffie' stamt van het Arabische 'kahweh', wat 'kracht' of 'energie' betekent.
Tegen de 9de eeuw werd koffie zowat overal in Perzie gedronken. Tegen de 15de eeuw was de drank over de hele moslimwereld populair.
De Nederlanders begonnen in 1696 met de koffieteelt op het eiland Java, tegenwoordig een deel van Indonesie.
Koffie bereikte het Europese continent in de vroege 17de eeuw. Lodewijk XIV en Paus Clemens VIII behoorden tot de eerste liefhebbers van het drankje.
Het eerste Engelse koffiehuis, in Oxford, opende zijn deuren in 1650. Londen volgde een jaar later. Tegen 1700 telde de Engelse hoofdstad zowat 2000 koffiehuizen.
Omstreeks 1700 stal Gabriel Mathieu de Clieu, een Frans marineofficier, een stek van de koninklijke koffieboom in de Parijse Jardin des Plantes. Hij trok ermee naar het Caraibische eiland Martinique, waar een halve eeuw later naar schatting reeds 18 miljoen koffiebomen bloeiden.
De 17de-eeuwse Londense koffiehuizen stonden bekend als 'Penny Universities'. Voor de prijs van een kopje koffie kon je er in discussie treden met de kunstenaars, handelaars en dichters die zich er ophielden. In 1676 deed Charles II dan ook pogingen om de koffiehuizen te sluiten, omdat hij ze beschouwde als broeihaarden van politiek gekonkel.
Bach componeerde een Koffiecantate als eerbetoon aan de drank. Ook Beethoven was een verwoed koffiedrinker, met een voorkeur voor een melange van 60 bonen per kopje.
Tegen 1800 was Brazilie de grootste koffieproducent ter wereld.
Honore de Balzac (1799-1850), de Franse realistische schrijver, zocht voor zijn werk inspiratie in meer dan 60 kopjes koffie per dag.
Tijdens Wereldoorlog II werd Nescafe zo populair dat de volledige productie van de Amerikaanse fabriek (ongeveer een miljoen bussen per jaar) uitsluitend naar de krijgsmacht ging.
Geraak je maar niet verlost van helse pijnen? Ga dan eventjes mediteren. Mensen zouden na een meditatiesessie minder pijn voelen. Dat stelde een team van Amerikaanse wetenschappers vast. Zij zeggen dat mediteren zelfs een betere pijnstiller is dan morfine.
De studie wijst uit dat pijn verdwijnt na een meditatiesessie van ongeveer 80 minuten. 15 proefpersonen zonder enige ervaring met mediteren werden tijdens een korte introductieles klaargestoomd om de juiste ademhalingstechnieken onder de knie te krijgen.
Minder onplezierig en intens.
Voor en na de sessie die 20 minuten duurde, drukten de wetenschappers een hitte-element (met een temperatuur van 48 graden Celsius) tegen de kuiten van de proefpersonen. Uit dat experiment blijkt dat de deelnemers deze pijnprikkel minder onplezierig en intens ervaren dan voor de meditatieles. Zij zouden zelfs minder pijn voelen dan bij het gebruik van pijnstillers.
Om het experiment kracht bij te zetten werden er verschillende hersenscans uitgevoerd. Ook op de scans was het effect van de meditatie duidelijk te zien. Na het mediteren zagen de onderzoekers een verminderde activiteit in de hersendelen die pijn registreren. De delen van het brein die actief zijn bij verwerking van emoties en concentratie, lichtten daarentegen wel goed op.
Gisteren keken we naar de Panorama uitzending 'De vervaldatum' op Canvas. Ik was niet verbaasd! Waarschijnlijk omdat ik al meer aangaande voedsel heb gezien dan deze, toch wel uiterst informatieve reportage. Het is toch te hopen dat héél veel mensen dit hebben gezien, al was het maar ter herinnering .. men zou het o.a. naar mijn gedacht in alle scholen als lespakket moeten meegeven inplaats van andere minder belangrijke dingen.
Bijvoorbeeld deze link waarvan mijn mond gaandeweg letterlijk openviel .. in het engels en bestaande uit meerdere afleveringen, maar heel goed verstaanbaar en écht de moeite waard om de hele reportage te zien. Evenals wat de nieuwe generatie als voorbeeld voor ons kan betekenen. Memorabel hieruit : "We can pay the farmer, or we can pay de hospital!"
Maar het thema 'voedsel' houdt nog veel meer in dan massaproductie, overconsumptie en verkwisting, er zijn ook regels voor de al dan niet toegelaten ingredienten, waarmee men dikwijls ook een loopje neemt. Bekijk maar eens een filmpje over de Codex Alimentarius op YouTube. Gelukkig zijn er ook nog wakkere mensen!
Wees moedig genoeg om je zelf weer graag te zien, wát anderen daarover ook mogen denken.
Maar wat zou het allemaal, als je lichaamsvetdonor wordt en kans maakt op een gratis liposuctie om van het goedje voedsel te maken voor de derde-wereld landen!? Ongelooflijk, toch??
Mijn filosofie hieromtrent? Lieve mensen .. maak dat je zo snel mogelijk een lapje grond ter beschikking hebt, en teel zoveel mogelijk zelf op natuurlijke basis, inclusief kippen, konijnen, duiven enz. naargelang de grootte en voorkeur. Een prima alternatief is om weer rechtstreeks bij de boer te kopen. Wees spaarzaam met wat je hebt en verbruikt, het is gewoon een kwestie van leefwijze of gewoonte. Leer ook jezelf weer tevreden te zijn met subtiele, kleine dingen, en ervaar dat het geluk enkel dáár in werkelijkheid te vinden is. Herinner je je weer dat 'moeilijke' of 'harde' tijden niet eens zó slecht waren, het is de voorloper van gelukkig zijn, van weer tevreden te zijn met JEZELF! Eigenlijk creeër je zelf zodoende een sneeuwbaleffect, en merk je relatief snel dat je toe komt met minder, dus moet je minder (gaan) werken. En zéker als je dat in een gemeenschap doet waarin de ene klus in ruil voor de andere een fantastische uitwerking heeft ; men heeft weer tijd voor elkaar, en het belangrijkste ; voor de kinderen. Wees niet bang voor het avontuur, een beetje honger kan geen kwaad ; het is de essentie van hoe we eigenlijk als mens ons leven zouden moeten invullen, luister maar eens naar je innerlijke ritme en vraag je af of dat normaal is. Neem alle tijd die jij nodig acht om terug in balans te komen, hoogstwaarschijnlijk zul je -zoals de meesten onder ons- moeten afremmen. Er zijn genoeg alternatieven om te kunnen beseffen dat bijv. zonder electriciteit zitten, niet zó nefast is als velen zouden denken. Beeldt het je maar eens in, het zou best eens oergezellig kunnen worden. Men maakt ons graag wijs dat we zonder 'hun' niet kunnen, maar het tegendeel is in der daad waar. Ik hoor het je al denken ... jij zit toch ook nog aan je peeceetje het miljeu te vervuilen, da's zeker waar, maar mocht je weten hoe ik leef én daarin gelukkig kan zijn, zou je het niet geloven. Het geeft me gewoon een kick om spaarzaam te zijn, en niet uit gierigheid, maar puur voor de natuur. Mijn 'Butterfly' moet zo min mogelijk negatieve 'effecten' hebben, da's mijn doel op deze wereld! Daaruitvolgend voel ik het als mijn plicht om dat ook uit te dragen, in de hoop op een positief effect. Ik zie God in de natuur, en Zij zorgt voor ons als we haar respecteren... daar kan je écht op vertrouwen!!
k'Vraag mij af ; waarvoor kies JIJ als lezer op jouw peeceetje ?
Terwijl de documentaire van 'What if Cannabis Cured Cancer' nog maar pas was verschenen, is hij vandaag al niet meer te bekijken (zie ook hier, en hier). Op Vimeo waar de docu oorspronkelijk werd geplaatst is de uitleg :
"Sorry, "What if Cannabis Cured Cancer?" was deleted at 4:55:46 Tue Mar 8, 2011. Vimeo has removed or disabled access to the following material as a result of a third-party notification by Len Richmond Films claiming that this material is infringing: What if Cannabis Cured Cancer?. We have no more information about it on our mainframe or elsewhere."
Nogtans was 'What if Cannabis Cured Cancer', samen met nog enkele andere docu's over hetzelfde thema, uiterst interessant, en zoals gisteren al gezegd ; een échte eye-opener, temeer omdat de heilzame krachten van cannabis door meerdere laboranten, dokters en professoren werden gestaafd.
Raar toch???
Gelukkig vond ik nog meerdere YouTube-docu's van een man (wiens naam me gisteren ontschoot) die ik al jaren geleden zijn boodschap zag verkondigen, en waarvan ik me nog afvroeg wat er van hem geworden is ; Rick Simpson dus. Hij is géén dokter, geen professor of laborant, maar zijn verhaal kan tellen!
(Met nederlandse ondertitteling, en in verschillende delen)
Na zware kwetsuren aan zijn hoofd in 1997, zocht Rick Simpson lindering door middel van het gebruik van medicinale hasj olie. Als Rick ontdekte dat de hasj olie (met hoge concentratie van T.H.C. ) kanker en andere ziektebeelden kon genezen, trachtte hij gratis dit gegeven aan zoveel mogelijk mensen in de praktijk bekend te maken, en genas hierdoor letterlijk honderden mensen van verschillende ziekten ... maar toen het verhaal publiekelijk werd, nam de lange arm van de wet zijn uitvinding af, en vervolgden Rick Simpson voor het bezit en verspreiding van marijuana, terwijl ze zodoende duizenden zieken van de voor hun geschikte medicijn afsneden. Toen hij in Amsterdam verbleef wegens een conventie, namen de Canadese autoriteiten zijn planten, tot zelfs meteen zijn hele huis in beslag. Simpson leeft nog steeds ergens in Amsterdam, terwijl het zijn enige bedoeling was om mensen met kanker te genezen door de helende kracht van zijn hasj olie.
En nu maar hopen dat deze YouTube-docu's blijven bestaan, en dat mensen zich vragen beginnen stellen....
Update 2 : Het weghalen van de originele documentaire van 'What if Cannabis Cured Cancer?' heeft bij nader inzicht met auteursrechten te maken, en is derhalve enkel nog als trailer te bekijken. Toch weerom doodjammer dat men zo'n belangrijke wetenschap niet gewoon vrijgeeft!
Kunnen de chemicaliën die we in marijuana aantreffen verschillende dodelijke kankertypen voorkomen, of zelfs genezen?
Wetenschappers op het gebied van cannabinoids-onderzoek presenteren hier hun frapante ontdekkingen.
'Wat als cannabis kanker geneest?' legt uit hoe we met z'n allen reeds zijn geboren met een vorm van marijuana in ons lichaam zelf. Als we bovendien marijuana consumeren, vormen de endocannabinoids waarmee we zijn geboren, samen met de gedegusteerde cannabinoids via bijv. een joint, een perfecte sleutel/slot-relatie. Daarbij wijzen ze op het feit dit gegeven kankercellen kan doden, zónder dat het de gezonde cellen in het lichaam aantast. Deze film is een sterke eye-opener wat betreft de toekomst van cannabis, en misschien ook wel de toekomst van medicijnen.
'Wat als cannabis kanker geneest?' somt recente indrukwekkende wetenschappelijke bevindingen op van de beschermende effecten die nieuw ontdekt zijn in bepaalde bestanddelen van marijuana, en die met zekerheid een belangrijke rol zullen spelen in de toekomst van de geneeskunde.
Prostitutie heet het oudste beroep ter wereld te zijn, maar drugs dealen zou ook wel eens in aanmerking kunnen komen. Archeologen hebben opnieuw bewijs gevonden van systematisch drugsgebruik bij prehistorische mensen, dit keer in een grot in Spanje.
Afgaande op muurschilderingen in de buurt van het Spaanse Villar del Humo blijkt dat de eerste Europeanen zich te goed deden aan Psilocybe hispanica, een paddestoel waar je gaat van hallucineren. De muurschilderingen zijn minstens 6.000 jaar oud. De ontdekking staat in New Scientist.