Ik ben Peter, gelukkig getrouwd met Daisy, en we hebben drie reeds volwassen kinderen ; Robby, Elke en Davy. Ik ben geboren op 25 januari 1957, en ben nu dus 54 jaar jong. Mijn hobby's zijn : De Natuur, Fauna & Flora, wandelen aan zee of in de bossen en me amuseren met mijn Blog. Ik wens je veel leesplezier, maar bovenal een prettige dag!
Nu is wetenschappelijk bewezen dat bomen vele aandoeningen verzachten, zoals bijvoorbeeld psychische aandoeningen, ADHD, concentratiestoornissen, depressies en hoofdpijn.
Je hoeft de boom niet zelf aan te raken om beter te worden, hetzelfde resultaat wordt namelijk verkregen wanneer je in de nabijheid van de boom bent, zo stelt auteur Matthew Silverstone in Blinded by Science.
Veel studies hebben reeds aangetoond dat de gezondheid en het welzijn van kinderen zowel psychologisch als fysiologisch significant verbeteren wanneer zij contact hebben met planten. De studies concluderen dat kinderen er zowel cognitief als emotioneel op vooruit gaan wanneer ze kunnen spelen in een groene omgeving.
Een uitgebreid rapport over de volksgezondheid onderzocht de associatie tussen groene ruimtes en de mentale gezondheid van mensen en concludeerde dat toegang tot de natuur significant kan bijdragen aan ons geestelijk vermogen en welzijn.
Wat is de oorzaak van deze significante effecten?
Tot nu toe werd altijd gedacht dat open groene ruimtes de oorzaak waren van dit effect. Matthew Silverstone toont op een wetenschappelijke manier aan dat het niets te maken heeft met de aanwezigheid van groen maar dat het gaat om de vibrationele eigenschappen van bomen en planten die zorgen voor de verbetering van onze gezondheid.
Hoe beïnvloeden bomen en planten onze fysiologie? Het heeft te maken met het feit dat alles om ons heen vibreert en dat verschillende vibraties biologisch gedrag beïnvloeden. Wanneer je een glas water drinkt dat behandeld is met een vibratie van 10 Hz verandert onmiddellijk de mate waarin je bloed stolt. Hetzelfde gebeurt bij bomen. Wanneer je een boom aanraakt beïnvloedt het vibrationele patroon van de boom de verschillende biologische processen in je lichaam.
Eén studie concludeerde: veilige, groene ruimtes zijn, als het gaat om de behandeling van sommige mentale aandoeningen, mogelijk net zo effectief als voorgeschreven medicijnen. Zou het niet mooi zijn om te horen dat doktoren sommige aandoeningen behandelen door een wandeling in het bos aan te raden in plaats van dat ze een serie pillen voorschrijven?
Stadsleven
In een nieuwe studie heeft professor Andreas Meyer-Lindenberg van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland aangetoond dat hersengebieden die emoties en angsten reguleren overactief zijn bij stadsbewoners wanneer zij last hebben van stress.
Mensen die woonachtig zijn in steden hebben 21 procent meer kans op angststoornissen en 39 procent meer kans op stemmingswisselingen dan mensen die op het platteland wonen. Daarnaast komt schizofrenie twee keer zoveel voor in de stad als op het platteland.
De resultaten die gepubliceerd zijn in Nature tonen aan dat de amygdala van de deelnemers die momenteel in steden wonen overactief was onder stress. De amygdala is een sensor in het brein die actief wordt wanneer er gevaar dreigt en wordt daarom gerelateerd aan angsten en depressies.
Daarnaast bleek de cortex cingularis overactief bij participanten die geboren zijn in steden. De cortex cingularis is bijvoorbeeld belangrijk bij het controleren van emoties. Lindenberg denkt dat het onderzoek goed gebruikt kan worden bij het ontwerpen van toekomstige steden.
De Makkelijke Moestuin van Jelle uit het Groningse Den Andel (ook wel Vierkant Tuinieren genoemd) is gebaseerd op Square Feet Gardening; een prima methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartelomew. Als je naast je volledige baan toch nog wil genieten van tuinieren en daarbij ook nog recreatiemogelijkheden wil hebben voor je kind, biedt deze methode van tuinieren een ideale oplossing. Een andere, maar niet minder belangrijke reden om te overwegen met zo'n Makkelijke Moestuin te beginnen is de onzekere tijd waarin we vandaag leven aangaande gezonde voeding. Deze manier van leven brengt in zekere mate ook een ontstressende rust die we heden maar al te goed kunnen gebruiken. Het heeft zovele positieve aspecten waarin iedere lezer met openheid van geest zich beslist kan verzetten, dat het bijna onlogisch is het niet eens te proberen. Op Villa Achterwerk kun je stap voor stap volgen hoe dat in z'n werk gaat.
Alvast wat praktische voordelen op een rijtje :
Je hebt een goede controle over de grondsamenstelling De grond warmt sneller op waardoor het moestuin-seizoen eerder kan beginnen De drainage van de grond verbeterd De hoogte van het bed kan je zelf bepalen Onderhoud van de beplanting is makkelijker; minder rugklachten! Ongedierte kan het verhoogde bed iets minder eenvoudig bereiken Makkelijke jaarlijkse rotatie van groenten Afdekken van de grond met plastic of gaas (tegen vraat) wordt eenvoudiger De verhoogde bedden zijn van verschillende materialen (hout, bakstenen, natursteen, bielzen, wilgentakken) te maken, en dat beïnvloed het ontwerp en de sfeer van de (moes)tuin
Ik weet, het is nu juni en in feite te laat om eraan te beginnen ... maar om voorbereidingen te treffen niet. Het plezier van plannen maken in je hoofd én op papier, de tuin of balkon een beetje ruimte geven, bakken maken, en zelfs nog dingen oogsten, maken dat men er eigenlijk nooit vroeg genoeg aan kan beginnen.
Wat zijn 'De Cliniclowns' nu precies? De organisatie bestaat sinds 31 januari 1994. Sommige mensen denken dat de Cliniclowns alleen maar wat onnozel staan te doen om kinderen op te vrolijken, maar een Cliniclown zijn is echter veel meer dan dat.
Clini Clowns zetten zich in voor kinderen met kanker, maar zeker ook voor kinderen die geopereerd moeten worden en zijn ook aanwezig bij pijnlijke onderzoeken/behandelingen. Clini Clows zorgen voornamelijk voor afleiding en ontspanning op een grappige manier. De clowns worden natuurlijk eerst op de hoogte gebracht van de toestand van alle kinderen, zodat ze weten wat er met hen aan de hand is. Men probeert ervoor te zorgen dat de patiëntjes een ontspannen gevoel krijgen en ze zo hun moeilijke situatie wat vergeten. Dit wordt verwezenlijkt door vooral improvisatie- en clownerieoefeningen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van magie, muziek, ze vertellen verhalen, enz. De kinderen kunnen ook altijd kiezen wat ze doen. Ze kunnen kiezen tussen gewoon spelen, iets leren (kaartentrucjes,...), of kijken naar een voorstelling (mimespeler,...), enz. De clowns gaan een paar keer per week bij elk kind op de kinderafdeling langs, dit doen ze steeds per 2. De clowns hebben natuurlijk wel de toestemming nodig van de ouders en/of de kinderen, want het kan zijn dat het te zwaar is voor hen omdat ze te ziek of te moe zijn. Voor de Clini Clowns is het op sommige momenten ook wel psychisch zwaar, ze ervaren dingen en worden geconfronteerd met bepaalde situaties en dat kan wel eens doorwegen. Maar ze krijgen zoveel vriendschap en warmte van zowel de ouders als de kinderen en dat is iets wat je niet snel vergeet.
Het optreden van de Cliniclowns heeft ook nog een ander doel. Ze moeten er niet alleen voor zorgen dat het kind weer wat plezier kan maken, maar ze moeten ook een luisterend oor bieden. Bij sommige kinderen komen er bijvoorbeeld emoties vrij door de leuke sfeer. Hier kunnen ze dan met het kind over praten en dit zorgt er meestal voor dat het kind zich beter voelt. De Cliniclowns krijgen dan ook een speciale opleiding en kunnen dus inspelen op de problemen van het kind. Sommige Cliniclowns hebben ook pedagogie of geneeskunde gestudeerd.
Bron van : kalium, pectine, aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en vitamine E.
Soorten
Hij wordt van oudsher tot de soort Actinidia chinensis gerekend. Sinds kort wordt er echter wetenschappelijk onderscheid gemaakt tussen de soorten Actinidia deliciosa en Actinidia chinensis. Naast deze twee soorten zijn er nog meer Actinidia-soorten die eetbare vruchten leveren. Hiervan is de mini-kiwi (Actinidia arguta) het bekendst.
Herkomst
Oorspronkelijk komt de kiwi uit China, waar de vrucht al vele eeuwen bekend is. In 1906 werden er wat zaden naar Nieuw-Zeeland gehaald. Uit de planten die uit deze zaden groeiden selecteerden enkele Nieuw-Zeelandse tuinders de eerste rassen. De naam luidde toen nog Chinese kruisbes. Pas jaren later, toen de kiwi voor Nieuw-Zeeland een belangrijk exportproduct werd, werd hij in het kader van de internationale marketing hernoemd naar de bekende inlandse loopvogel: de kiwi (vogel). Gedurende de zomer komt 75% van alle kiwi's nog steeds uit Nieuw-Zeeland. Ook in de Amerikaanse staat Californië wordt de fruitsoort op grote schaal verbouwd en ook Chili en Italië exporteren de vruchten. Doordat de landen in verschillende perioden oogsten en door de goede bewaarmogelijkheden is de kiwi het hele jaar door verkrijgbaar.
Handel en consumptie
De kiwi is voor de handel een makkelijk product: hij kan maandenlang gekoeld bewaard worden zonder verlies van smaak en vitamines. Hoe rijper de kiwi, hoe gemakkelijker hij te eten is. Ze worden vaak onrijp aangeboden, maar dan is de smaak zurig en de nasmaak onprettig. Ook kunnen de pitjes een 'ijzersmaak' op de tanden achterlaten. Een kiwi kan men thuis verder laten rijpen op kamer- temperatuur, niet in direct zonlicht en niet te dicht in de buurt van ander fruit. Een rijpe kiwi is licht indrukbaar. De kiwi kan worden geschild of worden gehalveerd en uitgelepeld voor consumptie.
Teelt
De kiwi gedijt in een gematigd klimaat zoals onder meer Nieuw-Zeeland dat heeft. Bij de tweehuizige rassen kan één mannelijke plant maximaal acht vrouwelijke planten goed bestuiven. De bestuiving vindt voornamelijk plaats via insecten. De meeste rassen zijn in het Nederlandse klimaat niet volledig winterhard. Met name voor jonge planten is bescherming tegen strenge wintervorst nodig. Daarna is de winterhardheid meestal toereikend, al kan in strenge winters wel schade optreden.
De kiwi is een slingerende klimplant en groeit uitermate krachtig. De planten worden op zeer ruime afstand (> 6 m) uit elkaar geplant en dienen te worden geleid tegen een muur, hekwerk of pergola. In de commerciële teelt worden hiervoor diverse constructies gebruikt die speciaal voor dit doel worden gemaakt. Snoeien is jaarlijks noodzakelijk om te voorkomen dat de planten te hard groeien en weinig vruchten vormen. Het duurt 3 tot 5 jaar na het aanplanten voordat er vruchten worden gevormd. Daarna kan er met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk geoogst worden. De vruchten hangen lang aan de plant voordat ze rijp zijn. Meestal worden ze onrijp geplukt voor een betere bewaarbaarheid en transporteerbaarheid.
De kiwi kan niet met melkproducten gegeten worden, omdat het enzym actinidine de eiwitten afbreekt en het geheel een bittere smaak geeft. Ditzelfde enzym breekt ook gelatine af, waardoor je geen mousse van kiwi kunt maken.
Zelfs een beetje alcohol is schadelijk voor het brein
Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan de menselijke hersenen beschadigen. Gelukkig is die schade niet definitief, zo blijkt uit een Chinese studie.
"Een beetje alcohol is een vuistslag voor de hersenen", zei Lingmei Kong van de universiteit van het Chinese Shantou. De studie onderzocht jonge, gezonde vrouwen en mannen tussen 20 en 35 jaar. Daarbij werden de gevolgen van zowel kleine als grote hoeveelheden alcohol onderzocht.
Uit de resultaten blijkt dat een geringe hoeveelheid (0,45 gram alcohol per kilogram lichaamsgewicht) het humeur en gedrag van de testpersonen zou veranderen. Ze werden bedrukter, spraken sneller, raakten opgewonden en hadden last van hoofdpijn en duizeligheid.
De hoge dosis bedroeg 0,65 gram alcohol per kilogram lichaamsgewicht. De testpersonen hadden last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en neerslachtigheid en waren beneveld.
Toch nog een woordje troost: Bij een analyse drie tot vier uren na het drinken zagen de onderzoekers dat zowel lage als hoge alcoholconcentraties de werking van het brein niet blijvend beschadigen.
Ik ben dus helemaal tegen alcohol .. of beter; tegen dronken mensen. Jammer genoeg heb ik van dichtbij moeten beleven wat voor ellende het nuttigen van alcoholische dranken kan veroorzaken. Ook het volgende voorbeeld is er eentje om stil van te worden. De nieuwsgierige lezer wil ik toch maar waarschuwen want er staan schokkende beelden bij.
Bril met speciaal getint glas kan migraine voorkomen
Onderzoekers van de Michigan State University hebben aangetoond dat een bril met precisie-getinte glazen kan helpen om migraine te voorkomen, als die wordt getriggerd door bepaalde visuele patronen. Tot 42% van de mensen. die een vorm van migraine hebben die gepaard gaat met visuele 'aura', zoals lichtflitsen, kan er baat bij hebben, zeggen de onderzoekers. Precisie-getinte glazen worden in de UK al sinds de jaren 1990 gebruikt bij 'zwakke lezers', een aandoening die lijkt op dyslexie.
In deze studie werden 11 mensen met migraine en 11 zonder de hoofdpijn met behulp van een fMRI scan onderzocht. Nagegaan werd of een bril met getinte glazen de hersenactiviteit normaliseerde bij mensen met slaande hoofdpijn. Alle deelnemers keken naar 'stressvolle' streepjespatronen (bepaalde afstand, scherp contrast) door 3 verschillende paren getinte brillenglazen. De glazen werden voor iedere proefpersoon aangepast, met het meeste comfort en de minste vervorming.
Als de migrainepatiënten een bril droegen, normaliseerde hun hersenactiviteit tijdens het zien van verschillende streepjespatronen. Normaal gesproken is er dan sprake van 'hyperactivatie', een specifieke vorm van hersenactiviteit die voorkomt tijdens een migraineaanval. De patiënten hadden ook minder klachten dan met andere brillenglazen.
Een interessante, maar kleine studie. De eerste resultaten zijn in ieder geval hoopvol.
Verkeerd functionerende klimaatbeheersing maakt ziek
Veel mensen kennen de term Sick Building Syndrom voor gebouwen die ziek maken. Dat dat kan is een bewezen feit. Er zijn genoeg mensen die er last van hebben of (in de termen van de ontkenners) die er last van zeggen te hebben. Het probleem is de bewijslast. Het menselijk lichaam is een complex geheel dat meer of minder lang aan onjuiste omstandigheden blootgesteld allerlei afwijkingen en ziekteverschijnselen gaat vertonen. Daar zijn de geleerden het wel over eens. Niet over wat dan onjuiste omstandigheden zijn en al helemaal niet over wie daar dan verantwoordelijk voor zijn, c.q. (ook financieel) op aangesproken kunnen worden.
Het is bijv. een bewezen feit dat te veelvuldig gebruik van een mobieltje de kans op kanker in het hoofd vergroot. Er worden (ook in onze huizen) steeds meer apparaten draadloos (dus via zenders en ontvangers) met elkaar verbonden, maar we weten nog heel weinig over de risicos van voortdurende blootstelling aan de energievelden, die dat met zich meebrengt. Voor sommige onderzoekers staat vast dat bijv. de straling rond steunzenders voor mobiele telefonie en de spanningsvelden rond hoogspanningsleidingen ziekteverwekkend kunnen zijn.
De mate waarin mensen daarvoor gevoelig zijn wisselt van persoon tot persoon. De invloed van natuurlijke en cultuurtechnische energie op allerlei levensvormen is volop in onderzoek. We weten er nog ongeveer evenveel van als indertijd van radioactiviteit toen het echtpaar Curie met het onderzoek daarnaar begon. De oude kennis over energie in de natuur en de effecten daarvan op planten, dieren en mensen is weggehoond omdat de apparatuur om die wetenschappelijk te meten, ontbrak. Gelukkig trekt de natuur zich daar niets van aan. Die weet wel beter. Het gebeurt wel vaker dat we enthousiast grootschalig zaken toepassen waar we de consequenties onvoldoende van kennen en later behoorlijk spijt van krijgen.
Denk maar aan asbest, DDT, antibiotica, formaldehyde, opslag van kernafval (Asse, Duitsland) enz. Het is een lange lijst. De nieuwste rage is het geloof dat met technologie alles oplosbaar is. Een huis is prima volgens bepaalde constructiemethoden energieneutraal te verwarmen en te bewonen, maar in veel gevallen worden tamelijk conventioneel gebouwde huizen potdicht gemaakt en wordt er een apparaat in aangebracht dat de luchtventilatie en verwarming regelt. In theorie kan dat heel goed, in de praktijk gaat het vaak mis (door verkeerde aanleg, door onvoldoende of zelfs het ontbreken van onderhoud, door allerlei andere oorzaken). Iedereen weet dat je de airco in de auto minstens eens per jaar moet laten reinigen, anders kan er schimmel- en bacteriegroei in ontstaan waar je goed ziek van kunt worden. In huizen, kantoren en andere menselijke omgevingen gebeurt dat onderhoud vaak niet of verkeerd. En dus worden mensen ziek.
Nog een voorbeeld: wie maakte zich druk over vervelende groeisels in warm- waterleidingen tot het in Noord-Holland tijdens een bloemententoonstelling fout ging en mensen stierven aan de veteranenziekte door besmette waterdruppeltjes. En Google maar eens naar Balansventilatie in wijk Vathorst in Amersfoort. We zijn niet dom, maar vaak wel kortzichtig. Niets nieuws overigens: in de 19e eeuw was er al een befaamde geleerde (ik zal zijn naam niet noemen) die beweerde dat we nu wel zo ongeveer alles wisten wat er te weten was. En ook nu zijn er genoeg geleerden die iets niet bestaanbaar achten omdat ze er nooit van hebben gehoord. Ze maken zichzelf tot maat der dingen. Een tikkeltje arrogant misschien? En toch met Maxima sprekend een beetje dom? Nogmaals: gelukkig trekt de natuur zich daar niets van aan.
Wil je graag aan je lijn en conditie werken, maar heb je niet veel tijd? Dan moet je het meeste uit je lichaamsbeweging halen. Bepaalde sporten en activiteiten laten je lichaam harder werken en je hoeft er niet voor naar het fitnesscentrum.
Zwemmen
Aantal verbrande calorieën per uur: 500 tot 800 Het voordeel van zwemmen is de lage impact op je gewrichten. Je moet dan wel echt baantjes trekken en niet enkel wat spelen in het water.
Joggen
Aantal verbrande calorieën per uur: 550 tot 900 Je hoeft jezelf niet volledig af te peigeren om met lopen resultaat te bereiken, gedurende een korte periode lopen, helpt je al strakker te worden. Het geheim is om voor een lange afstand te gaan aan een gematigd tempo, zodat je het lang volhoudt. Zorg wel steeds dat je achteraf goed stretcht.
Tennis
Aantal verbrande calorieën per uur: 600 tot 900 Het ritme bij tennis ligt hoog, daarom is het zon intensieve sport. Maar als je slechte knieën of enkels hebt, waag je je hier beter niet aan. Voor het beste resultaat speel je met één partner en doe je geen dubbelspel.
Trappen lopen
Aantal verbrande calorieën per uur: 650 to 900 Geen sport maar wel ontzettend inspannend en effectief is trappen op en af lopen. Het voordeel is dat je het makkelijk in je dagelijkse routine kunt integreren omdat je ze overal vindt. Het traint ook niet alleen je bovenlichaam. Kies dus op kantoor steeds voor de trappen en vermijd de lift. Je kunt het maximum uit je work-out halen door de trap met beide voeten samen op te springen of twee treden tegelijkertijd te nemen.
Gevechtssporten
Aantal verbrande calorieën per uur: 700 tot 1.100 Elke oosterse gevechtssport als karate, judo of taekwondo helpt je strakker te worden. Het betekent ook niet dat je daarom per se moet vechten, veel mensen leren deze sporten zonder ooit in de ring te stappen.
Touwtjespringen
Aantal verbrande calorieën per uur: 700 tot 1.100 Na enkele minuten touwtjespringen ben je al meteen bekaf. Het traint je hele lichaam en is goed voor je hand-oogcoördinatie. Eens je de basis onder de knie hebt, kun je het interessant houden door nieuwe dingen te leren.
Voetbal
Aantal verbrande calorieën per uur: 900 tot 1,400 Voetbal is de perfecte intervaltraining, je moet regelmatig lopen om daarna het weer rustiger aan te doen. Omdat bij deze sport blessures vaak voorkomen, is het belangrijk dat je genoeg aandacht besteedt aan stretchen.
Homeopathie werkt niet. Het was de conclusie gisteren van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE). 'Het Kenniscentrum heeft elk positief onderzoek over homeopathie naast zich neergelegd', zeggen homeopaten vandaag. 'Wij zijn geen charlatans, geen bedriegers. Wij zijn ook geneesheren.'
De homeopaten zitten niet in zak en as na het vernietigende rapport. 'Wij zijn hoopvol dat dit rapport een stap vooruit is voor ons beroep', zegt Léon Scheepers, voorzitter van de Unio Homeopathica Belgica, de beroepsvereniging van artsen die ook aan homeopathie doen.
Maar hij neemt het rapport wel op de korrel. 'Wij hebben grote vragen bij hoe het rapport de 'wetenschappelijke' werkzaamheid van de homeopathie evalueert', zegt Scheepers. 'Er is maar één criterium gebruikt, studies die de RCT-methode gebruiken.'
Die RCT-methode dat is de manier waarop de klassieke geneeskunde zijn medicijnen test, met een dubbelblinde studie. 'Je hebt bijvoorbeeld vijftig patiënten met een maagontsteking en wil onderzoeken of een nieuwe medicijn effectief is. Dan geef je 25 mensen dat geneesmiddel, de andere 25 krijgen niets. Niemand weet - noch onderzoekers, noch patiënten - of ze het medicijn of het placebo krijgen. En dan kijkt men of het medicijn werkt.'
Scheepers noemt dat een 'waardevolle onderzoeksmethode die op maat is gesneden voor de klassieke geneeskunde, die de ziekte behandelt'.
'Maar in de homeopathie behandelen wij elke patiënt individueel, wij kunnen niet iedereen hetzelfde medicijn geven. Dat is een heel andere behandelingsmethode. Het KCE wist dat, maar zij hebben van in het begin alle andere onderzoeksmethodes naast zich neergelegd.'
Geen fondsen
En die andere onderzoeksmethodes zijn er nochtans. 'Verschillende internationaal gerenommeerde onderzoekers hebben ook op andere manieren de werkzaamheid van homeopathie onderzocht. Met veelbelovende resultaten. Maar dat werd onder de mat geveegd.'
Scheepers noemt een onlangs gevoerde pilootstudie aan de KUL, waar een homeopatisch middel tegen hooikoorts werd onderzocht. 'En het werkte, maar op het moment dat wij vroegen om meer onderzoek, is alles afgeketst. We kregen geen geld. Dat gebeurt wel meer.'
Scheepers noemt ook voormalig Nobelprijswinnaar Luc Montagnier. Montagnier is viroloog en is een van ontdekkers van HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Enkele jaren geleden verklaarde hij in het wetenschappelijke blad Science te geloven in homeopathie.
Tevreden klanten
'Homeopathie is niet zaligmakend, maar de middeltjes aan de muur nagelen als gewoon water, daar ben ik het niet mee eens', zegt omroepster Martine Prenen die al vijf jaar studeert voor gezondheidscoach. 'Uit eigen ervaring weet ik dat het werkt.' Prenen is een absolute voorstander van de natuurlijke geneeswijze. 'Ik geloof niet dat het enkel een placebo-effect is: hoe zit het dan met kinderen die nog te jong zijn om dat te vatten? Of dieren waar ook al bewezen is dat die geweldig goed op homeopathie reageren?'
Sabine De Vos, gewezen presentatrice en nu schrijfster, treedt haar bij. Ze overwon tot twee keer toe kanker. 'Ik ben geen onnozelaar', zegt ze. 'Het is geen moment in me opgekomen om mijn kanker enkel en alleen met homeopathie of met natuurmiddeltjes te bestrijden, dat zou pas onnozel zijn. Maar ik heb het wel gebruikt om, naast de klassieke geneeskunde, een tweede, parallelle pad te bewandelen dat mijn lijf sterker maakte om de zware behandelingen aan te kunnen en allerlei ongemakken te verlichten.'
Veiligheid
Ook bij de koninklijke families zitten fervente homeopathievoorstanders. De persoonlijke arts van de Britse Queen is voorzitter van de London School of Homeopathy, en in België was koningin Paola enkele jaren geleden een opgemerkte gast op een congres van homeopaten.
En zij zijn niet de enigen. 'Het is hartverwarmend hoeveel bemoedigende reacties wij vandaag al hebben gekregen van patiënten', zegt Léon Scheepers, die zelf al 31 jaar huisarts is. 'Als mensen ons een kans geven, weten ze wel beter. Wij zijn geen uilen, geen charlatans, geen bedriegers. Wij zijn artsen die buiten de reguliere geneeskunde kijken.'
De Unio Homeopathica Belgica ijvert al jaren om homeopathie in de medische sector te houden en enkel artsen toelating te geven homeopathie te beoefenen. Iets wat het KCE ook concludeert. 'Daarom zijn we blij met dit rapport. Homeopathie is geneeskunde.'
Lees ook enkele redenen waarom 'Big Pharma' er baat bij heeft om alternatieve geneeskunde de laatste tijd in zo'n slecht daglicht te stellen : HIER en HIER.
Persoonlijk ben ik niet iemand die om de haverklap naar de reguliere dokter loopt. Mijn doktersbezoeken de afgelopen tien jaar kan ik op één hand tellen, en dan was het nog dik tegen mijn zin. Niet dat ik helemaal geen vertrouwen heb in het medische kunnen, maar ben toch van mening dat het eigen lichaam sterk genoeg is om grotendeels zichzelf te herstellen.. desnoods met een beetje hulp van homeopatische middelen. Zo kan ik valeriaantinctuur van harte aanbevelen voor mensen die dringend nood hebben om alles op een rijtje te krijgen, wat ook helpt om bijv. te stoppen met roken. Voor mij is het dus gewoon belachelijk dat men zoiets wil afdoen als zijnde de werking van een "placebo-effect". Dit maar om aan te tonen dat ik zelf de fantastische werking van homeopatische middelen heb ondervonden, en dat ik het principe wat daarachter schuilt maar heel natuurlijk vind.
Trendy sporten: achterwaarts lopen maakt fitter dan joggen
Achterwaarts lopen is dé fitnesstrend van 2011. Het voordeel ervan is dat je meer calorieën verbrandt en dat het beter is voor je spieren, het nadeel is dat mensen je in het park of op straat vreemd aankijken.
De Britse Karl Twomey is een expert in achteruitlopen. Hij beweert dat je voeten hierdoor minder hard op het asfalt of ondergrond terechtkomen en dat je gewrichten hieronder minder lijden. Het zou helpen tot een vijfde meer calorieën te verbranden dan wanneer je voorwaarts loopt. Hij begon ermee in september toen hij voelde tijdens zijn marathontraining dat dit beter voor zijn knieën was. Ondertussen liep hij een marathon helemaal achterwaarts uit in vier uur en 16 minuten. "Dit verbetert je evenwicht en je zicht. Je gehoor wordt zelfs beter omdat je beter leer te letten op wat er rond je gebeurt. Daarnaast bezorgt het je ook stevige spieren. In het Verenigd Koninkrijk is het ondertussen zo'n trend dat er in Londen ondertussen het eerste event om achteruit te lopen georganiseerd wordt, Manchester volgt in augustus.
Voordelen
Achteruitlopen is niet nieuw, sportartsen raden dit al sinds de 'jaren '70 aan gekwetste atleten aan. Sindsdien is het een essentieel onderdeel van sporttraining als boksen en hockey. Fysiotherapeuten steunen dit omdat achteruit lopen de impact op de gewrichten beperkt. Het wordt vaak aangeraden bij revalidatie van knie- en rugproblemen. Volgens veel experts is het een meer efficiënte manier van bewegen. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die achteruit lopen slechts 80 procent van de snelheid moeten halen van sporters die vooruitlopen om dezelfde fysiologische en sportieve voordelen te halen. Een andere Zuid-Afrikaanse studie toont aan dat dit de cardiovasculaire conditie verbetert. Aan het einde van de studie van drie weken bij vrouwelijke studenten bleek dat je hiermee 2,5 procent lichaamsvet meer verbrandt, dat je hierdoor meer zuurstof verbruikt en dat het je lichamelijk fitter maakt.
Betere houding
Een andere expert James Bamber zegt dat er nog voordelen zijn. "Doordat je landt en je op je voorvoet afduwt, worden je tenen sterker, wat een goede houding helpt. Het verbetert je coördinatie en helpt je cognitieve functies en reactiesnelheid. Je voelt ook andere spieren werken, die in je kuiten en rond de heupen krijgen het zwaarder te verduren. De nadelen zijn wel dat je constant je lichaam draait om te zien waar je naartoe loopt, dit kan pijn in de nek veroorzaken. En het risico op botsingen is natuurlijk ook veel groter. daanraast is het ook mentaal veel meer vermoeiend.
Tips om te starten met achteruit lopen:
- Kies een vlakke, brede ondergrond waar geen putten in zijn.
- Zoek een afstand van 50 tot 100 meter in een rechte lijn, wandel hier eerst over op zoek naar stenen en putten.
- Beginners vinden het vaak behulpzaam om samen met een partner te lopen. Als de ene achterwaarts, loopt de andere voorwaarts en geeft die waarschuwingen.
- Leun achteruit, duw je af op je voorvoet om jezelf achterwaarts te bewegen.
- Probeer niet te vaak achterwaarts te kijken.
- Begin met hiermee als onderdeel van de opwarming of om te eindigen. Maak de sessies en de afstanden langer wanneer je achteruit loopt. (ep)
Bron van : Kankerbestrijdende fytochemicaliën, carotenoïden, ijzer, vitamine C, koolhydraten en calcium.
De kers is na de aardbei waarschijnlijk het meest geliefde zachtfruit. De kleur van de kersen kan variëren van geelrood tot donkerbruin. Een aantal soorten zijn: Early Rivers (donkerbruin), Schneider (roodbruin), Bigarreau (bruin of geel), de meikers (donkerrood) en de Spaanse knapkers (geelrood). Er zijn zoete en zure kersen. Zure kersen worden 'krieken' genoemd. Nog andere soorten vindt je hier.
Aankopen
Kersen zijn verkijgbaar van juni tot september. De tweede helft van juni en de maand juli zijn echter de toptijden. Kersen moeten bij aankoop steeds glanzend en stevig zijn. Mijd verschrompelde of beschadigde exemplaren.
Bewaren
Bewaar de kersen op een koele plaats, eventueel in de groentela van de koelkast. Zorg ervoor dat de kersen gespreid worden op een schotel om kneuzingen te voorkomen.
Bereiding
Spoel de kersen voorzichtig en haal pas nadien de steeltjes eraf, zo blijft hun aroma behouden. Laat de gespoelde kersen in een vergiet uitlekken. Kersen worden veelal rauw uit het vuistje gegeten. Men kan er echter ook sap of jam van maken. Probeer er eventueel eens snoepjes van te maken. Droog de niet ontpitte kersen in een warme oven van 60 graden (laat de ovendeur op een kier staan) en laat ze verschrompelen tot een soort rozijnen.
Gezondheid
Dat kersen gezond zijn, weten we allang. Naast plantaardige stoffen bevatten kersen vitamine C en foliumzuur en mineralen die vooral voor kinderen gunstig zijn, omdat het de vorming van botten en tanden ondersteunt. Met een gering aantal calorieën zijn kersen ten slotte ook nog goed voor de lijn.
Hoewel (nog) niet iedereen ervoor gewonnen is, wint slowfood overal ter wereld terrein. De filosofie die erachter schuilgaat, klinkt alvast schitterend: het plezier van een (h)eerlijk lekkere maaltijd opnieuw leren ontdekken!
In 1989 ondertekenden 15 landen het Slow Food Manifest. Het symbool is een slak. Het principe? Ingaan tegen de fastfood. Nee zeggen tegen de kant-en-klaarcultuur, het rennen tegen de klok, de massaconsumptie En nadenken over wat in uw bord ligt. Niet alleen vanuit het standpunt van het dieet, maar ook van het plezier, voor ons gastronomisch patrimonium en onze verantwoordelijkheid tegenover de planeet.
Het ontwikkelen van de smaak
Zijn alle slowfoodfans dromers? Wereldwijd telt de organisatie 80.000 leden, gegroepeerd in lokale verenigingen, convivia genoemd. Deze verenigingen organiseren allerhande activiteiten op lokaal niveau en concretiseren zo de doelstellingen van de organisatie: het proeven van lokale producten, het bezoeken van regionale producenten, educatieve programmas voor scholen Men leert de streekproducten kennen, ze vergelijken met andere en het plezier herwinnen van verloren gewaande smaken.
Simpele smaken opnieuw ontdekken
Tijd nemen, genieten, de rijkdom van de traditionele keuken herontdekken, leren gezond te eten En het gaat hier niet om ingewikkelde schotels, bereid door een meesterkok in een restaurant met verscheidene sterren! Door allerhande voeding- middelen te proeven, leert slowfood ons de smaak van simpel voedsel te waarderen.
Ondersteunen van de lokale landbouw
Slowfood staat voor voedsel dat smaak heeft, dat gekweekt wordt zonder schade toe te brengen aan het milieu, dat zorg draagt voor het welzijn van mens en dier en erop toekijkt dat de producent een eerlijke prijs krijgt. Het wil de kleine producent naar waarde schatten en zijn werk herwaarderen. Want hij werkt met zijn handen in de grond, zet een traditie voort, verzorgt zijn product en weigert zijn ziel te verkopen aan de commercie. Hoe kan dit? Door het contact tussen consument en producent te vergroten.
Het is nodig dat de consument weet met welke moeilijkheden een producent wordt geconfronteerd wanneer hij zich inzet voor de beste kwaliteit. En natuurlijk is ook het plezier van het proeven heel belangrijk: kennismaken met de producten, hun geschiedenis, hun plaats in de culturele identiteit van een regio en een land. Op die manier krijgen we heel wat lekkers op ons bord De lokale landbouw bevorderen betekent eveneens de groenten en fruit van het seizoen gebruiken. Dus smaakvoller en verser!
Ons gastronomisch erfgoed
De vereniging staat erop, de verscheidenheid van onze streekproducten te behouden: sommige kazen, granen, fruit en groenten dreigen te verdwijnen omdat er te weinig interesse is bij de consument. Slowfood probeert dit tegen te gaan. De aardpeer bijvoorbeeld wordt steeds minder gekweekt, hoewel hij een belangrijke voedingswaarde heeft. Hij zit barstensvol vitamines, mineralen en vezels. Zouden we ons grootmoeders receptenboekje niet eens opnieuw bovenhalen?
Mannen die koffie drinken, lopen een kleiner risico op prostaatkanker dan niet- koffiedrinkers, blijkt uit een omvangrijke studie van de Harvard School of Public Health. De onderzoekers volgden tussen 1986 en 2008 een groep van 47.911 Amerikaanse mannen, die iedere vier jaar meldden hoeveel koffie ze dronken. Prostaatkanker bleek 20 procent minder voor te komen onder mannen die hadden aangegeven dat ze meer dan zes koppen koffie per dag dronken, dan bij degenen die helemaal geen koffie dronken.
Het meest dodelijke type prostaatkanker bleek zelfs 60 procent minder voor te komen bij de veelvuldige koffiedrinkers. Onder de onderzochte groep mannen die een tot drie koppen per dag dronken, kwam de ernstigste vorm van de ziekte 30 procent minder voor.
Grootste onderzoek
Onderzoekster Lorelei Mucci zegt dat haar onderzoek het omvangrijkste tot nu toe is geweest naar het verband tussen koffie en prostaatkanker, in de VS de meest voorkomende soort kanker.
Cafeïnevrije koffie blijkt hetzelfde effect te hebben als gewone koffie. De onderzoekers zoeken de verklaring vooral in de aanwezigheid van antioxidanten in koffie. Die zitten overigens ook in groenten en fruit.
Laatst bleek uit een onderzoek dat mensen die langer slapen vaker ziek zijn. Daar kun je echter niet uit afleiden dat je van lang slapen ziek wordt. Een correlatie zegt niet wat oorzaak is en wat gevolg. Waarschijnlijker is het zo dat mensen die ziek zijn meer in bed liggen en meer slapen. Als 85% van de mensen in bed overlijdt, betekent dat toch ook niet dat bedden dodelijk zijn?
Er zijn ook megastudies over slapen, die iedereen op een hoop gooien en dan met uitspraken komen als: 'degenen die langer sliepen, stierven op jongere leeftijd, met 12% toename in mortaliteit voor diegenen die meer dan 8 uur per nacht sliepen'. Dat klinkt zorgwekkend, maar wie slaapt er zo lang? Sommige mensen zijn van nature langslapers, maar bij meer dan 8 uur per dag gaat het vaak om mensen met een chronische lichamelijke of psychische aandoening; mensen met een slaapstoornis, zoals slaapapneu bv. of mensen met een depressie.
Het is belangrijker om te kijken wat het onderliggende probleem is. Adolescenten met ADD slapen soms 12 uur per nacht (behalve als ze stimulantia gebruiken, natuurlijk). Mensen met narcolepsie slapen uiteraard ook veel. En het is goed om veranderingen in het slaappatroon te signaleren. Als iemand normaal 7 tot 8 uur per nacht slaapt en dan opeens veel meer gaat slapen, is een medische check-up op zijn plaats.
Een andere reden waarom de resultaten van slaapstudies onbetrouwbaar kunnen zijn, is dat ze werken met vrijwilligers. Als je een oproep in de krant zet, krijg je een bepaald type mensen dat daar op reageert. Niet iedereen wil een week in een slaaplab slapen met draden aan zijn hoofd. Vaak wordt ook onderzoek gedaan onder studenten of zijn het vooral studenten die reageren op een oproep, omwille van de geldelijke beloning. Zo krijg je geen representatieve steekproef uit de bevolking.
Alle medicijnen die je nodig hebt zitten in je maag
Moderne beschavingen worden steeds vaker geconfronteerd met gecompliceerde ziekten. Dit komt onder meer door de vervuiling van de leefomgeving, fysieke inactiviteit en de eeuwige stress.Een half miljard micro-organismen in ons maag-darmstelsel zijn echter een kant en klaar medicijn voor alle mogelijke ziekten. Het menselijke immuunsysteem lijdt zwaar onder de stress en de vervuiling van onze leefomgeving. Tegelijkertijd blijkt dat vele medicijnen waar altijd op werd vertrouwd meer kwaad doen dan goed.
Antibiotica
Het tijdperk van antibiotica (Latijns voor tegen leven) begon met de ontdekking van penicilline door bacterioloog Alexander Fleming. Het leek alsof het universele geneesmiddel was gevonden. Productie begon in Europa toen het continent haar wonden likte na de Eerste Wereldoorlog.
Vandaag de dag heeft vrijwel elke infectie haar antibioticum, zei professor Ivan Uryupin. Antibiotica dienen echter te gaan verdwijnen. We zitten tot aan onze oren in de antibiotica. We zitten zo vol met antibiotica dat het organisme, een levende cel, niet meer begrijpt hoe deze moet reageren op medicatie of ziekte. Antibiotica en pathogene flora vernietigen vaak juist de goede flora. Dit heeft een serieuze invloed op onze gezondheid.
Na de ontwikkeling van elk nieuw antibioticum reageren infecties vrijwel direct door te muteren, waarbij ze zich aanpassen aan het nieuwe medicijn. Dit is een vicieuze cirkel. We zijn echter van oorsprong al voorzien van een geneesmiddel. Het bevindt zich in onze maag en darmen en we hoeven het alleen nog maar te gebruiken.
Probiotica
Probiotica zijn levende micro-organismen, de meest gebruikte zijn melkzuurbacteriën van de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend. Het zijn normale bewoners van ons darmkanaal.
De term probiotisch (Grieks voor ten gunste van het leven) werd voor het eerst in 1954 voorgesteld tijdens een studie naar de microflora in het darmkanaal. Wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde soorten Bifidobacteria niet alleen veilig zijn voor mensen maar ook zeer goede eigenschappen hebben: ze voorkomen infecties, stimuleren het immuunsysteem, gaan allergieën tegen en werken stressverlagend. Nog niemand lijkt deze micro-organismen serieus te nemen. Ze worden hooguit na een behandeling met traditionele antibiotica gebruikt of als voorbehoedsmiddel.
Biotechnologische revolutie
Het lijkt erop dat er nu een biotechnologische revolutie gaande is in de wereld. De toekomst van de geneesmiddelen is in handen van de nieuwe generatie. De meest effectieve medicijnen van de nieuwe generatie zijn probiotica. In het Westen proberen doktoren al lange tijd geen antibiotica meer te gebruiken of alleen wanneer het absoluut noodzakelijk is.
In Rusland is de status van probiotica nog wat verwarrend. Ze worden gezien als voedseladditieven of simpelweg als voedsel. Er wordt hooguit naar ze verwezen vanwege hun voorbehoedende en herstellende kracht. Vele doktoren weten echter niet dat ze bestaan en raken verward wanneer aan hen wordt gevraagd probiotica voor te schrijven.
Herstel kraakbeen
Professor Uryupin: Stel je voor dat je last hebt van rugpijn. Op een bepaald moment kun je niet meer rechtop staan en je gaat uiteindelijk naar de dokter. Je krijgt te horen dat je een hernia hebt. Je hebt een operatie in het vooruitzicht met alle aanverwante consequenties. In plaats van dat de dokter je adviseert om te sparen voor de operatie beveelt hij je aan om kefir te drinken en dat je je binnen twee of drie dagen weer beter voelt. Denk je dat dit onrealistisch is? Probiotica uit zure melk herstellen beschadigd kraakbeen beter dan een arts. Ze herstellen de beschadigde verbindingen en de patiënt herstelt.
Vele doktoren zijn simpelweg niet bekend met probiotica. Geïmporteerde probiotica bevatten flora die in de eigen omgeving niet van nature voorkomen, alhoewel ze duurder zijn en er meer reclame voor wordt gemaakt. Experts denken dat over 20 jaar ongeveer 30 procent van alle supermarktproducten (momenteel 3 procent) bestaat uit probiotische producten en producten die micro-organismen bevatten. In plaats van dat we dan naar de apotheek gaan om medicijnen te kopen gaan we naar de winkel voor kefir, yoghurt en graan. Probiotica zullen zo de traditionele medicijnen gaan vervangen. Vandaag de dag zijn er zon 100 geregistreerde probiotica.
Naast probiotica worden steeds meer prebiotica gebruikt die de groei van goede micro- organismen en de groei van hun eigen microflora stimuleren. Op deze wijze wordt de micro-ecologische status van het lichaam verbetert. Ze helpen de probiotica hun plaats in het lichaam te vinden, verhogen de weerstand tegen infecties en verlagen het risico op kwaadaardige tumoren.
Zout is slecht voor je hart. En goed voor je hart. Of allebei. Als je maar genoeg gezondheidsadviezen naast elkaar legt, is niets wat het lijkt.
Als een Belg ziek is, heeft hij iets verkeerds gegeten. En aangezien de Belg drie keer per dag eet, klopt dat meestal ook.' Luc Bonneux hoort het zijn voormalige prof Luc Eyckmans nog zeggen.
Bonneux, die als epidemioloog in Nederland werkt, heeft niet veel op met voedingsadvies, vergezochte gezondheidstips en preventiecampagnes. Gezond eten is simpel: genoeg groente en fruit eten, en geen gigantische porties vlees. En zorg dat je niet zo dik wordt dat je last krijgt van je knieën.' Gezondheidsdeskundigen geven volgens hem een perpetuum mobile van adviezen die nergens op slaan'. We legden hem een paar klassiekers voor.
Zout is slecht voor je hart
Bonneux: Ik woon in België en werk in Nederland, en je proeft het verschil: het eten in Nederland is zouter dan in België, waar veel vaker benadrukt wordt hoe ongezond zout is. Lekker vind ik dat zout niet, ik kies liever zelf hoeveel zout ik op mijn eten doe, maar België is wel erg anti zout.'
Zout is een probleem voor sommige hartpatiënten, maar niet voor iedereen. Je hebt mensen die zout makkelijk uitscheiden via de nieren. Als zo iemand veel zout eet, wordt zijn urine zouter. Maar er zijn ook mensen die zout in het lichaam opstapelen, zo ook vocht opstapelen en dus een hogere bloeddruk krijgen. Voor sommige hartpatiënten kan dat een probleem zijn. Zij zullen van de dokter het advies krijgen zout te minderen.'
Dagelijks één glas rode wijn is goed voor je hart
Bonneux: Dat valt moeilijk vast te stellen. Als dat blijkt uit statistisch onderzoek, dan kan dat ook te maken hebben met het soort mensen dat geregeld één glas rode wijn drinkt: gegoede mensen, die vaak ook gezonder leven. Als je het over alcohol in het algemeen hebt, is er bij matig gebruik inderdaad een heilzaam effect op hart en bloedvaten.'
Dat heilzame effect zou te maken hebben met de manier waarop alcohol inwerkt op cholesterolniveaus en insulinewerking. Overmatig alcoholgebruik heeft trouwens dezelfde werking, blijkt uit recent Russisch onderzoek bij een kleine vierduizend chronische overgebruikers. Alleen wordt het heilzame effect bij die groep verzopen in de schade die het chronische drankmisbruik óók aanricht.
Ook bij matig gebruik is alcohol een tweesnijdend zwaard, want het verhoogt het risico op kanker vanaf de eerste druppel. Matig alcoholgebruik lijkt de levensverwachting al bij al te verbeteren, maar het is heel moeilijk te voorspellen wie matig kan blijven. Daarom is het ook niet verstandig niet-drinkers aan te zetten tot één dagelijks glas.
Spinazie bevat veel ijzer
Bonneux: Komt het niet door Popeye dat iedereen dat denkt? Het kan best dat spinazie behoorlijk wat ijzer bevat, maar voor zover ik weet wordt dat ijzer moeilijk door het lichaam opgenomen.' Dat iedereen spinazie associeert met sterk worden of met ijzer, kan inderdaad door Popeye komen, maar de maker van de tekenfilm was wellicht zelf misleid. De misvatting over het fenomenale ijzergehalte van spinazie komt voort uit wat waarschijnlijk een drukfout was in een Duits boek uit 1871. Het heeft geduurd tot 1937 tot iemand vaststelde dat het ijzergehalte tien keer lager lag dan wat door die foute komma algemeen werd aangenomen. Spinazie bevat ongeveer evenveel ijzer als rundvlees niet slecht voor een groente maar in een vorm die veel moeilijker door de spijsvertering wordt opgenomen.
Baby's moeten op hun rug slapen
Bonneux: Uiteraard. Er is geen cultuur ter wereld waar kinderen op de buik slapen, en het is met harde cijfers aangetoond dat buikslapen het risico op wiegendood verhoogt: per duizend baby's die je op de buik laat slapen, gaat er eentje dood. Het choquerende is dat buikslapen een tijdlang werd aangemoedigd, tegen het gezonde verstand van de ouders in. Daarom zou je eigenlijk bij elke preventiecampagne moeten vermelden: Preventie kan uw gezondheid ernstig schaden. '
Het oorspronkelijke idee om baby's op hun buik te laten slapen, kwam van dokter Benjamin Spock, de auteur van een van de grootste bestsellers ter wereld: Baby and Child Care. In dat standaardwerk poneerde hij puur op eigen intuïtie dat het beter is baby's op hun buikje te laten slapen, omdat ze zo niet kunnen stikken in hun braaksel. Volgens voorzichtige schattingen heeft hij daarmee de dood van 50.000 westerse baby's op zijn geweten, want het duurde tot de jaren zeventig vooraleer hij behoorlijk werd tegengesproken, in het ene land al later dan het andere. In Nederland werd buikslapen vroeger afgeraden dan in België, wat zich weerspiegelde in veel lagere wiegendoodcijfers.
Roken is ongezond
Bonneux. De meest zinvolle preventie die er is. Ik zou een preventiebeleid baseren op drie pijlers: Eén: begin niet te roken. Twee: als je toch rookt, stop dan. En drie: als je hervalt, stop dan opnieuw. Als ik om gezondheidsreden kon verhuizen naar een planeet waar tabak niet bestond, ik deed het.'
Borstvoeding kan ongezond zijn
Bonneux: Als je aids hebt, is borstvoeding ongezond, anders niet. Daar is een ruime consensus over. Af en toe duikt er iemand op die beweert dat je door borstvoeding te geven, je kinderen vergiftigt met dioxines, en dat is onzin. Er is hoe dan ook nauwelijks iets bewezen over dioxines.'
Dioxines hebben tot nu toe alleen bewezen dodelijk te kunnen zijn voor een regeringscoalitie, met name toen in de aanloop naar de verkiezingen in 1999 de dioxinecrisis losbrak, wat tot een historische nederlaag van de CVP leidde. Maar zelfs iemand die moedwillig met dioxines is vergiftigd, zoals de voormalige Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko, is daar niet aan gestorven. Hij heeft trouwens na zijn vergiftiging de verkiezingen gewonnen.'
Wie liever geen borstvoeding geeft, is volgens Bonneux dan ook weer geen slechte moeder: Ook moderne babyvoeding is heel goed. Het enige verschil is dat een baby dankzij borstvoeding heel wat antistoffen binnen schijnt te krijgen. Het is een keuze. Moeders die zeggen dat ze geen borstvoeding kúnnen geven, daar hecht ik weinig geloof aan. Onder moeders die geen babyvoeding kunnen kopen, vind je ze alvast nauwelijks, tenzij vrouwen een terminaal stadium van tbc of zo.'
Zon is slecht voor je
Bonneux: Verbranden in de zon doet pijn, dus met een beetje gezond verstand snap je meteen dat dat niet goed voor je is. Maar zolang je niet verbrandt, is zon gezond. Ik zou daaraan toevoegen: zolang je je niet te veel insmeert. Want door de zonnecrème blijf je langer in de zon dan goed voor je is. Campagnes die zonnecrème aanprijzen, zijn vooral goed voor de producenten van zonnecrèmes, en dat is iets wat je wel vaker ziet in de preventiesector.'
Een beetje wantrouwen is wel op zijn plaats. Cholesterolverlagende margarines zou ik nog niet met een stok aanraken. Hormoonvervangende therapieën voor vrouwen in de overgang en vitaminepreparaten, allebei al door campagnes aangeprezen, bleken na onderzoek hart- en vaatziekten en kanker te veroorzaken, niet te genezen. Het probleem met preventiecampagnes is dat ze miljoenen gezonde mensen beïnvloeden, waardoor een kleine vergissing meteen grote problemen veroorzaakt. Het zou niet slecht zijn als ze eerst moesten bewijzen dat hun advies klopt.'
Van Luc Bonneux verschijnt op 14 juni bij uitgeverij Lannoo het boek En ze leefden nog lang en gezond'.
Bron van :ijzer, vitamine A, C en B, kalk, eiwit, koolhydraten, caroteen.
Het appelsienenseizoen loopt van oktober tot juni.
Het seizoen start met satsumas (mandarijnen) en de clementijnen rond de 15de oktober. Begin november komen de eerste Navelinas aan, gevolgd in december door Navels. Begin Maart arriveren de Navel-Late. Half april volgen de Lane Late en het seizoen wordt in de maand mei afgesloten met Valencia-Late.
Oorsprong van de appelsien
De appelsien, eigenlijk een citrusvrucht, is waarschijnlijk het exotisch fruit dat de meeste mythes met zich meedraagt. Van zijn geboorte in China, over de legende van de tuinen der Hespériden, heeft deze ronde vrucht (met kleur en vorm van de zon) van het ene naar het andere continent gereisd. Van het Oosten naar het Westen heeft zij een avontuur beleefd die gaat van de geschenken aan de Chinese Keizer in de VII eeuw, over de appelsienen in bokalen van Maria De Medicis, en een doortocht maken langs de ambassades van Christoffel Columbus en Vasco de Gama, tot de koninklijke waanzin van Lodewijk XIV, die deze onsterfelijke vrucht als de zon beschouwde... Vooreerst heeft men zijn geneeskrachtige eigenschappen ontdekt; daarna wat deze vrucht voor de parfumwereld kon betekenen en tenslotte heeft men zijn smaakwaarde ontdekt. Als decoratief element, geneest de appelsien, parfumeert de appelsien, voedt de appelsien en lest de dorst. Om ze nog beter te leren kennen, gaan we proberen deze vrucht in haar blootje te zetten. De appelsien is een veelbereisde vrucht. Uit de familie van de citrusvruchten, drager van een lange voorgeschiedenis, werd zij geboren, zoals meerdere soortgenoten, in het westelijk aziatisch gebergte, in het hart van een klein aards paradijs, verdeelt tussen de uitlopers van de Himalaya en het Zuid-Oosten van Azië. Rijpend in de zon aan de Aziatische kusten, heeft de appelsien zich langzaam verfijnd, voor ze het continent en verscheidene beschavingen doorkruiste om uiteindelijk in onze contrijen, Europa, te belanden, een omhulde bekoorlijkheid die haar bekendheid stimuleerde. Erkend, geaprecieerd, versierd, geliefkoosd en zelfs getransformeerd is de appelsien na verloop van tijd één van het meest geliefkoosd fruit geworden, met als paspoort "de koningin van de citrusvruchten".
Kopen
Hier willen we je er alleen even op wijzen dat je er bij het kopen op moet letten dat de vruchten een glanzende schil hebben, helder van kleur zijn en zonder lelijke plekken. De helderheid van de kleur is belangrijk, niet de kleur zelf. Sinaasappelen zijn er namelijk van rood tot oranje tot groen. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid en wordt ook niet door de zon beïnvloedt. De temperatuur in de nacht bepaald de kleur van een sinaasappel. Het feit dat appelsienen door een verfbad gehaald worden berust al helemaal in het rijk der fabelen. Belangrijk is wel dat de vrucht zwaar aanvoelt. We kennen hand- en persappelsienen. Handappelsienen zijn met uitzondering van de navels ook uitstekend geschikt om te persen, maar persappelsienen zijn niet geschikt als handappelsienen. Ze bevatten wel veel sap maar zijn te vellerig.
Soorten
Er zijn behoorlijk wat rassen sinaasappelen verkrijgbaar. Hier een overzicht van de belangrijkste soorten :
De Navelina is een appelsien met een duidelijke navel. Het vruchtvlees van deze sinaasappel is super sappig, maar nogal zuur als het de vroegste aanvoer betreft. De eerste aanvoer is ook kort houdbaar doordat ze gestookt worden. Stoken is het aanrijpen met behulp van ethyleengas. De Navelina is een echte spaanse sinaasappel die van oktober tot maart op de markt is.
De Navel is een ovaalronde sinaasappel met een duidelijk zichtbare navel en een diep oranje-rode kleur en zeer zoet vruchtvlees. De Navel is ook veel beter houdbaar dan de Navelina, echt een prima handsinaasappel. De appelsien is van november tot mei verkrijgbaar uit Spanje en het Middellandse Zeegebied. In de maanden juli tot september komt deze topper uit Noord- en Zuid Amerika, Zuid-Afrika en Australië.
Kleiner en minder ovaal is de Navellate. De navel van deze appelsien is haast onzichtbaar en het vruchtvlees is volledig pitloos. Het vruchtvlees is zoet en sappig en het is een echte sinaasappel. De Navellate is afkomstig uit Spanje en verkrijgbaar van januari tot mei.
Weinig of geen pitten, zoet en sappig, dat zijn de kenmerken van de Salustiana. De Salustiana is in Nederland de meest verkochte sinaasappel en is geschikt voor de hand en voor de pers. Van november tot mei is deze sinaasappel op de markt uit Spanje en Marokko. In juli en augustus worden ze geïmporteerd uit Zuid-Amerika.
Nog zo'n bekende soort is de Valencia late. Deze sinaasappel wordt over de gehele wereld geteeld. De vrucht is oranje van kleur en bevat weinig of geen pitten. Een echte zoete en sappige sinaasappel die zowel voor de hand als voor de pers te gebruiken is. De Valencia late die afkomstig is uit tropische landen als Brazilië blijven groen tot roestgelig van kleur. Dit zegt niets over de smaak want deze sinaasappelen zijn super sappig. Er zijn nog veel meer soorten sinaasappelen verkrijgbaar. Bovengenoemde soorten zijn echter de meest bekende soorten die je tegenkomt bij je groentenman.
Bewaren
Sinaasappelen kun je ca. 2 weken bewaren. Bewaar ze niet in de koelkast want alle overige levensmiddelen in de koelkast gaan er naar ruiken. Gewoon een koele en donkere plaats is voldoende, het liefst tussen de 2 en 6 graden. Iedereen weet wel hoe een appelsien gepeld moet worden, maar wat veel minder bekend is, is dat een persappelsien die op kamertemperatuur is veel meer sap oplevert dan een koude sinaasappel.
Voedingswaarde per 100 gr.
kcalorieën
42
KiloJoules
179
Ijzer
0,3 mg.
Eiwitten
0,5 gr.
Koolhydraten
10 gr.
Kalk
40 mg.
Vitamine C
50 mg.
Als men één appelsien per dag eet, heeft men hiermee voor 4/5 vitamine C opgenomen van wat ons organisme dagelijks nodig heeft. De appelsien is ook rijk aan vitamine A, aan caroteen, nuttig voor de groei en het gezichtsvermogen, en tevens aan vitamine B (1,2 en 6). Het is geen toeval dat kinderen graag appelsienen eten, een uitstekend fruit voor hun groei dankzij zijn hoog calciumgehalte. Andere aantrekkingskracht van de appelsien: het kaliumgehalte stimuleert de werking van de hartspier. Zwavel, ijzer en fosfor zijn eveneens aanwezig. Zijn goede verteerbaarheid garandeert een beter voedingsevenwicht, dewelke meestal gericht is op vlees, dus teveel zuren. Dit fruit bevat weinig sodium en wordt dus sterk aanbevolen aan mensen die een zoutloos dieet voorgeschreven krijgen. In tegenstelling tot wat men algemeen denkt, is het niet aan te raden appelsiensap te drinken op een nuchtere maag. Het is beter eerst een ontbijt van brood of tarwevlokken te nuttigen, een koffie of een thee en vervolgens te eindigen met appelsiensap. Waarom ? Voor redenen verbonden met de opname van suikers. De suiker (fructose) in de appelsien heeft de neiging te snel opgenomen te worden in het menselijk organisme; het is dus beter het fruit of het sap ervan tot zich te nemen met een stukje brood of tarwevlokken zodat deze de suikers kunnen opslorpen. Het is eveneens niet raadzaam een appelsien te eten voor het slapengaan; zijn prikkelende eigenschap zal U beletten te slapen.
10 snelle sinaasappel-weetjes
1) De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China.
2) Een sinaasappel bevat vitamine C, maar minder dan bijvoorbeeld boerenkool of spruitjes.
3) Een uitgeperste appelsien bevat ongeveer evenveel vitamine C als één die je gewoon opeet.
4) Vers appelsiensap drink je best binnen een paar uur op. Zo krijg je het meeste vitamine C binnen. Er blijft na een dag in de koelkast wel nog steeds vitamine C aanwezig!
5) Eén sinaasappel per dag verkleint de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker met maximaal 50 procent, zo blijkt uit een studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), het Australische zusje van TNO.
6) Je hebt eetappelsienen en persappelsienen. De persappelsien is meestal wat vleziger.
7) Handsinaasappels komen gewoonlijk uit Europa en perssinaasappels uit Brazilië.
8) Van appelsienen maakt men o.a. limonade. De schil gebruikt men voor zestes of in marmelade. Als smaakmaker in gebak of witbier.
9) Sinaasappels zijn ca. twee weken houdbaar in de koelkast of op kamertemperatuur.
10) Sinaasappels uit de tropen missen soms de dieporanje kleur. Dit komt omdat in de tropen geen koude nachten zijn en die zijn nodig voor het rijpingsproces.
Lachen is echt het beste medicijn. Hier zijn zeven redenen om langer, harder en vaker te lachen :
1. In een recente studie gepubliceerd in Geriatrics and Gerontology International, vonden de onderzoekers dat lach-therapie depressies verlaagd bij oudere patiënten.
2. In dezelfde studie kwam ook naar voren dat lachen zorgt voor een betere kwaliteit van de slaap en zorgt voor minder slapeloosheid.
3. Lachen kan pijn voor maximaal 45 minuten verminderen. In een studie gepubliceerd in het Spaanse tijdschrift Revista de enfermería, vonden de onderzoekers dat lachen een vermindering van chronische spierpijn tot gevolg heeft.
4. Regelmatige lachen verbetert de functie van de bloedvaten en verhoogt de bloedtoevoer. Lachen geeft een positieve impuls aan uw cardiovasculaire gezondheid.
5. Volgens deskundigen creëer je een diepere band met hen met wie je samen lacht.
6. Het is een bewezen stress-reliever. Lachen helpt om de cortisol-geïnduceerde stress respons te beperken en heeft uiteindelijk een zeer positief effect op het verminderen van buikvet en de functie van de bijnieren.
7. Lachen geeft het immuunsysteem een boost en helpt infecties af te weren. Of je nu vecht tegen een verkoudheid of griep of zelfs kanker, lachen is een geweldig medicijn.
Hoe lang is het geleden dat je met de blote voetjes in het gras hebt gelopen? Dokters adviseren dat een ochtendlijk tripje door het natte gras een ideale manier vormt om je mentale gezondheid op peil te houden. De zomer is de ideale moment om je geest te prikkelen.
1. Door in de vroege ochtend op het gras te trippelen, ontstaat er een verkoelend effect op je lichaam. Zo raakt je lichaamstemperatuur in balans, zeker tijdens warme dagen en nachten.
2. Een wandeling op blote voeten heeft een heilzaam effect op je bloedcirculatie. Door te wandelen activeer je de spieren in de benen, en wordt het bloed richting hart geduwd. Deze cardiovascualaire training en de koele ochtendatmosfeer voorkomt dat je minder snel uitgeput raakt.
3. Groen gras geeft een zachte indruk voor je ogen. Het zenuwsysteem in je ogen staan in verbinding met degene in je voeten. Door deze langs je voeten te activeren, vaart ook je zicht er wel bij.
4. Blootsvoets lopen helpt om te ontstressen. Spieren en aders krijgen meer energie waardoor ook je lichaamsimmuniteit verhoogt.
5. Ook het contact met de natuur maakt een mens gelukkig. De dauwprikkels verhogen dat gevoel nog. (lvl)
Bron van : Energie, vezels, foliumzuur, magnesium, kalium, vitamine A.
Bananen vinden hun oorsprong in Zuidoost-Azië . Er bestaan tientallen verschillende soorten van bananen, o.a. de rode banaan, de appelbanaan, de bakbanaan, de babybanaan en de golden banaan, kijk ook hier voor meer info. De fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan zijn de belangrijkste. De bakbananen kunnen niet rauw worden gegeten.
Aankopen
Vaak worden bananen geplukt als ze nog groen zijn. Daarna kunnen ze verder rijpen in daarvoor voorziene ruimtes. Bananen zijn dan ook het hele jaar door verkrijgbaar.
Bewaren
Onrijpe bananen met een groen-gele kleur kunnen perfect narijpen op kamertemperatuur. Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Bananen zijn overrijp wanneer de schil bruin-zwarte vlekken vertoont.
Bereiding
Als u banaan gebruikt ter versiering van gerechten, kan u verkleuring voorkomen door wat citroensap op de banaan te sprenkelen. Bakbananen zijn groter dan gewone bananen en het vruchtvlees blijft stevig tijdens het bakken. Bananen kan u gebruiken bij de bereiding van fruitsalades, yoghurts, ijsroomcoupes, met ham, gebakken of gestoofd.
Gezondheid
Bananen bevatten veel suiker en zetmeel. Bananen die goed rijp zijn, bevatten meer voedingsstoffen. Bovendien bevatten bananen veel koolhydraten en zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, ijzer en fosfor en vitamine A, B6 en C. De vrucht van de uithouding
De banaan is gemakkelijk te verorberen en de zoete smaak ervan ligt vooral goed bij kinderen. Ze is zeer voedzaam, maar geen dikmaker. Beoefenaars van uithoudingssporten kennen haar weldaden, want het proteïne- en energiegehalte (330 tot 460 Kj) ligt veel hoger dan bij vele andere verse vruchten.
De banaan is een heerlijke vrucht die men op elk ogenblik van de dag kan eten. Wegens haar zoete smaak is het een ideaal ingrediënt voor heerlijke desserten waarin ze perfect gecombineerd kan worden met chocolade, rum of citrusvruchten. Pel ze nooit vooraf, want het vruchtvlees oxideert snel en wordt zwart. Om dit euvel te verhelpen, kan u ze besprenkelen met citroensap.
Nog meer weetjes :
Hoewel hij er wel zo uitziet, is de bananenboom geen boom maar... een grassoort, gigantisch gras, zeg dat wel. Het grootste uit het plantenrijk, dat groeit op een wortelstok die in de grond zit (zoals de paddestoel). Op zeer korte tijd komen de snel groeiende bladeren tevoorschijn en rollen ze zich rond elkaar tot een stengel van acht tot tien meter hoog. Op dat ogenblik moeten we nog een jaartje wachten op een gekromde aarvormige bloemtros. Eerst komen de dikke vrouwelijke bloemen, dan de mannelijke, die snel weer verdwijnen, zodat de vrouwelijke bloemen zich tot bananen kunnen ontwikkelen. En daar ligt precies de paradox van dit fruit dat vaak met seks wordt geassocieerd: de mannelijke bloemen zijn zo gevormd dat zelfs de insecten niet bij het stuifmeel kunnen voor de bestuiving. De trossen bananen - die achttien tot twintig vruchten bevatten - liggen op elkaar en vormen zo een nog grotere tros. Elke grotere tros bestaat uit tien tot veertien kleinere. Ze worden geplukt wanneer de bananen nog groen zijn. De stam wordt doorgesneden. De plant sterft om plaats te maken voor nieuwe bladeren waaruit nieuwe trossen ontstaan, want de bananenboom draagt slechts eenmaal vruchten.
Groen geplukt, geel gegeten
Bananen worden altijd groen geplukt. De trossen worden eerst van de stam losgemaakt, gewassen en in kleinere trossen of clusters gesneden, vervolgens in kartonnen dozen verpakt en met koelboten - bananenboten - naar de havens van bestemming vervoerd. Hier worden vocht en temperatuur nauwkeurig in de gaten gehouden om een vervroegde rijping tegen te gaan. Bij hun aankomst worden alle bananen ondergebracht in hermetische rijpingskamers met een temperatuur van ongeveer 14,5°C. Omdat niet alle vruchten op dezelfde manier evolueren, kunnen we in eenzelfde tros rijpere en minder rijpe bananen aantreffen. Indien u groene bananen koopt, kan u de rijping versnellen door ze in krantenpapier te wikkelen of ze in de fruitmand te leggen naast enkele appelen. Berg ze echter nooit op in de koelkast: dit tropische fruit verdraagt geen temperaturen beneden 12°C. De schil wordt dan grijs en er treedt smaakverlies op.
Maar waar komen ze vandaan?
De bananenboom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Omstreeks 650 dook hij, meegebracht door de islamitische veroveraars, op in Palestina en introduceerden de Arabische handelaars hem op hun beurt op het Afrikaanse continent en de Canarische eilanden. Bij het begin van de 15e eeuw vestigden de Portugezen de eerste bananenplantages op de Antillen en in Centraal-Amerika, maar pas aan het einde van de 19e eeuw veroverde de banaan Europa. Vandaag is de banaan een van de meest geconsumeerde vruchten. Ze bestaat in een indrukwekkend aantal variëteiten. Zevenennegentig procent van de bananen die bij ons worden geconsumeerd, zijn afkomstig van Colombia, Ecuador, Panama, Costa Rica, ... De kleine bananen van de Canarische eilanden bevatten een grote suikerconcentratie. Ze zijn zoeter en zeer geparfumeerd! De biobananen met het Max-Havelaarlabel worden geproduceerd volgens de normen van de biologische landbouw en de eerlijke handel die een eerlijk loon aan de boeren waarborgt.
Bert: "Ernie, waarom heb je een banaan in je oor?" Ernie: "Om de olifanten weg te jagen!" Bert: " Maar hier zijn toch helemaal geen olifanten?" Ernie: " Moet je nagaan hoe goed het werkt."