Ik ben Peter, gelukkig getrouwd met Daisy, en we hebben drie reeds volwassen kinderen ; Robby, Elke en Davy. Ik ben geboren op 25 januari 1957, en ben nu dus 54 jaar jong. Mijn hobby's zijn : De Natuur, Fauna & Flora, wandelen aan zee of in de bossen en me amuseren met mijn Blog. Ik wens je veel leesplezier, maar bovenal een prettige dag!
Wetenschappers van het Imperial College London en de University of Washington hebben een manier gevonden om grote populaties van malariamuggen genetisch te manipuleren, zodat de verspreiding van de dodelijke ziekte drastisch verminderd wordt. Ze ontdekten dat het voldoende is om veranderingen in het genetisch materiaal van een paar muggen aan te brengen om deze in een paar generaties over grote groepen te verspreiden. De muggen zijn daarna minder goed in staat om malaria over te brengen. De experimenten werden uitgevoerd met muggen in een laboratorium, maar uiteindelijk is het de bedoeling om dit bij muggen in het wild te doen.
Malaria is een infectieziekte die meer dan 240 miljoen mensen per jaar treft, en jaarlijks sterven er 850.000. Veel van hen zijn kinderen in Afrika. Van de bijna 3.500 soorten muggen in de wereld, brengen er slechts een paar de malariaparasiet over. De onderzoekers richten zich dan ook op de meest gevaarlijke soorten.
O Heer, d'avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom. De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom... Wij knielen neer om U te zingen in 't slapend woud ons avondlied. Wij danken U voor wat we ontvingen, En vragen, Heer, verlaat ons niet!
Knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze beê Luist'rend fluist'ren kruinen mee en sterren staren teder. Geef ons Heer, zegen en rust en vreê!
Toen we kind waren, en een tijdje in een kinder~kolonie verbleven te Sint-Maria-Lierde, zongen we elke avond dit liedje ... in de geheimzinnige schemering van de avond, tussen hemelhoge donkere bomen. Toen voelde ik mij écht verbonden met de natuur, met iedere vezel van mijn lichaam. Blijkbaar was ik niet alleen, want iedereen zong het met eerbiedig-ingetogen stem, waardoor het leek alsof we even elektrisch met elkaar .. met het geheel verbonden waren. Da's al meer dan 40 jaar geleden, maar waarschijnlijk zal ik het nooit vergeten, zó mooi was dat.
In één klap krijgt Antwerpen er duizend hotelkamers bij. Niet voor toeristen, maar voor bijen. Het jaar van de bij moet de beestjes wat geliefder maken bij de stadsbewoner.
De bij werd gepromoveerd tot soort van het jaar. Een eer die eerder al de boom, de spin, de egel en de mus te beurt viel. In de praktijk komt het erop neer dat de stad, het EcoHuis en Natuurpunt voor excursies, workshops en infostandjes zorgen naar, met en over bijen.
Afgelopen week plaatste de stad al negen bijenhotels in Antwerpen en de districten. Vandaag worden die officieel voorgesteld en de kans is groot dat er dan al bijen in de kamers zijn getrokken.
Hotel is niet helemaal de juiste omschrijving. De bijen zoeken de gaatjes namelijk niet op om er rustig de nacht in door te brengen. Ze gebruiken het behalve als rustplaats ook als opslagruimte voor stuifmeel en als kraamkamer. Actieve bijtjes palmen zelfs meerdere kamers in.
De bijenhotels zijn alleen bedoeld voor solitaire bijen, zeg maar de asociale variant op de honingbij. Honingbijen leven in kolonies van 10.000 tot 50.000 bijen, solitaire bijen werken alleen, leggen eitjes en gaan verder met hun leven. Opnieuw stuifmeel zoeken en eitjes leggen dus. Hun kinderen zien ze nooit opgroeien. Ze werken ook niet samen met andere bijen, vertelt Jens DHaeseleir van Natuurpunt.
Ook voor mensen.
De bijenhotels zijn er niet alleen voor de bijen, maar ook voor de mensen. Die zullen die kasten zien staan en hopelijk geïnteresseerd zijn in de hotels, zegt Jens DHaeseleir.
Op 26 april gaat het jaar van de bij officieel in.
Maaike Floor
Locaties bijenhotels :
Antwerpen - Linkeroever Scheldewandeling Berchem - Brilschanspark en volkstuinen Bezali - aan het districtshuis (Antwerpsebaan 140, 2040 Berendrecht) Borgerhout - Krugerpark Deurne - Bremweide Ekeren - Hof De Bist Hoboken - Park Sorghvliedt Merksem - Runcvoortpark Wilrijk - Park Steytelinck
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Er is nog hoop!
21-04-2011
Fiets blijkt wetenschappelijk mysterie.
De fiets lijkt zo eenvoudig. Maar al sinds de 19e eeuw vragen natuurkundigen zich af waarom dit voertuig op twee wielen zo stabiel blijft. En uit nieuw onderzoek blijkt dat wetenschappers er nog minder van snappen dan ze dachten. Onze tweewieler is een wetenschappelijk mysterie.
Fiets is opmerkelijk stabiel.
Iedereen die wel eens zonder handen fietst weet dat een fiets opmerkelijk stabiel is. Met maar twee wielen kun je ook zonder handen rechtuit rijden. En zelfs zonder bestuurder kan een fiets met voldoende snelheid stabiel blijven rijden. Dit komt omdat het stuur de fiets automatisch corrigeert als deze om dreigt te vallen.
Wetenschappers noemen dit zelf-stabiliteit. Maar waar de fiets dit aan te danken heeft, snappen ze zelf ook nauwelijks. Iedereen kan fietsen, maar slechts weinigen kunnen uitleggen hoe het werkt, aldus Arend Schwab, een expert op het gebied van fietsen.
Samen met collegas van de TU Delft en de Amerikaanse Cornell University ontwierp Schwab een fiets die de gangbare wijsheid ondergraaft. Tot nu toe dacht men dat de zelf-stabiliteit van een fiets te maken had met de plaatsing van de vooras en de draaiing van het voorwiel. De fiets die Schwab en zijn collegas maakten heeft echter een heel ander ontwerp van de vooras. Verder werd de draaiing van het wiel aangepast. Opmerkelijk genoeg bleek ook deze fiets zelf-stabiel.
Fiets blijkt mysterie.
Ook na ingewikkelde wiskundige berekeningen konden de wetenschappers niet vast stellen wat precies de redenen zijn voor zelf-stabiliteit, bij het oude noch het nieuwe model. De fiets blijft daarmee, in de woorden van een andere wetenschapper Richard Klein een verbazingwekkend onderwerp met vele paradoxen, mysteries en uitdagingen.
Toch leuk om te weten als je op je oude vertrouwde werkpaard stapt.
We leven lang niet zo gezond als we zouden willen, ook al is er overal informatie verkrijgbaar over wat je wel en niet moet doen en laten. Niets blijkt echter zo moeilijk als je gedrag veranderen. In het omslagverhaal van Ode's aprilnummer legt Ivan Wolffers, auteur van het boek Gezond: de mens, zijn gezondheid en de gezondheidszorg uit wat er anders kan in onze gezondheidszorg, waarom het zo moeilijk is om gewoontes te veranderen en hoe we dat toch voor elkaar kunnen krijgen. Plus: Hoe word je je bewust van je gezondheid en gewoontes in 5 stappen.
Samen staan we gezond.
Alle informatie in de vorm van voorlichtingen en overheidscampagnes ten spijt zijn we als volk nog lang niet zo gezond als we zouden willen. We maken vaak keuzes die niet in overeenstemming zijn met onze informatie. Blijkbaar wordt gedrag niet uitsluitend bepaald door kennis. Wat is dan wel de basis van een goede gezondheidszorg? Ivan Wolffers, auteur van het boek Gezond: de mens, zijn gezondheid en de gezondheidszorg stelt dat we allereerst de mensen zelf moeten betrekken bij het oplossen van de problemen in hun gemeenschap. Wij hechten belang aan transparantie, betrokkenheid en betrouwbare informatie, maar in de praktijk van de gezondheidszorg wordt dat allemaal vergeten. In de praktijk is het eenvoudiger een financiering te krijgen voor een plan bedacht door professionals dan voor iets waarbij de eindgebruikers betrokken zijn.
Er is veel meer nodig dan alleen informatie, en ook betrokkenheid alleen is niet genoeg. Voor een echte gedragsverandering moeten mensen leren dat het over hen gaat. Bewustwording dus. Ivan Wolffers onderzoekt hoe we zon werkelijke gedragsverandering kunnen bereiken en welke factoren daarin allemaal van belang zijn.
"Belgische kinderen kregen ook kanker door Tsjernobyl"
Tsjernobyl heeft wel degelijk kanker veroorzaakt in België, zo zegt een specialist in endocriene klieren van het universitair ziekenhuis Mont-Godinne in Yvoir (provincie Namen). Dokter Luc Michel gaf een interview aan het blad Soir Magazine.
Dit is gefilmd tussen de 4é en de 11é april 2011. Ik had het genoegen om El Teide te bezoeken. Spanje's hoogste berg (3718m) is een van de beste plaatsen ter wereld om sterren te fotograferen en is eveneens de locatie van Teide Observatories, die als één van de beste observatoria ter wereld geldt. Mijn doel was het om de prachtige melkweg, samen met een van de meest fantastische bergen ter wereld - El Teide - op beeld vast te leggen. Ik moet zeggen dat het een van de formidabelste reizen was die ik in mijn leven heb gemaakt.
Grotendeels verbracht ik de tijd door met het trekken op grote hoogten, en waarschijnlijk met minder dan 10u. slaap op een hele week. Omdat ik hier reeds tien of elf maal eerder was, had ik een lange lijst met plaatsen die ik zéker moest bezoeken om op film vast te leggen, maar ik ben het nog altijd niet 100% gewend om met zo'n hoop materiaal rond te zeulen die nodig zijn voor het maken van time~lapse movies.
Een grote zandstorm die uit de Sahara kwam aangewaaid trof me hard om 3u. 's nachts, zodat het bijna onmogelijk werd de lucht te zien met eigen ogen. Toevallig had ik mijn camera voordien al ingesteld voor een 5-urige sequentie van de melkweg, en was er zo goed als zeker van dat de film een mislukking was. Tot mijn grote verbazing speelde mijn camera het klaar om de zandstorm vast te leggen, die een tegenlicht had van het Grand Canary Island, en het geheel als gouden wolken liet lijken. De Melkweg scheen tussen die gouden wolken door, zodat de sterren op een heel interessante manier schitterden.
Bron van : Bioflavonoïden, limoneen, kalium, vitaline C.
Citroenen behoren tot de familie van de citrusvruchten. Citroenen zijn geel en hebben een erg zure smaak, vaak zelfs te zuur om zo op te eten. Men maakt vooral gebruik van het sap en van de citroenschil.
Aankopen
Let er bij het aankopen op dat de citroen stevig is en een mooi gave schil heeft.
Bewaren
Citroenen kan u wekenlang bewaren in het groentevak in uw koelkast, zonder dat ze haar sappigheid verliest. Wanneer u een reeds versneden citroen wilt bewaren, legt u deze met het snijvlak naar boven, zonder verpakking. De citroen vormt zelf een laagje dat uitdrogen voorkomt.
Bereiding
Citroenen bevatten heel veel sap dat onder meer gebruikt kan worden voor de bereiding dranken, sauzen of om het verkleuren van groenten en fruit tegen te gaan. De citroenschil wordt vaak geraspt en verwerkt in gerechten.
Gezondheid
Zowel de citroenschil als de vrucht zelf, bevat veel vitaminen en voedingsstoffen. Citrus vruchten zoals sinasappelen, mandarijnen, grapefruits, limoenen en citroenen bevatten een hoge concentratie Vitamine C. Vitamine C heet ook wel een absorberen zuur. Vitamine C bevat vet verbrandende kwaliteiten. Vitamine C verminderd de effectiviteit van vet. Het kan vet vloeibaar maken en verdunnen. Door vet te verdunnen wordt het minder effectief en makkelijker uit het lichaam te spoelen. Vitamine C werkt ook tegen cholesterol ophopingen, het kan het verbranden en het maakt het cholesterol moeilijker om te vormen in bloedvaten. Verder zorgen citrus vruchten voor een goede werking van ons metabolisme, en vergroot de mogelijkheid van vet af te komen.
Primeur: wereldwijd meer hernieuwbare energie dan kernenergie.
In 2010 lag de wereldwijde stroomproductie uit bronnen van hernieuwbare energie hoger dan de productie uit kernenergie. Het is de eerste keer, zo staat te lezen in het rapport van de Amerikaanse denktank Worldwatch Institute.
Onder meer windturbines, biomassacentrales en zonne-energie bereikte wereldwijd de capaciteit van 381 gigawatt. De nucleaire capaciteit bedroeg 375 gigawatt.
Op 1 april waren er in dertig landen 437 kernreactoren operationeel. De gemiddelde leeftijd van de installatie was 26 jaar. In veertien landen worden 64 reactoren gebouwd.
Kernenergie kan het ontwikkelingstempo van hernieuwbare energie niet bijbenen, verklaart de denktank. De levensduur van sommige reactoren kan verlengd worden tot 40 jaar, maar dat zal wellicht niet gebeuren na het incident in het Japanse Fukushima.
In een woelige wereld vol onzekerheid over de toekomst verlangen mensen naar positieve impulsen. De Dag van de Aarde ieder jaar op en rond 22 april is zon impuls. Een periode waarin men de waarde van de aarde beseft, welke schoonheid de natuur meebrengt, hoe je kunt genieten van een nieuwe lente, en van het goede dat het leven te bieden heeft.
De Stichting Dag van de Aarde introduceert de nationale dag voor bezinning en plezier: Dag van de Aarde met activiteiten in de hele periode na 22 april tot eind mei. Een periode van bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van wat de schoonheid en alles wat de aarde voortbrengt. Het accent ligt daarbij op positivisme.
Jaarlijks wordt de periode vanaf 22 april t/m eind mei uitgeroepen tot Maand van de AARDE met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. Een maand met speelse activiteiten en met specifieke aandacht voor de producten die de aarde voortbrengt.
Als voorbeeld: In de landen waar Dag van de Aarde al langer is ingeburgerd zien we op een groot aantal plaatselijke activiteiten, zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals of opruimacties en vaak een paar grote evenementen, zoals in 1990 een 500 km lange menselijke keten in Frankrijk. De agenda voor Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.
De krant van de Aarde is een uitgave van de stichting Dag van de Aarde. De stichting wil met de krant zoveel mogelijk mensen aanzetten tot een gezonde en duurzame levensstijl.
In de sciencefictionfilm Avatar speelt bewondering en respect voor de natuur een belangrijke rol. Cameron besloot een deel van de opbrengst van de rolprent te besteden aan de aanplant van een miljoen bomen wereldwijd en richtte daarvoor The Avatar Home Tree Initiative op. In vijftien landen zullen op zijn kosten bossen worden aangeplant.
Een plan dat me bekend voor kwam. Tijdens een college een paar jaar terug hadden we het over cultiveren van de natuur. Een samenwerking van mens en natuur. Ik begon gelijk aantekeningen te maken, want ik moest denken aan...Jawel een bos die sprookjesachtig aandoet door bomen en planten in een bepaalde structuur te laten groeien. Er kwam toen ook een glimlach op mijn gezicht dat ik niet de eerste was (vanzelfsprekend) die op dat idee kwam. Echter heb ik er nooit werk van gemaakt. Mitchell Joachim en James Cameron wel, en ik zal het alleen maar toejuichen. Vooral Mitchell Joachim is op dreef, hij stelt voor om huizen te laten groeien:
Het gegeven is zo simpel, en het prikkelt mijn fantasie. Als je het mij vraagt zal het een grote stap zijn om mens en natuur weer dichter bij elkaar te brengen. Meer respect voor de natuur doordat we niet op een zondagmiddag naar het bos hoeven om natuur te aanschouwen, maar er gewoon in leven.
Peter Bahoudt heeft gewoon datgene gedaan als volwassene wat hij als kind ook al deed: een boomhut maken, of beter gezegd een boomhuis...
De foto hierboven is van hobbithuis die een man gemaakt heeft in Wales.
Meer geluk in je leven met het gratis Geluksboekje!
Het heeft door allerlei omstandigheden allemaal wat langer geduurd dan ik had gehoopt, maar nu is het eindelijk zover: het geluks(e)boekje is eindelijk af! In dit e-boekje (pdf) ontdek je de tien tijdloze principes voor een gelukkig en bewust leven. Het bevat zon 60 paginas en 11.000 woorden aan praktische inspiratie. Want wie wil er nu niet gelukkig zijn? Wat kun je allemaal verwachten van dit e-boek?
Ontdek de kracht van het moment met praktische tips;
Tips om het verleden los te laten;
Tips om een onzekere toekomst te omarmen;
Leer stress bij de bron aanpakken;
Ontdek de kracht van dankbaarheid;
Ontdek hoe je gelukkiger wordt door te dienen;
Meer inzicht in liefde voor jezelf en anderen;
Tips voor een gezonde geest in een gezond lichaam;
Leer praktische meditatietechnieken (ook voor beginners);
Tips om ook gelukkig te zijn in ongelukkige omstandigheden.
Vul je e-mailadres hieronder in. Je krijgt een bevestigingslink naar dat e-mailadres toegestuurd. Klik hierop om te bevestigen, en je krijgt de downloadlink voor het Geluksboekje toegestuurd. Daarnaast krijg je ongeveer eens per twee weken nog meer praktische inspiratie en tips toegestuurd.
Duizenden mensen gingen je al voor, dus laat je ook inspireren voor een bewust en gelukkig leven!
Natuur & Milieu wil de grote groep mensen met een gevarieerd eetpatroon beter bedienen en start daarom vandaag een campagne voor flexitariërs. Op de website www.ikbenflexitarier.nl zijn al 400 alternatieven voor vlees te vinden.
Vlees is lekker, maar heeft ook een keerzijde. De consumptie van één kilo rundvlees veroorzaakt de CO2-uitstoot van 169 autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin. Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30 procent bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten. Daarom is het belangrijk dat we minder vlees gaan eten en vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven. Dat is goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren en de gezondheid van mensen. Een verhoogde consumptie van rood vlees geeft onder andere meer kans op hart- en vaatziekten. Zo is het risico op hartziekten, zoals een hartaanval, 37% lager bij mannelijke vegetariers vergeleken met mannelijke niet-vegetariers.
Er is wereldwijd veel milieuwinst te boeken als mensen wat minder vlees gaan eten. En gelukkig blijkt dat er al een aanzienlijke groep mensen is die een of meer dagen in de week geen vlees eet: de flexitariërs. Flexitariërs, en mensen die dat willen worden, worden nu echter nog gebrekkig bediend door de markt en daardoor eten ze minder duurzaam en gezond dan ze zouden willen en kunnen. 87% van de Nederlanders eet niet elke dag vlees. Tweederde vindt vlees meer luxe dan noodzaak. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu. Verder blijkt dat:
55% van de Nederlanders vaker vleesvervangers zou eten als ze lekkerder waren 48% een uitgebreider aanbod van vleesvervangers wil slechts 28% vindt dat het aanbod vleesloze gerechten in restaurants voldoende is het rapportcijfer voor het aanbod vleesvervangers in de vier grootste supermarkten varieert tussen een 7.1 voor Albert Heijn en een 5,5 voor de,Aldi. Middenmoters zijn Lidl met een 6 en C1000 met een 6,6.
Natuur & Milieu wil het leven van flexitariërs en mensen die dat zouden willen worden, makkelijker maken. Op de website flexitarier.nl vinden zij een overzichtelijk aanbod van 400 vleesvervangers de winkels waar deze producten te koop zijn, plus lekkere recepten en aanbiedingen. Mensen kunnen producten en recepten beoordelen en zelf recepten en informatie over nieuwe producten doorgeven.
Ook gaat Natuur & Milieu samen met supermarkten zorgen voor een uitgebreider en aantrekkelijker aanbod van vleesvervangers. Zodat het voor steeds meer mensen makkelijker wordt om minimaal twee dagen per week vlees te vervangen door een lekker en gezond alternatief.
Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole (Kaimukī (Oahu) (Hawaï), 20 mei 1959 Honolulu (Hawaï), 26 juni 1997) was een populaire Hawaïaanse zanger. Hij vergaarde mondiale roem na het uitbrengen van zijn album: 'Facing Future'; met het nummer "Somewhere over the Rainbow/What a Wonderful World". Dit lied, waarin hij zichzelf begeleidt op de ukelele, is ook veel gebruikt in films, waaronder: You've Got Mail, Finding Forrester, Meet Joe Black en 50 First Dates en een bewerkte versie in de BBC reeks South Pacific.
Door zijn almaar ontwikkelende carrière werd Kamakawiwoʻole bekend als de voorvechter van de rechten voor Hawaïanen en voor de Hawaïaanse onafhankelijkheid, beide middels zijn muziek (welke vaak betrekking hadden op de onafhankelijkheid) en middels zijn leven.
In 1997 werd Iz opnieuw geëerd door de HARA op de jaarlijkse Na Hoku Hanohano prijsuitreiking, voor de beste mannelijke zanger van het jaar, voor de meest favoriete entertainer van het jaar, voor het beste album van het jaar en voor het beste Hawaïaanse album van het jaar. Hij volgde de prijsuitreiking vanuit een ziekenhuiskamer.
Houd je ook zo van de ontluikende natuur in het voorjaar, van vogels die hun nestjes bouwen en dieren die hun jongen voeden? Ook dit jaar kun je dit fijne lentegevoel weer in je eigen huis beleven, via de webcams van Beleef de Lente. En sinds dit jaar zijn er ook webcams in een vossenhol in de Oostvaarderplassen. Als je daar niet vrolijk van wordt...
Over de grens.
Mocht je het liever wat verder van huis zoeken, dan kan dat ook. Neem gerust een kijkje in de Afrikaanse safari, ga op visite bij pinguins, of volg het dagelijks leven van Schotse zeevogels. Nog nooit was thuis zitten zo avontuurlijk!
Bron van : Carotenen, pectine, kalium, vitamine C.
In de top-tien van de meestgegeten fruitsoorten neemt de appel de eerste plaats in. Er bestaat een ruime keuze aan appelsoorten. Voor iedere smaak en iedere bereiding is er wel een aparte soort.
De Jonagold (september tot juli) is een van de beste appelrassen. Eigenlijk is het een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan. Het is een dikke vrucht met een felle, oranjerode blos op een geelgroene achtergrond. Het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur en is stevig en sappig. Deze appel is een typische dessertappel. De Jonagold heeft een rood broertje dat de Jonagored genoemd wordt.
De Boskoop (september tot april) is een dikke ruwe grijsgroene appel met roestkleur. Deze appel is geliefd als handappel, maar wordt ook veelvuldig in de keuken gebruikt. Geen enkel ander ras bevat zoveel vitamine C, vruchtzuren en suikers.
De Golden Delicious (september tot juli) is een stevige groene appel die na de pluk goudgeel kleurt. Het vruchtvlees is geel van kleur en is knapperig. Deze appel wordt zoeter naarmate hij langer bewaard wordt. Dit is een typische tafelappel.
De Elstar (augustus tot mei) is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Het is een geelrood gekleurde appel met een lichtzoete smaak. Deze appel wordt uit de hand gegeten.
De James Grieve (augustus tot oktober) is een grote, geelachtige appel met scherpe rode strepen. Deze appel is niet geschikt voor lange bewaring. Hij wordt namelijk vlug melig. Hij wordt zowel uit de hand gegeten als voor appelmoes gebruikt.
De Cox's Orange Pippin (september tot februari) wordt 'de koning van het appelrijk' genoemd. De vrucht is klein tot middelgroot. De appel heeft een oranjegele kleur die overgoten is met rood. Het vruchtvlees is geel en zeer sappig.
Aankopen
Zorg er steeds voor dat u stevige en ongedeukte appels koopt zonder bruine vlekken. De vlek is het gevolg van onzachte behandeling van de appel. Bovendien loopt deze vlek verder in het vruchtvlees
Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria . Tot de Flandria-korf behoren naast de appel ook nog tomaten, witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla en peer.
Bewaren
Bewaar appels in het groentevak van de koelkast. Als ze nog niet helemaal rijp en te hard zijn, kunnen ze in de fruitkorf nog wat narijpen.
Bereiding
Appels zijn heerlijk in allerlei slaatjes en fruitsalades of andere koude desserten. Gebruik wat citroensap om de bruinkleuring van het vruchtvlees tegen te gaan. Ook in warme bereidingen en gebak komt de appel goed tot zijn recht. Zorg er wel voor dat de appelpartjes niet in te kleine stukjes worden gesneden of te lang worden verwarmd, want dan kookt u ze tot moes.
De appel is uiteraard ook een uitstekend tussendoortje dat bovendien de mond verfrist.
Gezondheid
-An apple a day keeps the doctor away. Deze oude spreuk zegt eigenlijk alles over de appel: appels zijn rijk aan vitamine C en bevatten zeer veel vezelstoffen. Bovendien wordt aan de appel een cholesterol-verlagend effect toegeschreven. De appel is ook weefselvernieuwend. Dat het een gezonde vrucht is die vooral in ons land groeit is alom bekend. Een appel wekt de eetlust op, doet urineren, lost nierstenen op, laxeert en reinigt het lichaam, kalmeert maagklachten, ontsmet de darmen en stimuleert de lever.
- Het is voor oudere mensen heel goed om dagelijks een appel te eten. Doe dat vooral voor een maaltijd en niet als toetje. Door de lichte verteerbaarheid gaat de appel gisten als hij na de maaltijd wordt genomen. Wie kent niet de goede werking van geraspte appel tegen diarree. Vooral oudere mensen, die last van jicht of reumatiek hebben, doen er goed aan om in plaats van gewonen azijn, appelazijn te gebruiken. Het appelzuur lost namelijk het urinezuur afkomstig van vleesconsumptie op. Voor veel mensen is het verstandiger om het vlees gebruik wat te minderen. Je hebt heus niet elke dag vlees nodig. Dat geldt juist wel voor de appel.. Een recent onderzoek heeft een aantal feiten aan het licht gebracht over de werking van appels (met schil) op tumoren
- De fruitboer verkoopt meer gezondheid dan de drogist: in zijn appels zitten stoffen die veel rigoureuzer tegen kanker beschermen dan de meest geconcentreerde vitaminepil. Red Delicious, waar per ons maar 5.7 milligram vitamine C in zit, heeft een antioxidatieve werking (bescherming tegen agressieve zuurstofmoleculen) die vergelijkbaar is met die van een pil met 1500 mg vitamine C.
- Amerikaanse onderzoekers openbaren deze zoveelste waarheid over gezonde voeding. Het is niet de vitamine C in de appel die het doet, maar een combinatie van verschillende stoffen (flavanoïden en fenolen), samen bekend als de fytochemicaliën. Ze zitten vooral in de schil.
Dat ze beschermen bewees een experiment waarbij zowel tumorcellen uit de darm als lever aan een extract uit het appelvlees en uit de schil werden blootgesteld. De celdeling werd overduidelijk geremd, door de schil iets meer dan door het vlees. De natuur, in casu de groenteboer, levert hier een beduidend effectiever middel dan de fabrikant van voedingssupplementen, garanderen de onderzoekers.
Als de appel rijp is, valt hij, al is 't ook in een moddersloot. Als het appeltje rijp is, valt het vanzelf. De kinderen hebben last van het appelmannetje. (ze zijn ziek) De mooiste appels hangen het hoogst. Die appels vaart, ook appels eet. Die zijn lichaam bewaart, bewaart geen rotte appel. Een appelboom kan geen peren voortbrengen. Een appel die bedorven is, schendt al wat in de korven is. Eén rotte appel in den mande, maakt al 't gave ooit te schande. Een schip met zure appels. Een appel valt nooit ver van de boom. Een appeltje voor de dorst bewaren. Het is beter een appel gegeven dan gegeten. Hij is er gezien als een rotte appel bij de groenvrouw. Hij heeft van de boom der kennis gegeten. Iedere appel smaakt boomig. Iemand liefhebben als de appel zijner ogen. In een zure appel bijten. Ik heb een appeltje met hem te schillen. Jij bent mijn oogappeltje. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Schone appels zijn ook wel zuur. Voor een appel en een ei verkopen. Zij kreeg een appelflauwte. (zij viel in zwijm maar het had niet veel te betekenen.) Zijn woorden zijn gouden appelen in zilveren schalen.
Het Chinese ministerie voor Radio, Film en Televisie verbiedt tijdreizen. Tenminste: films en tv-programma's die over het reizen van/naar de toekomst of het verleden gaan. Volgens het ministerie is tijdreizen onzin en hoort het daarom niet thuis op het grote of kleine scherm.
In de richtlijn van het ministerie wordt tijdreizen omschreven als "niet positief en betekenisloos". Waarnemers zien achter de beslissing een iets fundamentelere gedachte. Volgens hen houdt de Chinese overheid er gewoon niet van dat kijkers de notie wordt gepresenteerd dat je de loop van de geschiedenis zou kunnen veranderen. (mvl)
Eeuwenlang worden bloemen gebruikt om romantiek uit te beelden, maar het effect van bloemen op de romantiek tussen mensen is nooit expliciet getest. Daar is nu verandering in gekomen want uit twee recente onderzoeken blijkt dat de vrouwelijke perceptie van mannelijke aantrekkelijkheid en hun bereidheid om aan een man gekoppeld te worden positief worden beïnvloed wanneer zich bloemen in hun nabijheid bevinden.
In een eerste studie vonden vrouwen in wiens buurt zich bloemen bevonden een man die ze op een videofilm bekeken aantrekkelijker en meer sexy dan vrouwen die dezelfde film bekeken maar dan zonder dat er bloemen in de buurt waren neergezet.
In een tweede studie waren vrouwen die zich in een omgeving bevonden waar bloemen waren neergezet meer geneigd om in te gaan op een expliciet verzoek van een mannelijke collega dan vrouwen die zich niet in de onmiddellijke nabijheid van bloemen bevonden. In de eerste groep bleek 81% van de vrouwen bereid zijn telefoonnummer aan de man in kwestie mee te delen. In de tweede groep was dat slechts 50%.
Bron van : Artritisremmende fytochemicaliën en béta-caroteen.
De aardbei is een doorlevende, kruidachtige plant die verschillende jaren oud kan worden. In de praktijk is het meestal een éénjarige teelt. De rode vrucht van de plant, die "welriekend" betekent, is een van de meest geliefde kleinfruitsoorten.
Op dit ogenblik is er een ruime keuze aan aardbeivariëteiten. Goede aardbeisoorten zijn Gorella (een oud en gekend ras dat zeer goede vruchten geeft), Elsanta (rijpt iets later dan Gorella, geeft goede, harde bessen die enkele dagen aan de struik kunnen blijven hangen, maar is nogal gevoelig voor verschillende ziekten) en Bogota (een late soort). Selva (een harde bes) en Rapella (zeer produktief maar met kleine vruchten) zijn minder fijn van smaak.) met ieder zijn eigen specifieke kwaliteit- en smaakeigenschappen. De topper van het aardbeienassortiment is de variëteit Elsanta die ook voor het grootste gedeelte van de aanvoer zorgt. Een andere belangrijke variëteit is Darselect.
Aankopen
Aardbeien zijn verkrijgbaar vanaf eind maart. Het zijn producten die geteeld werden in verwarmde serres. In de maand mei komen de aardbeien die geteeld werden onder plastiektunnels en in de maand juni volgen de aardbeien van de vollegrond. In deze periode situeert zich ook het hoofdseizoen. Door moderne teelttechnieken zijn onze telers er evenwel in geslaagd verse aardbeien aan te bieden tot het einde van het jaar.
Aardbeien moeten stevig zijn en er glanzend fris en helder rood uitzien. Matte of zachte vruchten zijn meestal overrijp. Aardbeien kunnen niet tegen warmte of langdurig transport en krijgen snel plekken die gaan rotten.
Bewaren
Bewaar aardbeien steeds droog en koel en met de kroontjes nog aan de vrucht. Verwijder vruchten met weke plekken. Invriezen is mogelijk, maar de vruchten zijn dan alleen nog geschikt om te verwerken tot coulis, jam, siroop. Eens ontdooid hebben ze hun mooie kleur en appetijtelijk uitzicht verloren.
Bereiding
Voor gebruik mogen de aardbeien voorzichtig worden gespoeld. Het is raadzaam om het kroontje pas na het spoelen te verwijderen. Zo voorkomt men dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest. Laat de aardbeien na het spoelen in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Liefhebbers zweren echter bij puur natuur. U kan de zoete vruchten ook eten met suiker, yoghurt, verse kaas, ijs, pudding en slagroom of besprenkelen met likeur. Ze zijn heel geschikt voor chocoladefondue, in een fruitsla of in de vorm van vruchtenijs, siroop, sorbets, melkdranken en als beleg op taart en gebakjes.
Sommige mensen kunnen allergisch reageren op aardbeien. Soms volstaat het de aardbeien te spoelen met warm water om dit probleem op te lossen.
Enkele vlugge tips
Snel snoepje Dompel de gewassen en uitgelekte aardbeien stuk voor stuk in gesmolten chocolade en laat de chocolade opstijven. Het aardbeisnoepje is dan klaar om van te smullen.
Aardbeiazijn Snijd enkele aardbeien in stukjes en laat die in natuurazijn (7% zuurtegraad) glijden. Na enkele dagen beginnen de stukjes hun kleur en aroma af te geven en je krijgt een heerlijke azijn die een parfum geeft aan vinaigrettes en bepaalde visgerechten.
Ijsblokjes Leg in elk vakje van een ijsblokjesla een hele of een stukje aardbei, vul met water en vries in. Zo'n blokje is een zomerse attentie in limonade, water of cocktail.
Aardbeisiroop Snijd de gespoelde aardbeien in stukjes, strooi er royaal suiker over. Laat enkele uren trekken. De aardbeien geven hun sap af en dat is heel lekker over roomijs, bij melk, yoghurt, karnemelk, pudding, enz
Gezondheid
De vrucht van de aardbeiplant bevat etherische olie, vruchtensuikers, pectine, anthocyaan glycosiden en zwavelachtige stoffen. Naast vitamine C, B1, B2 en A weet ze er ook nog calcium, natrium, ijzer, fosfor, zwavel, kiezelzuur en jodium in te stoppen, bovendien zijn ze caloriearm. Een heleboel dus, voor zon feestelijke zomergroet.
Aardbeien zorgen voor wittere tanden en gaan tandsteen tegen.
Geneeskrachtig stelt het ook nog wat voor. Ze is sterk bloedreinigend, licht laxerend en opbouwend. Ze heeft een stimulerende werking op nieren, lever en stofwisseling en kan als aardbeienkuur ingezet worden bij artritis, reuma en jicht. De aardbei heeft een versterkende werking op hart en vaten. Ze is bloeddrukverlagend en kan bovendien ingezet worden als middel bij bloedarmoede en circulatieproblemen.
Wel belangrijk is het volgende: de geneeskracht komt alleen tevoorschijn indien er géén suiker wordt gebruikt. Ook de manier van telen is bepalend. Een plant die veelvuldig bewerkt is met gewas "bescherming" kan qua geneeskracht niet tippen aan een biologische en/of natuurlijke aardbei. Eigenlijk zou je ze gewoon zelf in de tuin moeten hebben. De gewone aarbei heeft wat meer de ruimte nodig maar een bosaardbei doet het prima als onderbegroeiing in een border.
Het blad van de aardbei plant bevat veel looistoffen en werkt, net als dat van vele andere roosachtigen versterkend, opbouwend en wondhelend. Door haar (mild) samentrekkende werking is ze ook in te zetten bij diarree. Thee, gezet van het blad blijft vrij licht van kleur maar smaakt heerlijk. Wat verse blaadjes in een pot, heet water erop, vijf minuten laten trekken en genieten maar.
Geen ... dus heb ik zelf maar een gedichtje gemaakt dat gaat als volgt ;
Het aardbei~feest.
K'heb aardbeien gegeten, wat smaken ze toch goed. Hoeveel wil je niet weten, de kleur die was als bloed. Met suiker of met slagroom, is het een waar festijn. Ik eet ze zónder schroom ; t'moet maar zo goed niet zijn ! Puur is wél gezonder, Calorieën tellen mee. Is het dan een wonder, dat ik nooit zeg 'nee' ? Men zegt ; ze staan voor Liefde, en ook nog voor Geluk, maar bovenal nog staan ze vóór de alledaagse druk. In sap, met an'dre dingen, als kiwi of ook druif, krijg ik de tintelingen, en wordt het wéér een fuif ! Ze hebben ook een kroontje, dat hebben ze verdient, want zelfs in een danoontje zijn zij mijn beste vriend. Maar nu ga ik eens stoppen want k'heb weer plots de zin, mij nog eens vol te proppen zoals in het begin .........
Oxytocine staat al jaren bekend als het hormoon dat sociaal gedrag ontlokt (knuffelhormoon). Koppels die dit hormoon krijgen toegediend, blijken na de ruzie minder stresshormonen in hun bloed te hebben. Volgens recent Zwitsers onderzoek maken liefdeskoppels anders en vooral minder ruzie nadat ze het knuffelhormoon toegediend krijgen.
Onderzoekers aan de universiteit van Zürich lieten 47 stellen tussen 20 en 50 jaar ruziemaken terwijl zij gefilmd werden. Wanneer ruziënde koppels het hormoon oxytocine kregen toegediend, verlaagde het stresshormoon cortisol in hun bloed en maakten zij anders ruzie. Zij lieten meer positief gedrag zien, luisterden beter naar elkaar en lachten vaker. Proefpersonen die een placebo kregen toegediend, waren meer bezig met het onderbreken en het bekritiseren van hun partner.
Oxytocine doet nog veel meer. Zo blijkt het een prachtig sociaal hulpmiddel te zijn. Het grift ontluikende moeder- en vaderliefde in het geheugen en smeedt een hechte emotionele band tussen geliefden. Ook in contact met anderen doet het hormoon zn werk: het verzwakt de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden. Oxytocine maakt ons minder bang en gestrest, waardoor we ons openstellen voor anderen. Daardoor worden we guller, minder wantrouwend en verhoogt het ons empathisch vermogen. En alsof het niet op kan verbetert oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen en zorgt voor een effectievere spijsvertering.
Goed om te weten dat we de oxytocine-productie bewust kunnen stimuleren. Absoluut de moeite waard voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Hoe? Heel simpel: breng meer tijd door met mensen van wie je houdt, en geef je collega gerust wat vaker een stevige schouderklop. Neem vaker een warm bad of een massage, knuffel een baby, bedrijf de liefde. En installeer je op een zonnige middag prinsheerlijk met een koel glas rosé op terras of strand, in plaats van boodschappen te doen of uren achter de computer te zitten. Want ook lief en aardig zijn voor jezelf blijkt productie van het knuffelhormoon te stimuleren.
En krijg je daardoor een conflict met je partner? Knuffelen maar weer...