Ik ben Peter, gelukkig getrouwd met Daisy, en we hebben drie reeds volwassen kinderen ; Robby, Elke en Davy. Ik ben geboren op 25 januari 1957, en ben nu dus 54 jaar jong. Mijn hobby's zijn : De Natuur, Fauna & Flora, wandelen aan zee of in de bossen en me amuseren met mijn Blog. Ik wens je veel leesplezier, maar bovenal een prettige dag!
Er is jou zopas een droomjob aangeboden, maar het betaald minder dan het werk waar je je nu doorploeterd. Wat zou jij doen?
Als je een moeilijke beslissing te maken hebt zul je er waarschijnlijk uren over nadenken, de pro's en contra's overwegen, om uiteindelijk tot een conclussie te komen. Of misschien ben je wel een impulsief iemand en beslis je het liefst ter plekke, volgens je buikgevoel? Volgens wetenschapslui is er een betere manier om je doorheen moeilijke beslissingen te helpen: slaap er eens een nachtje over.
In een studie die recentelijk is gepubliceerd in de Journal of Consumer Psychologie gaven wetenschappers een aantal vrijwilligers een zee van informatie over verschillende automerken, en vroegen ieder van hen een hypothetische keuze te maken welke wagen het best bij hun persoon zou passen. Aan een aantal van de vrijwilligers werd gevraagd onmiddelijk hun keuze te maken, terwijl de anderen een taak werd opgelegd ter afleiding en het verzoek om niet te kiezen voor de volgende ochtend.
De deelnemers die een goede nacht achter de rug hadden en de volgende ochtend weer fris opdaagden, kozen de wagens met de hoogste kwaliteitsnormen, terwijl de mensen die onmiddelijk hadden moeten kiezen uitkwamen aan wagens die minder essentiële functies hadden. De wetenschappers concludeerden dat mensen die over hun beslissing heen slapen, veel beter in staat zijn om in dromenland informatie te verwerken - een ideale manier om te multitasken.
Dus, als iemand je vraagt een belangrijke knoop door te hakken, doe niets overhaast om onmiddelijke resultaten te verkrijgen, maar wacht even af en slaap er nog een nachtje over. De kans zit er dik in dat je de volgende ochtend precies weet wat je te doen staat.
Bron van : Kankerbestrijdende fytochemicaliën, carotenoïden, ijzer, vitamine C, koolhydraten en calcium.
De kers is na de aardbei waarschijnlijk het meest geliefde zachtfruit. De kleur van de kersen kan variëren van geelrood tot donkerbruin. Een aantal soorten zijn: Early Rivers (donkerbruin), Schneider (roodbruin), Bigarreau (bruin of geel), de meikers (donkerrood) en de Spaanse knapkers (geelrood). Er zijn zoete en zure kersen. Zure kersen worden 'krieken' genoemd. Nog andere soorten vindt je hier.
Aankopen
Kersen zijn verkijgbaar van juni tot september. De tweede helft van juni en de maand juli zijn echter de toptijden. Kersen moeten bij aankoop steeds glanzend en stevig zijn. Mijd verschrompelde of beschadigde exemplaren.
Bewaren
Bewaar de kersen op een koele plaats, eventueel in de groentela van de koelkast. Zorg ervoor dat de kersen gespreid worden op een schotel om kneuzingen te voorkomen.
Bereiding
Spoel de kersen voorzichtig en haal pas nadien de steeltjes eraf, zo blijft hun aroma behouden. Laat de gespoelde kersen in een vergiet uitlekken. Kersen worden veelal rauw uit het vuistje gegeten. Men kan er echter ook sap of jam van maken. Probeer er eventueel eens snoepjes van te maken. Droog de niet ontpitte kersen in een warme oven van 60 graden (laat de ovendeur op een kier staan) en laat ze verschrompelen tot een soort rozijnen.
Gezondheid
Dat kersen gezond zijn, weten we allang. Naast plantaardige stoffen bevatten kersen vitamine C en foliumzuur en mineralen die vooral voor kinderen gunstig zijn, omdat het de vorming van botten en tanden ondersteunt. Met een gering aantal calorieën zijn kersen ten slotte ook nog goed voor de lijn.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Er is nog hoop!
Familie geeft gevonden schat terug
Arthur Bangerter, een bioloog die werkte voor Utah Department of Fish and Game, leefde ruim 40 jaar geleden in zijn huis in een randgemeente van Salt Lake City, Bountiful. Na zijn overlijden vorig jaar liet hij het huis na aan zijn kinderen - maar ze verkochten het nog vóór ze een degelijke inspectie hadden gedaan, die het waarschijnlijk mogelijk had gemaakt de gulle gift die hun vader hen naliet te ontdekken.
Dus, als de nieuwe eigenaars, Josh Ferrin en zijn familie het huis introkken, wachtte hen een verrassing op de zolder van de garage : zeven metalen koffers tot aan de rand gevuld met opgerolde bankbiljetten die met een koordje werden samengehouden. Ferrin telde het geld en was geshockeerd dat het om een bedrag ging van zomaar eventjes $45,000.
Een ogenblik dacht Ferrin er over na wat dit geld allemaal kon betekenen om hem en zijn familie te helpen; ze konden dan hun wagen herstellen en het nieuw verworven huis renoveren, of zelfs een kind adopteren waarop ze al jaren aan het wachten waren. "Maar het geld was niet van ons, en ik geloof niet dat we nog veel de kans krijgen om iets absoluut eerlijk te doen, of om voor iemand iets totaal belangeloos te doen en dat is een les waarvan ik hoop dat ik ze mijn kinderen kan meegeven." vertelde Ferrin.
Nadat hij het geld geteld had, belde Ferrin een van de Bangerter's zes kinderen, zoon Kay Bangerter, met het fantastische nieuws. Bangerter had wel gezien dat zijn vader regelmatig iets in een sok stopte, maar had er geen enkel idee van hoeveel hij had vergaard. Hij zei dat het geld - en de edelmoedigheid van Ferrin het terug te geven - een verhaal is dat onze generatie zal overleven.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Er is nog hoop!
Slowfood versus fastfood
Hoewel (nog) niet iedereen ervoor gewonnen is, wint slowfood overal ter wereld terrein. De filosofie die erachter schuilgaat, klinkt alvast schitterend: het plezier van een (h)eerlijk lekkere maaltijd opnieuw leren ontdekken!
In 1989 ondertekenden 15 landen het Slow Food Manifest. Het symbool is een slak. Het principe? Ingaan tegen de fastfood. Nee zeggen tegen de kant-en-klaarcultuur, het rennen tegen de klok, de massaconsumptie En nadenken over wat in uw bord ligt. Niet alleen vanuit het standpunt van het dieet, maar ook van het plezier, voor ons gastronomisch patrimonium en onze verantwoordelijkheid tegenover de planeet.
Het ontwikkelen van de smaak
Zijn alle slowfoodfans dromers? Wereldwijd telt de organisatie 80.000 leden, gegroepeerd in lokale verenigingen, convivia genoemd. Deze verenigingen organiseren allerhande activiteiten op lokaal niveau en concretiseren zo de doelstellingen van de organisatie: het proeven van lokale producten, het bezoeken van regionale producenten, educatieve programmas voor scholen Men leert de streekproducten kennen, ze vergelijken met andere en het plezier herwinnen van verloren gewaande smaken.
Simpele smaken opnieuw ontdekken
Tijd nemen, genieten, de rijkdom van de traditionele keuken herontdekken, leren gezond te eten En het gaat hier niet om ingewikkelde schotels, bereid door een meesterkok in een restaurant met verscheidene sterren! Door allerhande voeding- middelen te proeven, leert slowfood ons de smaak van simpel voedsel te waarderen.
Ondersteunen van de lokale landbouw
Slowfood staat voor voedsel dat smaak heeft, dat gekweekt wordt zonder schade toe te brengen aan het milieu, dat zorg draagt voor het welzijn van mens en dier en erop toekijkt dat de producent een eerlijke prijs krijgt. Het wil de kleine producent naar waarde schatten en zijn werk herwaarderen. Want hij werkt met zijn handen in de grond, zet een traditie voort, verzorgt zijn product en weigert zijn ziel te verkopen aan de commercie. Hoe kan dit? Door het contact tussen consument en producent te vergroten.
Het is nodig dat de consument weet met welke moeilijkheden een producent wordt geconfronteerd wanneer hij zich inzet voor de beste kwaliteit. En natuurlijk is ook het plezier van het proeven heel belangrijk: kennismaken met de producten, hun geschiedenis, hun plaats in de culturele identiteit van een regio en een land. Op die manier krijgen we heel wat lekkers op ons bord De lokale landbouw bevorderen betekent eveneens de groenten en fruit van het seizoen gebruiken. Dus smaakvoller en verser!
Ons gastronomisch erfgoed
De vereniging staat erop, de verscheidenheid van onze streekproducten te behouden: sommige kazen, granen, fruit en groenten dreigen te verdwijnen omdat er te weinig interesse is bij de consument. Slowfood probeert dit tegen te gaan. De aardpeer bijvoorbeeld wordt steeds minder gekweekt, hoewel hij een belangrijke voedingswaarde heeft. Hij zit barstensvol vitamines, mineralen en vezels. Zouden we ons grootmoeders receptenboekje niet eens opnieuw bovenhalen?
Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor de geheugentraining, maar je kunt je geheugen ook verbeteren zonder al te veel inspanning. Dit zijn 7 simpele - maar wel wetenschappelijk onderbouwde - manieren om dat te doen:
1. Schrijf over je problemen
Voor complexe taken doen we een beroep op het werkgeheugen. Een efficiënter werkgeheugen draagt bij aan beter leren, plannen, logisch denken, enz. Eén manier om het werkgeheugen te verbeteren, is expressief schrijven. Ga er een aantal keer per maand gedurende 20 minuten voor zitten en schrijf over iets naars wat je is overkomen. Uit onderzoek blijkt dat dit al na 5 weken je werkgeheugen verbetert.
2. Kijk naar een natuurlijk landschap
De natuur heeft een positief effect op het geheugen. Uit een onderzoek bleek dat mensen die in een arboretum rondliepen het 20% beter deden op een geheugentest dan mensen die in drukke straten rondliepen. Kijken naar foto's van de natuur heeft ook al een positieve - zij het minder sterke - uitwerking.
3. Zeg dingen hardop
Als je iets vooral wil onthouden, zeg het dan hardop. Volgens onderzoek heb je dan 10% meer kans om het te onthouden.
4. Mediteer (een beetje)
Meditatie verbetert het cognitief functioneren en het hoeft geen uren te duren. In een recente studie was bij deelnemers die gedurende vier sessies van slechts 20 minuten per dag mediteerden het werkgeheugen en andere cognitieve functies aanzienlijk verbeterd.
5. Voorspel je prestatie
Jezelf afvragen of je je iets zal herinneren heeft een gunstig effect op je geheugen. Dit werkt zowel voor herinneringen aan dingen die gebeurd zijn, als voor het proberen te onthouden van dingen die je nog wil doen. Dat kan je geheugen tot 50% verbeteren.
6. Gebruik gebaren om herinneringen op te slaan
Onderzoekers lieten Engelsen Japanse werkwoorden leren en vonden dat als ze er handgebaren bij maakten, ze de Japanse woorden bijna twee keer zo goed konden onthouden.
7. Gebruik je lichaam om dingen te onthouden
Psychologen hebben ontdekt dat we dingen uit het verleden beter herinneren als we in dezelfde stemming zijn, of als we dezelfde lichaamshouding aannemen. In een studie waren de deelnemers beter in staat om positieve herinneringen op te halen als ze knikkers naar boven lieten rollen, en negatieve herinneringen als ze knikkers naar beneden lieten gaan. Kennelijk associëren we een opwaartse beweging met vrolijkheid en een neerwaartse met verdriet.
Een 45-jarige man uit het Amerikaanse San Francisco is als eerste mens ter wereld genezen van het aidsvirus hiv. De genezing is het gevolg van de ontdekking van een gen dat immuun is voor hiv. Dat melden Amerikaanse media woensdag.De man, Timothy Ray Brown, was sinds 1995 hiv-patiënt en werd in 2007 opgenomen in een Duits ziekenhuis met acute leukemie. Daarvoor kreeg hij chemotherapie en onderging hij een stamceltransplantatie. Ruim een jaar later keerde de leukemie terug, waarna de man opnieuw chemotherapie onderging en een stamceltransplantatie van dezelfde donor als de eerste keer. De donor bleek imuun te zijn voor het virus, wat uiteindelijk leidde tot de genezing van Brown. Onderzoeker dokter Jay Levy spreekt van "een deur die opengaat" in het onderzoek naar de genezing van hiv en aids.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Er is nog hoop!
18-05-2011
Dakloze schenkt duizenden dollars weg
Curtis Jackson is dakloos en leeft in de straten van Chicago sedert 2004, bedelend voor wat kleingeld. De meeste mensen geven hem geen cent - maar een vrouw, een alleenstaande moeder die werkte bij een plaatselijke bank was altijd vriendelijk voor hem. Ze gaf hem telkens enkele dollars, en vroeg hem hoe hij het vandaag had gehad.
Maar het afgelopen jaar begonnen voor Jackson's goede Samaritaan de dingen mis te lopen. Ze verloor haar job, en was niet langer meer in staat om haar hypotheek te betalen. Ze verloor haar huis, waarop een sociaal werker haar net genoeg geld gaf opdat zij en haar zoon een paar nachten in een hotel konden verblijven. Ze had geen idee wat ze daarna zou gaan doen, tot dat Jackson op de proppen kwam om haar te helpen. Omdat de vrouw altijd zo vriendelijk was hem te helpen wanneer het nodig was, wilde Jackson een wederdienst doen door de vrouw elke dag zijn opgehaalde bedelgeld te schenken zodat ze de hotelrekening kon betalen.
"Al wat ik kan doen is met een beker in de hand de straten afdwalen om mensen te vragen te helpen. Alles wat ik ophaal, buiten misschien wat busgeld of iets om te eten geef ik haar," vertelde hij een reporter van My Fox Chicago. Sinds december gaf hij haar zo $9,000 om haar en haar zoon op weg te helpen. De onfortuinlijke moeder is verbaasd dat Jackson het zo voor haar opneemt. "Ik gaf aan goede doelen en hielp andere dakloze families, maar heb me zelf nooit gerealiseerd dat we op een dag in dezelfde situatie zouden kunnen terecht komen," zei ze. "God zij dank dat Hij een engel op ons liet wachten."
EU-commissaris spreekt zich uit tegen genetisch aangepast voedsel
Recentelijk deed de EU-commissaris voor Landbouw Dacian Cioloş een dappere uitspraak die indruist tegen de opvattingen van de gevestigde orde. Hij keurde genetisch gemodificeerd voedsel af en citeerde het feit dat ze niet voldoen aan diverse criteria op het gebied van kwaliteit en diversiteit.
Daarnaast levert genetisch aangepast voedsel geen voordelen op voor zowel boeren als consumenten. Dacian Cioloş sprak ook zijn steun uit voor de vrijheid om genetisch gemodificeerde gewassen te verbieden. De commissaris onderstreept dat natuurlijke, lokale landbouw de beste optie is voor Europese landen.
GMO's (genetisch gemodificeerde organismen) worden in Europa nog altijd veel minder geaccepteerd dan in de Verenigde Staten, deels omdat het EU-beleid stelt dat GMOs moeten worden voorzien van etiketten terwijl etikettering in de Verenigde Staten niet vereist is.
Europese consumenten spreken zich openlijker uit tegen het gebruik van GMOs dan consumenten in de Verenigde Staten en verschillende Europese leiders zoals Cioloş hebben hun mening over GMOs niet onder stoelen of banken geschoven. Dit terwijl de meeste Amerikaanse politici over het onderwerp zwijgen.
In een recent interview liet Dacian Cioloş weten dat de traditionele polycultuur een hoge kwaliteit van het voedsel garandeert, alsmede een grote diversiteit van het aantal producten en een grote natuurlijk biodiversiteit. In schril contrast tot het telen van genetisch gemodificeerde gewassen, een monocultuur gebaseerd op chemicaliën, staat de traditionele landbouw garant voor een grote variëteit aan unieke producten die niet afhankelijk zijn van chemicaliën en die geen gevaar vormen voor de omgeving of de volksgezondheid.
EU-commissaris Cioloş ging tot slot in op het feit dat GMOs al enige tijd door de Verenigde Staten worden opgedrongen aan de Europese Unie. De voormalig Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk Craig Robert Stapleton heeft namelijk gedreigd met vergeldingsacties wanneer de EU zou besluiten het open Amerikaanse beleid met betrekking tot GMOs niet over te nemen.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Er is nog hoop!
Koffie voorkomt prostaatkanker
Mannen die koffie drinken, lopen een kleiner risico op prostaatkanker dan niet- koffiedrinkers, blijkt uit een omvangrijke studie van de Harvard School of Public Health. De onderzoekers volgden tussen 1986 en 2008 een groep van 47.911 Amerikaanse mannen, die iedere vier jaar meldden hoeveel koffie ze dronken. Prostaatkanker bleek 20 procent minder voor te komen onder mannen die hadden aangegeven dat ze meer dan zes koppen koffie per dag dronken, dan bij degenen die helemaal geen koffie dronken.
Het meest dodelijke type prostaatkanker bleek zelfs 60 procent minder voor te komen bij de veelvuldige koffiedrinkers. Onder de onderzochte groep mannen die een tot drie koppen per dag dronken, kwam de ernstigste vorm van de ziekte 30 procent minder voor.
Grootste onderzoek
Onderzoekster Lorelei Mucci zegt dat haar onderzoek het omvangrijkste tot nu toe is geweest naar het verband tussen koffie en prostaatkanker, in de VS de meest voorkomende soort kanker.
Cafeïnevrije koffie blijkt hetzelfde effect te hebben als gewone koffie. De onderzoekers zoeken de verklaring vooral in de aanwezigheid van antioxidanten in koffie. Die zitten overigens ook in groenten en fruit.
orta wordt in 1861 geboren in Gent. Zijn vader, een ambachtelijk schoenmaker, brengt hem de zin voor keurig werk bij én de volharding van de perfectionist: hij gunt zichzelf soms amper drie uur slaap per dag. Victor voelt zich sterk aangetrokken tot de muziek. Hij heeft een passie voor viool, maar het Muziekconservatorium stuurt hem van school: te weinig discipline! Hij schrijft zich dan maar in voor architectuur... Een echte meevaller!
Vanaf 1878 verblijft Horta in Brussel, waar hij les volgt aan de Academie voor Schone Kunsten, maar tegelijk ook werkt voor de kost. Architect Alphonse Balat (de man achter de majestueuze Serres van Laken), neemt hem in dienst in zijn atelier, en Horta zal hem zijn leven lang bijzonder erkentelijk blijven. Nadat hij in het Jubelpark een paviljoen heeft voltooid waar het monumentale beeldhouwwerk De Menselijke Driften van Jef Lambeau wordt ondergebracht, vertrouwen twee van zijn logebroeders in de vrijmetselarij, Eugène Autrique en Emile Tassel, hem het ontwerp van hun herenhuis toe. Een strak omlijnde opdracht is er niet, en Victor Horta kan nu zijn ambitie waarmaken: in alle vrijheid persoonlijke werken creëren waarin de grote principes van zijn kunst tot hun recht komen: rationaliteit en kracht, maar ook schoonheid en gastvrijheid. Dit is de echte start van de lange reeks juweeltjes waar Brussel - terecht - zo trots op is: van bouwwerken tot revolutionaire ruimtes, heldere glaspartijen, tegenpolen van de banaliteit.
De art-nouveaustroming breekt dank zij Victor Horta op grote schaal door in heel Europa.
Een nieuwe kunst - art nouveau - is geboren
Een rebels karakter ligt aan de basis van de inventieve geest van Horta. Typische principes: weigeren met de mode mee te heulen; liever zélf iets nieuws creëren. Men noemt hem wel eens de 'archisec' voor zijn uitgesproken meningen en dodelijke oneliners die korte metten maken met alle 'neo-stijlen' die hem voorafgingen. Hij wil bouwen voor iedereen: bouwwerken vol licht, enthousiasme en energie, als reactie tegen de industriële omknelling die het tijdperk versombert. Zijn gevels stappen af van dikke stenen muren: hij vervangt ze door smeedwerk. Strenge vormen maken plaats voor krullen en arabesken. Fauna en flora veroveren de stedelijke glas-in-loodramen en balkonnen. Hij richt ruimtes zo in dat ze uitnodigen om ze te delen. En als het gebruik van steen onvermijdelijk is, giet hij in gips de curven die steenhouwers moeten uitkappen uit graniet of witte steen. Om zijn werk volledig af te maken laat Victor Horta zijn artistieke visie ook los op het meubilair, het bouwbeslag, het behang, tot en met de decoratieve voorwerpen. De art-nouveaustroming breekt op grote schaal door in heel Europa. Ze vormt een revolutie in de architectuur en de plastische kunsten van die tijd, maar is op haar beurt van korte duur. De geometrie, die in feite de vormen van de art deco aankondigt, eist haar rechten op, maar handhaaft de nieuwe harmonie die de creatievelingen van het begin van de eeuw hebben doorgevoerd. Ook daar bewijst Horta zijn grootmeesterschap: dit gedeelte van zijn werk is minder bekend bij het grote publiek, maar verdient ontdekking.
De ommekeer in een carrière
De Eerste Wereldoorlog doet Victor Horta vier jaar lang als balling in de Verenigde Staten verblijven. Als hij naar Brussel terugkeert, zit hij financieel aan de grond. Hij stort zich noodgedwongen opnieuw op zijn werk. Een totaal andere soort opdrachtgevers wacht hem op. Voortaan worden hem zeer grote bouwwerken toevertrouwd: het Museum voor Schone Kunsten in Doornik, in Brussel het Brugmannziekenhuis, het Paleis voor Schone Kunsten en het Centraal Station, het Belgische erepaviljoen voor de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1925, en het Paleis voor de Volkenbond in Genève. Deze gigantische constructies dragen bij tot de luister van ons land. In 1932 beloont Koning Albert I hem daarvoor met het Erelegioen en de titel van Baron. Ondanks die unanieme erkenning zal zijn leven in het teken van de somberheid eindigen. Horta beklaagt zich dat hij zich niet de moeite heeft getroost om zijn werken te publiceren en beslist helaas - paradoxaal genoeg - om het grootste deel van zijn archieven en schetsen te vernietigen. Dankzij zijn memoires, die hij in 1939 schrijft, blijft er gelukkig een herinnering aan zijn grote ideeën en aan de levensloop van de geniale architect. Horta overlijdt op 8 september 1947.