Ik ben Peter, gelukkig getrouwd met Daisy, en we hebben drie reeds volwassen kinderen ; Robby, Elke en Davy. Ik ben geboren op 25 januari 1957, en ben nu dus 54 jaar jong. Mijn hobby's zijn : De Natuur, Fauna & Flora, wandelen aan zee of in de bossen en me amuseren met mijn Blog. Ik wens je veel leesplezier, maar bovenal een prettige dag!
In een woelige wereld vol onzekerheid over de toekomst verlangen mensen naar positieve impulsen. De Dag van de Aarde ieder jaar op en rond 22 april is zon impuls. Een periode waarin men de waarde van de aarde beseft, welke schoonheid de natuur meebrengt, hoe je kunt genieten van een nieuwe lente, en van het goede dat het leven te bieden heeft.
De Stichting Dag van de Aarde introduceert de nationale dag voor bezinning en plezier: Dag van de Aarde met activiteiten in de hele periode na 22 april tot eind mei. Een periode van bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van wat de schoonheid en alles wat de aarde voortbrengt. Het accent ligt daarbij op positivisme.
Jaarlijks wordt de periode vanaf 22 april t/m eind mei uitgeroepen tot Maand van de AARDE met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. Een maand met speelse activiteiten en met specifieke aandacht voor de producten die de aarde voortbrengt.
Als voorbeeld: In de landen waar Dag van de Aarde al langer is ingeburgerd zien we op een groot aantal plaatselijke activiteiten, zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals of opruimacties en vaak een paar grote evenementen, zoals in 1990 een 500 km lange menselijke keten in Frankrijk. De agenda voor Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.
De krant van de Aarde is een uitgave van de stichting Dag van de Aarde. De stichting wil met de krant zoveel mogelijk mensen aanzetten tot een gezonde en duurzame levensstijl.
In de sciencefictionfilm Avatar speelt bewondering en respect voor de natuur een belangrijke rol. Cameron besloot een deel van de opbrengst van de rolprent te besteden aan de aanplant van een miljoen bomen wereldwijd en richtte daarvoor The Avatar Home Tree Initiative op. In vijftien landen zullen op zijn kosten bossen worden aangeplant.
Een plan dat me bekend voor kwam. Tijdens een college een paar jaar terug hadden we het over cultiveren van de natuur. Een samenwerking van mens en natuur. Ik begon gelijk aantekeningen te maken, want ik moest denken aan...Jawel een bos die sprookjesachtig aandoet door bomen en planten in een bepaalde structuur te laten groeien. Er kwam toen ook een glimlach op mijn gezicht dat ik niet de eerste was (vanzelfsprekend) die op dat idee kwam. Echter heb ik er nooit werk van gemaakt. Mitchell Joachim en James Cameron wel, en ik zal het alleen maar toejuichen. Vooral Mitchell Joachim is op dreef, hij stelt voor om huizen te laten groeien:
Het gegeven is zo simpel, en het prikkelt mijn fantasie. Als je het mij vraagt zal het een grote stap zijn om mens en natuur weer dichter bij elkaar te brengen. Meer respect voor de natuur doordat we niet op een zondagmiddag naar het bos hoeven om natuur te aanschouwen, maar er gewoon in leven.
Peter Bahoudt heeft gewoon datgene gedaan als volwassene wat hij als kind ook al deed: een boomhut maken, of beter gezegd een boomhuis...
De foto hierboven is van hobbithuis die een man gemaakt heeft in Wales.
Meer geluk in je leven met het gratis Geluksboekje!
Het heeft door allerlei omstandigheden allemaal wat langer geduurd dan ik had gehoopt, maar nu is het eindelijk zover: het geluks(e)boekje is eindelijk af! In dit e-boekje (pdf) ontdek je de tien tijdloze principes voor een gelukkig en bewust leven. Het bevat zon 60 paginas en 11.000 woorden aan praktische inspiratie. Want wie wil er nu niet gelukkig zijn? Wat kun je allemaal verwachten van dit e-boek?
Ontdek de kracht van het moment met praktische tips;
Tips om het verleden los te laten;
Tips om een onzekere toekomst te omarmen;
Leer stress bij de bron aanpakken;
Ontdek de kracht van dankbaarheid;
Ontdek hoe je gelukkiger wordt door te dienen;
Meer inzicht in liefde voor jezelf en anderen;
Tips voor een gezonde geest in een gezond lichaam;
Leer praktische meditatietechnieken (ook voor beginners);
Tips om ook gelukkig te zijn in ongelukkige omstandigheden.
Vul je e-mailadres hieronder in. Je krijgt een bevestigingslink naar dat e-mailadres toegestuurd. Klik hierop om te bevestigen, en je krijgt de downloadlink voor het Geluksboekje toegestuurd. Daarnaast krijg je ongeveer eens per twee weken nog meer praktische inspiratie en tips toegestuurd.
Duizenden mensen gingen je al voor, dus laat je ook inspireren voor een bewust en gelukkig leven!
Natuur & Milieu wil de grote groep mensen met een gevarieerd eetpatroon beter bedienen en start daarom vandaag een campagne voor flexitariërs. Op de website www.ikbenflexitarier.nl zijn al 400 alternatieven voor vlees te vinden.
Vlees is lekker, maar heeft ook een keerzijde. De consumptie van één kilo rundvlees veroorzaakt de CO2-uitstoot van 169 autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin. Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30 procent bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten. Daarom is het belangrijk dat we minder vlees gaan eten en vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven. Dat is goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren en de gezondheid van mensen. Een verhoogde consumptie van rood vlees geeft onder andere meer kans op hart- en vaatziekten. Zo is het risico op hartziekten, zoals een hartaanval, 37% lager bij mannelijke vegetariers vergeleken met mannelijke niet-vegetariers.
Er is wereldwijd veel milieuwinst te boeken als mensen wat minder vlees gaan eten. En gelukkig blijkt dat er al een aanzienlijke groep mensen is die een of meer dagen in de week geen vlees eet: de flexitariërs. Flexitariërs, en mensen die dat willen worden, worden nu echter nog gebrekkig bediend door de markt en daardoor eten ze minder duurzaam en gezond dan ze zouden willen en kunnen. 87% van de Nederlanders eet niet elke dag vlees. Tweederde vindt vlees meer luxe dan noodzaak. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu. Verder blijkt dat:
55% van de Nederlanders vaker vleesvervangers zou eten als ze lekkerder waren 48% een uitgebreider aanbod van vleesvervangers wil slechts 28% vindt dat het aanbod vleesloze gerechten in restaurants voldoende is het rapportcijfer voor het aanbod vleesvervangers in de vier grootste supermarkten varieert tussen een 7.1 voor Albert Heijn en een 5,5 voor de,Aldi. Middenmoters zijn Lidl met een 6 en C1000 met een 6,6.
Natuur & Milieu wil het leven van flexitariërs en mensen die dat zouden willen worden, makkelijker maken. Op de website flexitarier.nl vinden zij een overzichtelijk aanbod van 400 vleesvervangers de winkels waar deze producten te koop zijn, plus lekkere recepten en aanbiedingen. Mensen kunnen producten en recepten beoordelen en zelf recepten en informatie over nieuwe producten doorgeven.
Ook gaat Natuur & Milieu samen met supermarkten zorgen voor een uitgebreider en aantrekkelijker aanbod van vleesvervangers. Zodat het voor steeds meer mensen makkelijker wordt om minimaal twee dagen per week vlees te vervangen door een lekker en gezond alternatief.
Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole (Kaimukī (Oahu) (Hawaï), 20 mei 1959 Honolulu (Hawaï), 26 juni 1997) was een populaire Hawaïaanse zanger. Hij vergaarde mondiale roem na het uitbrengen van zijn album: 'Facing Future'; met het nummer "Somewhere over the Rainbow/What a Wonderful World". Dit lied, waarin hij zichzelf begeleidt op de ukelele, is ook veel gebruikt in films, waaronder: You've Got Mail, Finding Forrester, Meet Joe Black en 50 First Dates en een bewerkte versie in de BBC reeks South Pacific.
Door zijn almaar ontwikkelende carrière werd Kamakawiwoʻole bekend als de voorvechter van de rechten voor Hawaïanen en voor de Hawaïaanse onafhankelijkheid, beide middels zijn muziek (welke vaak betrekking hadden op de onafhankelijkheid) en middels zijn leven.
In 1997 werd Iz opnieuw geëerd door de HARA op de jaarlijkse Na Hoku Hanohano prijsuitreiking, voor de beste mannelijke zanger van het jaar, voor de meest favoriete entertainer van het jaar, voor het beste album van het jaar en voor het beste Hawaïaanse album van het jaar. Hij volgde de prijsuitreiking vanuit een ziekenhuiskamer.
Houd je ook zo van de ontluikende natuur in het voorjaar, van vogels die hun nestjes bouwen en dieren die hun jongen voeden? Ook dit jaar kun je dit fijne lentegevoel weer in je eigen huis beleven, via de webcams van Beleef de Lente. En sinds dit jaar zijn er ook webcams in een vossenhol in de Oostvaarderplassen. Als je daar niet vrolijk van wordt...
Over de grens.
Mocht je het liever wat verder van huis zoeken, dan kan dat ook. Neem gerust een kijkje in de Afrikaanse safari, ga op visite bij pinguins, of volg het dagelijks leven van Schotse zeevogels. Nog nooit was thuis zitten zo avontuurlijk!
Bron van : Carotenen, pectine, kalium, vitamine C.
In de top-tien van de meestgegeten fruitsoorten neemt de appel de eerste plaats in. Er bestaat een ruime keuze aan appelsoorten. Voor iedere smaak en iedere bereiding is er wel een aparte soort.
De Jonagold (september tot juli) is een van de beste appelrassen. Eigenlijk is het een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan. Het is een dikke vrucht met een felle, oranjerode blos op een geelgroene achtergrond. Het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur en is stevig en sappig. Deze appel is een typische dessertappel. De Jonagold heeft een rood broertje dat de Jonagored genoemd wordt.
De Boskoop (september tot april) is een dikke ruwe grijsgroene appel met roestkleur. Deze appel is geliefd als handappel, maar wordt ook veelvuldig in de keuken gebruikt. Geen enkel ander ras bevat zoveel vitamine C, vruchtzuren en suikers.
De Golden Delicious (september tot juli) is een stevige groene appel die na de pluk goudgeel kleurt. Het vruchtvlees is geel van kleur en is knapperig. Deze appel wordt zoeter naarmate hij langer bewaard wordt. Dit is een typische tafelappel.
De Elstar (augustus tot mei) is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Het is een geelrood gekleurde appel met een lichtzoete smaak. Deze appel wordt uit de hand gegeten.
De James Grieve (augustus tot oktober) is een grote, geelachtige appel met scherpe rode strepen. Deze appel is niet geschikt voor lange bewaring. Hij wordt namelijk vlug melig. Hij wordt zowel uit de hand gegeten als voor appelmoes gebruikt.
De Cox's Orange Pippin (september tot februari) wordt 'de koning van het appelrijk' genoemd. De vrucht is klein tot middelgroot. De appel heeft een oranjegele kleur die overgoten is met rood. Het vruchtvlees is geel en zeer sappig.
Aankopen
Zorg er steeds voor dat u stevige en ongedeukte appels koopt zonder bruine vlekken. De vlek is het gevolg van onzachte behandeling van de appel. Bovendien loopt deze vlek verder in het vruchtvlees
Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria . Tot de Flandria-korf behoren naast de appel ook nog tomaten, witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla en peer.
Bewaren
Bewaar appels in het groentevak van de koelkast. Als ze nog niet helemaal rijp en te hard zijn, kunnen ze in de fruitkorf nog wat narijpen.
Bereiding
Appels zijn heerlijk in allerlei slaatjes en fruitsalades of andere koude desserten. Gebruik wat citroensap om de bruinkleuring van het vruchtvlees tegen te gaan. Ook in warme bereidingen en gebak komt de appel goed tot zijn recht. Zorg er wel voor dat de appelpartjes niet in te kleine stukjes worden gesneden of te lang worden verwarmd, want dan kookt u ze tot moes.
De appel is uiteraard ook een uitstekend tussendoortje dat bovendien de mond verfrist.
Gezondheid
-An apple a day keeps the doctor away. Deze oude spreuk zegt eigenlijk alles over de appel: appels zijn rijk aan vitamine C en bevatten zeer veel vezelstoffen. Bovendien wordt aan de appel een cholesterol-verlagend effect toegeschreven. De appel is ook weefselvernieuwend. Dat het een gezonde vrucht is die vooral in ons land groeit is alom bekend. Een appel wekt de eetlust op, doet urineren, lost nierstenen op, laxeert en reinigt het lichaam, kalmeert maagklachten, ontsmet de darmen en stimuleert de lever.
- Het is voor oudere mensen heel goed om dagelijks een appel te eten. Doe dat vooral voor een maaltijd en niet als toetje. Door de lichte verteerbaarheid gaat de appel gisten als hij na de maaltijd wordt genomen. Wie kent niet de goede werking van geraspte appel tegen diarree. Vooral oudere mensen, die last van jicht of reumatiek hebben, doen er goed aan om in plaats van gewonen azijn, appelazijn te gebruiken. Het appelzuur lost namelijk het urinezuur afkomstig van vleesconsumptie op. Voor veel mensen is het verstandiger om het vlees gebruik wat te minderen. Je hebt heus niet elke dag vlees nodig. Dat geldt juist wel voor de appel.. Een recent onderzoek heeft een aantal feiten aan het licht gebracht over de werking van appels (met schil) op tumoren
- De fruitboer verkoopt meer gezondheid dan de drogist: in zijn appels zitten stoffen die veel rigoureuzer tegen kanker beschermen dan de meest geconcentreerde vitaminepil. Red Delicious, waar per ons maar 5.7 milligram vitamine C in zit, heeft een antioxidatieve werking (bescherming tegen agressieve zuurstofmoleculen) die vergelijkbaar is met die van een pil met 1500 mg vitamine C.
- Amerikaanse onderzoekers openbaren deze zoveelste waarheid over gezonde voeding. Het is niet de vitamine C in de appel die het doet, maar een combinatie van verschillende stoffen (flavanoïden en fenolen), samen bekend als de fytochemicaliën. Ze zitten vooral in de schil.
Dat ze beschermen bewees een experiment waarbij zowel tumorcellen uit de darm als lever aan een extract uit het appelvlees en uit de schil werden blootgesteld. De celdeling werd overduidelijk geremd, door de schil iets meer dan door het vlees. De natuur, in casu de groenteboer, levert hier een beduidend effectiever middel dan de fabrikant van voedingssupplementen, garanderen de onderzoekers.
Als de appel rijp is, valt hij, al is 't ook in een moddersloot. Als het appeltje rijp is, valt het vanzelf. De kinderen hebben last van het appelmannetje. (ze zijn ziek) De mooiste appels hangen het hoogst. Die appels vaart, ook appels eet. Die zijn lichaam bewaart, bewaart geen rotte appel. Een appelboom kan geen peren voortbrengen. Een appel die bedorven is, schendt al wat in de korven is. Eén rotte appel in den mande, maakt al 't gave ooit te schande. Een schip met zure appels. Een appel valt nooit ver van de boom. Een appeltje voor de dorst bewaren. Het is beter een appel gegeven dan gegeten. Hij is er gezien als een rotte appel bij de groenvrouw. Hij heeft van de boom der kennis gegeten. Iedere appel smaakt boomig. Iemand liefhebben als de appel zijner ogen. In een zure appel bijten. Ik heb een appeltje met hem te schillen. Jij bent mijn oogappeltje. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Schone appels zijn ook wel zuur. Voor een appel en een ei verkopen. Zij kreeg een appelflauwte. (zij viel in zwijm maar het had niet veel te betekenen.) Zijn woorden zijn gouden appelen in zilveren schalen.
Het Chinese ministerie voor Radio, Film en Televisie verbiedt tijdreizen. Tenminste: films en tv-programma's die over het reizen van/naar de toekomst of het verleden gaan. Volgens het ministerie is tijdreizen onzin en hoort het daarom niet thuis op het grote of kleine scherm.
In de richtlijn van het ministerie wordt tijdreizen omschreven als "niet positief en betekenisloos". Waarnemers zien achter de beslissing een iets fundamentelere gedachte. Volgens hen houdt de Chinese overheid er gewoon niet van dat kijkers de notie wordt gepresenteerd dat je de loop van de geschiedenis zou kunnen veranderen. (mvl)
Eeuwenlang worden bloemen gebruikt om romantiek uit te beelden, maar het effect van bloemen op de romantiek tussen mensen is nooit expliciet getest. Daar is nu verandering in gekomen want uit twee recente onderzoeken blijkt dat de vrouwelijke perceptie van mannelijke aantrekkelijkheid en hun bereidheid om aan een man gekoppeld te worden positief worden beïnvloed wanneer zich bloemen in hun nabijheid bevinden.
In een eerste studie vonden vrouwen in wiens buurt zich bloemen bevonden een man die ze op een videofilm bekeken aantrekkelijker en meer sexy dan vrouwen die dezelfde film bekeken maar dan zonder dat er bloemen in de buurt waren neergezet.
In een tweede studie waren vrouwen die zich in een omgeving bevonden waar bloemen waren neergezet meer geneigd om in te gaan op een expliciet verzoek van een mannelijke collega dan vrouwen die zich niet in de onmiddellijke nabijheid van bloemen bevonden. In de eerste groep bleek 81% van de vrouwen bereid zijn telefoonnummer aan de man in kwestie mee te delen. In de tweede groep was dat slechts 50%.
Bron van : Artritisremmende fytochemicaliën en béta-caroteen.
De aardbei is een doorlevende, kruidachtige plant die verschillende jaren oud kan worden. In de praktijk is het meestal een éénjarige teelt. De rode vrucht van de plant, die "welriekend" betekent, is een van de meest geliefde kleinfruitsoorten.
Op dit ogenblik is er een ruime keuze aan aardbeivariëteiten. Goede aardbeisoorten zijn Gorella (een oud en gekend ras dat zeer goede vruchten geeft), Elsanta (rijpt iets later dan Gorella, geeft goede, harde bessen die enkele dagen aan de struik kunnen blijven hangen, maar is nogal gevoelig voor verschillende ziekten) en Bogota (een late soort). Selva (een harde bes) en Rapella (zeer produktief maar met kleine vruchten) zijn minder fijn van smaak.) met ieder zijn eigen specifieke kwaliteit- en smaakeigenschappen. De topper van het aardbeienassortiment is de variëteit Elsanta die ook voor het grootste gedeelte van de aanvoer zorgt. Een andere belangrijke variëteit is Darselect.
Aankopen
Aardbeien zijn verkrijgbaar vanaf eind maart. Het zijn producten die geteeld werden in verwarmde serres. In de maand mei komen de aardbeien die geteeld werden onder plastiektunnels en in de maand juni volgen de aardbeien van de vollegrond. In deze periode situeert zich ook het hoofdseizoen. Door moderne teelttechnieken zijn onze telers er evenwel in geslaagd verse aardbeien aan te bieden tot het einde van het jaar.
Aardbeien moeten stevig zijn en er glanzend fris en helder rood uitzien. Matte of zachte vruchten zijn meestal overrijp. Aardbeien kunnen niet tegen warmte of langdurig transport en krijgen snel plekken die gaan rotten.
Bewaren
Bewaar aardbeien steeds droog en koel en met de kroontjes nog aan de vrucht. Verwijder vruchten met weke plekken. Invriezen is mogelijk, maar de vruchten zijn dan alleen nog geschikt om te verwerken tot coulis, jam, siroop. Eens ontdooid hebben ze hun mooie kleur en appetijtelijk uitzicht verloren.
Bereiding
Voor gebruik mogen de aardbeien voorzichtig worden gespoeld. Het is raadzaam om het kroontje pas na het spoelen te verwijderen. Zo voorkomt men dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest. Laat de aardbeien na het spoelen in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Liefhebbers zweren echter bij puur natuur. U kan de zoete vruchten ook eten met suiker, yoghurt, verse kaas, ijs, pudding en slagroom of besprenkelen met likeur. Ze zijn heel geschikt voor chocoladefondue, in een fruitsla of in de vorm van vruchtenijs, siroop, sorbets, melkdranken en als beleg op taart en gebakjes.
Sommige mensen kunnen allergisch reageren op aardbeien. Soms volstaat het de aardbeien te spoelen met warm water om dit probleem op te lossen.
Enkele vlugge tips
Snel snoepje Dompel de gewassen en uitgelekte aardbeien stuk voor stuk in gesmolten chocolade en laat de chocolade opstijven. Het aardbeisnoepje is dan klaar om van te smullen.
Aardbeiazijn Snijd enkele aardbeien in stukjes en laat die in natuurazijn (7% zuurtegraad) glijden. Na enkele dagen beginnen de stukjes hun kleur en aroma af te geven en je krijgt een heerlijke azijn die een parfum geeft aan vinaigrettes en bepaalde visgerechten.
Ijsblokjes Leg in elk vakje van een ijsblokjesla een hele of een stukje aardbei, vul met water en vries in. Zo'n blokje is een zomerse attentie in limonade, water of cocktail.
Aardbeisiroop Snijd de gespoelde aardbeien in stukjes, strooi er royaal suiker over. Laat enkele uren trekken. De aardbeien geven hun sap af en dat is heel lekker over roomijs, bij melk, yoghurt, karnemelk, pudding, enz
Gezondheid
De vrucht van de aardbeiplant bevat etherische olie, vruchtensuikers, pectine, anthocyaan glycosiden en zwavelachtige stoffen. Naast vitamine C, B1, B2 en A weet ze er ook nog calcium, natrium, ijzer, fosfor, zwavel, kiezelzuur en jodium in te stoppen, bovendien zijn ze caloriearm. Een heleboel dus, voor zon feestelijke zomergroet.
Aardbeien zorgen voor wittere tanden en gaan tandsteen tegen.
Geneeskrachtig stelt het ook nog wat voor. Ze is sterk bloedreinigend, licht laxerend en opbouwend. Ze heeft een stimulerende werking op nieren, lever en stofwisseling en kan als aardbeienkuur ingezet worden bij artritis, reuma en jicht. De aardbei heeft een versterkende werking op hart en vaten. Ze is bloeddrukverlagend en kan bovendien ingezet worden als middel bij bloedarmoede en circulatieproblemen.
Wel belangrijk is het volgende: de geneeskracht komt alleen tevoorschijn indien er géén suiker wordt gebruikt. Ook de manier van telen is bepalend. Een plant die veelvuldig bewerkt is met gewas "bescherming" kan qua geneeskracht niet tippen aan een biologische en/of natuurlijke aardbei. Eigenlijk zou je ze gewoon zelf in de tuin moeten hebben. De gewone aarbei heeft wat meer de ruimte nodig maar een bosaardbei doet het prima als onderbegroeiing in een border.
Het blad van de aardbei plant bevat veel looistoffen en werkt, net als dat van vele andere roosachtigen versterkend, opbouwend en wondhelend. Door haar (mild) samentrekkende werking is ze ook in te zetten bij diarree. Thee, gezet van het blad blijft vrij licht van kleur maar smaakt heerlijk. Wat verse blaadjes in een pot, heet water erop, vijf minuten laten trekken en genieten maar.
Geen ... dus heb ik zelf maar een gedichtje gemaakt dat gaat als volgt ;
Het aardbei~feest.
K'heb aardbeien gegeten, wat smaken ze toch goed. Hoeveel wil je niet weten, de kleur die was als bloed. Met suiker of met slagroom, is het een waar festijn. Ik eet ze zónder schroom ; t'moet maar zo goed niet zijn ! Puur is wél gezonder, Calorieën tellen mee. Is het dan een wonder, dat ik nooit zeg 'nee' ? Men zegt ; ze staan voor Liefde, en ook nog voor Geluk, maar bovenal nog staan ze vóór de alledaagse druk. In sap, met an'dre dingen, als kiwi of ook druif, krijg ik de tintelingen, en wordt het wéér een fuif ! Ze hebben ook een kroontje, dat hebben ze verdient, want zelfs in een danoontje zijn zij mijn beste vriend. Maar nu ga ik eens stoppen want k'heb weer plots de zin, mij nog eens vol te proppen zoals in het begin .........
Oxytocine staat al jaren bekend als het hormoon dat sociaal gedrag ontlokt (knuffelhormoon). Koppels die dit hormoon krijgen toegediend, blijken na de ruzie minder stresshormonen in hun bloed te hebben. Volgens recent Zwitsers onderzoek maken liefdeskoppels anders en vooral minder ruzie nadat ze het knuffelhormoon toegediend krijgen.
Onderzoekers aan de universiteit van Zürich lieten 47 stellen tussen 20 en 50 jaar ruziemaken terwijl zij gefilmd werden. Wanneer ruziënde koppels het hormoon oxytocine kregen toegediend, verlaagde het stresshormoon cortisol in hun bloed en maakten zij anders ruzie. Zij lieten meer positief gedrag zien, luisterden beter naar elkaar en lachten vaker. Proefpersonen die een placebo kregen toegediend, waren meer bezig met het onderbreken en het bekritiseren van hun partner.
Oxytocine doet nog veel meer. Zo blijkt het een prachtig sociaal hulpmiddel te zijn. Het grift ontluikende moeder- en vaderliefde in het geheugen en smeedt een hechte emotionele band tussen geliefden. Ook in contact met anderen doet het hormoon zn werk: het verzwakt de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden. Oxytocine maakt ons minder bang en gestrest, waardoor we ons openstellen voor anderen. Daardoor worden we guller, minder wantrouwend en verhoogt het ons empathisch vermogen. En alsof het niet op kan verbetert oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen en zorgt voor een effectievere spijsvertering.
Goed om te weten dat we de oxytocine-productie bewust kunnen stimuleren. Absoluut de moeite waard voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Hoe? Heel simpel: breng meer tijd door met mensen van wie je houdt, en geef je collega gerust wat vaker een stevige schouderklop. Neem vaker een warm bad of een massage, knuffel een baby, bedrijf de liefde. En installeer je op een zonnige middag prinsheerlijk met een koel glas rosé op terras of strand, in plaats van boodschappen te doen of uren achter de computer te zitten. Want ook lief en aardig zijn voor jezelf blijkt productie van het knuffelhormoon te stimuleren.
En krijg je daardoor een conflict met je partner? Knuffelen maar weer...
Koffie, koffie, lekker potje koffie, oh wat hou ik ervan!
Alleen of in gezelschap, voor de échte koffieliefhebbers maakt het weinig verschil. Het zetten alleen heeft al iets magisch, en als je het doet op 'grootmoeders wijze' al helemaal. De koffiezetter geniet van het ritueel, én de warme koffiegeur die zomaar het hele huis weet te betoveren. Als kinderen hadden we 's morgens een beurtrol van wie de elektrische koffiemaler op z'n hoofd mocht houden als moeder de koffieboontjes tot gruis maalde, wát een zalig gevoel als je nog niet helemaal wakker was! Zelfs als kinderen geen koffie drinken is het "koffie-moment" een zalig ogenblik, iedereen genieten dus. Muziekje op de achtergrond, toen was dat meestal luisteren naar 'Arbeidsvitmamientjes', het intens aanvoelen van het prille begin van een veelbelovende dag, en de boterhammen die lagen te wachten.
Redenen genoeg om enkele koffiebonen aan elkaar te rijgen.
Een koffieboom draagt pas na ongeveer zes jaar zijn eerste bessen. De koffiebonen zelf zijn de zaden van de koffiebessen.
Het woord 'koffie' stamt van het Arabische 'kahweh', wat 'kracht' of 'energie' betekent.
Tegen de 9de eeuw werd koffie zowat overal in Perzie gedronken. Tegen de 15de eeuw was de drank over de hele moslimwereld populair.
De Nederlanders begonnen in 1696 met de koffieteelt op het eiland Java, tegenwoordig een deel van Indonesie.
Koffie bereikte het Europese continent in de vroege 17de eeuw. Lodewijk XIV en Paus Clemens VIII behoorden tot de eerste liefhebbers van het drankje.
Het eerste Engelse koffiehuis, in Oxford, opende zijn deuren in 1650. Londen volgde een jaar later. Tegen 1700 telde de Engelse hoofdstad zowat 2000 koffiehuizen.
Omstreeks 1700 stal Gabriel Mathieu de Clieu, een Frans marineofficier, een stek van de koninklijke koffieboom in de Parijse Jardin des Plantes. Hij trok ermee naar het Caraibische eiland Martinique, waar een halve eeuw later naar schatting reeds 18 miljoen koffiebomen bloeiden.
De 17de-eeuwse Londense koffiehuizen stonden bekend als 'Penny Universities'. Voor de prijs van een kopje koffie kon je er in discussie treden met de kunstenaars, handelaars en dichters die zich er ophielden. In 1676 deed Charles II dan ook pogingen om de koffiehuizen te sluiten, omdat hij ze beschouwde als broeihaarden van politiek gekonkel.
Bach componeerde een Koffiecantate als eerbetoon aan de drank. Ook Beethoven was een verwoed koffiedrinker, met een voorkeur voor een melange van 60 bonen per kopje.
Tegen 1800 was Brazilie de grootste koffieproducent ter wereld.
Honore de Balzac (1799-1850), de Franse realistische schrijver, zocht voor zijn werk inspiratie in meer dan 60 kopjes koffie per dag.
Tijdens Wereldoorlog II werd Nescafe zo populair dat de volledige productie van de Amerikaanse fabriek (ongeveer een miljoen bussen per jaar) uitsluitend naar de krijgsmacht ging.
Om je goed te voelen in je huis, moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Je moet je veilig voelen, het moet jouw stempel dragen en het moet een oase van rust zijn. Maar om je huis te ontdoen van ballast of zelfs kortweg rommel heb je moed, energie en redelijk wat tijd nodig! Wij geven je enkele tips om het zware werk gemakkelijker te maken.
1) Maak van je hart een steen.
Iets weggooien is voor veel mensen moeilijk. Door de sentimentele waarde, door de potentiële bruikbaarheid in de toekomst of door herinneringen. Maar als je het werkelijk jaren niet hebt gebruikt, je er nooit naar kijkt of het in de weg staat: zet het dan weg. Wat je echt wil houden, steek je in een doos en zet je op de zolder. Let wel: dit moeten uitzonderingen blijven. Leer loslaten, en je zal merken dat er veel ruimte vrijkomt, zowel in je hoofd als in je huis.
2) Kamer per kamer.
Ruim systematisch op en verwacht niet alles in één keer af te krijgen. Pak kamer per kamer aan en hou je daar aan. Wat moet verhuizen, steek je in een doos en pak je later aan.
3) Maak rommel.
Zoals het gezegde 'you have to spend money to make money', moet je ook veel rommel maken om rommel op te ruimen. Haal alles van rekken, uit kasten en uit lades zodat je weet wat je hebt, en kan bepalen wat je zeker niet meer wil. Werkt ook voor het opruimen van je kleerkast!
4) Hou het logisch.
Steek alle gelijkaardige spullen op dezelfde plaats of in elkaars buurt. Zo weet je meteen waar je moet zijn als je, bijvoorbeeld, batterijen nodig hebt. Bewaar de spullen ook op de plaats waar ze het meest gebruikt worden. Zo niet, gaan ze toch weer migreren en is je opgeruimd huis binnen de kortste keren weer een rommelboel.
5) Geheime plaatsjes.
Steek alles wat je maar occasioneel gebruikt op de zolder of in de kelder. Label het duidelijk, zodat je het zeker terugvindt maar laat het niet rondslingeren. Dit geldt ook voor grote stockaankopen van wc-papier of shampoo.
6) Onderscheid rommel van afval.
Niet alle rommel is afval, gooi het dus ook niet allemaal weg! Neem de beslissingen altijd zelf: wat waardeloos is voor de ene, heeft groot belang voor jou. Steek dat allemaal in (speciale) dozen of doosjes die je dicht bij jou bewaart. Zo ben je het niet kwijt, maar komt het ook niet terecht in een plas soep of in de handen van je enthousiast kleurende kleuter.
7) Opruimoplossingen.
Koop geen mooie en toffe opbergdozen vóór je opgeruimd hebt. Waarom niet? Omdat je voor het opruimen niet kan inschatten wat je nodig hebt. Ruim op, bedenk hoe je het wil aanpakken en ga dan dozen of kasten kopen.
8) Jong geleerd...
Betrek je kinderen in dit proces. Opruimen zal niet hun favoriete taak zijn, en ja, ze zullen alles doen om dit taakje te negeren. Maar ze laten meewerken (aangepast aan hun leeftijd of vermogen) is geen slecht idee. Hoe jonger je goede gewoontjes aanleert, hoe beter. Eén tip: probeer je kinderen niets te laten doen dat je zelf ook niet doet. Elke dag hun sokken in de was gooien, terwijl je dat zelf niet doet is bv geen goede taak. Kinderen hebben dat snel door, en het ondermijnt je gezag.
9) Gooi het weg, en voel je bevrijd.
Het is vreemd wat een flinke opruimpoging met je hersenen kan doen. Je voelt je ruimer, vrijer, opgelucht ook. Zet dingen die nog bruikbaar zijn, maar die je niet wil opzij en breng ze naar een kringloopwinkel of probeer ze te verkopen. Het idee dat je spullen voor iemand anders nog bruikbaar zijn, kan veel doen. Het geld dat je daarmee verdient, spendeer je lekker aan jezelf. Als cadeautje omdat je zo hard hebt gewerkt.
10) Geniet van de ontspanning.
In je opgeruimd huis wordt het twee keer zo gemakkelijk om te ontspannen en te bekomen van een drukke werkdag. Ruim vanaf nu elke dag een beetje op, en dat wordt het geen onoverzichtelijke stapel meer. (edp)