De banaan (Musa)

Bron van : Energie, vezels, foliumzuur, magnesium, kalium, vitamine A.
Bananen vinden hun oorsprong in Zuidoost-Azië . Er bestaan tientallen verschillende soorten van bananen, o.a. de rode banaan, de appelbanaan, de bakbanaan, de babybanaan en de golden banaan, kijk ook hier voor meer info. De fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan zijn de belangrijkste. De bakbananen kunnen niet rauw worden gegeten.
Aankopen
Vaak worden bananen geplukt als ze nog groen zijn. Daarna kunnen ze verder rijpen in daarvoor voorziene ruimtes. Bananen zijn dan ook het hele jaar door verkrijgbaar.
Bewaren
Onrijpe bananen met een groen-gele kleur kunnen perfect narijpen op kamertemperatuur. Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Bananen zijn overrijp wanneer de schil bruin-zwarte vlekken vertoont.
Bereiding
Als u banaan gebruikt ter versiering van gerechten, kan u verkleuring voorkomen door wat citroensap op de banaan te sprenkelen. Bakbananen zijn groter dan gewone bananen en het vruchtvlees blijft stevig tijdens het bakken. Bananen kan u gebruiken bij de bereiding van fruitsalades, yoghurts, ijsroomcoupes, met ham, gebakken of gestoofd.
Gezondheid
Bananen bevatten veel suiker en zetmeel. Bananen die goed rijp zijn, bevatten meer voedingsstoffen. Bovendien bevatten bananen veel koolhydraten en zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, ijzer en fosfor en vitamine A, B6 en C.
De vrucht van de uithouding
De banaan is gemakkelijk te verorberen en de zoete smaak ervan ligt vooral goed bij kinderen. Ze is zeer voedzaam, maar geen dikmaker. Beoefenaars van uithoudingssporten kennen haar weldaden, want het proteïne- en energiegehalte (330 tot 460 Kj) ligt veel hoger dan bij vele andere verse vruchten.
Banana Split
Voedingswaarde |
Energie |
124 kcal |
Eiwitten |
1,0 g |
Koolhydraten |
30,0 g |
Vet |
0 g |
Vitamine C |
10 mg |
|
Recepten top van dit product :
Zoeken naar recepten met : banaan
De banaan is een heerlijke vrucht die men op elk ogenblik van de dag kan eten. Wegens haar zoete smaak is het een ideaal ingrediënt voor heerlijke desserten waarin ze perfect gecombineerd kan worden met chocolade, rum of citrusvruchten. Pel ze nooit vooraf, want het vruchtvlees oxideert snel en wordt zwart. Om dit euvel te verhelpen, kan u ze besprenkelen met citroensap.
Nog meer weetjes :
Hoewel hij er wel zo uitziet, is de bananenboom geen boom maar... een grassoort, gigantisch gras, zeg dat wel. Het grootste uit het plantenrijk, dat groeit op een wortelstok die in de grond zit (zoals de paddestoel). Op zeer korte tijd komen de snel groeiende bladeren tevoorschijn en rollen ze zich rond elkaar tot een stengel van acht tot tien meter hoog. Op dat ogenblik moeten we nog een jaartje wachten op een gekromde aarvormige bloemtros. Eerst komen de dikke vrouwelijke bloemen, dan de mannelijke, die snel weer verdwijnen, zodat de vrouwelijke bloemen zich tot bananen kunnen ontwikkelen. En daar ligt precies de paradox van dit fruit dat vaak met seks wordt geassocieerd: de mannelijke bloemen zijn zo gevormd dat zelfs de insecten niet bij het stuifmeel kunnen voor de bestuiving. De trossen bananen - die achttien tot twintig vruchten bevatten - liggen op elkaar en vormen zo een nog grotere tros. Elke grotere tros bestaat uit tien tot veertien kleinere. Ze worden geplukt wanneer de bananen nog groen zijn. De stam wordt doorgesneden. De plant sterft om plaats te maken voor nieuwe bladeren waaruit nieuwe trossen ontstaan, want de bananenboom draagt slechts eenmaal vruchten.
Groen geplukt, geel gegeten
Bananen worden altijd groen geplukt. De trossen worden eerst van de stam losgemaakt, gewassen en in kleinere trossen of clusters gesneden, vervolgens in kartonnen dozen verpakt en met koelboten - bananenboten - naar de havens van bestemming vervoerd. Hier worden vocht en temperatuur nauwkeurig in de gaten gehouden om een vervroegde rijping tegen te gaan. Bij hun aankomst worden alle bananen ondergebracht in hermetische rijpingskamers met een temperatuur van ongeveer 14,5°C. Omdat niet alle vruchten op dezelfde manier evolueren, kunnen we in eenzelfde tros rijpere en minder rijpe bananen aantreffen. Indien u groene bananen koopt, kan u de rijping versnellen door ze in krantenpapier te wikkelen of ze in de fruitmand te leggen naast enkele appelen. Berg ze echter nooit op in de koelkast: dit tropische fruit verdraagt geen temperaturen beneden 12°C. De schil wordt dan grijs en er treedt smaakverlies op.
Maar waar komen ze vandaan?
De bananenboom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Omstreeks 650 dook hij, meegebracht door de islamitische veroveraars, op in Palestina en introduceerden de Arabische handelaars hem op hun beurt op het Afrikaanse continent en de Canarische eilanden. Bij het begin van de 15e eeuw vestigden de Portugezen de eerste bananenplantages op de Antillen en in Centraal-Amerika, maar pas aan het einde van de 19e eeuw veroverde de banaan Europa. Vandaag is de banaan een van de meest geconsumeerde vruchten. Ze bestaat in een indrukwekkend aantal variëteiten. Zevenennegentig procent van de bananen die bij ons worden geconsumeerd, zijn afkomstig van Colombia, Ecuador, Panama, Costa Rica, ... De kleine bananen van de Canarische eilanden bevatten een grote suikerconcentratie. Ze zijn zoeter en zeer geparfumeerd! De biobananen met het Max-Havelaarlabel worden geproduceerd volgens de normen van de biologische landbouw en de eerlijke handel die een eerlijk loon aan de boeren waarborgt.
Spreuken & gezegden :
Bij gebrek aan fatsoenlijke informatie enkel het volgende ;
Bert: "Ernie, waarom heb je een banaan in je oor?" Ernie: "Om de olifanten weg te jagen!" Bert: " Maar hier zijn toch helemaal geen olifanten?" Ernie: " Moet je nagaan hoe goed het werkt."

|