Ik ben Peter, gelukkig getrouwd met Daisy, en we hebben drie reeds volwassen kinderen ; Robby, Elke en Davy. Ik ben geboren op 25 januari 1957, en ben nu dus 54 jaar jong. Mijn hobby's zijn : De Natuur, Fauna & Flora, wandelen aan zee of in de bossen en me amuseren met mijn Blog. Ik wens je veel leesplezier, maar bovenal een prettige dag!
Vandaag is het de geboortedag van Guido Gezelle. ... wat mij weerom danig in de tijd verzet, meer bepaald zo'n 40 jaar geleden. Dan doorliep ik met veel horten en stoten het lagere onderwijs in de Broederschool te Sint-Niklaas, en kwam ik in de 'ezelsklas' terecht, nl. het 7é studiejaar, bij Mr. Van den Borght... Geen nood, want men had mij het eerste studiejaar laten overslaan, naar 't schijnt omdat ik een 'slim' manneke was, en kon het me dus wel permiteren :) Het was een tof jaar, dankzij die toffe meester! Ter afscheid van dat allerlaatste schooljaar moesten wij een gedicht uit het hoofd leren, om dan gezamelijk als een soort toneelvoorstelling aan de ouders voor te dragen ... 't was een hele klus! Bloed, zweet, tranen en vallen en opstaan hoorde daar allemaal bij, want als een hobby kon ik het niet ervaren. maar uiteindelijk kreeg ik het klakkeloos in mijn koker .. om dan als boomtronk die ik spelen moest zonder tekst te eindigen .. en maar loeren, en maar roeren!!
Als ik daar vandaag aan terugdenk is het toch met een brede glimlach, want wat wás die tijd toch mooi!
BOERKE NAAS (1868)
Wie heeft er ooit het lied gehoord, het lied van Boerke Naas? 't En ha', 't is waar, geen leeuwenhert, maar toch, 't en was niet dwaas.
Boer Naas die was twee runders gaan verkopen naar de stee en bracht, als hij naar huis toe kwam, zeshonderd franken mee.
Boer Naas, die maar een boer en was, nochtans was scherp van zin, hij ging en kocht een zevenschot, en stak daar kogels in.
Alzo kwam Naas, met stapkes licht, en met de beurze zwaar; hij zei: "Och 'k wilde dat ik thuis en in mijn bedde waar!"
Al met nen keer, wat hoort boer Naas, juist bacht hem in den tronk? Daar roert entwat, daar loert entwat: 't docht Naasken dat 't verzonk!
En, eer dat 't veintjen asem kreeg, zodanig was 't ontsteld, daar grijpen Naas twee vuisten vast, en 't ligt daar, neergeveld.
't En hoorde noch 't en zag bijkan, 't en voelde bijkans niet, t'en zij dat 't een pistole zag, en zeggen hoorde: "...Ik schiet!"
"Ik schiet, zo gij, op staanden voet, niet al uw geld en geeft; en g' hebt, van zo gij roert, me man, uw laatsten dag geleefd!"
Boer Naas, die alle dagen vijf zes kruisgebeden bad, om lang te mogen leven, peist hoe hij in nesten zat!
"Wat zal ze zeggen," krees boer Naas, wanneer ik t'huiswaard keer? Hij heeft het weerom al verbuisd! die zatlap, nog nen keer!
"Hoort hier, mijn vriend, believe 't u, toogt dat gij minzaam zijt, och, schiet ne kogel deur mijn hoed en spaart mij 't vrouwverwijt!
"'k Zal zeggen, als ik thuis geraak: men heeft mijn geld geroofd, en, letter scheelde 't, of ik had nen kogel deur mijn hoofd!"
De dief, die meer van kluiten hield als van boer Naas zijn bloed, schoot rap ne kogel deur end deur de kobbe van z'nen hoed.
Bedankt! zei Naas, en greep zijn slep: "schiet nog een deur mijn kleed!" De dief legt aan en Naasken houdt zijn pitelerken g'reed.
"Schiet nog een deur mijn broek," zei Naas, "toen peist me wijf, voorwaar, als dat ik, bij mirakel, ben ontsnapt aan 't lijfsgevaar."
De rover zegt: "Nu zal 't wel gaan, waar is uw beurze, snel: 'k en heb noch tijd noch kogels meer..." "Ik wel," zegt Naas, "ik wel!"
Zijn zevenschot haalt Naas toen uit en spreekt: "Is 't dat ge u niet, in een- twee- drie, van hier en pakt, gij galgendweil, ik schiet!
"Ik schiet, van als gij nader komt, uw domme kop in gruis, en, zo gij Naas nog roven wilt, laat uw verstand niet thuis!"
En lopen dat die rover dei, de benen van zijn lijf, zo snel dat 't onbeschrijflijk is, hoe snel ook dat ik schrijf!
Hier stoppe ik. Dichte een ander nu ne voois op boerke Naas; 't is waar, 't en was geen leeuwenhert, maar toch, 't en was niet dwaas!
Het is vandaag exact 50 jaar geleden dat het WWF opgericht werd. Terwijl de natuurorganisatie haar voorbije realisaties op het terrein viert, waarschuwt ze dat de volgende 50 jaar cruciaal zullen zijn voor het beschermen van de planeet.
"We zijn ontzettend trots op wat we tot nu toe bereikt hebben, maar terwijl de wereld verandert, moet ook WWF veranderen en verder gaan. We moeten de nieuwe en nog belangrijkere bedreigingen voor de planeet aanpakken" zegt Jim Leape, algemeen directeur van WWF Internationaal.
"Geen illusies maken"
In de vijftig jaar sinds haar ontstaan kon de organisatie meer dan een miljard hectare natuurgebieden een beschermde status geven, onder meer in Congo, Brazilië en Borneo. Het WWF zegt dat het er ook toe heeft bijgedragen dat diersoorten zoals de olifant, de walvishaai en de berggorilla weer tot levensvatbare populaties werden gebracht.
"WWF maakt zich geen illusies. De volgende 50 jaar zullen cruciaal zijn om onze planeet te redden", waarschuwt Yolanda Kakabadse, voorzitter van WWF Internationaal. Het Living Planet Report van WWF berekende namelijk dat in 2030 de menselijke voetafdruk het dubbele zal bedragen van wat de aarde kan produceren. De uitputting van de ecologische bronnen en de grootschalige ineenstorting van de ecosystemen wordt daardoor steeds waarschijnlijker.
Hernieuwbare energie
Daarom wil WWF tegen 2020 onder meer wereldwijd een duurzaam bosbeheer doorvoeren en de economische groei van China binnen de capaciteit van de wereld houden. Tegen 2050 zou alle energie uit hernieuwbare bronnen moeten komen en moet de CO2-uitstoot met 80 procent teruggedrongen zijn ten opzichte van het niveau van 1990. (afp/tw)
Olivia Bouler was pas 10 ten tijde van de BP olieramp in de Golf van Mexico, maar als ze de foto's en video's onder ogen kreeg van de catastrofale vernietiging die de dieren en hun natuurlijke leefwereld moesten ondergaan was ze onmiddelijk bereid te helpen. Terwijl het meisje lessen volgt in een New Yorkse school, en familieleden heeft in de buurt van Louisiana was ze er op gebrand alles te doen wat in haar macht lag om geld in te zamelen voor de Audubon Society, een organisatie die heel wat inspanningen doet om het natuurlijke leefmilieu en haar bewoners aldaar te redden en te beschermen.
Vorig jaar stuurde ze hen een brief met haar idee.
"Ik ben een fatsoenlijk tekenaar, en ik vroeg me af of ik een paar van mijn vogel-tekeningen voor jullie organisatie zou kunnen verkopen," schreef ze.
De Audubon Society ging daar graag op in, en al snel begon Olivia aan haar creaties van waterverfschilderijen, vol van kardinaalvogels, pelikanen, kolibrie's en tal van andere vogels. De Audubon Society ging met Olivia Bouler een partnerschap aan, en zond de originele kunstwerkjes naar mensen die een donatie hadden gedaan. Olivia heeft sedertdien, en op amper een paar maanden tijd, meer dan 150 schilderijen gemaakt, en was daardoor in staat meer dan $155,000 (104.502) te doneren.
"Velen zijn verontwaardigd omdat ze niet naar het strand mogen om te helpen, en weten niet hoe en waar ze zich kunnen uiten. Olivia haar prachtige voorbeeld toont dus ook aan dat men het ver kan schoppen als men de vaardigheden gebruikt die men bezit, en deze ten dienste wil stellen voor het welzijn van de gemeenschap," deelde Delta Willis, hoofdmanager van communicatie van de Nationale Audubon Society mee aan CNN.
Olivia, nu 11, hoopt dat haar inspanningen werkelijk een verschil kunnen maken in de getroffen regio. "Ik hoop dat de Golf weer zo mooi wordt als voor de ramp, en ik hoop ook dat mensen zich verenigen om dit uit te laten komen," zei het meisje.
Bekijk hier een diavoorstelling van Olivia's schilderijen.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Er is nog hoop!
De peer
De peer (pyrus)
Bron van : Vezels, vitamine C.
De meest gekende peersoort is de Conférence. U kan deze het hele jaar door verkrijgen, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus. De Doyenne du Comice wordt de koninginnepeer genoemd wegens haar wit, sappig vruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed en is verkrijgbaar van oktober tot maart. Andere peersoorten zijn de Triomphe de Vienne, de Beurré Hardy en de Durondeau.
Aankopen
Eigenlijk zijn er het hele jaar door peren verkrijgbaar. Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast.
Bewaren
Bewaar peren in het groentevak van de koelkast. Om te voelen of een peer voldoende rijp is, voelt u best net onder de steelinplanting. Om de kleur van een geschilde of versneden peer mooi te houden, gebruikt u best wat citroensap.
Bereiding
Peren zijn heerlijk in slaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken. U kan ze ook stoven of pocheren. Verder kan u ze gebruiken als versiering, u kan ze uithollen en het steeltje aan de peren laten, u kan peren ook opvullen.
Peren zijn o.a. lekker in combinatie met vis, vlees, konijn en bij de bereiding van zoete desserts.
De peersoorten Triomphe de Vienne en Beurré Hardy zijn eerder dessertperen, maar kunnen ook als stoofpeer worden gebruikt. De Durondeau is een heerlijke dessertpeer die u best vanaf oktober koopt.
Gezondheid
In het kruidenboek van Lobelius uit 1554 werden 3 bladzijden aan de peren besteed, en dat is even veel als aan de appels.
Er staat dat peren "voedzamer zijn dan appelen". "Zoete peren bevorderen de eetlust, verruimen de keel en lessen de dorst". Peren hebben een regulerende invloed op de stoelgang. Dat wist men toen reeds. Nu weten wij echter, dat alle voeding die voor menselijke consumptie in aanmerking komt, (rijp fruit & groenten) dat doet. En dat de dagelijkse consumptie van fruit essentieel is voor een normale en regelmatige stoelgang.
Door het bevorderen van de zenuwactiviteit zijn peren ideale voeding voor wie zich op intellectueel niveau begeeft want de meeste peren bevatten heel wat natuurlijke suiker. Voor scholieren in examentijd en voor iedereen die veel eist van zijn zenuwen, zouden peren niet op het menu mogen ontbreken. Zoals al het plantaardige voedsel bevatten peren veel kalium. Kalium geldt als een inwendig reinigingsmiddel (voor de spijsvertering) en neutraliseert teveel aan maagzuur. Daarenboven werkt kalium normaliserend op de hartspier en speelt een rol ter voorkoming van hoge bloeddruk.
Peren activeren de werking van de dikke darm, maar men mag ze niet als dessert eten, zoals dit geldt voor iedere fruitsoort. Dit is een primaire combinatieregel.
Maak een sappige maaltijd van de peren van het seizoen (er zijn er heel wat), of eet ze samen met andere zoete of half-zure vruchten. Op te merken is de aanwezigheid van magnesium: wie regelmatig peren eet, zal met dit mineraal zeker geen problemen hebben en behoedt zichzelf voor een hele reeks nare kwalen die iets met magnesium te maken hebben: het gros van het verdedigingsmechanisme en de suikerstofwisseling.
We weten allemaal, dat een rijpe peer, naast overvloedig sappig, ook erg zoet kan zijn. Het suikergehalte kan zeer verschillend zijn, maar de meeste tafelperen kunnen in rijpe toestand tot de verse zoete vruchten gerekend worden met een suikergehalte tussen 14 en 21 %. Een halve kilo peren bevatten snel 100 gr. natuurlijke suikers en zorgen voor een overvloed aan energie. Al of niet in kombinatie met ander fruit zorgt dit voor een goede start van de dag.
Peren kunnen ook gedroogd worden. Men vindt ze minder vaak in de handel. Vraag erom, ze zijn zeker te koop in de natuurwinkel en één of twee gedroogde peren kunnen een prima energie-aanvulling zijn halfweg de voormiddag. Gedroogde peren verteren echter wel een stuk beter als je ze vooraf weekt. In het andere geval moet je ze heel lang in de mond laten zwellen. Zo heb je er ook heel lang plezier aan. Nog een tip : Gedroogde boerenperen, zouden, mits dagelijks gegeten een oplossing kunnen bieden bij bloedarmoede.
Voedingswaarde
De gemakkelijk opneembare suikers, in kombinatie met het natuurlijke calcium dat eveneens gemakkelijk wordt opgenomen, maken de peer tot een vrucht met bijzondere betekenis. Het is zeker geen kalkrover, zoals de gebruikelijke snoepjes , maar levend voedsel, recht uit het paradijs.
Peren rekenen ernstig af met diarree. Zelfs hardnekkige diarree wil nogal eens wijken voor een perenkuur.
Een perenkuur werd vroeger meer aanbevolen als leverversterkende herstelkuur. Het eten van peren activeert de galblaas en de pancreas. In het begin van een perenkuur kunnen dan wel krachtige bijverschijnselen optreden, doch die zijn niet abnormaal. De gebruikelijke reinigingsverschijnselen kunnen hierbij net zoveel aan bod komen.
Vooral de kweepeer is bekend als middel tegen diarree (door zijn licht samentrekkende werking). Goed rijpe kweepeer kan, in kleine stukjes gesneden, gegeten worden. Het eten van enkele stukjes kweepeer, meerdere malen per dag, is nuttig bij mondaandoeningen, tandvleesbloedingen en bij aambeien. Meestal worden kweeperen gestoofd of samen met appel geraspt gegeten.
Nu is het zo, dat alle kwalen een oorsprong hebben. Diarree komt niet vanzelf. Meestal ligt er een ernstige voedingsfout aan de basis van deze kwaal. Deze dient dan bijgevolg te worden vermeden. Zo geldt dat ook voor lever- en/of pancreasproblemen. Als een orgaan ziek is, dan moeten alle nodige maatregelen genomen worden om het gezond te maken.
Heel wat peren heben een ruwe schil. Het verdient aanbeveling om dergelijke peren te schillen. Het is een verkeerd idee, dat schillen als 'ballast' moeten dienen. Zelfs het vruchtvlees van de geschilde peer bevat nog steeds 2 % cellulose. Bij de gedroogde peer kan dit oplopen tot 5 %. Weinig voedingsmiddelen zullen dit evenaren. Voor sommige mensen met een gevoelige vertering kan dit zelfs té veel zijn, waardoor ze slechts matig gebruik moeten maken van peren.
Er zijn oneindig veel soorten peren. Probeer ze één voor één. Tijdens de herfst en de winter zal je ze niet willen missen.
De peer zijn. (de dupe zijn) Een appelboom kan geen peren voortbrengen. Een rijpe peer valt dikwijls in de drek. Met de gebakken peren zitten. Je bent zo'n peer !
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Er is nog hoop!
26-04-2011
Terug naar eigen bodem.
Voedzaam versus duur
We eten te weinig groenten en fruit, blokletteren de magazines en kranten al geruime tijd. Toegegeven vaak grijpen we sneller naar een zoete chocoladekoek of hartig stuk pizza en tegen biefstuk met frieten zeggen we zelden nee. Vaak denkt men dat louter onze smaakpapillen ons doen grijpen naar een calorierijke snack of maaltijd, maar nu blijkt ook onze portemonnee een rol te spelen.
Uit marktonderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de Nederlanders geregeld fruit en groenten links laten liggen vanwege de hoge kostprijs. Het klimaat met kuren of natuurrampen doet de prijs immers stijgen. Is dat de reden waarom tal van klanten na het afwegen van groenten of fruit er nog één of enkele gratis exemplaren durven aan toevoegen? Ook dat bleek namelijk uit het marktonderzoek.
Wie goedkoop groenten en fruit wil aankopen, houd best rekening met de volgende principes:
Koop seizoensproducten van eigen bodem
Voordelen seizoensproducten:
De keuze en het aanbod is veel groter. Hierdoor is de prijs lager dan tijdens andere periodes. Seizoensproducten smaken doorgaans beter. Ze zijn rijker aan vitaminen en mineralen. Daarnaast belasten ze het milieu minder.
Kies zo vaak mogelijk voor seizoensfruit en -groenten. Elk jaargetijde kent bij ons een eigen klimaat en brengt daardoor ook verschillende landbouwproducten voort.
Kopen rechtstreeks bij de boer
Als je rechtstreeks bij de boer je groenten en fruit koopt, ben je het goedkoopst af. Je hebt dan een transparante korte keten zonder dure tussenschakels. Zo bespaar je op transport- en verpakkingskosten die anders toch maar doorgerekend worden naar de klanten. Neem dus een doos of krat mee als je naar de boer trekt.
Informeer bij plaatselijke landbouwers naar de groenteabonnementen die ze aanbieden. Ze zetten dan wekelijks een mand voor je klaar met de lokale seizoensgroenten en -fruit. Of sluit je aan bij een voedselteam en koop gezamenlijk groentepakketten bij lokale producenten om de prijs nog meer te drukken.
Het kost veel energie om verse frambozen of sperziebonen buiten het Nederlandse seizoen in de winkel te krijgen. Maar dat is niet te zien aan het product. De Groente- en fruitkalender helpt. Wanneer uw groente en fruit in het schap belanden, is er al veel energie in gestoken tijdens de teelt en het vervoer. Die energie wordt grotendeels opgewekt met fossiele brandstoffen en dat levert broeikasgassen op. De hoeveelheid energie die nodig is per kilogram groente of fruit verschilt per soort en seizoen. Milieuvriendelijk kiezen is lastig: u kunt niet zien welke groente- of fruitsoort de minste klimaatbelasting oplevert. In de groente en fruitkalender staat voor elke soort welk energielabel die heeft in een bepaalde maand. Energielabel A staat voor lage klimaatbelasting, energielabel E voor zeer hoge klimaatbelasting.
Koop op maat
Een deel van het eten dat we in de supermarkt kopen, gooien we gewoon in de vuilnisbak. Omdat er teveel is gekocht bijvoorbeeld. Slimmer boodschappen doen gaat deze verspilling tegen.
Egostrippen, wat is het nu eigenlijk? Het is een verzameling van verrijkende inzichten, intenties en vaardigheden waarmee je je eigen potentie en dat van anderen ontdekt en de ruimte leert geven om te kunnen groeien.
Wie geloof jij dat je bent?
Het ego zien we binnen egostrippen als onze sociale identiteiten. Dit zijn de rollen waarmee we deelnemen aan de samenleving. Vanuit deze rollen, en vanuit de beelden die we hebben bij de wijze waarop deze rollen ingevuld horen te worden, kijken we naar onszelf en naar anderen. We raken daarbij regelmatig gehecht aan deze rollen en onze bijbehorende normen en waarden. Deze gehechtheid door ons ego noemen we trippen. Je hallucineert dan dat je deze rol bent. Je zegt dan bijvoorbeeld: ik ben een slechte moeder, ik ben zon stil type, of ik ben een goede adviseur. Maar is dit nu echt wie je bent?
Trippen beperkt
Als je je egos laat trippen dan blaas je ze op. Er komt als het ware een grote bubbel lucht om ons ego heen. Achter deze bubbel lucht schuilt ons ego en daarachter zelfs nog een hele bron aan potentie die we nog niet hebben aangeboord omdat er zoveel in de weg zit. Vaak horen wij mensen zeggen zo ben ik en dat kan ik niet, dat is niet voor mij weggelegd. Dat zijn gedachten van een trippend ego. Want wist je dat je in alles een bepaalde mate van meesterschap kunt bereiken door tien jaar lang vier uur per dag te oefenen?
Strippen verruimt
Door je ego te strippen, ga je merken dat je veel gemakkelijker bij je potentie kunt komen. Strippen betekent letterlijk ontdoen van het overtollige. Wat is dan het overtollige? Dat zijn bijvoorbeeld de hechtingen aan je gedachten, oordelen, vooroordelen, bezittingen, zelfbeelden en oude gedragspatronen. Je ego laat je hieraan hechten en je geloven dat het daadwerkelijk iets over jou of de ander zegt. Vanuit deze hechtingen zet je je soms af tegen anderen. Degene die je hier uiteindelijk het meeste mee hebt, ben je zelf. Jij benut hierdoor steeds minder van je persoonlijke unieke potentie.
Bron van : Natuurlijke suikers, krachtige flavonoïden, vitamine C.
Wereldwijd bestaan er talloze druivenvariëteiten waarvan de meeste bestemd zijn voor de wijnbouw. De populairste wijndruiven zijn de Cabernet Sauvignon, de Pinot Noir, de Syrah en de Merlot voor rode wijn, en de Riesling, de Chardonnay, de Sémillon, de Sauvignon blanc en de Chenin blanc voor witte wijn.Daarnaast zijn er druiven die speciaal voor rechtstreekse consumptie worden geteeld. De bekendste Belgische druivensoorten zijn de Baidor, Canon Hall en Muscat voor de witte druiven en de Leopold III, Colman, Ribier en Royal voor de blauwe druiven. Er zijn ook druiven zonder pitten. De bekendste soorten zijn de Thompson de Seedless en de Sultana. Zie ook hier voor andere druivenvariëteiten.
Aankopen
De beste periode om druiven te kopen, loopt van eind augustus tot eind oktober. Druiven moeten bij aankoop volledig ongeschonden zijn. De aanwezigheid van een donslaagje, dat typisch is voor de Belgische druiven, wijst erop dat de druiven niet bespoten zijn. Deze druiven hoeft u ook niet te wassen.Druiven zijn erg kwetsbaar. Neem ze dus steeds bij de steel en raak de vruchten zelf zo weinig mogelijk aan.
Bewaren
U bewaart druiven het best in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Druiven kunnen ook perfect in de diepvries worden bewaard om ze later in warme bereidingen te gebruiken.
Gezondheid
Druiven zijn rijk aan druivensuiker en leveren bijgevolg flink wat onmiddellijk bruikbare energie. Druiven bevatten ook veel organische zuren en vitamines uit de B-groep. Door de aanwezigheid van polyfenolen zijn druiven ook goed voor hart- en bloedvaten. Als u gevoelige darmen heeft, kan u best de schil en de pitten verwijderen.
De druivenkuur van Johanna Brandt is het inspirerende verhaal van de Zuid Afrikaanse vrouw die een haast hopeloos gevecht tegen haar maagkanker vocht... tot ze het ware geneesmiddel vond: zongerijpte druiven.
Er zijn altijd al Indigokinderen en Kristalkinderen geweest. Wel is het zo dat de afgelopen 20 jaar het aantal Indigokinderen dat geboren wordt steeds meer toeneemt. Maar er lopen ook heel veel volwassen Indigokinderen rond. Zij hebben het vaak erg moeilijk gehad in hun jeugd, omdat hun behoeften totaal verkeerd begrepen werden. Ze groeiden namelijk op in een tijd waarin voor dit soort zaken helemaal nog geen aandacht was.
Eeuwen geleden werden ze ingezet als waarnemer voor vijandige activiteiten, als waarzegger, weervoorspeller en ga zo maar door. De bijzondere kwaliteiten werden benut. In onze maatschappij worden de eigenschappen niet meer gewaardeerd. Wat moet een hooggevoelig kind nu met zijn/haar waarnemingen? Een droom die voorspelt dat oma zal overlijden, bang voor de man drie straten verder weg omdat hij zo eng is. Het is een hele belasting als je zo veel waarneemt. Veel ouders weten zich geen raad met deze zaken. Ze voelen zich er ongemakkelijk bij. Het enige wat van belang is : neem het kind serieus!
Het valt niet altijd mee om in het kort uit te leggen wat Nieuwetijdskinderen zijn. Ze worden overigens ook wel "Indigokinderen" genoemd, of "hooggevoeligen (HSP)". Ook kom je af en toe de term "Kristalkinderen" tegen maar het lijkt er vooralsnog op dat deze toch net niet helemaal hetzelfde zijn. Nieuwetijds kinderen zijn hier op aarde geboren met een bepaald doel, ze hebben een speciale taak. En meestal weten deze kinderen dat zelf maar al te goed. Ze zijn meestal heel gevoelig voor indrukken en signalen uit hun omgeving. Ze hebben een bepaalde vorm van wijsheid, ook al zijn ze erg jong.
Meestal weten ze precies wat ze willen en wat ze niet willen. Dat maakt het voor ouders, opvoeders en leerkrachten op scholen niet altijd gemakkelijk. Ze zijn "anders" en dus "lastig". Soms worden ze ten onrechte als "ADHD" of "autistisch" bestempeld. Nu is het beslist niet zo dat elke diagnose van ADHD of autisme verkeerd is. Maar het zal duidelijk zijn dat als een kind ten onrechte een dergelijke diagnose opgeplakt krijgt, dit rampzalig kan uitpakken.
De juiste spirituele begeleiding voor deze kinderen is dus heel belangrijk, zodat ze weer lekker in hun vel komen te zitten. Waardoor ze weer contact kunnen maken met zichzelf en minder last hebben van de prikkels om hen heen. Daarnaast kan begeleiding van ouders, verzorgers en leerkrachten ook noodzakelijk zijn, zodat zij weten hoe ze op een juiste manier met deze kinderen om kunnen gaan. Dat is immers in het belang van de kinderen zelf èn ook in het belang van hun directe omgeving.
Korte documentaire over Jasmijn, een meisje van 6 die ervan houdt om bomen te knuffelen en met dieren te praten