Zoals gezegd we zijn naar landgraaf geweest met mijn fiesta , ginder in Nederland wel wat bekijks gehad. Blijkbaar is de Fiesta aan zijn tweede leven toe als 'old-Timer.Tevens een pak Sierra's van de station wagen tot de super-bolides van Cosworth. De Sierra gaat hiermede ook een toekomstig klassieker zijn . Een negatief iets, is dat op de web-site van de inrichters staat of stond dat je de 'flyer' kon afdrukken en mits vertoon van deze kon men 2 korting krijgen op de ingang. Natuurlijk aan de ingang wisten ze van niks dus de volle pot betaald. Voor de rest viel alles nogal mee, persoonlijk vind ik dat de 'kofferbak' verkoop steeds minder wordt. In 2010 gaat het evenement opnieuw door doch op een andere locatie. Een heus vliegveld!! Ik zou zeggen een 7/10 was het evenement voor mij. Wel veel Fordjes gezien, alle soorten en modellen. Dat het evenement iets groots is getuige hiervan is de opkomst van Duitsers, Fransen, Engelsen, Luxemburgers, Belgen en natuurlijk Nederlanders. Ik heb zelfs iemand gezien uit Oostenrijk. Dat is wat we tekort hebben hier in Belgenland.
Zoals de titel het zegt, nu aanstaande Zondag 13/9/9, is het weer zover . Een dag dat voor de ford-people iets bijzonder is. Ik ga alvast met mijn fiesta, een 1300S zie je niet zo vaak... De toegangsprijs is 10 eurookes mits vertoon van de 'flyer' ( afdrukken via de website) en natuurlijk is het voor ons West-Vlamingen een stukske rijden naar Landgraaf (NL) maar het is de moeite voor eens te gaan, de kofferbak verkoop en al die 'Fordjes'. En we zullen maar zwijgen over de ' sprint' waar menig fordje zijn laatste pk uitblaast.See You there ??
Ongeveer vijftig jaar geleden (26 augustus 1959) verbaasde de Britisch Motor Compagny de autowereld met een "schoendoos op wielen dat reed als een go-kart". Het was de goedkoopste op de bestaande markt, een wagen om vier volwassenen er in onder te brengen. De Mini was 3.05m. lang en 1.41m. breed. De ontwerper , Alec Issigonis, plaatste de wielen zover mogelijk uit elkaar en introtuceerde hij enkele opvallende innovaties zoals voorwielaandrijving en een dwarsgeplaatste motor voorin, in direkte verbinding met de versnellingsbak. De motor inhoud was slechts 848cc. goed voor 34pk. In etappes werd de cilinderinhoud van de 4 cilindermotor verhoogd tot 998cc en 1300cc. Om de mini een sportief imago te bezorgen maakte men een Cooper S met een motor van 1071cc, goed voor 70pk. In 1962 maakte deze Cooper S zijn debuut in de Rally van Monte Carlo. Bekende formule 1 rijders zoals Graham Hill, James Hunt, Niki Lauda, Jochen Rindt en John Surtees stappten ooit in het autosportgebeuren aan het stuur van een Cooper S, officieel werden er slechts 66 van deze 'bom op wielen' gebouwd. Eind jaren tachtig, begin negentig was de zwanenzang voor de Britse autoconstructeurs. In 1994 legde BMW zo'n tien miljoen pond uit voor het zieltogende Rover dat ook Land Rover en Mini in de portefeuille had. Vandaag zien we dus nog enkele BMW 'klonen' van deze kleine schoendoos rond rijden.
Deze natte droom voor diverse ford liefhebbers, werd ontwikkeld halfweg de jaren 80. De wagen was gebaseerd op de toen dominante Groep B wagens in de rallysport. Exact werden er per productiejaar 200 wagens geproduceerd. De wagen werd gebouwd van 1984 tot en met 1986. Evenjes rekenen, 3 maal 200 is slechts 600 wagens geproduceerd volgens de regels van de FIA. Met zijn carrosserie voledig in glasvezel, zijn vierwielaandrijving en zijn standaard(!) 450pk was het werkelijk een rallywapen. In 1987 werd zelfs door allerlei ingrepen en tuning het vermogen van de motor opgevoerd naar 550pk en sommige competitie wagens hadden bij de 800pk !!! Ondanks de teleurstellende WK-campagne van Ford wist de RS200 wel succes te brengen in menig nationaal kampioenschap zoals in Groot-Brittannië, Nedreland en België. Na de ban van de Groep B wagens werden de meeste RS200 modellen 'op stal' gezet.Men kon deze krachtige wagen wel zien, gereden door Martin Sanche, in het Europees Rallycross kampioenschap. In 1991 werd deze Europees kampioen met de RS200.
De Sierra is een middenklasse auto die door ford in 1982 (21/9/82) als opvolger van de Cortina / Taunus . De wagen was 'ver' vooruit qua vormgeving op zijn concurentie, de Opel Ascona of de Volkswagen Passat, doch moest het nog steeds stellen met achterwielaandrijving.
Sierra Mk1 (1982-1987) het eerste model kon men verkrijgen als een driedeurs-hatchback,een vijfdeurs-hatchback en een vijfdeurs stationwagen. Een ietwat luxe versie was de Ghia en de Laser. Van de Sierra werden ook twee sportieve versies daar Ford op de markt gebracht. De Sierra XR4i (2.8 of 2.6 V6 motor en de Cosworth goed voor 204pk! Dit model geeft weinig overeenkomsten met de XR4i. Verschillend was ondermeer het onderstel, remmen, bumpers, sideskirts, verbreders achtervleugel, grille en motorkap.
Sierra Mk2 (1987-1993) In 1987 werd de Sierra gefacelift en een sedan werd aan het gamma toegevoegd. Verder werd de betrouwbare 2.3 dieselmotor vervangen door de 1.8 turbodiesel. Anno 1990 werden er enkele details gewijzigd. Een moderner dashboard, knipperlichten in doorzichtig glas , de achterlicht blokken in rookglas en de Sierra was vanf 1991 leverbaar met in de carrosseriekleur gespoten bumpers.
In totaal zijn er zo'n 2.700.500 wagens geproduceerd, de opvolger van de Sierra werd de Mondeo.
Deze Ford werd gebouwd anno 1963 als "wraak" op dat andere merk Ferrari. Tijdens de strijd om nog een andere constructeur te kunnen opkopen (Fiat). Ford wist dat ze Ferrari maar konden 'pijn' doen op één manier, namelijk Ferrari verslaan op het circuit gebeuren. Eerst waren er prototypes van de wagen, eigenlijk verbouwingen op Lola-wagens. Pas in 1966 kon de GT40 het circuit op. De oorsprong van de naam is de Gran Turismocategorie waarvoor de wagen bedoeld was. De eis in deze categorie was de maximale hoogte van 102 cm gemeten bij het windscherm. Het was een succes, de GT40 won 4 maal achter elkaar de 24 uren race van Le Mans (1966-1969) . Ford gebruikte V8 motoren waartegen de Ferrarie V12 motoren. In 1966 won Ford zelfs de 24 uur van Daytona met een ford GT40 (MkII).
In 1996 toen de GT40 , 30 jaar bestond bracht Ford een model GT90 uit. Het bleef echter bij een concept auto. Pas in 2006, toen de GT40 veertig jaar bestond, bracht men de GT uit die bedoeld was als een volwaardig opvolger. Doch de wagen is slechts gebouwd in een kleine serie en is enkel bedoeld voor de 'uitverkorene' , mensen die echt een passie hebben voor auto's. Bedrijfs zeker is de wagen echter niet . Getuige daarvan is Jeremy Clarkson ( presentator van het engelse programma Top Gear) die reeds zijn Ford GT verkocht heeft wegens talloze problemen en exorbitante verbruikscijfers.
De Ford cortina werd in het bijzonder gebouwd in de Britse afdeling van Ford (Dagenham). De naam zou afkomstig zijn van een wintersport plaats: Cortina d'Ampezzo. Het eerste model (Mk1) werd in 1962 gepresenteerd en het laatste model (de britse taunus) werd tot de introductie van de Ford Sierra in 1983 gemaakt. Gedurende de productie van Cortina's besloot ford de britse en de europese modellen te verminderen. Daardoor werd de Cortina,Mk3, min of meer een Ford Taunus (in Keulen gemaakt.) Van het model zijn ook sportieve afgeleide geproduceerd zoals de GT en de Lotus, alom gekend door de groene band op de zijflanken.
De Capri was een sportieve tweezits coupé van Ford. In 1969 geïntroduceerd op het autosalon van Brussel. Het was een poging van ford om een europese variant van de Mustang te maken. De wagen was gebaseerd op de ford Cortina. In de aanvangs fase wilde men de naam 'Colt' gebruiken maar Mitsubischi was hen hierin voor. De wagen was een echt europees produkt, hij werd gebouwd in Groot-Britanië, België en Duitsland. De wagen werd verkocht met een ruime keuze aan motoren. In 1972 kwam een kleine facelift waar de wagen een andere vering kreeg en rechthoekige koplampen. Anno 1974 kwam de zogenaamde Mk2 uit waarbij het opvalenste was dat de 'neus' ingekort werd en de auto een achterklep kreeg. We schrijven 1977 wanneer de laatste update verscheen de Mk3. De wagen werd vanaf 1984 bijna uitsluitend in Groot -Brittanië verkocht. Een kleine 2 miljoen exemplaren werden van de Capri verkocht. Vele race's werden gewonnen met het model; 24h van Franchorchamps, 24h. van de Nürburgring.
De Ford Taunus was een middenklasse wagen van autobouwer Ford. Tot 1967 werd taunus gebruikt voor alle Duitse modellen ( Taunus is de naam van een duits gebergte) van het europese dochterbedrijf van Ford. Zo bestond er het model de 12M,15M,en de 17M.Nog later de 20M en de 20MRS. Anno '67 werd dit beleid gewijzigd. Nagenoeg hetzelfde model werd in Engeland geproduceerd maar onder de naam Ford Cortina. Daaar werd het model omschreven in de omgangstaal als de 'coke-botlle'. Ergens was de vormgeving van de wagen, de stroomlijn, bijna gelijkaardig aan een cola-flesje. Het mij meest populaire model is de 2-deurs coupé die "gelopen" heeft van 1970-1975.
Van motor inhoud was het latere model verkrijgbaar met een PINTO motor. Vanaf 1300cc tot 2300 cc wel als zes cylinder dan. De meest gegeerde motor is de 2 liter OHC motor met 90PK.
Het voorgaande model van de Taunus is de Ford Eifel en de opvolger is de Ford Sierra.(1983)
Enkele modellen uit de tijd van toen er nog geen 'groene' waren en de economische crisis iets was als een slechte droom.
Ford Mustang, een echt succespaard, knapdesign gekoppeld aan betrouwbare motoren en dat voor een redelijke prijs. Ford verkocht massa's mustangs vanaf zijn lancering van het model in 1964, een oldtimer uit 1966 met 141.000km op de teller wordt nog verkocht voor een kleine 11.000 euro. Ford Capri, een sportieve coupé. De sportwagen van de gewone man, dat was de sierlijke Ford Capri. Gelanceerd in 1969 als een tegenzet in Europa voor de Mustang. Alhoewel de capri met zijn 'lichte' motoren vele maten te klein is voor de Amerikaanse 'muscle car'. Het model verkocht goed en werd ook in Genk gebouwd. Ford Anglia, tot in 1967 bouwde het Britse Ford de Anglia, een niet onknappe sedan met als opvallendste kenmerk de naar binnen gekeerde achteruit (Zo bleef deze proper bij regen) We kennen tegenwoordig de Anglia uit de film Harry Potter Er bestaat van de wagen ook een sport versie, de clubman, genaamd. Als optie kon men het reservewiel achteraan gemonteerd verkrijgen ,dit was een Belgische 'uitvinding'. Ford Thunderbird, deze wagen moest de rivaal worden van de Chevrolet Corvette, maar behalve het koetswerk was deze ford niet zo'n snelle wagen. Nu kan je een thunderbird (Bwj. 1964) aanschaffen voor de luttele som van 13.000
Zonet een 'oude krant" gelezen waarin een artikel stond over onze heilige koe. Ik citeer: Ford T : eerste serie product van de automobiel wereld. De Ford T was de eerste auto die op grote schaal werd geproduceerd vanaf 1908. Meer dan vijftienmiljoen (15.000.000) werden ervan verkocht. In 1918 was de helft van de auto's op de wereld een Ford T. Nu ,anno 2009, kan men nog zo'n oer wagentje kopen voor de luttele som van +/- 30.000 eurookes.
Tijdens dit warme, maar zalig , weder eventjes een vriend uit de nood geholpen, Gaan zien naar een spitfire die al enkele jaren 'stilstaat'. Dus nieuwe batterij, de ontsteking nagezien, endankzij de 'spuitbus' de motor gestart gekregen. En dan begint het, lek hier en ginder. Nieuwe afdichtingen, waterdarmen en wat nog niet meer. Maar toch een mens gelukkig gemaakt. Nu nog de remmen en dan kunnen we gaan 'toeren' En tijdens dit weder gaan we vast wat 'terrasjes' doen zoals ze het zeggen. Bijgaande pic. is niet van de Tiumph waar aan gesleuteld werd, dit wagentje op de pic. is een ander verhaal.
Zoals beloofd ben ik naar de 24h van Ieper geweest, op uitnodiging. Ik heb een prachtige dag gehad met al dat moois rond me. Als je het tegenwoordige vergelijkt met wat is geweest . Een pak nieuwe wagens met een hoeveelheid pk onder de motorkap waar de meeste autosport liefhebber 'natte' dromen van krijgt. Gevaarlijk ook, want die wagens zijn niet in de handel verkrijgbaar, dus als je zo'n model koopt is het niet de bedoeling als een rallye piloot de bochten te nemen !!!! Speciale remmen,vering en dergelijke meer zijn vaak een dure optie.
Wat wel mijn hart deed bloeden was de 'oldtimer' deelnemers zowel de piloot,de co als de wagen bedoel ik hier mee. Lekker 'side-ways' en spektakel gewaarborgd.
Zo iets doet je weer 'goesting' krijgen, dus deze week gaan we weer sleutellen !!!!!
Het is weer zover, alle rallyliefhebbers hebben een afspraak in Ieper!! Dat we erbij zijn is bijna vanzelfsprekend doch is het slechts als toeschouwer (zoals zo velen) met pijn in mijn hart. Maar zoals het spreekwoord zegt; er is een tijd van komen en gaan. Menig liefhebber is er vast mee eens dat de tijd van 'side-ways' voorbij is maar het had toch iets, getuige hiervan zijn de talrijke toeschouwers bij het historiek gebeuren. Voor sommigen een terugblik in het verleden en voor anderen een ontdekking dat sommige 'oude wagens' toch zo rap kunnen gaan.
De Fiesta werd als driedeurs hatchback en als bestelwagen gebouwd. De verschillende uitvoeringen waren met 1,0; 1,1; 1,3 en 1,6 liter benzinemotoren te koop. De Fiesta Super S met 1,1 of 1,3 liter motor geldt als de voorloper van de latere XR2 met 1,6 liter en 84 pk. Deze had ook al de sierstrips aan de zijkant (Bouwjaren 1980 tot 1981). Van de motorsportafdelingen kwam in dezelfde tijd de Fiesta X met 1,1 liter motor en 70 pk. (Als basis diende de Fiesta Ghia.) In de basismodellen werd de 8-kleppen 4-cilinder OHV-motor met carburateur ingebouwd. Dit model motor werd nog tot in 2002 gebouwd, met het verschil dat er mono- en later multipoint benzine-injectie werd gebruikt. Van de Fiesta was ook een actiemodel leverbaar, genaamd "Festival".
Dus daar tegenwoordig prijzen gevraagd worden voor een Ford Mk1/Mk2 heb ik een Fiesta'ke gekocht, en werkelijk het rijden( al is het een voorwiel trekker) valt best mee.
Ben net terug van 'weg geweest', een te korte onderbreking van de dagelijkse bezigheden en om een beetje 'energie' op doen. Men gaat naar het buitenland om te rustten maar wat zag ik daar... Een ford granada cabrio, waarschijnlijk wel zelfbouw maar zeker niet zomaar de slijpschijf gebruikt, een woord : prachtig. En tussen de natuur een kerkhof ! Niet zomaar een kerkhof maar een waar auto kerkhof. Spijtig genoeg had ik mijn foto toestel niet bij maar ik had ogen en geld tekort. Waarlijk, meer dan duizend wagens, alle merken, alle modellen en van een leeftijd tussen de 70 en de 30 jaar oud. Volgend jaar ga ik terug !!
Het is ongeloofelijk, het zal aan de economische toestand liggen zeker? Op een bepaalde web site waar ik enkele onderdelen van Fordjes te koop heb, krijg ik veel reaktie. Beloftes, afspraken en dergelijke maar geen 'Haan' die komt. Is dit nu de ideale verkoop ? Via het 'Net' vind je alles en kan je alles kwijt. Ja, mijn grootje!Als je iets zoekt dan vind je het zeker maar tegen welke prijs. En als je iets verkoopt dan ben je altijd te duur. Ik denk dat ik niet de enige ben die soms gefrustreerd wordt van het niet na komen van afspraken. Het moest toch effekens van mijn hart dus pen ik het hier neer.Maar het zal wel keren, men moet immers altijd positief blijven denken.
In England 1968, werd de escort voorgesteld als de opvolger van de Anglia. Het was een conventionele wagen, met een motor voorin die de achterwielen aandreef.Eerst werd de auto alleen verkocht als een twee deurs sedan, later kwam een stationwagen met drie deuren en een bestelwagen erbij. In 1969 werd pas de vierdeurs versie voorgesteld. Aanvankelijk was een escort alleen te verkrijgen in een 1.1 en een 1.3 versie. Later verscheen een 1300 GTen een 1300 Sport . Een snellere versie van de 'gewone'1.3' door ondermeer een andere nokkenas,carburator en uitlaat 'manifold'. Een speciaal model, enkel voor races en rally's was de escort Twin Cam met een Lotus 1.6 motor met dubbel bovenliggende nokkenas. Deze auto bezorgde Ford veel succes in de autosport vandaar dat de escort wordt gezien als de meest succesvolle rally-auto aller tijden. Een speciale RS 1600 en later zelfs een RS 2000 versie met een 100pk. 2 liter motor werd geïntoduceerd en zorgde voor een flink aantal overwinningen in het autosport gebeuren. De tweede generatie werd in samenwerking met de Keulse (duitsland) Ford afdeling ontwikkeld. Mechanisch waren dus de Mk1 en de Mk2 bijna identiek. Enkel de Mk2 had een 'modernere' carrosserie gekregen. De escort bleef een populaire auto die veel werd verkocht. In de loop der jaren werd het uiterlijk van de Mk2 lichtjes gewijzigd. Zo hadden de eerste modellen ronde koplampen en de losse letters FORD in de grille. De vierkante, halogeen koplampen weren voorbehouden aan de luxe uitvoeringen zoals de escort GL en Ghia. Pas later, omstreeks 1978, kreeg de escort vierkante koplampen, vormgegeven velgen en een andere vorm van stuurwiel. Ook van de Escort Mk2 verschenen enkele bijzondere uitvoeringen. Zoals de RS1800,RSMexico en de RS2000. Deze laatste had in tegenstelling tot de andere escorts een 'aerodynamische' vormgeving bestaande uit een polyurethaan grille met dubbele ronde koplampen. De meest luxueze uitvoering van de Mk1 en de Mk2 was altijd het model Ghia . Zelfs nu rijden er nog escortjes rond, the legend is still living.....
Dat het goed was, was duidelijk. Een wagenpark die bijna alle fordjes toonde en een zon die ook op de afspraak was. Een organisatie die zeker voor herhaling vatbaar is. De kofferbak verkoop was tevens een pluspunt. Menig onderdeel verwisselde van eigenaar. Dus voor ieder wat. Ik zelf heb een schaalmodel van mijn Mk1 aangeschaft. En nog goedkoop ook! Wat de doorslag gaf was dat het schaalmodelleke zelfs in dezelfde kleur is als zijn grote broer. Bij deze inrichting zou men kunnen spreken van een 'Landgraaf' in het (nu nog) klein. De kenners weten vast dat 'Landgraaf' een treffen in Nederland is voor alle 'Ford rijders' Dus meer van dat !Volgend jaar terug.
Zondag was dus de eerste inrichting van KHC, opnieuw een opkomst om U tegen te zeggen. Ongeveer een 200 tal oldies! Van alle merken ,modellen en allen door hun eigenaar gekoesterd en opgeblonken voor deze uitstap. Het weer zat een klein beetje tegen maar zo warm hoeft het voor ons zeker niet te zijn, ik rij namelijk geen cabrio. De toerrit was uitgestippeld langs de vlaamse wegen ook maakten we een klein bezoekje in Frankrijk. We waren tevens uitgenodigt in een brouwerij voor een nieuwe pint (er was ook fruitsap) te proeven . Doch aan alles komt een eind.
Na de middag werd ik achteraan mijn fordje aangereden door een andere deelnemer. Een "old-Timer" die volhoudend beweerde dat ik achteruit reed....
Gelukkig valt de schade best mee en was dat de enige domper die ik te verwerken kreeg. Op tijd thuis dus. Hoe de mensen van KHC het voor elkaar kregen, wel die mannen hebben een feeling voor zo iets.Een pluim verdienen ze wel! Vogend jaar ,bij leven en welzijn ,zijn we er terug.......