Deze lekkere quadrupel kreeg zijn oorsprong als kerstbier voor het Nederlandse café Grendelpoort te Valkenburg. ter gelegenheid van hun 750ste jaardag Deze werd door bijna iedere bierliefhebber uitstekend onthaald zoals hij definitief werd opgenomen in het gamma. Deze variant van hun 'Reserva' (het vroegere Bière de garde) word gebrouwen bij De Graal in (Brakel) met de traditionele ingrediënten als mouten Cara, CaraMunich en tarwemout. Men zocht men een kleine hoeveelheid uit de hommelvelden van bioboer Joris Cambie te Poperinge naar de hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrim. Geraffineerde rietsuiker en zoals bij de meeste bieren van Jordens gekruid met onder meer een teentje knoflook. Rijk van smaak en een aangename verrassing als zetelbier, degustatie of gezellig rond de kerstboom.
Proefkotje: Bijna zwart van kleur met snel verminderende mar wandklevende licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een zoet en kruidig (zoethout) zacht gebrand moutaroma waarin een kleine vorm van gistavances rondwarrelen die al de kerstsfeer doen ontwaken. Een zoetig en kruidig gebrande moutbitterheid overspoelt met een zachte alcoholwarmte het mondgevoel en je er ook een vorm van ijzer ontdekt. Het brengt je met een aangenaam gevoel naar een romige met noten doordrongen mild bittere afdronk.
Brouwerij Jessenhofke, Simpernelstraat17, Kuringen (Hasselt) - 011 25 56 99 - gert@jessenhofke.be
|