PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
08-01-2018
Witty Nelson
De Estlandse zigeunerbrouwerij Vaat uit Tallinn heeft de opdracht gegeven aan Dany De Smet (Brij Slaapmutske) om hun receptuur van deze speciale witten te laten brouwen bij De Proefbrouwerij. De Estlandse recepturen zijn ontstaan door een Internationale groep met verschillende achtergronden maar met een gezamenlijke passie voor bieren met een onafhankelijke creativiteit, nauwkeurig gebrouwen en uitstekende drinkbaarheid en dat vonden e onder meer bij brouwer Dany De Smet. Vandaar.... Deze uitzonderlijke witten waarbij naast de goed gekozen hopsoorten de nadruk werd gelegd via de dry-hopping van de Nieuw-Zeelandse dubbeldoelhop Nelson Sauvin.
PROEFKOTJE: Wazig blond gouden kleur met een romige witte schuimkraag en de nodige carbonatiatie. In het aroma overvalt u een fruitig gekruide hoppigheid waarbij tussendoor een zachte moutigheid merkbaar is. De licht gezoete fruitigheid in de smaak brengt vooral de gebruikte hopsoort naar boven en daarbij een fruitige invloeg meebrengt en eindigt op een aangename, droge hopbittere afdronk waarbij de fruitigheid meer naar abricoos schijnt te gaan maar ook het kruidig accent blijft behouden. Zeer mooi abieritief bij alle gelegenheden.
Gipsy Brewery Vaat, Türi 6, Tallinn (Estland) - vaat@vaat.ee - http://vaat.ee
Aangeboden door de lieftalige Gaverhopke assistente Elsie Baert tijdens de voorstelling in Bierhalle Deconinck en meteen gekozen voor BierBrief 475 door Melissa Dhooge die er meteen een foto van nam in haar originele stijl. De aanwezigheid van een goed gekozen kruiden spectrum als jeneverbes, gagel en kruidnagel maakt van het geheel een feestelijke indruk.
PROEFKOTJE: Donker goudblonde kleur met mooie eenvoudige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mede door zijn licht amber gekleurdheid heeft het aroma een opwelling van een abdijtripel maar vooral zijn kruidige uitstraling laat hem de winterperiode overleven. Een goed doordrinkbaar geheel waarbij de tamelijk licht geroosterde bitterheid en invloed van de gebruikte kruiden goed verteerd en met een zeer toegankelijk gevoel naar een frisse gloed de afdronk waar een mooie gist-moutbitterheid en een nog steeds aangename kruidigheid een rol van betekenis kan en mag geven in de winterse bierwereld.
Geschonken door Gaëtan van Bossuwé Brewing via 't Kruiske Deerlijk. Deze receptuur van het befaamde duo Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein ook weer gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. Deze bijzonder unieke hoppigaard werd gebrouwen als aandenken aan het vele vrijwilligerswerk dat al 29 jaar wordt gedaan in het Kortrijkse jeugdhuis De Pit's, een onderdeel van de 'Bang Zoom Noise Productions' (Sint-Rochuslaan 1). De invoeging van onder meer de hopsoorten Simcoe en Challenger maken er een uniek stukje hopgehalte van en het wordt dus weer genieten van deze uitzonderlijke recepturen.
PROEFKOTJE: Goudblondje met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma wordt door de hopsoorten beheerst maar met toch wat ruimte voor de gebruikte mout. Een zeer aangename hopbitterheid zweeft doorheen het smaakpallet waarbij, naar het einde toe ook de mout een plaatsje vindt en met zijn zachte, fruitige hopbitterheid in de droge afdronk zich dan ook aanbiedt als perfecte dorstlesser bij onder meer een lang verblijf in de Kortrijkse Pit's.
Bossuwé Brewing, Leiestraat 22 Kortrijk - gsm: 0479/123 629 - mail: tony@bossuwe.com - http://www.bossuwe.com - ook op FB en Instagram.
Aangeboden door Sandrino Desender, vertegenwoordiger voor Leroy Breweries. Deze jaarlijkse creatie van Karel Leroy is een Limited Edition van den Harvest (9000 liter of ongeveer 1000 bakken) werd gebrouwen in de ketels van de biermakerij in Boezinge met verschillende mouten en de hoppigheid komt vooral uit de soort Saphir. Wordt ieder jaar (sedert 1981) als aandenken bij de Poperingse Hoppefeesten.
PROEFKOTJE: Mooi goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Complex aroma waarin de plaatselijke gist, de gekende mouten en vooral de hommelwerking ieder zijn aandacht trekken. Een gebloemde, licht fruitige, hopbittere smaak een beetje aangesterkt door wat matige moutinval en naar het einde toe afsluit met een frisse, aangename, droge citrusgevoelige afdronk. Wordt dus genieten.
Als ambassadeurs van Project Homobeerectus' komt de nummer vijf in die reeks natuurlijk onder de aaandacht van Melissa Dhooge. De digitale klok op de site sloeg over op 6 december 2017 en het duo Pirens-Kindt greep naar de geest van de komende (heilige) feestdagen en koos voor een gekruiste heilige met voedsel als cookiekruiden maar met Belgische hop. Onder de slogan 'Anguis latem in herb ' wensen ze iedereen een 'very mary Christmalt'
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Se plaatselijke gist komt mooi in beeld in dit moutgelateerd aroma waarin ook een plaatsje is voor onze hop. Een gemoedelijk scherpe smaak weerspiegeld een zachte mout-gistbitterheid waarin de gebruikte hop zijn rechten een beetje opeist en waarbij de smaak en kruidigheid van klaaskoeken pas laat in de mond opduikt en zich verderzet in een droge, aangenaam gekruide afdronk0 Heerlijk gezelschapsbier tijdens de komende feestdagen. Een alternatief winterbier die een mens gelukkig doorheen de komende feestdagen brengt. Opgelet: beperkt in voorraad en verkrijgbaar bij de uitgekozen 30 ambassadeurs.
Aangeboden, geproefd en opgetekend tijdens Winterbierfestival te Waregem (WBF). Hans Dusselier en zijn zoon Victor, beiden brouwers met de zogenaamde hoek af, zijn gegroeid uit de wijnhandel De Solari en brouwen voorlopig hun speciale bieren in de ketels van de bevriende brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek, dit in afwachting van eigen kweek waar ze leuke specialiteitjes gaan uitbrengen. Deze unieke tripel onder het motto: Pure Natural Taste werd gebrouwen met tarwe- en gerstemout en invoer van de verschillende hopsoorten: Magnum, Challender, Hallertaü Hersbrucher, Goldings Styrian Goldings en Saaz. De kruiding met cardomon en sinaasappelzeste maakt er een fris biertje van.
PROEFKOTJE: Wazige blonde met een kleine maar koppige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitig (een beetje banaan) naar de hop wijzend aroma waarin de toets kruidigheid al merkbaar is. In de aangename smaak is een licht hopbitterheid heersend en de invoer van het cardemon en appelsienzeste zijn weg zoekt naar een zachte hopbitterheid, fruitig en frisse afdronk. Mooie aanrader als begeleider . voor een avondje vol gezelligheid.
Bierfirma H. Hart / De Solari, Brusselsesteenweg 85a Kwatrecht (Wetteren) - 0488/13 78 78 - info@desolari.be - http://www.desolari.be
Aangeboden tijdens persconferentie Michelle's Pub in Bierkasteel Izegem. Het brouwsel heeft bij de verhuis naar de nieuwe gistkuipen in het Bierkasteel de invloed van Mandel- en andere Brett invloeden op perfecte wijze opgevangen. Een blending van oud en nieuw en een rustperiode in de eikenhouten foeders werd daarna gevoed met Oblacinska krieken (Joegoslavische morellen) die het bier een frisse, aangenaam zoet melkzurig geheel bezorgde.
PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met kleine roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fruitig kriekenaroma heerst over een lichte moutachtigheid en brengt de aanwezigheid in de houten foeders tot leven. De unieke fruitigheid van de Joegoslavische krieken mengt zich zeer in balans met de melkzurigheid uit het brouwproces, een lichte moutbitterheid en het houtgevoel brengt het frisse perceptie naar een melkzurige, zoete maar toch droge afdronk die er een zeer lekker doordrinker van maakt en mijn persoonlijk gevoel een gezelschapsbier voor elke gelegenheid.
Aangeboden en genoten tijdens Winterbierfestival 2017 der Waregemse BierFanaten. Brouwmeester Bart De Wolf haalde ter gelegenheid van de 1000 ste jaardag v an zijn gemeente Smetlede de lokale geschiedenis in een bierflesje. Zijn 1000 liter invattende microbrouwerij haalde de naam via de hele familie met Bart, dochters Sarah en Nikita en vrouwtje Nadia. Komt er nog bij dat er in een oude smidse wordt gebrouwen (zie etik).
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoetig aanvoelend moutaroma met invloed van de gebruikte hop. In een tamelijk vol mondgevoel is de inmenging van de mout en hop zeer in balans in de gezamenlijke bitterheid en eindigt met een droge, licht hopbittere aangename afdronk. Zeer lekker gezelschapbier.
Aangeboden door Marc De Bondt, bierdeskundige voor het brouwduo Marc Verberckmoes en Dimitri Verbrackel tijdens het Vayamondo huisproject 'To beer or not to beer' te Houffalize. Deze laag-in-alcool frisse doordrinker komt ook voor de eerste keer op vat in de bierhandel.
PROEFKOTJE: Donker goudkleurig (naar licht amber toe) met snel verdwijnende witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig moutaroma waarbij ook de hop aanwezigheid haar weg zoekt. De smaak krijgt een citrusachtige indruk waarbij de hop en mout enlkaars aanwezigheid goed verteren. Een aangenaam mondgevoel eindigt op een droge, citrusgevoelige (gistbitter?) frisse afdronk.
Voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 472 koos Melissa Dhooghe opnieuw voor een toppertje uit het gamma van Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein. Hun vierde bier werd een roggetripel die eveneens werd gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen. Naast rogge en karwijzaad werden ook de hopsoorten Magnum en Hallertau Mittelgruh toegevoegd. De naam werd gekozen als 'Mother of all Bomb-Outs' gezien de gracieuze link naar hun eersteling Bomb-Out.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een rijkelijk aroma waarin het fruitige en het kruidige van het rogge gebeuren met de aanwezigheid van de verschillende hopsoorten goed tot zijn recht komt. Een fruitig (perzik) mondgevoel waarbij de frisse anijssmaak zich verenigt in een zoet, lichtzurige kruidigheid met de rogge en eindigt met een aangename hopbittere weerklank in de zachte afdronk. Zeer lekker gezelschapsbier.
Aangeboden door vertegenwoordiger John Barrez aan de stand tijdens bezoek aan Horeca Expo 2017. De fruitige smaak wordt veroorzaakt door de inbreng van natuurlijke framboosaroma en sap waardoor de gistbitterheid een beetje wordt weggedrukt. Aangenaam abieritief.
PROEFKOTJE Frambooskleurig met mooie licht roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoet (kauwgom) framboosaroma waarin in de achterhoede wel plaats vind voor wat gist- en moutigheid. Een licht mondgevoel met een tamelijk hoog framboosgehalte maar toch een goede moutbitterheid zijn plaatje laat opmerken en eindigt op een licht zurige frisse afdronk.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - gsm John Barrez: 047 964 364 - brasserie@bocq.be - www.bocq.be
Geproefd aan de stand van du Bocq tijdens Horeca Expo 2017 te Gent. Corsendonk bier staat nog steeds onder begeleiding van de gelijknamige abdij uit Oud-Turnhout. De speciale hopsmaak werd gevormd door de inbreng van de Franse hopsoort Mistral d'Alsace en de hoge kwaliteit van de Saaz hop. Deze speciale editie met beperkt aantal flessen werd het eerst uitgebracht in de groeiende Japanse biermarkt.
PROEFKOTJE: Donker gouden kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Fris, citrusgevoelig en fruitige (ananas) aroma met een kruidige ondertoon doorheen lopend. Een zeer lekker hopvol mondgevoel waarbij toch een beetje moutbitterheid zich aandient en waar ook een aangename kruidigheid zijn weg zoekt en eindigt op een droge, groene hopbittere lange afdronk. Op ieder ogenblik een aangenaam tijdverdrijf.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - Tel: 082/61 07 80 - brasserie@bocq.be - www.bocq.be
Eindelijk kunnen genieten van deze abdij tripel tijdens een abieritief in het dardense vacantieparadijs Vayamundo Houffalize. Gebrouwen bij brouwerij De Feniks Heule onder bierlijk toezicht van de uitvinders Rudy Vossen, Jeroen Gunst, Bart Cleenwerck en Bart Van Poucke.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met kleine witte schuimkraag en een mooie carbonatatie. Complex aroma waarin vooral de moutigheid zich met wat gekruid en de plaatselijke gist laat verwennen. Een licht maar aangenaam mondgevoel met een fruitige moutbitterheid waarin een beetje koriander en wat citroenzeste je begeleid naar een lichte hop gewaarwording in de afdronk.
Bierfirma De 4 Monniken via Rudy Vossen, bierpub De Bierboom, Langestraat73 Brugge - gsm Rudy: 0486 824 911 - deviermonniken@gmail.com - ook op Facebook
Na ooit het proefbrouwsel te hebben geproefd nu van het origineel genoten tijdens een lekkere maaltijd in het vacantieresort Vayamondo Houffalize. Deze winterse quadrupel van Brugse orgine werd gebrouwen onder toezicht van de 4 patertjes (en een paar nonnetjes) bij brouwerij Eutropius Menen.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met mooie snel wegsmeltende beige schuimkraag en een goede carbonatatie. Zeer intens fruitig (pruimen) aroma van chocolademout met een lichte kruiding en een aangename alcoholwarmte die zich nu al aanbiedt. Deze bevind zich over de hele lijn in het heerlijk mondgevoel waarin een volle chocoladebitterheid een zachte kruiding het geheel opwaardeert en eindigt in een koffiebitterheid waarin toch nog wat hopgevoel zich aanmeld. Heerlijk degustatiebier.
Bierfirma De 4 Monniken via Rudy Vossen bierpub De Bierboom, Langestraat 73 Brugge - gsm Rudy: 0486 82 49 11 - deviermonniken@gmail.com - ook op Facebook
De tijd van de winterbieren nemen weer de bovenhand. Zowat alle brouwerijen geb ruiken de populaire ingrediënten om dit biertype te vervaardigen. In het dardense dorpje Vaux-sur-Sûre waar de familie Minne een heel bijzonder kader creëert bij haar vorming van het winters vocht. Het is stevig bitter door de inbreng van onder meer de hopsoorten Citra, Centennial en Pacific (deze ook voor de dry-hopping) maar ook het gebruik van een champagnegist maakt de unieke smaak zo indrukwekkend en hoort thuis bij de betere degustatiebieren of begeleider in en met foodpairing.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige licht beige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een bitterig aroma mengt zich met de lichte fruitigheid van de karamelmout en een achtergrond van hop gegevens. Een stevig, vol mondgevoel waarbij zowel de hop- als de mout bitterheid haar rechten opeisen bij een aangename alcoholwarmte en eindigt met een droge, moutzoet afdronk. Prachtig degustatiebier voor de lang winteravonden (ook bij daglicht)
De derde van de reeks aan Fabian Cancellara die receptionist Patrick Kerger me bezorgde en eveneens in de ketels van De Graal te Brakel zijn vervaardigd en volgens de meeste bierliefhebbers een de betere van zijn gamma is. Gebrouwen met 3 verschillende hopsoorten die een unieke robuusk smaakgevoel geven, een karaktertrek die de Zwitserse kampioen het dichts benadert.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma heeft een korte gist indruk met de lichte bittere mout die om aandacht vraagt. In de smaak wel het aangepaste metaalachtige en vooral een gekruide moutbitterheid die zich aanbiedt waar zich tussendoor een toetsje aangename hoppigheid ingraaft en eindigt met een droge, licht gekruide bitterheid in een behaaglijke afdronk. Aangenaam gezelschapsbier
Bierfirma Spartacus, Onkerzelestraat 42 Geraardsbergen - 0472/444 440 - patrickkerger@gmail.com - ook op FB
Flesje St Bernardus met het knipoogje (amper 1 op 1000) gekregen van mijn biermoatje Rik Vanblaere van het Zuivelcentrum te Roeselare. Deze klassieke gerstenwijnen quadrupel wordt nog altijd gebrouwen naar het recept van 1946 en behoord tot een der betere abdijbieren ter wereld. Zeer goed als foodpairing maar zeker als begeleidend gezelschapsbier en degustief.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige beige schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een bitter rodewijn aroma waarin de aanwezigheid van het ijzerhoudend water wel opduikt in de fruitige (peer, rozijn), met gebruikte suikers en zich in de moutig gegeven mengt. Complex mondgevoel met zoete karamelsmaak die moutbitter aanvoelt, iets fruitig en naar het einde toe een aangename alcoholwarmte. In de lange afdronk kan de zachte bitterheid een hele tijd nagenieten.
Meegebracht uit de tuin der bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. De creatieve craftbiermakers Jan Vandyck en Koen Van den Heuvel hebben hun lekker saisonbier tijdens het gisten bevrucht met sap van verse appels uit eigen tuin en van peren bij de buren. Het brouwsel is wel nog steeds niet optimaal. De zoektocht naar verschillende appels in brouwproces is alsnog gaande. Intussen kreeg ik de eer deze aflevering te proeven en te bespreken.
PROEFKOTJE: Helder gele kleur met weinig (ringetje) witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een moutig aroma met in de achtergrond wat appelgevoelig gistgegeven. Een zeer licht mondgevoel waarbij de fruitigheid (appelsap) een scherpe gistbitterheid veroorzaakt maar naar het einde toe langzaam wegebt en enkel in de korte afdronk terug in de keel wordt waargenomen. Frisse doordrinker maar er moet volgens mijn persoonlijk mening, nog wat krachtvoer bij.
De Keukenbrouwers, Jan Frans Gellyncklaan 172, Hove - koen@dekeukenbrouwers.be - 047439 38 72 - jan@dekeukenbrouwers.be - 0474 49 09 02 - www.dekeukenbrouwers.be
Een vervolg van de schenking bieren door Giesberger Patrick Kerger, uitvinder van de Spartacus bieren met aandacht voor zijn wieleridool Fabian Cancellara met zijn robuuste rijstijl en zacht karakter. In de volksmond wordt dit type wel eens 'nen bruinen' genaamd. Deze rood-bruine licht abdijbier aflevering komt eveneens in de ketels van De Graal Brakel.
PROEFKOTJE: Rood-bruine kleur met mooie licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma beleefd een zoetig, mooi kruidig karamel moutaroma waarin ook het nodige rozijnengevoel aanwezig is. Het mondgevoel heeft een doordrinkend gevoel, De zoet gekruide moutbitterheid krijgt naar het einde toe een droge fruitige bitterheid en nog steeds de nodige kruidigheid en de tegenwoordigheid van chocolade gevoel, die zich vooral, in de wat ijzerhoudende, aangename afdronk aanbiedt. Lekkere doordrinker en/of gezelschapsbier.
Bierfirma Spartacus, Patrick Kerger Onkerzelestraat 42 Geraardsbergen - 0472/444 440 - patrickkerger@gmail.com - Ook op FC
Deze speciale blondine aangeboden door uitvinder Dieter Vanbiervliet tijdens bierfestival te Poperinge. Onder controle van Bjorn Desmadryl bij het nieuwe Brew Society Heule gebrouwen Het was de bedoeling om van de Bux-tripel een laag alcohol bier te maken gezien deze moeilijk te brouwen trend momenteel goed op de biermarkt ligt. Volgens zijn brouwcollega Pol ook wel lekker met een snuifje citroenzeste. De vervolmaking is nog steeds bezig maar intussen heeft deze lichte doordrinker toch al wat succes.
PROEFKOTJE: Deze blondine heeft een mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een aangenaam aroma waarbij een citrusachtig gegeven de plaatselijke gist om aandacht vraagt bij het moutgebruik. Een zacht licht mondgevoel situeert een fruitige moutbitterheid waarbij de aanwezigheid van hop zich moeilijk bloot heeft maar toch eindigt op een licht bittere afdronk. Mag iet voller worden, toch gezellig bier om mee uit te pakken.
De Biermaeckers, Dieter Vanbiervliet, Driemasten 126 Gullegem (Wevelgem) - 0476/675 641 - info@brouwerij-biermaeckrs.be - Ook op FB