Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    24-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monachus XII
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na ooit het proefbrouwsel te hebben geproefd nu van het origineel genoten tijdens een lekkere maaltijd in het vacantieresort Vayamondo Houffalize. Deze winterse quadrupel van Brugse orgine werd gebrouwen onder toezicht van de 4 patertjes (en een paar nonnetjes) bij brouwerij Eutropius Menen.

    PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met mooie snel wegsmeltende beige schuimkraag en een goede carbonatatie. Zeer intens fruitig (pruimen) aroma van chocolademout met een lichte kruiding en een aangename alcoholwarmte die zich nu al aanbiedt. Deze bevind zich over de hele lijn in het heerlijk mondgevoel waarin een volle chocoladebitterheid een zachte kruiding het geheel opwaardeert en eindigt in een koffiebitterheid waarin toch nog wat hopgevoel zich aanmeld. Heerlijk degustatiebier.

    Bierfirma De 4 Monniken via Rudy Vossen bierpub De Bierboom, Langestraat 73 Brugge - gsm Rudy: 0486 82 49 11 - deviermonniken@gmail.com - ook op Facebook

    Reageer (0)

    16-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardenne Givrée
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De tijd van de winterbieren nemen weer de bovenhand. Zowat alle brouwerijen geb ruiken de populaire ingrediënten om dit biertype te vervaardigen. In het dardense dorpje Vaux-sur-Sûre waar de familie Minne een heel bijzonder kader creëert  bij haar vorming van het winters vocht. Het is stevig bitter door de inbreng van onder meer de hopsoorten Citra, Centennial en Pacific (deze ook voor de dry-hopping) maar ook het gebruik van een champagnegist maakt de unieke smaak zo indrukwekkend en hoort thuis bij de betere degustatiebieren of begeleider in en met foodpairing.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige licht beige schuimkraag  en een mooie carbonatatie. Een bitterig aroma mengt zich met de lichte fruitigheid van de karamelmout en een achtergrond van hop gegevens. Een stevig, vol mondgevoel waarbij zowel de hop- als de mout bitterheid haar rechten opeisen bij een aangename alcoholwarmte en eindigt met een droge, moutzoet afdronk. Prachtig degustatiebier voor de lang winteravonden (ook bij daglicht)

    Brasserie de Bastogne, Belleau 3, Vaux-sur-Sûre (Sibret) - 0475 87 83 66 - 061/51 13 30 -  info@brasseriedebastogne.be - http://brasseriedebastogne.wordpress.com

    Reageer (0)

    09-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spartacus Amber
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De derde van de reeks aan Fabian Cancellara die receptionist Patrick Kerger me bezorgde en eveneens in de ketels van De Graal te Brakel zijn vervaardigd en volgens de meeste bierliefhebbers een de betere van zijn gamma is.  Gebrouwen met 3 verschillende hopsoorten die een unieke robuusk smaakgevoel geven, een karaktertrek die de Zwitserse kampioen het dichts benadert.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma heeft een korte gist indruk met de lichte bittere mout die om aandacht vraagt. In de smaak wel het aangepaste metaalachtige en vooral een gekruide moutbitterheid die zich aanbiedt waar zich tussendoor een toetsje aangename hoppigheid ingraaft en eindigt met een droge, licht gekruide bitterheid in een behaaglijke afdronk. Aangenaam gezelschapsbier

    Bierfirma Spartacus, Onkerzelestraat 42 Geraardsbergen - 0472/444 440 - patrickkerger@gmail.com  - ook op FB

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St Bernardus 12
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Flesje St Bernardus met het knipoogje (amper 1 op 1000) gekregen van mijn biermoatje Rik Vanblaere van het Zuivelcentrum te Roeselare. Deze klassieke gerstenwijnen quadrupel wordt nog altijd gebrouwen naar het recept van 1946 en behoord tot een der betere abdijbieren ter wereld. Zeer goed als foodpairing maar zeker als begeleidend gezelschapsbier en degustief.

    PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige beige schuimkraag en een pittige carbonatatie.  Een bitter rodewijn aroma waarin de aanwezigheid van het ijzerhoudend water wel opduikt in de fruitige (peer, rozijn), met gebruikte suikers en zich in de moutig gegeven mengt. Complex mondgevoel met zoete karamelsmaak die moutbitter aanvoelt, iets fruitig en naar het einde toe een aangename alcoholwarmte. In de lange afdronk kan de zachte bitterheid een hele tijd nagenieten.

    Brouwerij Sint Bernard, Trappistenweg 23 Watou - 057/38 80 21 - info@sintbernardus.be - http://www.sintbernardus.be

    Reageer (0)

    02-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hip Hop Apple Three
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit de tuin der bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. De creatieve craftbiermakers Jan Vandyck en Koen Van den Heuvel hebben hun lekker saisonbier tijdens het gisten bevrucht met sap van verse appels uit eigen tuin en van peren bij de buren. Het brouwsel is wel nog steeds niet optimaal. De zoektocht naar verschillende appels in brouwproces is alsnog gaande. Intussen kreeg ik de eer deze aflevering te proeven en te bespreken.

    PROEFKOTJE: Helder gele kleur met weinig (ringetje) witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een moutig aroma met in de achtergrond wat appelgevoelig gistgegeven. Een zeer licht mondgevoel waarbij de fruitigheid (appelsap)  een scherpe gistbitterheid veroorzaakt maar naar het einde toe langzaam wegebt en enkel in de korte afdronk terug in de keel wordt waargenomen. Frisse doordrinker maar er moet volgens mijn persoonlijk mening, nog wat krachtvoer bij.

    De Keukenbrouwers, Jan Frans Gellyncklaan 172, Hove - koen@dekeukenbrouwers.be - 047439 38 72 - jan@dekeukenbrouwers.be - 0474 49 09 02 - www.dekeukenbrouwers.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spartacus Bruin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een vervolg van de schenking bieren door Giesberger Patrick Kerger, uitvinder van de Spartacus bieren met aandacht voor zijn wieleridool Fabian Cancellara met zijn robuuste rijstijl en zacht karakter. In de volksmond wordt dit type wel eens 'nen bruinen' genaamd. Deze rood-bruine licht abdijbier aflevering komt eveneens in de ketels van De Graal Brakel.

    PROEFKOTJE: Rood-bruine kleur met mooie licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma beleefd een zoetig, mooi kruidig karamel moutaroma waarin ook het nodige rozijnengevoel aanwezig is. Het mondgevoel heeft een doordrinkend gevoel,  De zoet gekruide moutbitterheid krijgt naar het einde toe een droge fruitige bitterheid en nog steeds de nodige kruidigheid  en de tegenwoordigheid van chocolade gevoel, die zich vooral, in de wat ijzerhoudende, aangename afdronk aanbiedt. Lekkere doordrinker en/of gezelschapsbier.

    Bierfirma Spartacus, Patrick Kerger Onkerzelestraat 42 Geraardsbergen - 0472/444 440 - patrickkerger@gmail.com - Ook op FC

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BUX Blond Session
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze speciale blondine aangeboden door uitvinder Dieter Vanbiervliet  tijdens bierfestival te Poperinge. Onder controle van Bjorn Desmadryl bij het nieuwe Brew Society Heule gebrouwen  Het was de bedoeling om van de Bux-tripel een laag alcohol bier te maken gezien deze moeilijk te brouwen trend momenteel goed op de biermarkt ligt. Volgens zijn brouwcollega Pol ook wel lekker met een snuifje citroenzeste. De vervolmaking is nog steeds bezig maar intussen heeft deze lichte doordrinker toch al wat succes.

    PROEFKOTJE: Deze blondine heeft een mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een aangenaam aroma waarbij een citrusachtig gegeven de plaatselijke gist om aandacht vraagt bij het moutgebruik.  Een zacht licht mondgevoel  situeert een fruitige moutbitterheid waarbij de aanwezigheid van hop zich moeilijk bloot heeft maar toch eindigt op een licht bittere afdronk. Mag iet voller worden, toch gezellig bier om mee uit te pakken.

    De Biermaeckers, Dieter Vanbiervliet, Driemasten 126 Gullegem (Wevelgem) - 0476/675 641 - info@brouwerij-biermaeckrs.be - Ook op FB

    Reageer (0)

    26-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden Carolus Classic
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 467 koos Melissa Dhooge voor een gouden klassieker uit het gamma uitgestalde bieren van Het Anker in de Bierhalle te Vichte. Het was de eerste van een hele reeks bieren met als verwijzing naar de gouden munten van Keizer Karel waarmee hij zijn lievelingsbier meerdere malen liet verschepen naar zijn verblijfplaats in Spanje Het bier wordt nog steeds gebrouwen op de verjaardag van deze goddelijke heerser. Het werd een unieke klassieker die de warmte van wijn en de frisheid van bier elkaar voortreffelijk bekoren.

    PROEFKOTJE: Donker robijnrood met een beige schuimkraag en een goede carbonatie. Een fruitig, met geroosterde mout motieven regeren in het het aroma. Stevig en fris mondgevoel waarin een lichte karamelmoutigheid  een zachte bitterheid veroorzaakt en met aanvulling van een toets kruiding als kanel, kruidnagel alles naar een zacht bittere afdronk brengt. Zeer lekker degustatie- en foodpairing bier.

    Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, Mechelen - info@hetanker.be gsm vertegenwoordiger Dirk Vandamme: 0493/08 09 06 - www.hetanker.be

    Reageer (0)

    25-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dance & Glitter tripel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze veelzijdig en toegankelijke tripel werd gebrouwen voor de dierbare dansers en fans van Dansclub Dance & Glitter" uit Wevelgem (Menenstraat 121) Uitbaters Glenn en Debby laten hem brouwen door de friends De Feniks in Heule. Met in het gerstenmout wat tarwe te mengen en als hopsoorten worden Challender en Chinook gebruikt. De heersende kruidigheid wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van onder meer koriander, sinaasappelzeste maar vooral de pittigheid van passievruchtextracten.

    PROEFKOTJE: Een sterk aanwezig passievrucht woelt zich in een citrusgevoelig aroma. De kruidige gegevens zijn ook zeer aanwezig in het moutbittere mondgevoel waarin met de toets tarwe ook hier de passievrucht aandacht opeist. Naar het einde toe vind ik de kruidigheid wat zacht maar een beetje heersend en er is wel een aangenaam  citrusachtige bitterheid in een pittige lange afdronk. Je krijgt er werkelijk danskriebels van. Kan zowel als abieritief als degustief worden aangeboden

    Dansclub Dance & Glitter, Heulekouter 20 Gullegem - 0486/53 73 67 - dance-glitter@hotmail.com - www.dance-glitter.be - ook op FB

    Brouwerij De Feniks, Mellestraat 138 Heule (Kortrijk) - 0496/153 860 - 0473/637 572 - info@brouwerijdefeniks.be - http://www.brouwerijdefeniks.be ook op FB

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Chasseur saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koen Dejaeghere en Maezy Molly uit Gullegem hebben al een hele tijd de brouwmicrobe in zich. Om hun droom vooruit te helpen zochten ze de hulp van Gino Vantieghem en Kurt Decoene van de Heule Brouwerij De Feniks. Samen met de plaatselijke brouwer Jasper bracht Koen, met de gedachte van het nieuwe jachtseizoen, een speciale Saison uit als eerste bier en hoopt hiermee zijn weg te vinden in de bierwereld. Het kon ook wel het logo 'ceci ne pas une saison' worden opgekleefd want  de bepalende regels werden niet zo gevolgd. Toch klaargemaakt met twee moutsoorten en als hopsoorten werden Magnum en Cascade aangevoerd. Toch wel een beetje het kruidige gedoe maar het hopgevoel en vooral de alcoholwaarde ligt iets hoger dan normaal zodat de doordrinker ook als gezelligheidsbier kan worden aangeboden.

    PROEFKOTJE: Deze goudblonde heeft een romige witte schuimkraag en prikkelende carbonatatie.  In een citrusgevoelig mondgevoel krijgt een aanvaardbare kruidige hopbitterheid de gelegenheid zich met een  zachte moutbitterheid te mengen en een aangename alcoholwarmte je gedwee naar een droge lichte,hopbittere, lange meedragende afdrong brengt.

    Brouwfirma Le Chasseur, Bissegemstraat 105, Gullegem - 0497/120 585 - info@lechasseur.be - koen.dejaeghere1@gmail.com - www.lechasseur.com

    Brouwerij De Feniks, Mellestraat 138, Heule (Kortrijk) - 0496/153 860 * 0473/637 572 - info@brouwerijdefeniks.be - http://www.brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    22-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerel saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van Melissa komt deze keer uit een hele reeks 'Kerels's'  van de gloednieuwe en eigentijdse brouwerij VBDCK van de familie De Cock uit Tielrode. Hierbij brengen ze een herinnering terug van het verdwenen bier 'Kerel' van de plaatselijke brouwer Jules Verbeeck uit 1908. Het vroegere recept werd aangepast aan onze hedendaagse mogelijkheden maar toch met het idee van de vroegere gedachte te onderhouden. De naam van de brouwerij is een samensmelting van 'Verbeeck-Back-Decock"

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In het fruitige, citrusgevoelig aroma beslissen vooral de gebruikte hopsoorten maar laten ook het gistgebruik toe. Een citrusachtig mondgevoel brengt de smaak naar een zacht bitter gevoel die tevens een kruidigheid met zich meedraagt en de gewaarwording van citroenzeste in zich schuil houdt en eindigt met een droge, licht hopbitter lange afdronk. Heerlijk abieritief

    VBDCK Brewery, Antwerpsesteenweg 12, Tielrode (Temse) - 0474/57 58 78 - nomonk@vbdck.be - http://wwww.vbdck.be

    Reageer (0)

    18-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spartacus Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op een dag stond bier- en brouwliefhebber Patrick Kerger uit Geraardsbergen voor mijn deur met een drietal verschillende versies van zijn Spartacusbieren. Patrick was een zeer grote fan van wielergod Fabian Cancellara, die door zijn enorme vechtlust in het peloton 'Spartacus' als bijnaam kreeg en dus besloot Patrick  zijn recepturen dan maar op te dragen aan zijn idool. Hij liet zijn creaties brouwen door en bij Wim Saeyens in de ketels van Brij. De Graal in Brakel.

    PROEFKOTJE: Blond bier met romige witte schuimkraag en een goede carbonatatie. Het aroma word beheerst door een exotisch perzikaroma waarin ook wat kruidigheid aandacht vergt. Een zoete  hopbitterheid, tamelijk fruitig,  laat zich voelen in een nogal stevig mondgevoel waarbij de aanwezigheid van gember zich mengt en naarmate het einde een aangename alcoholwarmte zich opdringt en eindigt op een zachte hopbitterheid, war kruidigheid in de keel, lange droge afdronk. Heerlijk abieritief.

    Bierfirma Spartacus, Patrick Kerger, Onkerzelestraat 42, Geraardsbergn - 0472/44 44 40 - patrickkerger@gmail.com - ook op Facebook


    Reageer (0)

    17-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burning Stout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen om van te genieten en te bevinden door BOM brouwer Bert Van Hecke. De Roeselaarse moutbakker begon tijdens de plaatsing van Celis Brewery (Austin VS) een bierlijke samenwerking met de Nederlandse biermakers De Natte Gijt (Weert) en de usanen van Dead Beach Brewery (El Paso, Texas). De verdeling was dat BOM de bewerkte mout leverde, de Texanen kwamen met de speciale spice en de Ollandse ketels werden gebruikt als brouwproces. Een handvol 'Spicy Texan Hot Wings', één koppie koffie, een lat chocolade en een brokkie houtskool. Je maakt er een professionele blender van en een pittige stout kleurt je glas. PS Er zijn verschillende soorten spice-gevoel afhankelijk van de persoonlijke smaak en de botteling periode. In elk geval stevig en zeer aangenaam degustief.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met kleine beige schuimkraagring en lichte carbonatatie. Het aroma heeft een hoog chicorei-koffie gehalte waarin de geur van moutige chocolade zijn deel vraagt. De smaak is vooral gerookt  moutbitter waarbij de ingevoerde spice toch een zachte zurigheid met zich meevoert. Het aangename koffiegehalte reist verder door naar een lekkere, iets zoetere bitter gevoel in de afdronk.

    BOM Brewery, Bert Van Hecke, Oude Oekenestraat 3, Roeselare -0479/68 10 24 - bert@bombrewery.com - www.bombrewery.com

    Brouwerij De Natte Gijt, Mauritsstraat 35, Weert - 06 449 542 07 -  Marc: 06 450 002 670 - info@brouwerijdenattegijt.nl - www.brouwerijdenattegijt.nl

    Reageer (0)

    12-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blanche de Namur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In BierBrief 465 koos Melissa Dhooge opnieuw voor een zeer lekkere klassieker uit het grote gamma in Bierhalle Deconinck. Een adellijk en fris tarwebier waar onze vriend John Barrez zeer trots op is (is hij trouwens op alle bieren van du Bocq). Door zijn perfect gebruik van bepaalde voorgeschreven wetten en ingrediënten kreeg dit bier een zeer hoge kwaliteit en zeer geliefd in de hele wereld..

    De naam werd opgedragen aan de dochter van Graaf Jan I de Namur en vrouw van de koning van <zweden, Noorwegen en Shané. Net als het bier een hulde aan schoonheid, lieflijkheid en delicaatheid.

    PROEFKOTJE: Licht gele kleur met romige witte schuimkraag en een zeer vlotte carbonatatie. Een citrus gevoelig tarwemoutaroma waarin de toevoeging van onder meer koriander en sinaasappelzeste een klassieke gewaarwording meegeven. Ook het aangenaam mondgevoel met een frisse citrusachtige toets waarbij in de achtergrond toch wat hop en een lichte zurigheid zich opdringt. Een complexe droge en zachte citrusbittere afdronk die lang blijft nazinderen.Als abieritief de perfectie.

    Brasserie du Bocq, Rue d brasserie 4, Purnode - gsm vertegenwoordiger John Barrez: 0475/964 364 - brasserie@dubocq.be - www.dubocq.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Samson
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden door brouwer Stijn David tijdens bezoek aan brouwerij De Poes te Tielt. Gebrouwen op verzoek van  Patrick Loosveld die graag een herbeleving van het vroegere bier van zijn vader (en grootvader) wilde maken. Brouwer Stijn David  maakte in de ketels een dichte benadering van deze verdwenen Tieltse rood-bruine klassieker waarin ook verschillende moutsoorten en bastersuiker werd gebruikt.

    PROEFKOTJE: Licht wazig rood-bruin van kleur met een romige beige schuimkraag en goede carbonatatie. Zacht fruitig (banaan) licht karamelachtigr mout aroma waarin toch wel wat kruidigheid merkbaar is. De smaak heeft een licht gebrande moutbitterheid, zachtjes zoet en licht gekruid met in de aangename afdronk een zoete licht kruidige met chocolade  aansprakelijk ingebracht gevoel

    Brouwerij De Poes, Tenhovestraat 1 Tielt - 0471 331 316 - info@brouwerijdepoes.be - http://www.brouwerijdepoes.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruxellelensis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht tijdens zoektocht in Bierhalle Deconinck Vichte. Dit traditioneel kunstwerk werd ooit in de huiskamer van een plaatselijke brouwersvriendin gebrouwen en het goedje kwam later toevallig in aanraking met de Brusselse Brettanomyces. Deze spontane gisting bracht Yvan De Baets en Bernard Leboucq op het idee om deze fenominale brouwmethode in hun gamma te plaatsen. Met een veranderingsproces van 4 maanden durende zoektocht naar de plaatselijke brett inwerking kwam een bescheiden unieke oplage tot stand.

    PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met stevige, romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Bloemig, fruitig (perzik) hoparoma waarbij de aanraking met de Brusselse lucht zeer merkbaar is en een citrus gevoel meegeeft. Het citrusgevoelig mondgevoel veroorzaakt door de ingebracht brettanomyces is bepalend  met een hopbittere fruitigheid waarbij ook wel wat moutbitterheid zich aanbied. Het goedje eindigt op een zacht droge, brett gevoelige lange afdronk. Zeer prachtig abieritief.

    Brasserie de la Senne, Gentse steenweg 555, Brussel (Molenbeek) - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - http://brasseriedelasenne.be

    Reageer (0)

    03-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Mam'Zelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat oes Mel meer aan het hoofd had (wegens familiale omstandigheden) hebben mama Mieke en Wacho een kijkje genomen tussen het ongelooflijk groot gamma streekbieren in de Bierhalle Deconinck te Vichte. We kregen in de reeks De Leite de 'unatable' (ontembare) mam'zelle in het oog en vonden het een verdiende plaats in keuze en proefkotje. Deze Mam'Zelle bracht een zestal maanden door in eikenhouten Medoc foeders en kreeg daardoor een zurig karaktervol bier.

    PROEFKOTJE: Wazig amberblonde kleur met kleine schuimkraag en een pittige carbonatie. Complex aroma waarin naast de fruitige moutigheid het verblijf in de Franse wijnvaten haar doel karaktervol maakt. In een zacht moutbittere smaak krijgt een zurig Brett gevoel en de wijn tannine veel aandacht en eindigt op een zeer aangename lichte melkzurigheid in de droge lang afdronk.

    Brouwerij De Leite, Leiteweg 32, Ruddervoorde - 050/33 35 54 - 0478/74 54 64 - info@deleite.be - http://www.deleiete.be

    Reageer (0)

    02-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krab
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit de resem bieren van Kees en Peter bij Bierhalle Deconinck Vichte.  Deze lekkere doordrinker wordt vervaardigd met subtiele tonen die op een heel originele manier de zintuigen strelen. Een karakteristiek Nederlands gerstbier  in een flexibel Belgische jas. Het krijgt opnieuw een van die typische Vlaamse benaming uit een der vele volksverhalen (eerste bier was ooit Krabbegat). Sinds ruime tijd (of is het al altijd) tekent de bekende illustrator Jos Thomassen voor een passend en herkenbaar label.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Licht gefruit moutbitter gerstaroma waarbij ook een toontje gistbedrijvigheid mee speelt. Het mondgevoel is nogal licht en iets fruitig waarbij een aangenaam zoet aanvoelende  moutbitterheid leidt naar een droge afdronk waarin plots het gevoel van een zachte hoppigheid optreedt.

    De Scheldebrouwerij, Wenenstraat 7, Meer - 03/665 36 96  -  info@scheldebrouwerij.com - www.scheldebrouwerij.com



    Reageer (0)

    01-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selfisch Session (Chinook)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De simpele tussendoor biertje tijdens de renovatie van de brouwerij te Heule werd ter gelegenheid van het bezoek van de vele bierkenners tijdens de feestelijkheden op Feniks & Friends bewerkt met een hoeveelheid Chinook hoppigheid die zowel het aroma als de hoppige smaak een nieuwe dementie meebrengt. waardoor de frisse doordrinker ook een gezelschapsbier wordt.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met een fijne witte schuimkraag en  pittige carbonatatie. Een bloemig, licht gekruid pilsmout aroma waarin de plaatselijke giststam een zachte citrusgevoeligheid meegeeft. De smaak krijgt een zoet gevooisde, iets kruidig toets met een fruitig aandoende moutbitterheid en zich verder ontplooid tot een aangename en droge bitterheid in de afdronk waarin plots een teken van de gebruikte hopsoort opduikt.

    Brouwerij De Feniks, Mellestraat 138, Heule (Kortrijk) - 0496/153 860 - 0473/637 572 - info@brouwerijdefeniks.be - www.brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    28-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scylla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 463 viel  voor Melissa  de keuze op het vierde monsterbier van brouwer Jef Pirens die ook deze keer op kleine oplage verkrijgbaar is maar er nog steeds wat staan in de Vichtense Bierhalle. Na Leviathan, Kraken en Chtulla komt er opnieuw een mythologisch wezen uit de ketels achter Estaminet De Brouwerij te Emelgem. De basis is 14% wijnmout waarna 6 maanden verborgen in Westpoorts whiskey barrels. Net als voorgaande afleveringen werd het etik gemaakt door de Spanjaard Antonio Bravo.

    PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met weinig of geen schuimkraag en zachte carbonatatie. In een alcohol gevoelige ^pot/whisky aroma met een lichte aanzoek van vanille en het verblijf in de barrels merkbaar is. Een zeer evenwichtig smaakgevoel met een licht zoete whiskybarrel moutbitterheid en glijd zacht naar een stevige, lange afdronk. Prachtig degustatiebier.

    Brouwerij d'Oude Maalderij (Estaminet De Brouwerij), Ardooisestraat 130 Emelgem/Izegem - 0486/69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com - wwwfacebook.com/doudemaalderij

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs