PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
28-04-2015
Smiske Kriek 2015
Eindelijk kunnen proeven op feestweekend 2015 in de brouwerij Smisje te Mater. Dit kriekenbier is met zijn meer dan 11% Alc.Vol waarschijnlijk een der sterkste fruitbieren van ons land. Naast Liefmans en Cnudde nu een derde kriekenbier in het Oudenaardse. Plaatselijk aangekochte krieken verbleven een jaar in Smisje Winter. Na de zegen van Sinte-Amelberge en de goedkeuring van brouwer Johan Brandt verlieten ze de brouwerij in de driesleutelstraat1 te Mater. Er is een beperkte opname.OP=OP.
PROEFKOTJE: Donkerrood van kleur met mooie romige roze schuimkraag en een stevige carbonatie. Overheersend kersenaroma met enige moutbitterheid. In de fruitige krieksmaak een zweem van lichte melkzurigheid. Een droge,vol lichtbitter mondgevoel die in de afdronk meegaat samen met een heerlijke alcoholwarmte. Prachtig degustatiebier.
Op vraag van bierchef Stefaan Kerckhof van Delhaize Izegem. Coctail op basis van bier. Een premium pils op smaak gebracht met rum. AB InBev manager Emly Krafthaus verklaarde dat de 'Cubanisto' een 'Savvy-style' is die nog moet ontdekt worden door de trendsetters mar net als de 'Stella Artois Cidre' zijn weg zoekt.
PROEFKOTJE: Zeer helder blondje (5,9%) met klein schuimringetje en een zachte carbonatie. Zoetig citrusaroma (sinaasappelzeste) maar met een zeer opmerkelijk rum aroma. Een frisse licht hoppige smaak met het zoetige van de gecarmaliseerde rietsuiker en waarin ook hier het citrusgehalte en vooral de alcoholwarmte van de rum zijn doorslag heeft en die zich tot ver in afdronk meesleept.
AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven - Tel 016/27 61 11 - http://www.ab-inbev.com
Genoten tijdens spreekbeurt van Dirk Vandamme, vertegenwoordiger Het Anker bij HOP in 't Rusteel Gullegem. Dit heerlijk bloemig en fris biertje trok voor de eerste keer naar Nederland in 2007 en is wereldwijd niet meer weg te denken tijdens de lente. Gebrouwen naar aloude brouwproces en waar de smaak enkel werd gecreëerd door toevoeging van de kruiden koriander, komijn en zoethout.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met mooie, romige schuimkraag en een flinke carbonatie. Zoetig gistbitter aroma met een liochte voorsprong voor de komijn. De volle tamelijk complexe smaak heeft een zachte, frisse bitterheid waarin toch wat plaats is voor het zoet fruitige en zich verder laat uitbollen tot een fris aanvoelende afdronk. ¨Prachtig, aangenaam terrasbier.
Gevonden in de bierzaal van Delhaize Izegem. Gebrouwen door brouwmeester Bruno Reinders bij Mort Subite Kobbegem voor Alken/Maes-Heineken naar het aloude recept van hun spontane goesting en zeker een lekkere opstap voor bierliefhebbers die de lambicbieren willen proberen.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met stevige witte schuimkraag en heerlijke carbonatie. Bloemig gistaroma waarbij het fruitige (perzik, ananas) mooi in evenwicht is met het citrusachtige. De goed gebalanceerde lichtzoete smaak waarin plaats is voor cidergevoel en koriander en overgaat naar een frisse zoetbittere afdronk. Zeer dorstlessend en verfrissend voor de komende lente- en zomerdagen
Opnieuw een kleine herdenking aan het bierviltje verhaal tussen Michel Moortgat en 'Wanne' Madalijns. Deze nieuwe creatie Duvel Tripel Hop kreeg nu, naast de gebruikelijke hopsoorten Saaz en Extra Styriazn Golding, opnieuw een unieke smaakmaker toegevoegd. De keuze viel op de hopsoort 'Equinox'. Een verwijzing naar het natuurfenomeen waarbij de zon loodrecht op de evenaar staat en meteen het begin van de lente aankondigt.
PROEFKOTJE: Mooi doorschijnend goudkleurig bier (9,5%) met een niet al te zware maar toch romige witte schuimkraag en een zeer hevige carbonatie. In het aroma het herkenbare van de Duvel gist met daarin het fruitige (pompelmoes, abricoos) met iets citrusachtig (citoenzeste) tussendoor. Ook de innemende en licht kruidige (groene peper) smaak bevat de zelfde gevoelens als bij het aroma en met een zachte alcoholwarmte die overgaat in een prikkelende bitterheid in de heerlijke afdronk. Een zeer goed degustiefje.
Op vraag van vele bierliefhebbers op fles gebotteld en voorgesteld door vertegenwoordiger Jens Tack in Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte. Opmerkelijk is wel dat de op fles gebottelde iets zachter aanvoelt dan haar prikkelend broertje op tap. Unieke en zeer creatieve IPA uit het brein van de rebelse brouwers uit Anzegem.
PROEFKOTJE: Blonde kleur met mooie witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie. Fruitig hoparoma met een toets van citroenzeste. De evenwichtige smaak brengt eveneens dit fruitige, met citrus besprenkelende, hopbitterheid waarin een klein gevoel van brettanomyces aanwezigheid die zich dan ook verder zit in de droge zachte hopbittere afdronk. Zeer gewaardeerd degustatiebier.
Huurbrouwerij 'Brouwers Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem (aan Café Local Brew Pub) - 0470/170 634 - www.brouwersverzet.be
Mooi gebrand flesje klassiek tafelbier meegekregen van eet- en biercafé Kroegske (Emelgem/Izegem). Gebrouwen naar vroegere receptuur bij Brij. Strubbe (Ichtegem) voor Drankenhandel All Drinks Bervernagie (Prik & Tik) Lichtervelde.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een zoetig karamelmoutig aroma waarin zich een lichte faro zuurheid nestelt. De aangenaam zoete smaak bevat een gevoel van gebrande karamelmout waar ook hier de lichte zuurheid (eigen aan de oude faro bieren) een gewaarwording is. In de zoetige afdronk toch wat geroosterde bitterheid. Zeer goed bij en in de bereiding van authentieke stoverij gerechten.
Met de start van de zware voorjaarsklassiekers alvast genoten in het gezellig proefzaaltje van 't Gaverhopke (Stasegem) van een heerlijk fris 'Koersklakske' waar het reeds in 2009 werd gebrouwen naar aanleiding van 'Desselgem, het Dorp van de Ronde'. Met de verfijning van de receptuur is er geen enkele reden meer om je 'klakske' bier te laten staan tijdens het wielergebeuren.
PROEFKOTJE: Mooie blonde kleur met een romige, witte schuimkraag en een stevige carbonatie. Zeer aangenaam en fris citrusachtig moutaroma met een iets fruitigs en een toets van ciroenzeste. De zachte bloemig overkomende smaak is zeer complex met een prachtig evenwicht van gist- mout en lichte hopbitterheid. Er schuilt teven een lichte alcoholwarmte in de zoet aanvoelden frisse afdronk. Een heerlijke doordrinker waarvan je ook gezellig kan genieten en bierbrabbelen.
Gekocht bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte.Fris zomers (of bij de haard) biertje (5%) gebrouwen door Lauent Agache in Brasserie de Cazeau te Templeuve met gebruik van seizoengebonden vlierbessen tijdens het brouwproces waardoor een unieke smaak wordt gecreëerd.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een stevige carbonatie. Zoete moutbitter aroma met aanwezigheid van wat zurigheid (citroenzeste) en de kruidigheid van de vlierbessen. die ook de smaak beïnvloeden in evenwichtige bitterheid die zich dan ook uit in een droge gezellige afdronk van zachte bitterheid. Als abieritief, doordrinker als terrasbier zeer lekker en fris.
Brasserie de Cazeau, Laurent Agache, Rue de Cazeau 67, Templeuve - gsm: 0472/970 953 - info@brasseriedecazeau.be
Dit lekker biertje is een van de vele Struise mogelijkheden die Danny en Nadine van Kroegske te Emelgem u aan te bieden heeft. Echt genoten van een Struise versie van 'Vuur & Vlam' van de Nederlandse Craftbouwerij 'De Molen' op vraag van leider Menno voor zijn 2° Borefts Bierfestival te Bodegraven. In den beginne werd Amarello hop gebruikt als dryhopping maar daarna schakelde men over naar Cascade.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met licht beige schuimkraag en een sierlijke carbonatie. Zacht en fruitig (pompelmoes) hoparoma. Ook in de frisse smaak een hopbitter gevoel met toch een zoet zweefje caramelmout. De lange droge afdronk is kruidig en hopbitter. Zeer prachtig degustatiebier.
Deze 'Wild Ale' gebrouwen voor Bierhalle Deconinck Vichte met basisbier 'Wild West' gevoed door het befaamde huisgist 'Morpheus' (Auverge) om samen met 40 kg Belgische (Limburgse) Kelleries krieken een zestal maanden verblijf krijgt in eikenhouten Saint-Emilion vat.
PROEFKOTJE: Wijnrood van kleur met weinig en snelverdwijnende schuimkraag en een zeer lichte carbonatie. Overwegend fruitig, zurig kriekenaroma die zich verder profileerd in de zachte azijnzure smaak met een licht mondgevoel van eikenhouten polyfenolen tot bij de droge afdronk. Prachtig alternatief voor wijn bij de maaltijd.
Geproefd en genoten tijdens Brugge Proeft 2015. Deze Belgische IPA is een zeer geslaagde samenwerking tussen de Brugse moaten van Bryggja en De Bierboom. Na een probatie op een artisanale markt via een Bierboomse braümaster (20l) naar de ketels van Gulden Spoor (Gullegem). De bedoeling was een éénmalig brouwsel maar dit is te lekker om van de biermarkt te verdwijnen. Alle ingrediënten zijn Belgisch getint.
PROEFKOTJE: Wazig amber met romige schuimkraag en een gezonde carbonatie. Het aroma heeft een uitsprekend fruitige (groene appel en perzik) hoppigheid die zich stevig in de zacht bittere smaak nestelt, zeer mooi in evenwicht met een weinig moutbitterheid. De lange afdronk iss droog en heerlijk hopbitter. Een smakelijk abieritief en lekker degustatiebier.
Gekregen van Jean-Claude Vermeersch, lid van het Antwerps BierCollege die het receptureerde en brouwde in de ketels van de Antwerpse Huisbrouwerij 't Pakhuis. De naam is een eerbetoon aan de plaatselijke urbanis Gilbert van Schoonbeke die rond 1550 grote invloed uitoefende in en om Antwerpen met ondermeer het beruchte 'Brouwershuis'. Dit echt Antwerps volksbier werd gebrouwen met gebruik van 4 granen:gerst,tarwe, spelt en boekweit. Daarbij de hopsoorten: Tettnanger en Challenger geleverd door het hommelhof Geert Claerhout uit Vlamertinge. Toevoeging van honing uit de Antwerpse Kempen en Antwèrps stadswater, (geen kruiden).
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooi romige witte schuimkraag en een levendige carbonatie. Een zoet-zurig en kruidig moutaroma. In de complexe smaak vindt je naast de moutbitterheid vooral de kruidigheid van boekweit terug. De lange droge afdronk is lichtzurig waardoor deze een prachtig degustatiebier vormt.
Alle informatie te vinden op: www.antwerpsbiercollege.be of bij ABC voorzitter Hans Bombeke (0497/817 227)
Gedegusteerd in Kroegske, het streekbierencafé te Izegem (Emelgem). 'Surfine' een fruitige Belgische saison-type is de nieuwe telg uit de Bush-bieren van Brasserie Dubuisson (Pipaix) en gebrouwen naar de geest uit de jaren '50. Het gaat om een goudgeel bier van 6,6%. De samenstelling is niet dezelfde als het bier van weleer, maar aan het etiket en disign werden amper wijzigingen aangebracht om het een 'vintage' karakter te geven. Er werd gebrouwen met 3 verschillende mouten, 3 Belgische hoppen en 3 gisten waarvan op het einde een wilde met Brettonomyces.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met een mooie carbonatie. Een complex droog gehopt aroma waarin enig moutbitterheid, wat zurigheid en peper. De frisse smaak is bloemig, fruitig met een droogbitter gevoel en ook hier de Brett merkbaar. Een fruitig (pompelmoes) droge citrusachtige afdronk wat er een stevige doordrinker van maakt.
Brasserie Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - +32 (0) 69/67 22 232 - info@br-dubuisson.com - www.dubuisson.com
Met een link naar onze kust gebrouwen door De Scheldebrouwerij te Meer sinds 1999. Bij deze stout werd de robuustheid opgebouwd uit het zoete fruit en karamel, de hopbitterheid en het geroosterde mout. Tijdens het brouwproces wordt het bier over oesterschelpen gepompt wat de smaak beinvloed.
PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatie. Een aroma van vooral fruitig geroosterde mout. Een vol en romig mondgevoel waar ook hier de gebrande moutbitterheid de bovenhand haalt met de aanwezigheid van karamel, rozijnen en zoethout. Alle smaken komen in de moutbittere afdronk terecht.
De Scheldebrouwerij, Wenenstraat 7, Meer (Hoogstraten) - info: Be: Gust Herman: 0497973661 - Nl: 0654948600
Vroeger nog geproefd in ZBF maar nu nog eens meegebracht van Delhaize Izegem. Eerste maal gebrouwen voor de Franse markt in 2012 voor AB InBev gebruik makende van hun beheerste brouwtechniek en met toevoeging van bleke mout en gearomatiseerd door honing. (5,5%)
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatie.Het typisch Leffe-aroma is hier wel iets fruitiger en wordt overheerst door de zoete honing. Dit beheerst ook het lichte smaakgevoel. Naast het zeer zoete is er een lichte kruidigheid en een frisse zuurheid merkbaar en de zoete afdronk heeft iets fruitigs (appel) in zich.
AB InBev, Brouwerijlaan 1, Leuven - Tel 016/27 61 11 of Industrielaan 21, Brussel (070/222919 - info.belgium@inbev.com
Meegebracht uit het gamma bieren van 't Brugs Bierinstituut bij Bierhalle Deconinck Vichte.Dit oud bruintje (7%) is een van de eerste bieren van bierleraar en brouwmeester Eli Noë bin de ketels van De Proefbrouwerij Lochristi waarbij gebruik werd gemaakt van 5 gerstemouten en met Amarello en Saaz als hopsoort. De naam verwijst naar heilige Basilius van Caesarea waarvan enkele rugwervels als relikwie liggen in de Basiliuskerk op de Burg in Brugge.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met stevige schuimkraag en een mooie carbonatie. Zoetige kruidigheid van gebrande caramelmout met een licht fruitige zweem van hop. De smaak is eveneens overwegend kruidige moutbitterheid die zich verder zet tot de lange, droge zoetbittere afdronk. Heerlijk als abieritief of gezelschap.
Reeds meerdere malen gedegusteerd maar nu hebben ze hem in het mooie Struise gamma van 't Kroegske Izegem. Ooit gebrouwen in 2008 in samenwerking met brouwmeester Rychei Sagawara San van de Rio Brewery & Co. Als inwerkende rustplaats werd gekozen voor de smaak afgevende Bourbon Barrels uit Kentucky.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatie. Een kruidig wijn- caramelmoutaroma met gegevens van perzik en sinaasappelzeste. De zoete smaak herbergt een lekkere alcoholwarmte doorheen de fruitige toetsen van onder meer vijgen en rozijnen en het noodzakelijke eik- en wijnachtig gevoel. Het eindigt dan ook met een lange, droge kruidige afdronk. Zeer smaakgevend maar meer als nabieritief (degustief)
Meegenomen uit het grote gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte. Deze RIPA (een ipa met rogge) werd gebrouwen bij Boelens (Belsele) door de legendarische Oberman Werner Mertens (ja van Huisbrouwerij Drie Vaten, Ekeren) met gebruik van rogge en hopsoorten als Cascade en Mozaïk. Zal zeker aanbeden worden door alle bierliefhebbers in het Ober Winterbier Festival 2014 in Essen
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een goede carbonatie.. Een overheersend fruitig hoparoma met toch wat plaats voor wat moutbitterheid. Ook in de smaak die zachte hopbitterheid met toets van citrus. Dit alles voelt even lekker tot ver in de hopbittere afdronk. Een overheerlijk abieritief en graag gevraagd degustatiebier.
Brouwerij Boelens, Kerkstraat 7, Belsele - Tel: 03/772 32 00 - http://www.brouwerijboelens.be - Info W. Mertens: info@drievaten.be
Van deze Ardense IPA (Saison style) genoten tijdens Winters Bierfestival 2014 Vichte samen met de zeer sympathieke (wild) troufette Cathérine Minne. Gebrouwen (sinds 2011) met de aromahop Cascade en dry-hopping met ondermeer de bitterheid van Hallertaü Magnum. Ook gebruik van spelt en Orvalgist.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatie. Het aroma is licht moutig met zeker plaats voor een heerlijke hoppigheid. In een kruidig lichtbitter mondgevoel met toets van citroenzeste en ananas is er ook hier een heerlijk zachte hopbitterheid aanwezig die vlot overgaat naar een iets honingzoete bitterheid in de droge afdronk. Overheerlijk degustatiebier.
Brasserie de Bastogne, Chaussée de Bastogne, Vaux-sur-Sure - gsm Catherine: 0475/878 366 - info@brasseriedebastogne.be - https://brasseriedebastogne.worldpress.com