PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
22-03-2015
Golden Tricky (op fles)
Op vraag van vele bierliefhebbers op fles gebotteld en voorgesteld door vertegenwoordiger Jens Tack in Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte. Opmerkelijk is wel dat de op fles gebottelde iets zachter aanvoelt dan haar prikkelend broertje op tap. Unieke en zeer creatieve IPA uit het brein van de rebelse brouwers uit Anzegem.
PROEFKOTJE: Blonde kleur met mooie witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie. Fruitig hoparoma met een toets van citroenzeste. De evenwichtige smaak brengt eveneens dit fruitige, met citrus besprenkelende, hopbitterheid waarin een klein gevoel van brettanomyces aanwezigheid die zich dan ook verder zit in de droge zachte hopbittere afdronk. Zeer gewaardeerd degustatiebier.
Huurbrouwerij 'Brouwers Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem (aan Café Local Brew Pub) - 0470/170 634 - www.brouwersverzet.be
Mooi gebrand flesje klassiek tafelbier meegekregen van eet- en biercafé Kroegske (Emelgem/Izegem). Gebrouwen naar vroegere receptuur bij Brij. Strubbe (Ichtegem) voor Drankenhandel All Drinks Bervernagie (Prik & Tik) Lichtervelde.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een zoetig karamelmoutig aroma waarin zich een lichte faro zuurheid nestelt. De aangenaam zoete smaak bevat een gevoel van gebrande karamelmout waar ook hier de lichte zuurheid (eigen aan de oude faro bieren) een gewaarwording is. In de zoetige afdronk toch wat geroosterde bitterheid. Zeer goed bij en in de bereiding van authentieke stoverij gerechten.
Met de start van de zware voorjaarsklassiekers alvast genoten in het gezellig proefzaaltje van 't Gaverhopke (Stasegem) van een heerlijk fris 'Koersklakske' waar het reeds in 2009 werd gebrouwen naar aanleiding van 'Desselgem, het Dorp van de Ronde'. Met de verfijning van de receptuur is er geen enkele reden meer om je 'klakske' bier te laten staan tijdens het wielergebeuren.
PROEFKOTJE: Mooie blonde kleur met een romige, witte schuimkraag en een stevige carbonatie. Zeer aangenaam en fris citrusachtig moutaroma met een iets fruitigs en een toets van ciroenzeste. De zachte bloemig overkomende smaak is zeer complex met een prachtig evenwicht van gist- mout en lichte hopbitterheid. Er schuilt teven een lichte alcoholwarmte in de zoet aanvoelden frisse afdronk. Een heerlijke doordrinker waarvan je ook gezellig kan genieten en bierbrabbelen.
Gekocht bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte.Fris zomers (of bij de haard) biertje (5%) gebrouwen door Lauent Agache in Brasserie de Cazeau te Templeuve met gebruik van seizoengebonden vlierbessen tijdens het brouwproces waardoor een unieke smaak wordt gecreëerd.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een stevige carbonatie. Zoete moutbitter aroma met aanwezigheid van wat zurigheid (citroenzeste) en de kruidigheid van de vlierbessen. die ook de smaak beïnvloeden in evenwichtige bitterheid die zich dan ook uit in een droge gezellige afdronk van zachte bitterheid. Als abieritief, doordrinker als terrasbier zeer lekker en fris.
Brasserie de Cazeau, Laurent Agache, Rue de Cazeau 67, Templeuve - gsm: 0472/970 953 - info@brasseriedecazeau.be
Dit lekker biertje is een van de vele Struise mogelijkheden die Danny en Nadine van Kroegske te Emelgem u aan te bieden heeft. Echt genoten van een Struise versie van 'Vuur & Vlam' van de Nederlandse Craftbouwerij 'De Molen' op vraag van leider Menno voor zijn 2° Borefts Bierfestival te Bodegraven. In den beginne werd Amarello hop gebruikt als dryhopping maar daarna schakelde men over naar Cascade.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met licht beige schuimkraag en een sierlijke carbonatie. Zacht en fruitig (pompelmoes) hoparoma. Ook in de frisse smaak een hopbitter gevoel met toch een zoet zweefje caramelmout. De lange droge afdronk is kruidig en hopbitter. Zeer prachtig degustatiebier.
Deze 'Wild Ale' gebrouwen voor Bierhalle Deconinck Vichte met basisbier 'Wild West' gevoed door het befaamde huisgist 'Morpheus' (Auverge) om samen met 40 kg Belgische (Limburgse) Kelleries krieken een zestal maanden verblijf krijgt in eikenhouten Saint-Emilion vat.
PROEFKOTJE: Wijnrood van kleur met weinig en snelverdwijnende schuimkraag en een zeer lichte carbonatie. Overwegend fruitig, zurig kriekenaroma die zich verder profileerd in de zachte azijnzure smaak met een licht mondgevoel van eikenhouten polyfenolen tot bij de droge afdronk. Prachtig alternatief voor wijn bij de maaltijd.
Geproefd en genoten tijdens Brugge Proeft 2015. Deze Belgische IPA is een zeer geslaagde samenwerking tussen de Brugse moaten van Bryggja en De Bierboom. Na een probatie op een artisanale markt via een Bierboomse braümaster (20l) naar de ketels van Gulden Spoor (Gullegem). De bedoeling was een éénmalig brouwsel maar dit is te lekker om van de biermarkt te verdwijnen. Alle ingrediënten zijn Belgisch getint.
PROEFKOTJE: Wazig amber met romige schuimkraag en een gezonde carbonatie. Het aroma heeft een uitsprekend fruitige (groene appel en perzik) hoppigheid die zich stevig in de zacht bittere smaak nestelt, zeer mooi in evenwicht met een weinig moutbitterheid. De lange afdronk iss droog en heerlijk hopbitter. Een smakelijk abieritief en lekker degustatiebier.
Gekregen van Jean-Claude Vermeersch, lid van het Antwerps BierCollege die het receptureerde en brouwde in de ketels van de Antwerpse Huisbrouwerij 't Pakhuis. De naam is een eerbetoon aan de plaatselijke urbanis Gilbert van Schoonbeke die rond 1550 grote invloed uitoefende in en om Antwerpen met ondermeer het beruchte 'Brouwershuis'. Dit echt Antwerps volksbier werd gebrouwen met gebruik van 4 granen:gerst,tarwe, spelt en boekweit. Daarbij de hopsoorten: Tettnanger en Challenger geleverd door het hommelhof Geert Claerhout uit Vlamertinge. Toevoeging van honing uit de Antwerpse Kempen en Antwèrps stadswater, (geen kruiden).
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooi romige witte schuimkraag en een levendige carbonatie. Een zoet-zurig en kruidig moutaroma. In de complexe smaak vindt je naast de moutbitterheid vooral de kruidigheid van boekweit terug. De lange droge afdronk is lichtzurig waardoor deze een prachtig degustatiebier vormt.
Alle informatie te vinden op: www.antwerpsbiercollege.be of bij ABC voorzitter Hans Bombeke (0497/817 227)
Gedegusteerd in Kroegske, het streekbierencafé te Izegem (Emelgem). 'Surfine' een fruitige Belgische saison-type is de nieuwe telg uit de Bush-bieren van Brasserie Dubuisson (Pipaix) en gebrouwen naar de geest uit de jaren '50. Het gaat om een goudgeel bier van 6,6%. De samenstelling is niet dezelfde als het bier van weleer, maar aan het etiket en disign werden amper wijzigingen aangebracht om het een 'vintage' karakter te geven. Er werd gebrouwen met 3 verschillende mouten, 3 Belgische hoppen en 3 gisten waarvan op het einde een wilde met Brettonomyces.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met een mooie carbonatie. Een complex droog gehopt aroma waarin enig moutbitterheid, wat zurigheid en peper. De frisse smaak is bloemig, fruitig met een droogbitter gevoel en ook hier de Brett merkbaar. Een fruitig (pompelmoes) droge citrusachtige afdronk wat er een stevige doordrinker van maakt.
Brasserie Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - +32 (0) 69/67 22 232 - info@br-dubuisson.com - www.dubuisson.com
Met een link naar onze kust gebrouwen door De Scheldebrouwerij te Meer sinds 1999. Bij deze stout werd de robuustheid opgebouwd uit het zoete fruit en karamel, de hopbitterheid en het geroosterde mout. Tijdens het brouwproces wordt het bier over oesterschelpen gepompt wat de smaak beinvloed.
PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatie. Een aroma van vooral fruitig geroosterde mout. Een vol en romig mondgevoel waar ook hier de gebrande moutbitterheid de bovenhand haalt met de aanwezigheid van karamel, rozijnen en zoethout. Alle smaken komen in de moutbittere afdronk terecht.
De Scheldebrouwerij, Wenenstraat 7, Meer (Hoogstraten) - info: Be: Gust Herman: 0497973661 - Nl: 0654948600
Vroeger nog geproefd in ZBF maar nu nog eens meegebracht van Delhaize Izegem. Eerste maal gebrouwen voor de Franse markt in 2012 voor AB InBev gebruik makende van hun beheerste brouwtechniek en met toevoeging van bleke mout en gearomatiseerd door honing. (5,5%)
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatie.Het typisch Leffe-aroma is hier wel iets fruitiger en wordt overheerst door de zoete honing. Dit beheerst ook het lichte smaakgevoel. Naast het zeer zoete is er een lichte kruidigheid en een frisse zuurheid merkbaar en de zoete afdronk heeft iets fruitigs (appel) in zich.
AB InBev, Brouwerijlaan 1, Leuven - Tel 016/27 61 11 of Industrielaan 21, Brussel (070/222919 - info.belgium@inbev.com
Meegebracht uit het gamma bieren van 't Brugs Bierinstituut bij Bierhalle Deconinck Vichte.Dit oud bruintje (7%) is een van de eerste bieren van bierleraar en brouwmeester Eli Noë bin de ketels van De Proefbrouwerij Lochristi waarbij gebruik werd gemaakt van 5 gerstemouten en met Amarello en Saaz als hopsoort. De naam verwijst naar heilige Basilius van Caesarea waarvan enkele rugwervels als relikwie liggen in de Basiliuskerk op de Burg in Brugge.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met stevige schuimkraag en een mooie carbonatie. Zoetige kruidigheid van gebrande caramelmout met een licht fruitige zweem van hop. De smaak is eveneens overwegend kruidige moutbitterheid die zich verder zet tot de lange, droge zoetbittere afdronk. Heerlijk als abieritief of gezelschap.
Reeds meerdere malen gedegusteerd maar nu hebben ze hem in het mooie Struise gamma van 't Kroegske Izegem. Ooit gebrouwen in 2008 in samenwerking met brouwmeester Rychei Sagawara San van de Rio Brewery & Co. Als inwerkende rustplaats werd gekozen voor de smaak afgevende Bourbon Barrels uit Kentucky.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatie. Een kruidig wijn- caramelmoutaroma met gegevens van perzik en sinaasappelzeste. De zoete smaak herbergt een lekkere alcoholwarmte doorheen de fruitige toetsen van onder meer vijgen en rozijnen en het noodzakelijke eik- en wijnachtig gevoel. Het eindigt dan ook met een lange, droge kruidige afdronk. Zeer smaakgevend maar meer als nabieritief (degustief)
Meegenomen uit het grote gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte. Deze RIPA (een ipa met rogge) werd gebrouwen bij Boelens (Belsele) door de legendarische Oberman Werner Mertens (ja van Huisbrouwerij Drie Vaten, Ekeren) met gebruik van rogge en hopsoorten als Cascade en Mozaïk. Zal zeker aanbeden worden door alle bierliefhebbers in het Ober Winterbier Festival 2014 in Essen
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een goede carbonatie.. Een overheersend fruitig hoparoma met toch wat plaats voor wat moutbitterheid. Ook in de smaak die zachte hopbitterheid met toets van citrus. Dit alles voelt even lekker tot ver in de hopbittere afdronk. Een overheerlijk abieritief en graag gevraagd degustatiebier.
Brouwerij Boelens, Kerkstraat 7, Belsele - Tel: 03/772 32 00 - http://www.brouwerijboelens.be - Info W. Mertens: info@drievaten.be
Van deze Ardense IPA (Saison style) genoten tijdens Winters Bierfestival 2014 Vichte samen met de zeer sympathieke (wild) troufette Cathérine Minne. Gebrouwen (sinds 2011) met de aromahop Cascade en dry-hopping met ondermeer de bitterheid van Hallertaü Magnum. Ook gebruik van spelt en Orvalgist.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatie. Het aroma is licht moutig met zeker plaats voor een heerlijke hoppigheid. In een kruidig lichtbitter mondgevoel met toets van citroenzeste en ananas is er ook hier een heerlijk zachte hopbitterheid aanwezig die vlot overgaat naar een iets honingzoete bitterheid in de droge afdronk. Overheerlijk degustatiebier.
Brasserie de Bastogne, Chaussée de Bastogne, Vaux-sur-Sure - gsm Catherine: 0475/878 366 - info@brasseriedebastogne.be - https://brasseriedebastogne.worldpress.com
Batch 6, gebrouwen in februari 2014 en lekker van genoten in de kasteelhalle tijdens Horeca Expo samen met Frédéric Boulez, commercieel manager bij Brouwerij Van Honsebrouck. Tijdens het brouwproces werden de befaamde rode Ablacinska krieken mèt pit enkele maanden getrokken in de gueuze Fond Tradition. Zeer lekker abieritief en eentje om gezellig van te genieten.
PROEFKOTJE: Robijnkleurig met fijne roze schuimkraag en een zachte carbonatie. Zoet kersenaroma met een heerlijke citrustoets en de moutere geur bij het aanwezige melkzuur. Een fris en fruitig mondgevoel waarin ook hier het melkzurige nadrukkelijk aanwezig is en goed in balans met de smaak van ingelegde krieken. De afdronk is een lekkere droge en fruitige moutbitterheid met een gedempt lambiekgevoel in de keel.
Genoten van 'vat in 't Bourgondisch Kruis te Deerlijk (Belgiek). Deze roodbruine imperial IPA is met zijn 9% alc/vol en vooral de 163 EBU een der bitterheden van ons brouwlandje. Een wetenschappelijk verantwoordde samenwerking tussen enkele grootheden uit de Europese brouwereld: Mikkeler (Denemarken) en 'oeze' Struise Brouwers.
PROEFKOTJE:rood amberkleurig met mooie beige schuimkraag en een behoorlijke carbonatie. Een complex aroma waarin de caramelmoutigheid zijn evenwicht vindt met de stevige fruitige hopbitterheid. In de smaak is natuurlijk de eigenzinnige zachte hopbitterheid overheersend maar toch is er plaats voor wat caramelmoutgevoel. De heerlijk lange pompelmoesachtige afdronk met heel wat bitterheid maakt het een uitstekend degustatie biertje van.
Deze abieritief meegenomen uit het grote gamma Alvinne bieren bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Het bier werd een eerste keer gebrouwen in 2005 onder de naam 'Alvinne Extra' waarna het iets later opnieuw verscheen onder de noemer 'Alvinne Extra Restyled'. In 2010 werd gebruik gemaakt van eigen Morpheusgist en kwam het als 'Morpheus Extra RA' op de biermarkt (RA betekend Restyled Again) Naast hun eigen wilde gist werden ook moutsoorten gebruikt samen met de hopsoorten Chinook (aroma) en Cascade (bitterheid)
PROEFKOTJE: Amberkleurig (6 ebu) met een romige witte schuimkraag. Een uitgesproken zacht hoparoma met een nootachtige mouttoets.In de zacht hopbittere smaak komt het fruitige (sinaasappelzeste) van de Morpheusgist goed tot uiting en gaat verder in de droge zachte hopbittere afdronk met een zoete kruidigheid in de keel.
Gebrouwen als Britse IPA voor het 11° Zythos Bierfestival te Leuven door zigeunerbrouwer Jef Pirens Brioj d' Oude Maalderij) bij Brouwerij Alvinne te Moen. Geproefd en genoten in 't Kroegske te Emelgem. Er werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout en een typischs Britse hop.
PROEFKOTJE: Goudamberkleurig met mooie romige schuimkraag en een fijne carbonatie. Licht fruitig (abrikoos, mango) moutaroma met tussendoor een citrusachtige gistgeur Complex, goed uitgebalanceerde, zachte zoete en fruitige hopbitterheid (Britse IPA) in het mondgevoel met een lange, droge, iets fruitige afdronk. Zeer goed terras- en abieritiefbier.
Huurbrouwerij d' Oude Maalderij, Zwevezelestraat 4, Koolskamp - gsm: 0486/69 30 34 - info: doudemaalderij@hotmail.com
Meegebracht uit het grote gamma specialletjes bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Deze smaakvolle 'American IPA Style' is een single hop bier gebrouwen in de 'Proefbrouwerij' (Lochristi) voor het Deense bierbedrijf Mikkeller. Bij de receptuur werd gebruikgemaakt van de 'dubbeldoelhop' Warrior gekweekt in het hommelbedrijf 'Yakima Chief Rabcha' te Summyside Washinton Vs maar bewaard in Louvain-La-Neuve.
PROEFKOTJE: Wazig koperkleurig bier (6,8%) met romige beige schuimlaag en een stevige carbonatie. Het heeft een aroma van tropisch fruit en bloemige hop maar ook een korte moutige inbreng. Zeer evenwichtig smaakgevoel waarbij naast de moutbitterheid het bitterzoete van de gekozen hopsoort 'Warrior' de smaakzin bepaald. Een lange, droge citrus caramelbittere afdronk. Heerlijk degustatiebier (EBU 115)