Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
01-06-2008
Boekrijden brouwerij-museum De Snoek
Op de terugweg van Leisele hebben we nog even halt gehouden bij brouwerij-museum 'de snoek'.Waar we het huisbiertje van het museum hebben gedronken.Er zijn 2 versies een blond biertje gebrouwen bij Bavik(www.bavik.be ) en een bruin biertje gebrouwen bij Strubbe(www.strubbe.be ).
Het Museum van de Dorst is ondergebracht in de voormalige brouwerij 'De Snoek', die uit 1840 dateert en waar tot in de jaren 50 nog bier werd gebrouwen. Het museum is opgesplitst in twee delen : een eerste deel toont het moutproces uit de 19de eeuw met een overzicht van de vele mouterijen die de Westhoek in het verleden telde. Dit alles wordt getoond in een volledige en authentieke brouwerij-mouterij. In deel twee komt het productieproces van bier aan bod en worden ook alle andere activiteiten die in een brouwerij plaatsvonden (zoals bottelen en vervoer) uitvoerig belicht.
Op zondag 18 mei waren we redelijk vroeg op pad om naar het 12e Vilvordia bierfestival te gaan.Na onze vrienden te hebben opgehaald vertrokken we richting Brussel.Daar omstreeks 11u aangekomen.Konden we meteen genieten van een 70-tal biertjes.Onze voorkeur ging uiteraard naar de bieren die we nog niet kenden(geproefd hebben).De formule was, je maakte een keuze uit de lijst en dan ging je met je 'bierkaart' om het gewenste biertje,deze kreeg je volledig mee.Daardoor hebben we de grotere flessen(75cl) met meerdere personen gedronken,zodat we meerdere biertjes konden proeven.Buiten kon je genieten van een lekkere bbq en kon je de brouwkunsten van de'verhuisbrouwerij'(www.verhuisbrouwerij.be ) van dichtbij meemaken en proeven van hun biertjes Trisser en Lustem.Het was terug een geslaagde editie,proficiat aan de studenten van n.k Vilvordia op naar de volgende editie,deze zal plaatsvinden in Jette, hebben we uit goede bron vernomen.Ook nog een dikke proficiat aan Steven Vermeylen(www.hierstroomthetbier.be ) die gans het jaar in de weer is geweest om de bierlijst samen te stellen. Klik op het fototoestel voor de reportage
Waar men gaat langs Vlaamse wegen,komt men in Ertvelde wel een heel bijzondere herberg tegen.Waar de familie Dhaene een huis bouwde,vestigde Remi,als een mol onder de grond een museum.
In de gezellige kelder werden reeds menig biertjes geproefd.Van heinde en ver komen de gasten het biermuseum bezoeken.
Er is voor elk wat wils,verwen uw smaakpapillen en geniet van een lekker biertje.Maar denk eraan wie teveel glazen drinkt op andermands gezondheid kan daar zelf schade van ondervinden.
Het huisbiertje Beremietje(gebrouwen bij Lefebvre)is een afkorting van Bernice en Remi.Je kan er alle plaatselijke bieren van Bios verkrijgen en de unieke hoppekaas.Het biermuseum is geopend:maandag,donderdag,vrijdag vanaf 18u.Zaterdag vanaf 14u,zon-en feestdagen vanaf 10u.Je kan er meer dan 6500 bieren en 7000 bierglazen bekijken.Klik op het tonnetje voor meer foto's.
Vandaag word mijn dochter Katinka 22 jaar,zie foto's genomen door www.jp-photodesign.be ,vandaag liet ze me zien hoe zij een foto van mij bewerkt had,en ja natuurlijk gelinkt met bier,hoe zou dat komen?Ik vind het resultaat prachtig,daarom laat ik hem jullie natuurlijk eens zien,mooi toch?
Op één van onze wekelijkse uitstapjes hebben we een gezellig ouderwets herbergje met zonnig terras tegengekomen in Pervijze,'t sfeerhuisje genoemd waar het heerlijk vertoeven is.Het is eigenlijk best iets unieks.Het is ontstaan toen eigenaars Lucrése en Didier altijd maar de vraag kregen van hun klanten of ze geen plaats wisten waar iets kon gedronken worden.Didier restaureerde meubels en had een klein winkeltje met decoratie.In de tuin was er nog wat plaats vrij en zo besloten ze om een klein terasje te plaatsen maar algauw bleek dat dit te klein werd.In de tuin stond het atelier van Didier dit heeft moeten plaats maken voor een klein herbergje.Het is een klein rookvrij herbergje uit grootmoeders tijd.Je kan er speciale bieren leren kennen,genieten van een tasje koffie of thee,proeven van het hoeve-ijs of huisgemaakt gebak.De bierkaart is ook uniek nl een schoolschriftje dat met de hand is geschreven.Wij hebben genoten van de prachtige tuin en het lekkere biertje.Beslist een bezoekje waard.Wij gaan er zeker nog terug. Klik op de hond voor meer sfeerbeelden.
Donderdag laatstleden werd door onze biervereniging HOP(www.users.pandora.be/hopsite ) een proefavond georganiseerd met als thema proeven van karakterbieren deel 1 donkere bieren.Deze werd gehouden in brasserie 't Rusteel(www.rusteel.be ) in Gullegem waar ook hun eigen huisbrouwerij gevestigd is nl het brouwkot(www.brouwkot.be ).We waren ondanks het hele mooie weer toch met een 25 tal bierliefhebbers.Daar hebben we van een 6 tal biertjes kunnen proeven.We hebben telkens blind geproefd waarna we onze bevindingen op het visuele proefformulier noteerden.Op basis van kleur,geur,mondgevoel,nasmaak enz...Probeerden we te achterhalen welk bier het was.Enkel 3 bierjes werden juist geraden waarvan 2(Equinox en Pannepeut door William Roelens (www.blog.seniorennet.be/bierblog) en 1tje(Stout de Dolle brouwers) door mezelf .De andere 3 bierjes waren Hercule,Rochefort 10 en Gulden draak.Onze voorzitter Lode van Biervliet leidde alles in goede banen.Het was een leerrijke en gezellige avond.
Vorig weekend hadden we onze Nederlandse vrienden uitgenodigd voor een weekendje aan zee.Aangezien het stralend weer was hebben we toch niet aan het strand gezeten maar hebben we cafétjes en brouwerijen bezocht.Onze eerste halte was Brugge,waar we brouwerij De halve maan (www.halvemaan.be )bezocht hebben daarna zijn we naar het Brugs beertje(www.brugsbeertje.be ) geweest waar je altijd hartelijk ontvangen wordt door Daisy.Onze laatste halte was het Poatersgat.(Vlamingstraat 82 8000 Brugge).De volgende dag hebben we eerst een aperitiefje gedronken(biere de soleil van 97 van brouwerij Achouffe(www.achouffe.be ).Dan hebben we ons lekker voldaan met tongetjes met een sausje van Boskeun om al een beetje in de sfeer te komen voor onze volgende uitstap.Eerst zijn we richting Westvleteren(www.indevrede.be ) gereden waar we een Westvleteren blond hebben gedronken.Om daarna richting Esen te vertrekken.naar de Dolle brouwers uiteraard.(www.dedollebrouwers.be )Ginds aangekomen hebben Debbie en Rob de rondleiding meegevolgd en hebben achteraf nog veel uitleg gekregen door 'Moes',iedereen luisterde geboeid,mee.Onze vrienden hebben in het 35e gulden boek van Kris Herteleer hun mening neergepent over de dolle bieren.Het was een gezellig weekend en hebben als geschenk enkele Nederlandse bieren gekregen daarvoor nogmaals hartelijke dank Debbie.Daarmee zullen we eens een proefavond moeten organiseren.Iemand zin om mee te proeven???
Tijdens de Toer de Geuze stellen geuzeproducenten hun deuren open voor het publiek. U kan er terecht voor een rondleiding aangevuld met informatie rond het productieproces. Uiteraard kan je hun producten ter plaatse degusteren. Er is tevens heel wat randanimatie voorzien.
De 6de editie van de Toer de Geuze ging door op zondag 22 april 2007 van 10 tot 17 uur.
Dit evenement wordt georganiseerd door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant en de Stichting Streekproducten.
Geschiedenis
De Toer de Geuze werd voor de eerste keer georganiseerd in 1997. Toen openden brouwerijen Boon, De Troch, Drie Fonteinen, Lindemans, Timmermans en geuzestekerij De Cam hun deuren voor het publiek. Door het overweldigende succes van de eerste openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei werd beslist dit evenement om de twee jaar te organiseren.
De vroegere edities van de Toer de Geuze vonden plaats op 19 oktober 1997, 3 oktober 1999, 22 april 2001, 27 april 2003 en 3 april 2005
Verleden jaar bezochten wij volgende brouwerijen/geuzestekerij. Geuzestekerij De Cam:(www.decam.be): Dorpstraat 67A, 1755 Gooik Brouwerij De Troch:(www.detroch.be) : Langestraat 20, 1741 Wambeek Brouwerij Lindemans:(www.lindemans.be): Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek Brouwerij Mort-Subite:(www.alken-maes.be): Lierput 1, 1730 Kobbegem Brouwerij Timmermans:(www.anthonymartin.be): Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek
In 2003 starte picobrouwerij Alvinne haar brouwerijactiviteiten in Ingelmunster waarvan deze foto's.
Op deze foto's is te zien hoe Danny Verbeke van streekbiercafé het kroegske( www.kroegske.be )één van zijn eerste brouwsels aan het brouwen is.Intussen was het in Ingelmunster veel te klein geworden en zijn ze verhuist naar de nieuwe lokatie in Heule.
Op de prézythosavond waren we aanwezig waaronder ook enkele bekende biergezichten zoals Steven Vermeylen(www.bierfestival.wordpress.com ).Om de 2 weken kan je op zaterdagmorgen van 9 tot 14u.er terecht om te proeven van heerlijke streekbieren op de proefzolder waar je ook de bieren kunt aankopen,in de kleine zolderruimte.Afgelopen zaterdag zijn we na de bierbeurs in Stassegem nog vlug eens langs geweest waar we terug in goed gezelschap vertoefden van William Roelens en Vosje(www.blog.seniorennet.be/bierblog ) en Pierre Step en vrouwtje Gilberte.
Als je op de foto picobrouwerij Alvinne klikt zie je de foto's van nieuwe brouwerij en proeverijen.
Na enkele weken heb ik toch al iets tot mijn collectie van De dolle brouwers kunnen toevoegen.Heb een vol flesje bruidsbier(19/09/1982) gekregen van onze vriend Pierre Step waarvoor hartelijke dank!Mocht er iemand nog etiketten of flesjes enz in zijn bezit hebben (zie vorige reportage gezocht Dolle brouwers)Mag je altijd contact opnemen,alvast bedankt.
Brouwerij Strubbe, ook bekend als de maagd van Gent, is een Belgische familiale brouwerij opgericht omstreeks 1830 door Carolus Strubbe en gelegen in de West-vlaamse gemeente Ichtegem. De huidige bedrijfsleiders zijn de neven Marc en Norbert Strubbe (6e generatie).Toen we op de terugweg waren van ons vorig brouwerijbezoek(Rodenbach) nu het toch openbrouwerijdagen waren hebben we nog even halt gehouden bij brouwerij Strubbe waar het serieus druk was.Een lange rij wachtenden stond voor de ingang,na de rondgang in de brouwerij hebben we buiten nog genoten van een lekkere Keyte dobbel trippel en een Keyte
Brouwerij Rodenbach is dé representatieve brouwerij van de bruinzure bieren van gemengde gisting, zo typisch voor Zuid-Vlaanderen. Tijdens de twee jaar durende rijping op de eiken houten foeders rijpt Rodenbach zoals wijn. De oudste van de 300 eiken houten foeders zijn 150 jaar oud. Zondag 20 april waren we reeds vroeg op post naar aanleiding van de open brouwerijdagen,we gingen een bezoekje brengen aan waarschijnlijk één van de mooiste brouwerijen van Belgie nl brouwerij Rodenbach.Na onze ogen de kost hebben gegeven konden we achteraf proeven van een heerlijke Rodenbach,Rodenbach grand cru en een Vin de Cereal.
Toen we op terugweg waren na een dagje werken in de brouwerij(De dolle brouwers),hadden we stevige trek gekregen.We hadden gehoord dat er niet ver van ons deur een frituur was die met een uitzonderlijk idee op de proppen was gekomen namelijk een groot aanbod aan verschillende streekbieren en gerechten met streekbieren.Dit mag wel uniek genoemd worden.Er is iedere maand keuze uit verschillende biermenu's.Mijn keuze was gevallen op een hammetje met verse frietjes en een champignonsausje van St-bernardus 8 "prior".Dit voor de prijs van 15 euro wat zeker niet veel is.Ook nog vermelden dat de frietjes handgeschild zijn! Indien je aan de kust bent is dit zeker een bezoekje waard.
Frituur/brasserie De gouden leeuw Voorhavenlaan 105 8400 Oostende
Op zaterdag 12 april 2008 zijn we met HOP naar brouwerij Dubuisson in Pipaix geweest daar kregen we een rondleiding en proeverij.Deze brouwerij opgericht in 1769 is op dit moment de oudste die nog in familie beheer is.Men kan er de "Bush Amber" proeven,een sterk bier dat het gehemelte streelt en dat een geslaagde combinatie is van de Engelse en Belgische stijl.Productie van 4 soorten met hoge gisting:Bush Amber(12°)Bush Blond(10,5°)Bush Noel(12°)Cuvee des Trolls(7°)en Bush Prestige(13°)
Een barbier houdt zich bezig met het scheren,knippen en verzorgen van baarden en snoren.Tevens is hij vaak herenkapper.Barbier is een zeer oud beroep die bij de Egyptenaren al in hoog aanzien stond.De naam is afgeleid van het latijnse barba dat baard betekent.Vanaf de14de eeuw begonnen de barbiers zich te verenigen in gildes,een soort beroepsvereniging.In de middeleeuwen omvatte het werkterrein van de barbier ook chirurgijn,een soort tandarts en geneesheer.Het kiezen trekken en aderlaten waren de meest voorkomende behandelingen.Aan dit laatste herinnert de roodwitte stok bij de ingang van de kapperswinkel.Het scheren van de baard gebeurd met zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt wordt.Door de ontwikkeling van het scheertoestel raakt het beroep in Europa en Noord Amerika steeds meer in onbruik.In veel Aziatische en Afrikaanse landen wordt het beroep van barbier echter nog steeds beoefend,vaak op straat,in combinatie met schoenen poetsen maar.......wij hebben nog een barbier gevonden op een boogscheut van onze woning.Terwijl je er eventjes je beurt afwacht kan je er genieten van een trappist.En voor de wachtende vrouw is dit nu ook geen probleem meer,ik wacht er graag een halfuurtje of meer....
Bros barbier Gistelsesteenweg 62 8400 Oostende Tel 059/80.56.45 Info@brosbarbier.be www.brosbarbier.be
In een paar jaar tijd heb ik al heel wat verzameld van De dolle brouwers,maar ik ben nog steeds op zoek oa naar de spiegel,kalenders,pin en de volgende etiketten:Abraham,Allo allo bier,Bruidsbier,Cactus,De dorstige treffer,Doopbier,Dreve zoptje,Kanton hondschoote,Lievebier,Medios,Stok,Voltreffer,Zwart molenbier,La dixie,Kerstekind.Indien er iemand is die deze wil verkopen of ruilen gelieve mij een mailtje te sturen,alvast bedankt
Afgelopen zaterdag hebben wij een bierproefnamiddag gedaan met onze biervrienden Filip Geerts en zijn vrouw Katrien..Na een aperitiefje te hebben gedronken stond er kreeft op het menu.Daarbij hebben we een Olfabrikken blond gedronken(brouwerij het anker).Wat heerlijk paste bij de lekkere kreeft.Daarna hebben we een driehoeksproeving gedaan waarbij de bieren van de Struise brouwers werden geproefd nl:3 versies van pannepot,waarbij toch wel enkele behoorlijke verschillen te proeven waren.Dan was het de beurt aan ons huisbiertje 'Wannemeier' en daarna een Samuel Smiths een oatmeal stout.Nu het toch rond de paasperiode draaide nog 2 biertjes van brouwerij het Anker.Gouden Carolus easter beer en best easter whishes voor de deense markt.Opmerkelijk is het dat de 2 bieren totaal verschillend zijn!Als afsluiter hebben we mss wat vroeg op het jaar een kerstbier gedronken Abbaye des rocs Noel.Wat ook heerlijk smaakte.Het was een heel gezellige namiddag en zeker voor herhaling vatbaar.
Afgelopen zondag zijn we naar een bierbeurs geweest in Breda in zaal 'De koe'.Na afloop hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om café de Beyerd in Breda te bezoeken.Ze hebben er een ruime keuze aan bieren en een menukaart met alle gerechten bereid met bier.Helaas hebben we niks kunnen eten aangezien de keuken maar om 17u geopend is jammer.De hapjes die we er geproefd hebben bij ons bierje waren overheerlijk.Als je eens in de buurt bent is dit zeker een aanrader om eens langs te gaan.Het is een gezellig bruin café.
De Beyerd Boschstraat 26 4811 GH Breda www.beyerd.nl
In 3 jaar tijd zijn we er in geslaagd al heel wat te verzamelen van brouwerij Achouffe,dit hebben we kunnen verwezelijken door aankoop,ruil,rommelmarkten enz...Ook al hebben we al heel veel toch zijn we nog op zoek naar beschilderde flessen oa envol 2000,de grote bok flessen (1,5l),biere de mars,biere de soleil,kwelchouffe,emaille bord official dealer,druppelvangers,vlaggen,enz...
Als er iemand is die deze spullen wilt verkopen of ruilen mag gerust een mailtje sturen.Andere chouffe spulletjes mag natuurlijk ook.Alvast bedankt.
Door dat we geinterseerd zijn door bier en brouwerijtjes en alles wat er omheen hangt,hebben we besloten om ook eens de stap te wagen om eens een eigen biertje te brouwen.Weliswaar niet op grote schaal,gewoon voor het plezier.Onlangs hebben we een brouwkit gekocht en kon het 'brouwen' beginnen.Met enkele toevoegingen van kruiden en suikers hebben we ons eigen biertje gecreerd dat luistert naar de naam 'Wannemeier' het is een donker biertje geworden dat een beetje richting Guinness gaat.Een beetje bitterig maar voor een 1ste keer mag het er gerust wezen.Dan een etiketje laten maken en klaar.Op naar de volgende...