Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
17-04-2008
Bezoek brouwerij Dubuisson
Op zaterdag 12 april 2008 zijn we met HOP naar brouwerij Dubuisson in Pipaix geweest daar kregen we een rondleiding en proeverij.Deze brouwerij opgericht in 1769 is op dit moment de oudste die nog in familie beheer is.Men kan er de "Bush Amber" proeven,een sterk bier dat het gehemelte streelt en dat een geslaagde combinatie is van de Engelse en Belgische stijl.Productie van 4 soorten met hoge gisting:Bush Amber(12°)Bush Blond(10,5°)Bush Noel(12°)Cuvee des Trolls(7°)en Bush Prestige(13°)
Een barbier houdt zich bezig met het scheren,knippen en verzorgen van baarden en snoren.Tevens is hij vaak herenkapper.Barbier is een zeer oud beroep die bij de Egyptenaren al in hoog aanzien stond.De naam is afgeleid van het latijnse barba dat baard betekent.Vanaf de14de eeuw begonnen de barbiers zich te verenigen in gildes,een soort beroepsvereniging.In de middeleeuwen omvatte het werkterrein van de barbier ook chirurgijn,een soort tandarts en geneesheer.Het kiezen trekken en aderlaten waren de meest voorkomende behandelingen.Aan dit laatste herinnert de roodwitte stok bij de ingang van de kapperswinkel.Het scheren van de baard gebeurd met zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt wordt.Door de ontwikkeling van het scheertoestel raakt het beroep in Europa en Noord Amerika steeds meer in onbruik.In veel Aziatische en Afrikaanse landen wordt het beroep van barbier echter nog steeds beoefend,vaak op straat,in combinatie met schoenen poetsen maar.......wij hebben nog een barbier gevonden op een boogscheut van onze woning.Terwijl je er eventjes je beurt afwacht kan je er genieten van een trappist.En voor de wachtende vrouw is dit nu ook geen probleem meer,ik wacht er graag een halfuurtje of meer....
Bros barbier Gistelsesteenweg 62 8400 Oostende Tel 059/80.56.45 Info@brosbarbier.be www.brosbarbier.be
In een paar jaar tijd heb ik al heel wat verzameld van De dolle brouwers,maar ik ben nog steeds op zoek oa naar de spiegel,kalenders,pin en de volgende etiketten:Abraham,Allo allo bier,Bruidsbier,Cactus,De dorstige treffer,Doopbier,Dreve zoptje,Kanton hondschoote,Lievebier,Medios,Stok,Voltreffer,Zwart molenbier,La dixie,Kerstekind.Indien er iemand is die deze wil verkopen of ruilen gelieve mij een mailtje te sturen,alvast bedankt
Afgelopen zaterdag hebben wij een bierproefnamiddag gedaan met onze biervrienden Filip Geerts en zijn vrouw Katrien..Na een aperitiefje te hebben gedronken stond er kreeft op het menu.Daarbij hebben we een Olfabrikken blond gedronken(brouwerij het anker).Wat heerlijk paste bij de lekkere kreeft.Daarna hebben we een driehoeksproeving gedaan waarbij de bieren van de Struise brouwers werden geproefd nl:3 versies van pannepot,waarbij toch wel enkele behoorlijke verschillen te proeven waren.Dan was het de beurt aan ons huisbiertje 'Wannemeier' en daarna een Samuel Smiths een oatmeal stout.Nu het toch rond de paasperiode draaide nog 2 biertjes van brouwerij het Anker.Gouden Carolus easter beer en best easter whishes voor de deense markt.Opmerkelijk is het dat de 2 bieren totaal verschillend zijn!Als afsluiter hebben we mss wat vroeg op het jaar een kerstbier gedronken Abbaye des rocs Noel.Wat ook heerlijk smaakte.Het was een heel gezellige namiddag en zeker voor herhaling vatbaar.
Afgelopen zondag zijn we naar een bierbeurs geweest in Breda in zaal 'De koe'.Na afloop hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om café de Beyerd in Breda te bezoeken.Ze hebben er een ruime keuze aan bieren en een menukaart met alle gerechten bereid met bier.Helaas hebben we niks kunnen eten aangezien de keuken maar om 17u geopend is jammer.De hapjes die we er geproefd hebben bij ons bierje waren overheerlijk.Als je eens in de buurt bent is dit zeker een aanrader om eens langs te gaan.Het is een gezellig bruin café.
De Beyerd Boschstraat 26 4811 GH Breda www.beyerd.nl
In 3 jaar tijd zijn we er in geslaagd al heel wat te verzamelen van brouwerij Achouffe,dit hebben we kunnen verwezelijken door aankoop,ruil,rommelmarkten enz...Ook al hebben we al heel veel toch zijn we nog op zoek naar beschilderde flessen oa envol 2000,de grote bok flessen (1,5l),biere de mars,biere de soleil,kwelchouffe,emaille bord official dealer,druppelvangers,vlaggen,enz...
Als er iemand is die deze spullen wilt verkopen of ruilen mag gerust een mailtje sturen.Andere chouffe spulletjes mag natuurlijk ook.Alvast bedankt.
Door dat we geinterseerd zijn door bier en brouwerijtjes en alles wat er omheen hangt,hebben we besloten om ook eens de stap te wagen om eens een eigen biertje te brouwen.Weliswaar niet op grote schaal,gewoon voor het plezier.Onlangs hebben we een brouwkit gekocht en kon het 'brouwen' beginnen.Met enkele toevoegingen van kruiden en suikers hebben we ons eigen biertje gecreerd dat luistert naar de naam 'Wannemeier' het is een donker biertje geworden dat een beetje richting Guinness gaat.Een beetje bitterig maar voor een 1ste keer mag het er gerust wezen.Dan een etiketje laten maken en klaar.Op naar de volgende...
Toen we verleden zomer in de Ardennen vertoefden reden we door verscheidene dorpjes.Een van die dorpjes was Rendux.Toen we stopten om iets kleins te eten,viel ons meteen op dat dit dorpje een eigen biertje had.Dit was uiteraard de gelegenheid op er even van te proeven.Dit biertje bestond in bruin en amber en is gebrouwen door Brasserie Saint-Monon
Als we bezoek krijgen probeer ik altijd om iets klaar te maken met bier.Dit keer viel de keuze op een typisch Belgisch gerecht nl:stoofvlees met frietjes en bijhorend slaatje.Niet zomaar stoofvlees maar bereid met tomaat en Westvleteren 12.Mochten jullie ook interesse hebben in het klaarmaken van dit gerechtje ziehier de ingredienten en bereidingswijze.
600 gr rundstoofvlees
3 tomaten
3 uien
2 teentjes look
stoofvleeskruiden,peper,zout
1 boterham met mosterd
1,5 flesje Westvleteren 12(de rest kan je uitdrinken bij het koken )
Laat het rundstoofvlees bruin bakken,voeg alle ingredienten toe,laat ongeveer 1 uurtje sudderen,je haalt de boterham met mosterd er best eventjes voordien uit,dan nog eventjes aandikken met sausbinder en mmmm smullen maar..... smakelijk
Op donderdagavond 20 maart zijn we afgezakt naar Tapasbar Pado waar een bierproefavond van onze vereniging HOP werd georganiseerd.De opkomst was matig ,maar hebben toch wel een 6tal lekkere biertjes kunnen proeven en een mening geven.Al bij al een gezellig avondje ipv voor de televisie te hangen.
Op een namiddag in september zijn we met onze vereniging (HOP) op brouwerij bezoek geweest bij brouwerij de Ranke in Dottenijs.Daar kregen wij een verzorgde rondleiding door één van de 2 brouwers nl Nino Bacelle,terwijl Guido Devos nog bezig was met het schoonmaken van de kookketel.Na de rondleiding hebben we nog mogen proeven terwijl Nino wat uitleg gaf bij elk biertje,de bieren die we mochten proeven waren:XX bitter,Guldenberg,Kriek De Ranke.
De Waregemse bierfanaten organiseerden zaterdag 22maart voor de 2e maal hun bierfestival ditmaal in zaal Red Path nabij de hippodroom in Waregem.Een 14 tal brouwerijen presenteerden hun bieren,er zaten heel wat exclusieve bieren bij.Wat heel opmerkelijk is voor een relatief klein bierfestival.Dit mag beschouwd worden als één van de betere festivals in Belgie,een dikke pluim voor de organisatie.Deze keer werd er een speciale aktie ondernomen voor het goede doel.Er werden grote 9 liter flessen gevuld door de aanwezige brouwerijen. Die werden dan per opbod verkocht tvv Somival.Wat heel wat bijval kende.
De brasserie Fantome is ontstaan is ontstaan in 1988 op iniciatief van Dany Prignon en zijn vader.Hij wilde de bieren die vroeger gebrouwen werden terug doen herleven.Dany werkte in de toeristiche sector en wilde iets doen om zijn dorp terug wat bekendheid te geven.Daarom organiseert hij jaarlijks tal van activiteiten,zoals:old-timers,folklore,en goede doelen zoals het weekend tvv De Regenboog ingericht door de Heikantsebierliefhebbers.Waar wij op 11 augustus 2007 op bezoek zijn geweest.
Op een paar stappen van Ath (België), in het midden van weiden die vroeger slotgrachten door de Dender worden gevoed, stuurt het Kasteel van Irchonwelz ons terug naar ons verleden.Daar is de brouwerij Des geants gevestigd,een prachtige omgeving.
De bieren worden exclusief gebrouwen met stoffen van eerste kwaliteit (mout, hop, zuiver water en gist). Ze zijn volledig naturel en bevatten geen enkel toevoegsel. Het hergisten in flessen of in vaten maakt deze bieren 100 % natuurlijk bruisend.
De bieren van de brouwerij zijn:
Gouyasse Tradition
Gouyasse Triple
Saison Voisin
Urchon
Ducassis
Sedert korte tijd werkt Brouwerij Des Geants samen met brouwerij Ellezelloise om samen grondstoffen aan te kopen om de prijzen wat te drukken.Deze samenwerking heeft geleid tot een nieuwe naam namelijk Brasserie des Legendes.Maar beide brouwerijen werken nog steeds afzonderlijk van elkaar.
De Artisanale en familie brouwerij de Blaugies is gestart in 1988 en vieren dus dit jaar hun 30 jarig bestaan.Dit alles wordt gevierd tijdens de opendeurdagen op 10 en 11mei.De oprichters Pierre-Alex Carlier en Marie Robert Pourtois zijn al zeker van opvolging want de 2 zonen Kevin(brouwer)en Cedric(restaurantuitbater),zijn al in de voetsporen getreden.
Al hun bieren zijn gebrouwen volgens oude traditie dit wil zeggen zonder bewaarmiddelen,zonder kruiden,niet gefilterd,met hergisting op fles.
Brouwerij de Blaugies is gelegen vlakbij de Franse grens in de driehoek Mons,Maubeuge(Frankrijk),Valenciennes(Frankrijk).
Vlakbij is er ook het natuurpark:Parc naturel des hautes pays.Waar je mooie wandelingen kunt maken.
De brouwerij du Bocq werd in 1858 door de familie Belot opgericht, die sedertdien al haar bekwaamheid ten dienste van het brouwen van bier stelt.Dit jaar vieren ze hun 150e verjaardag! Gelegen in het midden van de schitterende toeristische Condrozstreek, is deze brouwerij trouw gebleven aan de traditionele produktietechnieken van bier op hoge gisting met hergisting in de fles.
Thans staat de 6de generatie van de familie Belot aan de leiding van de Brasserie du Bocq en deze ziet de toekomst van de brouwerij met volle vertrouwen tegemoet. Andere producten : Gauloise blond en ambrée, Blanche de Namur, Saison regal, Triple Moine, St-Benoît blond en bruin, Régal Chrismas.
De "Brasserie Ellezelloise" is een jonge maatschappij die op de 1ste januari 1993 als een BVBA werd gesticht.Het eerste brouwsel werd in juli van hetzelfde jaar gemaakt. De boerderij waarin de brouwerij is gebouwd werd in 1985 gekocht, en het nam 8 jaar in beslag om de zalen in te richten en tweedehands materiaal te verwerven. Een terugkeer naar de ouwe brouwentradities wordt nagestreefd.De naam van het bier "Quintine" verwijst naar een heks van Ellezelles en zo, naar de folklore van het dorp.Dit is gevestigd in de provincie Henegouwen,Ellezelles bevindt zich tussen Ronse en Lessine
Smul-café 'tboeregat is een oude boerderij dat dateert van 1725.Het interieur is ook zo bewaard gebleven,je kan er genieten van de stilte en de rust van de boerebuiten.Je kan er terecht voor de specialiteiten van het huis onder andere ovenkoeken,hutsepot,...ze hebben er ongeveer 35 verschillende streekbieren.
Artisanale brasserie La Rulles is gelegen in de Gaume streek aan het riviertje de Rulles in de provincie Luxemburg.
De brouwer (Gregory Verhelst) heeft zich in Rulles gevestigd omwille van de waterkwaliteit in het jaar 2000.Het bier heeft zijn typische smaak te danken aan het water uit de rivier.Constant in het assortiment van de brouwerij zijn de bieren:La rulles blonde,La rulles triple,La rulles brune.Seizoensbieren zijn dan:La rulles estivale,La rulles cuvee meilleur voeux.