Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
30-04-2008
Picobrouwerij Alvinne
In 2003 starte picobrouwerij Alvinne haar brouwerijactiviteiten in Ingelmunster waarvan deze foto's.
Op deze foto's is te zien hoe Danny Verbeke van streekbiercafé het kroegske( www.kroegske.be )één van zijn eerste brouwsels aan het brouwen is.Intussen was het in Ingelmunster veel te klein geworden en zijn ze verhuist naar de nieuwe lokatie in Heule.
Op de prézythosavond waren we aanwezig waaronder ook enkele bekende biergezichten zoals Steven Vermeylen(www.bierfestival.wordpress.com ).Om de 2 weken kan je op zaterdagmorgen van 9 tot 14u.er terecht om te proeven van heerlijke streekbieren op de proefzolder waar je ook de bieren kunt aankopen,in de kleine zolderruimte.Afgelopen zaterdag zijn we na de bierbeurs in Stassegem nog vlug eens langs geweest waar we terug in goed gezelschap vertoefden van William Roelens en Vosje(www.blog.seniorennet.be/bierblog ) en Pierre Step en vrouwtje Gilberte.
Als je op de foto picobrouwerij Alvinne klikt zie je de foto's van nieuwe brouwerij en proeverijen.
Na enkele weken heb ik toch al iets tot mijn collectie van De dolle brouwers kunnen toevoegen.Heb een vol flesje bruidsbier(19/09/1982) gekregen van onze vriend Pierre Step waarvoor hartelijke dank!Mocht er iemand nog etiketten of flesjes enz in zijn bezit hebben (zie vorige reportage gezocht Dolle brouwers)Mag je altijd contact opnemen,alvast bedankt.
Brouwerij Strubbe, ook bekend als de maagd van Gent, is een Belgische familiale brouwerij opgericht omstreeks 1830 door Carolus Strubbe en gelegen in de West-vlaamse gemeente Ichtegem. De huidige bedrijfsleiders zijn de neven Marc en Norbert Strubbe (6e generatie).Toen we op de terugweg waren van ons vorig brouwerijbezoek(Rodenbach) nu het toch openbrouwerijdagen waren hebben we nog even halt gehouden bij brouwerij Strubbe waar het serieus druk was.Een lange rij wachtenden stond voor de ingang,na de rondgang in de brouwerij hebben we buiten nog genoten van een lekkere Keyte dobbel trippel en een Keyte
Brouwerij Rodenbach is dé representatieve brouwerij van de bruinzure bieren van gemengde gisting, zo typisch voor Zuid-Vlaanderen. Tijdens de twee jaar durende rijping op de eiken houten foeders rijpt Rodenbach zoals wijn. De oudste van de 300 eiken houten foeders zijn 150 jaar oud. Zondag 20 april waren we reeds vroeg op post naar aanleiding van de open brouwerijdagen,we gingen een bezoekje brengen aan waarschijnlijk één van de mooiste brouwerijen van Belgie nl brouwerij Rodenbach.Na onze ogen de kost hebben gegeven konden we achteraf proeven van een heerlijke Rodenbach,Rodenbach grand cru en een Vin de Cereal.
Toen we op terugweg waren na een dagje werken in de brouwerij(De dolle brouwers),hadden we stevige trek gekregen.We hadden gehoord dat er niet ver van ons deur een frituur was die met een uitzonderlijk idee op de proppen was gekomen namelijk een groot aanbod aan verschillende streekbieren en gerechten met streekbieren.Dit mag wel uniek genoemd worden.Er is iedere maand keuze uit verschillende biermenu's.Mijn keuze was gevallen op een hammetje met verse frietjes en een champignonsausje van St-bernardus 8 "prior".Dit voor de prijs van 15 euro wat zeker niet veel is.Ook nog vermelden dat de frietjes handgeschild zijn! Indien je aan de kust bent is dit zeker een bezoekje waard.
Frituur/brasserie De gouden leeuw Voorhavenlaan 105 8400 Oostende
Op zaterdag 12 april 2008 zijn we met HOP naar brouwerij Dubuisson in Pipaix geweest daar kregen we een rondleiding en proeverij.Deze brouwerij opgericht in 1769 is op dit moment de oudste die nog in familie beheer is.Men kan er de "Bush Amber" proeven,een sterk bier dat het gehemelte streelt en dat een geslaagde combinatie is van de Engelse en Belgische stijl.Productie van 4 soorten met hoge gisting:Bush Amber(12°)Bush Blond(10,5°)Bush Noel(12°)Cuvee des Trolls(7°)en Bush Prestige(13°)
Een barbier houdt zich bezig met het scheren,knippen en verzorgen van baarden en snoren.Tevens is hij vaak herenkapper.Barbier is een zeer oud beroep die bij de Egyptenaren al in hoog aanzien stond.De naam is afgeleid van het latijnse barba dat baard betekent.Vanaf de14de eeuw begonnen de barbiers zich te verenigen in gildes,een soort beroepsvereniging.In de middeleeuwen omvatte het werkterrein van de barbier ook chirurgijn,een soort tandarts en geneesheer.Het kiezen trekken en aderlaten waren de meest voorkomende behandelingen.Aan dit laatste herinnert de roodwitte stok bij de ingang van de kapperswinkel.Het scheren van de baard gebeurd met zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt wordt.Door de ontwikkeling van het scheertoestel raakt het beroep in Europa en Noord Amerika steeds meer in onbruik.In veel Aziatische en Afrikaanse landen wordt het beroep van barbier echter nog steeds beoefend,vaak op straat,in combinatie met schoenen poetsen maar.......wij hebben nog een barbier gevonden op een boogscheut van onze woning.Terwijl je er eventjes je beurt afwacht kan je er genieten van een trappist.En voor de wachtende vrouw is dit nu ook geen probleem meer,ik wacht er graag een halfuurtje of meer....
Bros barbier Gistelsesteenweg 62 8400 Oostende Tel 059/80.56.45 Info@brosbarbier.be www.brosbarbier.be
In een paar jaar tijd heb ik al heel wat verzameld van De dolle brouwers,maar ik ben nog steeds op zoek oa naar de spiegel,kalenders,pin en de volgende etiketten:Abraham,Allo allo bier,Bruidsbier,Cactus,De dorstige treffer,Doopbier,Dreve zoptje,Kanton hondschoote,Lievebier,Medios,Stok,Voltreffer,Zwart molenbier,La dixie,Kerstekind.Indien er iemand is die deze wil verkopen of ruilen gelieve mij een mailtje te sturen,alvast bedankt
Afgelopen zaterdag hebben wij een bierproefnamiddag gedaan met onze biervrienden Filip Geerts en zijn vrouw Katrien..Na een aperitiefje te hebben gedronken stond er kreeft op het menu.Daarbij hebben we een Olfabrikken blond gedronken(brouwerij het anker).Wat heerlijk paste bij de lekkere kreeft.Daarna hebben we een driehoeksproeving gedaan waarbij de bieren van de Struise brouwers werden geproefd nl:3 versies van pannepot,waarbij toch wel enkele behoorlijke verschillen te proeven waren.Dan was het de beurt aan ons huisbiertje 'Wannemeier' en daarna een Samuel Smiths een oatmeal stout.Nu het toch rond de paasperiode draaide nog 2 biertjes van brouwerij het Anker.Gouden Carolus easter beer en best easter whishes voor de deense markt.Opmerkelijk is het dat de 2 bieren totaal verschillend zijn!Als afsluiter hebben we mss wat vroeg op het jaar een kerstbier gedronken Abbaye des rocs Noel.Wat ook heerlijk smaakte.Het was een heel gezellige namiddag en zeker voor herhaling vatbaar.
Afgelopen zondag zijn we naar een bierbeurs geweest in Breda in zaal 'De koe'.Na afloop hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om café de Beyerd in Breda te bezoeken.Ze hebben er een ruime keuze aan bieren en een menukaart met alle gerechten bereid met bier.Helaas hebben we niks kunnen eten aangezien de keuken maar om 17u geopend is jammer.De hapjes die we er geproefd hebben bij ons bierje waren overheerlijk.Als je eens in de buurt bent is dit zeker een aanrader om eens langs te gaan.Het is een gezellig bruin café.
De Beyerd Boschstraat 26 4811 GH Breda www.beyerd.nl
In 3 jaar tijd zijn we er in geslaagd al heel wat te verzamelen van brouwerij Achouffe,dit hebben we kunnen verwezelijken door aankoop,ruil,rommelmarkten enz...Ook al hebben we al heel veel toch zijn we nog op zoek naar beschilderde flessen oa envol 2000,de grote bok flessen (1,5l),biere de mars,biere de soleil,kwelchouffe,emaille bord official dealer,druppelvangers,vlaggen,enz...
Als er iemand is die deze spullen wilt verkopen of ruilen mag gerust een mailtje sturen.Andere chouffe spulletjes mag natuurlijk ook.Alvast bedankt.
Door dat we geinterseerd zijn door bier en brouwerijtjes en alles wat er omheen hangt,hebben we besloten om ook eens de stap te wagen om eens een eigen biertje te brouwen.Weliswaar niet op grote schaal,gewoon voor het plezier.Onlangs hebben we een brouwkit gekocht en kon het 'brouwen' beginnen.Met enkele toevoegingen van kruiden en suikers hebben we ons eigen biertje gecreerd dat luistert naar de naam 'Wannemeier' het is een donker biertje geworden dat een beetje richting Guinness gaat.Een beetje bitterig maar voor een 1ste keer mag het er gerust wezen.Dan een etiketje laten maken en klaar.Op naar de volgende...
Toen we verleden zomer in de Ardennen vertoefden reden we door verscheidene dorpjes.Een van die dorpjes was Rendux.Toen we stopten om iets kleins te eten,viel ons meteen op dat dit dorpje een eigen biertje had.Dit was uiteraard de gelegenheid op er even van te proeven.Dit biertje bestond in bruin en amber en is gebrouwen door Brasserie Saint-Monon