Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
De premiejagers is een spannend spel met twee duo's, drie rondes en één finale met als quizmaster Bruno Wyndaele. Deelnemen is prettig, maar winnen is nog plezanter natuurlijk, ook al omdat het winnende duo 500 euro krijgt en de dag erna mag terugkomen.
Een premiejager is iemand die tegen een vergoeding mensen opspoort die gezocht worden. In de quiz De premiejagers wordt er niet op mensen gejaagd, maar op puzzels en de bijhorende premies. De deelnemende duo's verdienen punten voor elke puzzel die ze oplossen. Daarnaast zijn er ook kennisvragen, maar die leveren minder punten op dan de premies.
Gisteren was er één van de thema's "Als het bier in de man is" met volgende premie's
ARABIER TRAPPIST Deze premie's wisten wij direct te ontcijferen
Het is bijna weer zover Op 5 & 6 September gaat er in Toscane"Villaggio della birra "door voor de 4de maal.Vorig jaar konden we het niet laten om er een bezoekje te brengen en er een citytrip van te maken in deze prachtige streek.Dit maal zijn we er uitgenodigd om de Belgische brouwers te vergezellen en schenken we in een standje de Trappistenbieren en de bieren van de Dolle Brouwers.Dit hebben we met veel plezier aanvaard.We mogen er verblijven in een prachtige omgeving en genieten van de Italiaanse keuken.Uiteraard zullen we er gebruik van maken om Rome te bezichtigen en kunnen jullie een reportage verwachten van dit festival.
Deze maal zijn we naar camping kompas in Westende afgezakt om de volgende voorstelling over Trappistenbieren mee te volgen.Aangezien er enkele andere biertjes te proeven waren dan op camping Kompas te Nieuwpoort wilden we er zeker aanwezig zijn.Het was weer een heel boeiende avond en het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen om onze passie voor de belgische bieren te delen.William Roelens was er ook aanwezig en we besloten om na de voorstelling er nog een slaapmutsje te gaan drinken in Den Toogoloog te Middelkerke op 5 minuutjes rijden van Westende.We werden er hartelijk ontvangen door uitbater Dirk en vrouwtje Karin.We kregen er een geuze aangeboden van 20 jaar oud.Deze was nog uitstekend van smaak maar de herkomst van de geuze moest Dirk ons schuldig blijven Nogmaals bedankt Dirk om deze unieke fles te mogen proeven.We hebben er om de gezellige avond af te sluiten nog een La Trappe Isid'or trappist gedronken(7,5%)
De geproefde trappisten op de voorstelling waren: Westmalle trappist extra (4,8%) Orval(6,2%) Achel bruin(8%) Rochefort 8(9,2%) Chimay tripel(8%) Westvleteren 12(10,2%)
Onder het platform 'Leven in de brouwerij' werden we uitgenodigd door Geroen Vansteenbrugge(secretaris van de Waregemse bierfanaten).Enkele avonden per maand organiseert Geroen een 'bieravond',rond 1 bepaald thema.Deze maand werd hij uitgenodigd door de directrice van kamping Kompas om enkele voorstellingen te presenteren op de 2 Kompas kampings(in Nieuwpoort en Westende) aan de kust.Het thema was Trappisten.Het is de bedoeling om de mensen een beetje uitleg te verschaffen over de 7 verschillende Trappisten en de misverstanden proberen uit de wereld te helpen.Zoals Geroen zelf zegt het moet op een ludieke manier gebeuren en niet te technisch,je moet weten de mensen zijn in vakantie en die sfeer moet ook bewaard worden.Daar slaagt Geroen perfect in en weet hij de mensen te boeien door leuke weetjes en verhalen te vertellen die niet te ingewikkeld zijn.Er worden telkens een 6 tal biertjes geproefd met bij ieder biertje een woordje uitleg.Ondertussen mogen de mensen gerust vragen stellen.De avond word in 2 delen verdeeld van telkens 1u15min daarna een korte pauze.In ieder deel worden er 3 biertjes geproefd.Deze maal werd 1biertje extra geproefd om het verschil aan te tonen dat er niet zo'n groot verschil is tussen een Trappist en een abdij-of kloosterbier.Het werd een boeiende avond en mochten jullie de kans hebben om een avond mee te maken beslist doen want je steekt er steeds iets van op.
Dat er altijd wel iets te beleven valt als je bij de Dolle Brouwers op bezoek bent bewees het ook deze keer.Het eerste wat ons opviel waren de nieuwe glazen om de stout uit te drinken.Het mooie robuuste glas laat de stout mooi tot zijn recht komen.En daardoor smaakt deze nog lekkerder.Ook hadden we het geluk dat er juist een persoon aanwezig was die aan re-enactment doet dat wilt zeggen dat deze persoon in de huid kruipt van een personage uit het verleden.Deze persoon beelde een Duitse officier uit in de tijd van W.O II.Daar de brouwerij een hele geschiedenis achter de rug heeft en er veel gebeurd is rond en in de brouwerij tijdens de tweede wereldoorlog,vonden dit een mooi initiatief passend bij het verleden.Hij pastte perfect in het plaatje.Zoals je weet is Kris herteleer ook kunstenaar en veel van zijn werken zijn te bewonderen in Oerbar 2.Ik heb enige tijd een ets laten maken van mezelf, deze heeft een mooie plaats gekregen in onze woonkamer.Dus wie weet als jullie een bezoekje brengen aan de brouwerij staat er jullie misschien ook een verassing te wachten.
Brouwerij De Dolle Brouwers Roeselarestraat 8600 Esen Tel:051/50.27.81 Enkel geopend in het weekend zaterdag van 9.00u tot 19.00u zondag van 15.00u tot 19.00u Gesloten op hoogdagen
Hoeve-ijs Macarel is nu een ideale stopplaats voor fietsers om te genieten van een welverdiend ijsje, maar dit is niet steeds zo geweest. Doordat vele gronden van het bedrijf in natuurgebied kwamen te liggen, werden Marc en Caroline in 2002 genoodzaakt een alternatief te zoeken. Zo begonnen ze met hoevezuivel, het verwerken van melk tot ijs en was Macarel een feit Het hele gezin werkt mee aan de bereiding en verkoop van hoeve-ijs verrijkt met CLA en Omega 3. Van Pasen tot oktober toveren Marc, Caroline en dochters Elke, Eline en Ellen de tuin om tot een sfeervol terras waar passanten kunnen genieten van hun zelfgemaakte producten. Het aanbod is ruim: van hoeve-ijs in 15 verschillende smaken, tot verwenkoffie met zelf bereidde zoetigheden als advocaat, chocolademousse en speculoosmousse. En als het iets meer mag zijn, kunnen de klanten ook proeven van vlees- en kaasplanken aangeboden met producten van lokale collega-hoeveproducenten. Op bestelling maakt Macarel ook prachtige ijstaarten. Na een reportage gezien te hebben op de bierblog van William Roelens WWW.blog.seniorennet.be/bierblog weten we dat er nu 2 huisbiertjes te verkrijgen zijn die gebrouwen worden bij brouwerij Alvinne. "Briekebakker" is het blond biertje met als moederbier Alvinne Tripel(8,7%)."Darinckdelver is het donker biertje met als moerderbier Podge Belgian stout(10,5%).Aangezien wij er wonen op 10 minuutjes rijden van bij ons thuis door een stukje prachtige natuur konden we het niet laten om er een ijsje te gaan proeven en het nieuwe biertje te gaan drinken.De ijsjes waren subliem en de biertjes smaakten met dit prachtige weer.Een plekje om zeker nog eens een bezoekje te brengen.
Vanaf april komen de stengels van de hop naar boven,grijpen ze aan draden vast en spurten omhoog met vele centimeters per dag zodat er in juni gordijnen van groen hangen.Hop is sinds de middeleeuwen een essentieel bestanddeel van bier.Het is tegelijk een smaakverbeteraar,een bitterstof,en een bewaarmiddel maar dan spreken we van de hoppebellen.De bloemen dus.
Als je tegen een lekkerbekkende Belg In maart 'Poperinge 'zegt denkt hij aan gans andere dingen dan bier.Scheuten worden nu boven gegraven,scheutjes eigenlijk.De hopplant,een meerjarige,begint zich onder de aarde al te roeren.Vanuit de kluit wortels groeien nieuwe loten,maar voor die het daglicht zien worden ze afgebroken om de pan in te gaan.Grillige,bleekwitte scheuten zijn het,klein,zelden langer dan 7 centimeter.Ze hebben een zeer bijzondere smaak en men fluistert dat hopscheuten lustopwekkend zouden zijn.De teelt van hop voor het bier stond al heel lang onder druk.Zo'n dertig jaar geleden is men toen begonnen met het verkopen van de hopscheuten om ze te eten.'En nu zijn de hopscheuten een delicatesse die met trots door de meest exclusieve restaurants wordt geserveerd.Poperinge zelf is een droom van een stadje,vol van kenmerkend West-Vlaamse huizen,herinneringen aan de eerste Wereldoorlog en een hopmuseum dat op een moderne wijze de teelt van hop en de geschiedenis daarvan duidelijk maakt.dat museum is gevestigt in de oude'stadsschaal'een compleet gerestaureerd monument waar vroeger de hopbellen gewogen en gedroogt werden.Wie ook eens hoppescheuten wil proeven kan terecht in 8 Poperingse restaurants van 1 maart tot 15 april die mee doen in het hopscheutenfestival.
Op zaterdag 4 juli ging de 14de bierjutterij door op het vertrouwde Pauluspleintje in Oostende dat georganiseert werd door de Oostendse Bierjutters.Een bierproeffestival met smaakvolle artisanale bieren.Je kon er proeven van een 50 tal bieren van een 12 tal brouwerijen.Je kon er ook terecht voor een spijsjuttersmenu om je honger te stillen met onderandere een DOBworst met uien-mosterdsaus gedoopt met Kapitel Prior,een vegetarische jutter-paella dobberend in het biologisch bier bio-Ben en nog tal van andere lekkere gerechten.Het mooie weer was ook van de partij wat altijd belangrijk is bij een buitenevenement.Het was dus terug een geslaagde editie. Geproefde bieren:
V cense(7%)Brasserie de Jandrain-Jandrenouille Vicaris Tripel(8,5%)Brouwerij Dilewyns Congé bier(7,9%)Brouwerij 't Gaverhopke Paulus(6%)Brouwerij Leroy,Boezinge Halleschelle(8,5%)Brouwerij Alvinne Cuerna(7%)Bierfirma Lupiline(gebrouwen bij brouwerij de Graal) Johannes(6,5%)Huurbrouwerij Johannes(gebrouwen bij brouwerij De Graal) Cervesia(8%)Brasserie Dupont Druide blond(6,5%)Bierfirma DruideVOF(gebrouwen bij de Graal)
Ter gelegenheid van de Amerikaanse feestdag 4th of July bracht brouwerij Alvinne een proefplankje met Amerikaanse bieren. Het was voor ons een paar maandjes geleden dat we er nog ééntje hadden geproefd.Het warme weer en de IPA biertjes deed ons terug denken aan onze beertrail naar California.We hebben 9 verschillende bieren kunnen proeven.Het was een hele opgave voor Davy en Glenn om deze bieren te kunnen bemachtigen maar zijn er toch in geslaagd deze uitstekende bieren te kunnen schenken.Wat wel redelijk uniek is voor Belgie.Dikke pluim daarvoor.Voor wie het volgende proefplankje wil proeven kan je terecht op de proefzolder op de vermelde datum's die je kan bekijken op : http://alvinne.wordpress.com/
Geproefde bieren:
YuleSmith holiday ale (winter)(9,5%): Alesmith Brewing Company Imperial Gemini(10,5%):Southern Tier Brewing Company Old Viscosity(10%):Port Brewing Company Wipe- Out IPA(7%):Port Brewing Company Serpents Stout(10,5%):The Lost Abbey Brewing Company The ten commandments(9%):The Lost Abbey Brewing Company 90 Minute Imperial IPA(9%):Dogfish Head 60 Minute Imperial IPA(6%):Dogfish Head World Wide Stout(18%):Dogfish Head
Samen met nog een 700 tal geïnviteerden woonden we in het Gentse Augustijnenklooster de officiële voorstelling bij van een nieuw bier van brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde.Die plaatsvond in de gangen en binnentuin van het klooster.Hoewel Van Steenberge zich profileert als de brouwer van hét Meetjeslandse bier, is het niet onlogisch dat de donkere Augustijn in een Gents klooster werd voorgesteld. De paters Augustijnen brouwden sinds 1295 de blonde augustijn. In 1976 verwierf brouwerij Van Steenberge het recept voor dat kwaliteitsbier van hoge gisting. Dat paradepaardje kreeg tien jaar geleden de Augustijn grand cru als broertje en nu is het gamma nog uitgebreid met de donkere Augustijn. 'Dat is een robijnrood bier van 7 graden met nagisting op de fles en met een licht zoete toets', liet commercieel directeur Jef Versele ons proeven.Voortaan worden de drie augustijnsoorten verkocht onder de vlag van 'kloosterbier'. Namelijk Augustijn blond(7,5%),Augustijn grand cru(9%) en nu het nieuwe Augustijn donker(7%). Op de foto's zie je bestuurder Paul Van Steenberge, gastheer pater Paul De Wit, prior van de Gentse Augustijnen en Jef Verseele die de talrijke opgekomen aanwezigen toesprak en bedankte voor het jarenlange vertrouwen in de van Steenberge brouwerij.Met een optreden in de kloostergangen van een deel van De Rozenen Chambrans uit Wippelgem en duo Aardvark, waarvan zanger Michel Goessens in Evergem woont, kreeg de officiële voorstelling van het nieuwe bier toch een Meetjeslands accent.Nadien werd er nog nagepraat met tal van bekende gezichten uit de 'bierwereld'.Merk ook op de foto's de tot nu toe langste levende(101 jaar!) Augustijn.Wij danken Brouwerij Van Steenberge en hun medewerkers voor deze prachtige voorstelling en wensen hen veel succes met hun nieuwe biertje.