Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
04-05-2008
Guezetoer 2007
Tijdens de Toer de Geuze stellen geuzeproducenten hun deuren open voor het publiek. U kan er terecht voor een rondleiding aangevuld met informatie rond het productieproces. Uiteraard kan je hun producten ter plaatse degusteren. Er is tevens heel wat randanimatie voorzien.
De 6de editie van de Toer de Geuze ging door op zondag 22 april 2007 van 10 tot 17 uur.
Dit evenement wordt georganiseerd door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant en de Stichting Streekproducten.
Geschiedenis
De Toer de Geuze werd voor de eerste keer georganiseerd in 1997. Toen openden brouwerijen Boon, De Troch, Drie Fonteinen, Lindemans, Timmermans en geuzestekerij De Cam hun deuren voor het publiek. Door het overweldigende succes van de eerste openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei werd beslist dit evenement om de twee jaar te organiseren.
De vroegere edities van de Toer de Geuze vonden plaats op 19 oktober 1997, 3 oktober 1999, 22 april 2001, 27 april 2003 en 3 april 2005
Verleden jaar bezochten wij volgende brouwerijen/geuzestekerij. Geuzestekerij De Cam:(www.decam.be): Dorpstraat 67A, 1755 Gooik Brouwerij De Troch:(www.detroch.be) : Langestraat 20, 1741 Wambeek Brouwerij Lindemans:(www.lindemans.be): Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek Brouwerij Mort-Subite:(www.alken-maes.be): Lierput 1, 1730 Kobbegem Brouwerij Timmermans:(www.anthonymartin.be): Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek
In 2003 starte picobrouwerij Alvinne haar brouwerijactiviteiten in Ingelmunster waarvan deze foto's.
Op deze foto's is te zien hoe Danny Verbeke van streekbiercafé het kroegske( www.kroegske.be )één van zijn eerste brouwsels aan het brouwen is.Intussen was het in Ingelmunster veel te klein geworden en zijn ze verhuist naar de nieuwe lokatie in Heule.
Op de prézythosavond waren we aanwezig waaronder ook enkele bekende biergezichten zoals Steven Vermeylen(www.bierfestival.wordpress.com ).Om de 2 weken kan je op zaterdagmorgen van 9 tot 14u.er terecht om te proeven van heerlijke streekbieren op de proefzolder waar je ook de bieren kunt aankopen,in de kleine zolderruimte.Afgelopen zaterdag zijn we na de bierbeurs in Stassegem nog vlug eens langs geweest waar we terug in goed gezelschap vertoefden van William Roelens en Vosje(www.blog.seniorennet.be/bierblog ) en Pierre Step en vrouwtje Gilberte.
Als je op de foto picobrouwerij Alvinne klikt zie je de foto's van nieuwe brouwerij en proeverijen.
Na enkele weken heb ik toch al iets tot mijn collectie van De dolle brouwers kunnen toevoegen.Heb een vol flesje bruidsbier(19/09/1982) gekregen van onze vriend Pierre Step waarvoor hartelijke dank!Mocht er iemand nog etiketten of flesjes enz in zijn bezit hebben (zie vorige reportage gezocht Dolle brouwers)Mag je altijd contact opnemen,alvast bedankt.
Brouwerij Strubbe, ook bekend als de maagd van Gent, is een Belgische familiale brouwerij opgericht omstreeks 1830 door Carolus Strubbe en gelegen in de West-vlaamse gemeente Ichtegem. De huidige bedrijfsleiders zijn de neven Marc en Norbert Strubbe (6e generatie).Toen we op de terugweg waren van ons vorig brouwerijbezoek(Rodenbach) nu het toch openbrouwerijdagen waren hebben we nog even halt gehouden bij brouwerij Strubbe waar het serieus druk was.Een lange rij wachtenden stond voor de ingang,na de rondgang in de brouwerij hebben we buiten nog genoten van een lekkere Keyte dobbel trippel en een Keyte
Brouwerij Rodenbach is dé representatieve brouwerij van de bruinzure bieren van gemengde gisting, zo typisch voor Zuid-Vlaanderen. Tijdens de twee jaar durende rijping op de eiken houten foeders rijpt Rodenbach zoals wijn. De oudste van de 300 eiken houten foeders zijn 150 jaar oud. Zondag 20 april waren we reeds vroeg op post naar aanleiding van de open brouwerijdagen,we gingen een bezoekje brengen aan waarschijnlijk één van de mooiste brouwerijen van Belgie nl brouwerij Rodenbach.Na onze ogen de kost hebben gegeven konden we achteraf proeven van een heerlijke Rodenbach,Rodenbach grand cru en een Vin de Cereal.
Toen we op terugweg waren na een dagje werken in de brouwerij(De dolle brouwers),hadden we stevige trek gekregen.We hadden gehoord dat er niet ver van ons deur een frituur was die met een uitzonderlijk idee op de proppen was gekomen namelijk een groot aanbod aan verschillende streekbieren en gerechten met streekbieren.Dit mag wel uniek genoemd worden.Er is iedere maand keuze uit verschillende biermenu's.Mijn keuze was gevallen op een hammetje met verse frietjes en een champignonsausje van St-bernardus 8 "prior".Dit voor de prijs van 15 euro wat zeker niet veel is.Ook nog vermelden dat de frietjes handgeschild zijn! Indien je aan de kust bent is dit zeker een bezoekje waard.
Frituur/brasserie De gouden leeuw Voorhavenlaan 105 8400 Oostende
Op zaterdag 12 april 2008 zijn we met HOP naar brouwerij Dubuisson in Pipaix geweest daar kregen we een rondleiding en proeverij.Deze brouwerij opgericht in 1769 is op dit moment de oudste die nog in familie beheer is.Men kan er de "Bush Amber" proeven,een sterk bier dat het gehemelte streelt en dat een geslaagde combinatie is van de Engelse en Belgische stijl.Productie van 4 soorten met hoge gisting:Bush Amber(12°)Bush Blond(10,5°)Bush Noel(12°)Cuvee des Trolls(7°)en Bush Prestige(13°)
Een barbier houdt zich bezig met het scheren,knippen en verzorgen van baarden en snoren.Tevens is hij vaak herenkapper.Barbier is een zeer oud beroep die bij de Egyptenaren al in hoog aanzien stond.De naam is afgeleid van het latijnse barba dat baard betekent.Vanaf de14de eeuw begonnen de barbiers zich te verenigen in gildes,een soort beroepsvereniging.In de middeleeuwen omvatte het werkterrein van de barbier ook chirurgijn,een soort tandarts en geneesheer.Het kiezen trekken en aderlaten waren de meest voorkomende behandelingen.Aan dit laatste herinnert de roodwitte stok bij de ingang van de kapperswinkel.Het scheren van de baard gebeurd met zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt wordt.Door de ontwikkeling van het scheertoestel raakt het beroep in Europa en Noord Amerika steeds meer in onbruik.In veel Aziatische en Afrikaanse landen wordt het beroep van barbier echter nog steeds beoefend,vaak op straat,in combinatie met schoenen poetsen maar.......wij hebben nog een barbier gevonden op een boogscheut van onze woning.Terwijl je er eventjes je beurt afwacht kan je er genieten van een trappist.En voor de wachtende vrouw is dit nu ook geen probleem meer,ik wacht er graag een halfuurtje of meer....
Bros barbier Gistelsesteenweg 62 8400 Oostende Tel 059/80.56.45 Info@brosbarbier.be www.brosbarbier.be
In een paar jaar tijd heb ik al heel wat verzameld van De dolle brouwers,maar ik ben nog steeds op zoek oa naar de spiegel,kalenders,pin en de volgende etiketten:Abraham,Allo allo bier,Bruidsbier,Cactus,De dorstige treffer,Doopbier,Dreve zoptje,Kanton hondschoote,Lievebier,Medios,Stok,Voltreffer,Zwart molenbier,La dixie,Kerstekind.Indien er iemand is die deze wil verkopen of ruilen gelieve mij een mailtje te sturen,alvast bedankt
Afgelopen zaterdag hebben wij een bierproefnamiddag gedaan met onze biervrienden Filip Geerts en zijn vrouw Katrien..Na een aperitiefje te hebben gedronken stond er kreeft op het menu.Daarbij hebben we een Olfabrikken blond gedronken(brouwerij het anker).Wat heerlijk paste bij de lekkere kreeft.Daarna hebben we een driehoeksproeving gedaan waarbij de bieren van de Struise brouwers werden geproefd nl:3 versies van pannepot,waarbij toch wel enkele behoorlijke verschillen te proeven waren.Dan was het de beurt aan ons huisbiertje 'Wannemeier' en daarna een Samuel Smiths een oatmeal stout.Nu het toch rond de paasperiode draaide nog 2 biertjes van brouwerij het Anker.Gouden Carolus easter beer en best easter whishes voor de deense markt.Opmerkelijk is het dat de 2 bieren totaal verschillend zijn!Als afsluiter hebben we mss wat vroeg op het jaar een kerstbier gedronken Abbaye des rocs Noel.Wat ook heerlijk smaakte.Het was een heel gezellige namiddag en zeker voor herhaling vatbaar.
Afgelopen zondag zijn we naar een bierbeurs geweest in Breda in zaal 'De koe'.Na afloop hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om café de Beyerd in Breda te bezoeken.Ze hebben er een ruime keuze aan bieren en een menukaart met alle gerechten bereid met bier.Helaas hebben we niks kunnen eten aangezien de keuken maar om 17u geopend is jammer.De hapjes die we er geproefd hebben bij ons bierje waren overheerlijk.Als je eens in de buurt bent is dit zeker een aanrader om eens langs te gaan.Het is een gezellig bruin café.
De Beyerd Boschstraat 26 4811 GH Breda www.beyerd.nl
In 3 jaar tijd zijn we er in geslaagd al heel wat te verzamelen van brouwerij Achouffe,dit hebben we kunnen verwezelijken door aankoop,ruil,rommelmarkten enz...Ook al hebben we al heel veel toch zijn we nog op zoek naar beschilderde flessen oa envol 2000,de grote bok flessen (1,5l),biere de mars,biere de soleil,kwelchouffe,emaille bord official dealer,druppelvangers,vlaggen,enz...
Als er iemand is die deze spullen wilt verkopen of ruilen mag gerust een mailtje sturen.Andere chouffe spulletjes mag natuurlijk ook.Alvast bedankt.
Door dat we geinterseerd zijn door bier en brouwerijtjes en alles wat er omheen hangt,hebben we besloten om ook eens de stap te wagen om eens een eigen biertje te brouwen.Weliswaar niet op grote schaal,gewoon voor het plezier.Onlangs hebben we een brouwkit gekocht en kon het 'brouwen' beginnen.Met enkele toevoegingen van kruiden en suikers hebben we ons eigen biertje gecreerd dat luistert naar de naam 'Wannemeier' het is een donker biertje geworden dat een beetje richting Guinness gaat.Een beetje bitterig maar voor een 1ste keer mag het er gerust wezen.Dan een etiketje laten maken en klaar.Op naar de volgende...
Toen we verleden zomer in de Ardennen vertoefden reden we door verscheidene dorpjes.Een van die dorpjes was Rendux.Toen we stopten om iets kleins te eten,viel ons meteen op dat dit dorpje een eigen biertje had.Dit was uiteraard de gelegenheid op er even van te proeven.Dit biertje bestond in bruin en amber en is gebrouwen door Brasserie Saint-Monon
Als we bezoek krijgen probeer ik altijd om iets klaar te maken met bier.Dit keer viel de keuze op een typisch Belgisch gerecht nl:stoofvlees met frietjes en bijhorend slaatje.Niet zomaar stoofvlees maar bereid met tomaat en Westvleteren 12.Mochten jullie ook interesse hebben in het klaarmaken van dit gerechtje ziehier de ingredienten en bereidingswijze.
600 gr rundstoofvlees
3 tomaten
3 uien
2 teentjes look
stoofvleeskruiden,peper,zout
1 boterham met mosterd
1,5 flesje Westvleteren 12(de rest kan je uitdrinken bij het koken )
Laat het rundstoofvlees bruin bakken,voeg alle ingredienten toe,laat ongeveer 1 uurtje sudderen,je haalt de boterham met mosterd er best eventjes voordien uit,dan nog eventjes aandikken met sausbinder en mmmm smullen maar..... smakelijk
Op donderdagavond 20 maart zijn we afgezakt naar Tapasbar Pado waar een bierproefavond van onze vereniging HOP werd georganiseerd.De opkomst was matig ,maar hebben toch wel een 6tal lekkere biertjes kunnen proeven en een mening geven.Al bij al een gezellig avondje ipv voor de televisie te hangen.
Op een namiddag in september zijn we met onze vereniging (HOP) op brouwerij bezoek geweest bij brouwerij de Ranke in Dottenijs.Daar kregen wij een verzorgde rondleiding door één van de 2 brouwers nl Nino Bacelle,terwijl Guido Devos nog bezig was met het schoonmaken van de kookketel.Na de rondleiding hebben we nog mogen proeven terwijl Nino wat uitleg gaf bij elk biertje,de bieren die we mochten proeven waren:XX bitter,Guldenberg,Kriek De Ranke.
De Waregemse bierfanaten organiseerden zaterdag 22maart voor de 2e maal hun bierfestival ditmaal in zaal Red Path nabij de hippodroom in Waregem.Een 14 tal brouwerijen presenteerden hun bieren,er zaten heel wat exclusieve bieren bij.Wat heel opmerkelijk is voor een relatief klein bierfestival.Dit mag beschouwd worden als één van de betere festivals in Belgie,een dikke pluim voor de organisatie.Deze keer werd er een speciale aktie ondernomen voor het goede doel.Er werden grote 9 liter flessen gevuld door de aanwezige brouwerijen. Die werden dan per opbod verkocht tvv Somival.Wat heel wat bijval kende.
De brasserie Fantome is ontstaan is ontstaan in 1988 op iniciatief van Dany Prignon en zijn vader.Hij wilde de bieren die vroeger gebrouwen werden terug doen herleven.Dany werkte in de toeristiche sector en wilde iets doen om zijn dorp terug wat bekendheid te geven.Daarom organiseert hij jaarlijks tal van activiteiten,zoals:old-timers,folklore,en goede doelen zoals het weekend tvv De Regenboog ingericht door de Heikantsebierliefhebbers.Waar wij op 11 augustus 2007 op bezoek zijn geweest.