Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
04-04-2008
Bierproefnamiddag
Afgelopen zaterdag hebben wij een bierproefnamiddag gedaan met onze biervrienden Filip Geerts en zijn vrouw Katrien..Na een aperitiefje te hebben gedronken stond er kreeft op het menu.Daarbij hebben we een Olfabrikken blond gedronken(brouwerij het anker).Wat heerlijk paste bij de lekkere kreeft.Daarna hebben we een driehoeksproeving gedaan waarbij de bieren van de Struise brouwers werden geproefd nl:3 versies van pannepot,waarbij toch wel enkele behoorlijke verschillen te proeven waren.Dan was het de beurt aan ons huisbiertje 'Wannemeier' en daarna een Samuel Smiths een oatmeal stout.Nu het toch rond de paasperiode draaide nog 2 biertjes van brouwerij het Anker.Gouden Carolus easter beer en best easter whishes voor de deense markt.Opmerkelijk is het dat de 2 bieren totaal verschillend zijn!Als afsluiter hebben we mss wat vroeg op het jaar een kerstbier gedronken Abbaye des rocs Noel.Wat ook heerlijk smaakte.Het was een heel gezellige namiddag en zeker voor herhaling vatbaar.
Afgelopen zondag zijn we naar een bierbeurs geweest in Breda in zaal 'De koe'.Na afloop hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om café de Beyerd in Breda te bezoeken.Ze hebben er een ruime keuze aan bieren en een menukaart met alle gerechten bereid met bier.Helaas hebben we niks kunnen eten aangezien de keuken maar om 17u geopend is jammer.De hapjes die we er geproefd hebben bij ons bierje waren overheerlijk.Als je eens in de buurt bent is dit zeker een aanrader om eens langs te gaan.Het is een gezellig bruin café.
De Beyerd Boschstraat 26 4811 GH Breda www.beyerd.nl
In 3 jaar tijd zijn we er in geslaagd al heel wat te verzamelen van brouwerij Achouffe,dit hebben we kunnen verwezelijken door aankoop,ruil,rommelmarkten enz...Ook al hebben we al heel veel toch zijn we nog op zoek naar beschilderde flessen oa envol 2000,de grote bok flessen (1,5l),biere de mars,biere de soleil,kwelchouffe,emaille bord official dealer,druppelvangers,vlaggen,enz...
Als er iemand is die deze spullen wilt verkopen of ruilen mag gerust een mailtje sturen.Andere chouffe spulletjes mag natuurlijk ook.Alvast bedankt.
Door dat we geinterseerd zijn door bier en brouwerijtjes en alles wat er omheen hangt,hebben we besloten om ook eens de stap te wagen om eens een eigen biertje te brouwen.Weliswaar niet op grote schaal,gewoon voor het plezier.Onlangs hebben we een brouwkit gekocht en kon het 'brouwen' beginnen.Met enkele toevoegingen van kruiden en suikers hebben we ons eigen biertje gecreerd dat luistert naar de naam 'Wannemeier' het is een donker biertje geworden dat een beetje richting Guinness gaat.Een beetje bitterig maar voor een 1ste keer mag het er gerust wezen.Dan een etiketje laten maken en klaar.Op naar de volgende...
Toen we verleden zomer in de Ardennen vertoefden reden we door verscheidene dorpjes.Een van die dorpjes was Rendux.Toen we stopten om iets kleins te eten,viel ons meteen op dat dit dorpje een eigen biertje had.Dit was uiteraard de gelegenheid op er even van te proeven.Dit biertje bestond in bruin en amber en is gebrouwen door Brasserie Saint-Monon
Als we bezoek krijgen probeer ik altijd om iets klaar te maken met bier.Dit keer viel de keuze op een typisch Belgisch gerecht nl:stoofvlees met frietjes en bijhorend slaatje.Niet zomaar stoofvlees maar bereid met tomaat en Westvleteren 12.Mochten jullie ook interesse hebben in het klaarmaken van dit gerechtje ziehier de ingredienten en bereidingswijze.
600 gr rundstoofvlees
3 tomaten
3 uien
2 teentjes look
stoofvleeskruiden,peper,zout
1 boterham met mosterd
1,5 flesje Westvleteren 12(de rest kan je uitdrinken bij het koken )
Laat het rundstoofvlees bruin bakken,voeg alle ingredienten toe,laat ongeveer 1 uurtje sudderen,je haalt de boterham met mosterd er best eventjes voordien uit,dan nog eventjes aandikken met sausbinder en mmmm smullen maar..... smakelijk
Op donderdagavond 20 maart zijn we afgezakt naar Tapasbar Pado waar een bierproefavond van onze vereniging HOP werd georganiseerd.De opkomst was matig ,maar hebben toch wel een 6tal lekkere biertjes kunnen proeven en een mening geven.Al bij al een gezellig avondje ipv voor de televisie te hangen.
Op een namiddag in september zijn we met onze vereniging (HOP) op brouwerij bezoek geweest bij brouwerij de Ranke in Dottenijs.Daar kregen wij een verzorgde rondleiding door één van de 2 brouwers nl Nino Bacelle,terwijl Guido Devos nog bezig was met het schoonmaken van de kookketel.Na de rondleiding hebben we nog mogen proeven terwijl Nino wat uitleg gaf bij elk biertje,de bieren die we mochten proeven waren:XX bitter,Guldenberg,Kriek De Ranke.
De Waregemse bierfanaten organiseerden zaterdag 22maart voor de 2e maal hun bierfestival ditmaal in zaal Red Path nabij de hippodroom in Waregem.Een 14 tal brouwerijen presenteerden hun bieren,er zaten heel wat exclusieve bieren bij.Wat heel opmerkelijk is voor een relatief klein bierfestival.Dit mag beschouwd worden als één van de betere festivals in Belgie,een dikke pluim voor de organisatie.Deze keer werd er een speciale aktie ondernomen voor het goede doel.Er werden grote 9 liter flessen gevuld door de aanwezige brouwerijen. Die werden dan per opbod verkocht tvv Somival.Wat heel wat bijval kende.
De brasserie Fantome is ontstaan is ontstaan in 1988 op iniciatief van Dany Prignon en zijn vader.Hij wilde de bieren die vroeger gebrouwen werden terug doen herleven.Dany werkte in de toeristiche sector en wilde iets doen om zijn dorp terug wat bekendheid te geven.Daarom organiseert hij jaarlijks tal van activiteiten,zoals:old-timers,folklore,en goede doelen zoals het weekend tvv De Regenboog ingericht door de Heikantsebierliefhebbers.Waar wij op 11 augustus 2007 op bezoek zijn geweest.
Op een paar stappen van Ath (België), in het midden van weiden die vroeger slotgrachten door de Dender worden gevoed, stuurt het Kasteel van Irchonwelz ons terug naar ons verleden.Daar is de brouwerij Des geants gevestigd,een prachtige omgeving.
De bieren worden exclusief gebrouwen met stoffen van eerste kwaliteit (mout, hop, zuiver water en gist). Ze zijn volledig naturel en bevatten geen enkel toevoegsel. Het hergisten in flessen of in vaten maakt deze bieren 100 % natuurlijk bruisend.
De bieren van de brouwerij zijn:
Gouyasse Tradition
Gouyasse Triple
Saison Voisin
Urchon
Ducassis
Sedert korte tijd werkt Brouwerij Des Geants samen met brouwerij Ellezelloise om samen grondstoffen aan te kopen om de prijzen wat te drukken.Deze samenwerking heeft geleid tot een nieuwe naam namelijk Brasserie des Legendes.Maar beide brouwerijen werken nog steeds afzonderlijk van elkaar.
De Artisanale en familie brouwerij de Blaugies is gestart in 1988 en vieren dus dit jaar hun 30 jarig bestaan.Dit alles wordt gevierd tijdens de opendeurdagen op 10 en 11mei.De oprichters Pierre-Alex Carlier en Marie Robert Pourtois zijn al zeker van opvolging want de 2 zonen Kevin(brouwer)en Cedric(restaurantuitbater),zijn al in de voetsporen getreden.
Al hun bieren zijn gebrouwen volgens oude traditie dit wil zeggen zonder bewaarmiddelen,zonder kruiden,niet gefilterd,met hergisting op fles.
Brouwerij de Blaugies is gelegen vlakbij de Franse grens in de driehoek Mons,Maubeuge(Frankrijk),Valenciennes(Frankrijk).
Vlakbij is er ook het natuurpark:Parc naturel des hautes pays.Waar je mooie wandelingen kunt maken.
De brouwerij du Bocq werd in 1858 door de familie Belot opgericht, die sedertdien al haar bekwaamheid ten dienste van het brouwen van bier stelt.Dit jaar vieren ze hun 150e verjaardag! Gelegen in het midden van de schitterende toeristische Condrozstreek, is deze brouwerij trouw gebleven aan de traditionele produktietechnieken van bier op hoge gisting met hergisting in de fles.
Thans staat de 6de generatie van de familie Belot aan de leiding van de Brasserie du Bocq en deze ziet de toekomst van de brouwerij met volle vertrouwen tegemoet. Andere producten : Gauloise blond en ambrée, Blanche de Namur, Saison regal, Triple Moine, St-Benoît blond en bruin, Régal Chrismas.
De "Brasserie Ellezelloise" is een jonge maatschappij die op de 1ste januari 1993 als een BVBA werd gesticht.Het eerste brouwsel werd in juli van hetzelfde jaar gemaakt. De boerderij waarin de brouwerij is gebouwd werd in 1985 gekocht, en het nam 8 jaar in beslag om de zalen in te richten en tweedehands materiaal te verwerven. Een terugkeer naar de ouwe brouwentradities wordt nagestreefd.De naam van het bier "Quintine" verwijst naar een heks van Ellezelles en zo, naar de folklore van het dorp.Dit is gevestigd in de provincie Henegouwen,Ellezelles bevindt zich tussen Ronse en Lessine
Smul-café 'tboeregat is een oude boerderij dat dateert van 1725.Het interieur is ook zo bewaard gebleven,je kan er genieten van de stilte en de rust van de boerebuiten.Je kan er terecht voor de specialiteiten van het huis onder andere ovenkoeken,hutsepot,...ze hebben er ongeveer 35 verschillende streekbieren.
Artisanale brasserie La Rulles is gelegen in de Gaume streek aan het riviertje de Rulles in de provincie Luxemburg.
De brouwer (Gregory Verhelst) heeft zich in Rulles gevestigd omwille van de waterkwaliteit in het jaar 2000.Het bier heeft zijn typische smaak te danken aan het water uit de rivier.Constant in het assortiment van de brouwerij zijn de bieren:La rulles blonde,La rulles triple,La rulles brune.Seizoensbieren zijn dan:La rulles estivale,La rulles cuvee meilleur voeux.
Op 11 augustus 2007 waren we al vroeg uit de veren om richting Achouffe te rijden.We wilden niets missen van het grote feest '25 jaar Achouffe'.Zoals je zal zien op de foto's hebben we ons daar super geamuseerd,het was er een gezellige bende.
We konden ons eens goed laten gaan aangezien we er konden overnachten.Chris Bauweraerts was er natuurlijk ook van de partij.En VEEL beschonken mensen .Maar het bleef gezellig.
Op 12 augustus 2007 na ons bezoek aan 25 jaar Achouffe(later meer daarover).Hadden we afgesproken met William en Vosje om een bezoek te brengen aan brasserie de Bellevaux.Het was voor mij geen al te plezierige rit .Aangezien we de avond voordien nogal goed hadden gefeest in Achouffe.Eenmaal daar aangekomen was ik vlug van mijn kater verlost,het was er een prachtige omgeving ' wondermooi '.We werden er goed ontvangen door de brouwer en zijn echtgenote.We hebben er mogen proeven van hun heerlijke bieren zijnde:brune,blonde,black en blanche.Daarbij kregen we lekkere hapjes we werden er echt in de watten gelegd.Zeker een uitstap waard.
Als u van een heerlijk Orval menu wilt genieten is de plaats bij uitstek tapasbar Pado in Tielt,daar kunt u van verschillende jaartallen Orval proeven.Wij hebben de volgende jaartallen kunnen proeven: 27/03/2007,13/07/2006,09/02/2006,10/03/2005,17/11/2004.
Daarbij werd Orval kaas en Orvalpaté geserveerd.Dit werd op een uiterst proffesionele manier geserveerd door Patrick en Dominiek.Tapasbar Pado is reeds enkele jaren Orvalambasadeur en sinds dit jaar Cumlaude.Ook kunt u er terecht voor andere gerechten en ongeveer 100 streekbieren, o.a hun eigen huisbier: HALLESCHELLE.