We gaan vandaag eens bekijken of de Royal Botanic Garden zo mooi is al ze in de boekskes beweren. Eerst heb ik de tram in de verkeerde richting genomen. Klassiek risico hier, want alle straten en lanen lijken wel erg sterk op elkaar. En op de zon durf ik me ook niet meer te betrouwen. Ik vraag me zelfs af of in het Zuidelijk Halfrond de zon 's middags wel in het Zuiden staat. Ik heb zo een vermoeden dat dit axioma hier niet opgaat. In de Zuid Amerikaanse landen die ik afgedweild heb, is me dat nooit opgevallen omdat ik altijd vrij dicht bij de evenaar verbleef. Maar nu zit ik wel enkele duizend kilometer meer zuidelijk.Ik heb mijn prangende levensvraag intussen al aan meerdere mensen gesteld en iedereen doet of zijn neus bloedt. Curieus. In afwachting van een verlossende antwoord, zijn we de tuin gaan bezoeken. Van de bloemenpracht is echter niet veel te merken. Het is hier immers nu herfst. Desondanks toch een in het wild levend 'Grote Geelkuif Kaketoe" (cacatua galerita) gespost gefotografeerd. Vanop 100 meter en in tegenlicht hoog in de bomen, niet evident dus. Maar het slachtoffer bleef geduldig zitten. Dat in tegenstelling tot een grote bonte specht. Het hyperkinetisch beest zat op 2m van mij, in de donkere boskes. Fataal voor de scherpstelling en voor de belichting. Ik heb duidelijk nog flink wat praktijkoefening nodig.
Ik heb intussen wel geleerd dat 'kakatua' in de aboriginal-taal 'oude zus' betekent. Verwonderd me niet. Want bijvoorbeeld een kangeroebeest wordt "kangeroe"genoemd, gewoon omdat de aboriginals op de vraag van de Britten (in het Engels gesteld uiteraard) hoe dat raar beest heette, waarheidsgetrouw antwoorden: "ik versta u niet" ofte "kangeroe"..
Uiteindelijk heb ik nog één plant gevonden die nog in volle bloei stond: een voor mij onbekende " Haemanthus Coccineus".
Vanavond pakken we in om Philip-island enkele dagen onveilig te maken.
Eerste bezoek was de Queen Victoria Market. Een immense overdekte markt met onder andere een vismarkt. Zo weet ik in een half uur wat de zee zoal aan speciale vissoorten te bieden heeft. En inderdaad. Ze hebben 'blauwe oog kabeljauw" (Hyperoglyphe antarctica) en die rakker heeft inderdaad een grote diepblauwe ogen, "Geelstaart koning" vis (Seriola lalandi) een beest met een indrukwekkende kop), een enorm grote vuurrode kreeft, waarvan de naam alleen in het Chinees vermeld staat, "Rankin kabeljauw" (Epinephelus multinotatus), koraal rode zeebaars (Plectropomus) , "rotskabeljauw" en groene reuzekreeft (Jasus verreauxi).
In de namiddag het treinstation bekeken en te licht bevonden. Idem voor wat betreft St Paul's Cathedral. Daarna naar het huis gaan bewonderen dat Toon, de geëmigreerde zoon van Kris, gisteren gekocht heeft. Mooi, met een grote tuin en een indrukwekkende parket om verliefd op te zijn. Kris heeft een 's avonds een typisch Australisch gerecht gegeten: Parma. Het is een kippen-schnitsel, met hesp, tomatensaus en daarover een dik pak kaas. Hmm, ik heb er zo mijn bedenking bij.
Met dank aan Corona is de vlucht van Brussel naar Abu Dhabi een ware luxe. Ik had voor mijn arme beentjes exit-seats gereserveerd. Maar dat beek bij nader toezien helemaal niet nodig te zijn. Meer dan de helft van de zetels blijkt immers onbezet te zijn. We kunnen vrij kiezen waar we ons zetten. Ik sta er versteld bij dat de mensen zich zo laten opjutten door de paniekerige berichten. En de mevrouw van 90 die in een rusthuis overleden is, als argument aanhalen, snijdt geen hout. Ik weet niet hoeveel mensen er jaarlijks in een rusthuis overlijden aan griep, maar het zijn er in elk geval vééééél meer. Et alors, zou Mitterand zeggen.
De vlucht van Abu Dhabi naar Melbourne daarentegen is volledig volzet. Hier hebben onze exit seats hun meerwaarde wel aangetoond. Ik heb een grootste deel van de 11 u geslapen. Kris iets minder. Maar ja, ik kan in deze alleen maar het goede voorbeeld geven.
Het was 11 maart 18u plaatselijk tijd dat we terug op de begane grond stonden.