Inhoud blog
  • 9 juli
  • 8 juli
  • 7 juli
  • 6 juli
  • 5 juli
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Aussie 2020

    08-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 juli

    Vandaag klusjes dag bij Toon: er zijn enkele deuren die klemmen. Ik ben er enkele uren mee zoet om uit te zoeken hoe men een pvc-deur kan bijregelen als ze uit de haak staat. Maar wie zoekt die vindt!

    Toon en Kris brengen de tuin in kaart om de aanpak te overleggen: een schema wordt opgesteld. Morgen fatsoenlijk tuingerief aanschaffen en van start gaan.

    Ik ga ook nog langs bij een apotheker met het doktersvoorschrift dat ik zes weken geleden ben gaan halen voor bisoprolol pilletjes (voor hartritmestoornissen). De ruime voorraad die ik initieel mee had, raakt door mijn extra verlengingen stilaan op. Als er niets fout loopt met de vlucht van 11 juli, kom ik er meer rond. Maar ik wil niet in Abud Dabi vast zitten en zonder bisoprolol te vallen. Ik denk dat het geen lachertje is om daar aan een doktersvoorschrift te raken. Liever blode dan dode mark.  

    Na de middag genieten wij allen van een zonnige winterwandeling naar het centrum, waar we, gelukkig nog op café kunnen en eindelijk een biertje van de plaatselijke brouwerij kunnen degusteren: goed gekruid. Op de terugweg halen wij Jacqueline af bij de kinderopvang.

    Op vraag van Toon en Romana, wordt er ook nog eens Belgisch gekookt: rode kool met appeltjes, varkensgebraad met  mosterd en aardappelen: het smaakt en iedereen tevreden!

     Een deugddoende gashaard wordt aangestoken, want de winters zijn hier kouder dan in Melbourne.

    08-07-2020 om 13:55 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 juli

    Om 10 uur vertrekken we naar de vestiging van Apollo in Sydney waar we onzer camper zullen achterlaten. Daarvoor moeten we dwars door de stad rijden. En Sydney is voor Belgische normen erg groot : 12.300 km² groot. Brussel beslaat …. 32 km². We zijn er zonder ongelukken (dankzij Kris) en zonder verkeerd te rijden (dankzij Mark) door geraakt. Apollo maakte geen problemen en we krijgen, zoals ik na talloze mails, heb kunnen bedingen, 420 Australische dollars terug voor al de tekortkomingen. Dat is goed voor 250 euro. Ook gelukt!

    Eens in de luchthaven vernemen we dat, door een nieuwe corona-uitbraak in Victoria (meer bepaald in Melbourne), de onderlinge grenzen tussen de staten Queensland ( waar we nu nog zitten) en Victoria (waar we naartoe moeten) vannacht om 24u zullen gesloten worden. Onze vlucht heeft vertraging en nog vertraging, maar om halfnegen ’s avonds landen we in Melbourne in de staat Victoria. Oef, voor de zoveelste maal deze reis lukken we er weer in om net op de valreep aan de voor ons ‘goede’ kant van de valbrug te staan. Oef.

    Toon, de zoon van Kris komt ons ophalen aan de luchthaven van Melbourne. Hij zegt ons dat de regio Melbourne in lock-down gaat vanaf middernacht.  Gelukkig voor ons, is hij, tijdens onze reis verhuisd naar zijn nieuwe woonst in Woodend, op anderhalf uur rijden ten Noordwesten van Melbourne. Woodend valt buiten de lock-down. Weer effe gelukkig.

    Vannacht slapen we voor de eerste maal in vijf weken in een fatsoenlijk bed in plaats van op een plank met een mousse matrasje van 5 cm. Het wordt tijd, want ik voel me geleidelijk veranderen in een fakir.


    08-07-2020 om 13:54 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 juli

    Onze hoop om onze laatste dag in Sydney te benutten om toch nog wat musea te kunnen bezoeken, blijkt ijdele hoop te zijn. Alle musea en ook het Opera gebouw blijven potdicht. Het alternatief is van een andere soort. Omdat ik tot op heden nog steeds geen Australisch beest in zijn natuurlijke omgeving gezien heb, gaan we een plaatselijke zoo bezoeken. De commentaren zijn uiteraard weer op zijn Australisch superpositief, maar ik geloof daar niet veel meer van. Tot we de immense parking oprijden. Dan besef ik dat we ditmaal een schot in de roos hebben. Inderdaad. Tot afgrijzen van Kris begin ik met de giftige spinnen en daarna de reptielen, en dan passeren vele Australische dieren en vogels. En allemaal leven ze in hun (nagebouwde) typische natuurlijke omgeving. Heel goed gedaan, alleen spijtig dat ik hiervoor naar een zoo moet…I

    In de namiddag installeren ons op onze laatste camping, die net dezelfde is als diegene waar we drie weken geleden ook halt gehouden hebben. Aan onze linkerzijde staat een mobilhome die in feite een omgebouwde gesloten vrachtwagen is. Zo ene met een laadbaak van 15 meter lang en 3 meter hoog. De eigenaar heeft die helemaal om gebouwd tot een mobilhome met een leefruimte in 2 verdiepingen. Ik kijk naar zijn brandstoftank: naar schatting een zwembadje van 1m x 0,5 x 0,4, dus 200 liter. Wat verder zie ik zijn watertank. Die is beduidend groter, dus makkelijk 300 liter.  Ik denk dat zijn woonst op wielen groter en comfortabeler is dan zijn krakkemikkig hutje van wat planken. Aan onze rechterkant staat het andere uiterste: een bakje van 2m lang en het dak (dat schijn afloopt) is op zijn hoogste punt slechts 1 meter hoog!

    En dan begin ik, meer dan Kris, met lange tanden aan de inpak. Gelukkig is het droog open weer zodat we onze trolleys buiten kunnen inpakken. Dat is net iets makkelijker dan in onze camper.

    08-07-2020 om 13:53 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 juli

    De stranden van The Entrance zijn ontegensprekelijk mooier dan die van Nelson Bay in Port Stephens. Het is een schilderachtige landengte tussen een meer en de stille oceaan: de zon is weerom van de partij en dat maakt dat wandelen langs het strand een rustgevende ervaring is, zelfs in de winter met een fris briesje. Ongedwongen genieten ook wij van dit gezellig kuststadje tussen meerder Australiërs, dan we gewend zijn: de wintervakantie is begonnen en dat merken wij.

    5 weken rondrijden in New South Wales met een camper was eigenlijk bijzonder aangenaam. De staat van de wegen is hier beduidend beter dan in België. Hier liggen, op enkele uitzonderingen na, de banen erbij als biljarttapijten.  Ook de aanleg van de ronde punten is, naar Brits voorbeeld, zeer efficiënt geconcipieerd. De grote exemplaren met twee concentrische cirkels. En, om een reden die ik niet ken, blijft voor ons, links rijden stukken evidenter dan rechts. Het vormt gewoon één coherent geheel, zonder uitzonderingen (wat wel het geval is bij rechts rijden). De bewegwijzering start op meerdere honderden meters vóór het kruispunt en niet zoals in België, op het kruispunt of erna of helemaal niet. Rechtsomkeer maken is door de goed bestudeerde aanleg van de infrastructuur, nagenoeg onmogelijk gemaakt, tenzij je wagen uitgerust is met een scharnier in het midden. Als je toch wil terugkeren, moet je blokje rond rijden. Soms kan zo een ‘blokje rond’ wel erg groot uitvallen. Maar ja dat is de prijs dan. En tot slot, de mensen rijden opmerkelijk meer gedisciplineerd en we hebben nog geen enkele buitenlandse toerist ontmoet.


    05-07-2020 om 13:17 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    04-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 juni

    Het was al goed koud vannacht. En, in tegenstelling tot wat mijn reisgids me influistert, stelt Port Stephens niet veel voor en de gure wind maakt het er niet beter op. Dus opnieuw troost gezocht in een zeefruitschotel. Naar Europese normen was ze goed, naar Australische standaarden was ze schitterend. Het verschil zit hem erin dat voor een Australiër nagenoeg alles moet gefrituurd zijn. Dus één derde van de fruit de mer (zoals bv de inktvis, barramundi en scanmpi’s) moest dat oneervol lot ondergaan. Bovendien kan een Aussie zich geen degelijke maaltijd voorstellen zonder frieten. Dus ook bij een zeefruitschotel. Om positief te eindigen: de blauwe krab was schitterend van smaak en perfect klaar gemaakt. En verse ananas, watermeloen en aardbeien smaken, tot mijn grote verrassing, heel goed bij een fruit de mer.

    Daarmee is alles gezegd over de dag. Dus nu wat anders. Aussies hebben tot op heden (nog) niet veel noitie van het selectief sorteren van afval. Tot op heden worstelen ze met twee vuilnisbakken: ene met een geel deksel voor alles wat recycleerbaar is volgens hen  (papier, karton, alle soorten plastic en glazen flessen, ed) en een tweede met een rood deksel (voor al de restafval). Op de huidige camping in Port Stephens zie ik alleen maar bakken met een rood deksel. Ik ga naar de balie en vraag waar ik de gele afvalcontainers kan vinden. Laconiek antwoord: tja, wij vragen al jaren om de gele bakken maar ze komen maar niet. In afwachting van hun blijde intrede, kieperen we alles samen in de rode bakken.  Ik leg hen uit hoe dat bij ons in zijn werk gaat en de mond van de dame aan de balie valt open van verbazing. Ik haal mijn schouders op en stap in onze camper voor een tripje. En wat zie ik op straat? PAL naast de inkom van de camping staat op straat een afvalcontainer met een geel deksel, twee kuub groot! Hier is duidelijk nog heel wat werk aan de sorteerwinkel.

    Intussen heb ik na flink wat mails over en weer een compromis gevonden voor de vergoeding van de minwaarde voor onze camper van. Ik vroeg op een ‘berekende’ manier 570 dollar en wij zijn geland op 390 dollar (ca 250 euro). Ik kan ermee leven, want ik verdien hier geld met te zeuren en te klagen!


    04-07-2020 om 13:19 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 juli

    Tijdens het ontbijt horen we dat iemand met een grasmaaier het gras op de camping aan het afrijden is. We bekijken mekaar met grote ogen, want de campingplaatsen zijn bedekt met mooi ….. kunstgras! Ik stap op de man af en dan zie ik bijtijds dat hij geen grasmaaier maar een grasstofzuiger bedient. Daarmee heeft nog een bedenking van mij een antwoord gekregen. Dat kunstgras oogt inderdaad netjes, de caravans en de tenten blijven sprietjes- en zandvrij. Maar hoe dan ook verzamelt er zich op de bodem van die matten onvermijdelijk afval en vuiligheid. Hoe krijgen ze dat verdorie ooit proper? Voilà, nu weet ik het.

    Nog stralend weer. In plaats van onmiddellijk verder te trekken, bedwingen ons om niet in de  appel te bijten. Daardoor kunnen we nog een voormiddag in het aards paradijs vertoeven. En we trekken met onze camper naar de parking aan het strand van Tuncurry en duiken in de Stille Oceaan. Maar ik voel goed dat het water weg ebt en dat er serieuze stroming werkt. Het ongeval van Nina indachtig, blijven we dus maar veilig in het ondiepe water op een plaats waar er geen rotsen liggen. Het ondergedompeld worden door sterke golven aan het strand, is zo verkwikkend en doet zo een deugd! Omdat het winter is zijn er bovendien geen vieze beesten noch kwallen. Tegen de middag zijn we opgedroogd en rijden we naar ons favoriet restaurant van gisteren. Kwestie van nog eens oesters met een glaasje bubbels te degusteren. Want dat is intussen al 24 uur geleden en we beginnen abstinatie verschijnselen te vertonen. De afspraak met de dolfijnen loopt echter fout: we zijn een uur vroeger als gisteren.

    In de namiddag bereiken we Port Stephens. Zo zijn we 156 km opgeschoven naar het einde van ons reisje.


    03-07-2020 om 13:17 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    02-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 juli

    Het dreigt wat eentonig te worden, maar het is vandaag weer stralend weer. Ze voorspellen 23 ° in de schaduw, wel te verstaan. Dus maken we een strandwandeling en Kris kan zich niet meer bedwingen. Ze schiet haar sandalen uit en stapt verder aan de waterrand. Ik raad haar aan haar kleed  wat op te heffen, want anders eindigt dat met een nat kleed en een natte broek. Maar ja, je weet hoe dat gaat. Niet willen luisteren naar de raad van een oude (maar niet zo wijze) man en enkele minuten later is het van dat. Kris goed nat. Gelukkig schijnt de zon fel en staat er een licht briesje. Alles zal dus moeten drogen aan de mast. Zo stappen we verder, de ene al wat eleganter dan de andere, naar het vis/oester restaurant waar we een tafeltje met zicht op het water gereserveerd hebben. Als voorgerecht nemen we een glaasje bubbels met een dozijn oesters of 6 verschillende wijzen: nude (dus natuur), met chili, met zeewier en soya saus, met lichte kaviaar, met donkere kaviaar en met sjalot. Ja, goed om eens te proberen. Maar geef mij maar ‘nude and cold’. Tijdens het eten zien we 3 dolfijnen voorbij zwemmen en 2 pelikanen overvliegen. Zo mooi, dat we stante pede opnieuw gereserveerd hebben voor morgenmiddag, net voor we vertrekken.


    02-07-2020 om 00:00 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    01-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 juli

    Deze kusten ten Noorden van Newcastle behoren tot de mooiste van Oost Australië, zo heb ik althans gelezen. Om dat te checken, verlaten we Port Macquarie en schuiven we vandaag maar een goede 100 km op naar het Zuiden. We slaan onze tent op in Tuncurry, het zeestadje aan de Noordkant van Lake Wallis. Via een kilometer lange brug is het verbonden met Forster aan de Zuidkant van het Lake Wallis. Allebei schitterend, zowel de stranden, als de stadjes als de oesters. Lake Wallis is namelijk bekend voor zijn oesterkweek. Na een grondig uitleg, proberen we ze eens. Ik wil namelijk weten waarom ze in Australië steevast het zilte vruchtwater van de oesters weggooien, de oesters dan afspoelen onder kraantjeswater en tot slot lucht- en waterdicht verpakken per dozijn. Dat zit zo, expliceert me een visser. Een Australiër is, zeker als het op eten aankomt- zo lui als ie groot is. Oesters zelf openen, is dus gewoon ondenkbaar. Men ziet in supermarkten daarom geen messen om oesters te openen. Oesters moeten dus geopend worden door de verkoper en een Aussie eet ze op, punt. Ieder zijn job. Bij het openen van de oester raken er onvermijdelijk kalkschilfers in het vruchtwater. Australiërs appreciëren dat hoegenaamd niet om die schilfertjes eruit te moeten halen, daarenboven vereist dit manueel werk en dan komen ze niet uit de kosten. Bovendien zit in dat vruchtwater alle ontlasting van het diertje. En dat vindt een Aussie niet erg hygiënisch. Belachelijk natuurlijk want voor de rest eten ze bijna al hun voedsel met de handen: fingerfood noemen ze dat. Dus weg met het vruchtwater en de beestjes goed afspoelen. Zo zijn ze gegarandeerd proper. Na die respectloze behandeling van de edele diertjes (waar zit Gaja jandorie?), worden ze terug in hun eigen schelp gelegd en als finishing touch sproeien ze met de klassieke plantensproeier zout water op (echt waar!). Enkel een pineut zeurt daarover, vinden zij. Want zeewater is toch ook zout water, nietwaar. Slik,  zo een dierenmishandeling grijpt me echt naar de keel. Ik heb uit medelijden een dozijn gekocht om die sukkelaars uit hun lijden te verlossen. Ze smaken uitstekend, maar ik mis toch het vruchtwater met de excrementen.

    Eens op de bijzonder mooi gelegen en verzorgde camping aangekomen, installeren we ons buiten. Dat is de eerste maal in onze vier maanden durende rondreis in het zogezegde hete continent. Op het menu staan boterhammen met geitenkaas en brie en een glas wijn.  Meer moet dat niet zijn. Kris geniet ten volle!


    01-07-2020 om 12:56 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    30-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 juni

    Eerst langs de vlindertuin van Bonville, iets ten Zuiden van Coffs Harbour . Met een bang hart parkeren we onze camper op een typische parking van een pretpark. En inderdaad. De tuin is een voorschot groot, kleiner dan de vlindertuin in Knokke destijds. Het paviljoen is bovendien lichtjes vervallen (een euphemisme van jewelste). Het enige wat overeenstemt met de publiciteit, is de aangepaste atmosfeer: broeierig vochtig. Mijn cameralenzen dampen volslagen aan. Na een uurtje, een geacclimatiseerde camera,  en de zoveelste ontgoocheling rijker, rijden we verder naar Mort Macquarie. Ten Zuiden van de stad ligt het Sea Acres Rainforest. Een 72 ha groot natuurpark met een driehonderd planten- en 150 diersoorten. Het was een mooi en (bijna) echt regenwoudbos. Maar dieren –all creatures great en small -  heb ik nog steeds niet ontmoet. Ik maak achteraf mijn beklag hierover aan de balie. Antwoord luidt: ja, maar het is nu winter. Alsof die dieren migreren. Ik geloof er niets van, maar ne mens moet tevreden zijn met wat hij krijgt. Het geeft aan Kris een goed beeld van wat een tropisch regenwoud is.


    30-06-2020 om 14:08 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    29-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 juni

    Coffs Harbour regio is bekend voor zijn bananenplantages. Ik heb een wandeling van 4-5 km langs het strand van de Stille Oceaan uitgestippeld om aan zo een bananenplantage met commerciële annex (‘the big banana’) te raken. Prachtige wandeling onder een stralende zon, maar de plantage is gesloten wegens corona gevaar. Ik zeg tegen die madam: het is toch wel raar dat een openlucht plantage - waarbij het respecteren van de sociale afstand met wat goede wil makkelijk te organiseren valt-  gesloten blijft omwille van corona, terwijl een supermarkt met een gesloten luchtverver­sings­systeem wel open gaat. Dit is klinkklare nonsens. Geen antwoord uiteraard. Het is duidelijk dat zij nog nooit zover heeft nagedacht. Van pure frustratie heeft Kris dan maar een chocolade ijsbanaan opgesmikkeld. Beikkens!

    Het is intussen middag, maar buiten een ijsbanaan of andere zoete rommel valt hier niets te eten. In de wijde omtrek zijn geen ‘expensive restaurants’ zoals ze dat hier omschrijven, te bespeuren. Burgerkoterijen ( hier noemen ze dat restaurants) daarentegen zoveel je maar wil. Dan maar de 4-5 km langs het strand terug gewandeld, in de wetenschap dat aan de horizon wel restaurants zijn. We hebben twee uur gestapt op zoek naar een restaurant. En onze koppigheid wordt beloond: we vinden een excellent visrestaurant. De reeds bekende ‘Blauw oog kabeljauw’ en de ‘Jewfish’ (epinephelus itajara maar ik ben niet overtuigd) gaan onverbiddelijk voor de bjil.

    Tot slot verder gewandeld tot zonsondergang.

    29-06-2020 om 12:41 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 juni

    Coffs Harbour regio is bekend voor zijn bananenplantages. Ik heb een wandeling van 4-5 km langs het strand van de Stille Oceaan uitgestippeld om aan zo een bananenplantage met commerciële annex (‘the big banana’) te raken. Prachtige wandeling onder een stralende zon, maar de plantage is gesloten wegens corona gevaar. Ik zeg tegen die madam: het is toch wel raar dat een openlucht plantage - waarbij het respecteren van de sociale afstand met wat goede wil makkelijk te organiseren valt-  gesloten blijft omwille van corona, terwijl een supermarkt met een gesloten luchtverver­sings­systeem wel open gaat. Dit is klinkklare nonsens. Geen antwoord uiteraard. Het is duidelijk dat zij nog nooit zover heeft nagedacht. Van pure frustratie heeft Kris dan maar een chocolade ijsbanaan opgesmikkeld. Beikkens!

    Het is intussen middag, maar buiten een ijsbanaan of andere zoete rommel valt hier niets te eten. In de wijde omtrek zijn geen ‘expensive restaurants’ zoals ze dat hier omschrijven, te bespeuren. Burgerkoterijen ( hier noemen ze dat restaurants) daarentegen zoveel je maar wil. Dan maar de 4-5 km langs het strand terug gewandeld, in de wetenschap dat aan de horizon wel restaurants zijn. We hebben twee uur gestapt op zoek naar een restaurant. En onze koppigheid wordt beloond: we vinden een excellent visrestaurant. De reeds bekende ‘Blauw oog kabeljauw’ en de ‘Jewfish’ (epinephelus itajara maar ik ben niet overtuigd) gaan onverbiddelijk voor de bjil.

    Tot slot verder gewandeld tot zonsondergang.

    29-06-2020 om 12:41 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    28-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 juni

    We draaien het stuur om en starten, met flink wat tegenzin – ik althans-,  onze terugtocht naar het (nog) koudere Zuiden. We rijden in de gietende regen naar het kuststadje Coffs Harbour. Over de middag stoppen we in Byron Bay om in ons favoriet Mexicaanse restaurant  Margaritas voor de laatste maal nog eens te genieten van een Chipotle Pollo met een perfect gemaakte mojito. De reactie van de ober die onze bestelling opneemt zegt alles: ‘maar jullie komen hier jandorie frequenter dan ikzelf!’  Van de gelegenheid maak ik gebruik om in de winkel waar ik een week geleden de teen sleffers gekocht, te gaan reclameren. De rechtse aansteker (diegene die ik voor de aankoop gepast had) zit wel prima, maar de linkse niet. Die is verdorie smaller dan de rechtse en het verschil is dermate dat ik mijn voet er maar half in krijg. No worries: ik krijg prompt een ander paar. Dat paar heeft exact hetzelfde euvel. Het daarop volgende paar is wel goed. Amaai.

    Vermits we vandaag vooral rijden, heb ik de kans eens een fait divers aan te halen.

    Net zoals in het verre Oosten, is ook in Australië wit, in plaats van zwart, de traditionele rouwkleur. Nu heb ik onlangs een baanwinkeltje gezien dat begrafenisdiensten (met verzekering enz) aan biedt. De naam van het bedrijfje luidt ‘ White Lady Funerals’ , en als ondertitel’ a woman’s understanding’. Het logo is het gestileerd silhouet van een dame in het wit met een opvallende zwarte hoed op. Dat wit een begrafeniskleur kan zijn, is niet meer dan conventie. Maar dat ze in hun publiciteit suggereren dat de man eerst zal sterven, vind ik er toch wat over. Of willen ze ermee misschien op een slinkse manier vertellen dat het organiseren van het vooroverlijden van de man ook een onderdeel van hun service is? Ik durf niet binnen gaan. Stel je voor misschien kan ik hier geen ‘vrijblijvende  informatie’ inwinnen. Ik vind die zin over vrijblijvende info niet zomaar uit: die heeft jaren in de vitrine gehangen van een begrafenisondernemer op de Statielei in Mortsel.

    Nog een over de Australische manier van wassen (van linnen). Ze steken alle kleuren bij elkaar in een wasmachine, doen er zeep bovenop en hopsakee wassen maar. Een was temperatuur is voor ouden van dagen. Alles wordt koud gewassen. Makkelijk en het gaat sneller. Effen wachten en dan zwier je alle was op uw droogdraad. Het staat het wasgoed vrij te kiezen of het opteert voor een plaats op de draad of op de grond. Elke keuze wordt gerespecteerd tot het droog is. Alleen de wind kan sommige stukken wasgoed nog van gedachten doen veranderen. In één richting althans: van de draad naar de grond. No worries.


    28-06-2020 om 00:00 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    27-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 juni

    Onze laatste dag in het uiterste Noorden van New South Wales. We doen een wasje en een plasje en na de namiddag trekken we naar Kirra beach, de baai voorbij Coolangatta. Nog meer naar het Noorden en bijgevolg nog meer illegaal. Tegen de oranje achtergrond van  prachtige zonsondergang, zien we dat het in Brisbane (een 160 km verder naar het Noorden) flink aan het regenen is. Het geeft altijd een onwezenlijk gevoel om, bij droog weer, te kijken naar een verder afgelegen streek waar de regen uit de wolken neer gutst als een grote waterval. Op de terugweg kuieren we over de strandpromenade die vol staat met palmbomen (van die klein stammigen met wijde kronkelige vertakken). Het zicht is mooi, maar er is meer aan de hand. Alle –maar dan ook alle – takken zitten vol met ruziënde veelkleurige dwergpapegaaien. Met z’n honderdduizend discussiëren ze onderling wie, volgens hun interne pikorde, waar de nacht mag/moet doorbrengen. Horen en zien vergaat. Het vergt makkelijk een uur vooraleer iedere parkiet zijn zegje heeft kunnen doen en er een consensus gevormd  wordt. Ik heb de verhitte conversatie gedurende een volle minuut opgenomen (148 MB), om achteraf te bewijzen dat ik helemaal niet overdreven heb. De lawaai overlast is zo intens dat een normaal menselijk gesprek moeilijk wordt.

    Ons laatste avondmaal heeft plaats bij een uitgeweken Italiaan van Rome. Hij heeft hier een pastahuis geopend en kookt, bakt en brouwt zoals in Rome (beweert ie althans). Met een glaasje droge (!) prosecco erbij  is het effectief uuuuiiiitstekend! Weliswaar aan een tafeltje buiten (corona nietwaar), met onze twee onderlijfjes en dikke winterjassen aan en bij verwarmd met een gasvuurtje op een staander. Australië warm??? Larie en apekool:  ’s nachts is dat hier serieus koud!

    27-06-2020 om 12:48 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    26-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 juni

    Mijn bekken protesteert tegen het ascetisch harde bed in onze camper. Ik stap ’s morgens als een kreupele oude man. In het begin volstond dan een beetje beweging om de pijn te verdrijven. Maar naarmate de weken vorderen, wordt de duurtijd van de verplichte gezondheidswandeling langer en langer. Vanmorgen was het erg. We doen dan ook een fikse natuurwandeling. Zo slaan we twee vliegen in één klap: beweging tegen de pijn  en water- en moerasvogels bekijken in de mangroves. Het valt wat tegen: op het eind van de wandeling is de pijn niet weg en vogels hebben we niet gezien. Ik vrees dat ze in de winter naar het tropische Noorden migreren. Gelijk hebben ze. Dan maar een mooie strandwandeling in het (zogezegd) verboden Coolangatta gedaan om de moedige en wel erg warmbloedige surfers en duikers te  bewonderen. De zee staat wilder dan gisteren, de golven zijn uiteraard groter en de surfers maken daar dankbaar gebruik van.

    We willen ’s middags in een klein gezellig Italiaans restaurantje gaan eten. We hebben dat gisterenavond ontdekt: ze hebben och arme vier tafeltjes op de stoep staan, want binnen is er  -naast de keuken- geen plaats. Pech voor ons, het is alleen ’s avonds open. No worries, dan vereren we ze morgenavond wel met een bezoekje, denken we. Ons ‘laatste avondmaal’ in het Noorden van New South Wales, want zondag keer ik het stuur om en rijden we terug Zuidwaarts naar de ellendige koude in Sydney. Tot onze euro valt dat het morgen zaterdag is en dat de Coolangattanen misschien ook wel uit eten willen gaan. Dus belt Kris onmiddellijk om te reserveren. ‘Alles volzet’ klinkt het aan de andere kant van de lijn. Maar het zouden geen Italianen zijn, mochten ze daar voor 2 personen geen mouw aan kunnen passen. Oef gelukt.

    Eens terug op de camping hervat ik mijn onderhandelingssessies om geld terug te krijgen. Nu is Apollo aan de beurt. Die mannen verhuren campervans en mobilhomes. Na drie jaar zijn de voertuigen afgeschreven en schuift Apollo die door naar haar dochtermaatschappij ‘Cheapa’. Daar kan je dan een niet meer zo nieuw exemplaar huren tegen een beduidend lagere prijs. Net zoals met de aankoop van een huis, ziet men de gebreken pas na enkele weken. Zo hebben wij het gevoel gekregen dat wij wel de Apollo huurprijs betaald heb, maar een Cheapa gekregen heb. Ik heb hen dat, met de nodige argumentatie, laten weten. Ze hebben me gisteren geantwoord dat ze daar wel willen over praten. Wie niet waagt niet wint!

     

    26-06-2020 om 13:31 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    25-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 juni

    Klokslag 6 uur staan we op, want we moeten de boot van 8 uur in de haven halen voor een uitstap ‘walvissen bewonderen’. De timing is correct, de bussen zijn op tijd, de zon is van de partij. Het kan niet beter zijn. Gelukkig is de boot niet te groot en er zijn maar 20 geïnteresseerden. De stuurman loodst zijn kist recht de volle oceaan in en na een slordige 15 km stopt ie. Waarom daar en niet 1 kilometer eerder of verder of meer naar links of naar rechts, ik weet het niet. Want voor ons valt er niets speciaals te zien, tenzij oneindig veel kalme golven van de Stille Oceaan. Ik denk Kris op haar gemak te kunnen stellen dat de Stille Oceaan vaak helemaal niet zo stil is, maar dat helpt niet echt. De schrik om zeeziek te worden zit er diep in. Gelukkig heeft ze preventief een pilletje genomen.

    Maar ons geduld wordt niet lang op de proef gesteld. Eerst verschijnen die enorme kolossen op ca. 100 meter afstand, maar het duurt niet lang of ze komen –zoals de schipper voorspelde- dichterbij. Hij beweert dat het speelse en nieuwsgierige dieren zijn. En inderdaad, op de duur zwemmen ze op 20 meter van onze boot. Ik hoor ze diep brommend adem halen. Ik mag er niet aan denken als zo een dubbeldekker zich een metertje of 10 vergist: ofwel kiept hij (of zij) onze boot als een notendop om ofwel slaat hij met zijn staart onze boot rats in tweeën.  Even later is het ei zo na van dat: één van die mastodonten duikt uit de diepzee op net voor onze boeg. Ik schat 5 meter ervoor. Gelukkig realiseert het beest zich blijkbaar wat er dreigt te gebeuren en hij duikt onmiddellijk.  De passagiers roepen op zijn Australisch ‘waauw, amazing, breathtaking’ en de hele standaard resem. Ik kijk naar de kapitein, hij kijkt me in de ogen en slaat een zucht. Bijna zijn boot naar de haaien (want die zitten hier ook).  Het schouwspel blijft meer dan een uur voortduren. Een viertal van de lieverds halen hun kunstjes boven: onderste boven zwemmen (zodat alleen de twee punten van de onderkant van hun staart boven het wateroppervlak uit steekt), verticaal naar beneden duiken (zodat hun gigantische staart als laatste boven water komt en tonnen zeewater laat afdruipen) en tot slot plots zonder enige verwittiging of aanleiding, in een seconde met drie kart van hun gigantisch lijf loodrecht uit het water opschieten als een raket, even in de lucht blijven hangen en dan in een overweldigend waterfontein terug in zee te vallen.  Als we terug varen, begint het pilletje van Kris net iets te goed te werken: ze is niet zeeziek, maar gewoon groggy. Straf spul zeg.

    Terug aan land, hoor ik onze schipper tegen een collega zeggen: ’11 miles straight North’. Die mannen spelen met de walvissen onder één hoedje!

    25-06-2020 om 13:44 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 juni

    In de voormiddag eens lekker niets gedaan en genoten van de zon op onze kampeerplaats. In de namiddag gaan uitzoeken waar juist we morgenvroeg paraat moeten staan voor een tochtje op zee. Al goed dat wD e daar even tijd voor uitgetrokken hebben, want de afspraakplaats is niet zo voor de hand liggend. Mits wat vragen lukt het uiteraard. Stel dat ik morgenvroeg om half acht dat had moeten zoeken, dan hadden we allicht onze boot gemist. Daarna een strandwandeling gemaakt eerst legaal in Tweed Heads en dan illegaal in Coolangatta in het verboden Queensland (we kennen nu de sluikweg, nietwaar). Dat is doelbewust want we hebben tegen 6 uur in een bekend grill restaurant een tafeltje voor 2 gereserveerd. Op het strand van Coolangatta valt het me op dat de zonsondergang mooi en kleurrijk beloofd te worden. We wachten geduldig en inderdaad: de horizont kleurt mooi oranje/rood en de zwarte skyline van het 165 km verder gelegen Brisbane steekt er scherp tegen af. Kris maakt duidelijk met de dag betere en mooiere foto’s. Oh, I get by with a little help from my friends!

    Ons candle light dinner, is naar Australische normen, excellent. Als voorgerecht hebben we ons eens gewaagd aan zes oesters. Meer uit nieuwsgierigheid om te weten hoe ze smaken, nadat men al het zilte zeewater heeft verwijderd en de beestjes grondig heeft gewassen. Hawel, het is echt heel erg: Ze serveren ze met een zoete vinaigrette! Het glaasje prosecco is even zoet.

    Dan de rib eye steak. Onze Angelsaksische tegenvoeters hier kennende, vragen we heel nadrukkelijk hem RAW te bakken. Het is iets geworden tussen raw en medium in. Ok, dus. En het vlees was uitermate lekker. Stukken beter dan wat ik in Europa vinden kan.  Het bewijs van mijn bewering is eenvoudig en sterk: Kris heeft een lap van 350 gram zonder verpinken binnen gesmikkeld. Nu gij! . Het  feit dat ook de rib eye lichtjes gezoet is, zullen we maar door de vingers zien. Ik heb er  -opnieuw als test- een pepersaus bij gevraagd. Al een geluk dat ik de saus in een afzonderlijk kommetje krijg, want dat spul is ook tot vervelens toe mierenzoet. Het wordt me elke dag duidelijker waarom de Aussies, zowel mannen als vrouwen, in zo grote getallen buitenmatig corpulent zijn: sugar³.

     

    25-06-2020 om 13:41 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 juni

    In de voormiddag eens lekker niets gedaan en genoten van de zon op onze kampeerplaats. In de namiddag gaan uitzoeken waar juist we morgenvroeg paraat moeten staan voor een tochtje op zee. Al goed dat wD e daar even tijd voor uitgetrokken hebben, want de afspraakplaats is niet zo voor de hand liggend. Mits wat vragen lukt het uiteraard. Stel dat ik morgenvroeg om half acht dat had moeten zoeken, dan hadden we allicht onze boot gemist. Daarna een strandwandeling gemaakt eerst legaal in Tweed Heads en dan illegaal in Coolangatta in het verboden Queensland (we kennen nu de sluikweg, nietwaar). Dat is doelbewust want we hebben tegen 6 uur in een bekend grill restaurant een tafeltje voor 2 gereserveerd. Op het strand van Coolangatta valt het me op dat de zonsondergang mooi en kleurrijk beloofd te worden. We wachten geduldig en inderdaad: de horizont kleurt mooi oranje/rood en de zwarte skyline van het 165 km verder gelegen Brisbane steekt er scherp tegen af. Kris maakt duidelijk met de dag betere en mooiere foto’s. Oh, I get by with a little help from my friends!

    Ons candle light dinner, is naar Australische normen, excellent. Als voorgerecht hebben we ons eens gewaagd aan zes oesters. Meer uit nieuwsgierigheid om te weten hoe ze smaken, nadat men al het zilte zeewater heeft verwijderd en de beestjes grondig heeft gewassen. Hawel, het is echt heel erg: Ze serveren ze met een zoete vinaigrette! Het glaasje prosecco is even zoet.

    Dan de rib eye steak. Onze Angelsaksische tegenvoeters hier kennende, vragen we heel nadrukkelijk hem RAW te bakken. Het is iets geworden tussen raw en medium in. Ok, dus. En het vlees was uitermate lekker. Stukken beter dan wat ik in Europa vinden kan.  Het bewijs van mijn bewering is eenvoudig en sterk: Kris heeft een lap van 350 gram zonder verpinken binnen gesmikkeld. Nu gij! . Het  feit dat ook de rib eye lichtjes gezoet is, zullen we maar door de vingers zien. Ik heb er  -opnieuw als test- een pepersaus bij gevraagd. Al een geluk dat ik de saus in een afzonderlijk kommetje krijg, want dat spul is ook tot vervelens toe mierenzoet. Het wordt me elke dag duidelijker waarom de Aussies, zowel mannen als vrouwen, in zo grote getallen buitenmatig corpulent zijn: sugar³.

     

    25-06-2020 om 13:41 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    23-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 juni

    Reizen op ne mens zijnen ouden dag is blijkbaar vermoeiend. Gisterenavond zijn we om half tien gaan slapen. Het was van ‘moetens’. We vielen allebei om van de vermoeidheid. We hebben doorgeslapen tot deze morgen kwart voor acht.

    Na 12 weken verblijf in Australië zijn er nog steeds een reeks Australische vaste waarden waar we nog geen spoor van gezien hebben. Zoals daar zijn de in het wild levende possums, wallabi’s, kangeroo’s, koala’s, voskoesoe’s, buideleekhorens, wombats enz, en  ….. de aboriginal cultuur.

    In Tweed Heads is er een Aboriginal museum en een Cultuur Centrum en een Bora-ring. We starten de dag met een fikse wandeling naar het museum. We hebben op dat vlak onze verwachtingen met scha en schande al flink naar beneden bijgesteld. Maar duidelijk nog niet genoeg. Echt armoe sta bij: wat stenen rommel (letterlijk hé) en enkele boemerangs op een hoopje gegooid, zonder toelichting of situering van betekenis. Dan het Cultureel Centrum. Dat blijkt slechts een synoniem te zijn voor het bewuste museumbarakje. Twee maal noppes dus. Het enige nuttige wat ik uit de rommel in het museum onthouden heb, is dat een Bora-ring een grote cirkel op de grond was waar twee of meerdere stammen periodiek samen kwamen om hun geschiedenisverhalen mondeling door te geven, de sociale banden te onderhouden, nieuwtjes uit te wisselen en feest te vieren. In de tentoonstelling stond een foto van de nog bestaande Bora-ring, die we wilden bezoeken. Ja, je hoort me al komen: een grote ring in het zand… Al goed dat ik daar geen kilometers voor heb omgereden.

    Op de terugweg naar onze campingplaats, kom ik tot het besluit dat het Aboriginal probleem hier verre van opgelost is. Van  de vijfhonderd verschillende stammen met minstens 200 verschillende talen in de 18de eeuw (voor de komst van de blanken), schiet bijna niets meer over. Alles wat van ver of dichtbij met de Abo-cultuur te maken heeft, wordt hier doodgezwegen en genegeerd. Echt opvallend.


    23-06-2020 om 09:20 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    22-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 juni

    We hebben gisteren vier maal onze keuze herzien over de optimale locatie van onze camper op de campingsite waar we ons voor een week gaan installeren. Heel de discussie over waar de zon staat in het Zuidelijk halfrond en of ze hier van Oost naar West draait of omgekeerd, passeerde nog eens de revue. Kompas-applicaties op de smartphones werden boven gehaald en we stelden vast dat de ene al idioter is dan de andere, maar ze hebben één ding gemeen, namelijk dat ze allemaal het Noorden in een andere windrichting aanwijzen. Nietegeloven, en zoiets noemt zich dan kompas. Mijne kleine teen kan het beter. Uiteindelijk werd het gezond boerenverstand aangesproken en vanmorgen blijkt dat we een wel overwogen keuze gemaakt hebben. We ontbijten voor de eerste maal van onze ietwat uitgelopen reis buiten en in de zon!

    Daarna geniet Kris als een welstellende dama van het verwarmd openlucht zwembad en ik ga een foto nemen van een uit de kluiten gewassen spin met een web van 1 m². Na de middagboterhammen trekken we naar het stadscentrum van Tweed Heads. Dat centrum blijkt uit twee stadsdelen te bestaan: Coolangatta in Queensland en Tweed Heads in New South Wales.  De grens tussen beide staten loopt bij wijlen onvermijdelijk langsheen een straat of dwars door een straat. Het gevolg is dat de ene helft van de straat tot Tweed Heads kan behoren en de overkant tot Queensland. Op het eerste gezicht maakt dat voor ons buitenlanders niet veel uit, maar omdat de corona restricties in Queensland veel strikter zijn dan in New South Wales, is het onderscheid fundamenteel. Want mensen mogen Queensland alleen maar binnen onder erg strikte voorwaarden: domicilie, beroep, medische interventies en dergelijke. Je moet over een speciale toelating beschikken. Die toelating bestaat uit een A4 blad vol met inhoudsloze data maar erg weinig nuttige info, die de autobestuurders op hun voorruit moeten kleven. Ik heb auto’s gezien met drie A4 bladzijden op hun voorruit! Zo’n sterk ingeperkt gezichtsveld gaat nog aanrijdingen veroorzaken vrees ik. Soit, dat is hun probleem. In alle straten van de stad die de virtuele corona-grens kruisen, staan er bemande controleposten. Wie geen A4 permit op zijn naam op de voorruit van zijn wagen heeft kleven, komt er niet in. Dat is tenminste de theorie.

    We willen met onze eigen ogen zien hoe de overheid dat puzzeltje georganiseerd heeft. Mij lijkt het een net met wel erg grote gaten. Ik vraag me af hoe Queensland haar grens et New South Wales afdoend kan afsluiten, hoe ze dat gaan realiseren voor de voetgangers of voor families met leden in de twee staten?

    En inderdaad, net zoals in de VS plannen ze alleen in functie van het autoverkeer: de auto’s, de bestuurder en de eventuele passagiers worden gecontroleerd op het bewuste A4 formulier (en) die ze op de voorruit van hun wagen kleven. Of de namen op het formulier kloppen met de identiteit van de inzittenden, is een brug te ver voor de politie. Als het aantal formulieren al klopt mag je zo door.

    De voetgangers op hun beurt mogen gaan en staan waar ze willen, zowel in New South Wales als in Queensland. Ook wij buitenlanders, stappen dus zonder enig probleem New South Wales buiten en Queensland binnen en omgekeerd. We zijn zelfs ’s avonds in het zogezegd ‘hermetisch afgesloten’ Coolangatta in Queensland gaan eten. Niemand houdt ons tegen als we Tweed Heads verlaten en Coolangatta binnen wandelen. Niemand vraagt ons iets. Allemaal geen probleem. Maar… ik kan in Queensland geen auto huren, want daarvoor moet ik over een permanente verblijfplaats in Queensland beschikken. Wie in een andere staat (bv New South Wales) woont en familieleden in Queensland heeft, wandelt dan weer wél zonder moeilijkheden de grens met Queensland over. Eens in Queensland,  huurt hij op naam van zijn familie een camper en klaar is de Aussie. . Much ado about nothing zou Shakespeare zeggen. En deze mening wordt hier door het merendeel van de Australiërs gedeeld.


    22-06-2020 om 00:00 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 juni

    We pakken in, zoals geoefende Van-rijders, en vertrekken voor de laatste keer nog eens naar Byron Bay: eerst langs de supermarkt Woolworths om tegen de middag opnieuw heerlijk te lunchen bij het Mexicaans restaurant. Intussen tijd is er ook nog even ruimte om langs de winkeltjes te flaneren: heel aangenaam. De inrichting, het aanbod van klederen en snuisterijen en de alles overheersende patchouli geur geven ons een flash-back naar de flower-power periode in de tweede helft van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Ongelooflijk maar waar, vinden wij teen sleffers voor Mark: maat 48: deze zullen heel goed van pas komen om te douchen! Een tweede voltreffer vanmorgen is dat er terug cash geld afgehaald kan worden met de debetkaart: dat probleempje is daarmee ook weeral  van de baan.

    Eindelijk is het dan 12 uur en zijn bij ‘Margerita’ de eerste klanten: wij installeren ons buiten op het terras, badend in een stralende zon bij 20 graden (jaja we naderen de evenaar hé)  smaakt een mezcal dubbel zo goed! Zelfs een alcoholvrije mojito voor Kris, smaakt heerlijk bij onze Chipotle met kip.

    Dan naar Tweed Heads. In eerste instantie liefst niet via de autostrade, maar na 25km kronkelende smalle wegen, op en neer, besluiten wij toch maar de M1 op te rijden: een verstandige keuze, blijkt achteraf: de resterende rit zou toch nog meer dan 60km verder slingeren in het groen.

    Tweed Heads ligt zo een 80km ten Noorden van Byron Bay, net aan de grens met Queensland. We zitten met andere woorden op 100km ten Zuiden van Brisbane, de plaats waar onze reis in april had moeten starten. In de staat waar de zon WARMTE geeft en niet doet alsof. Maar de heilige Corona heeft er anders over beslist. Onze troost is dat het hier de volgende week ook goed weer zal zijn. We gaan ervan genieten. Ik heb ter voorbereiding mijn onderhemdje met mouwen en mijn flies al uit gedaan. Net voor Tweed Heads houden we even halt bij een tankstation annex koffiebar langs de M1. Het valt me direct op dat de politie-aanwezigheid hier wel serieus is: vier politiewagens staan  klaar. Dat belooft voor morgen als we aan de coronagrens met Queensland komen.

    Onze kampeerplaats blijkt uitstekend te zijn: vriendelijk en tegemoetkomend ontvangst en raar maar waar, deze uitbaters hebben de coronatijd nuttig besteed aan het vernieuwen van het sanitaire gedeelte: picobello! Op 1 ½  u tijd is onze was weer proper, gedroogd en gestreken!

    Een verwarmd zwembad lonkt reeds om morgen uit te testen: zal deugd doen om mijn bikini boven water te halen, na 3 ½ maanden in mijn valies gezeten te hebben. En nu Mark ook teen sleffers heeft, zullen wij er hopelijk morgen vroeg kunnen van genieten: eindelijk!


    21-06-2020 om 13:10 geschreven door markenkris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)


    Archief per week
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs