Onze reis langs de Oostkust van Australië lijkt steeds meer
op een culinaire reis in Melbourne. We worden zo stilaan specialist in het
opsporen van de juiste marktstalletjes om ingrediënten aan te kopen die min of
meer beantwoorden aan de Europese normen van fijn voedsel in plaats van
ondermaatse bestanddelen die als enige functie lijken te hebben de honger te stillen.
Inderdaad, Paaszaterdag 8 uur s morgens en wij zijn weer
aan het trammen naar South Melbourne Market, dit keer met Toon, Romana en
Jacqueline. Een bijna lege tram voor ons alleen en we rijden door verlaten
straten. We kunnen misschien een reisgids schrijven met suggesties voor mogelijke toeristische activiteiten in
Melbourne tijdens een pandemie. Vermits het district Melbourne 10 keer groter
is dan Brussel, is dit allicht wel een gat in de markt en kan het een veelgevraagde
handige reispocket worden. En we kunnen het opsmukken met weidse en verlaten
beelden van een lege stad Melbourne.
Vorige woensdag hebben Mark en ik alles verkend op die
overdekte markt en gecheckt wat er op paaszaterdag nog open is. Zo weten wat we
waar willen en kunnen kopen voor onze paasmaaltijden. Weerom een aangename
bezigheid, al is het reeds te druk om voldoende afstand te kunnen houden in
deze corona-tijden. Het duurt dan ook niet lang of het veiligheidspersoneel grijpt
kordaat in door paaltjes en linten te
installeren om de mensen spontaan te laten aanschuiven in rijen. Ook op straat
patrouilleert de politie. Braafjes houden wij voldoende afstand van het jonge
gezinnetje.
Zoals verwacht, trekt Mark onmiddellijk naar het beste
viskraam, niet om direct vis te kopen, maar wel om fotos te nemen: een
plezante verkoper ziet hiervan de humor in en verwittigt al lachend, dat Mark voor
elke foto een AUS dollar dient te betalen: zelfs in ietwat stresserende
momenten zijn er steeds grapjassen! Wij
kopen verse tonijn, zoals gepland, alhoewel die kleine kreeftjes er heel
sappig, vers en smakelijk uit zien. Het zijn Scyllaridae (Beerkreeftjes in het
Nederlands). Hier noemen ze hen Moreton Bay Bugs. Heb je ooit al blauwe visfilet
gezien? Wij niet. Enfin, we hopen dat we nog even tijd krijgen om dit allemaal uit te
proberen!
De bestelling van een ontbeende en opgebonden lamsbout is
wat moeilijker, want dat is hier niet zo gebruikelijk: ofwel met been ofwel
versneden lamsvlees, zoals voor stoofvlees. Op vraag kon men wel ontbenen, maar
niet opbinden: het zij zo.
Een gesloten kriekentaart met zanddeeg wordt het dessert voor
vanavond. Bij het opbergen hiervan in mijn herbruikbare boodschappentas (I
choose to re-use, noemen ze dat hier), voel ik dat deze zo zwaar is dat ik er
gemakkelijk iemand kan mee neerkloppen. Waarschijnlijk is die fijne patisserie,
toch iets minder fijn? Misschien toch beter een open fruittaart gekozen? We
zien wel hoe mierenzoet het zal zijn vanavond.
Zo te zien, werkt de aankondiging van de Premier van Nieuw
Zeeland, dat de leveringsbedrijven van chocolade paaseieren en paashaasjes, nu
ook behoren tot de essentiële noodzakelijke behoeften, ook voor Australië. Toch
kunnen ze ons niet bekoren, omdat wij zo verwend zijn door onze Belgische
chocolatiers. Voor de aanschaf van verse groenten en fruit, is de wachtrij al
behoorlijk lang geworden, ten gevolge van het rigoureus respecteren van telkens
1 1/2m afstand. Ik schuif aan en Mark gaat ondertussen op zoek naar donker zuurdesem
brood, op steen gebakken. Weerom getuige van zongerijpte vruchten en groenten:
een overdaad! Princesseboontjes en zoete maïskolven mogen niet ontbreken!
Na 20 minuten aanschuiven voor een take-away koffieke, keren
wij tevreden en geladen terug met de snelle en stipte trammekes. Wat kan het
gevoel van bijna alleen op deze wereld en van ons toch ook wel deugd doen!
Dit komt nooit meer terug en als het moest terug komen, zullen wij het
waarschijnlijk niet meer meemaken. Misschien toch maar best beginnen aan een
reisgids voor zij die na ons zullen komen?
Nu Mark ondertussen ons huisje grondig heeft gestofzuigd met
matten uitkloppen en al, lijkt het, naar Australische normen very clean en
kunnen wij ons volk verwachten.
Onze maaltijd wordt duchtig gesmaakt, zelfs door Jacqueline
die, niettegenstaande ze moe toekomt,helemaal opkikkert en goed gezind en met een rode wangen van inspanning,
het terrein verkent: goddelijk hoe ze nu al met lading in de hand rondstapt en
van geen hindernis vervaard is, zelfs in achteruit!
Het was een Paaszaterdagavond om nog gelukzalig aan terug te
denken!
Vandaag is het Goede Vrijdag. In tegenstelling tot de
Westerse wereld wordt hier in Australië deze kerkelijke hoogdag grondig
gevierd. Alle winkels, bakkers en ketens zijn gesloten, terwijl ze op Stille
Zaterdag en op Paasdag wél open zijn. Op Paasmaandag is hier, net zoals bij ons,
alles gesloten.
Kris heeft speculaas gemaakt met de lokale ingrediënten. Dat
betekent uiteraard roeien met de riemen die wehebben, vooral inzake de typische speculaas kruiden. Dat kruidenmengsel kennen
ze hier immers niet. Maar ook de bruine suiker stelt problemen. Aanvankelijk
vind ik alleen lichtbruine, maar de volhouder wint en uiteindelijk vind ik een
kilogram donkerbruine suiker. Maar als we het pak thuis openen komt er, naast
de klassieke geur van donkerbruine suiker, ook een aroma vrij dat ik best kan
omschrijven als lichtjes aangebrande suiker. Het laat zich raden: ondanks
flink wat improvisatie lukt het baksel goed, ook de kleur klopt, maar er hangt
een verbrand geurtje aan. Naeen paar
beten, proef ik het echter niet meer. Dus goedgekeurd.
Deze namiddag nog een mooie natuurwandeling gemaakt langs de
Moonee Pond Creek die ons na een 3 km in de Docklands van Melbourne brengt. Ook
daar is alles gesloten, op een chocolateria na, met de naam San Churro.
Spitsvondig zijn de Aussies wel, als het op het uitdenken van originele
benamingen aankomt, althans. Kris bestelt een warme chocomelk. Ze heeft hem wel
maar half opgedronken. Hij is blijkbaar een beetje té zoet voor haar. En dat
wil wat zeggen. Op de terugweg komen we langs de oevers van de Creek een reiger
tegen en een aalscholver die een vers en eigenhandig gevangen visje poogt naar
binnen te zwelgen. Maar hij heeft het er lastig mee, want zijn prooi gaat niet
akkoord en spartelt flink tegen. Hoe zou je zelf zijn.
Staalblauwe hemel en een stralende zon. Wat een zalig
herfstweer. Dus beslissen we naar het strand in Saint Kilda te trammen en
vandaar een fikse strandwandeling van 8 km naar Brighton Beach te doen. Het
traject met openbaar vervoer én de aansluitingen verlopen vlekkeloos. De
wandeling was gewoon zalig. s Middags wat gegeten in Elwood Bay, een dorpje
halfweg tussen St Kilda en Brighton Beach. Het is duidelijk dat we door een
equivalent van Knokke stappen. Kasten van villas aan het strand zoals ik aan
de Belgische kust nog niet gezien heb. Een ervan had een gevellengte van naar
schatting van zeker 50 lopende meter en drie verdiepingen hoog. Allemaal voor
één gezin, want er ismaar 1 bel en 1
brievenbus. Aanpalend aan het huis staat er nog overdekt zwembad. Ik heb wat
last om Kris te laten voort wandelen. Ze raakt er maar niet op uitgekeken laat
staan uitgepraat.
Het bezoek aan het strand van Brighton is een historische
ervaring. Normaal gezien kan men daar over de koppen lopen. Nu was het nagenoeg
leeg. Een speciaal gevoel wel. Maar het had één voordeel: nu kwam de 100 m
lange sliert van felgekleurde strandcabines van het begin van de 20ste
eeuw helemaal tot hun recht.
De weg terug goed voor een slordige 30 km- hebben we met
openbaar vervoer gedaan: 1 bus en 2 trammen. Alle overstappen sloten naadloos
op elkaar aan en dat tegen een te verwaarlozen prijs van enkele euros de man.
De directie van De Lijn zou hier best eens een maandje op cursus komen.
Enkele dagen geleden hebben we tijdens een tramrit naar
Saint Kilda opgemerkt dat er onderweg een enorme markthal, South Melbourne
Market Via internet heb ik vernomen dat die vanaf 7 u s morgens open is.
Vanmorgen rijden we er naar toe. En inderdaad. Het gaat niet om één hal, maar
een immense verzameling van op elkaar aansluitende hallen. Ik schat dat het in
totaal wel 22.500 m² beslaat (150 bij 150 meter). De kwaliteit van de
aangeboden waren, zowel de groenten als de vis, het vlees en het gebak, is echt
indrukwekkend. De waarheid gebiedt me ook toe te geven dat de meeste groenten
kwalitatief zelfs beter zijn dan in België. Ik denk bv aan gember, paprikas,
boontjes, broccoli, maïskolven enz. Zelfs het gebak oogt hier Europees, lees:
meer verfijnd. Hoe langer we hier verblijven, hoe meer we inzien dat we, mits wat
zoeken, wel degelijk kwaliteitsproducten kunnen kopen om lekker te koken. Gaan
eten is en blijft een ramp.
Vanmiddag kom ik mijn belofte na en ga naar de Mexicaan om
tamales te gaan kopen. Een ontgoocheling, want ze trekken op niet veel. De
vulling bestaat nagenoeg alleen uit afgekookt kippenvlees. Ik had ook een
tamales met varkensvlees genomen. Dat smaakte wat beter af, maar al bij al
blijven ze kwalitatief ondermaats. Gebuisd zijn ze.
In de plaatselijke drankenwinkel staat de Campo Viejo in
promotie. Hij kost hier dan meer 16 Australische dollar, zo een 9,5 euro. Ik
neem er drie uit het rek en ga naar de kassa, terwijl de kassiereen fles scant, babbel ik wat met hem en als
ik terug thuis ben realiseer ik me dat die man slechts 1 fles heeft aangerekend.
Dat komt neer op iets meer dan 3 euro voor een fles Campo Viejo. Ik ga terug,
leg hem uit dat hij zich vergist heeft. Die man is zo aangenaam verrast door
mijn eerlijkheid, dat ik maar één van de twee flessen moet bij betalen. De
tweede krijg ik gratis. Dus drink ik nu Campo Viejo van 6,4 euro de fles.
Vannacht had Kris last van haar omgeslagen enkel. Dus
beslissen we dat het beter is om het vandaag (nog) wat kalmer aan toe doen.
Eigenlijk hebben we maar een korte wandeling in de buurt gemaakt. Onderweg ben
ik een Mexicaans restaurant tegen gekomen. Noodgedwongen is hun business model gereduceerd tot een take-away. Achter de toog een echte Mexicaanse
dame, dus neem ik de kans te baat om nog eens wat Spaanse te praten. Zijblijkt afkomstig te zijn van Guadalajara. Op
mijn vraag hoe ze hier aangeland is, antwoordt ze dat ze met haar toenmalig
lief, nu echtgenote, naar Australië gekomen was als student om Engels te leren.
Heel rare uitleg vind ik, want de VS liggen toch een heel stuk dichterbij zou
ik denken. Blijkt dat ze als Mexicanen de VS zomaar niet binnen kunnen en dat,
als het dan toch lukt, ze hun studies niet mogen combineren met werk. Volgens
mij klopt er geen iota van het verhaal, maar ik dring niet verder aan en kom
ter zake. Ik informeer of ze empanadas maakt. Neen, wel tamales en flautas. Ik
bespreek even met Kris en dan vraagt de Mexicaanse of we Duisters zijn. Bijna
antwoord ik haar, Belgen. Waarop zij prompt zegt dat ze in België geweest is. Ik ben
intussen wat achterdochtig geworden met haar verhalen die overlopen van het typisch Amerikaans enthousiasme en tracht die ballon te doorprikken. Dan begint ze enthousiast
de lof af te steken over de Belgische bieren, zoals Trappist en Westvleteren.
En tot mijn stomme verbazing spreekt ze die namen nog feilloos en perfect uit.Ik sluit af met de belofte de volgende dag
wat te komen bestellen.
De zon schijnt opnieuw. Dat is een verademing na twee dagen
rotweer. Dus trammetje genomen naar de kust: Saint Kilda. We stappen rechtstreeks
naar de kaas en wijn winkel van ons meiske uit Charleroi. Maar we hebben pech, haar winkeltje is s maandags gesloten.Dat was ik bij ons eerste bezoek vergeten te controleren. Dan op zoek gegaan naar Acland Street, omdat daar
nogal wat winkeltjes en restaurants en snuisterijen geconcentreerd zijn.
Onderweg passeren we door een aangename residentiële wijk met mooie bomen. En daar kom ik eindelijk mijn eerste interessante vogels tegen: ene Anthochaera caruncula en een Trichoglossus
moluccanus. Dan even een foto gaan nemen van de inkom van een lunapark dat hier
als sinds de jaren 20 van de vorige eeuw staat. Uiteraard intussen gerenoveerd en gemoderniseerd. Niettegeloven, maar de inkom van het complex ziet er identiek uit
als de inkom van de kerken van de Cao Dai sekte in Vietnam. Je moet maar eens
op internet kijken naar de Cao Dai kerk in Tay Ninh met twee kerktorens in kitscherig
Engels lichtblauw en lichtroze.
Dan mis trapt Kris zich even en slaat haar enkel om. Gelukkig
gaat de pijn snel over. We kunnen dus gelukkig verder wandelen naar en in de Acland Straat, de winkelstraat. We slenteren van de ene rommelwinkel naar de volgende patchoeli (ik weet jandorie niet meer hoe we dat horen te schrijven) winkel en vergapen ons aan talloze patisserieën met wansmakelijk grote gebakken (geen gebakjes) in de meest afstotelijke kleuren tot plots, ik weet echt niet waarom, mijn aandacht getrokken wordt door een .bierwinkel die beweert 600 soorten bier te verkopen. En ik heb geluk: hij
is open. Blijkt dat die uitbater onder meer een wand van 1m breed bij 2m hoog volgestouwd
heeft met Belgische bieren. Wat een verschil met een decennium geleden. Ik herinner me dat ik overal in de wereld promotie heb moeten maken voor Belgische bieren. Ik voelde mij toen bij momenten als Paulus die het christelijk geloof wilde verkondigen aan al die ongelovigen in de Westerse wereld. Ik kijk in Australië in het algemeen en hier in Saint Kilda in het bijzonder rond en ik ben
tevreden, ik zie dat ik mijn werk grondig gedaan heb. En dan ging ik rusten..
Zondag betekent hier zondag markt. Een klein marktje waar
lokale neringdoeners hun organic en ethic waar aan de man/vrouw proberen te
brengen. Uiteraard niet de goedkoopste plaats om inkopen te doen, maar daarmee
hebben we nog eens een doel om naartoe te wandelen. Wat de Aussies bedoelen met
organic en ethic is me niet erg duidelijk. Alle etenswaren hebben die
woorden op hun verpakking staan. Ook melkproducten zijn organic en ethic.
En steevast staat er dan onder de hoofding allergieën uitdrukkelijk vermeld: bevat
melk. Mijn sokken zakken hier af bij zoveel verbale nonsens.
We hebben alleen verse yoghurt gekocht en jawel,de hele reutepeuteut die ik hierboven beschreven
heb, staat er weer mooi op. Wat een geruststelling voor een consument dat de
yoghurt hier melk bevat en van een organische en ethisch verantwoorde koe komt.
Als klap op de vuurpijl wordt die
onzinnog aangevuld met de
wereldschokkende informatie dat de mannelijke kalfjes met melk gevoed worden. Voilà,
nu gij. Hoe de vrouwelijke kalfjes gevoed worden, zal mij voor eeuwig en acht
dagen een raadsel blijven.
In de namiddag een wandeling in de regen
gemaakt. Niets speciaals dus. En s avonds bij Toon aan tafel kunnen
schuiven voor een fijne vegetarische lasagne. Wat kan een mens nog meer verlangen?
Deze voormiddag een wandelingske gemaakt en inkopen gedaan.
Want deze avond ontvangen we Toon en Romana in de volgende aflevering van
Komen eten. Het zal venkel met zalm worden.
De taakverdeling is simpel. Aankopen doen we samen. Ik mag daarna
ui en look versnipperen, de zoete aardappelen schillen en later op de avond de
zalm bakken. Kris ontfermt zich over de serieuze facetten, zoals het karameliseren
van de venkel en al de rest. Als nagerecht voor de zoetebekken tovert ze ook
nog chocolade mousse met behulp van zwarte chocolade (85%), wat eieren en met
de hand opgeklopt eiwit.
In de wijnwinkel vraag ik naar een droge witte wijn en voeg
er onmiddellijk aan toe dat ie droger moet wezen dan de witte pinot gris van
Oyster Bay van enkele dagen geleden. Die vond ik toch wel al te zoet. Kwestie
de verkoopster een duidelijk referentiepunt in graad van zoetheid te
geven.Dat was er compleet naast. Ik zag
in haar ogen dezelfde panische angst opborrelen die je ook in de ogen van een
hedendaagse verkoopster in de Veritas kunt ontwaren als je een vraag waagt te
stellen over snit of naad. Je mag kiezen, het maakt niet uit. Dat wicht poogt
al toeterend haar existentiële stress te verwerken en laat haar ogen over al
haar flessen dwalen, wanhopig op zoek naar een etiket waarop DRY staat. Heel
haar wezen straalt geluk uit als ze een fles vindt. Ik ben een beetje
achterdochtig en lees de achterkant van de fles en ik struikel over termen
zoals exotic fruit en dergelijke. Uit pure menslievendheid heb ik gezwegen.
Ik heb de fles beleefd terug op haar plaats gezet en dezelfde Pinot Gris als
vorige maal mee genomen. Dat leek me het meest zekere.
Dit allemaal om duidelijk te maken dat we vandaag niets
speciaals mee gemaakt hebben en bijgevolg ook niet veel te vertellen hebben. En
ja, de maaltijd is een succes geworden.