Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karper
    Buurman heeft zijn meertje uitgegraven. Het watertje zat vol met flinke vissen, die hebben ze er eerst uitgevangen, en hij was zo lief mij te bedenken met een flinke karper..iets van 7 kilo woog de vis!
    Hij had onmiddellijk aan mij gedacht toen hij de vis uit het water haalde..dat voornamelijk omdat volgens zijn zeggen Duitsers met Kerst karper eten, (mijn schoonzoon is Duits) en dat die daarvoor zelfs naar de Lorraine komen om deze karpers te zoeken.
    Schoonzoon zelf was nogal in verwarring van dit verhaal..huh, karper? Gans toch?
    Mij maakt het niet uit..toen ik in november weer hier terugkwam lag er een flinke vis in mijn vriezer. Super!

    Uiteindelijk blijken het Tsjechen te zijn die karper eten. Tegen de feestdagen schijnen in veel huishoudens de karper in het bad te liggen, en moet de familie noodgedwongen een paar dagen met een washandje aan de slag als ze schoon willen worden.
    Dit omdat een karper in modderige meertjes leeft; de vis smaakt nogal naar modder, behalve als je hem als voornoemd behandeld en hem minstens drie dagen in een schoon waterbad laat zwemmen.

    Eigenlijk was ik wel een beetje wantrouwig naar mijn buurman toe, hij houdt nogal van een geintje, en op de een of andere manier lijk ik altijd verwikkeld te zijn in een wraak en re-wraak sfeertje met hem. Zo weet hij nog steeds niet (hoop ik) dat ik het was die laatst op het dorpsfeest zijn zakken van zijn (omkleed) kleding had leeggehaald en die helemaal volgepropt met pasgemaaid gras..dat weer omdat hij mij een stuk oneetbaar (buikvlies) varken had laten klaarmaken...etc etc, maar door hier en daar wat rond te vragen leek het er toch wel op dat karper uit je eigen meertje zeker eetbaar kan zijn..als hij maar "ontmoddert" is.
    En omdat ik eten weggooien geen optie vind besloot ik de vis met oud en nieuw klaar te maken; ik had dan ook ex-Lie en vriendin te gast die wel van een visje houden, en ik dacht deze eens lekker te verrassen met iets wat je nooit eet. Zij hadden echter een vakantie in Tsjechië doorgebracht waar ze niets anders als karper kregen...ze hadden daar op dat moment blijkbaar niets anders te eten. Om met mijn vis op te vallen restte mij dan nog een goede Frans/culinaire manier om het beest klaar te maken.


    Nu koop ik regelmatig zalm, zeewolf of rode poonfilet maar een hele vis klaarmaken? Ik had de vis dus bevroren gekregen en wist eigenlijk niet of hij schoongemaakt was, dat was hij gelukkig wel..de ingewanden waren eruit, er zaten geen gekke dingen in en de vis had drie dagen in een grote bak met water gezwommen- zo hoorde ik van buurvrouw die mijn wantrouwen wel doorzag..:D
    Het ontdooien van een vis van 7 kg is ook geen makkie maar uiteindelijk is de vis ontdooit en in drie stukken gesneden. Twee heb ik weer verpakt en in de koeling gelegd en een mooi middenstuk heb ik klaargemaakt.

    Ik ben begonnen met de vis te wassen en goed na te drogen, daarna heb ik hem ingewreven met peper en zout. Met zout moet je met zoetwatervis niet zo zuinig zijn als met zeevis..ik heb wel zeezout gebruikt.
    Een flinke bos peterselie heb ik uit de tuin gehaald en fijngehakt met 5 teentjes knoflook.
    Een kwart van deze kruidenmix heb ik op de bodem van de ovenschaal gelegd, en ook een kwart van 150 gram boter aan blokjes.
    Daar dan de vis op, de helft van de persillade in de vis, en de helft van de boter in blokjes, en de rest van de kruiden en boter boven op de vis.
    Ruim een uur op 230 graden gebakken, het eerste half uur onder een los aluminiumblaadje..

    Echt heel erg lekker vonden we het, we hebben er met zijn vieren ruim van gesmuld, en in de rest van de week hebben Lie en ik de rest op dezelfde manier klaargemaakt ook opgesmikkeld. Nu ligt er in de vriezer nog een snoek die ik pas kreeg van een vriend met ook zo`n meertje..goede ideeën voor het klaarmaken van deze zwemmer graag opsturen!

    PS voor geïnteresseerden: Nog geen internet!







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    19-01-2012
    vissen en missen
    Dat ziet er lekker uit hoor, die karper. Ik kan me nog herinneren dat er vroeger bij ons ook af en toe zo'n monster in het lavet zwom (wij hadden een oom met een visstekkie). Wat naar dat je nog steeds het internet moet ontberen. Je kunt bijna niet zonder op het Franse platteland. Ik hoop dat er toch snel iets structureels gebeurt. Ik zal mijn lief (de kok in huize meerbeer) eens vragen of hij een lekker recept kent om een snoekje te bereiden. En nee, ik doe nog niet veel in de tuin, ben toch meer een goedweer tuinierster. Ik ben al wel druk aan het peinzen hoe we alles weer in de moestuin gaan zaaien en poten en verheug me nu al op de verse kruiden. 

    19-01-2012, 21:25 geschreven door Dorothé
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs