Buurman heeft zijn meertje uitgegraven. Het watertje zat vol met flinke
vissen, die hebben ze er eerst uitgevangen, en hij was zo lief mij te bedenken
met een flinke karper..iets van 7 kilo woog de vis!
Hij had onmiddellijk aan mij gedacht toen hij de vis uit het water
haalde..dat voornamelijk omdat volgens zijn zeggen Duitsers met Kerst karper
eten, (mijn schoonzoon is Duits) en dat die daarvoor zelfs naar de Lorraine
komen om deze karpers te zoeken.
Schoonzoon zelf was nogal in verwarring van
dit verhaal..huh, karper? Gans toch?
Mij maakt het niet uit..toen ik in november weer hier terugkwam lag er een flinke
vis in mijn vriezer. Super!
Uiteindelijk blijken het Tsjechen te zijn die karper
eten. Tegen de feestdagen schijnen in veel huishoudens de karper in het bad te
liggen, en moet de familie noodgedwongen een paar dagen met een washandje aan de
slag als ze schoon willen worden.
Dit omdat een karper in modderige meertjes
leeft; de vis smaakt nogal naar modder, behalve als je hem als voornoemd
behandeld en hem minstens drie dagen in een schoon waterbad laat
zwemmen.
Eigenlijk was ik wel een beetje wantrouwig naar mijn buurman
toe, hij houdt nogal van een geintje, en op de een of andere manier lijk ik
altijd verwikkeld te zijn in een wraak en re-wraak sfeertje met hem. Zo weet hij
nog steeds niet (hoop ik) dat ik het was die laatst op het dorpsfeest zijn
zakken van zijn (omkleed) kleding had leeggehaald en die helemaal volgepropt met
pasgemaaid gras..dat weer omdat hij mij een stuk oneetbaar (buikvlies) varken
had laten klaarmaken...etc etc, maar door hier en daar wat rond te vragen leek
het er toch wel op dat karper uit je eigen meertje zeker eetbaar kan zijn..als
hij maar "ontmoddert" is.
En omdat ik eten weggooien geen optie vind besloot
ik de vis met oud en nieuw klaar te maken; ik had dan ook ex-Lie en vriendin te
gast die wel van een visje houden, en ik dacht deze eens lekker te verrassen met
iets wat je nooit eet. Zij hadden echter een vakantie in Tsjechië doorgebracht
waar ze niets anders als karper kregen...ze hadden daar op dat moment blijkbaar
niets anders te eten. Om met mijn vis op te vallen restte mij dan nog een goede
Frans/culinaire manier om het beest klaar te maken.
Nu koop ik
regelmatig zalm, zeewolf of rode poonfilet maar een hele vis klaarmaken? Ik had
de vis dus bevroren gekregen en wist eigenlijk niet of hij schoongemaakt was,
dat was hij gelukkig wel..de ingewanden waren eruit, er zaten geen gekke dingen
in en de vis had drie dagen in een grote bak met water gezwommen- zo hoorde ik
van buurvrouw die mijn wantrouwen wel doorzag..:D
Het ontdooien van een vis
van 7 kg is ook geen makkie maar uiteindelijk is de vis ontdooit en in drie
stukken gesneden. Twee heb ik weer verpakt en in de koeling gelegd en een mooi
middenstuk heb ik klaargemaakt.
Ik ben begonnen met de vis te wassen en
goed na te drogen, daarna heb ik hem ingewreven met peper en zout. Met zout moet
je met zoetwatervis niet zo zuinig zijn als met zeevis..ik heb wel zeezout
gebruikt.
Een flinke bos peterselie heb ik uit de tuin gehaald en fijngehakt
met 5 teentjes knoflook.
Een kwart van deze kruidenmix heb ik op de bodem
van de ovenschaal gelegd, en ook een kwart van 150 gram boter aan
blokjes.
Daar dan de vis op, de helft van de persillade in de vis, en de
helft van de boter in blokjes, en de rest van de kruiden en boter boven op de
vis.
Ruim een uur op 230 graden gebakken, het eerste half uur onder een los
aluminiumblaadje..
Echt heel erg lekker vonden we het, we hebben er met
zijn vieren ruim van gesmuld, en in de rest van de week hebben Lie en ik de rest
op dezelfde manier klaargemaakt ook opgesmikkeld. Nu ligt er in de vriezer nog
een snoek die ik pas kreeg van een vriend met ook zo`n meertje..goede ideeën
voor het klaarmaken van deze zwemmer graag
opsturen!
PS voor geïnteresseerden: Nog geen internet!

