Een simpel receptje vandaag. Ik ben er nog niet zo lang geleden achter gekomen dat je bij appelmoes, appelsap of andere appelbereidingen een kleine deel van de appels kunt vervangen door kweeperen ( bij appelsap wordt 5% aangeraden, bij moes kan je een kwart gebruiken.) Bij de rode kool kan je naar smaak wel half half doen, de geurige kweeperen geven een mooie smaak aan de kool!
Neem een rood kooltje van een kilo, snij de kool in vieren en snij de harde stronken eruit. Doe de kool in een snelkookpan en voeg een kopje water en een kopje rode wijn of witte port toe. Het originele recept dat ik maakte bevatte rode wijn..gisteren had ik dat niet zo snel voorhanden..witte port wel, voor de smaak een goede variatie. Snij twee grote geschilde kweeperen in vieren, snij het klokhuis en het harde vruchtvlees onder het klokhuis eruit. Snij de parten nog eens in vieren. Voeg bij de kool, samen met een hand gewassen rozijnen, een kruidnagel, peper en zout.
Zet de pan op en breng de groente onder druk. Kook voor 4 minuten en zet het gas uit. Schil tijdens het afkoelen van de pan twee lekkere appels, snij deze in kleine stukjes. Als de pan zover is afgekoeld dat je hem open kan doen zonder dat de lucht eruit spuit voeg je de appels toe. Is de kool al erg zacht dan kook je de kool niet meer onder druk, maar gewoon zachtjes op laag vuur totdat de appels zacht zijn. Controleer wel of er nog vocht in de pan zit, voeg anders nog wat water of wijn toe. Is de kool nog wat hard dan kan je nogmaals 4 minuten onder druk koken. Roer de kool met de appels en kweeperen nog eens goed door en proef op zout.
Reacties op bericht (3)
13-11-2018
Perenjam
Leuk om over je passie te lezen. Wij hebben zelf perenbomen en maken hier deels perensap en deels jam van. Soms rijd de robotmaaier over de peertjes, maar goed dat is dan iets wat we in de gaten moeten houden.
13-11-2018, 11:39 geschreven door Janine
27-10-2013
tarte tatin!
Hallo Rietje, dank je wel voor je reaktie, leuk dat het gelukt is. Heb je het recept van de site van Okke gebruikt voor de tarte tatin? Je appeltaart was verukkuluk..het laatste stukje staat nu koel en is voor mij...heerlijk!
27-10-2013, 14:54 geschreven door appelvrouw
Kweeperen
Hoi Mikki, Gisteren heb ik een zelfgebakken appeltaart met je geruild voor 3 kilo kweeperen. Vandaag heb ik van de kweeperen een tarte tatin gemaakt en appel-kweepeer jam. De tarte tatin hebben we warm gegeten met vanilleyoghurt. Hij smaakte heerlijk. Heel hartelijk dank voor het delen van de kweeperen. Rietje