De meest gebruikte houtsoort voor buiten- en binnenschrijnwerk, van dak tot meubels.
Gewone spar of witte spar van het noorden
Duurzame en lichte variëteit, aanbevolen voor binnen want moeilijker te behandelen.
Douglas den, roestbruin
Ideaal voor deuren en raamwerk voor vensters en daken. Zeer geliefd voor zijn omvangrijke projecten want de planken zijn soms zeer groot.
Rode ceder
Zeer vormvaste soort zelfs als ze blootgesteld wordt aan grote temperatuurwisselingen. Wordt vooral buiten gebruikt.
Eik of andere loofbomen
Verdraagt grotere lasten dan naaldhout en is beter bestand tegen schadelijke invloeden (schimmels, insecten ), ook de levensduur is langer. Wordt vooral gebruikt voor parket, trappen en meubels.
Triplex en Multiplex
Zijn dunne bladen hout die op elkaar gelijmd worden. De panelen zijn gewoonlijk samengesteld uit een onpaar aantal dunne houtlagen deze worden zo gelijmd dat de vezels een rechte hoek vormen met de vezels van de volgende laag, door deze gekruiste werkwijze 3,5,7 of 9 lagen krijgt de plaat een hoge weerstand en een opmerkelijke stijfheid.
De zijden worden bedekt met een laag houtfineer bv. beuk, eik, mahonie, merantie
Er bestaan 3 soorten,
Multiplex MR: voor gebruik binnen
Multiplex WBP : vochtbestendig gelijmd
Betonplex:multiplex met een speciale beschermlaag om de buitenste houtlagen
tegen weerinvloeden te beschermen.(Bruynzeel)
panelen uit latten of lamellen
Vandaag de dag zijn ze zo goed als onvindbaar geworden in de handel. Ze bestaan langs de binnenkant uit naast elkaar geplaatste houten latten. langs beide zijden worden houten bladen geplaatst
MDF of Medium Density Fiberboard
MDF is een plaat die wordt bekomen door het warmpersen van verlijmde houtvezels. De fijne houtpartikels geven het een homogene textuur waardoor het gemakkelijk in de massa verwerkt kan worden. Het is glad, heeft een bijna natuurlijke houtkleur en is gemakkelijk te bewerken.
er bestaan 3 soorten,
LDF: lage persing
MDF: medium persing
HDF: hydrofuge of vochtbestendig
Enkel de HDF plaat kan in vochtige ruimtes gebruikt worden zoals kelders het is niet de bedoeling dat de platen rechtstreeksin contact komen met de vloeistof.
osb- platen
De platen bestaan uit verschillende lagen houtstroken die met lijm worden samengeperst.
De stroken van de buitenlagen worden parallel naast elkaar geschikt de binnenlagen worden willekeurig geplaatst
er bestaan 4 soorten,
OSB 1: voor interieurtoepassing in een droge omgeving
osb 2: bouwplaat dragend in een droge omgeving
osb 3: bouwplaat dragend in een vochtige omgeving
osb 4: bouwplaat bestand tegen zware lasten in een occasioneel vochtige omgeving
Hardboard
Is samengesteld uit schaafsel, houtrestjes en stro en dergelijke. Deze deeltjes worden samengeperst en onder hoge temperatuur in een viltlaag gedrukt. Naar gelang de persing heeftmen harde of half harde panelen (van het genre Unalit)
Hardboard wordt veel toegepast voor meubelen rugzijde van kasten en deuren
goed om weten
enkele paneelbekledingen
De bekleding van de diverse soorten houtplaten dient enerzijds om het uitzicht ervan positief te beïnvloeden maar anderzijds ook om de oppervlakteweerstand te verbeteren. Deze bekledingen zijn in volle evolutie.
De gestratifeerde plaat
Volgens de nor EN438 zijn deze over het algemeen bestand tegen sleet, krassen tegen bepaalde zuren en diverse scheikundige producten. We komen ze dan ook vooral tegen als keuken- of venstertablet of bij fabricatie van deuren.
Deze panelen worden ook wel gelamineerd genoemd (HPLhigh pressure laminates). Zij hebben een dikte van 0.5 tot 2.5 mm en bestaan uit meerdere onder hoge druk samengeperste lagen. Het gaat hier in feite om verschillende lagen kraftpapier, die warmgeperst zijn en doordrenkt met hars. De laatste laag krijgt soms een decor en een melaminehars.
De melamineplaat
Dit paneel heeft een zeer fijne bekleding en is dan ook fragieler. het wordt gebruikt voor onderdelen van meubelen die weinig risico op beschadiging lopen. De bekleding bestaat hier slechts uit een enkele laag kraftpapier, warmgeperst en doordrenkt met hars. De vloeibare hars dient tevens als lijm en verzekert de kwaliteit van het oppervlak. De verzaging van deze panelen is delicaat en er is een aangepaste uitrusting nodig om te voorkomen dat de bedekking afschilfert en beschadigd wordt
Het fineer
De buitenzijde van het paneel is een houtlaag waarvan de soort gekozen wordt in functie van zijn weerstandseigenschappen, zijn kleur en de textuur van zijn vezels. De edele fineersoorten ( zoals eik, mahonie, beuk .) moeten zichtbaar blijven voor decoratief gebruik.
Blauwsteen in een verzoete afwerking is de ideale keuze voor een lange termijn resultaat, waar nooit meer naar moet gekeken worden. In tegendeel, de vloeroppervlaktes worden elk jaar mooier. Het blijft een vaste waarde, die een tijdloze klasse geeft aan een gebouw. Hoogglans op blauwsteen is wat onhandig, omdat alle blauwstenen op looppaden stabiliseren op een uniforme donkerblauwe kleur, die afwijkt van het donker zwarte. Ideaal is dus te kiezen voor die afwerking die de steen toch op termijn gaat krijgen. Verzoet (licht of donker).
Maar na plaatsing, en eerste onderhoudsmaanden, krijgt men soms brede zones die donkerder en bleker zijn. Dit gebeurt bij het trage stabiliseren en patineren van de vloer met onderhoudsproduct en doorgang. Het algemeen aspect kan wat ongelukkig overkomen.
Oplossingen:
a. Wachten: na een paar jaar komt de vloer sowieso op een uniform aspect. Blijven onderhouden met natuurzeep.
b. Armolie: met schuurborstel en ontvettingsreiniger (niet zuur !!!) opgelost in warm water, de vloer opschuren en residu wegtrekken.
c. Laten patineren: vloer laten reinigen en nat patineren door een specialist. Deze techniek simuleert jaren en jaren doorgang. Ze gebeurt met zuiver water, en is perfect natuurlijk. Het uitzicht wordt een uniforme fijne natuurlijke zijdeglans.
Vlekken in poreuze natuurstenen
Natuurstenen die een hoge porositeit of capillariteit hebben, zoals bijvoorbeeld beige kalkstenen type franse steen of Portugese witstenen, bleke granieten of geflammeerde granieten, zuigen vlekken op basis van water of op basis van oliën op. Zelfs na oppervlakkige reiniging blijven ze in de natuursteen. Dit gebeurt als de oppervlaktes nog niet verzadigd zijn met een onderhoudsproduct.
Oplossingen:
a.Proberen te ontvlekken met ontvetters en oplosmiddelen zoals ammoniak, aceton of thinner. Andere vlekken kunnen met bleekwater verminderd worden. Test zelf.
b.Wachten: op termijn verdwijnen de vlekken.
c.Preventief werken: de kwetsbare oppervlaktes behandelen met een beschermingsproduct, zelf of door een specialist.
Kalkafzetting op douchewanden
Als je gebruik maakt van kalksteen (marmer, travertin, witstenen, blauwsteen, enz.) voor douchewanden, en het water kalkhoudend is, dan krijg je gegarandeerd op termijn problemen van kalkafzetting. De druppeltjes water drogen na het douchen op de wanden, en het kalk in die druppels zet zich sterk vast op de kalksteen.
Oplossingen:
a.Met fijne staalwol, met draaiende bewegingen, elke 2 à 3 maand, de vastgezette kalkdruppels verwijderen. Indien de korst de dik is, gaat dit systeem niet. Ga over naar bv.
b.Een specialist vragen om de wanden de slijpen tot een fijn verzoete afwerking.
Werfkrasjes voor de oplevering
Na het plaatsen van natuursteen in een bouw, gaan de werken verder. Indien er geen efficiënte bescherming geplaatst wordt, die ook dampdoorlatend is, kan het gebeuren dat er fijne krasjes gemaakt worden door vuil en zand die binnen gelopen wordt. Er kunnen ook zware beschadigingen gemaakt worden door sleuren met kisten, ladders, machines, enz. En dit voor de oplevering. Het is vervelend als de vloeren door die redenen niet geaccepteerd worden. Het is de verantwoordelijkheid van de aannemers op werf om preventieve voorzorgen te nemen. De architect moet eveneens instructies geven in die zin.
Oplossingen:
a.Zo laten: fijne krasjes kunnen geaccepteerd worden indien de vloer toch na gebruik uniform gaat patineren en slijten.
b.Indien beschadigingen te zwaar zijn om te accepteren: lokaal indien mogelijk, of volledig herslijpen met machine (specialist).
Hoogteverschillen tussen tegels onderling
Bij sommige plaatsingstechnieken zoals het lijmen is het moeilijk om een perfecte pas te verkrijgen. Ondanks de moeilijkheidsgraad, moeten ze gelegd worden binnen de tolerantiegrens aanvaard door het WTCB. Deze wordt als volgt omschreven: bij het plaatsen van een rechte lat van 2 m, mogen er géén afwijkingen zijn van méér dan 2 mm, convex of concaaf, en dus automatisch géén verschillen van méér dan 2 mm tussen tegels onderling voorkomen. Maar vaak is de werf zodanig gevorderd dat het uitbreken en herbeginnen bijzonder moeilijk is.
Oplossingen:
a.Uitbreken en herbeginnen, desnoods in zones.
b.Volledig herslijpen en verzoeten, eventueel met achteraf kristalliseren om een hoogglans te bereiken (specialist).
Cementresten of vlekken van cementsluierverwijderaar
Na het opvoegen is het zéér moeilijk om cement- en mortelresten te verwijderen teneinde een proper en aanvaardbaar resultaat te bereiken.
Oplossingen:
a.Met een nieuw snijmesje en drager de cementzones zuiveren met de hand.
b.Pogen met een éénborstelmachine en schijf de resten weg te reinigen
c.Indien dit niet werkt, moet het geheel geslepen worden (specialist).
Uitkankeren van natuursteen vloer
Ervaring bewijst dat het uitkankeren bij bepaalde kalksteen en marmers een verkeerde plaatsing als oorzaak hebben. Dit gebeurt echter nog zelden. Wanneer geen witte cement en witte zand gebruikt worden, verhoogt het risico van uitkankeren. Overmatig gebruik van water is eveneens een boosdoener. Indien er gelijmd wordt op chape, moet deze eerst 28 dagen drogen omdat deze grijze cement bevat.
Oplossing:
a.Uitbreken en herbeginnen.
b.Zo laten: in bepaalde gevallen kan dit een mooi rustiek effect geven.
c.Herslijpen en opkitten met kleuren reparatiekit. Kan enkel wanneer er maar een klein risico is dat de reactie terug optreedt.
Blauwsteen die buiten ligt veroudert
Blauwsteen wordt heel veel gebruikt in toepassingen voor buiten: dorpels, vensterbanken, terrassen, facadesteen, facadeplinten, trottoirs, enz.
Het klimaat, de zuurtegraad van de regen, en de UV-straling veranderen de steenkleur. De lichtblauwe tint evolueert tot lichtgrijs. De kwaliteit van de steen vermindert wel niet, maar het oppervlakkig uitzicht wel.
Oplossing:
a.Zo laten: in het algemeen kan men moeilijk anders dan de natuur zijn gang te laten gaan.
b.Grondige reiniging: schuren met ontvetter met bleekwater.
c.Patineren: vloer laten reinigen en nat patineren door een specialist. Deze techniek simuleert jaren en jaren doorgang. Ze gebeurt met zuiver water, en is perfect natuurlijk. Het uitzicht wordt een uniforme fijne natuurlijke zijdeglans
d.Herslijpen
Ondanks de ervaring en het professionalisme van de specialisten die met en op natuursteen werken, zijn bepaalde situaties technisch en menselijk te moeilijk om volledig op te lossen. Elke bouw is anders, elke steen is anders, elke bouwheer is anders, en de resultaatvereiste is moeilijk te normaliseren. Men moet nooit vergeten dat natuursteen per definitie een natuurlijk product is. De uitstraling is uiteraard véél mooier, maar een natuurlijk product kan men niet forceren. Het is moeilijk om natuursteen te doen liegen.
De natuur moet soms haar gang gaan. In landen die sinds mensenheugenis met marmer werken begrijpt men dat. Wat is er mooier als de dorpspleinen met oude verweerde marmeren blokken, paleizen en kerken met 500 jaren oude vloeren?
polyvinylchloride ; duidt monenteel ook nog ongeplastifceerde polyvinylchloride aan.
pvc-c
nagecholeerd polyvinylchloride wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water, koelinstallaties(ijswatertoepassingen) en het transport van koude agressieve vloeistoffen.
De buizen worden enkel in rechte stukken geleverd en enkel koudverlijming is van toepassing.
pvc-u
ongeplastificeerde polyvinylchloride wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water, en het transport van koude agressieve vloeistoffen.
De buizen zijn niet geschikt voor transport van warm water, omwille van zijn uitgesproken sterkteverlies bij stijging van de temperatuur.
De buizen worden enkel in rechte stukken geleverd en enkel koudverlijming is van toepassing, of koudlassen .
pe-ld
lage-densiteit polyethyleen enkel voor transport van koud water, polyethyleenbuizen worden geleverd op rol of in rechte stukken afhankelijk van de diameter.De verbinding kan gebeuren mechanisch of gelast
pe-hd
hoge-densiteit polyethyleen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water,en gasdistributie maar niet voor transport van warm water. De levering gebeurt op rollen of in rechte stukken.
De verbindingstechnieken zijn stuiklassen, gelaste mofverbindingen, mechanische koppelstukken of elektrolassen
pe-x
ook aangeduid als vpe
ofper
vernet polyethyleen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water,van verwarmingswater aan hoge of lage temperatuur,
vloerverwarming en koelwater( met zuurstofdichte beschermfolie.
De buizen worden verdeeld in rollen.
De verbindingen gebeuren door mechanische koppelstukken.
pp
polypropyleen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water,van verwarmingswater aan hoge of lage temperatuur,
vloerverwarming en koelwater. de buizen worden verdeeld op rollen of in rechte stukken.
De verbinding gebeurt met een gelaste mofverbinding, een stuiklas of met elektrolasbare moffen,bij verwerking onder het vriespunt moet men nog voorzichtiger te werk gaan daar er scheuren kunnen ontstaan.
pb
polybuteen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water. De buizen worden verdeeld in rollen of in rechte stukken afhankelijk van de diameter, vertoont een zeer geringe kruip.
Het heeft bijgevolg een vrij kleine wanddikte vergeleken met andere kunststofbuizen, voor een vergelijkbare toepassing.De verbindingstechnieken zijn stuiklassen, gelaste mofverbindingen, mechanische koppelstukken of elektrolassen
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.