Lijmen is een proces met als doel om twee of meer materialen te verbinden.
Lijmen is, zoals lassen en solderen, een verbindingstechniek welke bijna alle materialen met elkaar verbinden kan. Het voordeel van lijmen is dat de te verbindende materialen, in tegenstelling tot het lassen of het solderen, niet verwarmd dienen te worden. Ook wordt de kracht gelijkmatig van het ene materiaal naar het andere materiaal overgebracht. Voor een goede lijmverbinding is een juiste lijmkeuze en een beheerst lijmproces belangrijk.
Lijmreacties
De lijmreacties zijn onder te verdelen in;
Fysisch
Bij dit type lijmen vindt er geen chemische reactie plaats.
De fysiche reacties zijn weer onder te verdelen in;
Verlies van oplosmiddel. Men laat gedurende een bepaalde tijd het oplosmiddel verdampen en vervolgens worden de oppervlakken pas tegen elkaar gedrukt. Voorbeelden van deze lijmsoorten zijn; bandenplaklijm, houtlijm en papierlijm.
Uitharding door afkoelen. Bij dit type lijmen wordt de lijmmassa als een hete vloeistof aan op het te lijmen oppervlak aangebracht. Door afkoeling ontstaat er een hechting. Voorbeelden van deze lijmsoorten zijn; thermoplasten zoals EVA, PA en Polyerester.
Kleeflijmen. Bij dit type lijmen is de lijmmassa rubberachtig en is de kleefkracht blijvend.
Smeltlijmen. Bij dit type lijmen smelten de componenten samen.
Siliconenlijmis een lijm gemaakt van silicium en zuurstof (silicone). De lijmverbinding komt tot stand door water (vocht in de lucht) wat reageert (polymeriseren) met de silicone.
Wordt het lijmvlak van de lucht afgesloten bijvoorbeeld door te dikke lijm of geen luchtdoorlatende materialen, dan hardt de lijm niet uit. Het water (vocht in de lucht) kan dan niet meer bij de lijm komen. Om dit probleem op te lossen wordt soms een tweecomponenten siliconenlijm toegepast.
Silicone is een polymeer waarin atomen van silicium en zuurstof elkaar beurtelings afwisselen. Siliconen worden gekenmerkt door de ongebruikelijke stabiliteit bij extreme temperaturen (zowel hoog als laag), en kunnen als vloeistoffen, rubbers, harsen of vetten voorkomen. Siliconen zijn zeer glad, waterafstotend, fysiologisch traag, kleurloos en geurloos.
SMP-lijm (Silyl Modified Polymers, ook wel MS-Polymeerlijm (Modified Silane Polyether) genoemd) is een lijm van gemodificeerde silaan (SiH4) moleculen.
De lijmverbinding komt tot stand door water (vocht in de lucht) wat reageert (polymeriseren) met de silaan verbindingen. Voor een snellere uitharding van de lijm wordt gebruik gemaakt van een 2K (twee componenten) SMP-lijm.
Toepassingsgebieden zijn :
constructielijmen (in een vochtige omgeving)
(glas)primer
tandheelkunde
(afdicht)kit
PVAC-lijm
PVAC-lijm (polyvinylacetaat) ook wel (witte)houtlijm, is een thermoplastische lijm.
De bekende witte houtlijm is een dispersie van polyvinylacetaat in water. De lijm wordt na verwarming zacht.
De lijmverbinding komt tot stand door verdamping ( of absorptie) van het oplosmiddelOver het algemeen komt de verlijming tot stand door het uitoefenen van een hoge druk op de te lijmen delen. PVAC-lijm kan ook geperst worden met een warme strijkbout.
Toepassingsgebieden zijn:
Constructielijm ( bouw)
Textiellijm
Fineer
Epoxy of polyepoxide is een chemische verbinding.
Het is een epoxide-polymeer opgebouwd uit 2 koolstofatomen (C) en 1 zuurstofatoom (O) in een ringvormige structuur.
Epoxylijm is een tweecomponentenlijmen wordt voor vele toepassingen zowel industrieel, huishoudelijk als in de vliegtuigmodelbouw gebruikt. Het kan aangebracht worden als afdeklaag (coating), maar ook in combinatie met glasvezels
Aan de epoxywordt een harder toegevoegd, waardoor er een sterke lijmverbinding ontstaat. Door de verbinding voorzichtig en niet te veel te verhitten met bijvoorbeeld een verfbranderkan de lijm weer makkelijk verwijderd worden.
In 1939 is de lijm ontwikkeld door I.G. Farben in Duitsland. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
voorbeeld van een lijm
TEC 7
alles in één: vervangt montagelijm, houtlijm, P.U.-lijm, siliconenkit, sanitairkit, acrylaatkit en buthyleenkit
alles verlijmen, monteren en afdichten
unieke hechting op bijna alle materialen, zelfs op vochtige ondergrond
overal inzetbaar: binnen en buiten, sanitair of keuken...
supersterk, blijvend elastisch en direct overschilderbaar
De keuze tussen de verschillende eigenschappen van isolerende beglazingenwerd steeds herleid tot een compromis tussen isolatiewaarde, lichttransmissie, stralingstransmissie van zonnewarmte, UV-transmissie en geluidsisolatie.De multifunctionele beglazingen HEAT MIRROR bieden voor deze vijf aspecten dé optimale combinatiemogelijkheden ongeacht de vorm, de kleur of de glasdikte.Het hele jaar door bereikt u een komfort waarvan tot nu toe enkel kon gedroomd worden. Architectonische ontwerpen die met mono-funktionele beglazing, moeilijk te ontwerpen waren, kunnen nu dankzij HEAT MIRRORuitgewerkt worden.
0,5 % UV van het zonnespectrum
62 %ZONLICHTTRANSMISSIE
06 % IR van het zonnespectrum
96 %reflectie energiestralingen vande verwarming
Zonnetoetreding (SF)30%
De speciale coating, dat door de andere producenten op één van de glasplaten wordt aangebracht, is bij HEAT MIRROR op een flinterdunne film (7 micron m) aangebracht. Deze film is gespannen tussen twee kaders, tussen de twee glasplaten, en vormt zodoende een driedubbele beglazing, maar zonder de bijkomende dikte, noch het gewicht van een derde glasplaat. De vrijheid van keuze van glasdikte blijft behouden, zowel als de vorm, de hogere isolatiewaarde en de andere zonnewerende eigenschappen van
HEAT MIRROR .
De coating is niet langer een conglomeraat van verschillende metalen. Bij HEAT MIRROR bestaatde coating uitlagen van telkens een ander edel of half-edel metaal. Dankzij dit procédé kan de werking van de coating geoptimaliseerd worden op al de deelfunkties van stralingen.
Afhankelijk van de eisen van de klant kan de beglazing uitgerust worden met één of met twee filmen.In dit laatste geval spreken we van SUPERGLASS®.
Lichttransmissie en Warmtereflectie
De unieke samengestelde coating zorgt voor een selectieve reflectie van de golven binnen het zonnespectrum. In plaats van licht en warmte in gelijke mate te reflecteren, gaat de HEAT MIRROR-film het licht in grote mate doorlaten, maar de infraroodstraling reflecteren. De HEAT MIRROR-NEUTRAL 62/06 heeft een lichttransmissie van 62% gecombineerd met een infraroodreflectie van 94%. Dankzij deze uitermate lage infraroodtransmissie van 6% en een SF van 30 is de aankoop van zonnewerende schermen niet meer nodig en kan het airconditioning systeem tot een uiterst minimum beperkt worden, en in het Belgische klimaat dikwijls geschrapt worden. Ventilatie blijft steeds een noodzaak.
UV-filtering
Eén van de grote problemen bij het gebruik van glas, vooral bij grote ramen, is de verkleuring van de blootgestelde goederen, meubels, tapijten en gordijnen aan de invloed van de UV-straling. HEAT
MIRROR zal deze schadelijke UV-straling voor 99.5% tegenhouden. De verkleuring van textielen, leder
en andere stoffen wordt vijf keren vertraagd zodat dezelfde verkleuring pas zal ontstaan na een periode
dat vijf keer langer is voor dezelfde belichtingsomstandigheden.
EUROTHERM - VAN GEYSTELEN NV, te Beveren, is de exclusieve producent en licentiehouder van HAET MIRROR en SUPERGLASS® voor België en Luxemburg.
Bij alles wat u in uw leven doet, heeft u steeds een stevige basis nodig waarop uw acties gefundeerd zijn. Bij de plaatsing van een goede vloerbedekking is dat niet anders. Zonder een goede ondervloer zou de vloer van uw woning verzakken met alle gevolgen van dien.
Vooraleer u kunt overgaan tot het plaatsen van de vloerbedekking, moet u een stevige ondervloer (in de volksmond beter gekend onder de naam 'chape') voorzien. De ondervloer is eigenlijk een dikke laag cement die ervoor moet zorgen dat er een stevige basis ontstaat voor de latere vloerbedekking. Een goede ondervloer is volledig waterpas, hij is waterdicht en hij zorgt voor een goede thermische en akoestische isolatie. Omwille van het belang van een goede ondervloer laat u de plaatsing beter over aan gespecialiseerde vaklui. Zelfs als u wel over de nodige kennis van zaken beschikt, doet u beter een beroep op een vakman. Dankzij een aantal aangepaste toestellen zal hij het werk altijd sneller en nauwkeuriger kunnen uitvoeren.
Als u wilt dat er vloerisolatie wordt geplaatst, dan moet u eerst nog een uitvullingslaag boven de druklaag voorzien. Eventuele sanitaire leidingen en elektriciteitskabels komen dan boven of onder de isolatielaag te liggen. Wanneer de leidingen zich onder de isolatielaag bevinden, moet de uitvullingslaag boven de leidingen worden geplaatst. Pas dan kan de ondervloer worden geplaatst. Wanneer u de leidingen en de kabels boven de isolatie plaatst, heeft u het voordeel dat deze beter tegen de vrieskou worden beschut.
Na het plaatsen van de ondervloer legt men meestal loopplanken over het vochtige cement zodat de druk wordt verdeeld als u toch over de vloer moet lopen. Op die manier wordt zoveel mogelijk schade vermeden aan de nog kwetsbare constructie. Loopt de ondervloer toch nog een of andere beschadiging op? Mits enige handigheid kunt u zelf een dunne egalisatielaag aanbrengen die alle beschadigingen makkelijk wegwerkt. Na 21 dagen is de chape klaar om bevloerd te worden. Als u het droogproces wilt versnellen, kunt u altijd gebruik maken van een zogenaamde bouwdroger. Als u zeker van uw stuk wilt zijn en als u liever niet het risico loopt dat uw vloerbedekking verzakt, dan neemt u de aanbevolen droogperiode beter in acht. Geduld is nu eenmaal een mooie deugd ...
Het wooncomfort die uw woning u biedt, wordt sterk beïnvloedt door de isolatie en de ventilatie die voorhanden is. Zonder een goede isolatie zou uw energierekening tijdens de wintermaanden de pan uit swingen terwijl u toch nog zou rillen van de kou. In de zomer zou de hitte u dan weer ettelijke slapeloze nachten bezorgen. Ook een goede ventilatie is nodig om vocht en schimmel te vermijden. Aan de hand van deze rubriek tonen we u alvast hoe u uw woning het best isoleert en ventileert zodat uw thuis u een optimale beschutting biedt tegen de wisselende weersomstandigheden die zo eigen zijn aan ons kleine land.
Isolatie
Door uw woning thermisch te isoleren, kunt u de warmteverliezen aanzienlijk beperken en het energieverbruik verlagen. In het Vlaamse en het Waalse Gewest zijn voor nieuwbouwprojecten en doorgedreven renovaties met een bouwvergunning isolatienormen (K 55) vastgelegd. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is eenzelfde norm in voorbereiding.
Thermisch isoleren kan met behulp van ingrepen zoals isolerende beglazing, voorzetramen, luiken, tochtstrips. Meestal zal u echter bijkomende speciale isolatiematerialen en - technieken nodig hebben om een goed resultaat te bekomen.
Bij de keuze van het isolatiemateriaal moet u letten op eigenschappen zoals de thermische geleiding, de akoestische kwaliteit, de capillariteit, de brandbaarheid, de waterdampbestendigheid alsook de bestendigheid tegen verrotting, schimmels en insecten. Een mogelijke gids voor isolatiematerialen is de technische goedkeuring BUtgb (Belgische Unie ter goedkeuring in de bouw).
Isolatiemateriaal moet niet alleen van een afdoende kwaliteit zijn, het moet ook vakkundig en nauwkeurig worden geplaatst:
Een isolatielaag moet één geheel vormen dat nergens wordt doorbroken.
Aan de binnenzijde moet isolatie voorzien zijn van een (veelal dampdicht) luchtscherm. Aan de koude zijde moet de isolatie voorzien zijn van een windscherm.
Koudebruggen, die ontstaan door een onderbreking in de thermische isolatie waarlangs warmte van binnen naar buiten ontsnapt, moeten worden vermeden. Ze veroorzaken niet alleen een relatief groot warmteverlies, ze geven ook aanleiding tot condensatie en schimmelvorming. De kans op koudebruggen is vooral groot:
aan raamlateien die de binnenkant rechtstreeks met de buitenkant verbinden
aan spouwmuren die verbonden zijn met het metselwerk
aan de aansluiting van een binnenmuur met een buitenmuur
aan een betonkolom in de spouwmuur
aan de verbinding van een vloer en een buitenmuur boven een kelder of een geventileerde ruimte.
Wanneer u de isolatie zelf aanbrengt, bent u beter af met een materiaal dat gemakkelijk te hanteren is en dat u zonder moeilijkheden kunt versnijden, aanbrengen en verankeren.
Isolatiematerialen: belangrijke begrippen
De warmtetransmissiecoëfficiënt (k): Hoe lager de k - waarde van het element, hoe groter het isolerend vermogen. Of nog: hoe kleiner de k - waarde, hoe kleiner het warmteverlies.
De warmtegeleidingscoëfficiënt (l): De warmtegeleidingscoëfficiënt geeft aan in welke mate een bepaald materiaal de warmte geleidt. Hoe gemakkelijker de geleiding van de warmte, hoe hoger de coëfficiënt. Met andere woorden: hoe lager de waarde van de coëfficiënt, hoe beter het materiaal isoleert.
De warmteweerstandscoëfficiënt (R): De warmteweerstandscoëfficiënt wordt verkregen door de dikte van een materiaal te delen door de warmtegeleidingscoëfficiënt. Hoe hoger de R - waarde van een stof, hoe minder warmteverlies. Of nog: hoe groter de weerstandscoëfficiënt, hoe beter het materiaal weerstaat aan de warmtedoorgang.
Isolatiematerialen: indeling
Op basis van hun structuur worden isolatiematerialen ingedeeld in vier belangrijke families. Zo zij er materialen met:
een korrelvormige structuur
een vezelstructuur
een cellenstructuur
een gemengde structuur.
De meest voorkomende isolatiematerialen Glas en rotswol: hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt tussen 0,032 en 0,040. Matten en flensdekens vormen een gemakkelijke en doeltreffende isolatie voor zoldervloeren en hellende daken. Minerale vlokken worden onder meer toegepast voor de isolatie van spouwmuren. Stijve platen zijn geschikt voor onder andere spouwmuren met een gedeeltelijke spouwvulling, warmteisolatie van vloeren en muren aan de buitenzijde.
Cellenglas of schuimglas: heeft een l - waarde van circa 0,042 tot 0,070. Schuimglasplaten zijn geschikt voor de isolatie van volle buitenmuren, spouwmuren met gedeeltelijke vulling, platte en hellende daken, de buitenzijde van funderingsmuren en vloeren. Schuimglaskorrels kunt u aanwenden voor de warmteisolatie van vloeren, isolatie van dakgebinten, ...
Kurk: de warmtegeleidingscoëfficiënt situeert zich tussen 0,040 en 0,045. De dikte van het isolatiemateriaal varieert van 4 tot 10 cm naargelang de toepassing: de isolatie van vloeren, platte daken, spouwmuren met gedeeltelijke spouwvulling, ...
Perliet: is beschikbaar in de vorm van platen en korrels. Zuiver geëxpandeerd perliet wordt ook benut voor de isolatie van zoldervloeren. Harde platen zijn bedoeld voor de isolatie van het platte warme dak, perlietkorrels voor spouwmuren met volledige spouwvulling. Perlietbeton levert goede resultaten bij platte daken en koepels. De warmtegeleidingscoëfficiënt bevindt zich tussen 0,040 en 0,060.
Vermiculiet: zuiver geëxpandeerd vermiculiet komt in aanmerking voor de isolatie van zoldervloeren, platen voor de warmteisolatie van platte warme daken. Andere toepassingen zijn de isolatie van spouwmuren, schoorstenen en de fabricatie van isolerend beton. De l - waarde bedraagt 0,058.
Geëxpandeerd polystyreen (EPS): ook piepschuim genoemd, heeft een l - waarde van 0,034 tot 0,040. Het materiaal is bruikbaar voor de isolatie van volle buitenmuren, spouwmuren met een gedeeltelijke vulling, daken en vloeren.
Geëxtrudeerd polystyreen (XPS): kent ongeveer dezelfde toepassingen als de geëxpandeerde versie. De warmtegeleidingscoëfficiënt bedraagt 0,028 tot 0,036, zodat de platen minder dik moeten zijn dan bij geëxpandeerd polystyreen.
Polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraatschuim (PIR): hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt die varieert van 0,023 tot 0,028. Beide materialen worden aangewend voor de isolatie van volle buitenmuren, spouwmuren met gedeeltelijke spouwvulling, daken en vloeren. Polyurethaan kan ook worden gespoten of verwerkt als isolatiemortel (voor vloerisolatie, uitvullaag van platte daken en isolatie voor zoldervloeren).
Ureumformaldehydeschuim (UF): heeft een l - waarde van 0,035 tot 0,040. Het materiaal doet vooral dienst voor de isolatie van spouwmuren met een volledige spouwvulling. Het mag alleen worden gebruikt wanneer er GEEN contact is tussen de spouw en de leefruimte.
Andere: tot de biologische isolatiematerialen behoren schelpen en vlasdekens. Verder zijn er o.a. isolerende sandwichpanelen en platen van met cement gebonden PS - korrels.
Akoestische Isolatie
Laat uw architect ook voldoende aandacht besteden aan de geluidsisolatie:
Geluidsoverdracht door vloeren kunt u voorkomen door te
werken met zwevende vloeren.
Een andere mogelijkheid is dat u speciale isolatie aanbrengt onder de dekvloer van de verdiepingen.
Kunststofbuizen beperken leidinggeluiden.
Door verzonken leidingen te omhullen met een geluiddempende tape of door elastische steunblokjes te gebruiken, kunt u storende geluiden dempen.
In een drukke omgeving kunnen akoestische beglazing en vaste ramen een rem op lawaaioverlast zetten.
Isoleer de buizen van sanitaire leidingen en van de centrale verwarming. Daarmee kunt u een opmerkelijke hoeveelheid energie besparen. U kunt leidingen isoleren om de warmteverliezen te beperken, om ze te beschermen tegen elke vorm van corrosie, of om het geluid, dat wordt veroorzaakt door stromend water, in te dijken.
Ventilatie
Enkele jaren geleden stapelden klachten zich op over vocht, overmatige condensatie en schimmelvorming in woningen. Meestal deden de problemen zich voor in nieuwe, goed geïsoleerde woningen. Oorzaken: slechte isolatietechnieken en een onvoldoende ventilatie.
Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Dat laatste houdt in dat u gedurende 15 tot 30 minuten de ramen of deuren opent om verse lucht binnen te laten. Ventileren doen we voor ons eigen welzijn (ademhalingsproblemen, allergieën, koolmonoxidevergiftiging) en voor het onderhoud van onze woning (afvoer huishoudelijk vocht dat zich anders in de woning vastzet). Ventilatie zorgt voor de afvoer van geuren, waterdamp, koolzuurgas, stofdeeltjes, tabaksrook en schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en stikstofoxiden. Bovendien voorziet een goede ventilatie de verwarmingstoestellen van zuurstof.
Ventilatie kan zowel mechanisch als natuurlijk gebeuren. Het basisprincipe is dat verse lucht wordt toegevoerd in de droge ruimten (slaapkamer, leefruimte, thuiskantoor, ...) en dat de verontreinigde lucht wordt afgevoerd uit de natte ruimten (badkamer, keuken, ...). Openingen tussen beide soorten ruimten moeten een luchtdoorstroming mogelijk maken.
Ongecontroleerde en gecontroleerde ventilatie
Bij ongecontroleerde ventilatie treedt warmteverlies op via kieren en spleten, ongebruikte rook en afvoerkanalen, hiaten tussen kozijn en raam, de klep van de open haard, deuren tussen verwarmde en niet verwarmde lokalen, ...
Gecontroleerd ventileren kan via verluchtingssystemen die in tal van uitvoeringen verkrijgbaar zijn:
regelbare luchttoevoerroosters
verluchtingsroosters
valramen
ventilatieschuiven
regelbare ventilatieopeningen in de gevel
ventilatiestrips in de raamprofielen
luchtafvoerkokers
mechanische verluchtingsapparaten.
Bijkomende ventilatie
In de constructie zelf zijn al een aantal ingrepen mogelijk. Spouwmuren kunt u bijvoorbeeld ventileren door stootvoegen open te maken en door stootvoegventilatieroosters of verluchtingselementen te plaatsen. Voor kruipruimten en kelders zijn er eveneens allerlei hulpstukken, zoals bijvoorbeeld vloerventilatiekokers.
De verschillende ruimten in de woning kunt u verluchten met behulp van roosters. Verluchtingsroosters en - strips bestaan in talrijke varianten. Ze worden vervaardigd van PVC of aluminium en ze zorgen meestal voor een regelbare ventilatie. Ze kunnen worden geïntegreerd in ramen of deuren, ze zijn inbraakveilig en het ingebouwde gaas houdt muggen en andere insecten buiten. Roosters met een thermische onderbreking beperken het energieverlies. Als u belang hecht aan het weren van geluiden, kunt u kiezen voor exemplaren die akoestisch geïsoleerd zijn. Handig zijn regelbare ventilatieroosters in de profielen van de ramen. Belangrijk is dat de roosters goed zijn geïnstalleerd en op de juiste manier worden gebruikt.
U kunt de ruimten ook verluchten met behulp van een mechanische installatie waarmee u de hoeveelheid toegevoerde en/of afgezogen lucht helemaal zelf in de hand hebt. De combinatiemogelijkheden zijn legio:
mechanische aan - en natuurlijke afvoer (minder gebruikelijk in de woningbouw)
natuurlijke aan - en mechanische afvoer (het meest gebruikelijke in de woningbouw)
mechanische aan - en afvoer (de duurste oplossing).
Een gecontroleerde mechanische ventilatie kan eventueel zelfs warmte uit de afgevoerde lucht recupereren door middel van een warmtewisselaar. Daardoor wordt de verse lucht eerst opgewarmd met de warmte van de afgevoerde lucht vooraleer hij in het lokaal belandt. Andere systemen bieden het voordeel dat hun werking wordt aangepast aan de behoeften van elk lokaal afzonderlijk en dat ze klokvast te programmeren zijn.
De ventilatienorm (geen wettelijke norm, maar een voorschrift voor een goede uitvoering) schrijft een voldoende luchttoevoer en afvoer in normale omstandigheden voor. Die aan - en afvoer mag zowel natuurlijk, mechanisch als met een combinatie van die twee gebeuren. Per uur en per vierkante meter vloeroppervlak moet 3,6 kubieke meter verse lucht worden aangevoerd, met minima voor specifieke ruimtes en voor het debiet van doorstroomopeningen. De norm voorziet ook de verplichting van een intensieve ventilatie in bepaalde ruimtes zoals bijvoorbeeld keukens zonder een buitenvenster of een buitendeur.
De meest gebruikte houtsoort voor buiten- en binnenschrijnwerk, van dak tot meubels.
Gewone spar of witte spar van het noorden
Duurzame en lichte variëteit, aanbevolen voor binnen want moeilijker te behandelen.
Douglas den, roestbruin
Ideaal voor deuren en raamwerk voor vensters en daken. Zeer geliefd voor zijn omvangrijke projecten want de planken zijn soms zeer groot.
Rode ceder
Zeer vormvaste soort zelfs als ze blootgesteld wordt aan grote temperatuurwisselingen. Wordt vooral buiten gebruikt.
Eik of andere loofbomen
Verdraagt grotere lasten dan naaldhout en is beter bestand tegen schadelijke invloeden (schimmels, insecten ), ook de levensduur is langer. Wordt vooral gebruikt voor parket, trappen en meubels.
Triplex en Multiplex
Zijn dunne bladen hout die op elkaar gelijmd worden. De panelen zijn gewoonlijk samengesteld uit een onpaar aantal dunne houtlagen deze worden zo gelijmd dat de vezels een rechte hoek vormen met de vezels van de volgende laag, door deze gekruiste werkwijze 3,5,7 of 9 lagen krijgt de plaat een hoge weerstand en een opmerkelijke stijfheid.
De zijden worden bedekt met een laag houtfineer bv. beuk, eik, mahonie, merantie
Er bestaan 3 soorten,
Multiplex MR: voor gebruik binnen
Multiplex WBP : vochtbestendig gelijmd
Betonplex:multiplex met een speciale beschermlaag om de buitenste houtlagen
tegen weerinvloeden te beschermen.(Bruynzeel)
panelen uit latten of lamellen
Vandaag de dag zijn ze zo goed als onvindbaar geworden in de handel. Ze bestaan langs de binnenkant uit naast elkaar geplaatste houten latten. langs beide zijden worden houten bladen geplaatst
MDF of Medium Density Fiberboard
MDF is een plaat die wordt bekomen door het warmpersen van verlijmde houtvezels. De fijne houtpartikels geven het een homogene textuur waardoor het gemakkelijk in de massa verwerkt kan worden. Het is glad, heeft een bijna natuurlijke houtkleur en is gemakkelijk te bewerken.
er bestaan 3 soorten,
LDF: lage persing
MDF: medium persing
HDF: hydrofuge of vochtbestendig
Enkel de HDF plaat kan in vochtige ruimtes gebruikt worden zoals kelders het is niet de bedoeling dat de platen rechtstreeksin contact komen met de vloeistof.
osb- platen
De platen bestaan uit verschillende lagen houtstroken die met lijm worden samengeperst.
De stroken van de buitenlagen worden parallel naast elkaar geschikt de binnenlagen worden willekeurig geplaatst
er bestaan 4 soorten,
OSB 1: voor interieurtoepassing in een droge omgeving
osb 2: bouwplaat dragend in een droge omgeving
osb 3: bouwplaat dragend in een vochtige omgeving
osb 4: bouwplaat bestand tegen zware lasten in een occasioneel vochtige omgeving
Hardboard
Is samengesteld uit schaafsel, houtrestjes en stro en dergelijke. Deze deeltjes worden samengeperst en onder hoge temperatuur in een viltlaag gedrukt. Naar gelang de persing heeftmen harde of half harde panelen (van het genre Unalit)
Hardboard wordt veel toegepast voor meubelen rugzijde van kasten en deuren
goed om weten
enkele paneelbekledingen
De bekleding van de diverse soorten houtplaten dient enerzijds om het uitzicht ervan positief te beïnvloeden maar anderzijds ook om de oppervlakteweerstand te verbeteren. Deze bekledingen zijn in volle evolutie.
De gestratifeerde plaat
Volgens de nor EN438 zijn deze over het algemeen bestand tegen sleet, krassen tegen bepaalde zuren en diverse scheikundige producten. We komen ze dan ook vooral tegen als keuken- of venstertablet of bij fabricatie van deuren.
Deze panelen worden ook wel gelamineerd genoemd (HPLhigh pressure laminates). Zij hebben een dikte van 0.5 tot 2.5 mm en bestaan uit meerdere onder hoge druk samengeperste lagen. Het gaat hier in feite om verschillende lagen kraftpapier, die warmgeperst zijn en doordrenkt met hars. De laatste laag krijgt soms een decor en een melaminehars.
De melamineplaat
Dit paneel heeft een zeer fijne bekleding en is dan ook fragieler. het wordt gebruikt voor onderdelen van meubelen die weinig risico op beschadiging lopen. De bekleding bestaat hier slechts uit een enkele laag kraftpapier, warmgeperst en doordrenkt met hars. De vloeibare hars dient tevens als lijm en verzekert de kwaliteit van het oppervlak. De verzaging van deze panelen is delicaat en er is een aangepaste uitrusting nodig om te voorkomen dat de bedekking afschilfert en beschadigd wordt
Het fineer
De buitenzijde van het paneel is een houtlaag waarvan de soort gekozen wordt in functie van zijn weerstandseigenschappen, zijn kleur en de textuur van zijn vezels. De edele fineersoorten ( zoals eik, mahonie, beuk .) moeten zichtbaar blijven voor decoratief gebruik.
Blauwsteen in een verzoete afwerking is de ideale keuze voor een lange termijn resultaat, waar nooit meer naar moet gekeken worden. In tegendeel, de vloeroppervlaktes worden elk jaar mooier. Het blijft een vaste waarde, die een tijdloze klasse geeft aan een gebouw. Hoogglans op blauwsteen is wat onhandig, omdat alle blauwstenen op looppaden stabiliseren op een uniforme donkerblauwe kleur, die afwijkt van het donker zwarte. Ideaal is dus te kiezen voor die afwerking die de steen toch op termijn gaat krijgen. Verzoet (licht of donker).
Maar na plaatsing, en eerste onderhoudsmaanden, krijgt men soms brede zones die donkerder en bleker zijn. Dit gebeurt bij het trage stabiliseren en patineren van de vloer met onderhoudsproduct en doorgang. Het algemeen aspect kan wat ongelukkig overkomen.
Oplossingen:
a. Wachten: na een paar jaar komt de vloer sowieso op een uniform aspect. Blijven onderhouden met natuurzeep.
b. Armolie: met schuurborstel en ontvettingsreiniger (niet zuur !!!) opgelost in warm water, de vloer opschuren en residu wegtrekken.
c. Laten patineren: vloer laten reinigen en nat patineren door een specialist. Deze techniek simuleert jaren en jaren doorgang. Ze gebeurt met zuiver water, en is perfect natuurlijk. Het uitzicht wordt een uniforme fijne natuurlijke zijdeglans.
Vlekken in poreuze natuurstenen
Natuurstenen die een hoge porositeit of capillariteit hebben, zoals bijvoorbeeld beige kalkstenen type franse steen of Portugese witstenen, bleke granieten of geflammeerde granieten, zuigen vlekken op basis van water of op basis van oliën op. Zelfs na oppervlakkige reiniging blijven ze in de natuursteen. Dit gebeurt als de oppervlaktes nog niet verzadigd zijn met een onderhoudsproduct.
Oplossingen:
a.Proberen te ontvlekken met ontvetters en oplosmiddelen zoals ammoniak, aceton of thinner. Andere vlekken kunnen met bleekwater verminderd worden. Test zelf.
b.Wachten: op termijn verdwijnen de vlekken.
c.Preventief werken: de kwetsbare oppervlaktes behandelen met een beschermingsproduct, zelf of door een specialist.
Kalkafzetting op douchewanden
Als je gebruik maakt van kalksteen (marmer, travertin, witstenen, blauwsteen, enz.) voor douchewanden, en het water kalkhoudend is, dan krijg je gegarandeerd op termijn problemen van kalkafzetting. De druppeltjes water drogen na het douchen op de wanden, en het kalk in die druppels zet zich sterk vast op de kalksteen.
Oplossingen:
a.Met fijne staalwol, met draaiende bewegingen, elke 2 à 3 maand, de vastgezette kalkdruppels verwijderen. Indien de korst de dik is, gaat dit systeem niet. Ga over naar bv.
b.Een specialist vragen om de wanden de slijpen tot een fijn verzoete afwerking.
Werfkrasjes voor de oplevering
Na het plaatsen van natuursteen in een bouw, gaan de werken verder. Indien er geen efficiënte bescherming geplaatst wordt, die ook dampdoorlatend is, kan het gebeuren dat er fijne krasjes gemaakt worden door vuil en zand die binnen gelopen wordt. Er kunnen ook zware beschadigingen gemaakt worden door sleuren met kisten, ladders, machines, enz. En dit voor de oplevering. Het is vervelend als de vloeren door die redenen niet geaccepteerd worden. Het is de verantwoordelijkheid van de aannemers op werf om preventieve voorzorgen te nemen. De architect moet eveneens instructies geven in die zin.
Oplossingen:
a.Zo laten: fijne krasjes kunnen geaccepteerd worden indien de vloer toch na gebruik uniform gaat patineren en slijten.
b.Indien beschadigingen te zwaar zijn om te accepteren: lokaal indien mogelijk, of volledig herslijpen met machine (specialist).
Hoogteverschillen tussen tegels onderling
Bij sommige plaatsingstechnieken zoals het lijmen is het moeilijk om een perfecte pas te verkrijgen. Ondanks de moeilijkheidsgraad, moeten ze gelegd worden binnen de tolerantiegrens aanvaard door het WTCB. Deze wordt als volgt omschreven: bij het plaatsen van een rechte lat van 2 m, mogen er géén afwijkingen zijn van méér dan 2 mm, convex of concaaf, en dus automatisch géén verschillen van méér dan 2 mm tussen tegels onderling voorkomen. Maar vaak is de werf zodanig gevorderd dat het uitbreken en herbeginnen bijzonder moeilijk is.
Oplossingen:
a.Uitbreken en herbeginnen, desnoods in zones.
b.Volledig herslijpen en verzoeten, eventueel met achteraf kristalliseren om een hoogglans te bereiken (specialist).
Cementresten of vlekken van cementsluierverwijderaar
Na het opvoegen is het zéér moeilijk om cement- en mortelresten te verwijderen teneinde een proper en aanvaardbaar resultaat te bereiken.
Oplossingen:
a.Met een nieuw snijmesje en drager de cementzones zuiveren met de hand.
b.Pogen met een éénborstelmachine en schijf de resten weg te reinigen
c.Indien dit niet werkt, moet het geheel geslepen worden (specialist).
Uitkankeren van natuursteen vloer
Ervaring bewijst dat het uitkankeren bij bepaalde kalksteen en marmers een verkeerde plaatsing als oorzaak hebben. Dit gebeurt echter nog zelden. Wanneer geen witte cement en witte zand gebruikt worden, verhoogt het risico van uitkankeren. Overmatig gebruik van water is eveneens een boosdoener. Indien er gelijmd wordt op chape, moet deze eerst 28 dagen drogen omdat deze grijze cement bevat.
Oplossing:
a.Uitbreken en herbeginnen.
b.Zo laten: in bepaalde gevallen kan dit een mooi rustiek effect geven.
c.Herslijpen en opkitten met kleuren reparatiekit. Kan enkel wanneer er maar een klein risico is dat de reactie terug optreedt.
Blauwsteen die buiten ligt veroudert
Blauwsteen wordt heel veel gebruikt in toepassingen voor buiten: dorpels, vensterbanken, terrassen, facadesteen, facadeplinten, trottoirs, enz.
Het klimaat, de zuurtegraad van de regen, en de UV-straling veranderen de steenkleur. De lichtblauwe tint evolueert tot lichtgrijs. De kwaliteit van de steen vermindert wel niet, maar het oppervlakkig uitzicht wel.
Oplossing:
a.Zo laten: in het algemeen kan men moeilijk anders dan de natuur zijn gang te laten gaan.
b.Grondige reiniging: schuren met ontvetter met bleekwater.
c.Patineren: vloer laten reinigen en nat patineren door een specialist. Deze techniek simuleert jaren en jaren doorgang. Ze gebeurt met zuiver water, en is perfect natuurlijk. Het uitzicht wordt een uniforme fijne natuurlijke zijdeglans
d.Herslijpen
Ondanks de ervaring en het professionalisme van de specialisten die met en op natuursteen werken, zijn bepaalde situaties technisch en menselijk te moeilijk om volledig op te lossen. Elke bouw is anders, elke steen is anders, elke bouwheer is anders, en de resultaatvereiste is moeilijk te normaliseren. Men moet nooit vergeten dat natuursteen per definitie een natuurlijk product is. De uitstraling is uiteraard véél mooier, maar een natuurlijk product kan men niet forceren. Het is moeilijk om natuursteen te doen liegen.
De natuur moet soms haar gang gaan. In landen die sinds mensenheugenis met marmer werken begrijpt men dat. Wat is er mooier als de dorpspleinen met oude verweerde marmeren blokken, paleizen en kerken met 500 jaren oude vloeren?
polyvinylchloride ; duidt monenteel ook nog ongeplastifceerde polyvinylchloride aan.
pvc-c
nagecholeerd polyvinylchloride wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water, koelinstallaties(ijswatertoepassingen) en het transport van koude agressieve vloeistoffen.
De buizen worden enkel in rechte stukken geleverd en enkel koudverlijming is van toepassing.
pvc-u
ongeplastificeerde polyvinylchloride wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water, en het transport van koude agressieve vloeistoffen.
De buizen zijn niet geschikt voor transport van warm water, omwille van zijn uitgesproken sterkteverlies bij stijging van de temperatuur.
De buizen worden enkel in rechte stukken geleverd en enkel koudverlijming is van toepassing, of koudlassen .
pe-ld
lage-densiteit polyethyleen enkel voor transport van koud water, polyethyleenbuizen worden geleverd op rol of in rechte stukken afhankelijk van de diameter.De verbinding kan gebeuren mechanisch of gelast
pe-hd
hoge-densiteit polyethyleen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water,en gasdistributie maar niet voor transport van warm water. De levering gebeurt op rollen of in rechte stukken.
De verbindingstechnieken zijn stuiklassen, gelaste mofverbindingen, mechanische koppelstukken of elektrolassen
pe-x
ook aangeduid als vpe
ofper
vernet polyethyleen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water,van verwarmingswater aan hoge of lage temperatuur,
vloerverwarming en koelwater( met zuurstofdichte beschermfolie.
De buizen worden verdeeld in rollen.
De verbindingen gebeuren door mechanische koppelstukken.
pp
polypropyleen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water,van verwarmingswater aan hoge of lage temperatuur,
vloerverwarming en koelwater. de buizen worden verdeeld op rollen of in rechte stukken.
De verbinding gebeurt met een gelaste mofverbinding, een stuiklas of met elektrolasbare moffen,bij verwerking onder het vriespunt moet men nog voorzichtiger te werk gaan daar er scheuren kunnen ontstaan.
pb
polybuteen wordt gebruikt voor de verdeling van sanitair koud en warm water. De buizen worden verdeeld in rollen of in rechte stukken afhankelijk van de diameter, vertoont een zeer geringe kruip.
Het heeft bijgevolg een vrij kleine wanddikte vergeleken met andere kunststofbuizen, voor een vergelijkbare toepassing.De verbindingstechnieken zijn stuiklassen, gelaste mofverbindingen, mechanische koppelstukken of elektrolassen
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.