bereiding.
1 dag van tevoren.
Laat het ijs even zacht worden en doe het over in een ronde kom.
Maak een holletje in het midden. Laat het ijs weer opvriezen op de koudste stand van de vriezer.
Volgende dag.
Haal de kom uit de vriezer en vul het holletje op met vruchtencompote.
Snijd de cake op de maat van de kom en leg de plakken op het ijs (als een soort van dakje). Na het omkeren wordt dit de bodem.
Keer vervolgens de kom voorzichtig om op een vuurvast plaat.
Klop het eiwit op met een beetje vanillesuiker en smeer dit over het ijs.
Alles moet helemaal afgedekt zijn.
Zet de ijstaart vervolgens onder in de oven en bak de taart ongeveer 6-7 minuten (of tot het bruine randjes heeft).
Ingrediënten
150 g boter
zout
peper
tabasco
50 g bloem
8 eieren
bieslook
peterselie
2 bekertjes creme fraiche
Bereiding.
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de bakplaat in.
Vermeng in een pan 1 dl water, 50 g boter en een snufje zout.
Laat de boter op laag vuur smelten en roer de bloem erdoor.
Blijf roeren tot de deegbol van de pan loslaat en neem de pan dan van het vuur.
Meng met een mixer 2 eieren één voor één door het deeg en klop nog 5
minuten tot het deeg glanst.
Schep met 2 theelepeltjes 24 bergjes deeg op de bakplaat (2 cm van
elkaar) en bak ze in het midden van de oven in 12 minuten gaar en
goudgeel.
Neem de soesjes van bakplaat en laat ze op een taartrooster afkoelen.
Kook 6 eieren hard, pel ze en laat ze afkoelen.
Snijd 2 eieren in plakjes voor de garnering en prak de rest van de eieren heel fijn.
Knip de peterselie en de bieslook fijn.
Doe de crème fraîche en 100 g boter in een kom en klop dit met de mixer romig.
voeg de geprakte eieren, de bieslook, de peterselie, zout, peper en enkele druppels tabasco toe en meng alles goed door elkaar.
Zet de kom tot het gebruik afgedekt in de koelkast.
Halveer de soesjes overdwars, schep de ei-kruidenmousse met 2 theelepels in de onderste helft en zet de kapjes er weer op.
Schep kleine toefjes mousse op de soesjes en garneer met de plakjes ei en met de rest van de peterselie en bieslook.
ingredienten. 1 gans (ca. 4 kg met ingewanden, hart en nek) (de ganzepoten worden niet gebruikt; ) 1/2 liter rode wijn 4 eetlepels balsemiekazijn of 3 eetl. rode wijnazijn 2 uien, in achten gesneden 2 wortels, in plakjes van een ½ cm gesneden 1 1/2 theelepel verse tijm, of 3/4 theel. gedroogde; tijm 10 zwarte peperkorrels, geplet 1 laurierblad 2 theelepels saffloerolie 1/4 theelepel zout versgemalen zwarte peper BRAMENSAUS 1 pond verse of ingevroren bramen gepureerd en gezeefd door een fijne zeef 1 eetlepel rode wijnazijn 2 theelepels suiker 2 eetlepels gin
bereiding. Leg de gans op zijn rug. Snij het vel tussen poten en lijf open. Buig de poten naar buiten om het heupgewricht te bereiken. Snij de poten af rond de kop van het dijbeen. Hak met een koksmes of een slagersmes de pooteinden van de drumsticks. Snij het borstvel in de lengte over het borstbeen open. Snij de beide borststukken los door het mes stevig tegen het borstbeen en vervolgens tegen de ribbenkast aan te drukken. Haal het vel en het vet van het borstvlees zoveel mogelijk met de vingers weg en verwijder de rest met een mesje. Ontvel de poten. Meng in een ondiepe schaal de wijn, de azijn, een kwart van de uien en de wortels, een derde van de tijm, en de peperkorrels. Marineer hierin de stukken gans een nacht in de koelkast. Verwarm de oven voor op 230 graden (ovenstand . Voor de bouillon moet u eerst zoveel mogelijk vel en vet van het karkas halen. Snij het karkas met een koksmes in twee of drie stukken. Maak de ingewanden en de nek schoon en snij ze in grote stukken. Doe de botten en de ingewanden in een braadslede met een dikke bodem en laat ze een kwartier lang in de oven bruin worden. Voeg er de resterende uien en wortels aan toe en laat het geheel nog een kwartier in de oven staan. Doe de inhoud van de braadslee in een bouillonpan. Giet het vet uit de braadslee, deglaceer deze met wat water en giet dit in de bouillonpan. Voeg zoveel water toe dat de botten juist onder staan en breng het geheel aan de kook, terwijl u zonodig afschuimt. Draai het vuur iets lager. Voeg het laurierblad en de rest van de tijm toe en laat de bouillon 2 uur trekken. Zeef de bouillon in een steelpan en laat de bouillon tot circa 6 dl indikken. Zet de bouillon een nacht in de koelkast. Haal de borsten de volgende dag uit de marinade en bewaar de poten en de marinade in de koelkast (worden verder niet gebruikt). Verwarm de olie in een braadpan op een matig vuur. Sauteer de borsten 5 minuten op hun gladde kant. Draai ze om en bestrooi ze met 1/8 theelepel zout en wat peper. Sauteer de borsten nog 3 minuten en neem ze dan uit de pan. Voor het maken van de saus moet eerst het vet van de bouillon in de koelkast worden geschept. Doe ¼ liter bouillon in de braadpan, samen met de gepureerde bramen, 2 eetlepels van de marinade, de rest van het zout, de azijn en de suiker. Breng dit mengsel aan het pruttelen op een matig vuur. Leg de borsten in de pan en laat ze 7 minuten meesudderen, waarbij ze 1 keer omgedraaid moeten worden. Haal ze dan uit de saus en hou ze warm. Draai het vuur onder de pan iets hoger en voeg de gin toe. Breng de saus al roerend aan de kook tot deze glanst en tot 1¾ dl is ingedikt, wat ongeveer een kwartier in beslag zal nemen. Snij de borsten dwars op de draad in dunne plakken. Leg ze op een serveerschaal, schenk de saus erover en garneer met de bewaarde bramen. tip. Aanbevolen bijgerechten, haricots verts, gesauteerde champignons
Nadat
je de aardappelen gaar hebt gekookt stamp je ze fijn. Zet de fijn
gestampte aardappelen terug op het vuur en roer de melk en de boter er
doorheen. Hoe dikker de aardappelpuree hoe meer melk je moet toevoegen.
Voeg de mosterd toe, en breng het op smaak met wat eetlepels bieslook
en peterselie, peper en zout.
Als lekkere variatie kan je eventueel gebakken spekjes toe voegen.
Turkse ovenschotel = Turlu
Turkse ovenschotel = Türlü
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Turkse keuken
Smaak: Pittig
Techniek: Bakken in oven
Soort gerecht: Ovenschotel
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 g rundstoofvlees
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 4 aardappelen
- 200 g snijbonen
- 2 groene pepers
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- zout
voor de saus:
- 125 g boter
- 3 el tomatenpuree
- een scheutje water
- zout
- zwarte peper
- oregano
Voorbereiding
- Schil de aardappelen en de aubergine.
-Snijd alle groenten in stukken en snipper de ui, de knoflook en de pepers.
- Laat voor de saus de boter smelten in een pan. Voeg de tomatenpuree toe en water om te binden.
-Roer op laag vuur tot een gladde saus.
-Breng op smaak met zout, zwarte peper en oregano.
Bereidingswijze
- Bak het vlees goudbruin in een pan zonder vetstof en kruid met zout.
- Doe alle groenten in een ovenschotel met deksel.
-Doe er de pepers, de look en de ui bovenop met het vlees.
-Giet de saus erbij en zet de pan afgedekt circa 45 minuten tot een uurtje in een oven op 180°C.
Serveertips
Serveer met Turks brood.
Omelet met Turkse knoflook worst = Sucuklu yumurta
Bereidingstijd:10-20 minuten
Gang:Bijgerecht
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Hartig
Techniek:N.v.t.
Soort gerecht:Bijgerecht
Voor 2 personen omelet met Turkse worst heb je het volgende nodig:
3 eieren
De helft van een Turkse worst (bij Turkse winkels)
Bereiding:
1.Doe de worst onder de lopende kraan zodat de schil nat wordt en makkelijker los komt van de worst.
2.Snij de worst in stukjes van ongeveer 1-2 cm dikte
3.Bak de plakjes aan beide kanten in een teflon-pan. Je hoeft er geen olie in te doen. Er zit genoeg vet in de sucuk om te bakken.
4.Voeg nu de geklopte eieren bij de worst in de pan en bak ze tot de eieren gaar zijn.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beordelingen doen wij dan
de link van hier onder a.u.b.
want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
===>>> Omelet met Turkse knoflook worst = Sucuklu yumurta
Gerecht met aubergine =
Gerecht met aubergine = Hunkar begendi Hunkar begendi
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Personen: 3-4
Herkomst: Turkije
Categorie: Hoofdgerechten
voor 3-4 personeningrediënten:
2 aubergine, groot
2 el roomboter
2-1/2 el bloem
500 g kalfvlees, in reepjes gesneden
180 ml melk
zonnebloemolie
zout en peper
1 el tomatenpuree of combinatie met 1/2 peperpuree, pittig
2 tenen knoflook, uit de knijper of fijnsnijden
aluminiumfolie
Bereidingwijze:
1.Verwarm de oven voor op 240graden.Doe de aubergine's in de aluminiumfolie, maak de randen dicht en leg dit in de ovenschaal.
2.Bak de aubergine ongeveer 55min. in de oven.Aubergine's kun je plaats van bakken ook grillen tot ze helemaal zacht van binnen zijn en dat kan je controleren met een vork.Stek de vork in de aubergine, als het makelijk erin gaat, dan is de aubergine goed gaar.
3.Verwijder de velletjes van de aubergine's.Doe dit met een mesje, want het is gloeient heet!.Of onder het kraan water, doe je handen af en toe vochtig.Pureer de aubergine's vervolgens in de hakmolen, maak ze niet al te gepureerd, maar laat ze wat grover.Je kan de aubergine ook op de snijplank in kleine stukjes snijden.
4.Smelt de boter in de pan en doe 1,1/2 el bloem bij.Bak de bloem al roerend een paar min. op middelhoog vuur, tot de bloem van kleur veranderd.Voeg de melk toe en laat het samen even pruttelen.Voeg nu de aubergine toe en breng het flink op smaak met zout en peper.Roer het gerecht rustig door elkaar en haal de pan gelijk van het vuur.Schep aubergine mengsel in de serveerbord en laat dit even aan de kant.
5.Bak de vlees in een aparte pan met de olie, tot de vleesreepjes weer helemaal droog zijn (op middelhoog vuur ).Roer het vervolgens een paar keer snel om een bruin kleurtje te geven.Zet de vuur laag en voeg 1 el bloem, de puree, knoflook, zout, peper toe.Blijf even roeren ( 3-5 min.).Haal de pan met de vlees van het vuur en verdeel het gelijk over romige auberginepuree.
6.Serveer het warm en met stukjes stokbrood, erg lekker!.Eet smakelijk
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan
de link van hier onder a.u.b.
>>>>>>> Gerecht met aubergine = Hunkar begendi
Ik ben trudy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam trudy1949.
Ik ben een vrouw en woon in emmen (drenten) () en mijn beroep is huis vrouw.
Ik ben geboren op 06/12/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: borduren breien kaarten maken en koken.
ik kook graag
en ben getrouwd
en hebben zamen 3kinderen 2meiden en 1 jongen
een hond vissen en vogels
en mag graag u
ja wel kom
hier zie je mijn recepten
er staan al wat lekkers in
dus kom maar eens kijken trudy