Voor het eerst in album ! Een verhaal dat niet eerst in albumvorm is verschenen, maar enkel in het Donald Duck weekblad heeft gestaan. Dit verhaal is opnieuw ingekleurd en Tim Artz maakte een nieuwe cover voor het album.
Tekst & tekeningen: Marten Toonder --- Cover: Tim Artz.
Als Joost, de trouwe bediende van heer Bommel, een knoop van de knopenmaker krijgt, veranderen alle zaken om de knoop heen en belandt hij in een netelige situatie. De knopenmaker richt zich daarna op heer Bommel en weet hem een knoop te verkopen. Met alle gevolgen van dien.
Tom Poes trapt niet in de verkooptrucjes van de knopenmaker en probeert een list te bedenken om de knopenmaker te stoppen voor hij iedereen in Rommeldam in de knoop heeft.
Suske en Wiske #330: De fabuleuze freak. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst: Peter van Gucht --- Tekeningen: Luc Morjaeu.
Lambik en Jerom willen geen van beiden de afwas doen en ze besluiten hulp in te huren. De hygiënische assistente denkt te maken te hebben met rijke vrijgezellen en wimpelt Lambik om haar vinger. Jerom vertelt tante Sidonia dat Lambik verloofd is met Cindy en de vrienden bellen Carmencita Falasol nadat Sidonia een zenuwinzinking heeft gehad. Suske en Wiske willen Cindy met eigen ogen zien, inmiddels laat zij Lambik het huishouden doen. Lambik vertelt dat hij gaat samenwonen met Cindy en zet, onder druk gezet door Cindy, Jerom de deur uit. Jerom kan ook niet terecht bij tante Sidonia, Carmencita vertelt dat haar toestand dit nog niet toelaat. Jerom besluit een plek in de stad te zoeken en verdrinkt zijn verdriet in een café en verslaat een overvaller. Dan stelt Freddy zich voor, hij is een freak en hoort bij een groep personen met bizarre lichamelijke kenmerken. Hij biedt Jerom een plek om te wonen in ruil voor zijn spierkracht en vertelt dat Jerom een circusact moet bedenken. Jerom gaat akkoord en gaat mee naar het circus.
Hij ziet Neuzel, hij kan vliegen door heel hard lucht uit zijn enorme neus te blazen. Ook ziet hij reptielenvrouw Lizzie, zij kan aan haar tong aan een schommel hangen. Mollie heeft handen als een mol en Jerom laat zien hoe hij met een auto kan jongleren. Carmencita vertelt Suske en Wiske dat de toestand van tante Sidonia, die inmiddels in het ziekenhuis is opgenomen, erg slecht is. Ze moet naar een revalidatiecentrum en kan de eerste weken geen bezoek ontvangen. Carmencita gaat terug naar Sprotje en zegt dat Jerom wel voor Suske en Wiske kan zorgen. Als Carmencita vertrokken is, ontvangen de kinderen een sms van Jerom. Hij begint een nieuw leven en vertrekt met de Freaks. Suske en Wiske gaan naar de Freaks en Jerom weigert voor hen te blijven. Dan besluiten de kinderen met het circus mee te reizen. Wiske ontdekt al snel dat de Freaks een geheim hebben en bespreekt dit met Jerom. Hij vraagt Freddy wat er aan de hand is en hoort dat enkele freaks vroeger hun geld verdienden in de misdaad.
Suske en Wiske #328: Sterrenrood. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst: Peter van Gught --- Tekeningen: Luc Morjaeu.
Tante Sidonia neemt Suske en Wiske mee naar de Red Star Line en doet onderzoek naar de geschiedenis van haar familie. De zus van haar overgrootmoeder is begin vorige eeuw naar Canada verhuisd. Zij haalde later neef Rosse John over om ook te emigreren, hij trok verder naar Alaska. Ze vindt Petra Jan Estella Van Stiefrijke in de archieven en vertelt de kinderen dan het verhaal over de dochter van deze vrouw. Ze heette ook Wiske en was ziek toen de familie de overtocht maakte en bleef in België achter bij haar oom Moustache. Drie jaar later was ze genezen van trachoom en kreeg een derdeklasseticket voor de overtocht. Een week voor het vertrek is er tijdens een roofoverval een zeer kostbare diamant, Sterrenrood, buitgemaakt. De crimineel geeft deze aan kapitein Bakkebaard en deze moet ervoor zorgen dat de diamant in Amerika terechtkomt.
Inspecteur Lambique komt aan boord, hij heeft van Interpol aanwijzingen dat de diamant die in Parijs is buitgemaakt op de Red Star Line is. De kapitein schrikt en wijst Jos van de Richel aan als steward van Madeleine Scapin De Boule, hij moet de diamant bij deze vrouw verstoppen. Hij drogeert de 95-jarige dame en verstopt de diamant in haar lappenpopje. Zij is steenrijk en zal daarom niet verdacht worden van betrokkenheid. Wiske komt met Zydonya en haar zoon Cuzke in een kajuit terecht en ergert zich aan de volksmuziek van de Poolse boeren. Cuzke vertelt dat zijn vader is gestorven in de grote oorlog. De volgende dag krijgen de derdeklas passagiers aardappelen met haring, maar Cuzke en Wiske vinden dit niet lekker. Ze zien dan dat er overblijfselen van het heerlijke voedsel van de eersteklas passagiers in zee wordt gedumpt. De kinderen besluiten dan om eten te halen bij de eerste klasse.
De kronieken van Amoras #7: Wie niet horen wil. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2020)
Tekst: Marc Legendre --- Tekeningen: Charel Cambre.
In het land worden enkele spectaculaire aanslagen gepleegd waarna er onlusten uitbreken. De terrorist die de aanslagen opeist blijkt een kennis van Barabas die de professor in nauwe schoentjes brengt. Suske en Wiske moeten de extremist stoppen voor er nog grotere rampen gebeuren. Maar waar zit de man en is hij het wel die ze zoeken...?
Suske en Wiske #325: Het schrikkelspook. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst: Peter van Gucht --- Tekeningen: Luc Morjaeu.
Lambik neemt Suske, Wiske en tante Sidonia mee met zijn nieuwe vliegtuigje en vliegt over de Westhoek. Wiske ziet een militaire begraafplaats uit Eerste Wereldoorlog en als Lambik terug wil vliegen, zien de vrienden een brandend vliegtuig naderen. Ze komen in een vuurgevecht terecht, maar dan blijkt het om een spookvliegtuig te gaan en de vrienden blijven ongedeerd. Lambik landt bij een bos waar het spookvliegtuig terechtkwam en de vrienden zien een lichtschijnsel. Het is Heinrich, een spook van een Duitse piloot uit de Eerste Wereldoorlog en hij legt uit dat hij verblind is door liefdesverdriet. In 1914 wilde hij graag piloot worden, maar zakte voor het vliegexamen. Daarna ontmoette hij de demon Sebrecum die altijd actief wordt in tijden van oorlog. In ruil voor het zaaien van dood en verderf zou de demon Heinrich vliegtalent geven. Heinrich kreeg al snel een eigen eskader, Jagdstaffel 13, waarin alleen de Azen werden toegelaten.
Na een tijd kreeg Heinrich schuldgevoelens en laat veel vijanden ontsnappen, maar Sebrecum merkte dat ze minder zielen krijgt aangeboden en schiet Heinrich zelf uit de lucht. Heinrich wordt een krijgsgevangene en wordt verzorgd in het veldhospitaal van Kiekegem. Hij wordt verliefd op de Engelse verpleegster Kate, maar hierdoor wordt Sebrecum nog kwader. Sebrecum vermomde zich als Duitser en ruilt Heinrich voor een Engelse krijgsgevangene. Op 28 februari 1916 wordt hij naar het vliegende circus gebracht en Sebrecum vertelt de overste van Heinrich dat het veldhospitaal een dekmantel is voor een geheim wapen. Heinrich krijgt de opdracht het veldhospitaal op 1 maart te bombarderen en stuurt een postduif naar Kate. Na het bombardement blijkt dat het een schrikkeljaar is en Heinrich heeft per ongeluk het veldhospitaal op 29 februari gebombardeerd. Hij krijgt complimenten van zijn commandant, omdat zijn spionnen ontdekt hadden dat het kamp gewaarschuwd was.
Suske en Wiske #323: Barabas de balorige. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst: Peter van Gucht --- Tekeningen: Luc Morjaeu.
Professor Barabas ontwikkeld een genetisch gemanipuleerd virus met het doel cellen te verjongen, maar de cellen worden agressief. Nestor heeft honderdduizenden euro's in het project geïnvesteerd en wil eeuwig leven. Hij biedt aan om zelf proefpersoon te worden, maar professor Barabas weigert. Suske en Wiske komen met een pan soep bij de professor als Nestor kwaad het laboratorium verlaat. De professor is kwaad en vernietigt het virus, maar dan komt een overvaller het laboratorium binnen. De overvaller verlaat het laboratorium met een buisje met het virus. Suske en Wiske nemen de professor mee naar huis, waar de vrienden hem proberen op te vrolijken. Lambik en Jerom willen met Nestor praten en tante Sidonia wil de professor met wat koekjes verwennen. Maar de professor gaat zonder iets te zeggen weg, waarna Suske en Wiske hem opzoeken in zijn laboratorium. Professor Barabas gooit daar al zijn spullen weg, hij is van mening dat de wetenschap hem enkel ongeluk heeft gebracht.
Drie jongelui, Talinn, Evrane en Corky, wonen in een dorpje in het koninkrijk Angor. Als leden van de laagste kaste staat hun toekomst vast: aan de zijde van hun ouders moeten ze het land bewerken en het vee verzorgen. Alle drie dromen ze echter van het ridderschap, vol avontuur en vrijheid. Inmiddels is hun groepje uit elkaar gevallen. Lorky is gevangengenomen door de beruchte graaf Lekerson, en Evrane en Talinn zijn naar hem op zoek gegaan. De laatste slag is nabij en ze hebben steun van diverse bondgenoten: Mansioeran en de Duisterling met hun bijzondere krachten, maar ook Vilyana en Jesale, twee knappe blonde meisjes. Zal het ze lukken Lekerson te weerhouden alle magische medaillons in handen te krijgen, waarmee hij de koning wil afzetten en de macht wil overnemen?
Suske en Wiske #317: Het bizarre blok. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst: Peter van Gucht --- Tekeningen: Luc Morjaeu.
Tante Sidonia, Suske en Wiske logeren bij Lambik en Jerom (zie Krimsonia). Lambik gaat geïrriteerd weg. In het park zit een architect, hij voelt zich mislukt en ontmoet een roze poedel. De poedel zegt voor de duivel te werken en biedt hem een contract aan. De architect vraagt om bedenktijd en krijgt een uur van de poedel. Hij besluit iemand anders het contract te laten ondertekenen en ontmoet Lambik in de kroeg. De architect doet zich voor als werknemer van een energieleverancier en laat Lambik tekenen. Een bode brengt een dagvaarding voor Lambik, hij heeft een huis gebouwd op een plek waar dat niet mag.
De vrienden zijn verbaasd, ze wisten niet dat Lambik een huis had gebouwd. Ze horen van de gerechtsdienaar dat het land waarop het huis is gebouwd eerst van een architect was. Ze gaan langs bij het huis van deze man, maar hij verstopt zich. De architect vlucht naar Frankrijk, maar ook daar wordt hij door de roze poedel gevonden. De vrienden gaan op zoek naar Lambik en ontdekken een vreemd gebouw, waarna ze naar binnen gaan. Tante Sidonia ontdekt dat er een trompet in haar handtas is gestopt. Suske en Wiske vinden een computer en spelen een spel. Als ze de stekker uit het stopcontact trekken, springt de computer toch weer aan. Tante Sidonia vindt een oude grammofoon met bombardonmuziek. Als ze hem afzet, vallen er muzieknoten naar beneden. Ze wil een bloem water geven, maar er zit jenever in. Jerom vindt de overmorgen (wat een verwijzing is naar de serie Early Edition) en leest dat er een enorme koffiepot de stad vernielt. In India zorgen geldregens voor overlast en ministers uit de hele wereld komen erheen om de schatkist te vullen. De volgende ochtend ontdekt tante Sidonia dat de bloem is gegroeid en op Lambik lijkt. De bloemen kunnen praten en tante Sidonia wil het huis verlaten, maar Jerom krijgt de deur niet open.
Suske en Wiske #316: Krimsonia. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst: Peter van Gught --- Tekeningen: Luc Morjaeu.
Wiske doet aan zumba en tante Sidonia danst met een lint in het fitness center. Als ze naar huis gaan horen ze een harde knal en het blijkt dat hun huis door een ontploffing is vernield. De politie denkt aan een gaslek, maar tante Sidonia vertelt dat ze stookolie gebruikt. De vrienden gaan bij Lambik en Jerom logeren. Tante Sidonia verliest haar baan in de bloemenzaak, ze wordt verdacht van diefstal. Ze komt in de supermarkt tot de ontdekking dat haar bankrekening zo goed als leeg is en koopt een bosje radijzen. Lambik zegt dat hij geen radijzen lust, in tegenstelling tot zijn grootvader die er dol op was. Dan ontdekt Lambik dat grootvaders klok is verdwenen. De politie komt dan met een aanhoudingsbevel voor Sidonia Van Stiefrijke, ze wordt verdacht van diefstal in een kledingwinkel en is op beelden van de bewakingscamera te zien. Op het moment van de diefstal was tante Sidonia echter in de bloemenzaak en wordt vrijgelaten.
De volgende dag gaan Suske, Wiske en tante Sidonia naar het interimkantoor om een nieuwe baan te vinden. Lambik hoort de Chinese koekoeksklok van zijn grootvader en vindt hem onder het bed van tante Sidonia. Ook de leren jas, die te zien was op de tv, ligt onder het bed. Lambik confronteert tante Sidonia 's avonds met deze spullen en de politie komt opnieuw, het postkantoor blijkt te zijn overvallen. Tante Sidonia vlucht via het zolderraam en de regenpijp en ontsnapt op de scooter van Suske. Ze maakt haar haren zwart met wat schoenpoets en huurt een kamer. Al die tijd wordt tante Sidonia gevolgd door een zwarte wagen met het kenteken KRI-666. Tante Sidonia werkt als levend standbeeld en ondertussen komt er een man bij de kamerverhuurder. Hij komt een koffer met geld brengen en wil dat de kamerverhuurder driemaal daags een pil aan tante Sidonia geeft.
Suske en Wiske #312: De zappende ziel. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst: Peter van Gucht --- Tekeningen: Dirk Stallaert, Peter Quirijnen.
Lambik is in de prehistorie terechtgekomen tijdens het testen van de vernieuwde teletijdarmbanden en moet vluchten voor mammoeten. Per ongeluk flitst hij zichzelf naar 29 februari. Lambik blijft hangen in de flitsruimte, omdat het geen schrikkeljaar is. Lambik komt toch weer in de cabine van de teletijdmachine terecht, maar niemand snapt wie de armband opnieuw heeft geprogrammeerd. Jerom komt ook naar het laboratorium en de vrienden blijven bij de professor eten. De armband, een vaas, een lamp, een stoel en een kast komen tot leven en iets later komt een boodschap door via de televisie. Een verdwaalde ziel vertelt hoe hij in de ruimte was opgesloten en zichzelf naar de armband van Lambik heeft verplaatst. De tv beïnvloed de huisdeur en de driewieler van het buurmeisje en verdwijnt. Jerom en Lambik volgen de driewieler met de step van Suske en beide snelheidsduivels worden door de politie gevolgd. De ziel verplaatst zich naar een vuilnisbak en verdwijnt dan in het gebouw van de academie van de schone en gesubsidieerde kunsten.
Japan 1954 ergens langs de kust wordt een gevechtsvliegtuig van de Us navy neergehaald en belandt in het duikgebied van een jonge ama. Deze ama (Japanse parelduikster) is ook geen Japanse , dus dit is nog een mysterie dat opgelost moet worden.
Suske en Wiske #307: De rillende rots. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij het weekblad 'Story (België)' in 2015.
Tekst: Peter van Gucht --- Tekeningen: Luc Morjaeu, Peter Quirijnen.
In de Ardennen arriveert hoofdman Malfix met zijn dochter bij de tovenaar-priester op de rillende rots. De economie in zijn dorp is slecht en de Romeinen zullen komen om belasting te innen. Mensen die niet kunnen betalen, worden meegenomen als slaaf. De tovenaar-priester laat mythische voorwerpen zien, ook de legendarische hoorn des overvloeds van de godin Fortuna is aanwezig in zijn tempel. In ruil voor deze hoorn wil de tovenaar-priester de dochter van de hoofdman offeren aan de goden. Hij verwacht extra toverkracht van de goden te ontvangen als hij haar offert. De hoofdman weigert en vertrekt met zijn dochter Beatrix.
Tweeduizend jaar later gaan Suske en Wiske paragliden, de andere vrienden begeven zich op een archeologische site in de vallei. Professor Barabas zoekt een Gallische nederzetting en vindt een Romeinse helm. Wiske komt in een thermiekbel in een onweerswolk terecht en Suske ziet hoe zij in een flits verdwijnt en hij waarschuwt de vrienden. Professor Barabas vraagt zijn Waalse collega's om haar te zoeken en wil zich terugtrekken uit het onderzoek. Suske ziet tot zijn grote verbazing dat de Romeinse helm, die net is gevonden, de helm van Wiske is. In het rijdende laboratorium wordt de helm onderzocht. Professor Barabas vertelt dat een militair schip in 1943 spoorloos verdween tijdens project Rainbow (een experiment met magnetische velden). Hij denkt dat de elektriciteit van de bliksemflits Wiske naar het verleden heeft gezonden.
Tekst: Marten Lodewijk , Kim Duchateau, Fred de Heij, Robert Damen, Kenny Rubens, Dick Matena, Gerben Valkema, Noël Ummels --- Tekeningen: Romano Molenaar, Jorg de Vos, Kim Duchateau, Fred de Heij, Robert Damen, Kenny Rubens, Dick Matena, Gerben Valkema, Przemyslaw Klosin.
Storm bestaat 45 jaar en 11 auteurs brengen op geheel eigen wijze een hommage aan de stoere stripheld die in 1975 het levenslicht zag.
Ook Martin Lodewijk, Romano Molenaar en Jorg de Vos leveren een bijdrage in de vorm van een kort verhaal De poort naar Ellders. Eind 2015 waren zij enthousiast aan een nieuw verhaal begonnen begonnen, wat het dertigste album in de reeks moest worden, maar na een jaar van ploeteren en problemen in de privésfeer waren er pas tien paginas gerealiseerd en werd de productie gestaakt. Speciaal voor dit jubileumalbum werden er alsnog twee nieuwe paginas aan het verhaal toegevoegd, waarmee De poort naar Ellders eindelijk kan verschijnen.