Opschudding tijdens de internationale atletiekmeeting dit weekend in het Boris-Kulomir stadion in Minsk. Het begon vrijdagavond met een ongewone diefstal in de hotelkamer van de Tsjetsjeense polsstokspringster Irena Dudajev. Onbekenden gingen aan de haal met de polsstok van de atlete.
Op aanraden van haar coach en echtgenoot Dimitri Dudajev, nam de voormalige wereldkampioene noodgedwongen zonder stok deel aan de reguliere hoogspring-competitie. Tot ieders verbazing won zij die wedstrijd en verbeterde daarbij het vier jaar oude wereldrecord van de Nederlandse Irene Uitdekast. Dudajev strandde daarbij op 4 meter 12, een onwaarschijnlijke verdubbeling van het oude record.
"Ik stond er zelf ook van te kijken,", verklaarde de Tsjetsjeense op de persconferentie achteraf. "Ik ging de lucht in en ik bleef maar omhoog gaan. Op één of andere manier zit dat er toch een beetje in van het polsstokspringen, die grote hoogtes." Op de vraag of ze zich voortaan op het reguliere hoogspringen zou gaan toeleggen, antwoordde ze ontkennend. "Polsstokspringen is mijn lust en mijn leven. Dit was leuk voor één keer, maar zonder stok is er voor mij niks aan", aldus nog Dudajev.
In Port of Spain, hoofdstad van de Caraïbische republiek Trinidad en Tobago, begint vandaag de zogenaamde "top van kleine voetballanden". Bedoeling is het oprichten van een voetbalcompetitie voor de mindere goden in het wereldvoetbal. Ons land wordt vertegenwoordigd door bondpraeses Ignace De Wolf.
Ignace De Wolf : "Enkele maanden geleden werd ik gecontacteerd door Victor Emmanuel Rodriguez, de voorzitter van de voetbalbond van Trinidad. Hij speelde al enige tijd met de idee van een soort B-wereldbeker en hij dacht daarbij ook aan ons land. Hij nodigde me uit voor de meeting van dit weekend, hier in Port of Spain."
Wat is precies de bedoeling ?
De Wolf : "Wel, we moeten helaas al enkele jaren vaststellen dat we de boot van het mondiale topvoetbal compleet gemist hebben. Daar waar we vroeger met enige fierheid tegenstanders als Nederland of zelfs Argentinië recht in de ogen konden kijken, stelden we vast dat we het voorbije decennium de ene na de andere smadelijke nederlaag opliepen. Ik denk onder andere aan het debâcle op de Far Oer, de totale afgang thuis tegen Liechtenstein en uiteraard het absolute dieptepunt in juli vorige jaar tegen de geestelijken van Vaticaanstad."
En jullie dachten : "Hier moeten we wat aan veranderen!"
De Wolf : "Nou ja, veranderen. We zaten met de handen in het haar. De sponsors willen zich natuurlijk liever niet verbinden met een stelletje beroepsprutsers die match na match vernederd worden. En het publiek liet het ook al massaal afweten. Ik bedoel, wanneer de Liechtensteinse bezoekers onze thuissupporters numeriek overtreffen, dan moet je je als bond vragen gaan stellen."
En u bent van mening dat een werldbeker voor B-teams enig soelaas kan brengen ?
De Wolf : "Wel ja, we kunnen het maar proberen. Het voorstel van mijn vriend Rodriguez is dat we een WK organiseren voor de mindere goden. Geen Hollanders of Duitsers meer, die ons belachelijk kunnen maken. En meer hapklare brokken, zoals Vanuatu of de Salomonseilanden. Zo kunnen we enigszins weer wat vertrouwen opbouwen en sponsors en publiek voor ons terugwinnen."
Bent u van mening dat de Belgische voetbalsupporter zit te wachten op ontmoetingen met deze ploegen uit de kelder van de FIFA-ranking ?
De Wolf : "Daar zijn we van overtuigd. Mensen identificeren zich graag met winnaars, dan maakt het niveau waarop geacteerd wordt weinig uit. Kijk eens naar het veldrijden. Zowat de meest populaire sport in Vlaanderen, omdat er altijd Vlamingen winnen. Maar zet die winnaars op een mountainbike of in een wegwedstrijd en ze komen schromelijk tekort. Begrijpt u ? In het land der blinden is éénoog koning. Maar wilt u mij nu even verontschuldigen ? Ik heb een meeting met mijn collega uit Guinea Bissau. We gaan een oefenwedstrijd regelen voor september in Brussel (knipoogt)."
Dankuwel mijnheer De Wolf en succes met de organisatie.