Inhoud blog
  • Tweedaagse escapade
  • Loin du stress, proche de l'essentiel...
  • Quo Vadimus...
  • De Franse gastronomie is niet langer alleen het monopolie van de Fransen…
  • Avant-première…
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Startpagina !
    Reizen met John

    28-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Departement Meuse

    Het Franse departement Meuse maakt zich uiteraard op voor de herdenking van de ‘Groote Oorlog’.  Ik ging alvast een kijkje nemen.

    In Saint-Mihiel slaagden de Duitsers er vrij snel in om een bres te slaan in de Franse frontlinie.  Deze  ‘saillant van Saint-Mihiel’ werd pas bevrijd op het einde van de oorlog.  Ik bezocht het loopgravennetwerk en kon ervaren hoe akelig dicht de strijdende partijen zich tegenover elkaar bevonden. 

    Een best leerzame ervaring, maar voor wie niet zo tuk is op dat soort toerisme heeft Saint-Mihiel nog heel wat meer te bieden.  Doordat het stadje tijdens de duur van de oorlog bezet werd door de Duitsers, kwam het paradoxaal genoeg vrij ongeschonden uit de strijd.  Het tragische is dat de inwoners als menselijk schild fungeerden. 

    De bibliotheek van de benedictijnen uit de 18de eeuw is een pareltje.  Een ander topstuk uit het cultureel erfgoed van Saint-Mihiel is de Graflegging uit de 16de eeuw van Rogier Lichier.  De beeldengroep staat opgesteld in de kerk Saint-Etienne.   

    De Amerikaanse soldaten die in 1918 hielpen bij de bevrijding van Saint-Mihiel kregen een monumentaal aandenken op de Butte de Montsec.  ’s Avonds is het monument verlicht, maar dan mis je wel het grandioos panorama. 

    Heel anders verging het de stad Verdun.  De Duitsers zijn er weliswaar nooit in geslaagd het sterk verdedigde Verdun binnen te dringen, maar zij hebben de stad wel voor 80% platgebombardeerd.  Deels met de hulp van de Engelsen werd Verdun na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd.

    In en om Verdun wordt de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig gehouden.  De slag om Verdun was immers de meest moorddadige uit de geschiedenis, waardoor Verdun symbool staat voor de verschrikkingen van de totale oorlog.  In het indrukwekkende Ossuarium van Douaumont worden de resten bewaard van 130.000 onbekende soldaten.  Het Memoriaal van Verdun wordt thans gerenoveerd en uitgebreid en zou klaar moeten zijn met een totaal vernieuwde scenografie eind 2015/begin 2016. 

    De oude stad bevat heel wat waardevol historisch erfgoed.  In het voormalig bisschoppelijk paleis is het Wereldcentrum voor de Vrede, de Vrijheid en de Mensenrechten ondergebracht.

    Ten Noorden van Verdun zijn er  heel wat interessante sites.  De citadel van Montmédy is zo één van die verrassende ontdekkingen.  Oorspronkelijk gebouwd ten tijde van Keizer Karel, werd de citadel later veroverd doorde troepen van Louis XIV.  In het museum verbonden aan de citadel zijn er werken te zien van de lokale kunstenaar uit de 19de eeuw, Jules Bastien-Lepage.

    In Stenay tref ik het grootste biermuseum van Europa aan.  De burgemeester van Stenay leerde mij dat de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog hun hoofdkwartier in Stenay vestigden onder leiding van de erfprins, de zoon van de keizer.

    Het departement Meuse is een bestemming die zich door haar nabijheid en relatieve onbekendheid uitstekend leent voor korte ontdekkingstochten.  Met de unieke rustgevende landschappen en de overheerlijke lokale keuken is het er trouwens aangenaam vertoeven.

     

     

        


    28-12-2013 om 00:00 geschreven door John  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baden

    'Geschiedenis, kunst en cultuur in en om de Badense barokpaleizen'

    Vijfdaagse reis van donderdag 15 mei tot maandag 19 mei 2014

    Op de veel gestelde vraag 'Waarheen ga je in Duitsland?' ben ik spontaan geneigd te antwoorden: naar Baden.  Dit is natuurlijk onjuist, want Baden bestaat niet meer als land.

    Baden fungeerde onder diverse vormen als zelfstandige staatkundige eenheid (zelfs kortstondig als republiek) en verloor pas in 1933 zijn autonomie. 

    Baden is thans een regio binnen de deelstaat Baden-Württemberg.

    Badische Küche, Badische Wein ...

    Om het begrip 'Badisch' te verstaan moet men dus een kleine duik in de geschiedenis nemen.  Dit vergt gelukkig slechts een kleine moeite voor de deelnemers

    aan de Quo Vadimus reis naar Duitsland, want het volstaat dat zij de summiere historische inleiding lezen.

    De staatkundige realiteit is weliswaar veranderd, maar de mensen blijven trots op hun eigenheid en cultuur en blijven verwijzen naar hun specificiteit door

    'Badisch' als herkomstbenaming te gebruiken.

    Badische Hochzeitssuppe: een gerecht met een verhaal ...

    Wie reeds met mij op reis was, weet dat ik graag aandacht schenk aan streekeigenheden en lokale specialiteiten. 

    Tijdens de reis krijgen de deelnemers een oer Duitse klassieker op het menu: Hochzeitssuppe.  Het is een gerecht waar heel wat traditie aan vasthangt

    en waarvan wij de symboliek zullen proberen te achterhalen.

    Het begrip cultuur wordt zeer ruim ingevuld, zoals u kan merken.  Dit is een trek die ik deel met Freddy Bijn, de bezieler van 'Brede Visie op Cultuur'

    en tevens de geestelijke vader van Quo Vadimus.

    Een brede cultuurbeleving maakt deel uit van het DNA van Quo Vadimus

    Ik ben van jongs af aan doordrongen van het concept 'reizen om te leren'.  Reizen mag evenwel geen krampachtige zoektocht zijn naar het vergaren van kennis. 

    Reizen moet op een spontane, speelse, natuurlijke wijze de nieuwsgierigheid prikkelen en bevredigen.  Reizen doe je ook met alle zintuigen op scherp, zoals

    Cees Nooteboom het zo treffend formuleerde.

    'Leren' en 'genieten' zijn twee gelijkwaardige sleutelbegrippen om de reisfilosofie van Quo Vadimus te omschrijven, maar het concept laat zich pas volledig

    definiëren als ook de begrippen 'convivialiteit' en 'ontspanning' er bijgehaald worden.  Elkeen die zich aangesproken voelt door de ingrediënten van deze

    eigenzinnige cocktail, zal zich goed voelen tijdens de Quo Vadimus reizen op de maat en op het ritme van de nieuwsgierige senioren.

    Vroegere deelnemers die er zich toe geroepen voelen, worden hierbij uitgenodigd om hun ervaringen neer te schrijven in het gastenboek dat bij deze reis blog hoort.




    28-12-2013 om 00:00 geschreven door John  


    07-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reisbestemming Duitsland

    Geschiedenis, kunst en cultuur in en om de Badense barokpaleizen

    Vijfdaagse reis van donderdag 15 mei tot maandag 19 mei 2014


    Eén van mijn contactpersonen is zo vriendelijk om ons alvast een goede reis toe te wensen:

    'Bei der Durchführung der Reise nach Rastatt und Umgebung wünschen wir Ihnen und Ihrer Gruppe bereits jetzt viel Freude und viele eindrucksvolle Momente'.

    Ik ben er in elk geval helemaal klaar voor.

    Ik hield het voor onmogelijk, maar het is mij toch gelukt.

     Ik kreeg zowaar een optie tot in februari 2014 op 21 tickets voor een matinee concert in het kader van de Schwetzinger Festspiele op zondag 18 mei 2014 (16 € per stuk)! 

    Het grootste radiofestival voor klassieke muziek ter wereld geeft een podium aan 'Stars von morgen' tijdens zijn matinee concerten.  Het wordt een topprogramma:

    Andreas Brantelid en Shai Wosner brengen uitvoeringen voor cello en klavier van Ludwig van Beethoven, Leos Janacek en Johannes Brahms.

    Het reisaanbod voorziet minstens 15 en maximaal 20 deelnemers.  Als er minstens 15 deelnemers ingeschreven zijn in februari kan de optie gelicht worden voor de deelnemers die een ticket wensen.

    Eenvoudiger kan het niet zijn voor een organisator.

    Dezelfde avond is er ook een avondconcert gepland op een boogscheut van ons hotel in het Residenzschloss.  De Rastatter Hofkapelle brengt de Friedensode, 'Le Triomphe de la Paix', een historische gelegenheidscompositie naar aanleiding van de Vrede van Rastatt.

    U zal merken dat het thema van de reis niet zomaar lukraak gekozen is.  'Eindrucksvoll' wordt het beslist.

    Inschrijven gebeurt via www.quovadimus.be







    07-12-2013 om 00:00 geschreven door John  


    26-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reisbestemming Auvergne

    Ik had recent het groot genoegen om een promotiereis te kunnen meemaken in de Auvergne.  Het is de eerste keer dat mij zoiets te beurt valt sinds mijn bescheiden intrede in de reiswereld.

    ***

    Met het spoor arriveerde onze groep in de hoofdstad Clermont-Ferrand na een rit van ca. 3,5 uur vanuit Paris-Bercy.  Wij kregen nog een geleid avondlijk bezoek aan de stad aangeboden.  Door de natuurlijke ligging van de stad in een krater van het Centraal Massief viel de duisternis snel in.  Het was echter een zwoele avond met volle terrassen.   Kortom, een ideale entourage om de sfeer van de stad te proeven en om een korte inleiding te krijgen op de geschiedenis van de stad.   Wij liepen langs de door Unesco erkende basiliek Notre-Dame-du-Port en langs de kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption, volledig opgetrokken uit zwarte lavasteen.  Wij bezochten ook de gerenoveerde place de Jaude met het ruiterstandbeeld van de legendarische Vercingetorix.  Een te korte kennismaking weliswaar, maar toch lang genoeg om zin te krijgen om terug te keren.

    Wij ontdekten ook dat in de bakermat van Michelin de trams uitgerust zijn met banden en dat het rugbystadion de naam Marcel Michelin draagt.      

    Vanuit de hoog gelegen ontbijtruimte van het hotel kreeg ik een uniek spektakel te zien: de ondergaande volle maan met als decor de vulkanen van het Centraal Massief.  De ligging van Clermont-Ferrand levert schitterende vergezichten op met de Puy de Dôme als blikvanger.

    ***

    Ik  was niet de enige die nog nooit gehoord had van Le Puy - en -Velay.  Het is een verborgen juweel waarvoor je niet ongevoelig blijft.  Het vleugje Italië in hartje Frankrijk voel je zeer sterk op de zaterdagse markt op de Place du Plot.  Dit is de eeuwenoude startplaats van de Via Podiensis die leidt naar Sint-Jacob van Compostella.   Jaarlijks vertrekken hier tegenwoordig ongeveer 15000 pelgrims.  Zij worden elke dag om 7 uur door de bisschop in persoon gewijd in de romaanse kathedraal Notre-Dame-du-Puy. 

    Wij werden rondgeleid door een sympathieke Nederlandse dame, die reeds tientallen jaren in de buurt van Le Puy woont en met zichtbaar genoegen de zeldzame kans greep om in het Nederlands te gidsen. 

    Op de trappen van de indrukwekkende kathedraal ontmoetten wij een jonge Nederlandse non met een aandoenlijk enthousiasme.  Zij kwam meteen aangestoven toen zij hoorde dat wij Nederlands spraken.  Zij maakte deel uit van een communauteit die instaat voor het apostolaat in en om de kathedraal.  Onze Nederlandse gids wist van haar aanwezigheid af maar had haar nog niet eerder ontmoet.  Het werd meteen een kort Nederlands onderonsje.

    In de kathedraal wordt ook Notre-Dame aanbeden.  Het gaat om een zwarte Maagd, waarvan het origineel verbrand werd tijdens de Franse revolutie.  Het aanpalende klooster van de kanunniken dat dateert uit de 11de en 12de eeuw met zijn schitterende kloostergang mochten wij zeker niet overslaan.  Het kathedraalcomplex omvat ook het Hôtel-Dieu, net als de  kathedraal erkend als Werelderfgoed.  In het Hôtel-Dieu is in de voormalige baden een aanbevelenswaardig restaurant ondergebracht .

    Notre Dame is omnipresent in Le Puy.  Het hoog geplaatste imposante beeld van Notre Dame de France domineert de stad.  Zij lijkt te kijken in de richting van een ander indrukwekkend heiligenbeeld, dat van Sint-Jozef.  Wij vertoeven hier duidelijk in een zeer katholieke omgeving.

    In het nabije plaatsje Aiguilhe kan je niet omheen de Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe, een vulkanische schoorsteen waarop sinds de 10de eeuw de schitterende kapel gewijd aan Sint-Michael gevestigd is.  Je moet er wel 268 treden voor bestijgen. 

    ***

    Verder hadden wij onder meer nog recht op een proeverij van Vervaine du Velay en ontdekten wij één van de hoogst gelegen wijngaarden van Frankrijk: AOP Côtes d’Auvergne Boudes. 

    ***

    Ik krijg alvast zin in meer.  Onze charmante gastvrouw heeft mij aangeraden ook het noorden van de Auvergne te bezoeken, nl. het departement Allier, waar je volop in de historische provincie Bourbonnais zit.  Hier ontstond het Huis Bourbon dat later koningen leverde aan Frankrijk en Spanje.  Verder wil ik in de Auvergne nog de benedictijnenabdij van La Chaise Dieu en het kasteel van Lafayette ontdekken.

    Hop naar een volgende Quo Vadimus reis in 2015?

    Ik ben er van overtuigd dat in deze regio alle ingrediënten aanwezig zijn voor een boeiende Quo Vadimus reis.   Wij kunnen er een leerzame en aangename duik in de geschiedenis nemen in een aantrekkelijk en relatief onbekend gebied in hartje Frankrijk.  Wordt zeker vervolgd …

    26-10-2013 om 00:00 geschreven door John  


    05-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    ‘Geschiedenis, kunst en cultuur in en om de Badense barokpaleizen’

    van donderdag 15 mei tot maandag 19 mei 2014

     Reis georganiseerd door reisorganisator B-Tours bvba – licentie 5273

    Met de geplande uitstap naar het Houtland op 29 oktober 2013 wordt met de degustatie van wijnen uit Baden de definitieve aftrap gegeven voor de verkoop van mijn Quo Vadimus voorjaarsreis naar Duitsland.

    Het wordt iets voor fijnproevers, want Baden-Württemberg heeft nu eenmaal de reputatie een luilekkerland te zijn.  Een ‘Schlaraffenland’ zeggen de Duitsers. 

    Wij logeren in Hotel Schwert in Rastatt, waar een goede chef aan het fornuis staat.  Elke middag staat er ook een lichte lunch op het programma.  Soms is het maar een kleine hap, soms is het wat uitgebreider.  Uit praktische overwegingen is daar vaak een drankje bij voorzien, kwestie van de lunch vlot te laten verlopen.  Het hoogtepunt wordt de lunch in de Turmberg Brasserie.  Hier zwaait de jongste sterrenchef van Duitsland, Sören Anders, de scepter.  Wij nemen voor de aardigheid de oudste Duitse Bergbahn om bij hem te geraken, want Sören heeft zich hoog gevestigd in een historische burcht met schitterend uitzicht op Karlsruhe en omgeving.

    Uiteraard krijgen wij ook minstens één keer ‘Spargel’ op ons bord!  En wij ontdekken wat een ‘Winzervesper’ is tijdens een wijnproeverij in een heus kasteel. 

    Het culinaire luik van de reis is dus alvast niet te versmaden en zal zeker bijdragen tot een gemoedelijk verloop van de reis.

    De rode draad doorheen de reis is echter de boeiende geschiedenis van het markgraafschap Baden. 

    In Rastatt bezoeken wij de tentoonstelling rond de Vrede van Rastatt in het Wehrgeschichtliches Museum.  In 2014 staat immers alles in het teken van de herdenking van 300 jaar Vrede van Rastatt. 

    Wij laten ons helemaal onderdompelen in de 18de eeuw.  Wij bezoeken de barokpaleizen van Bruchsal, Rastatt en Schwetzingen.  Wij bezoeken ook baroktuinen.  Barok en rococo zullen na afloop niet veel geheimen meer hebben voor ons. 

    Wij doen in principe beroep op Franssprekende gidsen.  Wij maken graag een uitzondering in de botanische tuin van Karlsruhe voor een opmerkelijke rondleiding in historische outfit die met zang en muziek opgeluisterd wordt: ‘Im Lustgarten des Markgrafen - unterwegs mit ‘Hofsängerin Helene’ zur Blumenblüte’.

     

    Verder ontdekken wij het mondaine Baden-Baden met zijn indrukwekkend hedendaags cultuurpatrimonium. 

    De ingewijden kennen inmiddels mijn reisformule, die steeds het resultaat is van een solide voorbereiding: niet veel kilometers ter plaatse en nooit hollen van de ene plaats naar de andere, zodat het vakantiegevoel een kans krijgt.  Wij gaan voor minimum 15 en maximum 20 deelnemers. 

    Zodra er 15 deelnemers zijn kan er geboekt worden voor facultatieve culturele activiteiten.  Als wij het tijdig kunnen aanpakken behoort een matineeconcert in het kader van de prestigieuze Schwetzinger Festspiele tot de mogelijkheden.  Ik informeer mij ook zodra mogelijk over de opvoering van het oratorium ‘Le Triomphe de la Paix’ van Pietro Torri uit 1715.  Deze gelegenheidscompositie naar aanleiding van de Vrede van Rastatt wordt immers opgevoerd tijdens ons verblijf. 

    De doelstelling is om het minimum aantal deelnemers te bereiken in de loop van februari 2014 zodat ik nog de kans krijg om voor de liefhebbers tickets te bemachtigen.

    Details en voorwaarden worden weldra bekend gemaakt op: www.quovadimus.be

    Wij leren tijdens de reis een boeiend grensland kennen en het wordt beslist ‘ganz toll’!

     


     

     

     

     

     

    05-10-2013 om 06:42 geschreven door John  


    25-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Quo Vadimus naar het Houtland op dinsdag 29 oktober 2013

    Kastelen en hun verhalen in het Regionaal Landschap Houtland

    Dinsdag 29 oktober 2013

    Voor het eerst waag ik het erop om een bus in te schakelen voor een Quo Vadimus daguitstap.  Ik voel mij daartoe gesterkt door de grote belangstelling voor mijn vorige daguitstappen vanwege de vrienden van Bornem.  Net als voor de uitstappen naar Brussel en Antwerpen heb ik andermaal niet gekozen voor een standaard arrangement.  De uitstap past feilloos in het nieuwe, succesvolle concept ‘geschiedenis & recreatie’, waarbij geschiedenis gebracht wordt op een ontspannende manier.

    Het groene bosrijke Brugse Ommeland is begiftigd met talrijke kastelen.  Wij bezoeken er twee in het Regionaal Landschap Houtland en wij luisteren naar hun boeiende verhalen. 

    Het Kasteel van Loppem viert dit jaar zijn 150ste verjaardag.  Het werd gebouwd in opdracht van Baron van Caloen en zijn echtgenote.  Het is het enige kasteel in België waarvan de architectuur en het interieur in hun oorspronkelijke staat behouden zijn.  In 1918 was hier het hoofdkwartier van het Belgisch Leger gevestigd.  Wij houden een koffiepauze in het domein en worden er rondgeleid.

    Het Kasteel van Wijnendale is veel ouder en kende een bewogen geschiedenis.  Wat er nu staat is grotendeels een 19de eeuwse reconstructie.  Filips de Schone, wiens moeder Maria van Bourgondië in Wijnendalebos een dodelijke val maakte tijdens de valkenjacht, noemde het ooit het mooiste buitenverblijf in Vlaanderen.  In de recentere geschiedenis werd hier de basis gelegd voor de Koningskwestie.

    In Wijnendale zijn er verhalen bij de vleet te vertellen.  Heroïsche verhalen, zoals dat van de Slag bij Wijnendale in de 18de eeuw, maar ook romantische, zoals dat van Blanche van Namen, de kleindochter van Gwijde van Dampierre, die het hart van de koning van Zweden en Noorwegen in de 14de eeuw deed sneller slaan. 

    Wij staan ook stil bij Karel Theodoor van Palts en Beieren, de illustere eigenaar van het kasteel en van de heerlijkheid van Wijnendale, die in de 18de eeuw aan de basis lag van de tolweg tussen Brugge en Menen.  Merkwaardig genoeg zijn er nog plaatsnamen die verwijzen naar die periode (o.a. de wijk Heidelberg in Zedelgem).

    Een snack naar keuze nuttigen wij gezamenlijk in Torhout.

    Keurvorst Karel Theodoor gaf de inspiratie voor een proeverij van Duitse wijnen.  Hilde Jonkheere, eerste sommelier van België in 2009, laat ons in Jabbeke als afsluiter gezellig vijf Badense wijnen proeven van de wijnhuizen Bercher en Heger, die allebei volgens haar tot de wereldtop horen.

    Min. 20 personen.  Het max. aantal deelnemers bedraagt 25.  Inschrijven vóór 17 oktober via www.quovadimus.be. 

    Prijs: 55 € per persoon.  De prijs omvat: de busreis, incl. fooi chauffeur; de inkomgelden en gidsbeurten in beide kastelen; een koffiepauze in het Kasteel van Loppem; een topwijndegustatie in Tannine & Cuisine in Jabbeke; begeleiding en documentatie.  Niet inbegrepen: de eenvoudige lunch.

    Er zijn drie opstapplaatsen, zodat de uitstap haalbaar is voor een maximum aantal belangstellenden: 8.30 uur Station Bornem; 9.10 uur De Pintelaan Gent (nieuwe opstapplaats op het deel van de De Pintelaan tussen de Oudenaardsesteenweg en de R4/Ringvaart); 9.50 uur Station Brugge voor de deelnemers die zich met het openbaar vervoer naar Brugge begeven. 

    Ik hoop snel zeker te zijn van minimum 20 deelnemers voor deze uitstap, die liefhebbers van zowel geschiedenis, natuur als wijn zal bekoren.

    Met vriendelijke groet vanwege uw Quo Vadimus gastheer.  

    25-09-2013 om 15:05 geschreven door John  


    05-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met BVC vzw naar Utrecht op zaterdag 31 augustus 2013


    Deze keer heb ik het even niet over Quo Vadimus, maar over BVC vzw, een ander - inmiddels 25 jaar geworden - geesteskind van Freddy Bijn.  BVC staat voor Brede Visie op Cultuur.

    Op zaterdag 31 augustus 2013 verleen ik mijn medewerking aan een initiatief van BVC vzw.  Een bus brengt ons naar Utrecht waar 300 jaar Vrede van Utrecht wordt herdacht. 

    In het Centraal Museum en in het Utrechts Archief bezoeken wij de lopende tentoonstellingen, resp. ‘In Vredesnaam’ en ‘Hoge Pruiken, plat vermaak’. 

    Tevens brengen wij een bezoek aan de universitaire campus De Uithof, een staalkaart van moderne spraakmakende architectuur in Nederland.  Wij staan vooral stil bij het Minnaertgebouw van Neutelings Riedijk Architecten, een monumentaal eerbetoon aan Marcel Minnaert.  Herman Raes vertelt ons over leven en werk van astrofysicus Marcel Minnaert, die de universiteit van Gent inruilde voor die van Utrecht.

    Alle informatie treft u aan op www.quality-time.be (rechts boven klikken op BVC eendaagse).  De inschrijving gebeurt via deze zelfde website. 

    Wij vertrekken in Gent om 8.30u. nabij De Ster, in De Pintelaan, maar dan wel het stuk tussen de verkeerslichten op de Oudenaardsesteenweg en de R4/Ringvaart.  Aan het Crowne Plaza Hotel, Gerard Legrellelaan, 10, 2020 Antwerpen wordt ook een opstapplaats voorzien (9.15u.).

    Dit wordt voor de liefhebbers van geschiedenis een ideale voorbereiding op  300 Jahre Rastatter Frieden.  Deze herdenking staat op het programma van de geplande Quo Vadimus reis:

    ‘Geschiedenis en cultuur in en om de Badense barokpaleizen’  

    van donderdag 15 mei tot maandag 19 mei 2014

    Het programma en de reisvoorwaarden voor deze  voorjaarsreis 2014 worden in het najaar bekend gemaakt.   De ambitie is om het minimum aantal deelnemers te bereiken medio februari 2014.  Zo bestaat er een kans om voor de gegadigden tickets te boeken voor de Schwetzinger Festspiele.

    Zodra de highlights bekend zijn volgt een nieuwe flash.

    05-08-2013 om 08:34 geschreven door John  


    20-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op reis met Quo Vadimus

     

     

                        

    Vooreerst een vaak gestelde vraag: wat stelt ‘Quo Vadimus’ voor?

    ‘Quo Vadimus’ is het label waaronder B-Tours vrijwillige medewerkers zoals uw dienaar de kans biedt om reizen te organiseren.  B-Tours beschikt over een licentie als reisorganisator en zorgt derhalve voor de wettelijk vereiste  garantie. Verder staat B-Tours in voor de reservaties van transport en accommodatie, terwijl de gastvrouw of -heer het programma uitwerkt en alles in goede banen leidt.

    Waar ga ik als gastheer weldra heen met ‘Quo Vadimus’?

    Met 25 deelnemers treden wij

    ‘In de voetsporen van de Tudors in en om Greater London’ van donderdag 12 september tot zondag 15 september 2013

    Dit is mijn derde ‘Quo Vadimus’ reis en meteen ook mijn record qua deelnemersaantal. Twee deelnemers nemen voor de derde keer deel en negen deelnemers gaan voor de tweede keer mee.  Ik mag mij dus verheugen in heel wat trouwe supporters, maar ook in talrijke nieuwe deelnemers!  Afhankelijk van de beschikbaarheid van het hotel kan het deelnemersaantal nog verder oplopen tot max. 28.

    Hierna volgt alvast nog wat informatie ten behoeve van de deelnemers aan deze reis, die ik zo ontspannend mogelijk probeer te maken. 

    Voor wie het goed uitkomt is er een mogelijkheid om op te stappen in Sint-Niklaas (verdere details worden meegedeeld aan de deelnemers uit het Antwerpse of uit Bornem).

    Met B-Tours werd beslist om te vertrekken aan de Sporthal van Sint-Martens-Latem aan de Hoge Heirweg 64.  De meeste deelnemers komen immers uit de streek en kunnen daar gemakkelijk hun wagen parkeren.  Gelieve het vertrekuur (8u.) stipt in acht te nemen, want wij willen een beetje marge zodat wij vóór 10u. aan de Eurotunnel Terminal in Calais kunnen arriveren.  Enkele deelnemers stappen op in het Brugse.

    Volgens schema komen wij toe in Penshurst Place & Gardens rond 11.30u. lokale tijd.  Net op tijd om nog te kunnen rondgeleid worden in het kasteel door onze Nederlands sprekende gids.

    Vergeet toch vooral uw identiteitskaart niet!  De Engelse controlepost is onvermurwbaar.

    Wat zijn mijn volgende reisplannen met ‘Quo Vadimus’?

    Ik zoek minstens 15 enthousiaste deelnemers voor de reis

     ‘Geschiedenis en cultuur in en om de Badense barokpaleizen’  

    van donderdag 15 mei tot maandag 19 mei 2014

    Het wordt beslist een reis voor fijnproevers.  Ik garandeer de deelnemers dat zij na afloop al hun eventuele vooroordelen over Duitsland zullen mogen opbergen. 

    In het rustige Hotel Schwert in Rastatt, op amper 60 km van Straatsburg, krijgen de deelnemers elke dag een heuse gourmet maaltijd aangeboden.  Wij maken de herdenking mee van 300 jaar Vrede van Rastatt, een verdrag dat één jaar na de Vrede van Utrecht tot stand kwam. 

    In deze regio kan je een stuk boeiende Europese geschiedenis ervaren zonder veel kilometers af te leggen.  Wij doen verder Baden-Baden, Karlsruhe, Gernsbach, Bruchsal en Schwetzingen aan. De reis valt samen met de  befaamde ‘Schwetzinger Festspiele’.    

    Barok, rococo, muziek, architectuur, gastronomie, kunst, wijn, tuinen …  en de geschiedenis van het historische Baden als achtergrond.

    Mijn reizen beantwoorden voortaan aan het concept ‘Geschiedenis & Recreatie’, waarbij de geschiedenis nooit ver weg is, maar toch voldoende plaats moet inruimen voor ontspanning.  

    Voor foto’s over de prospectiereis naar Duitsland: http://flickr.com/gp/reizenmetjohn/6efxH7/       

     

     

    20-07-2013 om 20:01 geschreven door John  


    15-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien redenen om mee te gaan met Quo Vadimus naar Engeland

     

     

    Tien redenen om mee te gaan met de Quo Vadimus reis

     ‘In de voetsporen van de Tudors in en om Greater London’

    van donderdag 12 tot zondag 15 september 2013

    georganiseerd door B-Tours bvba – licentie 5273 en waarvoor ik als gastheer optreed

     

    1.    Voor wie houdt van geschiedenis: wij bezoeken enkele plaatsen te zuiden van Londen die betekenisvol
    zijn voor de geschiedenis van de Tudors;

    2.     Voor wie houdt van tuinen: nagenoeg alle historische plaatsen die wij bezoeken zijn omringd door prachtige
    uitgestrekte parken en tuinen;

    3.     Voor wie houdt van erfgoed: wij nemen ook deel aan de once-a-year Heritage Open Days en wij bezoeken
    de zeer ingetogen National Trust site Runnymede;

    4.     Voor wie houdt van mooie landschappen: wij logeren in de Surrey Hills Area of Outstanding National Beauty;

    5.     Voor wie houdt van wijn: wij bezoeken de grootste wijngaard van Engeland;

    6.     Voor wie houdt van gezelligheid: wij varen op een mooi stukje Theems met Ploughman’s lunch aan boord en
    wij bezoeken een bijzondere herberg die dateert uit de 16de eeuw; er is ook een facultatief laatavond bezoek
    aan een oer Britse pub in het vermeende oudste dorp van Engeland;

    7.     Voor wie houdt van comfort: wij reizen met een comfortabele autocar en wij logeren in het Mercure Box Hill
     Burford Bridge Hotel ****, Surrey;

    8.     Voor wie houdt van lekker eten: de keuken van het hotel mag er best wezen (zelf geprobeerd);

    9.     Voor wie houdt van rust: de grondige voorbereiding staat borg voor een rustig en niet overladen verloop van
    de reis;

    10. Voor wie tenslotte houdt van een goede verhouding prijs-kwaliteit: wij gaan voor minstens 15 deelnemers,
    waardoor het een zeer gunstig, zelfs niet te evenaren reisvoorstel is.


    Gedetailleerde informatie op www.quovadimus.be

     Gastheer John Volckaert                                                                                                                                                                                                  

     

     

     

     

     

    15-05-2013 om 00:00 geschreven door John  


    19-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de voetsporen van de Tudors in en om Greater London

    In de voetsporen van de Tudors in en om Greater London.

    Reis georganiseerd door reisorganisator B-Tours bvba – licentie 5273

    van 12 september tot 15 september 2013

    Gastheer John Volckaert

     

    Nu de eerste inschrijvingen binnenlopen voor de ‘Tudor reis’, zoals ze gemakshalve genoemd wordt, heb ik enkele foto’s op mijn ‘Photostream’ geplaatst over de prospectiereis die ik vorig jaar gemaakt heb.  Doelbewust koos ik voor deze prospectiereis exact hetzelfde tijdstip als dat van de geplande reis voor 2013. 

    Via deze foto’s krijgt u al een impressie van enkele sites die wij aandoen tijdens de reis.  Zoals u ziet kan het weer best nog zeer aangenaam zijn medio september en zijn de tuinen nog zeer aantrekkelijk.

    Voor inschrijvingen verwijs ik naar www.quovadimus.be

    Veel kijkplezier.

    John Volckaert

    Voor de foto's: http://flickr.com/gp/reizenmetjohn/6efxH7/

    19-04-2013 om 15:14 geschreven door John  


    30-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sporen van het Tudor tijdperk in Antwerpen

    Met 22  trokken wij naar Antwerpen op vrijdag 29 maart voor een rendez-vous met de Tudors.  De Maritime Bar van het Hilton Hotel was helemaal voor ons gereserveerd.  

    Na een ‘stoomcursus’ begaven wij ons naar de Sint-Andrieskerk voor het monument ter ere van Mary Stuart.  De minst gekende monumentale kerk van Antwerpen verdiende ook om andere redenen onze belangstelling.  Het omringende Augustijnenklooster werd vernietigd, maar de kerk bleef gespaard bij de gratie van Margaretha van Oostenrijk. Uit dankbaarheid werd gekozen voor de patroonheilige van het  Huis van Bourgondië, Sint-Andreas.  Laat die Saint Andrew nu ook de patroonheilige van Schotland zijn en de speculaties rond de aanwezigheid van een monument ter ere van de Queen of Scots kunnen beginnen …

    Kunsthistoricus en pastoor Rudi Mannaerts gaf ons tussen zijn pastorale taken door toelichting bij  het schilderij ‘Sint-Andreas en zijn marteldood’ van Otto Venius, leermeester van Rubens (het schilderij is volgens hem overschilderd door een kladschilder, maar het originele modello zou aanzienlijk mooier zijn, maar zat in de schatkamer). Het imposante barokaltaar en de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Victorie in een kleedje van Ann Demeulemeester, waren nog andere blikvangers.

    Van daar ging het naar de voormalige Sint-Augustinuskerk, de huidige concertzaal Amuz, het enige gebouw dat overblijft van het bloeiende Sint-Augustinusklooster uit de 17de eeuw, dat in de plaats kwam van het vernielde Augustijnenklooster uit de 16de eeuw.

    Wij beluisterden een uniek en emotioneel middagconcert met Elizabethaanse muziek onder de toepasselijke titel ‘Time Stands Still’.  Heel toepasselijke lamentaties (Goede Vrijdag), maar ook passionele en levenslustige liederen, gebracht door I Justiniani, een ensemble bestaande uit Anne Cambier, sopraan; Floris De Rijcker, luit en theorbe; Piet Stryckers, viola da gamba; David Van Bouwel, clavecimbel en orgel. 

    Na een lichte lunch in de stemmige voormalige winterkapel, ging het richting de O.-L.-V. Kathedraal.  Veel tijd was er niet om de vele kerkschatten te bewonderen omwille van de op til zijnde Kruistocht.  Maar het was ons vooral te doen om het Engels en het Bourgondisch raam, de oudste glasramen van de Kathedraal.  Dit gaf aanleiding tot een verhaal over de bloeiende handel in Engels laken in Antwerpen in de 16de eeuw, over de Antwerpse Beurs, die de belangrijkste effectenmarkt was van Europa, over gewiekste kooplieden en financiers, die Europese vorsten, waaronder de Tudors en de koning van Spanje, vertegenwoordigden.

    Eerst was er evenwel nog een ommetje langs het Hendrik Conscienceplein, wat toeliet een beetje uit te  weiden over de jezuïeten, de Contrareformatie, de barok, … maar ook over de humanisten zoals Thomas More, waarnaar de nabije Hogeschool is genoemd.  Antwerpen werd nog even in de kijker gezet als centrum van de Contrareformatie in de Nederlanden en als belangrijk centrum van het humanisme met de boekdrukkerij Plantijn als belangrijkste drukkerij van Europa. 

    Tenslotte volgde een verzorgde cream tea in het knusse kader van De Koning van Spanje, een kleine oase in de stad.

    Voor foto's: http://flickr.com/gp/reizenmetjohn/6efxH7/

    30-03-2013 om 00:00 geschreven door John  


    26-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!
    Welkom op mijn nieuwe blog, waarmee ik in contact wil treden met de deelnemers aan de ééndaagse en meerdaagse Quo Vadimus reizen waarvoor ik als gastheer optreed. 

    Voor meer informatie over 'Quo Vadimus' verwijs ik naar
    www.quovadimus.be

    Deze blog vervangt geenszins deze officiële Quo Vadimus site.  Hij is enkel bedoeld om in contact te treden met deelnemers, zowel voorafgaandelijk als na afloop van een Quo Vadimus initiatief waarvoor ik als gastheer optreed.

    In de toekomst zal u hier aanvullende informatie kunnen aantreffen m.b.t. Quo Vadimus initiatieven, alsook verslagen over de voorbije initiatieven.

    Veel leesplezier,

    John Volckaert



    26-03-2013 om 14:03 geschreven door John  




    Archief per week
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 25/03-31/03 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs