Wij
eindigen onze omzwerving in de voetsporen van Hendrik IV op een historisch
beladen plek: het Pavillon Henri IV. Ici naquit Louis XIV, lezen wij boven de
ingang. Het is meer dan het restant van
een somptueus kasteel dat vernietigd werd tijdens de Revolutie. Hier kwamen ook cultuurproducten tot stand en
er vallen heel wat anekdotes te vertellen.
De eerste
president van de derde Republiek, Adolphe
Thiers, overleed hier op 80-jarige leeftijd in 1877.
Als
jongeling ontmoette Thiers de bijna 70-jarige Talleyrand, die in hem een soort
alter ego zag en hem introduceerde in de hogere kringen. Talleyrand kreeg
kritiek omdat hij een parvenu hielp, waarop hij reageerde: Thiers is geen
parvenu, hij is gearriveerd.
Honoré de Balzac inspireerde zich op Thiers voor één van zijn
personages uit la Comédie humaine: Rastignac, een ambitieuze jongeman. Net als Thiers trouwt Rastignac met de
dochter van zijn minnares. Rastignac belichaamt de handige, sympathieke arrivist.
Alexandre Dumas schreef hier onder meer een deel van De Drie
Musketiers en De Graaf van Monte-Cristo.
Het Pavillon Henri IV was in de tijd van Alexandre Dumas reeds een
vermaard restaurant.
Alexandre Dumas schoof hier graag aan tafel en placht te zeggen: "Pour
réussir un bon dîner, il faut être deux
Moi et un excellent cuisinier."
In dit restaurant kwamen
toevallig de pommes soufflées tot stand.
Zoals zo vaak in de culinaire geschiedenis was dit het resultaat van het toeval. Marie-Amélie, de echtgenote van koning Louis-Philippe,
kwam op bezoek naar aanleiding van de opening van de spoorlijn vanaf
Saint-Lazare. De trein had evenwel
vertraging, waardoor de chef verplicht werd om zijn aardappelen een tweede keer
te frituren en zo kwamen de opgeblazen chips tot stand.
Jacques Offenbach componeerde hier bladzijden uit onder meer Hoffmanns Vertellingen.
17-03-2015 om 03:19
geschreven door John 
|