Op weg naar de finca passeren we telkens een minikioskje. Het moet zijn twee vierkante meter groot zijn en de trotse uitbater is 'El Negro'. Hij lijkt wel uit een spaghetti western te komen - scherp in het gezicht, een ruwe donkerroodbruine huid, plat zwart haar en piepfijne oogjes. Onze leverancier van frisse pintjes is hij en ondertussen zijn we vaste klant. De handel gebeurt via een raampje met tralies. Een fles past er net tussen - ideal. Soms is het luikje naar beneden, maar een 'hola, Negro' vanop straat volstaat om de boel te openen. Fantastische kerel, die Negro. Leg er nog eentje koud voor vanavond.
Hoho amigos. Ik zit op een scheet van Mendoza, de wijnstad van Argentina. Al het lekkers uit den Delhaize wordt hier geproduceerd. Dit vraagt een kijkje. En kijk. Is het nu net niet de maand van de Vendimia - het jaarlijkse wijnfestijn? Wat een toeval seg, dat we net nu naar Mendoza gaan. Amai, qué surprisa. U ziet maar. Nu zaterdag gaan we nippen van de tempranillo. Om jullie al in de sfeer te brengen zend ik alvast de webpagina door. Schol.
Elke dag moet er voor water worden gezorgd. Drinkwater tappen we af van het kraantje aan het Shell-station. Water voor den afwas halen we bij de buren. Dit is weliswaar een voorlopige oplossing. In de toekomst zal de diepe grond ons voorzien van het nodige water. Een put van twintig diep hebben we nodig. Het team dat dit euvel al klaren bestaat uit een werkman, een assadoman en een baas. De eerste dag wordt er een uur gewekt. De baas kijkt toe en de assadoman zorgt voor het vlees. Eerst dacht ik, wou - die gaat veel bokes eten. Maar uit zijn lunchpakket toverde hij zowaar heelder lappen vlees. Barbeque op het werk dus. Stel je voor dat je in ons landje loodgieter bent en alvorens naar de cyfon te kijken eerst op zoek gaat naar de bbq. Het bereiden en eten neemt zo'n drie uur in beslag. Om de dag af te ronden wordt er nog een uurtje gewerkt en we zitten nu zo'n tien diep. De volgende dag hetelfde ritueel, maar rond meter twintig breekt heel de boel af. Dag drie moet het gebeuren - volledig van vooraf aan. En jawel, de assado wordt ingekort en het levert op. Vandaag hebben we water in 't putteke. Het zal ons veel moeite besparen. Superbueno.