Inhoud blog
  • Terug
  • Mi ciudad
  • World Naked Bike Riders
  • Les Tables de Barcène
  • reina de Vendimia
  • Plaza Italia
  • Uspullata
  • Ufo`s
  • Foto's pompmachien
  • Avondmaal
    Laatste commentaren
  • De Wilde (Pieter)
        op Mi ciudad
  • DAAR IS DE LENTE VAN Jan De wilde (Rita)
        op Mi ciudad
  • DAAR IS DE LENTE VAN Jan De wilde (Rita)
        op Mi ciudad
  • couchsurfing (mertensmannen)
        op Les Tables de Barcène
  • 4000 (Jef & Aline)
        op Secador
  • Droogrek-secador (mams)
        op Secador
  • ola (ward)
        op Foto's Malargüe
  • Tunuyan (mams)
        op Qué feo
  • Pieter en Bruce Chatwin "In Patagonia" (Rita)
        op Den bouw en Guy III
  • Den bouw voor de visuelen (mams)
        op Den bouw en Guy III
  • Malargüe (mams)
        op Eco-hostel Malargüe y gipsy Pedro
  • Malargüe (mams)
        op Eco-hostel Malargüe y gipsy Pedro
  • Django (Jef en Aline)
        op Eco-hostel Malargüe y gipsy Pedro
  • vlotjes (ward)
        op Cascadas y Mapuches
  • Toni y Alba (mams)
        op Toni y Alba
  • Zoeken in blog

    Pieter's blog

    08-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samaipata
    Ondertussen zitten we in Samaipata, een dorpje op 3 uur rijden van Santa Cruz.  Het klimaat is hier zachter, zo vanachter in de twintig graden.  Lekker dus.  Ik heb me gesetteld in het Andoriña Hostal ('un pequeño paraiso dentro del pueblo') - www.andorinasamaipata.com.  Het is er lekker relaxed met een leuke patio. Hier zoek ik een paar weken te blijven, de sfeer van het dorpje op te snuiven en spaans te leren.  De tuinplannen in La Vispera zijn opgeborgen, maar er valt hier wel genoeg te beleven.  Gisteren was het alvast in orde. Ter ere van de Heilige maagd, die hier wel meermaals per jaar wordt geëerd, was het feesten geblazen.  Om 5 uur `s morgens begonnen ze eraan.  Het had iets Bregoviciaans, zo met die fanfare.  Samen met de Belgen zijn we een kijkje gaan nemen op de 'feestkoer'.  Bij het betreden kregen we direct een vies (wissel)bekertje in de handen dat werd volgegoten met een brouwseltje van maïs, de naam ontgaat me even, maar je kan er wel goed zat van worden.  Elke drie slokken werd het volume hersteld.  De locals waren al volledig scheef en de avond was nog maar net ingezet.  Het fijne aan zulke feestjes is dat je, in vergelijk met bijvoorbeeld Cuba, hier helemaal niet moet kunnen dansen.  Je valt hier helemaal niet uit de toon, wat betreft het dansniveau dan toch.  Ik was ongeveer dubbel zo groot als de gemiddelde dorpeling en dat werkte wel fascinerend voor een zat oud mannetje die onnavolgbare rare gebaren deed.  Wat stom van me om net nu geen cameratje mee te nemen. 
    De fanfare was, zoals ik al zei, ook best een foto waard.  Elk half uur stopte ze tien minuutjes om bij te tanken of af te gieten, daarna gingen ze weer lekker verder. Non stop - een ganse dag lang.

    08-10-2007 om 17:24 geschreven door pieter  


    10-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chicha
    Ha beste lezers.  Ik heb het even opgezocht voor jullie.  Het drankje waarover ik sprak draagt de naam "chicha" en is een gefermenteerd maïsdrankje.  Om het fermentatieproces te versnellen werd vroeger (?) de maïs in de mond van de bereider fijn gekauwd.  Een smakelijke gedachte, maar die moet je even opzij zetten.  Chicha heeft een laag alcoholpercentage, maar het is nogal verraderlijk en je kan er goed zat van worden.  Ik vond het een beetje smaken naar een zure versie van vodca-orange, ofwel waren het mijn ogen die helpten bij deze zintuiglijke gewaarwording, want het drankje heeft een geel kleurtje.  In Peru kan je dit drankje drinken in de chicheria's.  Deze zijn te vinden in de huisjes waar een rode bloem uithangt.  Voor de freaks heb ik er even de encyclopedie bijgehaald.  ¡Salut!



    Preparation

    Chicha de jora is prepared by germinating maize, extracting the malt sugars, boiling the wort, and fermenting it in large vessels, traditionally huge earthenware vats, for several days.

    chicha morada; unfermented chicha made from black maize and boiled with pineapple and spices.
    chicha morada; unfermented chicha made from black maize and boiled with pineapple and spices.

    In some cultures, in lieu of germination of the maize for release of the starches in the maize, the maize is ground, moistened in the chicha maker's mouth and formed into small balls which are then flattened and laid out to dry. Naturally occurring diastase enzymes in the maker's saliva catalyses the breakdown of starch in the maize into maltose. (This process of chewing grains or other starches was used in the production of alcoholic beverages in pre-modern cultures around the world including for example sake in Japan.)

    Chicha Morada on the other hand is not fermented. It is usually made of black maize which is boiled with pineapple, cinnamon, and clove. This gives a strong purple-colored liquid which is then mixed with sugar and lemon. This beverage is usually taken as a refreshment.

    A good description of the preparation of a Bolivian way to make chicha can be found in Cutler, Hugh and Martin Cardenas, “Chicha a Native South American Beer”, Harvard University Botanical Museum Leaflets, V.13, N.3, December 29, 1947

    Use

    Chicha de jora has been prepared and consumed in communities throughout in the Andes for millennia. The Inca used chicha for ritual purposes and consumed it in vast quantities during religious festivals. Mills in which it was probably made were found at Machu Picchu. In recent years, however, the traditionally prepared chicha is becoming increasingly rare. Only in a small number of towns and villages in southern Peru, Bolivia, Ecuador, and Colombia (specially in the Colombian andean region -on and around Bogotá-) it is still prepared.

    In Peru, mature chicha is used in cooking as a kind of cooking wine, in, for example, seco de cabrito (stewed goat).

    Chicha Morada is said to reduce blood pressure. It is also under investigation that Chicha de Jora acts as an anti-inflammatory on the prostate.

    10-10-2007 om 00:00 geschreven door pieter  


    11-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.El Fuerte
    Eén van de blikvangers in Samaipata is "El Fuerte".  Dit is een archeologische vindplaats van een pre-incabeschaving.  Onze rondleiding kregen we van een fascinerend mannetje met een gileetje met de niet misteverstane 'el pionero' opgeborduurd.  Dankzij het vakkundig vertaalwerk van Elke, was ik mee met het verhaal.  De gids heeft samen met zijn vader en broer de site blootgelegd - midden jaren zeventig.  Ook vandaag nog is hij betrokken bij de opgravingen.  Het is gewoon zijn leven en dat straalt hij uit.  Vol passie vertelt hij het ene straffe verhaal na het andere.  Het verhaal van 'de put' is me het meest bijgebleven.  Zo is er een put van 18m diep die overgaat in een horizontale schacht van 12m en daarna weer een trap naar beneden.  Een Duitser, of was het een Zwitser heeft in de jaren veertig deze put afgedaald - zo'n 80m.  Volledig in de war is hij weer bovengekomen, helemaal van streek.  En hij sprak over een slangekop zo groot als dat van een koe met ogen die licht gaven.   Enkele dagen later stierf hij.  Nu zovele jaren later is het mysterie nog steeds een mysterie.  De put heeft zich gevuld met stenen.  Je kent dat wel, mensen die een steentje in een put gooien om te horen hoe diep ie is.  Plan is om de volgende jaren tijd te wijden aan die put.  Deze keer met een team van archeologen en hoogtechnologisch meetapparatuur.  Wat spannend voor El Pionero..

    http://www.samaipata.info/espanol/fuertesp.htm

    11-10-2007 om 00:00 geschreven door pieter  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De was
    ..Hier loop ik dan met mijn zakje vol onderbroeken.  Ik sta voor een krakkemikkelig huisje met een deur met historie.  In krijt staat er op de muur treinta y tres geschreven.  Hier moet ik zijn denk je dan, maar er komt geen beweging in de zaak.  Het is al de derde maal dat ik hier sta en ik ben opgesoupeerd.  Geen broekje heb ik nog.  Ik druip weer af tot een groepje vrouwen in de verte me salueert.  Ze beginnen door elkaar te ratelen en ik kan er uit opmaken dat ik toch nog maar eens moet proberen.  Met iets meer force klop ik op de deur en jawel hoor, de deur van de buren gaat open.  Een oud vrouwtje opent de deur en ik overhandig haar de was.  Morgen a las nueve mag ik erom komen.
    ..Dat ziet er goed uit.  Het kost me 8 Bolivianos.  Het is een beetje voorspelbaar, maar wat moet je ermee.  Op het briefje van tien dat ik geef kan ze niet teruggeven.  Het is iets wat je wel meer tegenkomt.  Je kan er maar best niet te veel om stressen.  'De nada' is snel gezegd en ik bedank haar voor de was.  Iedereen content.  Nog één keer krabben tussen de benen en dan een proper broekje aandoen.  Finalemente. 

    11-10-2007 om 00:00 geschreven door pieter  


    12-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaans leren
    ..Ik klop aan en een man opent de deur.  Hij is Amerikaan - van Texas (hell yeah) en zijn vrouw geeft spaanse les.  Ik zeg hem dat ik voor de spaanse les kom.  Hij bekijkt me van kop tot teen - taxeert me en zegt dan: 'Spanish girls?'.  Nee nee zeg ik snel, 'Spanish course'.  'Oh yeah, my wife is Santa Cruz'.  Enkele dagen later kom ik terug en nu heb ik er twee lesjes opzitten.  
    's Morgens studeer ik een uurtje of twee.  In de namiddag een terasje en een beetje hiken en 's avonds heb ik twee uur les.  Dit doe ik nu dus twee dagen en hoop ik toch wel twee weken vol te houden.  Tussendoor oefen ik wat door klapjes te doen met de locals: de vrouw van de lavateria, de man van de panaderia en ga zo maar voort.  Het is allemaal nog niet geweldig, maar het vlot wel.  

    12-10-2007 om 00:00 geschreven door pieter  





    Linky link
  • Fotoos
  • Ruta 40
  • Wwoof
  • Autostop Argentina
  • Couchsurfing

    Blogs en Fotosites
  • Angelica por suramerica
  • Photos Angelica por suramerica
  • Otro mono del monton
  • Le lai du condroz
  • Toni y Alba blogspot
  • Adrian
  • Flying Titi
  • Monica

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 07/04-13/04 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs