Ik ben Patrick De Bouw, en gebruik soms ook wel de schuilnaam PDB.
Ik ben een man en woon in Gent (Belgie) en mijn beroep is zelfstandige restaurantuitbater D'Ouwe Hoeve te Deurle en culinair adviseur bij Stories TV, Telenet kanaal 40.
Ik ben geboren op 15/05/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Eten en drinken, zeilen en muziek spelen.
La Dolce Vita !!!!!
Patricks Gastronomische blog
kritische recensies over restaurants door Patrick De Bouw Bespreking van mijn ervaringen in de culinaire wereld, gegroeid uit mijn professionele nieuwsgierigheid.
08-09-2010
RESTAURANT "KOSTAS DE GRIEK" Sluis
Maandag 5 september 2010 18u30 Om professionele redenen waren wij (mijn vrouw Vera en ik) in Sluis. Omdat het nog lekker weer was, besloten we om buiten te eten op een gezellig terrasje. Het restaurant "Bij Kostas de Griek" zag er uitnodigend uit en omdat wij soms eens graag grieks eten besloten we daar plaats te nemen. De terrasstoelen waren redelijk comfortabel. De ober kwam ons vragen wat we wensten. We bestellen twee ouzo's en vragen de kaart. We vroegen toen ook wat uileg over de gerechten, maar de jongen kon ons niet antwoorden. Hij sprak geen nederlands. Een collega van hem kwam ons ter hulp. Mijn vrouw bestelde scampi's diabolique als voorgerecht en vroeg daarbij om ze niet te pikant te maken. Het antwoord van de ober was dat "diabolique" nooit pikant was. (???) Ik ben dol op de meze. Er stonden twee soorten meze op de kaart, namelijk de gewone meze en de speciaal. Ik koos voor de speciaal, maar besloot om dan geen hoofdgerecht meer te nemen. Mijn vrouw bestelde Guvetsi als hoofdgerecht. We moesten nog redelijk lang wachten, ondanks het feit dat er maar enkele mensen in het restaurant zaten. Toen bracht men onze voorgerechten. De scampi's zagen er lekker uit en waren dat ook en zeker niet pikant. De meze speciaal kon mij niet bekoren. Een rommeltje van allerlei gerechtjes (zaols witte kool in mayonaise, druivenblaadjes met gehaktvulling, fantasiesalade (mix), fetakaas (een klein verfrommeld sneetje) en dan tsasiki en tarama. Op de salade een flinke vette mayonaise. Het zag er zeer rommelig en boers uit. De "speciaal" bestond uit een bijkomende schotel met een gebakken lamshamburger, een brochetjeje en een stukje filet. Alles veel te ver uitgebakken en dus droog). Het hoofdgerecht van mij vrouw zag er niet uit, maar was wel lekker. Een grote kom griekse pasta, maar wel voldoende voor 4 personen met daarop een lepeltje Guvetsi (fetakaas met lamsvlees). Het vlees was wel lekker, en sappig. Als wijn bestelden we de op één na duurste wijn die op de kaart stond, namelijk een Calliga Ruby. Deze stond omschreven als een zware rode wijn. Hij was echter licht en helemaal niet lekker. Maar ja, wij betaalden ook maar 20 euro voor een fles. Toch jammer dat de meeste griekse restaurants niet iets meer investeren in lekkere wijnen. Er zijn namelijk ook perfecte griekse wijnen op de markt. Jammer maar deze ervaring is voor ons niet voor herhaling vatbaar. De rekening bedroeg 96.50 euro, al bij al niet goedkoop voor hetgeen wij hebben gekregen.
Dinsdag 31 augustus 2010 Na het drukke seizoen met als afsluiter het kermisweekend in Deurle is ons restaurant 3 dagen gesloten. We trekken er dan elk jaar 3 dagen op uit met ons personeel. Een beetje vergaderen en een beetje ontspannen. Lekker eten is er natuurlijk ook altijd bij. We vertrekken met onze VIP-bus naar Luxemburg rond 10 uur. Na 4 uur rijden zijn we ter plaatse. We logeren in het Parc Hotel in Mondorf-Les-Bains. Een mooi 4 sterrenhotel met daaraan gekoppeld een groot wellness- en thermencentrum. Sauna's, warme baden, stoombaden, etc. 's Avonds eten we in het restaurant van het Hotel "De Jangeli". Een strak modern restaurant met lekker zittende stoelen, zelfs voor de wat zwaarderen onder ons. We bestellen een lekkere fles wijn (Saint Veran van 2008 à 29 euro). De kaart is beperkt. We bestellen à la carte, niet zo makkelijk voor de keuken, maar we houden de verschillende keuzes toch beperkt. De voorgerechten zijn lekker en mooi gepresenteerd. Je merkt direct dat er vakmensen in de keuken staan. Het zaalpersoneel is echter wat stuurs. Niet echt vriendelijk en behulpzaam. Daar is nog veel werk aan. We hebben in Luxemburg ook andere dergelijke ervaringen. Misschien zijn de Luxemburgers van nature niet zo vriendelijk. (???) Bij het hoofdgerecht nemen we enkele lekkere flessen Chateau Dauzac van 2003. Mooi op dronk en zeer lekker en dit voor de prijs van 57 euro per fles. De meesten namen als hoofdgerecht 'Bouillabaise". Dit was echter niet de echte bouillabaise, maar eerder een gewone vissoep met 2 stukjes vis. Een echte bouillabaise bestaat uit verschillende soorten vis- en schaaldieren. Dit viel wat tegen. Al bij al een lekkere ervaring op enkele details na. De rekening viel ook zeer goed mee. We betaalden 509 euro voor 9 personen voor- en hoofdgerecht, dessert en dranken. Natuurlijk is het BTW percentage in Luxemburg veel voordeliger. Een aanrader zeker in combinatie met het relaxen in de thermen. Kijk ook eens op de website http://www.mondorf.lu/parc-h%C3%B4tel
Maandag 23 augustus 2010 20u We zijn uitgenodigd door onze goeie vrienden Fred en Mary in een Restaurant in Spier. Spier is een piepklein dorpje gelegen in de Provincie Drente (Noord Nederland) en is gesitueerd vlakbij het Nationaal Park Dwingerderveld. Het restaurant OP2 is het restaurant van Best Western Hotel De Woudzoom. We zitten aan een grote tafel met z'n vieren op lekker zittende kuipzetels. We drinken eerst een aperitiefje en bestellen ons menu. Je kan het menu zelf samenstellen uit verschillende vooraf gemaakte menu's. Maar schuiven is altijd mogelijk. Het duurste menu op de kaart is 32.50 euro. Het goedkoopste is 22.50. Zeer schappelijk van prijs. Mijn vrouw Vera en ik nemen "Zalm van eigen rokerij uit het Sognefjord in Noorwegen met wasabimayonaisse en diverse sausjes". Onze vrienden nemen "Italiaanse luchtgedroogde boerenham met verse meloen" . De zalm is zeer sappig. Al lijkt hij meer op een gemarineerde zalm in plaats van op gerookte zalm, de smaak is zeer fijn. Een echte aanrader. Hierbij drinken we op aanraden van onze vrienden een lekkere Sauvignon uit Chili (Valle Andino Varietal) prijs per fles 21.50. Het hoofdgerecht wordt pas echt spektaculair. Wij nemen een super entrecôte van eigen kweekdieren. De uitbaters fokken hun koeien zelf, namelijk het bekende ras Blonde Acquitaine . Deze entrecôte wordt in z'n geheel geserveerd op een plank, met een scherp vleesmes erbij. Vrij basic, maar uitzonderlijk lekker. Een gepofte aardappel en wat salade maken het geheel kompleet. Bij het hoofdgerecht drinken we een mooie Grand Cru uit St. Emillion Bois Cardinal 2002 voor de zachte prijs van 37.50. Deze wijn past perfect bij het lekkere rode vlees. De rekening krijgen we niet te zijn, vermits we zijn uitgenodigd, maar dat zal wel meevallen en we hebben zeer lekker gegeten. Men zegt soms van de Nederlanders dat ze op culinair gebied achterliggen ten opzichte van de Belgen. Dat is ook inderdaad zo, maar bij de betere restaurants zijn ze aan een serieuse inhaalbeweging bezig. Velen overtreffen reeds de kwaliteit van de Belgen. En dan is er ook nog de natuurlijke spontaniteit van de nederlanders, die een vlotte bediening oplevert. Zakelijk maar vriendelijk en correct. Een echte aanrader. Je kan ook een arrangement boeken met overnachting en fietstocht etc. Er is een mooie wellness-ruimte met sauna's en stoombaden. Een droom om even lekker te relaxen. Kijk ook eens op de site: http://www.hotel-dewoudzoom.nl/
Dinsdag 17 augustus 2010 We willen gaan eten in het restaurant Mascotte. Dit is gelegen in het casino van Kokke op de Zeedijk. Mooi restaurant (recent vernieuwd) met goeie stoelen en keurig gedekte tafels. Jammer dat je eerst de balie van het casino voorbij moet en je ook dient in te schrijven. Wel je identiteitskaart meebrengen, anders kom je er niet in. We nemen het aperitief in het salon, in mooie witte lederen clubzetels. We bestellen een coupe Champagne en een Picon vin blanc. De Picon wordt geserveerd in een cocktailglas, wat niet het beste glas is voor deze drank. Ondertussen maken wij onze keuze. Het voorgerecht, een carpaccio van tomaat met aspergesalade en de taboulé van bloemkool vallen zeer in de smaak. Een klein detail de bloemkool mocht iets meer gekruid zijn. Bij ons diner bestellen we een Zuid Afrikaanse Belligham (Pinotage) zeer lekker voor de prijs van 27 euro. Mijn vrouw Vera neemt als hoofdgerecht een steak tartaar in de zaal bereid. Een mooi portie (+/- 300 gram schat ik) met wat salade en frietjes. De salade was niet zo lekker. Liever bladsalade dan de gekrulde en gefriseerde salade. Mijn lamscarré was perfect gebakken en ook een zeer ruime portie. Al bij al een lekker diner met als afsluiter een Irisch Coffee. Hier kreeg ik geen lepeltje bij wat me zeer verwonderde, want de suiker lag op de bodem. Het is inderdaad niet gebuikelijk om een Irisch Coffe te geven met een lepeltje, want dan roer je het hele glas om en wordt het een café au lait. Maar indien de suiker niet goed werd omgeroerd door de barjongen is de lepel wel noodzakelijk. De rekening was 129 euro en was zeer redelijk voor de kwaliteit en de porties. Chef Yves Michiels (33 meesterkoks van Belgie) is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe. Een gezellige avond en een mooie tafel met zicht op het nieuwe complex "La Réserve".