
Dit is waarom
katholieken tijdens de vasten op vrijdag geen vlees eten en waarom vis op het
menu staat Philip Kosloski 1/3/2017
Waarom
geeft de Kerk Katholieken de instructie om op vrijdag (evenals Aswoensdag en Goede
Vrijdag) van vlees af te zien, maar geeft ze Katholieken een "duim
omhoog" om vis te eten? Klinkt raar.
Allereerst moeten we de vraag stellen: "waarom op vrijdag?" De
Katholieke Katechismus geeft een beknopte uitleg:
Katholieke volkeren hebben sinds onheuglijke tijden de vrijdag apart gezet voor
speciale boetedoening waardoor ze graag met Christus lijden om in de toekomst
met Hem verheerlijkt te worden. Dit is het middelpunt van de traditie van
onthouding van vlees op vrijdag, waar die traditie wordt nageleefd in de
Heilige Katholieke Kerk.
Waarom vis dan op het menu
staat
Omdat
wordt aangenomen dat Jezus Christus op een vrijdag heeft geleden en gestorven
is aan het Kruis, hebben Christenen vanaf het begin die dag apart gezet om hun
lijden met Jezus te verenigen. Dit bracht de kerk ertoe om elke vrijdag te
erkennen als een "Goede Vrijdag" waar Christenen het Lijden van
Christus kunnen gedenken door een specifiek soort boete te doen. Gedurende een
groot deel van de geschiedenis van de Kerk werd vlees uitgekozen als een
waardig offer vanwege de associatie met feesten en vieringen. In de meeste oude
culturen werd vlees als een delicatesse beschouwd en werd het ´vetgemeste kalf¡
niet geslacht, tenzij er iets te vieren was.
Aangezien
vrijdagen werden gezien als een dag van boetedoening en versterving, leek het
eten van vlees op een vrijdag om de dood van Christus te 'vieren' niet
gepast. Maar waarom wordt vis dan niet
als "vlees" beschouwd?
Volgens
de Katholieke Katechismus classificeren de wetten van de Kerk de onthouding van
"landdieren". Onthoudingswetten zijn van mening dat vlees alleen
afkomstig is van dieren zoals kippen, koeien, schapen of varkens - die allemaal
op het land leven. Vogels worden ook als vlees beschouwd.
Vis
valt daarentegen niet in diezelfde classificatie. Vissen zijn een andere
categorie dieren. Zout- en zoetwatersoorten, amfibieën, reptielen (koudbloedige
dieren) en schaaldieren zijn toegestaan.
In het Latijn is carnis, het woord dat wordt gebruikt om te beschrijven wat
voor soort "vlees" op vrijdag niet is toegestaan, en verwijst
specifiek naar "dierlijk vlees" en het bevatte nooit vis als
onderdeel van de definitie. Bovendien werd vis in deze culturen niet beschouwd
als een 'feestmaaltijd' en was het eten zelf meer een boetedoening.
Onze
huidige cultuur is heel anders, aangezien vlees over het algemeen wordt beschouwd
als de goedkopere optie op het menu en niet langer de culturele connectie heeft
met feesten. Dit is de reden waarom veel mensen in de war zijn over de
regelgeving, vooral degenen die graag vis eten en het niet als een boete
beschouwen.
Uiteindelijk
is het de bedoeling van de Kerk om de gelovigen aan te moedigen om een offer
aan God te brengen dat uit het hart komt en het lijden van de mens verenigt met
dat van Christus aan het Kruis. Vlees wordt gegeven als een basis van
boetedoening, terwijl het doel ervan voor ogen moet gehouden worden. Het geeft
bijvoorbeeld een persoon niet de vrijgeleide om elke vrijdag in de vastentijd
een kreeftdiner te eten. Het hele punt is
om een offer te brengen dat een persoon dichter bij Christus brengt, die uit
liefde voor ons het ultieme offer bracht dat een persoon kan brengen: lijden en
dood aan het Kruis om onze schuld te delgen.
|