Dit is waarom
katholieken tijdens de vasten op vrijdag geen vlees eten en waarom vis op het
menu staat Philip Kosloski 1/3/2017
Waarom
geeft de Kerk Katholieken de instructie om op vrijdag (evenals Aswoensdag en Goede
Vrijdag) van vlees af te zien, maar geeft ze Katholieken een "duim omhoog"
om vis te eten? Klinkt raar.
Allereerst moeten we de vraag stellen: "waarom op vrijdag?" De Katholieke
Katechismus geeft een beknopte uitleg:
Katholieke volkeren hebben sinds onheuglijke tijden de vrijdag apart gezet voor
speciale boetedoening waardoor ze graag met Christus lijden om in de toekomst
met Hem verheerlijkt te worden. Dit is het middelpunt van de traditie van
onthouding van vlees op vrijdag, waar die traditie wordt nageleefd in de Heilige
Katholieke Kerk.
Waarom vis dan op het menu
staat
Omdat wordt aangenomen dat
Jezus Christus op een vrijdag heeft geleden en gestorven is aan het Kruis,
hebben Christenen vanaf het begin die dag apart gezet om hun lijden met Jezus
te verenigen. Dit bracht de kerk ertoe om elke vrijdag te erkennen als een
"Goede Vrijdag" waar Christenen het Lijden van Christus kunnen
gedenken door een specifiek soort boete te doen. Gedurende een groot deel van
de geschiedenis van de Kerk werd vlees uitgekozen als een waardig offer vanwege
de associatie met feesten en vieringen. In de meeste oude culturen werd vlees
als een delicatesse beschouwd en werd het vetgemeste kalf niet geslacht,
tenzij er iets te vieren was.
Aangezien vrijdagen werden
gezien als een dag van boetedoening en versterving, leek het eten van vlees op
een vrijdag om de dood van Christus te 'vieren' niet gepast. Maar waarom wordt vis dan niet als "vlees"
beschouwd?
Volgens de Katholieke
Katechismus classificeren de wetten van de Kerk de onthouding van
"landdieren". Onthoudingswetten zijn van mening dat vlees alleen
afkomstig is van dieren zoals kippen, koeien, schapen of varkens - die allemaal
op het land leven. Vogels worden ook als vlees beschouwd.
Vis valt daarentegen niet
in diezelfde classificatie. Vissen zijn een andere categorie dieren. Zout- en
zoetwatersoorten, amfibieën, reptielen (koudbloedige dieren) en schaaldieren
zijn toegestaan.
In het Latijn is carnis, het woord dat wordt gebruikt om te beschrijven wat
voor soort "vlees" op vrijdag niet is toegestaan, en verwijst
specifiek naar "dierlijk vlees" en het bevatte nooit vis als
onderdeel van de definitie. Bovendien werd vis in deze culturen niet beschouwd
als een 'feestmaaltijd' en was het eten zelf meer een boetedoening.
Onze huidige cultuur is
heel anders, aangezien vlees over het algemeen wordt beschouwd als de
goedkopere optie op het menu en niet langer de culturele connectie heeft met
feesten. Dit is de reden waarom veel mensen in de war zijn over de regelgeving,
vooral degenen die graag vis eten en het niet als een boete beschouwen.
Uiteindelijk is het de
bedoeling van de Kerk om de gelovigen aan te moedigen om een offer aan God te
brengen dat uit het hart komt en het lijden van de mens verenigt met dat van
Christus aan het Kruis. Vlees wordt gegeven als een basis van boetedoening,
terwijl het doel ervan voor ogen moet gehouden worden. Het geeft bijvoorbeeld een
persoon niet de vrijgeleide om elke vrijdag in de vastentijd een kreeftdiner te
eten. Het
hele punt is om een offer te brengen dat een persoon dichter bij Christus
brengt, die uit liefde voor ons het ultieme offer bracht dat een persoon kan
brengen: lijden en dood aan het Kruis om onze schuld te delgen.
|