Voorbereiding
-roer de honing, met de stroop, poedersuiker, koekkruiden
en het snufje peper met het water glad
-de roggebloem mengen met het bakpoeder en door een zeef, toevoegen aan de
honingmassa
-goed dooreen roeren
-vet het broodblik in met boter en bestuif met bloem
-vullen met het deeg en schuif in de voorverwarmde oven van 180 graden C. De
baktijd bedraagt 50 min.
Kruidkoek/ontbijtkoek/peperkoek recept
Voldoende voor een grote cakevorm
- 500
gram roggemeel
- 500
gram honing en/of bruine suiker/stroop
- 200ml
water
- 15
gram bakpoeder
- 1/2
theelepel zout
- 15
gram koekkruiden
- Koekkruiden:
- 2
theelepels kaneel
- 1/2
theelepel nootmuskaat
- 1/2
theelepel zwarte peper
- 1/2
theelepel kruidnagel
- 1/2
theelepel gemberpoeder
- 1/2
theelepel anijszaad (optioneel)
Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
Verwarm 400 gram honing/suiker met water tot een stroop (niet koken).
Meng meel en stroop met een deegmixer (niet met handen want is heet).
Laat dit voordeeg een dag rusten onder plastic folie.
Meng met natte handen dit voordeeg met overige 100 gram honing.
Neem een cakeblik en doe er bakpapier in of vet hem in.
Giet het beslag erin.
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de vorm erin en zet de oven terug naar
150°C. Bak in een uur.
Dek af met alu folie om korst niet teveel te laten uitdrogen.
Varianten:
Meng 50 gram stemgember in stukjes erdoorheen, en/of sucade, rozijnen,
.
Doe er noten door en/of stukjes kandijsuiker.
Bedek voor het bakken met rietsuikerklontjes.
Zelfgemaakte havermout
Nodig
voor 2 personen:
75 gram Brinta
1 zakje Elk melkpoeder
500 ml water
50 gram nootjes/rozijnen
optioneel: gedroogd fruit, gojibessen, chiazaadjes, lijnzaad
Amandel peperkoekbonbon (16 stuks)
- 2 el amandelpasta
- 1 el ongeslagen slagroom
- 1 el zachte kokosolie
- 1 tl cacaopoeder
- 1 tl peperkoekkruiden
- zoetstof optioneel
Bereiding
1. Meng alles grondig door elkaar. Proef en voeg
eventueel wat zoetstof toe.
2. Vul kleine bonbonvormpjes en zet deze 30-60 minuten
in de vriezer om op te stijven. Bewaren in de diepvries of enkele dagen in de
koelkast tot consumptie.
Fruit cheesecake
Bodem
50 gr amandelmeel
30 gr gesmolten roomboter
Roomkaaslaag
125 gr roomkaas
Fruitlaag
150 gr rode vruchten
3 el roomkaas
120 gr gesmolten kokosolie
120 gr gesmolten roomboter
vanillemerg (vers van een peul of
gedroogd) naar smaak
½ tl citroensap
zoetstof optioneel
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een
velletje bakpapier in een springvormpje van 16 cm. Meng de amandelmeel met
roomboter en druk in de vorm als bodem. Bak de bodem ongeveer 5 minuutjes en laat
afkoelen.
2. Smelt ondertussen voor de fruitlaag de boter en
kokosolie, mag in één pannetje. Doe het fruit, de 3 el roomkaas, de gesmolten
kokosolie en roomboter, citroensap en vanille in een hoge kom. Pureer dit met
de staafmixer tot een gladde massa. Roer goed door en proef. Voeg eventueel wat
zoetstof toe.
3. Als de bodem voldoende is afgekoeld verwijder de
ring en verwijder het bakpapier voorzichtig. Leg de koek terug op de bodem van
de vorm. Besmeer de bodem met de 125 gr. roomkaas en plaats de ring terug.
Stort de fruitmassa op het taartje en strijk de bovenkant glad.
4. Plaats 30-60 minuten in de vriezer om op te stijven
en snijd (halfbevroren) in stukken. Bewaren in de diepvries, als mini ijsje te
eten.
5. Porties:
Ik sneed eerst de ronde kanten eraf en daarna kon ik mooie blokjes snijden.
Speculaas-roomkaasbom
Ingrediënten
240 gr roomkaas
40 gr erythritol of gebruik naar
smaak andere zoetstof
1 el speculaaskruiden
180 gr gesmolten kokosolie
Garnering (optioneel)
chocola (gesmolten)
hennepzaad of nootjes
Bereiding
1. Smelt kokosolie op laag vuur en laat een beetje
afkoelen.
2. Klop roomkaas, zoetstof en speculaaskruiden in de
keukenmachine of met een handmixer door elkaar. Voeg terwijl je op matige
snelheid blijft mixen in een heel dunne straal de olie toe aan de roomkaas.
3. Vul ca. 26 vormpjes, ik gebruikte een popcakevorm en
bloemetjes. Maar alle siliconen ijsblokjes-, of mini-muffinvormpjes kunnen net
zo goed. Steek er kleine prikkertjes in en zet de vorm 30-60 minuten in
de vriezer om op te stijven. Doop ze (bevroren) in gesmolten chocola en daarna
in hennepzaad of gehakte nootjes.
4. Bewaren in de diepvries, deze vetbom eet je als een
mini ijsje.
Nog een recept voor peperkoek
Voor een koek van 800 gram; voorbereiding 10
minuten,
minstens 12 uur rusttijd, weer 10 minuten; bereiding 60
minuten.
Basisdeeg
100 gr gewone suiker
275 gr heldere honing
1¼ dl (125cc) water
350 gr roggemeel
¼ tot ½ theelepel zout
50 gr bruine basterdsuiker
15 gr (1 zakje) bakpoeder
gemengde specerijen (zie hieronder)
Specerijenmengsel (alles in
poedervorm, samen 1 eetlepel en 1/2 theelepel)
1 tl elk van kardemom en kaneel
½ tl gember
¼ tl elk van kruidnagel, nootmuskaat en zwarte peper
⅛ tl elk van anijszaad en koriander
En voor de bovenkant
olie of melk
Voorbereiding
Meng roggemeel
met specerijen, bakpoeder, basterdsuiker en zout.
Doe gewone suiker en honing met water in een ruime pan en breng al roerend aan
de kook.
Meng het meel met de honingvloeistof, en maak er met een mixer met deeghaken
een deeg van. Met de handen gaat niet, want het deeg is nog te warm. Houd niet
op met kneden zodra het deeg egaal gemengd is, maar ga nog zeker vijf minuten
door en langer mag ook. Bekleed een cakeblik met bakpapier, en doe het deeg
erin. Het deeg is erg stevig, begin met lepels deeg in de hoeken te doen, en
vul zo verder de vorm tot het deeg op is. Strijk de bovenkant glad met de bolle
kant van een natgemaakte lepel. Dek af met plasticfolie en laat minstens twaalf
uur rusten, langer mag ook. Het mag in de koelkast, maar dat hoeft niet.
Bereiding
Verwarm de
oven voor op 170 °C. Verwijder de plasticfolie en bestrijk de bovenkant
van het deeg eventueel met olie of melk.
Bak in het midden van de oven 60 minuten. Kijk voor de zekerheid na 45 minuten
hoe de koek eruit ziet. Niet iedere oven werkt hetzelfde. Je kunt ook kiezen
voor een nog lagere temperatuur (150 tot160 °C), met een iets langere baktijd
(70 tot 90 minuten).
Als het cakeblik uit de oven is gehaald, kun je heel makkelijk de peperkoek uit
de vorm halen en het bakpapier verwijderen. Laat de koek afkoelen op een
taartrooster.
Serveren
Lekker dik
besmeerd met boter! De korst is stevig en knapperig. Mensen die daar niet van
houden moeten die maar afsnijden. In een cakebewaardoos blijft ontbijtkoek
wekenlang goed. Sterker nog, de smaak en structuur verbeteren mettertijd.
Gekochte peperkoek heeft een zachte korst. Die krijg je door de koek na het
bakken niet op een rek te laten afkoelen, maar juist meteen in folie te
wikkelen zodat het vocht terugslaat.
Variaties
Vervang 75
gram honing door 40 gram zachte boter, aangevuld met 75 gram fijngehakte
stemgember, kandijsuikerstukjes, hazelnoten of rozijnen.
Uiteindelijk
was ik pas na een derde ronde tevreden, toen ik de oventemperatuur had verlaagd
van 200 naar 170 °C en de baktijd meer dan verdubbeld van 25 naar 60 minuten.
Gemberbrood
250 g boter, 325 g bruine suiker,
3,25 dl melk, 175 g marmelade, 750 g zelfrijzend bakmeel, 2 tl gemberpoeder, 2
tl bakpoeder, 2 tl kaneelpoeder, 1/4 tl nootmuskaat, 2 grote eieren
(losgeklopt), 10 bolletjes gember (in stukjes gehakt), 175 g rozijnen
Voorbereiding : verwarm de oven
voor op 170 graden. Beboter de cakevorm en leg vetvrij papier op de bodem.
Meng boter, suiker, melk en
marmelade goed door elkaar in een pan op laag vuur, tot de boter en suiker zijn
gesmolten. Neem van het vuur en laat afkoelen. Doe nu de bloem, gemengd met het
bakpoeder en kruiden, erbij en mix dit goed door elkaar. Doe de eieren erbij en
daarna de gember en rozijnen. Doe het zachte cakedeeg in de vorm en bak het
brood 1-1.1/2 uur in het midden van de oven. Laat afkoelen in de vorm. Het
brood is het lekkerste na een paar dagen.
Notentruffels (24
truffels)
100 gram zachte boter
2 eetlepels honing
2 eetlepels cacaopoeder
125 gehakt walnoten
50 gram hagelslag
50 gram fijngehakte walnoten
Bereiding: Klop de boter en honing tot een smeuïg geheel. Kneed er de
cacaopoeder met de helft van de gehakte walnoten door. Zet dit mengsel een half
uur in de koelkast Rol er dan kleine balletjes van met de doorsnee van 2 cm.
Rol de helft van de balletjes door de hagelslag en de andere heft door de
fijngehakte walnoten.
Penne
met pompoen
Ingrediënten
- 750
g pompoen (geschild)
- 2
tenen knoflook (gepeld)
- 300
g penne (volkoren)
- 2
el olijfolie (met chilipeper)
- 2
uien (fijngesnipperd)
- 2
el rozemarijn (fijngehakt)
- 100
g walnoten (grof gehakt)
- 100
g geraspte (Parmezaanse kaas)
Bovenkant formulier
Onderkant formulier
Bereiden
1.
Snijd de pompoen in grote blokken en kook ze
samen met de knoflook in ruim kokend water met zout in ca. 15 min. gaar. Giet
de pompoen af in een zeef. Schep de helft van de pompoen in de keukenmachine of
hoge smalle kom en pureer de pompoen in de machine of met de staafmixer.
2.
Schep de andere helft op een plank en hak die
vrij grof.
3.
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de
verpakking gaar.
4.
Verhit intussen in een hapjespan de olie en
fruit de ui ca. 5 minuten. Voeg de pompoenpuree, rozemarijn en een paar
eetlepels van het kookvocht van de pasta toe en verwarm het geheel zachtjes.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
5.
Schep enkele eetlepels van het kookvocht in een
kommetje en giet de pasta af in een vergiet. Roer de pasta door de pompoen.
Voeg eventueel nog een beetje kookvocht toe om het iets losser te maken.
6.
Verdeel de pasta over 4 diepe borden en strooi
de noten erover. Geef de kaas apart erbij. Lekker met grof gehakte rucola.
Energiedrank
- 37
g druivensuiker
- ¾
liter water
- 37
ml Roosvicee of Ligacé
- ¾ limoen
- zout
Wrijf de druivensuiker heel fijn met een stamper in een
vijzel. Je kunt ook een koffiemolen gebruiken of gemalen druivensuiker kopen.
Los de druivensuiker op in koud water. Doe er Roosvicee of
Ligacé bij.
Pers de limoen en doe het sap bij de energiedrank. Voeg er
ten slotte een snuifje zout aan toe. Meng goed en bewaar in de koelkast.
|